Cum sa slabesc daca am diabet?

Ai diabet sau rezistență la insulină și vrei să slăbești?
Numele meu este Raul și în acest video vorbim despre ce putem face pentru a scăpa de kilogramele în plus și exemple practice.
Alătură-te comunității noastre:
🌎Website: BunPentruTine.ro
👥Facebook: / bunpentrutine
Dacă ți-a plăcut, nu uita să dai un 👍, să distribui și altora și să te abonezi 🔔.
Negare (disclaimer): Brandul BPT și Raul B. Tătar, oferă doar informații cu caracter general despre domeniul sănătății și al nutriției. Acestea au scop pur educațional și de divertisment și nu reprezintă diagnostice/recomandări/tratamente medicale/nutriționale sau vreun alt serviciu profesional de sănătate și nici nu le înlocuiesc pe acestea. Nu se formează o relație medic/dietetician-pacient.
Raul B. Tătar este educat atât formal cât și informal în domeniul nutriției și psihologiei, dar nu este dietetician sau medic.
Consultă-te cu medicul/dieteticianul tău în privința informațiilor primite prin această platformă. Aceste informații sunt menite pentru omul de rând, motiv pentru care unele sunt generalizate/simplificate. Utilizarea acestora, precum și a materialelor asociate, se face pe riscul utilizatorului.
Materialele educațioanle oferite de BPT, sub orice formă, reprezintă strict poziția BPT asupra subiectelor discutate și nu trebuie, sub nici o formă, făcută asumpția că UMF Iuliu Hațieganu (Cluj-Napoca) are aceeași poziție față de oricare dintre subiectele respective.
#BunPentruTine #RaulTătar #slabit #diabet #slabitsidiabet #kginplus

Пікірлер: 57

  • @Amy-zd9gn
    @Amy-zd9gnАй бұрын

    Multumim ! dle.draga aveti niste expuneri clare , f.bine explicate ,utile si necesare noua celor suferinzi ,fara introduceri lungi si inutile ca altii...succes va doresc !

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    Ай бұрын

    Mulțumesc mult ! Mă bucur că vă place :)

  • @user-tp4nv7gn7o
    @user-tp4nv7gn7o3 ай бұрын

    Mulțumim frumos numai bine domnule drag vă iubim

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    3 ай бұрын

    Mulțumim

  • @akril4995
    @akril49959 ай бұрын

    Bun foarte bune informații...va mulțumesc 👍

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Cu mare drag !

  • @CristinaTobosaru-sy9pr
    @CristinaTobosaru-sy9pr9 ай бұрын

    Multumesc mult pentru tot felicitari

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    8 ай бұрын

    Cu mare drag

  • @CrosetamsiTricotamHobby
    @CrosetamsiTricotamHobby9 ай бұрын

    Foarte interesant video! Multumim frumos! 😊

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Mă bucur ! Cu mare drag :)

  • @Lumina_Intelepciune
    @Lumina_Intelepciune9 ай бұрын

    *Pentru duminică seara este un video minunat !*

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Mă bucur :)

  • @JohnSmithz
    @JohnSmithz9 ай бұрын

    Multumim mult de clip, esta foarte util, chiar ma miram de ce n-ai mai facut clipuri pana acum. Ca mereu ziceai ceva util. O sa dau si eu o parere si anume ca daca ai DZ 2 cu rezistenta la insulina este f simplu sa slabesti, si anume respecti dieta data de medic, faci miscarea care zice medicul sa o faci, si aia e tot. Ca medicul iti stabileze kcal/zi care ai voie sa le ai, si asa iti stabileste si dieta si de DZ si de slabit. Simplu ca metoda, ca asa ca vointa e foarte greu. Si daca ai IR (rez la insulina) sau n-ai, daca ai mai putine kcal decat arzi, slabesti, nu ai cum sa nu slabesti, zic si daca ai DZ 2 sau n-ai. Ai 7000 Kcal in minus, ai dat 1 kg. Dar sigur, sa mananci sanatos ce zice medicul si sa faci miscare. Eu de ex am DZ 2 fara IR, sunt slab si fac si miscare tare o ora pe zi bicla acasa in afara de sambata si duminica, tin pulsul pe la 145, medicu zice ca doar 20 % din DZ-istii 2 sunt slabi, adica pe insuficienta insulinica.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Cu mare drag :) Mulțumesc pentru vizionare, comentarii și susținere ! Mulțumesc și pentru informațiile despre slăbit. De acord, dacă există deficit caloric este imposibil să nu slăbești. Și da, mișcarea este super utilă, fie că vorbim de diabet sau orice altceva.

