WEET JIJ HET VERSCHIL TUSSEN EN TREKKINGFIETS EN EEN VAKANTIEFIETS?

Автокөліктер мен көлік құралдары

WEET JIJ HET VERSCHIL TUSSEN EN TREKKINGFIETS EN EEN VAKANTIEFIETS?
In de winkel krijgen wij heel vaak de vraag wat nou precies het verschil is tussen een trekkingfiets en een vakantiefiets. Daarom legt Roel in dit filmpje alle verschillen uit.
Facebook: / peerenboomfi.... .
Website: www.peerenboomfietsen.nl

Пікірлер: 49

  • @koenverbouw7151
    @koenverbouw71512 жыл бұрын

    Prima uitleg. Zelf heb ik een mountainbike (fully) waar ik een éénwielige aanhanger mee trek wanneer ik op fietsvakantie ga. Ik koos resoluut voor een Alu frame (geen mixed of volledig carbon frame uiteraard), dat bovendien robuust was (en dus aan de zwaardere kant). Dit leidde me tot de keuze van een kader van vierkante buizen. Brede wielvelgen (35 mm), de vervanging van de remmen (dubbele zuigers voor en achter) en de schijven (203 mm), het voorste tandwiel (34 in plaats van 32 tanden) en een ander zadel.

  • @videosvanmark
    @videosvanmark2 жыл бұрын

    Leerzame video weer Roel! Saillant detail is dat de vakantiefiets in je video ruim dubbele kost van de trekking fiets. Ik rijd zelf Stevens Courier Luxe met Pendix. Prima prijs kwaliteit voor dagtochten!

  • @henkvandenberg5323
    @henkvandenberg53232 жыл бұрын

    Uitstekende uitleg Roel👍

  • @maxdebruyne5704
    @maxdebruyne57042 жыл бұрын

    Mooie uitleg. Heb sinds kort een lekker lichte stevens supreme met extra bagagerekje, is tussen trekking & gravel. Voor leuke dagtochtjes met vrienden, vrouw en kinderen in de Vlaamse polders en kempen. En al 4 jaar Gazelle Cityzen speed voor woon-werk-winkel, zeer praktische en snelle fiets maar eigenlijk te log om gewoon eens te toeren.

  • @patrickvandenhecke9182
    @patrickvandenhecke91829 ай бұрын

    Roel wat leg je het weer goed uit dank! Ik rijd sinds 2013 op een Koga Randonneur (stalen frame) met 40 mm banden triple shimano XT spd pedalen voor gewone schoenen en fietsschoenen. Heb diverse tochten gemaakt met veel bagage naar Portugal en Frankrijk nooit problemen gehad. De fiets voelt nog steeds als een huis. Heb ook nog een racefiets Canondale Caad 10 waarmee ik echter niet goed kan klimmen (achter 25 tandjes). Denk nu aan een nieuwe fiets voor vakantie, gravel, comfortabel klimmen en dagelijks gebruik, snelheid is minder belangrijk als je 66 bent en voor meer ruimte in de schuur.

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    9 ай бұрын

    Graag gedaan.

  • @mellohavinga7262
    @mellohavinga72622 жыл бұрын

    Mooie filmpje, goedecuitleg! Onze Santos tandem is een vakantiefiets, we rijden met bepakking op allerlei soorten ondergrond zolang we maar voor uit komen.

  • @Hallo-Hallo
    @Hallo-Hallo2 жыл бұрын

    Bedankt voor de info Roel! 🚵‍♀️🚵🚵‍♂️🚴‍♀️🚴🚴‍♂️

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Graag gedaan

  • @rinyvisser1142
    @rinyvisser11425 ай бұрын

    Prima uitleg over de vakantiefiets van vroeger en die van nu. Ik heb jaren gereden op een Gazelle Tourist Race: zo'n slank stalen frame met smalle bandjes. Afgezien van een enkele gebroken spaak probleemloze fiets. Ik heb via een vriend een Vittorio Globetrotter op de kop getikt. Al vrij oude fiets. Zwaar, maar heerlijk stabiel en comfortabel met die 50 mm. banden. In vergelijking met mijn oude Gazelle lekker lui rechtuit lopend, comfortabele zit (licht voorover) en je hoeft niet op een paar kilo bepakking meer of minder te kijken.

