#113

Dr. Bruce Perry ile Oprah Winfrey’in birlikte kaleme aldıkları “What Happened to You” isimli kitabın 92-114ncü sayfalarından aldığım notları anlattım. Travma Spektrumu başlıklı bu bölümde travmanın ne olduğunu anlattım. Travma sanılanın aksine başımıza gelen olaylar sonucunda değil, o olaylara verdiğimiz öznel stres tepkisinin sonucunda oluşmaktadır. Her olumsuz olayın travmatize edici olduğunu düşünmek yanıltıcıdır. Birisi için travmatik olan bir olay diğeri için travmatik olmayabilir. Bu noktada, bebekliğimizden itibaren geliştirdiğimiz stres tepki mekanizmamızın duyarlılık ve tolerans seviyeleri önem taşımaktadır. İçinde büyüdüğümüz aile ortamında maruz kaldığımız muameleler dolayısıyla aşırı duyarlı bir stres tepki mekanizmasına sahip oldu isek en küçük olayda bile yoğun bir stres tepkisi verebilir ve bunun sonucunda travma yaşayabiliriz. Toleransı yüksek ve yılmazlık kazanmış bir stres tepki mekanizması olan insanlar ise çok zorlayıcı durumlarda bile travma yaşamayabilirler. Zira, bu insanlar stres uyaranı karşısında savaş veya kaç modunu devreye sokarak stres dolayısıyla bedenlerinde oluşan stres hormonunun (kortizolün) salınımını sona erdirebilir ve vücudun, dengesini yeniden kazanmasını sağlayabilirler. Böylelikle, stresin bedende yarattığı enerji fazlası dışa vurulmuş olur. Bunun olmadığı durumlarda yani insanın stres uyaranı karşısında donduğu ve kendisini disosiye etmek zorunda kaldığı durumlarda ise maalesef stres nedeniyle bedende biriken enerji dışa vurulamadığı için travma yaşanması kaçınılmaz hale gelir. Yorumlarını bekliyorum. Lütfen abone olmayı unutma ve kendine çok iyi bak😊

Пікірлер: 10

  • @cesariogencollini6459
    @cesariogencollini64592 ай бұрын

    👋👋👋👋👋👋🤚🖐🤚

  • @Sevda_mete
    @Sevda_mete2 ай бұрын

  • @ahmetsengul2313
    @ahmetsengul23132 ай бұрын

    Hoş buldum hocam ,nasılsın, iyimisin .

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    2 ай бұрын

    İyiyim Ahmet sen nasılsın?

  • @ahmetsengul2313

    @ahmetsengul2313

    2 ай бұрын

    @@kendinias8533 iyim

  • @iamezche
    @iamezche2 ай бұрын

    hocam açıklama kısmındaki otantisite kavramı dikkatimi çekti otansite yazıyor ama sanırım minicik bi harf eksikliği olmuş dusunuyorum ve imajine etmeye çalışıyorum şu an bu konuda ilerlemiş halimi ne mutluluk verici geliyor kulağa anlatamam empati yoksunluğuna hissizliğe tepkisizliğe götürmeyecek(övgüyü robotik şekilde umursamamak elestirileri duymamak kulak ardı etmek) bununla birlikte kendi bildiği doğruyu da kendi içinden gelen gerçek benden ilham alarak oluşturmak ve dışarıdan gelen hakikat gibi sunulan gerçekliği almak zorunda hissetmemek.. denge denge dengee, seni oluşturmak muhafaza etmek bu kadar zor olmamali.. bu arada hukuk 3 teyim ama çoğu zaman psikolojiye dair okuyup araştırıp boşluklarda ticaret falan bakıyorum hm tam tersi olması gerekirdi belki evet ama makulü kurmak zor gelebiliyor işte bazen beni anlıyorsunuzdur hukukçu bi psikoloji tutkunu olarak:')

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    2 ай бұрын

    Yorumun için çok teşekkürler. Dediğin gibi keşke otantik olmak yani kendiligimizi hissettiğimiz ve içimizden geldiği gibi yasamak için bu kadar çabalamak zorunda kalmasak. Ancak bu denetim odaklı korku-guc kültürünün hakim olduğu bir toplumda büyütülmüş biri için pek mümkün olamıyor. Yine de duruma olumlu tarafından bakmakta yarar var. En azından bizler hayatımızda bir şeylerin ters gittiğini fark edip değiştirmeye karar vermiş durumdayız. Bu işin tüm zorluklarına rağmen. Seni bu yaşta ayırdına varmış olduğun bu durum karşısında göstermiş olduğun degisim cesareti ve eylemsel farkındalık için kutluyorum. Bu arada bu bölümün açıklama yazısıni tekrar okudugumda "otantisite" kelimesine rastlamadım. Başka bir videodan mi bahsediyorsun? Yanitina göre ilgili bölüme gidip harf hatasını düzeltmek istiyorum. Sevgiyle.

  • @iamezche

    @iamezche

    2 ай бұрын

    ​@@kendinias8533ben de yorum için çok teşekkür ediyorum:) ayırdına vardığım durum için olumlu bir şey söylediğinizde hemen şu yankılandı beynimde saçmalama yüzlerce kişi ayırdına varabiliyor "bu özel sana has bir şey değil" ona hayır insanların büyük kısmı bu tür şeyleri umursamıyor ya da bi sn neden bunu yapma ihtiyacı hissediyosun bu işin matematiği kendimizi kıyaslamak mı kim öğretti bunları sana demicem çünkü galip gelemedim bu şekilde çoğu zaman cevapları kendimin yolda zamanla bulabileceğime inanıyor bu iç sesin bazı zamanlarca bu yönde konuşuyor olmasının da sebepleri olduğunu biliyor ama hakikat olmadığını bilerek küçük bi çocuğun iki baş parmağını ağzını kenarlara yaymak için kullanırken yaptığı mimiksel komik şov gibi izliyor ve dinliyorum sadece :) bu arada kanalin açıklama kısmındaki yazısı şeklinde ifade etmeliydim 🫠

  • @iamezche

    @iamezche

    2 ай бұрын

    ​@@kendinias8533 şu an o kadar çok duygulandım ki diğer bölümlerinizde kendi hikayelerini yazmış arkadaşlara yorulmadan detaylıca çoğu şeyi açıklamanız onlara dokunmanın ötesinde açtıkları bildirimde veya gördükleri yanıtta hayatlarını değiştirebilmek için kapilabilecekleri veya bunun devamında aynı şekilde sürdürebilecekleri(it depends) bi keşfetme arzusunun ve bunun oluşturacağı eylemler bütününü gerçekleştirmeye başlamanın imkanını da sunuyor çünkü aynı zamanda çoğu an bize bir şeyler vaad eder gerisi yaşam kullanıcısında elbette ki buradaki olay bu anlardan pek çoğunu oluşturmaya olan istek ve niyetiniz iyi insanlar iyi ki var ben birilerine gönüllü şekilde bu aktarımı yapmaya açık insanların varlığına çok seviniyorum işte:)

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    2 ай бұрын

    @@iamezche çok teşekkürler. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Takipcilerimin yorumlarina ve bölümleri izledikten sonra ozellikle hissettiklerini dürüstçe paylaşmalarına çok değer veriyorum. Bu yüzden onlara cevap vermemeyi düşünemiyorum bile. Çok naziksin. Sevgiyle.