  • @JohnSmithz

    @JohnSmithz

    9 ай бұрын

    Cu placere, va urmaresc cu mare placere, pacat ca nu ati mai postat de mult.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Mă bucur. Încerc să postez din nou. Intenția este să fac acest lucru la fiecare 2 săptămâni, după concediu. Încerc să formez și o mică echipă.

  • @claudianeacsa2218
    @claudianeacsa2218Ай бұрын

    Dacă sunt multe proteine ,nu afectează rinichii? Mulțumesc!

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    Ай бұрын

    Bună ziua, Nu, proteinele NU afectează rinichii decât dacă rinichii sunt deja bolnavi din alte cauze. Cu alte cuvinte, cineva ar trebui să aibă grijă la proteine doar dacă are deja un diagnostic la rinichi.

  • @JohnSmithz
    @JohnSmithz9 ай бұрын

    Intrebare la tine, daca de ex blocam in mod controlat si temporar enzima care metabolizeaza grasimea (lipaza), mai o vede organismul ? Ca stiu ca daca nu e sparta in acizi grasi si glicerina nu e vazuta decat ca un corp strain. Si atunci iese la toaleta si ai scapat de ea zic eu. Ca si cauciucul are kcal (ia foc, deci are kcal), dar daca mananci putin, iese la toilet, ca am patit-o eu in copilarie. De ex aia care nu mai au pancreas sau au alte boli si trebuie sa ia enzime de digestie, daca nu iau ce se intampla ? Ok, raman in stomac si nu e bine, dar daca luam un laxativ, nu iese la toilet ?

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Dacă nu avem enzime pentru ceva, atunci organismul încearcă să elimine la baie. Avantajul este că intră mai puține calorii în organism așa, dar dezavantajul este că eliminarea vine la pachet cu probleme de digestie (balonare, dureri abdominale, diaree). De la diaree poate să apare deshidratare și alte probleme. Nu e o idee grozavă să mâncăm lucruri pe care nu le putem digera.

  • @JohnSmithz

    @JohnSmithz

    9 ай бұрын

    Dezavantajele astea sunt minore pe langa a lua zeci de Kg in plus. Se poate bea mai multa apa sa nu apara deschidratarea. Bine, nu sa abuzam de asta zilnic, dar cand mai abuzam asa uneori mai des, sa nu strangem Kg. Ne-am putea folosi de asta in mod controlat ptr a nu ne mai ingrasa orice am manca si oricate Kcalorii zic eu. Sa mai schimbam putin abordarea gen evitare si atat, ca asta e putin cam invechita. Ptr ca in mod normal cam asa era normal, corpu sa elimine kcal in plus de care nu are nevoie. Sa pui daca esti prea slab pana la greutatea normala si apoi sa te tina acolo oricate kcal mananci, asa e logic. La carbo nu stiu daca blocand total sau partial (pe timp dorit) amilaza, nu se mai sparg carbo in glucoza si fructoza. Ca doar glucoza nu are nevoie de digestie, amidonul si zaharul are nevoie de digestie, nespart in glucoza si fructoza e corp strain. Dar e deajuns la lipide, ca de ex o ciocolata are 600 Kcal la 100 g din care cam min 270 din lipide (cam 31 % are grasimi). Ma refer la cei fara diabet, ca ailalti trebuie sa tina si glicemia buna, nu doar kcaloriile. Ptr ca daca era asa usor sa ne abtinem, nu mai era epidemie de obezitate in lume, metoda asta pare ca nu merge oricat se spune.

