Doğal Frekans • Bilim

Doğal Frekans • Bilim

Kanalımız fizik, astronomi, kozmoloji, biyoloji, tarih ve felsefe üzerine içerikler sunmaktadır. Binlerce yıl önce ortaya atılmış hipotezlerden tutun da, her türlü güncel bilimsel mevzular için hazırladığımız videolarda, basit ve eğlenceli bir anlatım yolunu seçiyoruz.

Evrende henüz açıklayamadığımız egzotik olaylar olabilir. Ancak bunların fiziğini belki de hiçbir zaman anlayamayacağımızı değil, bilmek zorunda olduğumuzu ve bileceğimizi söylüyoruz. Şayet siz de bizim gibi düşünüyorsanız, bize katılın ve evrenimizin sınırlarını birlikte genişletelim.


Doğal Frekans: sürücü kuvvete tabi olmadığında bir sistemin salınma eğiliminde olduğu frekans.

Lord Kelvin vs Darwin

Lord Kelvin vs Darwin

ISI

ISI

Evrimde Neyi Arıyoruz?

Evrimde Neyi Arıyoruz?

Пікірлер

  • @2nah412
    @2nah41215 сағат бұрын

    okey matematik çok önemli ama problem kurmak en temelde yoğun hayal gücü ister ve hayal gücü sayılardan ve formül ezberinden farklı bir eylemdir bir nevi faraday senarist maxwell oyuncu gibi düşünebiliriz(aslan akbey polat alemdar tarzı)farklılar farklı zekalar farklı zamanlar farklı oyunlar aynı amaç.

  • @oysa21
    @oysa2118 сағат бұрын

    Allah nazardan korusun Sen adamsın. evrim şişkosu takipçilerini okumaya bile üşeniyor.

  • @tugcereel7065
    @tugcereel706519 сағат бұрын

    Mumkunse bana bi dunya guzeli kafasi Ya da megan fox

  • @yunusilik6555
    @yunusilik655520 сағат бұрын

    🙂

  • @sevgivilson8152
    @sevgivilson815220 сағат бұрын

    Bence bir yaratıcı olup olmaması tartışmak bana göre çok önemli değil, çünkü ikisininde kesin kanıdı yok. Eğer varsa insanları defolu yaratmış. Bu kadar büyük evrende sade dünyadaki varlıkların olması mümkün değil senin görememen onların olmadığı anlamına gelmez. Belkide etrafımızdalar ama bizler göremiyor olabiliriz , balıkların suyu göremediği gibi

  • @nedenmatematik
    @nedenmatematik2 күн бұрын

    Her şeyin özünde matematik vardır.

  • @haxu
    @haxu2 күн бұрын

    Konuşmanın arkasındaki fon müziği çok yüksek. Müzikle konuşma üst üste biniyor.:) Elinize sağlık çok iyi çalışma

  • @fxy17
    @fxy172 күн бұрын

    Zamanın geriye akmasıyla ileriye akması arasında pek bi fark yok. Sadece simetri ve perspektif meselesi. Bu konuda düşülen en büyük hatalardan birisi kırılan bardağın geri toplanmaması örneği. Ancak bu olayın yaşandığı evrene göre zamanın ters olduğu bir evrende bardağın geri toplanması normalken kırılıp paramparça olması anormaldir. Yani bize o evren anormal gelirken, oraya bu evren anormal gelecektir. Evrenin bigbang gibi bir olayla başladığını sanıyoruz, ancak big crunch gibi bir olayı tersten yaşıyor olabileceğimizi düşünmüyoruz. Neden ile sonucun yer değiştirmesi neden ile sonucun yerini değiştirmiyor. Entropinin bizdekine göre geriye doğru aktığı bir evrende, evrim sonucunda zamanı geriye doğru ileri ve geri olan entropiyi normal olarak algılayacak varlıkların oluşacağını hayal edebiliyorum. Biz onların geriye doğru hareket ettiklerini izlerken, onlar ileriye doğru hareket ettiklerini düşünebilirler. Belki de bu biziz. Ek olarak, zamanın ileriye doğru aktığına dair elimizde pek bir delil yok. Keza bu da mutlaka göreli olurdu. Örneğin; gerçekliğin simetrilerine göre... Vektörel bakmayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Ne zaman Dirac'a kulak verip enerjinin ve zamanın vektörel durumları hakkında konuşacağız bilmiyorum, ancak düşünüyorum ve çalışıyorum.

