#119

Dr. Bruce Perry ile Oprah Winfrey’in birlikte kaleme aldıkları “What Happened to You” isimli kitabın 126-141ncu sayfalarına atıfla gelişimsel travmanın yaşamımızda yarattığı epigenetik değişiklikler ile birlikte fiziksel rahatsızlıklarımızın kaynağında yatan psikolojik nedenleri de oluşturduğunu anlattım. Bununla ilgili olarak Bruce Perry’nin kitapta gönderme yaptığı diyabet hastalığının kaynağında yatan psikolojik etkenlerin kan şekeri ile insülin değişimine nasıl yol açtığını bir gerçek yaşam öyküsü ile birlikte harmanladım. Bu tip durumların beden-zihin birliği içinde açıklandığında zihinle bağlantılı bir organdaki sorunun diğer organları doğrudan etkilediği gerçeğine ulaşıldığını, bunun da psikosomatik bir hastalığa yol açtığını belirttim. Bu konuyla ilgili yaptığım diğer açıklamalar ile psikolojik rahatsızlıklarımız ve bedenimiz arasındaki korelasyonu, gen bilimi ve nörobilim bilgilerim çerçevesinde genişletmeye çalıştım. Yorumlarını bekliyorum. Lütfen abone olmayı unutma ve kendine çok iyi bak😊

Пікірлер: 16

  • @fulya_fulya
    @fulya_fulyaАй бұрын

    Çok çarpıcı bir örnekti teşekkürler

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    Ай бұрын

    Teşekkürler Fulya. Seni yeniden burada görmek çok güzel. Sevgiyle.

  • @MuratKizgir
    @MuratKizgirАй бұрын

    Müthiş detaylar, mükemmel bilgiler. Teşekkürler

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    Ай бұрын

    Teşekkürler Murat.

  • @dobermandrake2420
    @dobermandrake2420Ай бұрын

    Seni geç keşfetmiş olduğum için eski videolarının çoğunu daha izlemedim. Ancak, bundan sonra videolarını en yeni olandan izlemeye, senin güncelini yakalamaya karar verdim. Eski olanlardan başlayarak izlersem güncelini hiç yakalayamayabilirim çünkü. Tıp doktorları, bildiğim kadarıyla, tıp eğitimi yanında psikiyatri / psikoloji eğitimi almıyorlar. Psikiyatristler de tıp eğitimi almıyorlar. Ortodoks tıpçılar psikolojiiye, bilim dalları arasında yer almadığı düşüncesiyle uzak duruyorlar. Alanlar arasında kopukluk var. Elbet, tıp doktoru hastadaki fiziksel olguları önceleyecektir. Ondan, aynı zamanda psikiyatrist olmasını bekleyemeyiz. Ancak, temel bir psikoloji / psikiyatri eğitimi alabilirler. Hastayla ilgilenirken, psikiyatrist ile birlikte çalışabilir; tıbbi tedavi ile terapinin hastahanede eş zamanlı yürümesini sağlayabilirler. Bence ikisi de gerekli. Psikiyatristin tıbbı dışlaması, doktorun pisikiyatristi dışlaması, günümüzde olan bu, iyi sonuçlar doğurmuyor.

  • @dobermandrake2420
    @dobermandrake2420Ай бұрын

    Kendine çevirilmiş üzüntü gözlerimizin ya da burnumuzun akmasına yol açan soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar aracılığıyla kendini gösterebilir; kendine çevirilmiş öfke ülser gibi daha asitli rahatsızlıklarla çıkış bulabilir; kendine çevirilmiş korku beden ısısının yükselmesiyle kendini gösterebilir... (Geştalt Danışmanlığı kitabından alıntı. Senin söylediklerinde uyuştuğu için buraya alıntıladım.)

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    Ай бұрын

    Erhan merhaba. Yapmış olduğun bu paylaşım ve yine daha önce söz etmiş olduğun içe yöneltilmiş öfkenin tezahurlerinden biri olan huzursuz bacak sendromunu tanımlamak için kullandığın "kendini teklemek" tabiri üzerinde düşünmeye başladım. Oldukça ilgi çekici olan bu yaklaşımların yansımalarını kendi hayatımda da bu baglamda bulguluyor olmak beni etkiliyor. Bu yüzden sana ayrıca teşekkür ederim. Sevgiyle.

  • @dobermandrake2420

    @dobermandrake2420

    Ай бұрын

    Merhaba Önder, seninle kurduğum bu etkileşim beni çok heyecanlandırıyor. Bir taşınma arefesindeyim. İki üç ay kadar sonra işlerim azalınca videolarına daha çok yoğunlaşabileceğim. "Huzursuz bacak sendromu" tanımını kullananlar, bidiğim kadarıyla olguyu; nedeni, kaynağı belirlenemeyen bacak hareketleri olarak niteliyor. Dolayısıyla o tanımla araştırma yaparsan, fazla bilgi, verim alamayabilirsin. "Kendini tekmeleme" altında daha çok sonuç çıkabilir. Sevgiler...

