Waarom stikstof Nederland in z'n greep heeft

De maximumsnelheid op een aantal snelwegen gaat erdoor naar beneden, bouwprojecten ter waarde van 14 miljard euro staan op losse schroeven en het stikstofoverschot zou weleens een probleem kunnen worden voor het kabinet.
Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal en praat mee! bit.ly/2PJk8Xg
Volg NOS op 3 ook op Instagram: / nosop3
---------------------------------------------------------------
● VRAGEN/TIPS/IDEEËN? We horen graag wat jij van het nieuws en onze uitleg vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: nosop3@nos.nl
● VOLG ONS OOK HIER: Facebook: / nosop3 Twitter: / nosop3
___________________________________________________
De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.
#stikstof #bouwprojecten #landbouw

Пікірлер: 934

  • @nosop3
    @nosop34 жыл бұрын

    Goed gespot door velen: de moleculeformule voor ammoniak is NH3 (en niet NH zoals we in de video vermelden). We hebben het over stikstof (N), duidelijker was geweest als we dit hadden aangeduid als N2. We leggen vervolgens uit dat het als ammoniak (NH3) en stikstofoxide (NOx) schade kan veroorzaken. Groetjes van NOS op 3 (die formule klopt wel)

  • @Mo_Abbas

    @Mo_Abbas

    4 жыл бұрын

    'Stikstof in de vorm van NH3 of NOx' is ontzettend verkeerd om te zeggen. Met deze hantering, kun je ook zeggen dat we zuurstof-uitstoot moeten terugdringen. Immers veroorzaakt zuurstof schade 'in de vorm van' CO, CO2, NO, NO2, O3 en ga zo maar verder. Wees wat minder lui en noem het stikstofverbindingen.

  • @cherryfresh6150

    @cherryfresh6150

    4 жыл бұрын

    @ Mo Abbas Wat betreft de zuurstof, Dat wordt de volgende zet. Je loopt op de zaken vooruit. Een koolzuurgasbelasting kun je ook een adembelasting noemen. Je moet belasting betalen om te ademen. En anders wordt het niet ademen en dat scheelt dan weer koolzuurgasemissie. De zuurstof en water/ H2O worden de volgende kandidaten. Een te hoge inname van H2O of en een te lange onderdompeling hierin is dodelijk. Het fijnstof hadden we al gehad, dus de mogelijkheden voor de cultureel marxistische agitatiepropaganda beginnen op te raken. Nu is het statement dat als je je gazonnetje bemest met het gebruikelijke NPK je het weer helemaal kapot maakt. We stellen het milieu voor het gemak maar gelijk aan het weer/klimaat. Als je denkt dat de absurditeit nu wel de top heeft bereikt komen ze prompt met de volgende waanzin ideeën.

  • @Alex-fs8ji

    @Alex-fs8ji

    4 жыл бұрын

    dat is wel erg gemakkelijk. Jullie geven foute informatie en vertroebelen daarmee de maatschappelijke discussie. Het zou ook goed zijn als jullie vermelden dat er al een afname is van maar liefst 60% van dergelijke stikstofverbindingen in de laatste 25jaar. Met natuur en milieu heeft het inmiddels ook niets meer te maken, het gaat uitsluitend over het terugdraaien van economische vooruitgang en belasting.

  • @tomkeijer2403

    @tomkeijer2403

    4 жыл бұрын

    Vraag eens een chemicus om advies voor deze filmpjes. We bijten niet. Het gaat vaker mis namelijk en dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid/betrouwbaarheid. Zonde, want deze filmpjes zijn erg toegankelijk. Ook in de ‘verbeteringen’ in de comments staan fouten. Dus die correcties achteraf zijn maar matig. Ook kan het een genuanceerder beeld geven van de werkelijkheid: waarom worden zoveel werkzaamheden getroffen door dezelfde uitspraak? Is die rechter een pestkop, echt gek of heeft hij een punt? En hoe debiel is dat SAP eigenlijk? Ik kan alles een afkorting geven, klinkt het misschien statig maar het slaat helemaal nergens op. En dat bleef nu in het midden doordat de gigantische implicaties van ons stikstof overschot niet duidelijk zijn gemaakt/gebagatelliseerd (leken te worden) werden. Meer inzicht in de chemie geeft hier allemaal antwoord op.

