Webinar ‘Schildklier en werk'

In dit webinar geeft Annemiek de Crom, gespecialiseerd in werken met een chronische aandoening, inzicht geeft welke scenario’s zich kunnen voordoen, hoe bepaalde mechanismen werken en wat je zelf kunt doen om zo gezond mogelijk en plezierig aan het werk te blijven.
Achtergrond
Over het algemeen kunnen mensen met een schildklieraandoening gewoon (blijven) werken. Helaas is dit niet altijd het geval. Dit kan zijn omdat je:
• recent bent gediagnosticeerd en nog niet (voldoende) goed bent ingesteld op medicijnen
• al langer een schildklieraandoening hebt, maar (tijdelijk) ontregeld bent of
• ondanks behandeling restklachten ervaart.
Je kunt (rest)klachten ervaren ook als de TSH en FT4 binnen de referentiewaarden vallen. Zelfs als er sprake is van een optimale instelling.
Als je schildklierklachten hebt, kan dit ook effect hebben op je werk, dat je tegen grenzen aanloopt. Er is dan veel onzekerheid ‘wat te doen’. Vaak ga je maar door tot het echt niet meer gaat, neem je vakantiedagen op om te herstellen, heb je moeite om te presteren of ervaar je onbegrip van je collega’s.
Annemiek bespreekt onder meer de vier succesfactoren om aan het werk te blijven:
- band met leidinggevende
- slim omgaan met je energie/vermoeidheid
- communiceren met je omgeving
- relatie met bedrijfsarts en medisch specialist
Op de website van Schildklier Organisatie Nederland vind je meer informatie over werken met een schildklieraandoening, onder meer een checklist, waarvan een deel in deze video is besproken.
schildklier.nl/dagelijks-leve...

Пікірлер: 4

  • @miryamfaken
    @miryamfaken Жыл бұрын

    Wat een ontzettend fijne vrouw is dit met nieuwe inzichten voor mij. Helaas ben ik ondernemer en sta dus altijd aan en ben zeer slecht in grenzen bewaken en kan me niet ziek melden. Als ik me goed voel dan ben ik zo blij als een kind en ga ik als een dolle van alles doen. Volgende dag…tja dan weet he t wel. En Ja je moet echt zelf op zoek gaan. Ben al jaren bezig en nog steeds is het niet goed. Nu aan Wim Hof en ijsbaden begonnen.

  • @minkahexspoor5727
    @minkahexspoor5727 Жыл бұрын

    Het gaat veel over de regels en afspraken rondom langdurig ziek zijn (UWV, ZZP, eerstejaarsevaluatie/2e spoor). Er wordt wel preventie genoemd, maar daar mag eigenlijk meer aandacht aan gegeven worden. Er zit een heel groot deel vóór je 100% ziekmeld. Bijvoorbeeld tijdelijk minder/ anders werken, gedeeltelijk ziek zijn. Het lijkt bijna alsof je eerst helemaal 100% uit moet vallen, voordat werkzaamheden/ of tijden aangepast worden. Ik denk dat het in de praktijk ook zo gaat, aangezien velen van ons inderdaad steeds de grens opzoeken/ doorgaan / met schaamte rondlopen. En nog een stap eerder: stel je krijgt te horen dat je een schildklier aandoening hebt, je gaat medicijnen gebuiken. Welke voorlichting kan en moet er nog meer gegeven worden? 12 jaar geleden kreeg ik de mededeling, pilletjes, en dat was het. Er is door de huisarts totaal niet uitgelegd wat de impact kan zijn op je leven en werk. Ik hou het zelf in de gaten, vraag steeds naar de specifieke waardes. Het had me denk ik veel geholpen als ik beter uitleg had gekregen over de aandoening, dan was ik zeker minder vaak over mijn grens gegaan.

  • @judithlaere
    @judithlaere Жыл бұрын

    Preventie ook meer bij huisartsen. Niet alleen maar een pilletje geven maar uitleggen wat voor impact het op je leven kan hebben, waar je naar toe kan gaan met je vragen en adressen als je behoefte hebt aan lotgenoten. Mijn huisarts zegt het holistisch te bekijken maar doet dit nog steeds niet. Moe? Dan kunnen we een slaaponderzoek doen, want je waardes zijn goed... Dat soort voorbeelden. Jammer vind ik dat wel.

  • @gaatjeniksaan2880
    @gaatjeniksaan288010 ай бұрын

    Sorry hoor we kunnen niet allemaal thuiswerken.