WIC Science Channel

WIC Science Channel

News and easy-to-understand matters about the development and innovations of science, technology and culture. Based in Vaasa, Finland.

Energy - Artificial Intelligence/AI - Photonics - Robotics - Digitization - Quantum Science - Materials

Wasa Innovation Center Science Channel. Welcome!

Пікірлер

  • @EmDzei
    @EmDzei5 күн бұрын

    Jahas. Kukaan ei ole uskaltautunut kommentoimaan taaskaan. Itse kehittäisin Suomen Armeijan Drooniyksikköä. Ukrainassa droonihyökkäykset venäläisten panssaroituihin ajoneuvoihin on osoittaunut menestykkääksi ja perinteiset panssarivaunut ovat olleet helisemässä. Logistiikka siinä mielessä, että tilaisin lonkeroa Alkosta kello 20.55 eli ennen sulkemisaikaa ja saisin sammutettua illan janoni ei oikein kuulostaa alueelta, johon kannattaisi sijoittaa pelimerkkejään. Kaupunkialueella paketti tulisi ja voisi kadota varkaiden huomaan. Olen kokeillut yritysten "pikatoimituksia" esim. aikaväliltä 14 - 18.oo. On tuskaa jäädä kyttämään kuljetusta. Ennemmin käyn hakemassa tuotteen liikkeestä tai tilaan sen joko Postiin tai postiautomaattiin noudettavaksi. Ensiapukäyttöön, defibrillaattorin tai kriittisen lääkkeen toimittaminen alueelle, jonne ei muutoin pääse ovat tietenkin droonien käyttökohteita. Mutta tänään, tänä aikana ja Suomea ajatellen, drooniyksikkö Suomen Armeijaan. Lepo.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel5 күн бұрын

    Kiitos hyvästä, perustellusta kommentista!

  • @Rassenomatjutut
    @Rassenomatjutut9 күн бұрын

    Jos minun pitäisi hankkia robotti, toivoisin henkivartijaa, joka pieksisi kaikki jotka yrittäisivät vaania, ryöstää, uhkailla tai kiusata minua. Ja jos kyseinen henkivartijarobotti on naispuolinen, niin siitä saisi siinä sivussa keskusteluseuraa sekä olemista silleen.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel8 күн бұрын

    Kiitos kommentista! Vielä ollaan toooosi kaukana esim. Bladerunner -elokuvan replikanttien maailmasta. Mahtaakohan se olla edes mahdollista?

  • @GF-dm3vb
    @GF-dm3vb13 күн бұрын

    Tehdastyö on ensimmäinen merkittävä sovellus humanoideille. BMW on tehnyt sopimuksen Figuren kanssa, ja Tesla tietysti laittaa Optimuksen hommiin ensin omilla tehtaillaan. Pilotit tapahtuu vuoden sisällä ja tuottava työ alkaa parissa vuodessa. Voi käydä niinkin että tulee vaikeuksia ja humanoidihype laantuu ja iso läpimurto vasta myöhemmin. Lidar on liian kallis näköelin, halvat kameratkin on jo saatu toimimaan. Teslan robotin aivot ovat samat kuin autoissakin eli sitä rautaa Tesla tuottaa jo nyt pari miljoonaa vuodessa. Useimmat muut käyttävät Nvidian teknologiaa.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel10 күн бұрын

    Kiitos hyvästä kommentista! Figuren ja BMW:n yhteistyössä on myös pitkälti kyse mielikuvista ja "paikan valtaamisesta"? In the first phase, Figure will "identify initial use cases to apply the Figure robots in automotive production." Ei siis hajuakaan vielä, miten ja millaisiin tehtäviin tehtaalla humanoidit sopivat, mutta kokeillaan ja opitaan!

  • @US-TUONTI
    @US-TUONTI13 күн бұрын

    Näyttää siltä että mennään kovaa vauhtia digitaalisiin valuuttoihin. Nyt USAssa on monta spot rahasto bitcoiniin. Mm. Blackrock on mukana. Kohti web3:a.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel10 күн бұрын

    Aika mielenkiintoinen tilanne! Mutta ei ole kuitenkaan helppoa rakentaa ja ylläpitää kokonaan uutta luottamusjärjestelmää, vaikka teknologia olisikin olemassa.