  • @JohnSmithz

    @JohnSmithz

    9 ай бұрын

    Ma gandeam totusi de ce nu se foloseste chestia cu enzimele, ca oricum efectele alea secundare se pot rezolva, nu-s mare lucru pe langa obezitate. Ca astia precis au inhibitori fie totali fie partiali ai enzimelor (adica reglezi procentul de asimilare pe ce timp vrei). Asa cum din femeie ta face barbat inhiband testosteronul, dar si altele de genul. Exista inhibitori si de Prolactina, etc. Au scos astia Trulicity, Saxenda (Victoza), Ozempic care is si ptr diabet dar si slabire prin diminuarea poftei de mancare, asta se stie. Astea nu actioneaza pe diabet daca omul nu are, ci doar pe pofta de mancare. Daca are DZ, actioneaza pe ambele. Insa cei fara DZ nu prea pot lua ca-s f scumpe. De ex Trulicity costa lunar un 390 lei la liber, Ozempic cam de patru ori mai mult. Iar la cei cu DZ chiar daca e gratis, nu se da la toti din alea chiar daca-s grasi. Nu vad si eu ceva revolutionar, am ramas in trecut pe faza evitarea. Sigur ca e mai simplu asa si nu este rau, insa nu toti pot asta. In societatea de azi cand s-au pus la nas de catre smecheri toate porcariile, ar trebui sa facem sa nu ne mai faca rau. E doar o parere. Daca nu te mai ingrasi nu mai apare rez la insulina. La mine nu stiu, is slab si glicemia e tot mare, n-am rez la insulina, si mai fac si miscare. Am 65 Kg la 1,7 m inaltime, barbat. 46 ani.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    De acord că există locul și momentul potrivit pentru a ne baza pe inabilitatea organismului nostru de a digera anumiți compuși în încercarea de a reduce niște kg, spun doar că nu ar trebui abuzată. Să fie parte dintr-un set de eforturi pe care le facem în acest sens, așa cum ați scris și dvs. "într-un mod controlat". Nu e ok să mâncăm fast-food zi de zi și să abuzăm de, de exemplu, medicamente cu inhibitori de lipază. O variantă mai bună este să consumăm suficientă apă și fibre. Acestea dau sațietate și, fibrele, sunt carbohidrați nedigerabili cu care organismul uman este obișnuit. Pe partea de îndulcitori care ar putea înlocui zahărul, în obținerea de rețete cu textură similară, am putea menționa eritritolul. Nici acesta nu este digerabil. -------- Strategia de evitare a bombelor calorice este într-adevăr una clasică, dar funcționează. Poate foarte bine să fie parte din setul de intervenții de slăbit, mai ales dacă este cuplată cu niște cunoștințe în domeniul nutriției - pentru a găsi alternative. De asemenea, este bine să fie cuplată cu ajutor pe plan psihologic, pe partea de disciplină - ex. accountability (din partea unui profesionist, sau chiar prieten). -------- Atunci când un corp are greutate normală NU elimină în mod normal caloriile în plus. Dimpotrivă, încearcă să țină cât mai multe, pentru eventuale zile negre. Nu merge să mâncăm oricâte calorii. Este posibil ca cineva subponderal să crească și să ajungă, de ex. la 70kg. cu 2000 kcal/zi, iar apoi să pară că menține o greutate constată chiar și cu 2100/zi, dar poate să pară așa din cauză că durează mult până când un excel caloric de 100kcal/zi să fie observat. Sau se poate să aibă o restructurare a raportului de țesut gras/slab și astfel cineva cu o masă musculară crescândă (RMB mai mare) să păstreze aceleași kilograme cu un aport caloric mai mare, dar dacă RMB nu ar crește, s-ar îngrășa (pe organe, dacă nu vizibil, la început).

  • @gretazangur6662
    @gretazangur66629 ай бұрын

    Eu întreb...cum poți sa iei in greutate dacă ai diabet ? Se slabeste foarte mult .....in 2 luni 20 de kg.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Mănânci un pic mai mult :)

  • @vioricadosoftei426
    @vioricadosoftei4266 ай бұрын

    mai bine ne ati spune cum sa scapam definitiv de diabet de tip 2,?

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    5 ай бұрын

    Se poate ține definitiv sub control folosindu-ne de informații și disciplină.