  • @cherryfresh6150

    @cherryfresh6150

    4 жыл бұрын

    @ Tom Keijer "en dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid/betrouwbaarheid." Je gaat er blijkbaar al vanuit dat men serieus bezig wil zijn met informatievoorziening. Al een verkeerde aanname waar men dan ook dankbaar misbruik van maakt. Zo werkt dat bij extreem links. Voorts is het zo dat propaganda draait om het spelen op de emotie, feiten en werkelijkheid doen er niet toe en zijn enkel lastig. Net zoals mensen die wijzen op fouten. Men noemt het "populisme" als het zo uitkomt en wil daarbij zichzelf zien als de allesbepalende elite ( ll'état, c'est moi). Het verhaal nu is feitelijk hetzelfde als met Volkert van de Graaf met "lekker dier/Wakker dier" en de milieuclubjes nu als Urgenda. Die uiteraard resideren in een groot bedrijfspand in Amsterdam . En nu hebben we ook een dierenpartij in de kamer. Milieu is big business met een hoop gratis geld. (subsidie) Het gaat om het kapotprocederen van de tegenstander. Wie het ook is. Een dierenarts, een boer. Boeit niet verder. En als alles faalt valt men terug op een Kaltstellung op een parkeerplaats op het Mediapark. De advocaten etc fungeren dan als Schreibtischtäter. Nu is het blijkbaar weer zo dat een paar milieuclubjes in beroep zijn gegaan en zich uiteindelijk hebben gewend tot de Europese wetgeving en gesteld dat de wetgeving niet in overeenstemming is met de Europese wetgeving. Met inmiddels bekend resultaat. Wat men in Hilversum doet is wat men als sinds decennia doet en men volgt de Cultureel Marxistische Agitatiepropaganda agenda. Het is weer zo dat een minderheid wil gaan bepalen wat de meerderheid moet gaan doen. Ook bekend als dictatuur. "Een dictatuur is een bestuursvorm waarbij een land geregeerd wordt door één persoon (dictator) of een selecte groep mensen die alle macht in handen hebben. De dictatoriale staatsvorm staat haaks op een democratische staatsinrichting, waar alle burgers samen de macht hebben." Oppositie en afwijkende meningen moeten dan ook monddood gemaakt worden.

  • @freekvonk8586
    @freekvonk85864 жыл бұрын

    Ik heb DE oplossing, Een stikstofzuiger

  • @minecraftpro110

    @minecraftpro110

    4 жыл бұрын

    Lekker bezig weer Freek

  • @sidneyhoefkens6260

    @sidneyhoefkens6260

    4 жыл бұрын

    Freek Vonk, en opnieuw bedankt Freek voor het redden van de wereld

  • @Elder74

    @Elder74

    4 жыл бұрын

    Freek Vonk ik zie je op TV. En zelfs hier en bij PewDiePie.

  • @xxhenkdehunterx9255

    @xxhenkdehunterx9255

    4 жыл бұрын

    Hij is niet alleen een dierenliefhebber en kenner maar ook nog eens een klimaat génie

  • @nielsscheepmaker3814

    @nielsscheepmaker3814

    4 жыл бұрын

    Applaus👏

  • @BjornV1976
    @BjornV19764 жыл бұрын

    Als ik de kaart bekijk, is duitse Rurh gebied, regio Rotterdam en België de grootste factor van het probleem. Blijkbaar is het dus de industrie en niet het verkeer en veehouderij.

