#93 Bağlanma Stilini Değiştirmen ve Güvenli Bağlar Kurman Mümkün

Bu bölümün son 5.5 dakikasını özellikle dinlemeni öneririm. Zira o zaman diliminde bölümü özetledim ve güvenli bağlanıp bağlanmadığını tespit edebilmen için önemli bulduğum bazı sorular sordum. Bu soruları gerçekçi bir biçimde yanıtlaman senin kendini daha iyi anlamanı ve bağlanma stilini keşfetmeni sağlayabilir. Güvenli bağlanma stilinin en belirgin özelliği derin düşünme kapasitesidir. Başkalarının zihinleri ile hizalanabilen güvenli bağlanmış insanlar özgecidirler. Empatiktirler. Geçmişlerini doğru okuyabilir, hatırlayabilir, anılarını kendi içinde tutarlı ve objektif bir şekilde aktarabilirler. Kazanılmış güvenli bağlanma stili diye bir alt stil daha vardır. Bu durumda, çocukluğunda güvensiz yani kaygılı, kaçıngan veya dağınık bağlanmış olan insanlar, yakın ilişkileri, arkadaşları ve aldıkları terapiler sayesinde insanlarla güvenli bağlar kurarak bağlanma stillerini değiştirebilir ve güvenli bağlanmış insanlara dönüşebilirler. Yorumlarını bekliyorum. Lütfen abone olmayı unutma ve kendine çok iyi bak😊 (Bu bölüm hazırlanırken Daniel Siegel’ın “Zihnin Gelişimi” isimli kitabının I. cildinin 193-200. sayfalarından yararlanılmıştır.)

Пікірлер: 7

  • @ozge171
    @ozge1713 ай бұрын

    Çok teşekkür ederim.Siz de sevgiyle kalın.

  • @nilgulkakici7495
    @nilgulkakici74958 ай бұрын

    emeğine sağlık. söylediklerinizi dinlerken kendi yetiştirilmem benim çocuklarımı yetiştirmemi izledim. dominotaşı örneği değişen pek birşey yok.

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    8 ай бұрын

    ama değişmeli, o yüzden bu bölümleri çekiyorum, ben değişimin başladığına inanıyorum

  • @emre1547

    @emre1547

    6 ай бұрын

    @@kendinias8533bağlanma stilimi fark edeli 1 aya yakın oluyor ve değişmek için uğraşıyorum bitmiş ilişkimden sonra oluyor bir ilişki içinde olmak dünyaya dar gelmek gibi geliyor böyle bir bağlanma stiliyle.kesin olarak güvenli bağlanmaya geçmek mümkün mü birkaç sene uğraşıp bir şey değişmedi diyen görüyorum ve umut bitiyor,çevrenizde veya bildiğiniz bir kişi böyle bir değişiklik yaşadı mı?videolarınız çok güzel eğlenceyle izliyorum.