  • @EmDzei
    @EmDzei13 күн бұрын

    Viihde- ja sotilaskäyttö tulee itselle ensimmäisenä mieleen käyttökohteista, jotka toteutunevat ensimmäiseksi. Yksi osa-alue on kehottomat robotit eli ihmismäiset tekoälyt Intterwebissä ja videotuotannossa. Opaskäytössä myös hyödyllisiä ja tulee mieleen kirjastot ja materiaalin löytö hyllyistä. Vanhusten pillerirobotiksi en vielä luottaisi humanoidia, jos se voisi itsenäisesti annostella lääkeaineet - ainoastaan toimittajana. Eli viihdekäyttö siinäkin eli seuralaisena ja viihdyttäjänä. Lemmikkinoidit voi olla myös kova sana: robottikoira vaikkapa itsepuolustajana. Sotilaskäytössä jo nyt toimiva. Yksi mitä kanavan tuottajat ja rahoittajat eivät ilmeisestei antaneet sinun käsitellä on seksirobotit. Kyllä joku 20 - 25 000 euroa seksirobitissa maksaisi itsensä takaisin jo kuudessa kuukaudessa eikä tekoälynkään tarvitisisi olla kummoinen. Varsinkaan blondimallissa. =)

  • @Kangsteri
    @Kangsteri13 күн бұрын

    Toivottavasti työvoimatoimiston ja monet muut valtion virkailijat korvataan heti ekana. Sen pitäis olla helpoin ja halvin automatisointi... Veikkaan että niin ei kuitenkaan tapahdu ikinä. Tatuointi ja itsetyydytys robotti tuntuu olevan tärkeimpiä ihmiskunnalle.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel13 күн бұрын

    😝

  • @Riutanharju
    @Riutanharju16 күн бұрын

    Miten räjähdysherkkyys - se oli ymmärtääkseni syy, miksi ilmalaivoissa siirryttiin heliumiin?

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel14 күн бұрын

    Vetyturvallisuus on kehittynyt noista ajoista, mutta onhan se erittäin syttymisherkkä tuote. Vety muodostaa ilman kanssa palavan seoksen useilla seossuhteilla. Ja tosiaan silloin se voi syttyä vaikka hankaussähkökipinästä. Vedyn käytössä laitteiden ja tilojen turvallisuutta seurataan tarkoilla antureilla ja mittareilla, sillä vuotoja ei voi havaita aistinvaraisesti. Kuuluisassa Hindenburg-ilmalaivassa käytettiin ilmeisesti kaasumaista vetyä heliumin saatavuus vaikeuksien vuoksi. Iso määrä kaasumaista vetyä voi vuoto/vikatilanteessa muodostaa vaarallisen vety-happi seoksen ja syttyä tuhoisin seurauksin.

  • @finlandiagirl2971
    @finlandiagirl297116 күн бұрын

    Miksi kaikki uusi pitää aina nähdä uhkana? Kyllähän ihminen ja tekoäly voi toimia yhdessä ihan hyvin eikä ole kivaa kun pelotellaan romahduksilla ja sodilla. Olen aivan kyllästynyt sanoihin,pandemia,uhka,sota.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel16 күн бұрын

    Kiitos kommentistasi. Olet oikeassa, aivan liikaa uhkalla haetaan huomiota. AGI:n osalta worst-case-scenario on ollut eniten esillä. Kertonee enemmän juuri tuntemattoman pelosta sekä kehitysvauhdin aiheuttamasta ahdistuksesta?

  • @finlandiagirl2971
    @finlandiagirl297116 күн бұрын

    Filosofian kautta olen jonkinlainen tiedenainen ja tiedenaisena toki tekoäly kiinnostaa. Lähinnä olen vasta kysellyt tekoälyltä eri kysymyksiä mutta tekoälyn avulla olisi tarkoitus kääntää eräs tuottamani teksti. Kuva generaattoreita taas käytän paljon ja niistä paras on midjourney.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel16 күн бұрын

    Kiitos kommentista! Ehdottomasti kannattaa tekoälyn käyttö opetella!

  • @olavijoenkoski6360
    @olavijoenkoski636016 күн бұрын

    Nyt alkaa tuntua ja näyttää siltä, että toivoa jostain paremmasta voimme tosiaan odottaa. On tosi mielenkiintoinen video. Ehkä tulevaisuus antaa vielä suurempia näyttöjä tulevasta.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel16 күн бұрын

    Kiitos!

  • @olavijoenkoski6360
    @olavijoenkoski636017 күн бұрын

    Taitaapi olla niin, että homo saspiensin avaruus rajoittuu tuohon nurkan taakse. Ei meillä ole mitään mahdollisuutta universumin näkemiseen, muuten kuin tekoälyn ja robottien kuvaamana. Menee vielä tuhansia vuosia uuden tekniikan kehittelyssä. Käydään vaan pilvien yläpuolella, se on meidän avaruu.

