Webinar 'Schildklier en psychische klachten'

Bij psychische klachten door een schildklieraandoening gaat het onder meer om: angst- en stemmingsklachten, labiliteit, neerslachtige gedachtes of depressies, concentratie- en geheugenproblemen, moeite met plannen en vertraagde verwerkingssnelheid.
Daarnaast kunnen de gevolgen voor het dagelijks leven een dermate grote invloed hebben dat hierdoor ook psychische klachten kunnen ontstaan, zoals depressiviteit en apathie.
Dit kan voorkomen bij een te snel of te traag (of niet) werkende, of na het (gedeeltelijk) verwijderen van de schildklier.
Het webinar wordt gepresenteerd door dr. Roderick Tummers-de Lind van Wijngaarden, internist-endocrinoloog, en klinisch psycholoog Astrid Heessels-Driessen. Beiden zijn verbonden aan het Schildkliercentrum Zuyd in het Zuyderland MC.
Dit webinar maakte deel uit van de Week van de Schildklier 2022 dat als thema 'Schildklier en psychische klachten' had. SON hoopt met dit webinar inzicht te geven in de psychische klachten die kunnen optreden door de schildklieraandoeningen zélf én de psychische impact die een schildklieraandoening kan hebben.
Lees meer over psychische klachten bij schildklieraandoeningen op schildklier.nl/dagelijks-leve...

Пікірлер: 25

  • @gvandersnel3282
    @gvandersnel3282 Жыл бұрын

    Fijn dat jullie er aandacht aan besteden . Doordat je het gevoel van eenzaamheid hebt wordt het probleem steeds groter dat niemand je begrijpt , en de lichamelijke klachten worden naarmate je ouder wordt steeds meer , zelfs je kinderen begrijpen het niet , ik heb sinds 1997 geen schildklier meer , en krijg de waarden niet op pijl !fijn dat er op dit moment veel onderzoek naar gedaan wordt . !!

  • @wandasimmermans8231
    @wandasimmermans8231 Жыл бұрын

    Wat een goed webinar. Mijn huisarts zegt altijd je labuitslagen zijn goed. Heb 1x gezegd; Behandel je nu labuitslagen of patiënten. Nu zegt ze: Lab goed, maar hoe voel je je! Dat is al een vooruitgang.

  • @kimhenno

    @kimhenno

    8 ай бұрын

    Dat zal wel, hier in Nederland meten ze de antistoffen niet en als die niet goed zijn, dan blijf je klachten houden. Is te duur… Dus je mag van geluk spreken in Nederland dat je schildklier zich vanzelf hersteld anders ben je de klos en hoe weet ik dit, via een arts. Nederland is gericht op geld geld geld geld en in België zijn ze gericht op de mens.

  • @CreatingvisionsbyAmira
    @CreatingvisionsbyAmira5 ай бұрын

    Ik ben ervan genezen door middel van medicatie, alles wat inflamatie in mijn lichaam kon veroorzaken te vermijden. Ik ben hierdoor vegan geworden. En mijn trauma's aan gaan kijken. Ook had ik hele dikke ogen die door dit helingsproces weer weg zijn gegaan. Er is dus altijd een oplossing. Maar wel holistisch. Ontzettend veel sterkte! En heel veel liefs in het proces.❤

  • @sonjakaal7993
    @sonjakaal79936 ай бұрын

    heel herkenbaar fijn dat er nu aandacht voor is zelf geopereerd in 2008 door dr. Kalkman top geholpen jaren over gedaan .helaas nu weer te snel

  • @riekanker5234
    @riekanker52342 жыл бұрын

    heb een langzaamwerkende schildklier vanaf geboorte, nu inmiddels ben ik 52 jaar, last van overgang, overgewicht, depri .

  • @kristindebeus9351
    @kristindebeus93512 жыл бұрын

    Zo herkenbaar allemaal - dank hiervoor - voel me minder alleen hierdoor ...

  • @MJag-ek8yb
    @MJag-ek8yb Жыл бұрын

    Zeer goed uitgelegd!

  • @agnitahoffmann8775
    @agnitahoffmann87752 жыл бұрын

    Zo fijn en duidelijk uitgelegd. Herkenning en erkenning.

  • @patriciagrooteman2230
    @patriciagrooteman2230 Жыл бұрын

    Dank jullie wel voor deze heldere uitleg! Heel veel herkenning.