  • @wijtweeun
    @wijtweeun Жыл бұрын

    Heb een fiets fiets.

  • @ronhoek69
    @ronhoek694 күн бұрын

    Ik kom van een (stalen) vakantiefiets met een 3x9 derailleursysteem en hydraulische velgremmen. Nu ik geen voortassen meer meeneem rij ik op fietsvakanties een trekkingfiets (whats in a name) mee. Aluminium frame, wel 50mm brede banden, hydraulische schijfremmen, 1x12 derailleursysteem, bagagedrager die 25kg kan dragen. Er is dus een hoop cross over mogelijk.

  • @user-fh6gm4rc7f
    @user-fh6gm4rc7f Жыл бұрын

    Ik heb een vakantie fiets, de Santos traveller 3+. Bij gravel en bergen ervaar ik de stabiliteit, waardoor ik meer geniet van het fietsen.

  • @ronaldtroost
    @ronaldtroost2 жыл бұрын

    Een Medeo Ultra Light volgens mij een trekkingfiets van een kleine 14 kg. Of is dit een Hybride? Gekocht en gebruikt om dagelijks naar en van mijn werk te fietsen. Sinds 2018 wordt de Medeo ook veelvuldig gebruikt om langere ritten te fietsen (50 - 100 km). Een prima fiets voor dat soort tochten, uitgerust met 2 bidonhouders, een EVOC stuurtas en een 28 - 11 cassette. Deze cassette is prima geschikt voor hat vlakke Brabantse en Zeeuwse land. In mei 2020 besloten om toch maar een, Sensa Giulia G3 disc met 105 groep, racefiets te kopen voor die ritten. En daar ben ik nog steeds heel blij mee. Deze fiets is voorzien van een 25 - 12 cassette zodat de stapjes tussen de versnellingen klein zijn.

  • @TRdaytona675
    @TRdaytona6752 жыл бұрын

    Hoi Roel, wellicht is rvs ook noemen waard. Dat is net als Al een bros materiaal, is vermoeiinggevoelig en lastig lasbaar. Heb zelf al ervaren dat een rvs beugeltje na veel gehobbel gebroken is. Zo ook dat een scheur bij het stalen balhoofd in verweggistan door de “smid om de hoek” gelast kon worden. Dus tbv alles wat aan wisselende belastingen is blootgesteld zou ik altijd voor een taaie staalsoort gaan. Dat geldt ook voor boutverbindingen.

  • @frankblok5946
    @frankblok59462 жыл бұрын

    Prima informatie , ik zal mijn Batavus Ventura aan de weegschaal hangen. Wat is dik en wat is dun ? Bij de banden maat bedoel ik dus. Is alleen Santos goed of zijn er ook goede alternatieven die wat gunstiger geprijsd zijn ? Is een Rohoff naaf altijd geschikt voor in de bergen of is soms een derailleur toch prettiger?

  • @MAURITS_METERSMAKER
    @MAURITS_METERSMAKER2 жыл бұрын

    Het blijft lastig. Dit zijn precies de twee typen fietsen waar ik naar zit te kijken. Een mooie vakantiefiets die slijt door dagelijks gebruik staat me tegen. Er lijkt niets anders op te zitten dan apart een fiets voor dagelijks gebruik te hebben. Je zou het hier in de polder eens moeten zien als in de oogsttijd de bieten van het land worden gehaald. Vorig jaar sloeg mijn achterwiel vast door de blubber en was gelijk mijn band doorgesleten daardoor. Ik moet er niet aan denken dat dit met een dure vakantiefiets gebeurd. Beter een eenvoudige fiets voor doordeweeks, die mag slijten en dan mooie reisfiets voor de lange afstanden in het weekend.

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Ik zou eens komen praten. Volgens mij kun je de twee prima combineren door de juiste keuzes te maken.

  • @bramverweij134
    @bramverweij1342 жыл бұрын

    Ik heb een vakantie fiets met 1 versnelling. Ik neem veel spullen mee, maar fiets maar twee uur naar de camping.

  • @elbowgrease4893
    @elbowgrease48932 жыл бұрын

    Beste Roel, wederom een mooi filmpje. Zou er een filmpje kunnen komen om je apparatuur op te laden tijdens het fietsen? Smartphone, navigatie, etc.?

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Zet ik op onze ideeënlijst.

