Wat is een Bore-out?

Wat is een Bore-out?
Een Bore-out is een serieus probleem ontstaan door stress. Regelmatig hoor ik gekke vooroordelen: "Iedereen verveelt zich wel eens" "Een Bore-out is een luxe probleem". Veel mensen denken dat een Bore-out alleen ontstaat door te weinig prikkels. Dus als je meer toevoegt zou het zijn opgelost. Dat klopt niet. De meeste mensen met een Bore-out hebben het heel erg druk en hebben veel prikkels, maar niet de juiste. Deze video gaat in op hoe een Bore-out ontstaat en welke factoren allemaal van belang zijn om het op te lossen of om het voor te zijn.
Wil je meer weten over de Hoogsensitieve HSS?
Doe dan mee met de online Masterclass hoogsensitieve HSS:
www.anahata-coaching.nl/hsp-h...
Wil je meer?
Doe dan mee met de online minicursus Jouw HSP 4-daagse. Ontvang vier dagen gratis videolessen, HSP testen en een HSS test, werkbladen en oefeningen over hoogsensitiviteit en hoogsensitieve HSS, onder- en overprikkeling. Klik op de volgende link om je aan te melden: hsptraining.nl/minicursus-jou...
Doe gelijk de complete online training In 7 stappen Omgaan met JOUW HSP & HSS, inclusief drie online Masterclasses van 1,5 uur over de hoogsensitieve HSS, e-coachign en online Q&A bijeenkomsten. hsptraining.nl/in-7-stappen-p...
Bekijk ons live en online trainingsaanbod op www.anahata-coaching.nl/hsp-h...
Koop het boek Prikkels bijten niet: www.prikkelsbijtenniet.nl/bes...

Пікірлер: 36

  • @miekeblankers9353
    @miekeblankers93532 жыл бұрын

    Wat 'n openbaring om jou boek te lezen, filmpjes op KZread te zien.... Naast het gevoel van "eindelijk" , ontroerd het me soms ook. Daar ben ik dan 66 jaar voor geworden. 😊 Mooi dat ik op deze manier mezelf steeds beter leer kennen en ook steeds dichter bij mezelf kan komen, dankjewel 🙏

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Nooit te oud om bij jezelf te komen. De benodigde info was niet beschikbaar, dus jij hebt het met vallen en opstaan geleerd. Iets om trots op te zijn.

  • @karenvanderkorf9196
    @karenvanderkorf91962 жыл бұрын

    dank je wel voor deze duidelijke uitleg over bore/out. Ik snap nu beter waar ik in zit.

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Fijn, dan kan je ook een plan voor herstel maken

  • @frankieceeeee8128
    @frankieceeeee81282 жыл бұрын

    Na 5 maanden overspannen thuis zitten, heb ik eindelijk de juiste diagnose! Het is geen burn-out, maar een bore-out! Ontzettend bedankt voor dit verhelderende filmpje!

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Fijn! Dan kan je nu met de juiste aanpak aan de slag!

  • @iamnewhYbrid
    @iamnewhYbrid5 ай бұрын

    Wat fijn om eindelijk een naam te kunnen geven aan mijn gevoel. Ik en mijn tweelingbroer ervaren al heel snel een paniekerig gevoel bij het moeten uitvoeren van doelloze taken. Dus school is echt een hel voor ons. Er zit zoveel stof tussen die je moet doen waar we ( in onze ogen) niks van leren. Dit kost ons echt ontzettend veel energie en zorgt ervoor dat we het niet vol houden. Depressie is een van de van de symptomen..

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    5 ай бұрын

    Dat klinkt als een flinke onderprikkeling, hebben jullie genoeg naast school om jezelf te inspireren of uit te dagen?

  • @corinetijsen4756
    @corinetijsen47562 жыл бұрын

    Dank je wel Saskia. Ik heb recent je boek gelezen en het is een en al herkenning. En dan vandaag deze video waarin je zo helder uit eenzet wat ik al een tijdje ervaar. Dank . Het geeft herkenbaarheid en het gevoel serieus genomen te worden

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Fijn dat jij je herkent! Het wordt inderdaad niet altijd serieus genomen door anderen. Dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat jij het wel serieus neemt en ernaar handelt

  • @vh1121
    @vh11212 жыл бұрын

    Gelukkig, dit is heel verhelderend

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Wat fijn! Verheldering helpt

  • @petradijck
    @petradijck2 жыл бұрын

    Ik ben je weer dankbaar voor je verhelderende filmpje! Ik begin mezelf steeds beter te begrijpen. En wat heb je toch altijd leuke spulletjes en poppetjes erbij :-) en steeds een andere omgeving :-)

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Fijn Petra dat jij jezelf steeds beter snapt, daar zijn de video's voor bedoeld. En ik geloof dat ik iedere hoek in mijn trainingsruimte nu wel heb gehad....:-), mijn HSS kant krijgt nu problemen.