  • @ACorpseWithoutSoul
    @ACorpseWithoutSoul19 күн бұрын

    Tutustukaahan kaikki suomalaiseen startup yhtiöön Space Nation. Tukemalla sitä tuet suomalaista avaruusbisnestä.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel17 күн бұрын

    Onkos Space Nation ponnistanut uudelleen jaloilleen? Yhtiöhön käytännössä romahti parissa vuodessa ilman yhtään avaruuteen lähetettyä henkilöä. Sinne menivät crowdfunding eurotkin?

  • @MrKyly
    @MrKyly19 күн бұрын

    Aivan mahtavaa kontenttia. Huvittavaa, että näitä katsotaan suhteellisen vähän verrattuna tohon suomituben paska kontsaan, mutta ehkä se selittää pisatulosten laskun.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel17 күн бұрын

    Kiitos kovasti! Koetamme raivata tilaa asialle ihmisten tajuntaan, vaikka sitten palanen kerrallaan!

  • @EmDzei
    @EmDzei19 күн бұрын

    Painottomuuden tunne kai siinä ensimmäisenä kiinnostaa ja toisekseen pienuuden ja mitättömyyden tunne kun näkee kotiplaneetan ikkunasta. Jos voittaisin EuroJackpotissa 90 miljoonaa, niin avaruusmatka ei olisi edes Top 50:ssä. Ehkä minua etoo se ajatus, että raketti tuottaa todella paljon haitallisia kaasuja/päästöjä per laukaisu. Samaa mietin kun lentoyhtiöt myyvät päivän ostosmatkoja keski-Eurooppaan jotta jokainen jurpaano pääsee sen kokemaan. Öö, eli vääränlaista kuluttamista vailla mitään järkeä. Toisekseen avaruusmatkailu saattaa rahoittaa ja varmistaa uusien innovaatioiden toteuttamista käytännössä. Päädyn kuitenkin tuohon ilmastomme saastuttamiseen. Ei hyvää kehitystä ampua ihmisiä viihtymään avaruuteen.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel17 күн бұрын

    Tällä kanavalla aikanaan avaruuskuvaaja J-P Metsävainio sanoi hienosti jotenkin, että harrastajien ja tieteilijöiden kesken vallitsee syvä yhteisymmärrys siitä, miten hauras ja yksinäinen tämä pieni maapallo on tähtien keskellä. Ilmakehäkin ohut kuin kelmu appelsiinin päällä.

  • @Kangsteri
    @Kangsteri20 күн бұрын

    Sattuu päähän edes ajatella avaruutta :D En menis sinne, enkä merenpohjaan tai teleporttiin vaikka maksettais.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel20 күн бұрын

    Jos pysyttelisi matalalla kiertoradalla vaan? Eihän se olisi kuin noin 10 kertaa lentokoneen matkakorkeus :)

  • @MegaEbban
    @MegaEbban20 күн бұрын

    Ainoastaan rikkailla on varaa matkustaa avaruuteen, alle 100000 dollarin matkoja ei tule 50 vuoteen.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel20 күн бұрын

    Hmmm. Hintakehitykseen voi vaikuttaa myös, mitä samalla voidaan tehdä, kun turisteja kuskataan?

  • @jaakkojt16
    @jaakkojt1620 күн бұрын

    Ota lainaa sit.

  • @EmDzei
    @EmDzei24 күн бұрын

    Jäin pohtimaan miten robottia rangaistaan. Soittamalla sille Antti Tuiskua? =)

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel23 күн бұрын

    Hyvä kysymys😄

  • @eQualizeri
    @eQualizeri26 күн бұрын

    Puoli vuotta ja tämän videon tekisi pelkkiä promtteja kirjoittamalla.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel24 күн бұрын

    Totta. Onko se sitten hyvä vai ei...

  • @markkukarkkainen805
    @markkukarkkainen80526 күн бұрын

    Tekniikan erilaiset kaavat löytyy AI avulla hepposti ja AI voi laskea nopeasti esimerkin. Myös tekniikan taulukot läytyy AI avulla. Usean eri muunnoksen AI tekee nopeasti, tuuma-cm, neliötuuma -cm, psi -Bar....

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel24 күн бұрын

    Kätevää!

  • @hannuherronen9371
    @hannuherronen937127 күн бұрын

    Todllisuus hämrtyy tekoälyn myötä.Valitettavasti myös rikolliset käyttää tätä.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel27 күн бұрын

    Kyllä. Juuri oli Wiredissä juttu deepfakella livenä huijaavista jengeistä. Siinä kumppaninkaipuiset saadaan äkkiä lankaan ja siirtämään rahoja. Voi vain kuvitella, mitä se on muilla tasoilla. Meidän täytyy aika lailla nopeasti alkaa ymmärtämään ja havaitsemaan vallitseva tilanne.