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    28 күн бұрын

    @@dobermandrake2420 anlaştık, teşekkürler uyarın için, dikkate alacağım ve kendini tekmeleme olarak araştırma yapacağım. Sevgiyle.

  • @dobermandrake2420

    @dobermandrake2420

    28 күн бұрын

    Sevgili Önder, öneriydi, sağ ol.

  • @gulnurerbas
    @gulnurerbasАй бұрын

    Anlatılanlara uygun deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. İş yerinde yaşamış olduğum stresle ilintili baş ağrılarım vardı. ilk zamanlar önemsemedim ama ağrıların sıklığı ve şiddeti artmaya başlamıştı hatta öyle ki son zamanlarda 3 - 4 gün kadar sürüyordu. Önce gözümün arka taraflarında başlayan gerginlik sonrasında şiddetli zonklamalara dönüyordu. İyi olarak tanımlayabileceğim bir doktora göründüm ve stres kaynaklı vasküler baş ağrısı teşhisi koyup 6 ay kullanacağım şekilde kısmen hafif sayılabilecek antidepresan reçete etti ve ilaçtan sonra başım hiç ağrımadı. Yaklaşık 2 yıl sonra terapiye başladım ve birkaç silik sepet şey dışında anı diyebileceğim neredeyse hiç bir şey sunamıyorum çünkü hafızamda yoklar. Hatırladıklarım kadarını deştiğimiz zaman seans sonunda ya da bazı rüyalarımda gördüğüm şeyleri analiz etmeye çalışırken uzun zamandır yaşamadığım baş ağrısı yine kendini göstermeye başladı. Travmanın detaylarını keşfedemesem de baş ağrım, yaşadığım ama hatırlayamadığım bu sorunlarda neye odaklanacağımı ya da ne kaynaklı olduğunu keşfetmede yol gösterici oluyor. Bu çok garip geliyor bir yandan bir yandan da yorucu nerede nasıl bitecek bilmiyorum. Fakat benzer durumda olan ya da anlamaya çalışan birileri varsa umarım sunabildiğim kadar yardımcı olur. Size de çok teşekkür ederim şimdiye kadar önerdiğiniz kitaplarla ve fikirlerinizle bu süreçte fark etmeden bana çok yardımcı oldunuz 🌸🌼

  • @dobermandrake2420

    @dobermandrake2420

    Ай бұрын

    İlginç bir örnek vermişsiniz. Antidepressan ağrıyı dindirmiş, ancak, travma yine orada, fırsat bulunca tetiklenmek üzere duruyor. Belki de, antidepressan baş ağrısını dindirse de, travma başka ağrılarla hortlayacak. Travmanın üstüne gitmek, ağrıyı ilk başta tetiklese de, çözüm ağrıyı tetiklemekte. Antidepressanla bastırmak uzun vadede işe yaramayacaktır. Kesin böyle olur demiyorum, ancak, bence, olasılıkla böyle olacaktır.

  • @gulnurerbas

    @gulnurerbas

    Ай бұрын

    @@dobermandrake2420 evet haklısınız, zaten bu deşmeler sonucu oluşan ağrı genellikle bir kaç saat ya da gün sonunda uyuyana kadar sürüyor. Eskisi kadar ne uzun ne de şiddetli. Bu şekilde boşaltıyor olabilirim ama emin değilim. Hatta bir rüyamı çalışırken beklenmedik şekilde daha önce olduğum kist ameliyatımın olduğu bölge de benzer şekilde zonklayarak ağrımaya başladı ilk ve tekti fakat hiç böyle bir ağrı yaşamadım daha önce muhtemelen benzer durumlar fakat emin olması çok zor.

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    Ай бұрын

    Sevgili Gülnur kendinle gurur duymalısın. Ben duyuyorum. Çok cesursun. Ağrılarımızin çoğu çocukluğumuzda bastırılmış ve dolayısıyla ice yoneltilmis sağlıklı öfkemizden ve yok saydigimiz diger duygularimizdan kaynaklanıyor. Bu duygularla hemhal oldukça ve onlara sahip çıktıkça iyilesecegiz. Bu arada ben senin yasaminda sadece aracıyım, sense donusturucusu. Bu nedenle, gelismek, degismek ve donusmek icin verdiğin mücadelenin baş kahramanı da sensin. Bir daha başın ağrıdığında kendine lütfen bunu hatırlat. Ve duygularına bugun oldugu gibi her daim sahip çık. Onlar bizim kuzey ışıklarımız:) Sevgiyle.

  • @ahmetsengul2313
    @ahmetsengul2313Ай бұрын

    Hocam nasılsın iyimisin ,stres konusu önemli, yalnızlık kötü hocam,evet travmatik geçmişim var ,çok zor anlar yaşadım, uğraşıyorum

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    Ай бұрын

    Travmatik geçmişin olduğunu fark etmen ve bununla ilgili bir şeyler yapıyor olman çok değerli Ahmet. Sevgiyle.