Huis kopen of huren, wat is beter?

Mensen gaan ervan uit dat kopen altijd beter is dan huren. Huren vinden ze dan weer dom want het is weggesmeten geld. Je eigen huis kopen is in Vlaanderen dan ook de norm. De baksteen in de maag van veel Vlamingen. Vaak wordt verwezen naar stijgende vastgoedprijzen en baas zijn in eigen huis.
Maar klopt die Vlaamse logica wel? Is het voor een financieel vrij leven echt voordeliger om zo snel mogelijk een woning te huren? Of kan je beter huren, en ondertussen je geld sparen of beleggen. Wat is slimmer?
In deze video leg ik de voor- en nadelen van huren en kopen uit. Ik vertrek daarbij vanuit een eenvoudig voorbeeld. Verder word deze analyse ondersteund met een paar mogelijke scenario's.
⬇️ GRATIS TOOLS ⬇️
📈 Starten met beleggen?
Check de gratis videotraining op: www.firecommunity.eu/mastercl...
Krijg 25 euro gratis transactiekosten bij Saxo Bank: goto.saxo/jonas
Saxo Bank is de goedkoopste Belgische broker.
----------------
Video, scenario en berekeningen door Jonas Vermeulen, oprichter van FIRE Community.
FIRE Community is de #1 Community over Financiële Vrijheid, Beleggen, enn Slim met je geld omgaan in Vlaanderen.
Volg ons kanaal voor meer wekelijkse analyses, tips & tricks.

Пікірлер: 33

  • @mathieubtb3034
    @mathieubtb3034 Жыл бұрын

    Super goed uitgelegd! Bedankt Jonas!

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    Жыл бұрын

    Graag gedaan! Als je nog vragen hebt laat maar weten ✅

  • @aaronverschaeve9600
    @aaronverschaeve9600 Жыл бұрын

    bedankt voor deze info. stelde mij al lange tijd deze vraag !

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    Жыл бұрын

    Blij dat het nuttig was 👍

  • @cengizsogutlu
    @cengizsogutlu3 ай бұрын

    wat als je huis koopt bij woningsfonds

  • @juliusriteco1355
    @juliusriteco135524 күн бұрын

    Antwerpen kopen is het goedkoopst om te kopen chef

  • @danielgraafsma9870
    @danielgraafsma98705 ай бұрын

    Heel erg bedankt voor de video! Ik ben zelf bezig met een Excel sheet om deze kennis toe te passen voor in Nederland. Het enige waar ik nu vastloop is hoe je de compound interest op de lange termijn berekent wanneer je een variërend maandbedrag hebt (steeds minder doordat de huurprijs indexeert). Ik gebruik nu een gemiddelde van totalen die ik over de 30 jaar heb berekend, maar de eerste jaren is je inleg hoger en op de lange termijn lijdt dit tot hogere absolute uitkomsten. Iemand die hierbij kan helpen?

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    5 ай бұрын

    Hey Daniel, ik heb het zelf jaar per jaar gedaan. Dus één grote sheet met daarin jaar per jaar berekend wat het verschil is tussen huurprijs en de hyptoheekaflossing. Dat verschil wordt dan geinvesteerd jaarlijks. Ik werk dus niet met één compounding formule, wel met een jaarlijkse berekening van A. bedrag wat ik kan beleggen B. Som van 'huidige waarde beleggingen' en 'extra belleggen' uit punt A. En C is dan het gemiddeld jaarlijks rendement op die investering. Beetje technische uitleg voor een YT comment maar hoop dat het toch helpt? ;)

  • @danielgraafsma9870

    @danielgraafsma9870

    5 ай бұрын

    @@firecommunitybnl @firecommunitybnl Dank! Ik begrijp je helaas niet volledig. Zoals ik nu het nu lees tel je van elk jaar de 8% rendement over de looptijd van 30 jaar bij elkaar op, maar wordt er dan nog wel rekening gehouden met het door blijven compounden van wat je eerder hebt geïnvesteerd? Is het wellicht mogelijk dat je deze sheet inzichtelijk maakt? Alvast bedankt!

  • @maximedejonghe7022
    @maximedejonghe7022 Жыл бұрын

    Wat als je na die 25 jaar je woning of aandelen wilt verkopen? Op je woning betaal je toch minder belastingen dan op aandelen?

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    Жыл бұрын

    Hangt af van in welk land. België : meerwaarde op vastgoed en op aandelen zijn beide niet belast. Bij het verkopen van een pand zijn er verkoopkosten. Bij het verkopen van aandelen ook maar beperkter. Nederland: heb ik te weinig kennis van er uitspraken over te doen, maar kan een ander verhaal zijn. Als je wil zoek ik het voor je op?