  • @EmDzei
    @EmDzei27 күн бұрын

    Hetkinen. Etkö olekaan todellinen vaan tekoälyn puhuva pää? (Teemaan sovitettu). :-D

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel27 күн бұрын

    Sitä sopii arvioida🤩 …Toistaiseksi kuitenkin ihan todellinen😄 Tekoälystä on vaan tosi paljon hyötyä sisällöntuotannossa. Aika moni video tänä päivänä on tosiaan jo lähes 100% tekoälyllä tehty. Huomaatko sitä monikaan?

  • @teeram100
    @teeram100Ай бұрын

    Mielenkiinnolla odotan millaisia ovat nämä niin sanotut "kryptoeurot" nimittäin esim bitcoin on täysin läpinäkyvä ja täysin seurattavissa niin mahtaakohan tämä krypto euro olla sellainen jonka avulla voidaan harjoittaa korruptiota edelleen. Et näkisit mihin käytttöön esim sinun verorahasi jotka maksat menevät ja ihmiset voisivat vertailla sitten näitä keskenään ja huomata että aha tähän asiaan ei verovarat menneetkään vaikka hallitus niin väittää.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Se olisi kyllä suotava uusi ominaisuus. Aina löytyy niitä, jotka eivät yhteistä etua ajattele. Tuohon "mihin sinun verorahasi menevät" ei oikein taivu verotuksen ajatuskaan, jos tarkoitata, että voit seurata sinulta kerättyjä veroja suoraan kohteeseen? Valtio ja kunnat keräävät kuitenkin verot yhteen pottiin ja käyttävät lain perusteella ja osin hallituksen ja valtuustojen päätösten mukaisesti. Vai olisiko siinä mahdollisuus, että jokaiselle avataan tyyliin sentin sadasosa sinne ja euro tuonne? Mitä se sitten kertoisi, sitä en tiedä. Hyvä ajatus kuitenkin!

  • @helenavirkalevo6611
    @helenavirkalevo6611Ай бұрын

    ❤Olen ehkä vanhanaikainen kun tykkään yhä käyttää käteistä.😅

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kyllä. Ja onneksi se ei ole ihan heti katoamassa.

  • @us-tuontilohja6146
    @us-tuontilohja6146Ай бұрын

    Kiitoksia videosta! Onko tämä Lidar tekniikka jo käytössä itse ohjaavissa autoissa? Vai vasta tulossa käyttöön? Ainakin yritys: Luminar technologies käyttää Lidar tekniikkaa.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kyllä niitä jo käytetään, sekä älykkäissä avustimissa, että itseohjautuvissa, mutta ovat vasta tulossa laajemmin käyttöön. Käsittääkseni LiDARit ovat halventuneet kovasti viime vuosina ja yhdessä tekoälyjärjestelmien kanssa niillä saa aikaan monenlaista kiinnostavaa!

  • @user-ro7ip9iy8v
    @user-ro7ip9iy8vАй бұрын

    Moikka Onko muovi yleisesti materiaali mistä pitäisi päästä eroon Onko se tavoitteena?

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Raakaöljypohjaisten muovien vähentäminen on tavoite. Nythän "muoveja" tehdään myös biohajoavista materiaaleista. Muovista tuskin kannattaa kokonaan pyrkiä eroon, sillä siitä on monenlaisia hyötyjä.

  • @teeram100
    @teeram100Ай бұрын

    Jos aivoilla on tylsää niin itse ainakin huomannut et silloin on luovimmillaan, mutta luulen että ei luovilla ihmisillä tätä ominaisuutta löydy

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Tylsisty, niin muutut luovemmaksi ja älykkäämmäksi! Näin kirjoitti mm. Yle Tiede pari vuotta sitten:)