  • @remcovanek2

    @remcovanek2

    4 жыл бұрын

    De kaart heeft betrekking op NO2 www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Envisat/Global_air_pollution_map_produced_by_Envisat_s_SCIAMACHY Dan is inderdaad verkeer en inudstrie het meest verantwoordelijk. De veehouderij is voornamelijk verantwoordelijk voor uitstoot van NH3. In de atmosfeer kan dit als een base reageren en een H+ deeltje opnemen. In de bodem komen alle H+ deeltjes vrij. NH3 is dus vooral verzurend en vermestend wanneer het door depositie in de bodem terecht komt. Ruim 60% van de depositie is afkomstig uit Nederlandse bronnen. De Nederlandse landbouw levert met 42% de grootste bijdrage aan de vermestende depositie in Nederland. www.clo.nl/indicatoren/nl0189-vermestende-depositie

  • @xinixxagnix201

    @xinixxagnix201

    4 жыл бұрын

    Tja maar dat past niet in het linkse plaatje, scheepsvaart/luchtvaart/industrie zijn één van de grootste boosdoeners maar worden geen strobreed in de weg gelegd...

  • @justinhille8151

    @justinhille8151

    4 жыл бұрын

    Westland en de Bollenstreek zijn grote landbouw gebieden in Zuid Holland. De grafiek heeft het over umol per m^2. Dus het kan nog steeds zijn dat de Nederlandse landbouw in totaal meer uitstoot geeft.

  • @cherryfresh6150

    @cherryfresh6150

    4 жыл бұрын

    @ Bjorn Vermeulen Het verhaal is als vanouds toch al tegenstrijdig en warrig en feitelijk bij voorbaat al feitelijk onjuist. In propaganda gaat het ook om spelen op de emotie. Feiten en werkelijkheid doen er al bij voorbaat niet toe. Het milieu is nu tegenwoordig synoniem met klimaat/weer. Dat het 2 totaal verschillende dingen zijn past niet in het verhaal.

  • @ReadyMindsetGo
    @ReadyMindsetGo4 жыл бұрын

    Ons hele economische systeem ziet het belang van functionerende ecosystemen niet (of iig veel te weinig) in, en is daarom gebaseerd op een denkfout. Zolang we de economie belangrijker vinden dan de ecologie gaan we alleen meer problemen veroorzaken dan dat we oplossen.

  • @cherryfressh6188

    @cherryfressh6188

    Жыл бұрын

    Aldus het Marxisme.

  • @nielsmulder3487

    @nielsmulder3487

    Жыл бұрын

    Grapje zeker?

  • @murdoch201

    @murdoch201

    Жыл бұрын

    Lulkoek. Ons economisch systeem heeft zelfs een hele markt ontwikkeld voor ecologie. Je kan echter niet produceren zonder uitstoot, en zolang de vraag blijft stijgen blijft de uitstoot stijgen. Kern van het probleem: bevolkingsgroei. "Heh? Maar ons vruchtbaarheidscijfer daalt toch?" Yep. En toch stijgen de bevolkingsaantallen. Hoe dat komt? Tsjah... Dat mogen we niet zeggen van die linkse klimaatrakkertjes :)

  • @jelleverest
    @jelleverest4 жыл бұрын

    Er ligt een akkoord vanuit de EU, namelijk het Gothenburg protocol, waarin afgesproken staat wat ieder land uit mag stoten. Volgens dat protocol stoten we te veel NH3 en NOx uit. Dit komt omdat voor beide Nederland onevenredig veel uitstoot. We zijn namelijk de nummer 2 exporteur van de wereld van landbouwproducten en zijn we een intensief handelsland met een van de grootste havens van de wereld. Dit zorgt voor veel extra uitstoot waar bij de EU naar mijn mening niet voldoende rekening mee is gehouden.

  • @eminentorganklausschulze3413

    @eminentorganklausschulze3413

    Жыл бұрын

    We sluiten gewoon alle HAVENS, ook die van DenHelder. De vloot laten we gewoon afzinken. Why Not? Laten we ook Schiphol sluiten, gewoon de haarlemmermeer weer onder water zetten. Ook de haven Antwerpen kan sluiten want we beschermen de Westerschelde door hem snel te laten verzanden. Alleen een oude Kogge mag er nog door. En we sluiten ook de SHELL en alle andere industrie in Nederland. We gaan leven van geld drukken, kan best in die boerenstallen die leeg staan. Euro's en waarom ook geen Dollars...

