No video

Zijn vitaminepillen ongezond?

De ‘r’ zit weer in de maand: in deze donkere maanden nemen veel mensen vaker een vitaminepil. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Het tegendeel is waar: teveel vitamines kunnen schadelijk voor je zijn. Voedingswetenschapper Renger Witkamp (Wageningen Universiteit) legt in deze video uit waarom al die vitaminepillen slikken eigenlijk helemaal niet nodig is. Je kunt zo zelfs een vitaminevergiftiging oplopen…
0:00 Misverstand: vitaminepillen zijn goed
0:20 Vroeger sneller vitaminetekort
0:54 Wat zijn vitamines?
1:35 Wat gebeurt er bij een vitaminetekort?
2:46 Wat gebeurt er bij een vitamineoverschot?
3:38 Vitaminevergiftiging
4:27 Stoppen met vitaminepillen
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► open.spotify.c...
Podcast op iTunes ► itunes.apple.c...
Onze website ► www.universitei...
Instagram ► / universiteitnl
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeldt wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Пікірлер: 74

  • @UniversiteitvanNL
    @UniversiteitvanNL Жыл бұрын

    Hi! Wat leuk dat je wilt reageren op onze video. Hou het gezellig😊 Abonneer je en mis nooit meer een wetenschappelijke video! En wist je dat we naast video's ook podcasts maken over wetenschap? Je vindt ze hier: shorturl.at/CHMV5

  • @JoepHeki
    @JoepHeki Жыл бұрын

    De foute assumptie die in deze filmpjes naar mijn idee gemaakt wordt, is dat er vanuit wordt gegaan dat de "gemiddelde persoon" een gezond, goed, compleet voedingspatroon heeft. Heel veel mensen eten elke dag geen groente of fruit, maar eten juist heel eenzijdig of ongezond voedsel met weinig vitaminen. Vooral in de lagere economische klasse. Volgens mij zijn bepaalde supplementen voor deze groep, bijvoorbeeld in het filmpje benoemd een multivitamine, juist wel voordelig voor deze groep. Hiermee wil ik niet ontkennen dat er heus ook wel kans is op vitaminevergiftiging of andere neveneffecten. Ik vind 5 á 6minuten wel erg kort voor een onderwerp zoals dit, biedt weinig kans tot nuance.

  • @uwvadertje

    @uwvadertje

    Жыл бұрын

    Zie mijn comment

  • @jvttvj

    @jvttvj

    Жыл бұрын

    daarnaast zijn er ook mensen die juist wat meer nodig hebben van een bepaalde vitamine, denk aan mensen met een depressie.

  • @uwvadertje

    @uwvadertje

    Жыл бұрын

    @@jvttvj iedereen heeft een boor/borium en magnesiumtekort

  • @endemion06463

    @endemion06463

    Жыл бұрын

    Ik heb jaren elke dag minimaal 200g groenten gegeten. Ik dacht destijds van daar haal ik voldoende uit. Echter was ik toch nog vatbaar voor griep ed zo nu en dan. Sinds ik multi-vitaminepillen ben gaan slikken is dat niet meer het geval. Het is ook zo dat sinds men intensieve landbouw is gaan toepassen, de kwaliteit van groente en fruit achteruit gehold is. Daarbij heb je ook nog eens dat vaak te vroeg geplukt/geoogst wordt, blijft het langer "vers" maar ondertussen beroof je de planten van het stadium waarin de meeste vitaminen worden aangemaakt. Ook de hoeveelheden die goed of slecht zouden zijn voor ons (op dagelijkse basis), daar ontbreekt vaak een solide basis voor.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hi Joep, bedankt voor je reactie. We hebben je reactie gedeeld met de wetenschapper en hij reageerde met "Daar ben ik het op zich wel mee eens. Om pragmatische/praktische redenen ben ik zeker niet tegen het gebruik van multivitamine preparaten. Waar ik wel huiverig voor ben is dat je het zou kunnen gaan omdraaien. Bijvoorbeeld door toe te geven aan het gegeven dat sommige mensen niet in staat zullen zijn om gezond voedsel te kopen of het niet kunnen betalen en je die dan als een soort Excuus- Truus maar vitamine preparaten gaat geven. En inderdaad 5 tot 6 minuten geeft weinig mogelijkheid tot nuance."