  • @maximedejonghe7022

    @maximedejonghe7022

    Жыл бұрын

    @@firecommunitybnl Ik dacht dat je altijd belastingen moest betalen op de winst die je haalde. Ik woon in België, dus je hoeft het niet op te zoeken. Vriendelijk van je en bedankt voor de info Jonas!

  • @SanderSA-ny3lh

    @SanderSA-ny3lh

    8 ай бұрын

    @@firecommunitybnl Inkomsten uit verkoop gaan in principe als inkomsten uit aanmerkelijk belang via de Inkomstenbelasting tegen een tarief van 25%. Dat gaat op basis van óf transactiewaarde óf realistische schatting van wat wordt verkocht, dus ik kan jou niet voor € 1 50% van een bedrijf dat een miljoen waard is verkopen, en dat jij daarna € 0,25 belasting zou moeten betalen. Dat gaat vaak fout als mensen een bedrijf dat ze privé bezaten, in een holding bv willen onderbrengen. Je zou zeggen dat het fiscaal neutraal is (je krijgt via jouw bezit van de holding immers de exact zelfde waarde weer terug), maar de Belastingdienst redeneert dat je over de waarde van de aandelen moet betalen en dat je niet met je eigen geld, je eigen aandelen van jezelf hebt gekocht? Jouw probleem... 😆 Zo kun je dus jaren later opeens een aanslag van tienduizenden euro's krijgen.

  • @juliusriteco1355
    @juliusriteco135524 күн бұрын

    Je kunt niet de gemiddelde huurprijs vs de gemiddelde koopprijs houden. Het is geen gegeven dat dit hetzelfde appartement is natuurlijk! Is dit het geval hier?

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    23 күн бұрын

    Altijd goed uit te rekenen voor je eigen situatie.

  • @Boxsalesman
    @Boxsalesman Жыл бұрын

    Ik mis wel 1 belangrijke factor in de vergelijking, en wat voor mij uiteindelijk de doorslag gaf om toch te kopen. En dat is het feit dat de huur elk jaar hoger wordt, terwijl een vaste lening dezelfde rente blijft. Sinds ik mijn lening aangegaan heb is er al een 10% inflatie van het huurgeld geweest op 1 jaar tijd. Natuurlijk gebeurt dat niet elk jaar, maar toch is het al een mooi voorbeeld van hoe de huurkost zeker niet vast blijft staan. Er wordt wel uitgegaan van een 2% jaarlijkse inflatie maar dit is slechts het doel dat europa probeert te halen. De actuele (en ook historische) realiteit is zeker gemiddeld hoger dan 2%. Ik vind dat we niet 8% Historische ETF stijging mogen gebruiken en dan een assumptie van 2% indexatie nemen terwijl deze historisch ook veel hoger is, en recente ontwikkelingen bevestigen dit zeker.

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    Жыл бұрын

    Zeker iets om mee te nemen. Zit in de vergelijking ook meegerekend. Historisch is de inflatie in Europa net iets boven de 2%: 2,39% tussen 2000 en 2022 (met daar vorig jaar dus al in ;).. Daar zitten jaren tussen met hogere inflatie en jaren met lagere inflatie. Een eigen woning (met lening) biedt zeker het voordeel dat die kost vast is, terwijl je loon misschien wel omhoog gaat.

  • @dennisplovie5644

    @dennisplovie5644

    8 ай бұрын

    Hahaha jij koopt terwijl de elite eigendommen gaat afschaffen in de toekomst informeer je daar maar eens over je hebt gekocht voor niets wan binnen een jaar of 2 ben je het kwijt aan de staat wedden

  • @ohkee
    @ohkee11 ай бұрын

    Topvideo. Ik neem aan dat je in Belgie ook vermogensbelasting betaald toch? Zo nee, ken je nog iemand die een huurder zoekt voor een huis? Haha.

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    11 ай бұрын

    Thanks! Nee geen vermogensbelasting in België ❤️ 😃

  • @marty3194
    @marty31945 ай бұрын

    Voor de huidige situatie waar zowel rentevoeten alsook materiaalkosten voor bouwen hoog liggen is huren op dit moment een goede optie afhankelijk van je situatie. Ik heb een lening kunnen aangaan aan een gunstige rentevoet en met fiscaal voordeel. Mijn lening ligt nu dan ook lager dan de gemiddelde huurprijs voor mijn omgeving en mijn woning is groter dan gemiddeld. Het is dus zeker niet zo dat huren op langere termijn financieel beter is in mijn ogen

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    5 ай бұрын

    Het hangt altijd af van persoonlijke situatie, plaats waar je kijkt en eigen voorkeuren. Kopen is niet « altijd » beter, en huren is ook niet « altijd » beter. Wat wel altijd slim is, is om dit soort keuzes bewust te maken

  • @steventops4022
    @steventops4022 Жыл бұрын

    En wat bij een bouwgrond?