  • @jochemmulder5657
    @jochemmulder56574 жыл бұрын

    Een extra NOS op 3? Wat een fantastische verrassing!

  • @nosop3

    @nosop3

    4 жыл бұрын

    Haha, klopt. Cadeautje voor deze dinsdag.

  • @laurensvl6494

    @laurensvl6494

    4 жыл бұрын

    Nordin Thorsten jouw reactie is voor losers

  • @jooptrumesant365

    @jooptrumesant365

    Жыл бұрын

    eerder een nachtmerrie

  • @waltervanbrunchem2462
    @waltervanbrunchem24624 жыл бұрын

    Jullie hadden zoveel woordgrappen kunnen maken met de PAS en er is zo weinig gebruik van gemaakt

  • @adsfhjasdjk5572

    @adsfhjasdjk5572

    4 жыл бұрын

    Dat past niet echt bij de NOS dus ik snap wel dat ze pas zeiden. Ze moeten natuurlijk oppassen dat ze pas begonnen zijn het niet echt gepast is.

  • @abdennour6331

    @abdennour6331

    4 жыл бұрын

    Ik wilde een leuke woordgrap maken maar ik pas

  • @daaanNederland

    @daaanNederland

    4 жыл бұрын

    De NOS had ook pas ontdekt dat de projecten, waaronder de Afsluitdijk, maar ook de Brennerpas, een pas op de plaats moeten maken. Bij het verkrijgen van die informatie zijn ze nogal passief geweest en hebben ze er niet bepaald de pas in gehouden: Het ontbreekt ze dus nog wel aan een beetje passie.

  • @ZitoenTouzine

    @ZitoenTouzine

    4 жыл бұрын

    Ik heb een Pas poort om door de poort te passen. Waardoor ik pas, vanwege de PAStoor😁😁😂😂😂😅😅😅😅

  • @orangapahikaranl6347

    @orangapahikaranl6347

    4 жыл бұрын

    Dat is voor de telegraaf weg gelegd “de vijf”

  • @timovaneijden246
    @timovaneijden2464 жыл бұрын

    De landbouw krijgt de schuld van het meeste uitstoten van stikstof-bindingen. Terwijl als je naar de kaart kijkt op 2:18 de meeste vervuiling boven de randstad hangt?? 🤔

  • @TH-pv5xn

    @TH-pv5xn

    4 жыл бұрын

    flinke randstad maat

  • @alexsupertramp5600

    @alexsupertramp5600

    4 жыл бұрын

    Westland en de Bollenstreek zijn grote landbouwgebieden je over het hoofd ziet, bovendien is de hoeveelheid industrie in de Randstad een stuk groter dan in de rest van Nederland in het algemeen. Daar komt ook nog bovenop dat er veruit het meeste verkeer door de Randstad gaat. Ondanks dat er absoluut en relatief gezien de meeste boeren buiten de Randstad wonen, zorgt deze combi van factoren dat de Randstad vol met stikstofhoudende verbindingen zit ten opzichte van de rest van Nederland.

  • @Vonder9145

    @Vonder9145

    4 жыл бұрын

    Idd de boeren krijgen weer de fucking schuld terwijl op schiphol te veel vliegtuigen zijn alleen om die 2e kamerleden naar hun vakantiebestemming te brengen echt ziek deze maatschapij.

  • @HermanWillems

    @HermanWillems

    4 жыл бұрын

    Ja wist niet dat er zoveel boeren waren in Rotterdam en het Ruhrgebied. :) haha sjonge jonge. Die rotterdammers laten gewoon teveel scheetjes.

  • @larsvegas1505

    @larsvegas1505

    4 жыл бұрын

    tja hoe zou het toch komen.. daar wonen veruit de meeste mensen..de meeste industrie is daar en de meeste dichtgebouwde achtertuintjes zonder planten.. Misschien als we hier niet met 20 miljoen op een paar km2 zouden wonen.. In Friesland/groningen is het probleem lang niet zo erg. Maar we gebruiken ons landje zo efficient.. elke m2 moet omgedraait worden elk jaar.. als niet door een boer dan wel door projectontwikkeling.

