Sähkön hinta, kulutus ja riittävyys 2030? Varaudu muutokseen

Ғылым және технология

Jokin aika sitten julkaistiin kiinnostava raportti, joka käsittelee sähkön kysynnän ja tuotannon muutoksia lähivuosina. Arvaatko jo mihin suuntaan sähkön hinta on menossa ja mitä sen riittävyydelle on tapahtumassa?
Videolla käsitellään tulevaa muutosta ennakoivaa ruotsalaisraporttia, pienelle alueelle suunniteltuja valtavia teollisuusinvestointeja sekä sähkön siirtoyhteyksiä. Aiheuttaako muutos ongelmia ja kenen syliin ongelma todennäköisesti putoaa?
Tässä videossa mittakaava asioille on pääasiassa TWh, eli miljardi kilowattituntia, tai GWh eli miljoona kilowattituntia. MWh puolestaan on 1000 kilowattituntia. Nämä on hyvä muistaa.
Tervetuloa kanavalle!
Linkit/lähteitä:
policyinstitutet.se/2024/01/3...
www.hs.fi/talous/art-20000101...
www.tekniikkatalous.fi/uutise...
www.fingrid.fi/ajankohtaista/...
www.fingrid.fi/contentassets/...

Пікірлер: 14

  • @TuomasLevoniemi
    @TuomasLevoniemi3 ай бұрын

    Hyvää pohdintaa, mutta tässä ei huomioida, sitä että jos Ruotsin sisäinen (ja pohjoisen) siirtoverkot maiden sisäisesesti mutta myös rajasiirron kapasiteettit kasvavat?! Ennusteessa ilmeisesti myls oletetaan, että Venjänä on poissa kuvioista seuraavat 10-15 vuotta. Itse en tähän usko.

  • @WICScienceChannel

    @WICScienceChannel

    3 ай бұрын

    Kiitos. Hyvä huomio. Policyinstitutet on siis ruotsalaisen kauppakamarin eli elinkeinoelämän perustama tutkimuslaitos, eli tottakai sekin vaikuttaa tulkintaan. Siirtokapasiteeteillä ei kuitenkaan ole merkitystä, ellei tuotantoa synny merkittävästi lisää siirrettäväksi. Nykyinen trendi tuntuu olevan, että aletaan tuottamaan lähellä käyttöpaikkaa, koska se on varmempaa. Sama pätee tuontisähköstä/energiasta irrottautumiseen.

  • @AH-li7ef
    @AH-li7ef3 ай бұрын

    Enimmäkseen sähkö kuluu jääkaappipakastimeen (1kwh/ vuorokausi), pariin kiertovesipumppuun 25-40w, televisioon (50" 25w mitattu) ja muutamaan led lamppuun, sähkösauna silloin kun hinta alle 4 senttiä/kwh, lämmitys ja lämmin vesi sekä ruuanlaitto puulla. Pörssisähkö, kulutus niin pieni, että sähköenergian hinnalla ei juuri merkitystä, mutta siirto+verot 8 sentiä/kwh ja kuukausimaksut 40€ + 5€/kk eli kymmenen vuoden kk maksuilla saisi jonkinlaisen aurinkosähköjärjestelmän ja sähköfirmat saisi pitää tunkkinsa😂 Asiassa on kuitenkin ainakin kolme isompaa ongelmaa, nimittäin marras- joulu- ja tammikuu.

  • @WICScienceChannel

    @WICScienceChannel

    3 ай бұрын

    Tämä on kyllä totta. Mitäköhän me keksittäisiin tuolle ongelma-kolmikolle :D

  • @Gasblock350
    @Gasblock3503 ай бұрын

    Moni on jo varautunut muutokseen vuosia sitten hankkimalla asunnon Aurinkorannikolta. Lämpösessä on mukavampi joustella.

  • @WICScienceChannel

    @WICScienceChannel

    3 ай бұрын

    Tapansa kullakin! Kiitos kommentistasi!

  • @MrSailordie
    @MrSailordie3 ай бұрын

    Kohdassa 4:58. Sähkön hinta kaksinkertaistuisi v.2018 tasoon verrattuna. Johan se on tuplaantunut? Tuliko tässä joku lapsus?

  • @WICScienceChannel

    @WICScienceChannel

    3 ай бұрын

    Hei. Olet oikeassa, sana taso ei kuvaa tilannetta oikein. Raportin laatinut tutkija käyttää raportissaan/ ennusteessaan hintakehityksen pohjavuotena vuotta 2018, sillä kahtena viime vuonna sähkön hintakehitys on ollut energiakriisin vuoksi poikkeuksellista. Reaalimaailmassa esim. Suomessa sähkönhinta on jo moninkertaistunut tuohon nähden. Nyt en osaa arvioida, onko pohjavuoden käyttö olennaista tässä. Kiitos huomiosta!

  • @teeram100
    @teeram1003 ай бұрын

    Tämä ei ole ongelma sillä EU:n on tultava auttamaan meitä suomessamutta meidän päätäjät ovat sen verran jyyriä ettei apua osata hakea kun vasta sittten kun kaikki on pilalla.

  • @WICScienceChannel

    @WICScienceChannel

    3 ай бұрын

    Kenen vastuulla on hallita kokonaiskuvaa, kun energiamarkkinaa kehitetään? Taitaa olla aika monimutkainen kuvio.

  • @MegaEbban
    @MegaEbban3 ай бұрын

    Ei tämä ainakaan kannusta vaihtamaan sähköautoon.

  • @WICScienceChannel

    @WICScienceChannel

    3 ай бұрын

    Kiitos! En tosin jaksa uskoa, että fossiilisten polttoaineiden hinnatkaan olisivat laskemassa.. ainakaan pysyvästi. Löysin tällaisen Autoliiton sivuilta, kun jäin tuota pohtimaan myös. "Teoreettisessa vertailussa on helppo testata kulutuksen 7 litran ja 20 kilowattitunnin lukuja. Jos bensan hinta on 2 euroa/litra (7 x 2 = 14), sähköautoilusta tulee samanhintaista 0,70 euron kilowattituntihinnalla (20 x 0,7 = 14). Jos bensa menee halvemmaksi, sähköautoilijankin vertailukohta muuttuu. Jos vielä joskus nähdään sellainen hinta kuin 1,3 euroa/litra, sadan kilometrin ajo maksaa 9,1 euroa. Sähköautoilusta tulee samanhintaista 0,455 eurolla/kWh." Itse lisäisin tuohon vielä, että jos saadaan auto kuluttamaan vain 2-3 litraa sadalla niin ero kapenee merkittävästi.

Келесі