  • @testi_kanava68
    @testi_kanava68Ай бұрын

    Jaaha että homma on käänetty sitten väärin päin .Kerroppa ensinä suoraan mistä revitään se sähkö määrä jonka esim suomessa normaalisti ajetaan noin 40 kilsaa per asukas kesimäärin .Tuon kun muutetaan kWh saadaan noin 7 -8 kWh per auto ja tuo luku sitten 3 miljoonalla niin 24 miljoonaa kWh ja tuo tarvitaan joka ikinen päivä keskimäärin . Ps ja tässähän ei olla laskettu häviöitä ollenkaan mitä sähkölle tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla että tuo kulutus luku voi olla jopa nousta melkoisesti .Nyt jo 88 000 auton takia ollaan jo jouduttu harkitteen sähkön katkaisuita .Tuo että aletaan käytetään sähkö autojen akkua niin kuin pankkeina niin johan pompas .Akkujen ikä on muutenkin lyhyt niin tuo käytännössä lyhentää akkujen iän vielä moninkertaisesti lyhemmäksi .Kuka maksaa sen viulun .Puhumattakaan tulipalo riskeistä .Ps Muuten eikös laki velvoita vahtimaan kun akkuja ladataan ja ilman seurantaa ei edes saa ladata tulipalo riskin takia .Tässä viilataan kyllä pilkkua niin niin viimeisen päälle mutta eikös tuollainen jatkuva piuhannokassa olevat 3 miljoonaa sähkö autoo ole melkoisen suuri turvallisuus riskikin .

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentoinnista. Hyvää pohdintaa! Arvioiden mukaan sähköajoneuvoja olisi kuitenkin vasta 1,5 miljoonaa vuonna 2040. Sähkön tuotantokapasiteetti kasvaa samalla. Jo muutama vuosi sitten laskettiin näin: "Jos kaikki Suomen liikenteessä olevat henkilöautot muutettaisiin kerralla sähköautoiksi, sähköenergian kulutus kasvaisi noin 10 prosenttia. Näin ollen 250 000 sähköautoa - noin nyt vaikka aluksi - kasvattaisi sähköenergian kulutusta vain yhden prosentin verran".Tulipaloriskit jäävät nähtäväksi, eikös se ollut niin, että latausvikoja, jossa akun lämpötila nousee yli 120 asteen ja aiheuttaa vikaantumisen esiintyy harvoin?

  • @mr.wizeguy8995
    @mr.wizeguy8995Ай бұрын

    Kyllä tämä ajatus on melko hanurista. Se mitä sähköautot mahdollistaa verkon kuormitukselle on se, että ne tasaaa sitä. Ja syy siihen on, kun sähköautojen määrä lisääntyy niin polttoaineiden hankintaan ja jalostukseen tarvittava sähköenergian määrä vähenee. Iso osa autoista ladataan yö aikaan joten osassa sähköntuotantolaitoksia voidaan ajaa lähes samalla teholla päivä- ja yöaikaan jolloin varsinaista säätövoimaa tavitaan vähemmän, eikä tällöin tarvita mitään reservejä, kun kulutuspiikit tasoittuu.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista! Hmm... näinhän se olisi, ellei meillä olisi yhä lisääntyvässä määrin juuri tuota sääriippuvaista ja vaihtelevaa sähköntuotantoa?

  • @kuuke1
    @kuuke1Ай бұрын

    Voisiko tuon ärsyttävän tausta "musiikin" laittaa pois, tai edes hiljemmalle

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Hei. Meille oli tainnut käydä pieni työtapaturma ja musiikki jäi tarpeettoman lujalle. Enää ei voi valitettavasti muuttaa... Pahoittelut!

  • @EmDzei
    @EmDzeiАй бұрын

    Jos kerran V2G lyhentää auton akuston ikää lataussykleillään, niin sähköverkon pelastaminen autuaana Laupiaana jää haaveeksi, vaikka sen niin hyvältä kuulostaakin. Jo nyt myytävissä autoissa, joissa on virran ulosotto, on rajattu ottojen lukumäärä suhteessa takuun tai ihan vain kertoihin. Tässä on tietenkin samanlainen ajatus takana kuin yhteiskäyttöautot ja sellaiseksi oman laittamisesta vuokralle. Lopputulos on se, että sinä korjaat ja maksat viulut kun muut käyttävät (edullisesti). Vastaavasti energialaitosten tulisi itse panostaa omiin akustoihin ja varata energiaa niihin.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Sähköistymiskehitys on niin voimakas trendi, että kaikkia vaihtoehtoja on hyvä pohtia? Kiitos kommentista!

  • @Gasblock350
    @Gasblock350Ай бұрын

    Tästä vois kirjoitella pitkäänkin, mutta lyhyesti-kiitos, ei kiitos.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Pitää olla visio, jotta kehitys etenee mahdollisimman oikeaan suuntaan? Mietin vielä, voisiko tuossa verkon tasapainottamisessa olla ennen pitkää kodeissa käytössä jokin muu akku, kuin se auton oma?

  • @user-cd8yq2xg6m
    @user-cd8yq2xg6mАй бұрын

    Aina voi ennustaa ja haaveilla, toteutus voi olla ihan toinen juttu. Nerokkaasti käytetään asiakkaitten akkuja, helppoa rahastusta ilman investointi ja ylläpitokustannuksia. Ei puutu enää muuta kuin mistä rahastetaan ja kuka maksaa? Videon taustapimputus on raivostuttavaa kuunnella.