  • @serkansunel
    @serkansunel2 күн бұрын

    Gök itiyor demiyorda bosluk dedigimiz yerde kuantum dalgasi var diyor :)

  • @cakirismail78
    @cakirismail783 күн бұрын

    Kuantum mekaniğinde sanal parçacıklar var ama sanal sayılarla ilgisi var mı bilmiyorum. Karadeliğe düşen gerçek parcacıklar sanal parçacıklara dönüşüyor. Uzay boyutunda kararlılıģı kaybediyor ve hayalet gibi özelliğe sahip oluyor. Böylece bir anda ortaya çıkıp kaybolduğunu görüyoruz. Aslında kaybolmuyor. Yerinde duramayıp evrenin başka yerine bir anlığına çıkıyor. Bir an sonra yine yer değiştiriyor.

  • @edabuyukcetin1646
    @edabuyukcetin16463 күн бұрын

    Hicbisey anlamadım birkaç kere daha izlicem😇

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar63 күн бұрын

    sicim kuramını anlattın mı.. sicim kuramı rastlantısallığımı desdekliyor,gerekirciliğimi..

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar63 күн бұрын

    içsel rastgeleliği anlamadım,,belirlenemez,determinist değil demekmi

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar63 күн бұрын

    olasılıkları bilirsek rastgelelik kalkmaz,,yani olasılıklardan biri mutlaka rastgelecek..sadece hangisinin rastgeleceğini bilmeyiz.. evrende heryerde canlılık oluşabilir ama nerde nezaman oluşur bilemeyiz.

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar63 күн бұрын

    dakka 11,08'de ""olasılıksal ve rastgeledir"" bence bu evrenin ve yaşamın temel felsefesidir.. gençliğimde mantıklı bulduğum felsefe budur..

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar63 күн бұрын

    aşikar rastgelelilik bellirli rastgelelik demek dimi

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar63 күн бұрын

    evrende entropi artıyor biliyoruz,, sıcaklık azalıyor mu artıyor mu,,biliyormuyuz.. bence entropi artıyorsa sıcaklıkta azalıyordur.. ?

  • @ramazanyesilay7948
    @ramazanyesilay79484 күн бұрын

    Tanrı ve kıral feodalizi temsil eder kıral tanrıile ilişkilendirir ona karşı gelmek tanrıya karşı gelmektir Osmanlı'da padişah halifiidi.

  • @okanx4737
    @okanx47374 күн бұрын

    Matematiksel olarak,bilinçli bir canlının ortaya çıkması için gerekli şartların ve yeterli vaktin hesabını yapıp evrenin bu şartları sağladığını gösteremiyorsan bu bir yalandır. Evrenin yaşı milyarlarca yıl,gezegen sayısı da o kadar çok ki, mutlaka bu şartları karşılayacak ihtimal elbette vardır demek ise soytarıliktır. Loto çıkmayan insanları görmezden gelip, lotoyu kazanan olduğuna göre loto oynamak mantıklı, demek, ahmaklıktır.

  • @mustafaal3156
    @mustafaal31564 күн бұрын

    Çok teşekkür ederim

  • @yavuzulu7229
    @yavuzulu72294 күн бұрын

    Matematik evrene uyum gösteriyor. Bu doğruluğundan mı, yoksa evreni algılayış biçimimize uygun bir matematik geliştirdiğimizden mi?

  • @ismailerylmaz9494
    @ismailerylmaz94944 күн бұрын

    Biz kısıtlı algımız ile sınırlı evren tasarımımızı evrensel sandıkça uzaylılar İçin komik ve muhatap alınır olmayacağız. Bizim için “an” ın sınırları olduğu gibi, duyu, görü ve hislerimizin de bir sınırı var. Mesela ışık hızının üzerini de göremiyoruz. Karanlık madde ve karanlık enerji de ışık hızının üzerindedir ve algılayamıyoruz. Yani daha geniş spektrumlu zekalar İçin komik evren tasarımlarına sahipiz.

  • @gulhankumran8226
    @gulhankumran82264 күн бұрын

    Cok detayli bir konular zinciri, biraz kisa bir süreye sıkıştırılmış gibi görünüyor, gene de tesekkür ediyorum...