  • @ronaldpostma1876
    @ronaldpostma1876 Жыл бұрын

    Waarom zou je op 1:28 die man gaan doorspoelen? Ik vond het wel interessant namelijk.

  • @DanaHamers
    @DanaHamers Жыл бұрын

    Wel jammer dat ze de video doorgespoeld hebben op momenten dat hij uitlegt wat de vitamines doen en hoe je er aan kan komen. Heeft iedereen echt zo'n korte aandachtsspanne? Dahm.

  • @zubeyirozay2164
    @zubeyirozay2164 Жыл бұрын

    Praat vooral niet over vitamine D… een van belangrijkste vitamine, wat een groot probleem is in Nederland!

  • @ariekanari100

    @ariekanari100

    Жыл бұрын

    Klopt, de overgrote meerderheid in Nederland heeft een vitamine D tekort, dat ook nog eens moeilijk is weg te werken door het slikken van extra vitamine D.

  • @dunk92

    @dunk92

    Жыл бұрын

    Omdat mensen steeds minder vlees of vis gaan eten, krijg je ook meer vitamine D te kort. Vitamine D zit namelijk veel in dierlijke producten. Zoals varkensvlees, eieren of zalm. Vitamine D pillen zijn helemaal niet nodig als je al een paar eieren per dag neemt.

  • @CreemersMarco

    @CreemersMarco

    Жыл бұрын

    @@dunk92 , een paar eieren per dag? Denk je ook ff aan zoiets als LDL-cholesterol? Of heb je nog nooit van slagaderverkalking gehoord? Beter eet je geen of zo min mogelijk dierlijke elementen. Deze bevatten namelijk veel verzadigde vetten, geen vezels, cholesterol (LDL) en allerlei zuren zoals archidonzuur en linolzuur welke ontstekingen bevorderen (bovendien carcinogeen, categorie 1 en 2 risico kanker). Bovendien, zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. P.s.: door geen vlees (en dus veel groenten en peulvruchten met vezels) te eten, verkleint men het risico op diabetes type 2. Vezels zorgen er namelijk voor dat suikers minder snel uit voedsel worden opgenomen. Hierdoor zal het suikergehalte in je bloed minder hard stijgen. In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes (ook wel suikerziekte genoemd). Het wordt dan ook wel de epidemie van de 21ste eeuw genoemd. Ongeveer negen van de tien mensen die aan de ziekte lijden, lijdt aan diabetes type 2. Deze vorm staat bekend als een typische welvaartsaandoening en noemen mensen ook wel “ouderdomsdiabetes”. Hoe iemand eet, speelt daarom vaak een grote rol in het ontstaan van de ziekte.

  • @leendertanthonie1277

    @leendertanthonie1277

    Жыл бұрын

    @@dunk92 3 eieren met mijn ontbijt, ok dus ?

  • @zubeyirozay2164

    @zubeyirozay2164

    Жыл бұрын

    @@dunk92 ik eet regelmatig vlees en vis. Maar ik heb vorige week nog bloed laten prikken. Het vit D gehalte hoort tussen 30 - 90 nmol te zitten, Ik had 27. Ik was een maand lang super moe. Na een week vit d te slikken voel ik mij eindelijk wat fitter.

  • @doemtij
    @doemtij Жыл бұрын

    Hoe zit dat met vitamine D? Daar heb ik niets over gehoord, maar juist over die vitamine heb ik geleerd dat die genomen moet worden als de r in de maand zit

  • @dunk92

    @dunk92

    Жыл бұрын

    Dat kan je veel uit varkenvlees, eieren of zalm halen. Krijg je veel meer waard voor je geld dan vitamine pillen, omdat je naast vitamine D ook heel veel andere vitamines binnen krijgt en belangrijke vetten.