  • @villehietala9677
    @villehietala9677Ай бұрын

    Tai sit voi kuunnella videolla selitetyt asiat ja huomata että tässä ei ole häviäjiä. Jos kulutuksessa ei jousteta, sähkön hinta nousee (tai tiukimmassa tilanteessa sähköt katkeaa). Joustojärjestelmään erikseen hakeutunut autoilija saa vähän pidentyneestä latausajasta pienen korvauksen. Jouston ei tarvitse olla edes on/off tyyppinen, vaan vähän autosta riippuen 1,4 - 11 kW välillä tapahtuvaa säätöä. Osa autoista nihkeilee vaihemäärän kanssa ja pienin latausteho on silloin 4 kW. Operaattoripohjaiset latausjärjestelmät on valmiita osallistumaan joustomarkkinaan muutamalla koodirivillä, joiden voisi olettaa jo olevan odottamassa aktivointia. Ei tässä enää mistään ennustelusta ole kyse. Iso osa kotona latailevista käyttää jo nyt pörssisähkön hintaa seuraavaa ohjausta, jolloin voitot (joskin aika pienet) päätyy suoraan sähkölaskulle. Verkkoon en ihan pienellä hinnalla akkuani purkaisi, mutta satunnaisesti varavoimana kämpän pyörittäminen olisikin jo paljon kiinnostavampaa. Toki sen järjestämisen kustannuksilla saa jo reilun kokoisen aggregaatin ja muutaman jerryn verran rangea sille.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kattavasta kommentoinnista @villehietala9677 ! Hyviä lisäyksiä. Auton käyttö Vehicle-to-home -ratkaisuna on tosiaan myös kiinnostavaa, ja tästähän olikin pari vuotta sitten pöhinää jenkeissä autovalmistajien taholta. Monia ratkaisuja!

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista @user-cd8yq2xg6m. Olikohan meillä jäänyt musiikki vähän liian kovalle? Itse asiasta puhuttuna, niin ehkä en ajattelisi ihan noin jyrkästi tuota akkujen hyödyntämistä riistona. Korvausmallistahan se on kiinni? V1G ja V2G ovat toimivia, ja pilotteja on tehty jo lähes parin vuosikymmenen ajan eri puolilla, mutta läpimurtoa käytössä ei ole vielä nähty.

  • @hannuherronen9371
    @hannuherronen9371Ай бұрын

    Hyvä homma ,kun se on kehitetty toimivaksi . (ettei aamulla huomaa että akku tyhjä kun pitäisi lähteä liikkeelle)

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista! Jutussa viitataan vähän varoen siihen suuntaan, että latausta ohjattaisiin auton omistajan aikataulut oppivalla systeemillä.

  • @Kangsteri
    @KangsteriАй бұрын

    Artisti maksaa..:D

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommenstistasi!

  • @TappioLopullinen-us8dx
    @TappioLopullinen-us8dxАй бұрын

    "Saksa luopuu patteriautoista. Saksa on romuttamassa patteriautomarkkinoita koskevat tavoitteensa sen jälkeen kun kuluttajat pakenivat ja ala alkoi kärsiä vakavasta kriisistä. Audi ja VW ovat niiden joukossa jotka ovat ilmoittaneet vähentävän patteriautoihin liittyviä tavoitteita. BMWn toimitusjohtaja Oliver Zipse on varoittanut patteriautojen kysynnän vähenemisestä Saksassa ja kannattanut panostamista bensiini, hybridi ja vetyautoihin. Patteriautojen myynnin odotetaan laskevan 14% tänä vuonna, osittain siksi, että hallitus poisti joulukuussa 2023 patteriautojen tuet." Ihmisiä alkoi kyllästyttää jatkuva "rangen" seuraaminen ja latausasemien paikantaminen, ja kahvittelu ja pitsapalat huoltoasemilla.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Eikö trollitehtaalla saa ladattua sähköautoa?

  • @MegaEbban
    @MegaEbbanАй бұрын

    Kun sähkö auton akun kapasiteetti kasvaa, tämä on varteen otettava ajatus.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Hei! Kiitos kommentista. Akun koolla ei ole V1G:ssä merkitystä, mutta varastoinnissa tietysti.

  • @vaderr2743
    @vaderr2743Ай бұрын

    Hyvä, kun ei ole turhaa löpinää vaan suoraan asiaan!🎉

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos!