  • @peterkok5085
    @peterkok50852 жыл бұрын

    Mijn eerste vakantiefiets was een Paarse Giant Expedition uit 1993. Heel veel km’s mee afgelegd. Echter na 27 jaar trouwe dienst ingeruild voor een idworx opinion. Beide fietsen werden en worden voor zowel touring als fietsvakanties gebruikt. Het grote verschil met 30 jaar geleden is de aankoop en afstelling van de fiets. 30 jaar geleden was de enige vraag hoe lang ben je, 184 dan moet je een 60 cm frame hebben.

  • @patrickadriaens4826
    @patrickadriaens482610 ай бұрын

    Mijn fiets is een koga exelence die in 2de hands gekocht heb met een gewicht van 20kg maar deze is naar verluid minstens 20 jaar oud en heeft nog een horizontaal veerelement verwerkt in het frame dat ik tegelmatig met de compressor op druk moet brengen, Ik fiets hiet graag mee ook al is deze vrij zwaar.

  • @erwinvanbilsen2717
    @erwinvanbilsen27172 жыл бұрын

    Zelf heb ik een Jongerius.bike met belt en een Alfine 11. Pracht van een trekking fiets ook zeer geschikt voor meerdaagse tochten in Nederland. Ook gekeken naar een Santos, maar het prijsverschil is wel heel groot.

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Wat doe je met de wetenschap dat je met deze fiets afhankelijk bent van Jongerius? Stel dat ze ermee stoppen of de relatie verslechtert? Er zijn geen andere dealers waar je terecht kunt dan. Of ga je er vanuit dat iedere fietsenwinkel bereid is om het onderhoud te doen?

  • @frankg5875
    @frankg58752 жыл бұрын

    Een ieder heeft zo zijn voorkeur. Vakantie fietstochten in bu-land, meestal Frankrijk oorspronkelijk gedaan met opgewaardeerde racefiets van toen nog staal. Dragertje achter, lowrider vóór en 10 kg bagage. Ging nog net qua stabiliteit. Hooggebergte (Alpen) was goed te doen. Nu: traditionele Koga Randonneur, ook staal, dragers alu. 40 spaaks a-wiel. Triple vóór en achter 11-32 cassette. Bij niet heel beroerd wegdek scheur je er heel Europa mee door met evt stevige bepakking. Doet een kleine 17 kg. Ook zeer geschikt voor dagtochten. Voor haters van de derailleur en gedoe met de ketting kan een Rohloff een goede optie zijn.

  • @mwonderful1374
    @mwonderful13742 жыл бұрын

    Ik heb een trekkingfiets Specialized Source elite disc die ik voor woonwerk verkeer gebruik. Vraagje ..Het lijkt net of de wielmaat kleiner is van de Santos vakantie fiets of is dat optisch bedrog ?

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Hoi, dat komt ws door de bandenmaat.

  • @ceulemansleemans2536
    @ceulemansleemans25362 жыл бұрын

    Het blijft verwarrend, elke review blijft ze door elkaar halen, soms in het zelfde artikel. In mijn ogen: Wat hier als Trekkingbike word beschreven = Touringbike En wat als vakantiefiets genoemd wordt = Trekkingbike

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Kun je mij uitleggen waarom je dat zo definieert?

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    @@feralfeline6137 ik denk dat het meer jouw definities zijn dan dé definities. Voor zover die überhaupt al bestaan. Voor mij gaat het erom het verschil tussen een lichte en een sterke fiets te bespreken. Veel mensen richten zich teveel op het gewicht van de fiets zonder zich te realiseren wat de gevolgen daarvan zijn.

  • @urker000

    @urker000

    2 жыл бұрын

    @@feralfeline6137 Met de definitie van Feral Filine ben ik het helemaal eens. Als vervend wandelaar maak ik meerdaagse trektochten met de rugzak. Deze tak van wandelen wordt daarom ook trekking genoemd in het wandelen. Dus idd wel wat verwarrend. Ik vind de video's van Roel Peerenboom trouwens altijd leuk om te bekijken! Complimenten daarvoor!

  • @harmtegrotenhuis1054

    @harmtegrotenhuis1054

    2 жыл бұрын

    Ik noem mijn fiets ook een trekkingfiets: RM-SC2 met Rohloff E14 en met 2,4 inch brede banden. Fiets tijdens mijn meerdaagse tochten gem. 120 km. Waar ik problemen mee heb is het plat rijden, zijn er geen brede banden met excellente anti-lek?