  • @jaypaans3471

    @jaypaans3471

    Жыл бұрын

    Tsja, als je last hebt van winterdepressie krijg je van de huisarts ook een recept voor stevige vit. D pillen. Zal zeker een goede reden hebben. Maar ook hier zit uiteindelijk een grens aan. Heb ooit iets gezien van een moeder die ongeveer 3 druppels vit. D per dag aan haar jonge dochtertje moest geven. Zij vond het weinig, dus ze gaf een hele pipet (!) Arm kind kreeg last van tanden en botten...

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hoi, bedankt voor je reactie! De wetenschapper zegt hierover: "Je hebt gelijk dat vitamine D een belangrijk vitamine is. In een filmpje van 6 minuten kan je ook niet alles behandelen. De meeste Mensen maken vitamine D in de huid en we hebben daarvoor zonlicht nodig. Die aanmaak van vitamine D vindt vooral plaats tussen april en september. Vitamine D kunnen we behoorlijk goed opslaan en daar kunnen we meestal het grootste deel van de winter mee vooruit. De voorraad is rond maart bij de meeste mensen het kleinst. Dus het gaat dan eigenlijk niet om de r In de maand maar hoogstens om maart en april. Maar de meeste mensen houden genoeg vitamine D, ook omdat we ook nog wel wat vitamine D uit de voeding kunnen halen. Maar inderdaad, mensen die weinig buiten komen, oudere mensen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die nooit onbedekt in de zon komen wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken."

  • @LaPattySmit
    @LaPattySmit Жыл бұрын

    Het zou allemaal good gaan als iedereen een gebalanceerd eetpatroon zou hebben. Ik vrees dat dat een naïf beeld is van de wereldbevolking anno 2022...

  • @Erik-xv5hu
    @Erik-xv5hu Жыл бұрын

    Interessant! Weten jullie ook hoe het zit met andere veel gebruikte supplementen zoals magnesium en zink?

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hi Erik, bedankt voor je vraag! We hebben 'm even voorgelegd aan de wetenschapper en hij zegt: "Daar zou je een apart filmpje over kunnen maken. Maar In het kort : net als vitaminen zijn ook sommige mineralen (magnesium valt daaronder) en spoorelementen (bijvoorbeeld zink) essentieel om te kunnen functioneren. Net als vitamines noemen we het ook micronutrienten. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen zit in de hoeveelheid die je per dag nodig hebt. Hiervoor geldt een vergelijkbaar verband als ik teken voor vitamine B12. Te weinig kan leiden tot problemen, maar teveel is ook niet goed. Magnesium is bijvoorbeeld erg belangrijk voor je zenuwstelsel, je spieren, je botten en je stofwisseling. Zink is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem."

  • @Erik-xv5hu

    @Erik-xv5hu

    Жыл бұрын

    @@UniversiteitvanNL bedankt voor deze uitgebreide uitleg!

  • @blakdfje
    @blakdfje Жыл бұрын

    Interessant, bedankt

  • @MmalpMm
    @MmalpMm Жыл бұрын

    Internisten geven nog wel eens ongelooflijk hoge doseringen vit B12. Tekorten van vit B12 kom ik wel vaak tegen in mn werk. Net als vit D3. Van deze twee vitamines heb ik begrepen, valt te snel overdoseren nogal mee.

  • @CreemersMarco

    @CreemersMarco

    Жыл бұрын

    Beide zijn wateroplosbaar, dus een zogenaamde overdosis verlaat je lichaam via je urine. Die ballon gaat niet op voor vitamine B6 bijvoorbeeld (vetoplosbaar element).

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hi, we hebben je reactie even voorgelegd aan de wetenschapper. Hij zei het volgende: "Vitamine B12 tekorten zie je onder andere bij mensen die weinig of geen dierlijke producten eten maar ook bij mensen die maagzuurremmers of metformine slikken. Daarnaast zie je het ook bij mensen met darm problemen, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en bij mensen die een maag verkleining hebben gekregen (en hun vitamines niet in de gaten houden). Wat overdosis betreft geef ik je ook gelijk. Als je hoge doseringen vitamine B12 via de mond neemt is de opname begrensd (door maximale capaciteit van intrinsic factor). Veel artsen spuiten vitamine B12 en als het goed is letten die goed op de dosis. Bij mijn weten wordt vitamine B12 vergiftiging in Nederland weinig gevonden tenzij er sprake is van een stofwisselingsstoornis. Ook overdosering met vitamine D(3) is zeer zeldzaam. Bijna altijd gaat het om het per ongeluk of expres innemen van meerdere tabletten met een hoge dosis."