  • @EmDzei
    @EmDzeiАй бұрын

    Robotiikan käyttö ydinjäteympäristössä: Miten signaalit/ radiotaajuudet toimivat tuollaisessa häiriöisessä ympäristössä pulpahti mieleen. Yksi negatiivinen palaute, jos sallit. Tuo SC välianimaatio vahvalla valkoisella taustavärillään saa ainakin näin iltaisin silmamunat sulamaan. Luulenpa, että keksitte tummemman animaation, ja tämä perustuu siihen, että itse videoiden tehostovideot ovat joskus jopa leuat loksauttavan hyviä.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista! Meillä on uusi graafinen ilme kypsymässä👍

  • @romppaukko
    @romppaukkoАй бұрын

    Miten pieniä niiden roottorien täytyy olla jottei kyroskooppivoimat tule haittamaan liikkuvan ajoneuvon hallittavuutta? Ja missä asennossa niiden pitää olla?

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista! Eiköhän tuonkin voi kaavoilla laskea :)

  • @Protodyyd
    @ProtodyydАй бұрын

    Kuinka paljon tarvitaan gyroskooppeja pyörimään maapallolle että alkaisi vaikuttamaan maapallon kulmaan 😅

  • @romppaukko
    @romppaukkoАй бұрын

    ​@@ProtodyydYksi.🤔☝️🧐

  • @ylovaht2097
    @ylovaht2097Ай бұрын

    Wasa innovation center

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Thanks for your comment!

  • @ylovaht2097
    @ylovaht2097Ай бұрын

    All in all

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Thanks for following!

  • @EmDzei
    @EmDzeiАй бұрын

    Tämän videon katsominen tuotti sen riemun, että kannattipa herätä tähänkin aamuun, koska opin uutta sähköverkkojen inertiasta. Loistava innovaatio puskuroida kulutuspiikkejä vauhtipyörällä. Vihdoinkin asiaa mietitään insinöörispäissä. Sähköverkon ongelmana on se, että on tarjottava sähköverkkoon koko ajan ennustettavaa kapasiteettia oli kulutusta tahi ei. Kärjistetysti kun Elon Musk ajaa Teslallaan, niin hän kuluttaa Teslansa akkuja, mutta myös pitää sähköverkon tuotantolaitokset jauhamassa täydellä volyymilla sähköä. Ja vastaavasti kun Elon Musk laittaa Teslansa lataukseen Tesla Chargeriin, niin sähköä jauhetaan saman verran plus mitä hänen Teslansa imaisee sähköverkosta. Näin vahvasti kärjistettynä ei kuulosta järkevältä eikä tulevaisuudelta. En ottanut tietenkään kärjistyksessäni huomioon sitä ettei yhden Teslan lataaminen tunnu vielä missään isoon sähkötuotantolaitokseen suhteuttuna, mutta näinhän näitä asioita on liioiteltava, että insinöörit keksivät tällaisia. :-D

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista! Tästä aihepiiristä riittää ammennettavaa tuleviinkin videoihin!

  • @Kangsteri
    @KangsteriАй бұрын

    Vauhtipyörä ja super kondensaattorit auttaa myös ruohonleikkurista tehdyssä generaattorissa virtapiikkejä vastaan :D Kaikki sähköön liittyvä on eksponentiaalista, ei lineaarista...

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    DIY generaattori!

  • @user-ro7ip9iy8v
    @user-ro7ip9iy8vАй бұрын

    Tuleeko 3d tulostus ja bioreaktiot korvaamaan tulevaisuudessa teolliset valmistukset?

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Vaikea kysymys. 3D-tulostus sopii jo nyt moniin asioihin ja materiaaleja on käytössä useita. Teollisessa massavalmistuksessa muotit ym. ovat vielä työkaluina kustannustehokkaampia /kappale, eikä ihan kaikkea voida vielä tehdä tulostamalla. Se voi toki vielä muuttua, kun teknologia kehittyy. Toisaalta voidaan kysyä, tarvitaanko massavalmistusta mihinkään, jos yksittäisiä yleismallisia tai räätälöityjä kappaleita voidaan tulostaa helposti ja kohtuullisen edullisesti suoraan siellä, missä niitä tarvitaan?

  • @teeram100
    @teeram100Ай бұрын

    Eli meinaako tämä sitä että ydinvoimaloissa käytetyn vesihöyryn voimavarat voitaisiin käyttää turbiinien jälkeen vielä tuohon ?

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kyse oli hyvin pienestä virrasta tässä vaiheessa ja mahdollisuudesta. Käytännön ratkaisuihin on siis vielä hyvän matkaa!

  • @EmDzei
    @EmDzeiАй бұрын

    Haihtumisesta sähkäenergiaksi. Tämä uutine säväytti. Mistä lisää tietoa asiasta?