  • @JoanterWeele
    @JoanterWeele4 жыл бұрын

    De landbouw heeft de laatste 20 jaar heel veel regels gekregen om de ammoniak uitstoot te verlagen. Ongeveer 30% minder uitstoot. Deze ruimte is gebruikt voor huizen en verkeer. Toch is de landbouw weer de schuldige.

  • @willemwierenga8920

    @willemwierenga8920

    4 жыл бұрын

    👍

  • @willemwierenga8920

    @willemwierenga8920

    4 жыл бұрын

    Als ik het goed heb onthouden is de stikstof uitstoot in de landbouw sinds 1950( of 1990) verminderd met 49%

  • @VDD12345

    @VDD12345

    4 жыл бұрын

    Juist, en weer is NOS suggetief tegen de landbouw

  • @superweerd

    @superweerd

    4 жыл бұрын

    @@VDD12345 De landbouw is nog steeds verantwoordelijk voor circa 70% van de uitstoot in NL.....

  • @willemwierenga8920

    @willemwierenga8920

    4 жыл бұрын

    @@superweerd daar tegen over staat dat ons kleine landje goed is voor de 2e exporteur van landbouwproducten. Ik vindt dst er daar best trots op mogen zijn. En wij voeden de wereld ik denk dat de Nederlandse landbouw te weinig wordt gewaardeerd. Voor wat het doet en heeft gedaan.

  • @dutchfreediver
    @dutchfreediver4 жыл бұрын

    Hallo NOS op 3 redactie... Misschien een idee voor de toekomst? Er bestaan al heel lang speciale motoren die weinig of minder stikstof (oxiden) produceren. Als je namelijk een verbrandingsmotor met een heel arm mengsel laat draaien worden de uitlaatgassen erg heet. Boven de 2000graden wordt de stikstof en de zuurstof geoxideerd. Resultaat is stikstof oxiden. Dat veroorzaakte toendertijd dooie bomen door de zure regen. Nu wil de overheid ook geen stikstof meer omdat het ook de balans voedingsstoffen in de bodem nadelig beeinvloed. In motoren geldt dat als men ammoniak (NH3) toevoegt aan het verse brandstof-lucht mengsel dat de verbrandingstemperatuur daalt (en dus minder stikstofoxiden NOx) geproduceerd worden, en dus de quota stikstof uitstoot omlaag gebracht kan worden met deze oude techniek. De techniek is al wat decennia oud en wordt toegepast in zgn. " Lean Burn Engines ", (arm mengsel) motoren. Die lean burn verbrandingsmotoren", zijn aangepaste motoren waarbij de verbrandingsgassen minder heet worden. Dat komt dus door die ingespoten Ammoniak. Die verlaagd bij de explosie in de verbrandingskamer de temperatuur. Ik moest op school (MTS te Helmond) 20-25jaar geleden een scriptie over deze motoren schrijven. Waukesha (fabrikant van verbrandings motoren) maakte of maakt deze motoren, maar ik denk dat de techniek nu wel licentievrij zal zijn. Best ironisch jullie nieuws artikel dus. Boeren stoten bij hun werk nu eenmaal ammoniak uit. Dat zit nu eenmaal in die stront en poep lucht. Waarom verzamelen de boeren hun ammoniak-koolstof filters niet, en halen de ammonia er uit, en stoppen dit in een gastank o.i.d door middel van regeneren (verwarmen,verhitten). Maak er geld van mensen. En jullie van de overheid... zorg voor een goed geoliede wet en regelgeving met aanmoedigings subsidies zodat die oude techniek om Ammoniak aan brandstofmotoren toe te voegen mainstream wordt. Wellicht kan het ook toegevoegd worden aan brandstoffen zoals LPG gas wat verkocht wordt in nederland. En voor nederlandse bedrijven zoals Prins Autogas, of Vialle Autogas, die kunnen electronica aanpassen met NH3 sensor techniek zodat automatisch Ammoniak gedetecteerd wordt, de motor automatisch een armer mengsel toegevoerd krijgt. Dat resulteerd in een lager brandstof verbruik (minder vermogen helaas, maar wel zuiniger verbruik en lagere uitstoot (stikstof en co2). Ik neem aan dat de Co2 uitstoot (carbon footprint) dan ook omlaag gaat als er minder brandstof verbrand wordt in de motor. Stikstofoxiden: De lucht die we inademen, diezelfde lucht (bevat ca. 79%N2 en 21%O2) wordt dus in de motor bij hete temperaturen boven de 2000graden heftig geoxideerd en komt uit de uitlaat als stikstof oxiden. De veroorzaker van zure regen o.a. Als je dus de motor laat draaien op een hoog toerental (2200tpm bij auto) of het brandstof lucht mengsel armer maakt aan koolwaterstoffen (aardgas,benzine,diesel,slaolie etc etc.), dan stijgt de ontstekingstemperatuur weer. Dus hoge toerentallen, en arme mengsels veroorzaakt NOx (stikstof vervuiling zeg maar). Maar het probleem kan dus met die ammoniak uit die strontlucht misschien opgelost worden. Simpel gezegd...dan kunnen de boeren lekker boeren, en de autorijders lekker rijden. Lang verhaal kort te gaan.... zoek op internet maar naar LEAN BURN ENGINES . Waukesha maakte ze al in 1995 en eerder. En aangezien we voorlopig nog lang niet een doorbraak zullen zien in electrisch rijden, en er 5 keer zoveel aardgas op de aardbol is als 1x aardolie voorraad (die laatste is op aan het gaan) zullen we voorlopig waarschijnlijk een trend in brandstofsystemen op aardgas zullen gaan krijgen. Je komt dan weer uit op CNG en LNG systemen. Er fikken ook teveel tesla's af naar mijn mening en als de batterij na 7jaar vervangen moet worden, en dus ook de auto nou laat mij dan maar in een oud en betrouwbaar oud barrel rijden die omgebouwd kan worden naar arm mengsel motor met de huidige LPG of CNG of LNG techniek.