  • @JohnSmithz
    @JohnSmithz9 ай бұрын

    Eu am calculat cat ard, fara miscare in plus 2400 kcal, cu bicla cam 2800. Fac asa cum ati zis, media conteaza, nu neaparat sa mananc zilnic acelas nr de kcal. Ce ma uimeste, ca da la fix cam,, daca sar de 2400 ma ingras. Da si la nr de kcal, daca am 7000 in minus dau jos un kg. Normal ca trebuie sa mancam ce ati spus, chestii care nu prea urca glicemia. Am si eu dabet si cat pot respect asta. Aveti dreptate si cu fructele ce trebuiesc mancate intregi. Am baut suc de portocale si la o ora aceam glicemia 206. Deci mare, in loc de sub 155 ca la sanatosi. Mancand portocale intregi, glicemia era ok. Dexi oameni buni, ce zice e corect, respectati ce spune.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Mulțumesc mult pentru susținere și completare :) Da, treaba cu media este importantă. Nu trebuie să fim roboți și să mâncăm la virgulă în fiecare zi.

  • @JohnSmithz

    @JohnSmithz

    9 ай бұрын

    Raspund acum ptr toate trei mesajele: Ma bucur ca o sa faceti un vlog la doua saptamani, abia astept pentru ca mereu spuneti ceva util si interesant (mai bine s-ar uita tinerii la din astia ca dumneavoastra, nu la scandaluri pe Tik Tok si amenintari, sunt destui care fac vloguri utile aici). Varianta cu evitarea functioneaza asa cum ziceti, dar din pacate multi nu prea o pot aplica, si nici la terapie nu se duc, nu vor sa se duca. Ca de fapt la multi cauza mancatului mult e psihologica. Normal ca nu suntem roboti sa mancam la fix zilnic ca si Kcal, ar fi si culmea. Sa fie o dieta ok care-ti permite flexibilitate si o medie calorica buna. Cu inhibitorii de enzime evident ca asa cum spuneti si dvs nu trebuie sa abuzam. Ptr ca oricum si daca nu te ingrasi, sa mananci porcarii face rau organismului. Ca aromele, colorantii, potentiatorii de gust, afanatorii, etc, astea se asimileaza si ne fac sanatatea praf. Si unde avem astea ? In dulciuri si alte porcarii. Avem nevoie de chestii nutritive, nu doar de Kcal goale chiar daca nu se asimileaza cele in plus. Nu se pune problema de abuz, se pune problema in cazuri extreme cand nu se poate altfel. De exemplu cine ia medicatie antipsihotica, urca pofta si foamea de nu prea poti face ceva, de aia oameni cu greutate normala toata viata si ponderati, au ajuns cu 20-30, chiar 100 Kg in plus ! Sora prietenului meu are schizo, de la 64 Kg a ajuns la 164 ! Si medicul ei "asta e...nu avem ce face, daca nu ia trat asta, intra in criza". A slabit 40 Kg dar cu Trulicity ! Deci abia ala a facut putin fata la situatie si i-a mai taiat din foamea aia si pofta tampita. Dar s-a oprit la 124 si n-a mai slabit, e ciudat, cred ca arde mai putin acum odata cu slabirea, si arde cat mananca probabil, e bine macar ca se mentine.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    @@JohnSmithz Îmi pare rău pentru situația doamnei/ domnișoarei respective :(

  • @JohnSmithz

    @JohnSmithz

    9 ай бұрын

    Mda, era intr-o situatie grava cu greutatea doamna (are 49 ani jumate), dar are schizo de la 28 de ani. Cauza nu poate fi rezolvata ptr ca nu poate scoate tratamentul. Acuma macar sa ramana la 124 cu Trulicity pe care-l ia. Are si diabet si sta cu glicemii de 300 permanent de 6 ani si ceva, glicata o are 11. Eu ma mir cum de n-are nimic ! De ce credeti ca nu a aparut nici o complicatie in atata timp ? Ca mie mi se pare f mare glicata aia de 11. Oricum e f ciudat ca organismul nu arunca Kcal in plus. Si mai ciudat este ca desi ai Kg in plus si organismul isi ia optim kcal de acolo, ai foame de te rupe ! Cum naiba ?! Pai daca corpul are energia necesara, de ce mai iti e foame ? Ar trebui sa ai foame cand nu ai Kg in plus, cand ai, sa devina foamea blanda pana scapi de acele Kg.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Uneori sistemul de semnalizare nu funcționează corespunzător și astfel organismul, creierul mai exact, nu vede surplusul de care dispune. Un astfel de semnal este leptina, un hormon. Apoi, deși avem resurse de rezervă, de multe ori organismul preferă să cauzeze senzația de foame și să primim energie așa, decât să utilizeze din reserve. Utilizarea rezervelor ar fi oarecum o ultimă măsură. Ar mai fi și faptul că rezervele sunt, în afară de cele de grăsime, foarte limitate. Este de preferat să creeze senzația de foame pentru un aport de glucoză decât să folosească glicogen din ficat - mai ales după un punct, sau decât să construiască glucoză din tot felul de alți compuși - ex. proteine descompuse din masa musculară.