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666998624000590?via%3Dihub

  • @janne8473
    @janne8473Ай бұрын

    Miksi kukaan investoisi sähkön tuottoon kuten herra ehdotti? Sanoi kuitenkin itse juuri ne syytkin. Eli varastointi ja siirto aiheuttaa ne ongelmat. Lisäksi päästökauppa on vaikuttanut sähköntuotannon supistuksiin lähinnä viherpesun takia. On pelätty imagotappioita joilla ei ole mitään merkitystä esim kaukolämmön tuotannossa. Suurinosa ostaa kuitenkin ja hintojen noustessa kaikki. Viherpoliitista hölmöilyä joka on tuntunut hiljenneen.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos kommentista! Edullinen sähkö tai energia ylipäänsä on merkittävä kilpailuetu, ainakin. Energiakustannukset ovat kuitenkin iso osa, kun ajattelee raaka-aineiden keräämisestä, valmistukseen ja logistiikkaan. Ymmärsin, että Linna viittaa sähkön jalostamisella tähän kokonaisuuteen, ei pelkästään vetyyn tms. www.motiva.fi/ratkaisut/energiankaytto_suomessa/energian_loppukaytto/teollisuus

  • @janne8473
    @janne8473Ай бұрын

    @@WICScienceChannel joo energian hintahan ytännössä hinnoitelee kaiken nykymaailmassa. Ideologiat sitten lisäävät kiinnostavuuden mukaan hintaa. Mutta tuohon sähköön liittyen niin pystyykö tämä kanava perkaaman auki yleensä tuon sähkömarkkinan. Julkisesti ei ole tullut vastaan että mikään media yms. olisi kertonut kattavasti miten tuo sähkön myynti yleensäkin toimii. Siis koko markkinan rakenne ja mekanismit, ei toki pilkunviilaustasolla mutta kattava yleiskuva. Lisäksi miten primääri markkina jakautuu eli suurten sähkön käyttäjien osto ja meneekö se pääasiassa omaan käyttöön vai jälleenmyyntiin sekä mikä osa kuluttajakaupasta on pörssisopparilla ja mikä kiinteällä. Päivä ja tunti kaupankäynti mekanismit. Aihe on valtava ja työläs mutta esim tuollaisella haastattelu / kerronta tyylillä se voisi olla helpommin tehtävissä vaikka useammankin henkilön kanssa omina jaksoinaan kuitenkin.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    Kiitos hyvästä ehdotuksesta! Koetamme tutkia mahdollisuuksia@@janne8473

  • @MrFINMAN1000
    @MrFINMAN10002 ай бұрын

    Ikiliikkuja jossa kotimaisen energian määrän tarpeelle ei tulisi kattoa... eikä riskeille siihen suomalaiset kelpaa??!

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannelАй бұрын

    En ole varma, mitä tarkoitit, mutta jos Suomessa tuotettaisiin jatkuvasti ja merkittävästi kulutusta enemmän halpaa tai jopa ilmaista sähköä, niin olisi fiksua jalostaa se johonkin arvokkaampaan ja myytävään vientiin kelpaavaan muotoon.

  • @warguy5591
    @warguy55912 ай бұрын

    "Hurjimmillaan kulutusjoustolla pitäisi leikata huippuaikoina jopa 7300 MW, eli 7,3 miljoonaa kilowattituntia." Puhutaanko tässä nyt hetkellisestä tehopiikistä, vai energiasta, nuo kaksi yksikköä ovat eri suureita.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel2 ай бұрын

    Hei. Kiitos huomautuksesta! Oli lipsahtanut turha ja hämmentävä ”tuntia”. Eli kyllä kyse on (ymmärtääkseni) huippujen tasaamisesta kulutusjoustolla. Fingrid käyttää siis tehoa. Määrä on jokatapauksessa suuri, jos ajatellaan talvipäivän koko Suomen kulutushuipun olevan 13000-15000 MW. Vai mitä?

  • @teeram100
    @teeram1002 ай бұрын

    Eikö tämä petaluokan dvd ole hehkulamppu teoriaa siitä että se keksitiin jo ennen dvd:luontia mutta nyt vasta se voitiin valmistaa koska miksi myydä 10kpl dvd:tä maailmaan 70 miljardilla kun voi myydä 10 triljoonaa kappaletta 900 miljardilla.

  • @WICScienceChannel
    @WICScienceChannel2 ай бұрын

    Hmm. En ole törmännyt kyseiseen teoriaan, mutta eiköhän se olisi jo tuotu markkinoille tässä välissä, jos olisi toimiva?