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    11 ай бұрын

    Wat is je vraag over bouwgrond precies?

  • @steventops4022

    @steventops4022

    11 ай бұрын

    @@firecommunitybnl investeren in een bouwgrond voor later winst op te maken of te bouwen er op ipv huren je hele leven

  • @SanderSA-ny3lh

    @SanderSA-ny3lh

    8 ай бұрын

    @@steventops4022 Dat is volledig zinloos. Op grondspeculatie wordt NOOIT gebouwd omdat dat te duur is en teveel moeite. Bron: Ik werk in de projectontwikkeling bij een middelgroot bedrijf in de ruimtelijke ordening. We hebben nog nooit grondspeculatie zien lukken, waarschuwen tegen stukje grond speculatief kopen en er zijn al mensen veroordeeld die grond in stukjes knippen en doorverkopen; dit wordt gezien als oplichting. Projectontwikkelen werkt alleen als je zelf de bestemmingswijziging regelt. Moet je wel eerst even 50K-150K ophoesten voor een ruimtelijk adviseur, want zelf doen of met een beunmhazende architect 'die het er wel even bij doet' lukt het je nooit. (los daarvan rekent die architect je een veelvoud van die 150K voor hun 3-15 jaar geklooi)

  • @jurgendesmedt8394
    @jurgendesmedt83942 ай бұрын

    Ook de aftrekpost van je belastingen is toch een belangrijke insteek als je leent? Kopen= lenen= aftrekpost / huren= verliespost (geen inbreng op belastingsbrief dus eventueel hogere schijf). Hèt grote voordeel bij vastgoed is dat je het kan lenen. En als je al een spaarpot hebt... kan je die dan beleggen. Dus dubbel win. Of zie ik het verkeerd?

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    2 ай бұрын

    Er is geen aftrekpost meer in België. Daarnaast moet je rekening houden met de opportuniteitskost van je aankoopkosten

  • @jurgendesmedt8394

    @jurgendesmedt8394

    Ай бұрын

    ​@@firecommunitybnlJuist. Ik ben nog één der laatste mohikanen. 😊

  • @ghmh
    @ghmh5 ай бұрын

    Je vergelijking is verkeerd. Aangenomen dat: (1) Inflatie:2% (2) beursintresten: 5% (3) beiden een budget hebben van 1800 + 100000, waarbij de huurder de belegd: 10000 + maandelijks 800 en koper belegd maandelijks 500 zijn de resultaten (1) Huurder beurswinst: 117128+490689 = 60781 en (2) koper: beurswinst: 418321 + waarde huis = 738273 gekocht aan 450000 met inleg 100000. Hoe kan dit? De lening werkt als hefboom, de intresten moet je verminderen met de inflatie, terwijl je huis vermeerdert jaarlijks vermeerdert met de inflatie. Bv 3%-2%= 1% intrest die je verliest, waardestijging huis is 2% netto rendement huis 2%-1% = 1%, Extra kosten als huiseigenaar kan (kon?) je recupereren via hypothecaire aftrek (woonbonus). Wat je kwijt bent aan huur (800) of afbetaling (1300) maakt in dit geval niet veel uit.

  • @firecommunitybnl

    @firecommunitybnl

    5 ай бұрын

    Klopt niet wat je zegt. De kosten van de koper zijn gewoon een optelsom. Enerzijds 20K opstartkosten (nog even los van de eigen inleg). Daarnaast maandelijkse kosten waaronder hyptheek aflossing, voorziening voor kosten, belastingen, ... . Dat totaal is ongeveer 1800 per maand. Daar is geen beleggingsruimte, dat zijn puur vastgoedkosten. Daarnaast heeft de huurder kosten voor huur, huurwaarborg en kleine onderhoudswerken. Neem alles in rekening en wat de de huurder kan beleggen is 1800 min de kosten die hij zelf heeft. Dus de huurder kan kapitaal opbouwen door te beleggen terwijl hij huurt, de koper niet. Belastingsvoordelen waar je naar verwijst zijn ondertussen afgechafft dus niet relevant om de oefening vandaag te maken. Er zitten nog een paar denkfouten in hoe je omgaat met inflatie ook. We rekenen met nominale bedragen, dus inflatie mee aftrekken van de rentekosten is fout, bijvoorbeld.