  • @anthony0536
    @anthony0536 Жыл бұрын

    Hebben jullie wel eens onderzoek gedaan naar vitaminepillen met een trage afgifte? Voor vitamine C lijkt mij dit beter dan een standaard pil. Er zijn enkele bedrijven die deze pillen verkopen.

  • @antjepostma1581
    @antjepostma1581 Жыл бұрын

    Verschilt per persoon hoe goed je de vitamines opneemt. Wat extra aandacht voor wat je eet lijkt me niet verkeerd, maar zal voor veel mensen niet genoeg zijn. Heb zelf een aantal jaren geleden een waarde van 16 gehad bij vitamine d3, wat heb ik me slecht gevoeld..

  • @jopmens6960
    @jopmens6960 Жыл бұрын

    Waarom supplementeert men dan niet met beta-caroteen als je dan toch extra vit A wilt? (Afgezien van argumenten over gewoon wortels enzo eten). Trouwens gebaseerd op deze vid is de claim dat vitamine pillen niet goed voor je zijn wel een ongelofelijke overgeneralisatie.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hoi Jop, goede vraag! We hebben het even overlegd met de wetenschapper. Zijn reactie: "Er zijn inderdaad ook wel supplementen te koop met betacaroteen. Bètacaroteen werd ook wel gebruikt in de zogenaamde ‘bruinpillen’. Als je er veel van gebruikt wordt je namelijk een beetje bruin-oranje. Inderdaad zijn die behoorlijk onschuldig, hoewel er wel een studie is die liet zien dat als je rookt en veel bèta caroteen slikt je een verhoogde kans zou hebben op longkanker. Wat betreft je opmerking over hopen generalisatie hangt het er een beetje van af hoe je ‘niet goed’ interpreteert. Het is niet altijd slecht, maar de boodschap is vooral dat dat we biologische gezien niet gemaakt zijn om vitaminepillen te slikken en dat we als het enigszins kan zouden moeten proberen om veelzijdig te eten. Dan krijgen we namelijk nog veel meer binnen dan alleen die vitamines . Verder moest er veel informatie in een kort filmpje."

  • @M0nsteRdrinK
    @M0nsteRdrinK Жыл бұрын

    4:39 in de grafiek staat op de x-as mg (milligram) maar dat dient mcg (microgram) te zijn. Mcg wordt ook wel aangeduid met 𝝁g.

  • @Souchirouu
    @Souchirouu Жыл бұрын

    De linchpin in dit probleem is dat er geen goede, betaalbare, thuis tests zijn voor het meten van je vitamine waarden. De enige die ik heb kunnen vinden die een redelijk aantal vitamine en mineralen test is die van LetsGetChecked en die is 180 dollar en dat is ook een gedoe want dat is gewoon een bloedtest die je zelf afneemt en dan opstuurt. Dat moet makkelijk en goedkoper kunnen.

  • @spruce1000

    @spruce1000

    Жыл бұрын

    Zeer mee eens

  • @CreemersMarco

    @CreemersMarco

    Жыл бұрын

    Via je huisarts regelen..

  • @Jayskiallthewayski
    @Jayskiallthewayski Жыл бұрын

    Ik denk ik kijk even op mijn vitamine B complex potje en er staat 9000% RDI, das wel heel erg veel. De vraag is waarom dit allemaal maar zomaar verkocht mag worden dan? Mensen denken gezond bezig te zijn maar kunnen er juist ziek van worden dus, moet dat niet aan banden gelegd worden dan? Bij gokken, geld lenen, roken of alcohol krijg je ook een disclaimer toch? Ja, er staat altijd wel "Eén evenwichtige voeding bevat genoeg vitamines" maar goed, als het echt schadelijk kan zijn moet daar toch een waarschuwing bij lijkt mij. Moet trouwens wel zeggen dat ik me met mijn magnesium citraat supplement echt beter voel maar dit terzijde.