  • @Qu.Z.
    @Qu.Z.2 жыл бұрын

    Wat fietst beter alfine 11 of 105? Wat is het verschil tussen nexus 8 en Nexus 8 premium en alfine 8?

  • @bramverweij134

    @bramverweij134

    2 жыл бұрын

    Alfine ligt in een olie bad, geloof ik.

  • @Qu.Z.

    @Qu.Z.

    2 жыл бұрын

    @@bramverweij134 ik dacht alleen bij de alfine 11. Alfine 8 en nexus 8 en de premium versie niet, ik wil weten wat het lichtst rijdt, en het meest duurzame, en qua prijs tussen alfine 8 en 11, is dat de moeite waard?

  • @petercoosen7713
    @petercoosen77132 жыл бұрын

    Verhaal klopt helemaal, ik heb een Gazelle ultimate t10 hbm. Heerlijke fiets, echt blij mee, maar..... ik moet wel opletten dat ik niet te veel bagage mee neem. Al enkele malen gehad dat ik mijn bagage drager voelde zwabberen. Aluminium is toch wat minder stijf dan staal.

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Haha. Het verhaal klopt.. Gelukkig maar. Toch een keer een echte Vakantiefiets? Wees welkom!

  • @bertzwart8559

    @bertzwart8559

    Жыл бұрын

    @@RoelPeerenboomTV Denk precies andersom, alu frame neemt geen energie op maar geeft door. Daardoor krijgt je drager alles voor z'n kiezen. Daarom wordt een stalen frame vaak wat comfortabeler gevonden. Ik heb 2 Cannondales uit de jaren 90; ik weet wat stijve frames zijn.😁

  • @noubedenkmaareenswat
    @noubedenkmaareenswat2 жыл бұрын

    Ik denk dat mijn VSF TX-1000 in de categorie 'vakantiefiets' valt?

  • @WhiteBug
    @WhiteBug2 жыл бұрын

    Bijzonder Ik heb van Koga het advies gekregen om een aluminium fiets met derailleur te kiezen voor mijn geplande tocht naar de Noordkaap, en je zegt nu het tegenovergestelde... 🙃 Ik heb een Koga Grandtourer S met schijfremmen, naafdynamo (veel tunnels in Noorwegen) en een Shimano 30 versnellingen derailleur systeem. Met de door jouw genoemde Ortlieb voor en achterassen.

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Een aluminium frame is prima. Een derailleur is een keuze. Eenvoudiger techniek die overal te servicen valt maar veel meer risico dat er eens iets stuk gaat.

  • @WhiteBug

    @WhiteBug

    2 жыл бұрын

    @@RoelPeerenboomTV was ook de redenatie van Koga. Een ketting kennen ze overal. Roloff is wat beperkter qua bekendheid

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    @@WhiteBug tja, keerzijde is dat Rohloff eigenlijk nooit stuk gaat. Bovendien kun je een Rohloff fiets vaak ook makkelijk ombouwen naar derailleur.

  • @adriaandoelman2577
    @adriaandoelman2577 Жыл бұрын

    Ik heb een Koga world traveler 🧳 dus vakantie fiets. 😎

  • @67amigo
    @67amigo Жыл бұрын

    100% een vakantiefiets. De nieuwe Koga e wts!

  • @laszloerhardt9910
    @laszloerhardt99102 жыл бұрын

    Je hebt niet over de dikte van de spaken gehad.

  • @RoelPeerenboomTV

    @RoelPeerenboomTV

    2 жыл бұрын

    Klopt, maar die zijn ook niet per definitie anders. Wel de hoeveelheid spaken en de sterkte van de velg.

  • @laszloerhardt938

    @laszloerhardt938

    2 жыл бұрын

    @@RoelPeerenboomTV Zelf heb ik al op twee fietsen de achterwielen laten omvlechten met spaken van 14G naar 13G. Sindsdien hebben we nooit meer spaakbreuk gehad! Voor zware bepakking zijn de 12G spaken zijn de uitkomst (tenminste als plaats is voor de dikkere nippel). Verder niets meer dan lof voor je steeds goede en deskundige uitleg!

Келесі