  • @estherhut41
    @estherhut412 жыл бұрын

    Wat duidelijk uitgelegd van die arts aan het begin.

  • @CM-kd9cx
    @CM-kd9cx2 жыл бұрын

    Dank jullie wel 🙏🏼

  • @81poes
    @81poes Жыл бұрын

    Goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Mijn ervaringen met dit ziekenhuis en mijn behandeling van de ziekte van Graves waren, op zijn zachtst gezegd vreselijk. Ik ben dan ook naar een ander ziekenhuis gegaan waar ik onder behandeling sta van een internist die gespecialiseerd is in Graves. Ik zat er net over te denken: misschien toch eens goed om weer terug te gaan naar Zuyderland omdat ik nog veel restklachten heb. Maar gezien de terughoudendheid van de arts voor de T4/ T3 combinatiebehandeling denk ik: doe maar niet. Ergens voelt dit als een reclamecampagne voor het Zuyderlandziekenhuis en dan met name voor de Schildklierpoli.

  • @steph_90
    @steph_902 жыл бұрын

    Bedankt!!

  • @uli9084
    @uli9084 Жыл бұрын

    Helder uitgelegd

  • @dondersnogaantoe5297
    @dondersnogaantoe5297 Жыл бұрын

    Kan het zo zijn dat een te traagwerkende schildklier hirsutisme veroorzaakt ?

  • @claudjetoor6690

    @claudjetoor6690

    Жыл бұрын

    Soms kan hirsutisme voorkomen in combinatie met een andere ziekte (onder andere een eetstoornis of een te langzaam werkende schildklier). Meestal hebt je dan naast hirsutisme ook andere klachten.

  • @riekanker5234
    @riekanker52342 жыл бұрын

    hoe kan je bij een schildkliercentrum terecht komen ?, is er een in de buurt van Rotterdam ?. ik heb vaak om een verwijzing gevraagd bij de huisarts voor een internist of ander iemand die verstand heeft van de schildklier, maar kreeg het steeds niet. vroeger ging ik naar een internist, die kon alleen maar zeggen :"val eerst maar eens 20 kg af " nou dat is niet echt eenvoudig met een langzaamwerkende schildklier.

  • @SchildklierNl

    @SchildklierNl

    Жыл бұрын

    Beste Riet, Op onze website vind je een en ander over schildklierpoli's (er komt een update aan): schildklier.nl/wat-kan-ik-zelf-doen/arts-kiezen-second-opinion/schildklierpolis/ Mbt regio Rotterdam: www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/poliklinieken/endocrinologie www.asz.nl/specialismen/interne_geneeskunde/schildklier-en-bijschildklierziekten/ Als je een steuntje in de rug kunt gebruiken voor je gesprek met de huisarts, kun je onze Schildkliertelefoon bellen. Hier zitten dames die zeer ervaren (en opgeleid) zijn en weten hoe lastig het is om zo'n gesprek aan te gaan. Zij kunnen je vast verder helpen. schildklier.nl/ervaringen/schildkliertelefoon/ Veel succes! Caroline - Communicatie SON - communicatie@schildklier.nl

  • @DanielleO-oq6mx

    @DanielleO-oq6mx

    6 ай бұрын

    ​​​​​@@SchildklierNlik heb een vraag, ben al 3 weken niet ongesteld is nu November mijn hersenen is aan ligt het aan de schildklier.?

  • @wandasimmermans8231
    @wandasimmermans8231 Жыл бұрын

    Heb gehoord dat je bij hypothyreoidie die goed ingesteld is, toch langer hersteltijd nodig hebt na sporten. Klopt dat?? Fysio en huisarts wisten dat niet.

  • @SchildklierNl

    @SchildklierNl

    Жыл бұрын

    Ja, dat klopt. Daar is onlangs onderzoek naar gedaan. Je leest het hier: schildklier.nl/dagelijks-leven/bewegen-en-sporten/onderzoek-hypothyreoidie/

  • @SchildklierNl

    @SchildklierNl

    Жыл бұрын

    Ik heb hierover nog een mooi artikel gevonden. Dit is in 2014 gepubliceerd in een vooraanstaand blad: schildklier.nl/wp-content/uploads/2019/06/ModernMedicine_nr9-2014_Lankhaar.pdf

  • @mariabervoets1273
    @mariabervoets12737 ай бұрын

    daar moest meer onderzoeken gedaan worden dan zouden veel vrouwen geholpen zijn