  • @sdziscool
    @sdziscool4 жыл бұрын

    Ik en de editor van deze videos luisteren exact naar dezelfde muziek, zelfs de meest onbekende nummers staan toevallig ook in mijn muziekbibliotheek, XX, Burns van George FitzGerald en ga zo maar door. goede smaak broeder/zuster!

  • @nosop3
    @nosop34 жыл бұрын

    Inderdaad! Een extra video 😃. Laat ons hieronder even weten wat jij de ideale dag vindt voor een nieuwe uitlegvideo en vooral ook waarom 👇!

  • @huhijih.sndhjb4721

    @huhijih.sndhjb4721

    4 жыл бұрын

    Hoi

  • @ralphmify

    @ralphmify

    4 жыл бұрын

    Waarom gebruiken wij als mensen drinkwater voor het toilet door te spoelen en te douchen? We kunnen toch ook gewoon zoutwater gebruiken of wat anders?

  • @lucasderooij753

    @lucasderooij753

    4 жыл бұрын

    @@ralphmify daardoor gaat je wc naar zee ruiken, of jijzelf als je er mee doucht. als je zoetwater gebruikt precies hetzelfde

  • @royburgers3267

    @royburgers3267

    4 жыл бұрын

    woensdag, in het midden van de week

  • @Mo_Abbas

    @Mo_Abbas

    4 жыл бұрын

    Liever geen extra aflevering. Dan hebben jullie meer tijd voor betere onderzoek. Deze is teleurstellend. Wordt aub niet te commercieel!

  • @thebeardman7533
    @thebeardman75334 жыл бұрын

    Waarom zetten jullie stikstofdioxide molecullen bij de uitstoot van een kern centrale uit een kern centrale stoot alleen water uit

  • @djm2781

    @djm2781

    4 жыл бұрын

    Echt he

  • @HermanWillems

    @HermanWillems

    4 жыл бұрын

    anti kerncentrale natuurlijk. We kunnen best wel wat meer kerncentrales gebruiken. En ik ben rechts/midden/links (ik weet dat zowel rechts als links goede kanten hebben) Als we geen kerncentrales neerzetten. Dan FLINK investeren in kernfusie. Het bewijs dat kernfusie werkt is al bewezen, en het komt ook voor in de natuur (de zon). Het is gewoon verdomde lastig om het zo te maken dat het goed werkt op aarde. Maar als dat werkt.....

