Intermolekylære bindinger | Kemi B - Organisk kemi 15

Start - 0:00
Intramolekylære og intermolekylære bindinger - 0:13
Dipol-dipol-bindinger - 1:29
Londonbindinger - 3:43
Hydrogenbindinger - 7:14
Styrken af bindinger - 10:30

Пікірлер: 20

  • @trushdi252
    @trushdi2525 жыл бұрын

    det var meget godt forklaring

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    5 жыл бұрын

    Mange tak.

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    3 жыл бұрын

    @@whatdoyoumean2411 Mit bedste bud vil være at der stadig kan dannes londonbindinger mellem de to stykker papir. Det faktum at de er våde gør at de to overflader er mere jævne og derfor har en større real kontaktflade - derfor flere londonbindinger. Jeg har dog aldrig prøvet det forsøg :D

  • @anse884
    @anse884 Жыл бұрын

    Hej Tak for dine gode videoer. De er virkelige nyttige! ved du hvorfor butan-1-ol og butan-2-ol deler sig i 2 faser når man blander dem i hvert sin reagensglas med vand? De er jo blandbar med vand pga. deres polaritet OH og deres hydrogenbindinger?

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    Жыл бұрын

    Velbekomme :) Ja, det er interessant. Så, når man siger noget er polært i kemi, hvor man typisk siger 1 OH kan opveje 4 C, betyder det ikke nødvendigvis at det er fuldstændigt blandbart med vand. Disse to alkoholer, sammen med 2-methylpropan-2-ol, viser i øvrigt en andet pointe om polaritet: Butan-1-ol har en opløselighed i vand på 73g /L Butan-2-ol har en på 290g/L 2-methylpropan-2-ol er helt opløselig. Alle disse molekyler er jo isomerer med samme funktionelle gruppe, så den eneste forskel blandt dem er grupperne placering. Og her bliver det tydeligt at polariteten også påvirkes meget af hvordan de polære og upolære grupper ligger i forhold til hinanden. I 2-methylpropan-2-ol ligger OH-gruppen midt i molekylet, som også er forholdsvis rundt, og derfor kan den ene gruppe godt opveje de 4 C. I butan-1-ol ligger OH-gruppen i den ene ende og den upolære carbonkæde i den anden, og derfor kan OH-gruppen dårligere opveje de 4 C. Det var måske lidt et sidespor, men jeg håber det også hjælper dig med dit spørgsmål :)

  • @Philosophyofcuriosity98
    @Philosophyofcuriosity983 жыл бұрын

    ved 08:22 siger du ''london-bindinger''. Mener du ikke Hydrogen-bindinger?

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    3 жыл бұрын

    Jo, du har helt ret. Det er selvfølgelig hydrogenbindinger, lige som tegningen viser. Tak for det !

  • @Philosophyofcuriosity98

    @Philosophyofcuriosity98

    3 жыл бұрын

    @@Gymnasiekemi Det er mig der takker for dine læringsrige videoer.

  • @user-mn3gy8ju5h
    @user-mn3gy8ju5h10 ай бұрын

    Hej Jeg skal op til eksamen meget snart ig er lidt forvirret om en ting. Jeg skal fortælle om forskellige kemiske bindinger mellem atomer. Hvis ionbinding er en intermolykelær kræft er det så ikke en binding der foregår mellem atomer?

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    10 ай бұрын

    Ja, det er et spørgsmål der ret præcist rammer ned i et definitionsspørgsmål. Ionbindinger vil man typisk sige var rigtige kemiske bindinger, altså intrAmolekylære. Men kigger man på et iongitter er alle positive og negative ioner jo lige stærk bundet sammen af ionbindinger. Så alle bindinger i iongitre er altså intrAmolekylære, og på sin giv giver det ikke rigtig mening at snakke om intErmolekylære bindinger i iongitre. Man kan godt snakke om dem hvis man opløser iongitre i vand og ionerne så omringes af vand der laver hydrogenbindinger eller dipolbindinger til dem

  • @lascarro87
    @lascarro873 жыл бұрын

    Laver butan-2-ol både dipol-bindinger og hydrogen-bindinger ? Og hvis en methanol laver en binding til et molekyle , hvor den negative pol IKKE har et ledigt elektron par, er der så tale om en dipol-binding frem for en hydrogen-binding ?

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    3 жыл бұрын

    Ja, butan-2-ol laver både dipol- og hydrogenbindinger. Mht. til methanol, så ja. Men der er ikke så mange eksempler på dette i praksis. Det ledige elektronpar er oftest på oxygen eller nitrogen.

  • @lascarro87

    @lascarro87

    3 жыл бұрын

    ​@@Gymnasiekemi Jeg misforstår noget. Hvorfor er det nødvendigt med et ledigt elektronpar for hydrogenbindingerne ? Men ikke for dipol-dipol bindingerne ?

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    3 жыл бұрын

    Hydrogenbindinger kan man tænke som noget der tilnærmer sig kovalenter bindinger (selvom de er langt fra), og derfor kræver det elektroner til hydrogenet så det kan forsøge at opfylde ædelgasreglen. Som sagt sker dette jo ikke særligt godt, men det er derfra den særlige interaktionen opstår. Dipol-dipolbindinger opstår udelukkende fordi der er polaritet i molekylerne og det er altså den elektriske tiltrækning mellem + og - pol. Dipoler kan i princippet godt findes uden ledige elektronpar, men som nævnt er de praktiske eksempler på dette meget få.

  • @selinaharris7936
    @selinaharris79362 жыл бұрын

    Hvordan hænger intermolekylære bindinger sammen med andres stoffers opløselighed i vand?

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    2 жыл бұрын

    Den hænger sammen på den måde at man kan forklare bidrag til opløseligheden at nogle forbindelse kan lave hydrogenbindinger til vand. Eksempelvis kan en hydroxy-gruppe lave hydrogenbindinger til vand og dermed give en højere opløselighed end man kunne forvente alene ud fra polaritet.

  • @selinaharris7936

    @selinaharris7936

    2 жыл бұрын

    @@Gymnasiekemi tusind tak

  • @simonboas5765
    @simonboas5765 Жыл бұрын

    Hvorfor hedder det london bindinger, hvorfor hedder det ikke new york bindinger? :)

  • @Gymnasiekemi

    @Gymnasiekemi

    Жыл бұрын

    Det er fordi de er opkaldt efter Fritz London :) De har intet med byen at gøre. Han var ansat på Berlins universitet

  • @svihl666
    @svihl666 Жыл бұрын

    11:36 / 11:45