  • @petradijck

    @petradijck

    2 жыл бұрын

    @@SaskiaKlaaysen haha, ik dacht al zoiets… 😂 volgende keer vanaf een vakantie adresje of een picknicktafel in het park 😉

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    @@petradijck Hahaha, eerst de zomerstop. Echt even vakantie :-). Buiten vind ik wat gedoe, met al die materialen...maar het komt vast een keer. Er zit hier een mooi park om de hoek.

  • @petradijck

    @petradijck

    2 жыл бұрын

    @@SaskiaKlaaysen 👍🏻 geniet van je welverdiende vakantie!

  • @pascalvandenborre1074
    @pascalvandenborre10742 жыл бұрын

    Zeer duidelijk Saskia. In april 2020 raakte ik besmet met Covid, wist het pas 6 weken later met zekerheid. Dit bracht me in een bore-out, die zich al langer aandiende. Niet meer kunnen sporten ( wat ik zeer actief deed), weinig contacten en het gevoel dat mijn job toch niet het was wat ik wou doen. Nu ben ik 56, ben gelukkig terug actiever , sport weer en heb nog zo'n zin om iets te gaan doen, maar iets anders en toch nog willen vasthouden aan wat ik nog kan. Ben ik dan een Hsp met hss kenmerken ? Ik ontdek nu pas je filmpjes, die zijn zo helder, dank.

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Hoi Pascal, ja deze covid periode brengt de symptomen van onderprikkeling nog meer onder de aandacht. Hoogsensitieve HSS vertonen alle HSP eigenschappen plus 4 extra eigenschappen. Zoeken naar vernieuwing en verandering en onderprikkeling zijn de twee die altijd aanwezig zijn. De andere twee niet bij iedereen. Kijk anders deze video ook even kzread.info/dash/bejne/iayE06Sdnsy-pKg.html. Of doe mijn gratis online minicursus JOUW HSP 4-daagse dan wordt er vast veel duidelijk

  • @sylviadebruin9267
    @sylviadebruin92672 жыл бұрын

    Je omschrijft wederom heel goed wat een HSS er nodig heeft en dat hoef je natuurlijk niet in 1 baan te zoeken. Het gaat om het totaalplaatje, de balans in je leven. Dat je verschillende onderdelen benoemt maakt het voor mij makkelijker na te gaan waar de balans scheef loopt!

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Wat fijn Sylvia! Dat was precies mijn intentie.

  • @wandasimmermans8231
    @wandasimmermans82312 жыл бұрын

    Wow, wat duidelijk. Ik ben, denk ik geen HSS, maar HSP, toch herken ik dit. Vooral in deze Corona tijd veel last van.

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Ook HSP kunnen onderprikkeld raken hoor!

  • @mse181
    @mse1812 жыл бұрын

    goed om hier aandacht aan te besteden! heb zelf een bore-out gehad (geen uitdaging, te weinig werk, niet betekenisvol, geen klik met collega's enz). sindsdien merk ik sneller wanneer ik richting verveling ga en wat ik moet doen om de balans te herstellen. wat ik wel soms lastig vind is dat mijn lichaam soms nog aangeeft rust nodig te hebben, maar mijn hoofd alweer zin heeft in het volgende project. ik neem nu bewust een periode om gewoon mn werk te doen dat er ligt en niet direct in het volgende te duiken. dit is nog even wennen moet ik zeggen :)

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Ook bij een bore-out is het stress systeem overbelast en is rust OOK belangrijk. En ook voor de nodige broed en fladdertijd is rust belangrijk (diepgaande infoverweeking). Ik troost mezelf altijd masr met de gedachte: Een topsporter raast ook niet door 🤣.