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    6 ай бұрын

    Çok teşekkürler mesajın için. Kendimi örnek verebilirim. Son 23 yıldır psikoloji, sosyoloji, norobilim vb konularda aralıksız okumalar yapıyor, düşünüyor ve tartışıyorum. Kaygılı bağlanmış biriyim. Yıllar içinde bilinçlendikçe, neyi neden yaptığımı fark ettikçe, kendimi suclamaktan vazgeçip kendime daha fazla değer verdikçe bu süreçte çektiğim acilarin bir amacı olduğunu gördüm. Bu acilarin var olmaktaki amacini daha iyi anlamaya başladıkça da yaşama ve kendime daha çok inanmaya ve güvenmeye başladım. Bu özel hayatıma da doğrudan etki etti. Kendimi daha güvende hissettikce bağlanma stilimin de asamali olarak değişmeye başladığını gözlemledim. Elbette bu değişim bebekliginde güvenli bağlanmış biri gibi olmamı saglamayabilir ama bu değişim dahi yaşamımı olumlu yönde dönüştürmemde bana yardimci oldu. Sonuçta bu meselenin büyük bir istek ve kararlilikla sürdürülmesi gereken uzun bir süreç olduğunu kabul eder ve uğruna çekilen acilarin öyle ya da böyle bir zaman sona geçeceğini ya da etkisinin zayiflayacaginin ayirdina varırsan bence bir sonraki adımda ne olacağına dair duyduğun çocuksu merakı gelistirebilirsin. Bence bunun adı da UMUT'tur. Kaldı ki, senin de bildiğin gibi, bir konuda ancak istikrarli bir şekilde Pratik yaparak ustalasabiliriz. Bağlanma stilimizi değiştirebilmek için de "bükülmez bir irade" ile pratik yapmalı ve bunu yapmak için de okumalı, dinlemeli, anlamalı ve konuşmalıyız. Ne de olsa gerçekten isteyince ve istedigin seyle ilgili olarak eyleme gecince istedigin sey gercek oluyor. Ne kadar gerceklestiginin de aslında pek bir önemi yok çünkü her an her konuda gel git yaşayabiliyor insan. Önemli olan o gel gitleri yasarken alabora olmamak. Hayat gailesi insanı yavaslamaktan ve düşünmekten alıkoyuyor olsa bile gerçekten istediğimiz şeyi hayata geçirmek için gosterecegimiz cabanin günün sonunda meyve vereceğine herkese ve her şeye rağmen inanmalıyız. Ben hala bunu yapıyorum. Ve sadece kendime hesap veriyorum. Başkalarının ne dediğini ya da düşündüğünü de gereğinden fazla önemsemiyorum. Zira artık kendime ve hayata daha çok güveniyorum. Bu güven de benim ötekine güvenmeme neden oluyor. Tum bu nedenlerle, eger gerçekten istersen ve bu konuda dediklerimi pratik edebilirsen bağlanma stilini değiştirebileceğini bilmeni isterim. Sevgiyle

  • @muhammethasanmarasl8678
    @muhammethasanmarasl86785 ай бұрын

    Düzensiz bağlanan bir kişinin Güvenli Bağ Kurması için Neler yapılmalı. Buna dair bir Video yapabilir misiniz hocam

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    5 ай бұрын

    Muhammet merhaba. Psikolog ya da psikiyatr olmadığım için özellikle daha patolojik özellikler sergileyen dağınık/düzensiz bağlanmış kişilerin güvenli bağ kurabilmesi için (elime bu konuda bir kaynak geçene kadar) neler yapılabileceğine ilişkin başlı başına bir bölüm çekmeyi henüz düşünmüyorum. Ancak şunu söyleyebilirim: Tüm güvensiz bağlanma stillerinde olduğu gibi dağınık bağlanma stilinde de bu stile özel kurgulanmış bir terapiye başlanılması faydalı olabilir. Ancak dağınık bağlanmış birinin bu terapiyi almak istemesi çok kolay olmayabilir. Onu güvendiği birilerinin ikna edebilmesi gerekebilir. Bu videoda da bahsetmiş olduğum gibi ilişkilerimiz sayesinde de güvenli bağ kurma şansı elde edebiliriz. Bu noktada da dağınık bağlanmış birinin ilişki paternleri diğer güvensiz bağlanmış kişilerinkine göre daha çetrefilli olabilir. Dolayısıyla, ilişki sayesinde güvenli bağ kurmayı başarması eşzamanlı bir terapi alıyor olması halinde mümkün olabilir belki. Tabii ki bu noktada dağınık bağlanmış kişinin partnerinin de tutumu çok önem arz edecektir. Terapi ve yakın ilişki çözümü dışında elbette kişinin kendisini bilmesi/anlaması ve bu uğurda kendini geliştirmesi de iyileştirici bir etki yaratabilir. Her insan eşsiz, bunu unutmamak lazım. Buna göre güvensiz bağlanmış kişileri biricik özellikleri ile değerlendirmek de doğru olacaktır. Başka bir deyişle, insanları bağlanma stillerine göre etiketlememek ve herkese uygun tek bir çözümün peşinde olmamak lazımdır. Aşağıda yer alan bir başka izleyicim ile yaptığım yazışmada izleyicim dağınık bağlanmış olduğunu ifade etmişti. Oradaki yazışmalara da bakabilir veya başka varsa, dağınık bağlanmış başkaları ile yaptığım diğer yazışmaları da ilgili videolara giderek inceleyebilirsin. Şimdilik aklıma gelenler böyle. Sevgiyle.

Келесі