  • @Mehice
    @Mehice4 күн бұрын

    Bence Matematik ve Geometri ; görünür ve görünür olmayan fiziksel gerçekliği ( görüp te dokunabildiğimiz veya tersi) anlayıp algılamamıza götüren bir ucu açık araçlar toplamıdır ya da Varlıkla aramızdaki en güvenilir iletişim dilidir.

  • @ariunbysh
    @ariunbysh2 күн бұрын

    Evet, isabetli konuştunuz. Matematik bir dildir; miktar olgusunun kavramsallaştırılmasına dayanır. 'Elma ne zaman varoldu?' sorusunun hem fiziksel elmayı, hem de elma kelimesini kastedebileceğini düşünün. 'Matematik ne zaman varoldu?' sorusu da benzer şekilde, hem matematiğin tanımladığı olguları (keşif), hem de bu olguları tanımlayan matematik dilini (icat) kastediyor olabilir.

  • @YusufAykal-lv8dn
    @YusufAykal-lv8dn4 күн бұрын

    Süper bir sayfa❤❤

  • @Neutron_St4r
    @Neutron_St4r4 күн бұрын

    Bence de zevkli ve heyecan verici bir konu. Değerli bilgiler için teşekkürler.

  • @ilkerozcelik
    @ilkerozcelik4 күн бұрын

    Matematik üzerinden yanlslama bıktık sizden

  • @AliGulen-jo7qk
    @AliGulen-jo7qk4 күн бұрын

    Videodaki son soru : doğruluğunu kabullendiğimiz gözlemlerle varacağımız sonuçlar, gözlemlerimizin gerçekliğini hiçe sayabilir mi ? Benim cevabım sayamaz

  • @hakandemirbas8634
    @hakandemirbas86344 күн бұрын

    💯💯💯💯💯💢💥💫

  • @giraycelik6230
    @giraycelik62305 күн бұрын

    Aynı insanlariz.Herkes birbirine karıştı devamıyiz.Sadece şu olmuş olabilir zeka duzeyi bizim turle baş edemeyince elendiler yok oldular.Çunku yasam alanlari kalmadi ve kisitlandi.

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar65 күн бұрын

    süperpozisyona bir örnek,türkiye hem laik hem şeriatcı...hem ölü hem diri gibi..::))

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar65 күн бұрын

    eşevrelilik sözcüğünü sevdim,sözcükleri ve kavramları türkçeleştirmek ne güzel.. avrupada eşevreli olarak faşist kişiler iktidar oluyor,toplumlarda da eşevrelilik var galiba. not :spekülasondur..

  • @kagannasuhbeyoglu
    @kagannasuhbeyoglu5 күн бұрын

    Üstad :) müthiş konu başlıklarına devam ediyorsun. Fizik ve Matematiğin en derin meselelerine değiniyorsun. Bu kanal saygıyı fazlasıyla hakediyor. Konumuza gelirsek : İki önceki içeriğindede paylaştığım cümleyi tekrarlamak istiyorum. "Spekülatif teorilere sadece matematiksel şaheserliğinden dolayı duyulan inanç, duygusal olarak Tanrı'ya olan inanca benzer" Sheldon Glashow (1978 Nobel Fizik Ödülü sahibi. Cümleyi 1986 yılında Sicim Teorisini kritik ettiği bir yazısında kullanmış) Açıkçası bencede öyle! Matematik denkleminde olan şeyler gerçekliği açıklamaya tek başına yetmez. Gözlem gerekir, deney yapmak gerekir. Fizik biliminin gerçeğe dokunuşu böyledir. Fizik denklemi böyle şekillenir. Ha evet haklısın teknolojik yetersizlik gerekli gözlemi ve deneyi yapmamıza engel olabilir. Ama deneysel fizikte böyle birşeydir. O zaman gelinceye kadar konular spekülatiftir, hipotetiktir. Max Tegmark'ın Matematik Evreni'de bu kapsama giriyor. Benzer şekilde Stephan Wolfram'ın Grafik Evreni var. O da matematik temelli enteresan bir evren modeli aklıma geldi bir an :) Bu arada bu tip tezlere, hipotezlere eleştirel bakanların ille deneysel fizikçiler olmasıda gerekmiyor. Şu an yaşayan bence en üst düzey "matematiksel fizikçi" olan Roger Penrose'da konulara böyle yaklaşıyor. Sicim Teorisi'nin fizik olmadığını, gerçek olduğunu düşünmediğini yıllardır söylüyor!