  • @larsvegas1505

    @larsvegas1505

    4 жыл бұрын

    @Cr usty overdrijven kan ook he.. ja het is niet heel vies.. maar die 500.000 vaten kernafval die we 50 jaar terug in de noordzee hebben gedumpt blijven de natuur nog heel lang vervuilen.. kan zomaar 1 miljoen jaar duren.. dat is weer het nadeel aan kernafval.. het vergaat nooit. (nagoed na heel lang pas).

  • @Cystlib

    @Cystlib

    4 жыл бұрын

    De koeltorens die in beeld kwamen waren niet van een kerncentrale

  • @doedohazelhoffheeres6075

    @doedohazelhoffheeres6075

    4 жыл бұрын

    @@Cystlib idd: niet elke koeltoren is een kerncentrale...

  • @axelreitz8276
    @axelreitz82764 жыл бұрын

    Maar t CO2 probleem is zeker niet groot genoeg voor strenge maatregelen??

  • @Quintastisch

    @Quintastisch

    4 жыл бұрын

    Axel Reitz zijn toch wss andere maatregelen die nog niet haalbaar zijn ofz

  • @maarten.k8347

    @maarten.k8347

    4 жыл бұрын

    Co2 is een hoax

  • @maarten.k8347

    @maarten.k8347

    4 жыл бұрын

    Kijk mijn vriend Nordin snapt het

  • @ICANanimations

    @ICANanimations

    4 жыл бұрын

    wat is CO2?

  • @matinannaji602

    @matinannaji602

    4 жыл бұрын

    Maarten .K nee hoor CO2 is toch echt een gas dat voorkomt in de lucht om ons heen.

  • @steinature
    @steinature Жыл бұрын

    3 jaar geleden alweer, nog steeds geen perspectief of vertouwen in de Nederlandse politiek 🌱📈🇪🇺

  • @verlatenwolf
    @verlatenwolf4 жыл бұрын

    2:20 "Die roodpaarse vlek, dat is nederland" Die zwart gele vlek daarnaast is iemand die de waarheid verdraaid. Ik zie die vlek voornamelijk boven België en Duitsland.

  • @dmeolu

    @dmeolu

    4 жыл бұрын

    Bron voor je bewering graag? Of ben je gewoon onzin/false nieuws aan het verspreiden?

  • @dmeolu

    @dmeolu

    4 жыл бұрын

    @@0906ton kan, maar dat zegt toch niet veel over de totale cijfers? Ik bedoel, ik heb in ieder geval niet genoeg beeld om te kunnen inschatten hoe dit zich verhoudt tot de totale uitstoot... Los daarvan is het voor mij geen wedstrijd en geloof ik dat je een stuk meer kan verdienen als land door koploper duurzaam te zijn dan om at all cost ouderwets te blijven en op een dag al de tech te moeten kopen. Maar goed.

  • @NiekBeenen

    @NiekBeenen

    4 жыл бұрын

    @@0906ton Graaf even terug naar de inwoners per kilometer cijfers. Of is uitstoot per inwoner niet relevant?

  • @VideoMasterSword
    @VideoMasterSword4 жыл бұрын

    Als mensen brandnetels of ander onkruid voorkomen of verwijderen, dan halen ze planten weg die stikstof verminderen. Dus mensen, meer onkruid in je tuin. !!! 🌿🌾🌱🌿☘🍃 ( alles heeft nut, ook onkruid. )

  • @jiahaoli3964

    @jiahaoli3964

    4 жыл бұрын

    VideoMasterSword en muggen behalve voor de foodchain?