  • @willemvandenbelt364
    @willemvandenbelt364 Жыл бұрын

    Wat zou het een winst zijn wanneer de reguliere geneeskunde zich ging verdiepen in orthomoleculair geneeskunde. Gevolg is dan hoogst waarschijnlijk minder zorgkosten in Nederland. Voor gebruik van voedingssupplementen zou ik zeggen bezoek daarvoor een deskundige arts.

  • @Onbekendbekend1
    @Onbekendbekend111 ай бұрын

    Maar als de conclusie is dat mensen die dingen niet nodig hebben. En ze zelfs ongezond zijn dan vraag ik me af waarom ze overal verkrijgbaar zijn. Lijkt me best een probleem

  • @Elzelienb
    @Elzelienb Жыл бұрын

    Ik hoor ook weleens dat onze groenten en fruit minder vitamines en mineralen bevatten dan vroeger vanwege vervuiling. Klopt dat?

  • @MrToontuber

    @MrToontuber

    Жыл бұрын

    Nee, wel door kunstmest en mineralen uitputing vd grond.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hoi Elzelien, bedankt voor je vraag! Dit is het antwoord dat wij kregen van de wetenschapper: "Dit hoor je inderdaad vaker. Daarbij is het niet zozeer de vervuiling als wel het snelle groeien van sommige gewassen door bemesting en het geven van veel water. Soms leidt dat tot iets lagere gehaltes aan vitamine en mineralen en meer water. Maar het is ook weer niet zo dat mensen daardoor ten opzichte van vroeger vaker tekorten oplopen. Wat je bij langzaam groeiende gewassen wel ziet is dat er ook meer andere gezonde stoffen in zitten. Maar al met al is dit heel moeilijk te meten. De gehaltes aan bepaalde mineralen bijvoorbeeld koper lopen we juist terug omdat de bodem iets minder vervuild is de laatste jaren. Tot ongeveer 10 jaar geleden zat er namelijk heel veel koper in mest en dit kwam ook op het land terecht. Ook zit er in sommige gewassen de laatste jaren meer stikstof (nitraat) en dat komt door bemesting. Interessant is dat nitraten in groente juist gezond zijn omdat ze de bloeddruk wat verlagen."

  • @Grofvolkoren
    @Grofvolkoren Жыл бұрын

    Hoe goed je vitamines opneemt verschilt van persoon tot persoon. Zeker als je een dieet volgt, zoals vegetariërs en veganisten, maar ook mensen met allergiëen. Uiteraard zijn er ook mensen met ongezonde en eenzijdige voedingspatronen. Al deze groepen doen er goed aan eerst eens naar de dokter te gaan en zich te laten prikken op vitamines, dan weet je zeker of je er goed aan doet vitaminen te slikken. En blijf altijd uit de buurt van multivitaminen, de kans dat je dan een teveel van een bepaalde stof binnenkrijgt is dan erg groot.

  • @Naomi-bp9ty
    @Naomi-bp9ty Жыл бұрын

    Maar is het niet zo dat je die vitamine uit een potje minder goed opneemt en dat je daarom meer van die vitaminen in moet nemen dan als je het uit bepaald soort voedsel zou halen?

  • @prupkecaat
    @prupkecaat Жыл бұрын

    Zag laatst een overzicht van de afnemende voedingswaarde van onze groentes en fruit (50%!). Voornamelijk door uitputting van de grond waarin het groeit en de velen chemische kunstmesten en bestrijdingsmiddelen waaraan het tegenwoordig blootgesteld is.....Kan iemand hier daar wat zinnigs over vertellen nog?