  • @Kadehtar
    @Kadehtar5 күн бұрын

    Matematik bizleri gerçeğin denizinde düşünce gezintisine çıkartan iskeleti mantıkla tasarlanmış çok şık bir saldır. Gerçeğin dalgaları bu güzel salı titretir ve matematiğimiz sallanır ama asla devrilmez. Bu sal acaba bizleri nereye kadar götürebilir sorusunu düşünmek yerine, eğlencenin tadını çıkartın ve etrafınıza bakın. Hayallerinizi matematik salıyla taşırken, bunu yapmak size keyif veriyorsa, salt gerçek olması ya da olmaması önemli mi ?. Önemli olan keyif vermesi değil mi ?. Mükemmel bir filmin gerçek olmadığını bilmek ve yine de izleyip keyif almak gibidir matematik. Bu şeyden keyif alanlar onun gerçek olup olmadığı ile ilgilenmez, ama bu şeyi zoraki öğrenip onu iş gibi görenler sadece bir icad olduğunu sanır. Matematik bir dildir diyenler bir şeyi es geçerler. Evet dildir ama çok özel bir dildir, konuşmadan anlatmaktır matematik. Hayallerinizle sohbet etmektir, onlarla tartışmaktır matematik. Bu, o kadar keyifli ve o kadar bağımlılık yaratan bir şeydir ki bir kere ağına düştüğünüzde artık kurtulmanız da zordur. Hayallerinizle konuşabilmek ve o hayallerle matematik salına bilip gerçeğin denizinde gezintiye çıkmak, o kadar eğlencelidir ki gerçek olup olmaması umrunuzda bile olmaz.

  • @arzazaable
    @arzazaable5 күн бұрын

    👏🇹🇷🇹🇷🇹🇷👏😡👏🎈🎈

  • @by.dreammaker4375
    @by.dreammaker43755 күн бұрын

    Dostum o kadar karışık ve karmaşık anlatıyorsun ki bu konuları bilen bir adam olduğum halde fena sıkılıyorum,sen tüm videolarında bunu yapıyorsun işi olbildiğince karmaşıklaştırıp ortaya hiç birşey koymuyorsun ,bundan vazgeç

  • @RamilAliyev.
    @RamilAliyev.5 күн бұрын

    abi ne zamandan beri Lev Landaunun hayatını araşdırıyordumve sonunda kaliteli bir video buldum.iyiki bu videoya denk gelmişim.teşekkur ederim❤❤❤

  • @fatihkeskin3399
    @fatihkeskin33995 күн бұрын

    Boş konuşma millet anlamıyor sende salliyorsun

  • @nursenyurtseven4251
    @nursenyurtseven42515 күн бұрын

    Neyse benim beynim farklı çalışıyor sanırım

  • @Thegreywolf2000
    @Thegreywolf20005 күн бұрын

    Matematik tanrının en büyük icadı.

  • @nursenyurtseven4251
    @nursenyurtseven42515 күн бұрын

    Uzaylılar bile diyemiyorum sizler onlardan üstün değilsiniz naza çizgileri kullanıyorlar resmediyorlar Örtülü bilim yapmıyorlar

  • @mucahit-ayaz
    @mucahit-ayaz5 күн бұрын

    Her şeyin teorisi, bu bizim anladığımız anlamda değil. Teori, pratik ve bunların dışında kalan doğal gerçeklik. Bunların mantıkları ve dolayısıyla teorileri farklı. Bunların her biri aynı gerçeği açıklasa da bir arada çalışamayacakları için aynı teoride buluşamazlar. Matematik Zihnimizde var olan bir hayal. Evrenin bir parçası olan zihnimizdeki bu hayal gerçek dünyada doğrulanıyor. İnsanlar bilimin kendisini yanlışlayarak ilerlediğini zannetse de aslında doğrulanan hayallerle ilerliyor. Bu arada Sosyal ve kültürel olaylarında bir matematiği olduğunu söyleyebilirim. Bu sayıların yerini sembollerin aldığı sözel ve sembolik mantık. Paralel evrenleri her biri ayrı ayrı birer evrenmiş gibi değil de tek bir evrenin tüm paralel evren sonuçlarını birlikte sağladığını düşünüyorum. Sonsuz olasılık var ve her defasında bunlardan biri seçiliyor. Eğer aynı anda birden fazla ihtimal gerçekleşseydi evrendeki düzenli akış bozulurdu. Ama görünüşe göre olasılıkların gerçekleşmesi için kesin bir kural yok. Bu söyleyeceğim saçma gelebilir ama evrenle ilgili bilgimiz ve algımız bizim zihnimizle sınırlıdır. Bilinç seviyemiz yükseldikçe en kesin fizik kuralları bile değişebilir.