  • @eueu8163
    @eueu81639 ай бұрын

    Cel mai simplu mod sa slabesti (pe incercate) este sa nu mananci nimic din ceea ce contine faina, ulei si zahar. Dar nu e simplu deloc.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Așa o fi pentru unii, dar poate alții preferă post, numărare de calorii, sport, alte diete, etc..

  • @sandubunea3246
    @sandubunea32469 ай бұрын

    Am 1,60 înălțime și 71 de kile cât trebuie sa mai slăbesc ? Am diabet

  • @JohnSmithz

    @JohnSmithz

    9 ай бұрын

    Pai ar trebui sa slabesti cel putin 11 Kg, barbatii in general trebuie sa aiba greutatea cat ce e dupa virgula la inaltime. Daca ai diabet de tip 2, mananca cum a zis medicu, fa ceva miscare cum ti-a zis si vei slabi. Asta daca ai zis problema si ati discutat si partea de slabire. Ca daca ati discutat, inseamna ca ti-a dat o dieta si ptr diabet si ptr slabit. Dar daca intrebi cat trebuie sa mai slabesti, inseamna ca nu ai discutat cu medicul asta. De ex eu am 1,7 m si 46 ani barbat, medicul de diabet a zis ca am voie maxim sa am 71 Kg, a calculat dupa regula desi eu zic ca 70 ar fi maxim. Dar am avut 61, acuma 65. Deci tu cu un 59 ai fi ideal, si sa nu sari niciodata de 59 ala. Dimineata sa ai glicemia sub 130, la 2 ore de la masa sub 160, glicata sub 7 si pe diabet esti okey, masori de 2-3 ori pe saptamana glicemia de dimineata si la 2 ore de la pranz ca sa ai controlul. In rest sa mananci mai putine kcal decat arzi, ca sa slabesti incet incet. Cantaru il faci saptamanal dimineata nemancat nebaut dupa ce te duci la toaleta.

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Există niște standarde după IMC (indice de masă corporală): 18.5 - 24.9. Pentru un bărbat de 1.60 asta ar însemna 52-71 kg. E ok și mai multe kg. dacă masa musculară este bine dezvoltată. De obicei slăbitul este o metodă foarte bună pentru a reduce rezistența la insulină, ceea ce poate scădea și glicemia. De ex., dacă vedeți că aveți o glicemie mai bună și o dietă decentă la 60 de kg decât la 65 kg, atunci încercați să mențineți 60. Faceți un mic experiment personal și vedeți ce e mai bine pt. dvs., în colaborare cu mediul dvs.

  • @sandubunea3246

    @sandubunea3246

    9 ай бұрын

    @@JohnSmithz mulțumesc pentru răspuns .doar am întrebat și eu când am descoperit ca am diabet avea 95,96,de kilograme

  • @sandubunea3246

    @sandubunea3246

    9 ай бұрын

    @@BunPentruTine va mulțumesc pentru răspuns. Da cât de grav este o gligozilata cu o valoare de 6,90 cu tratament ?

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    @@sandubunea3246, cu drag :) Nu aș putea să vă spun cât de "grav", dar vă pot spune că de obicei se încearcă ca pacienții cu diabet să aibă sub 7, sau sub 6.5. Totuși, cu diverse intervenții se poate și mai jos de atât. Ideea ar fi să aveți glicozilata cât mai mică/mai aproape de normal, dar cu condiția că aveți un stil de viața decent. Poate e mult prea mare efortul pentru a obține, de exemplu, 5.7.

  • @akril4995
    @akril49959 ай бұрын

    Nu se aude bine...din păcate.... interesanta Thema

  • @BunPentruTine

    @BunPentruTine

    9 ай бұрын

    Mulțumesc și îmi pare rău pentru sunet. Îmi puteți spune ce fel de problemă ați întâmpinat? La căști? Mulțumesc

Келесі