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hoi Carin, daar kunnen we zeker wat zinnigs over vertellen! De wetenschapper zei hierover: "Dit hoor je inderdaad vaker. Daarbij is het niet zozeer de vervuiling als wel het snelle groeien van sommige gewassen door bemesting en het geven van veel water. Soms leidt dat tot iets lagere gehaltes aan vitamine en mineralen en meer water. Maar het is ook weer niet zo dat mensen daardoor ten opzichte van vroeger vaker tekorten oplopen. Wat je bij langzaam groeiende gewassen wel ziet is dat er ook meer andere gezonde stoffen in zitten. Maar al met al is dit heel moeilijk te meten. De gehaltes aan bepaalde mineralen bijvoorbeeld koper lopen we juist terug omdat de bodem iets minder vervuild is de laatste jaren. Tot ongeveer 10 jaar geleden zat er namelijk heel veel koper in mest en dit kwam ook op het land terecht. Ook zit er in sommige gewassen de laatste jaren meer stikstof (nitraat) en dat komt door bemesting. Interessant is dat nitraten in groente juist gezond zijn omdat ze de bloeddruk wat verlagen. Voor sommige waterrijke, snel groeiende gewassen zoals tomaten is dit soms wel het geval, maar voor de grote meerderheid dus nauwelijks. Eerlijk gezegd lijkt me die 50% ook wel heel erg overdreven en ik ben ook wel benieuwd naar de bron daarvan."

  • @henkkok5868
    @henkkok5868 Жыл бұрын

    Ik hoor niets over vitamine D.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    Hoi Henk, bedankt voor je reactie. We hebben 'm gedeeld met de wetenschapper. Hij zegt: "Vitamine D is ook een belangrijke vitamine. In een filmpje van 6 minuten kan je helaas niet alles behandelen. De meeste mensen maken vitamine D in de huid en we hebben daarvoor zonlicht nodig. Die aanmaak van vitamine D vindt vooral plaats tussen april en september. Vitamine D kunnen we behoorlijk goed opslaan en daar kunnen we meestal het grootste deel van de winter mee vooruit. De voorraad is rond maart bij de meeste mensen het kleinst. Dus het gaat dan eigenlijk niet om de r In de maand maar hoogstens om maart en april. Maar de meeste mensen houden genoeg vitamine D, ook omdat we ook nog wel wat vitamine D uit de voeding kunnen halen. Maar inderdaad, mensen die weinig buiten komen, oudere mensen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die nooit onbedekt in de zon komen wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken."

  • @Ikbeneengeit
    @Ikbeneengeit Жыл бұрын

    Mijn multivitamine van de Action heeft gewoon rond de 100% RDI van alles. Dit lijkt mij prima te blijven slikken.

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet8178 Жыл бұрын

    Dank u

  • @kellyvanbinsbergen9505
    @kellyvanbinsbergen9505 Жыл бұрын

    Dit wist ik niet!

  • @voornaamachternaam5745
    @voornaamachternaam5745 Жыл бұрын

    Niemand eet zo gezond en gevarieerd en zoveel ,dus vitamines zijn wel degelijk nodig en bovendien goedkoper,vooral als je niet het type bent die de hele dag met eten bezig wil zijn is het een uitkomst !

  • @wildtatz
    @wildtatz Жыл бұрын

    Ja ...

  • @BonnoJ17
    @BonnoJ17 Жыл бұрын

    Ik slik vaak een vitaminepil voordat ik alcohol ga drinken. Geen idee of het helpt tegen de kater, maar baat het niet dan schaadt het niet

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    Жыл бұрын

    HI, we hebben je punt voorgelegd aan de wetenschapper. Hij zegt hierover het volgende. "Het idee om vitamines te slikken bij alcoholgebruik hangt samen met het feit dat mensen die chronisch heel veel alcohol drinken inderdaad vitaminetekorten kunnen krijgen. Daarbij gaat het vooral om vitamine B1 (en dat kan zelfs leiden tot Korsakov syndroom) en vitamine C. Maar pas op, dan hebben we het wel echt over mensen die een alcoholprobleem hebben. Het bestrijden of voorkomen van een kater met behulp van een vitamine pil is helaas nooit bewezen."

  • @Marymary-fw7nc
    @Marymary-fw7nc Жыл бұрын

    moet je wel biologisch en onbespoten groenten en fruit eten en niet het gemanipuleerde eten uit de supermarkt