  • @nursenyurtseven4251
    @nursenyurtseven42515 күн бұрын

    Kainatın matematigini matamatikle snlatmsk abesle istikal çünkü hiç kimse anlamıyor

  • @Gargantua93
    @Gargantua935 күн бұрын

    Matematik mantığın insanlar tarafından hesap ve çıkarım yapabilmeleri için sembolleştirilmiş halidir. Oluşabilecek bütün fiziklerde mantık yasalarına biat etmek zorundadır (gibime geliyo). O yüzdende fiziği çözmek için matematikten yardım alıyoruz.

  • @ariunbysh
    @ariunbysh2 күн бұрын

    Evet, matematik bir dildir. Hatta matematiğin açıkladığı olgular fiziksel olmaktan ziyade zihinseldir. Örneğin 3 adet elma gördüğünü varsayalım, bir nesne adedinin üç adet olabilmesi için bundan önce her bir nesnenin aynı türden olması gerekiyor (yani her biri birer elma olmalı). Ancak nesneyi 'elma' olarak kategorize eden ve elmanın tanımındaki sınırları belirleyen siz olduğunuz için, o nesnelerin elma olduğuna ve aynı türe ait olduğuna karar veren de sizsiniz. Nihayetinde o nesnelerin adedi de zihninizde belirlenir. Gerçekte sayılar yoktur, gerçekte '3 adet elma' da yoktur. Bu yalnızca fenomenlerin zihin tarafından kategorize edilmesidir ve matematik bu kategorizasyona dayanarak aynı türden nesnelerin belirli miktarlarda varolduklarını söyler. Matematiğin kendisi gerçek olmamasına rağmen onun pratik faaliyete katkısı, bir konuşma dilinin pratik faaliyete katkısıyla aynı şey. Örneğin benim adım "Ali" olduğunda, benim varlığım nihai olarak bu kelimeyle tanımlanmak zorunda değil ancak birilerinin benimle iletişim kurabilmesi ve bana seslenebilmesi için herhangi bir isim belirlemek zorundalar. Matematik de aynı şekilde, gerçek olmayan sayıların varlığına dayanır ancak bu sayıları varsaymak pratik faaliyetlerin hesaplanmasına ve ilişkilendirilmesine yardımcı olur.

  • @karelem
    @karelem5 күн бұрын

    Zaman mevcut değil olduğuna göre , oluşmuşların hayalini yaşıyoruz 😮

  • @iyiliginrengimustafame3240
    @iyiliginrengimustafame32405 күн бұрын

    Güneş doğa yasalarını koyan sayesinde oluştu.

  • @mustafayildiz1741
    @mustafayildiz17416 күн бұрын

    şahane bir program olmuş ama bazen cevapları bulmak imkansıza talip olmak demektir.

  • @eneskaracar4334
    @eneskaracar43346 күн бұрын

    Evrene zeki bir canlı olsaydı bu canlı kesinlikle matematik ile konuşur olurdu

  • @nursenyurtseven4251
    @nursenyurtseven42516 күн бұрын

    Gördüğünüz bilimsel gercekleri fotaraf gibi anlatabiliyorsunuz resmini yapabilirsiniz Msyematikle hic kimse snlamiyor bunu anlamanız biraz zor

  • @user-jh8gz1lo4e
    @user-jh8gz1lo4e6 күн бұрын

    Çift yarık deneyinin en iyi anlatımı. Bazılarında parçacıkların durumunu sensör veya düzeneklerle ölçümlemeyi "gözlemci" olarak anlatıyorlar ve bir göz animasyonu koyuyorlar, insanlar da doğal olarak "gözlemci" dendiğinde insan doğrudan bakarken veya bakmazken sonucun değiştiğini sanıyorlar.