Nimittäjiä eli jakolaskuja yhtälössä

Kasiluokan matikkaa. Ratkaistaan yhtälöitä, joissa on jakolaskuja tai murtolukuja. Näitä yhtälöitä voi ratkaista monella tavalla. Tämä on yksi niistä ja voi olla eri tapa kuin se, joka on sinulle näytetty koulussa. Paras tapa oppia on pysäyttää video tehtävänannon jälkeen ja ratkaista tehtävä itse. Sitten video pyörimään ja näet, saitko oikean tuloksen.

Пікірлер: 15

  • @nih203
    @nih203 Жыл бұрын

    olin just mietiskelemässä eilen että miten ihmeessä nää laskut lasketaan. Kiitos tuli kun tilauksesta videosi!

  • @hewalpad1206
    @hewalpad12067 ай бұрын

    kiitos teille tästä opetusta

  • @kitteny27
    @kitteny278 ай бұрын

    Kiitos auttoi tosi paljon :D

  • @hannutauriainen2439
    @hannutauriainen24396 күн бұрын

    Mitä jos nimittäjä on X ja osoittaja on numero ja muut luvut numeroita miten lähteä ratkaisemaan ? Kiitoksia !

  • @matikkavideot

    @matikkavideot

    5 күн бұрын

    Hyvä kysymys! Jos nimittäjässä on x eli tilanne on vaikkapa 4/x=8/3. Silloin on ensinnäkin pakollista, että x on erisuuri kuin 0, koska nollalla ei saa jakaa. Tällaista yhtälöä sanotaan myös verrannoksi. Sen voi ratkaista ristiin kertomalla, eli saat 8*x = 4*3 ja sitten ratkaiset tämän normaalisti. Ristiinkertominen on vain muistisääntö ja pikakikka, ilman niitä ratkaisu etenisi näin: 4/x=8/3 |*x 4=(8/3)*x (vaihdetaan puolia) (8/3)*x=4 | :(8/3) x=4:(8/3) (alla välivaiheita tämän murtolukulaskun avuksi) x=4*(3/8) x=(4*3)/8 x=12/8 x=3/2 (x=1,5, vain jos tarvitaan desimaalivastausta) Kysy toki, jos selitys jäi jostain kohtaa epäselväksi.

  • @kitteny27
    @kitteny278 ай бұрын

    17:10

  • @LarrysLandFin
    @LarrysLandFin11 ай бұрын

    Olen välillä miettinyt, että miksi lisätessä ja vähennettäessä yhtälön molemmista puolista niitä puolia ei laiteta sulkeisiin ennen operaatiota, toisin kuin jakaessa ja kerrottaessa yhtälö puolittain? En muista olenko joskus tiennyt syyn. Liittyisiköhän tämä jotenkin laskujärjestyssääntöihin?🤔

  • @matikkavideot

    @matikkavideot

    11 ай бұрын

    Hienoja juttuja mietit! Jos plussaat pitkään lausekkeeseen jotain, voit vain laittaa plussattavan sinne perään. Jos vähennät pitkästä lausekkeesta jotain, voit vain laittaa miinustettavan sinne perään. Näinhän ne laskusäännöt menee. Koska plus- ja miinuslaskut tulee laskujärjestyksessä viimeisenä, niin sulkuja ei tarvita, ne tulevat kuitenkin viimeisenä. Ja jos kerrot koko toisen puolen, niin tarvitset sulkeet, koska muutoin kertominen ei koske koko toista puolta vaan vain osaa siitä. Kertominen tulee laskujärjestyksessä ennen osaa muista laskuista, joten se pitää huomioida erikseen, että kertolasku lasketaan riittävän aikaisin. Sama jakolaskun kanssa.

  • @LarrysLandFin

    @LarrysLandFin

    11 ай бұрын

    @@matikkavideot Ja varmasti parasta on pyrkiä mahdollisimman paljon sieventämään lausekkeet jos mahdollista ennen kuin rupeaa jakamaan tai kertomaan yhtälön puolet.☺️

  • @undernorthernstar5697
    @undernorthernstar56977 ай бұрын

    Amiksen matikankoe tästä tulossa parin päivän päästä, mitään en silti ymmärrä joten hyvästi täydellinen keskiarvo :(

  • @matikkavideot

    @matikkavideot

    7 ай бұрын

    Hei, kiitokset kommentista! Jos tämän videon sisältö ei aukea, voi olla apua siitä, jos ensin opiskelet perusyhtälöt esimerkiksi tämän videon avulla kzread.info/dash/bejne/lXqqwa96gtWTe6g.html . Siinä on seiskaluokan yhtälöasiat. Tässä, jota äsken katsoit, on kasiluokan vaikeampia yhtälöitä. Niitä on vaikea ymmärtää, jos aiemmat asiat ovat jääneet oppimatta. Toivottavasti tästä oli sinulle apua.

  • @mikahamalainen3883
    @mikahamalainen388311 ай бұрын

    Mitä jos X on nimittäjänä?

  • @matikkavideot

    @matikkavideot

    11 ай бұрын

    Sitten ongelma on muulla tasolla kuin yläasteen kasilla. Jos x on nimittäjänä, tehdään määrittelyehto x on erisuuri kuin nolla ja sitten ratkaistaan yhtälö normaalisti. x:llä saa kertoa ja se poistuu nimittäjästä siirtyen toiselle puolelle yhtälöä. Sitten loppuratkaisusta poistetaan ratkaisu x=0, jonka määrittelyehto kieltää.

  • @Lilja-IreneSilmola-iw3iz
    @Lilja-IreneSilmola-iw3iz3 ай бұрын

    Lian nopeasti menee. Ääh...

  • @matikkavideot

    @matikkavideot

    3 ай бұрын

    Onneksi on pause-nappula, josta videon voi pysäyttää siksi ajaksi, kun miettii itsekseen asiaa. Ja aina voi kelata myös taaksepäin ja kuunnella monta kertaa.