#104

Dr. Bruce Perry ile Oprah Winfrey’in birlikte kaleme aldıkları “What Happened to You” isimli kitaba atıfla “korteks” ve “limbik” hafızalardan, anıların stresle iliskisinden, bebeklikte cok hizli bir şekilde olusan nöral ağların hafızanın oluşumundaki rolünden, beynin gelişiminden, öz-düzenleme/regülasyon sisteminden, regülasyon ağacından, kısaca travmadan, ritimden, regülasyon sürecinden bahsettim. Stres tepki mekanizmamızın nasıl gelişeceğini belirleyen en önemli etken öz-düzenleme becerimizin ne kadar gelişkin olduğudur ve bu sistem (regülasyon sistemi) üç nöral ağdan oluşur. Bunlardan ilki stres tepkimizi doğrudan düzenleyen “temel düzenleyici sistem”, diğeri sağlıklı ilişkiler kurmamızı ve sürdürmemizi sağlayan “rölasyonel düzenleyici sistem” ve bir diğeri de sözlerimiz ve davranışlarımızla ilgili olumlu geri bildirimlerden oluşan “ödül/dopaminerjik sisteme” ilişkin nöral ağdır. Bunlardan biri gerektiği gibi aktive olmaz ise bedenin düzeni/dengesi bozulur. Beden derhal bu düzeni yeniden tesis etme yoluna gider. Beden eğer bunda başarılı olamaz ise o bedende yaşamı deneyimleyen kişide, ruhsal, fiziksel ve manevi sıkıntılar/arazlar baş göstermeye başlar. Öz-düzenleme sistemimizin ne derece gelişkin olduğu da ana rahminde geçen süre boyunca yasadiklarimiza ve doğduktan sonra bakım verenlerce gösterilen tutarlı ilgi ve alakaya bağlıdır. Bu ilgi ve alaka gösterilmez ise stres yaşayan çocuğun kendisini düzenlemeyi öğrenmesi ve deneyimlemesi oldukça zordur. Tüm bunları ve daha fazlasını bu bölümde anlattım. Yorumlarını bekliyorum. Lütfen abone olmayı unutma ve kendine çok iyi bak😊

Пікірлер: 8

  • @gulnurerbas
    @gulnurerbas5 ай бұрын

    Travma ve Anı kitabı özünde son söylediklerinize çok güzel bir yaklaşım getirmiş, "Travma taşınması gereken bir keder yükü değil bir bilgeliktir". Bu kavrayışın kişinin mentalini güçlendirdiğine sonsuz inanıyorum artık. Yeni videolarınızı heyecanla bekliyorum :)

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    5 ай бұрын

    Kesinlikle. "Travma ve Anı" kitabından sonra Peter Levine'in "Kaplanı Uyandırmak" kitabını okudum yakın zaman önce. Harikulade bir kitap. Bence bu kitabı okuyup travmayı anlamamak neredeyse imkansız. Bu kitapla ilgili bir bölüm çekeceğim kesinlikle. Travma nedir, onu çok basit bir şekilde anlatmaya ve mevcut kafa karışıklıklarına bir son vermeye çalışacağım. Oldukça iddialı dediğim belki ama sıradan vatandaşın anlayabileceği dilde anlatmayı çok önemsiyorum ve bunu yapabildiğimi düşünüyorum. Bu doğrultuda, itiraf etmeliyim ki, travmanın ne demek olduğunu bu kitabı okuyana kadar tam olarak anlayamamışım. Anladığımı doğru bir şekilde aktarabilirsem izleyenlerin travmanın ne demek olduğunu biraz daha iyi anlayacaklarına emimim. Son olarak, "Kaplanı Uyandırmak" kitabında da Peter Levine travmanın dönüştürücü etkisinden bahsediyor. Travmanın bir yük olmadığını ve doğru bir şekilde çözümlenirse yaşamları daha iyiye doğru dönüştürebileceğinden bahsediyor. Evet o yüzden travma genellikle keder, acı, kayıp, istismar ve ihmal kavramları ile ilişkilendirilse de aslında kazandırabileceği bilgelikle ve dönüştürücü gücüyle ilişkilendirilse çok daha yerinde olacaktır. Bu nedenle de yeni başlamış olduğum "stres ve travma" ile ilgili seride birçok bölüm olacak ve umuyorum ki izleyenleri geçmişte yaşadıkları özellikle üzüntü verici olaylar ve ilişkiler üzerinde daha derinlikli düşünme imkanına kavuşturacak. Kendine iyi bak. Sevgiyle.

  • @Sevda_mete
    @Sevda_mete3 ай бұрын

  • @AhmetYaman03336
    @AhmetYaman033364 ай бұрын

    Hocam nasılsın, iyimisin .

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    4 ай бұрын

    İyiyim sağol

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    4 ай бұрын

    Sen de iyisindir umarım

  • @varsakoglu
    @varsakoglu5 ай бұрын

    Abi sallıyor gibisin...

Келесі