Muzaffer Ozak • لا إله إلا الله • La İlahe İllallah

Efendiler! Bu kelime-i tayyibe, yani "lâ ilâhe illallah" kelime-i tayyibesi, ism-i a'zamdır ve bir nimet-i muazzamdır. Ve dört kitâbın ma'nâsı, bu kelimenin içerisinde mündemicdir. Yani Tevrat, İncil, Zebûr ve yüz suhuf, sahifeler ve Kur`ân-ı Mübîn. Dört kitâbın ma'nâsı, bu kelime-i tayyibenin içerisindedir ki, bu kelime-i tayyibe, mü'minlerin îmân alâmeti, mü'minlerin kalbinin nûru, gönlünün sürûru, âşıkların kalblerinin ziyneti ve cennetin miftâhıdır. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem, "Miftâhü'l-cenne lâ ilâhe illallah" buyurmuşlar. Cennetin kapısının anahtarı, miftâhı, "lâ ilâhe illallah"dır. Bu kelimeyi demeyen kişi, cennete vâsıl olamaz. Ne cennet-i ef'âle, ne cennet-i sıfata, ne cennet-i zâta vâsıl olur. İlle bu kelime-i tayyibe.
İşte yüz suhufun, dört kitâbın ma'nâsı. "Lâ ilâhe illallah" diyen cümle kitâbları tilâvet etmiş gibidir. Allah'ı tevhîd edenler, cennete, felâha, saâdete, rızâya, rıdvâna erişeceklerdir. Ötekiler de ba'îd olacaklar yani Allah'dan uzak kalacaklardır. Zâten en büyük azâb da, Allah'dan uzak kalmakdır. Bu, anlayan için, ateşden daha şiddetlidir. Cennetins ekiz kapısını açan tevhîddir. "Lâ ilâhe illallah Muhammedü'r-Resûlullah". Yine cehennemim yedi derekesini kitleyen gene tevhîddir. "Lâ ilâhe illallah".
Dört kitâbın ma'nâsı, "lâ ilâhe illallah". İsm-i a'zam, "lâ ilâhe illallah". Nimet-i muazzam, "lâ ilâhe illallah". Mü'minin necâtı, "lâ ilâhe illallah". Allah'ın sevgili ismi, "lâ ilâhe illallah". Zikirlerin efdali, "lâ ilâhe illallah". Cennetin miftâhı, "lâ ilâhe illallah". Kimin âhir kelâmı "lâ ilâhe illallah" olur ise, cennete dâhil oldu. Hattâ bir tâne daha var. Bu da hadîs-i kudsî. Resûl-i Ekrem Allah'dan naklediyor. Allah buyuruyor ki, Bismillahirrahmânirrahîm. "Lâ ilâhe illallah hısnî, ve men dehale hısnî, emine min azâbî" Sadakallahü'l-azîm. "Lâ ilâhe illallah" benim kalemdir, diyor, dünyâ ve âhiretde, kim benim kaleme ilticâ ederse, azâbımdan kurtulur, diyor Cenâb-ı Hakk. Kimse ona bir şey yapamaz. İsmâil'i bıçak kesmedi, "lâ ilâhe illallah"dan dolayı. Nûh'u azâb boğmadı, dalgalar, "lâ ilâhe illallah"dan dolayı. İbrâhim'i ateş yakmadı, "lâ ilâhe illallah"dan dolayı. Lisânını "lâ ilâhe illallah" ile süsle, gönlünü onunla tezyîn eyle.
Gene Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem buyuryor ki, "Men kâne âhiru kelâmuhû lâ ilâhe illallah dehale'l-cenne". Bir adamın son sözü "lâ ilâhe illallah" oldu mu, o adam cennete dâhil olur.
Gene Hazret-i Allah Celle Celâluhû Hazret-i Dâvûd Peygamber'e, "Yâ Dâvûd! Sana mîzânımı göstreyim mi?" dedi. Dâvûd da bu teklîfi, nimet-i ilâhî olarak kabûl ederek, "Göster yâ Rabbi" dedi. Fakat Hazret-i Dâvûd, görünce bunu, tabii beşer, peygamberler insan cinsinden, dedi, "Yâ Rabbi, bu mîzân ne ile dolar, hangi a'mâl-i sâlihayla?". Bir kimsenin ömrü on bin sene olsa, yapdığı hayır hasenât bu mîzânın sağ kefesini doldurmaz. Çünkü bir kefesine yedi kat semâyı ve yedi kat ardı koysalar, alacak durumda. Taaccüb etdi Peygamber, sordu. Hakk Teâlâ şu cevâbı verdi, "Yâ Dâvûd! Bir kere, aşk ile, ihlâs ile tevhîd edildi mi, yani "lâ ilâhe illallah" dendi mi, o mîzânın gözünü o doldurur" dedi, Cenâb-ı Hakk Celle ve Tekaddes Hazretleri. Hayâtı boyunca bir kere söyleyen ve lisân ile ikrâr, kalb ile tasdîk eyleyen cehennemde müebbed kalmaz, cennete dâhil olur.
Lisânımızı tevhîd ile süsleyeceğiz. Zîrâ tevhîd eden kişiyi, Allah da zikreder. Gene Kur`ân-ı Kerîm'den haber veriyoruz. "فَاذْكُرُون۪ٓي اَذْكُرْكُمْ fezkürûnî ezkürküm", Allah diyor ki, Celle Celâluhû Hazretleri, yani yerin göğün sâhibi, bilinen ve bilinmeyen âlemlerin mâliki, "Beni zikredin ki ben sizi zikredeyim". Yani zikir sofrasında zâkir ile mezkûr bir olurlar. Hakk'la enîs olmak isteyenler, zikrullah sofrasına gelsinler. Kim ki Hakk'da yok olursa, Hakk'ın cemâlinde bâkî olur. "Lâ ilâhe illallah" seni Hakk'la berâber bâkî kılacakdır.
Hakk'ın metîn kal'ası
Nûr burcunun bâlâsı
Zikrullahın a'lâsı
Lâ ilahe illallah
Kaynak: defter-i-ussak.blogspot.com/2...

Пікірлер: 1

  • @receparik
    @receparik Жыл бұрын

    🤲❤️

Келесі