  • @dailabarneveld6852
    @dailabarneveld68522 жыл бұрын

    Ik heb modellenwerk gedaan en daardoor me enorm moeten focussen op sporten en eten. Maar dat was dan ook voornamelijk mijn dagtaak, want voor de rest moest ik enorm veel wachten en hopen op werk.. had dan 3 dagen in de maand werk, maar kon er verder niets naast doen, omdat ik volledig beschikbaar moest zijn. Nu heb ik enorm last van een verminderd zelfbeeld en het gevoel dat ik steeds minder dingen kan ondernemen.. mijn zelfvertrouwen voor een nieuwe baan te ondernemen of een nieuwe studie te beginnen geeft mij meteen enorme stress en angst. Kan dit een boreout zijn? En wat kan ik ertegen doen..? Bedankt voor deze mooie uitleg :)

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Ja door de stress van onderprikkeling krijg je dit soort symptomen, ook de afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity), een vorm van sociale stress, kan door de stress (en stijging citokinen) toenemen. Dan ben je bij voorbaat bang om het niet goed te doen of niet aan de verwachtingen te voldoen. Als deze stress chronisch wordt ontstaat een bore-out. In jouw geval een kwantitatieve bore-out. En trouwens wat een buitenproportionele verwachting van complete beschikbaarheid heeft deze branche. Goed voor de opdrachtgever, maar echt niet goed voor jou.

  • @noortjz
    @noortjz Жыл бұрын

    Kan je een burn out en bore out door elkaar hebben? Ik merk dat ik eerder op werk etc. Veel last had van overprikkeling door onderliggend jeugdtrauma. Ik stond altijd onder spanning. Ik heb daardoor een tijd thuis gezeten. Alleen ik merk dat ik nu op zie tegen de dagen thuis, angst voor eenzaamheid, leegte en mezelf steeds maar ergens mee moeten vermaken. Toch kan ik ook nog niet veel aan wat betreft werk vanwege lage spanningsboog en nog verdere verwerking. De balans tussen rust pakken en prikkels is zo moeilijk te handhaven. Kan dat hier door komen?

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    Жыл бұрын

    De dynamiek tussen onder- en overprikkeling is een van de grootste uitdagingen. Burn en bore out kan zeker tegelijkertijd plaatsvinden. Bij beiden mag het zenuwstelsel eerst kalmeren (rust, ontspanning, muziek en bewegen of sporten) Dus eerst tot rust komen. Bij ‘zin voelen’ direct iets gaan doen ivm onderprikkeling. Fysieke activiteiten helpen (goed doseren).

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    Жыл бұрын

    Sociale steun, een knuffel en hulp vragen is trouwens ook erg belangrijk!

  • @ankeenbeertje1981

    @ankeenbeertje1981

    2 ай бұрын

    Wow...mega herkenbaar

  • @robertraven1222
    @robertraven1222 Жыл бұрын

    Wat een opluchting dit te zien. Ik ken iemand die zijn comfortzone echt zowat nooit, maar dan ook echt bijna nooit uitkomt. Telkens moe, en telkens geprikkeld. Hoe het op zijn werk is weet ik niet helemaal, maar hij doet hetzelfde werk veel en vaak. Gaat naast zijn werk nooit iets ondernemen en zit maar gewoon thuis. Altijd in dezelfde routine. Hoe kan ik dit aan diegene zo makkelijk mogelijk uitleggen?

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    Жыл бұрын

    Dit Filmpje sturen?

  • @robertraven1222

    @robertraven1222

    Жыл бұрын

    @@SaskiaKlaaysen Kan, maar het is geen Hsp'er of Hss'er wat mij betreft. Daarvan vertoont deze persoon echt weinig tot geen symptomen. Of is dit niet alleen bedoeld voor dit soort mensen?

  • @healwithjen
    @healwithjen2 жыл бұрын

    Ik ben hoogbegaafd, heb misschien ADHD en zit al een lange tijd chronisch ziek thuis (22 uur per dag in bed, minimaal). Wat is het zwaar mentaal zeg.. Ik kan niet nadenken door mijn ziekte en verveel me dood.

  • @SaskiaKlaaysen

    @SaskiaKlaaysen

    2 жыл бұрын

    Ach jee wat vreselijk zoveel op bed en dan geen mentale uitdaging om je in vast te bijten. Voor mij niet voor te stelken… wat heftig. Veel sterkte 😘