  • @Estertje93

    @Estertje93

    4 жыл бұрын

    Top, doen wij het vast goed. Meer uit luiheid, maar toch! (en had toch ook gelezen dat brandnetels en klavers goed zijn voor inheemse bijen)

  • @M4rjolein

    @M4rjolein

    4 жыл бұрын

    Dank, dat zat ik me net af te vragen.

  • @VideoMasterSword

    @VideoMasterSword

    4 жыл бұрын

    @@M4rjolein er zijn ook planten die stikstof nodig hebben, dus ik denk dan moeten die er maar meer komen.

  • @M4rjolein

    @M4rjolein

    4 жыл бұрын

    Of zijn wij nu ook in de war met gewone stikstof? Het gaat hier eigenlijk om stikstofoxide.

  • @jmhverschuuren
    @jmhverschuuren4 жыл бұрын

    Het is bekend dat een auto minder stikstof(oxide) uitstoot bij lagere snelheid, dus is verlagen van de maximum snelheid een goede optie. Echter, wanneer niet iedereen zich daaraan houdt..(lees; ...ik wil voorraan staan in de volgende file...!!) gaat deze formule niet op. Verlaging van de maximum snelheid is dus een onzekere optie. Bouwprojecten stilleggen is ook een slechte optie...onze kinderen willen ook ergens wonen..."INWONERS" worden in Nederland (voor zover u het vergeten bent...dat is een hoofdtaak van de regering!). Het verlagen van de veestapel is wél een goede optie (..nee, ik ben niet bevooroordeelt), het gaat er om dat we in Nederland minder stikstof uitstoten t.o.v. de overige Europese landen. Daar zit hem nou de kneep; wij Nederland, wij exporteren ongeveer voor 5,5 miljard varkens-/rund-vlees naar die andere Europese, minder stikstof uitstotende, landen. Dat is Geld! Dat is ECONOMIE en dáár draait het om hier in Nederland. Dus, geachte bewindslieden...deskundigen en anderen...STOP alstublieft met allerlei onzinnige zaken en richt u tot de kern van het probleem!

  • @chielwieringa1085
    @chielwieringa10854 жыл бұрын

    Voor de rechters natuurlijk onmogelijke keuzes aangezien in de huidige vorm de twee elkaars tegenpolen zijn en beide noodzakelijk zijn voor leefbaarheid van de omgeving. Veranderen we echter het economische model zodat deze ook daadwerkelijk economisch (efficient) wordt, dan zijn deze twee best goed te combineren. Je dient dan echter wel met een ander oog richting project ontwikkeling te kijken, en dat ene oogmerk, welke contradictionair 'winstoogmerk' wordt genoemd, dient afgezet te worden. Monetaire winst is namelijk een parasitair mechanisme. Het is geld vragen voor niet gemaakte kosten. Voor velen is werken de enige manier om aan geld te komen. Winst is 1 van de factoren waardoor er meer arbeid geleverd wordt dan noodzakelijk, concurrentie een andere. Arbeid leveren is momenteel (ook weer vanwege het monetair economische model) over het algemeen niet echt goed voor het leefmilieu. De andere is rente. Rente (icm fractioneel bankieren) is een nog 'kwaadaardiger' mechanisme, aangezien dit de gehele monetaire economie tot een piramidespel omtovert. Aangezien een lening zo ongeveer de enige manier is waarop er nu geld gecreëerd wordt, is de uitstaande schuld groter dan de beschikbare geldvoorraad. Dit mechanisme dwingt een continue economische groei af. Het is de vereiste continue economische groei die ons leefmilieu voor onszelf onleefbaar maakt. Dus het enige wat we hoeven te doen is af te stappen van de winstgedachte en het geldcreatiemodel te veranderen en dan zijn we er.

  • @mikastp
    @mikastp4 жыл бұрын

    In de lucht zit ammonia, geen ammoniak. Ook is de molecuul formule NH3, niet NH.

  • @navidderes767

    @navidderes767

    4 жыл бұрын

    Kamisto ammonia werd door de russen gesnoven om prestatie te verbeteren op het WK voetbal. Lekker toch gaan we eindelijk de marathon in 2 uur lopen

  • @mikastp

    @mikastp

    4 жыл бұрын

    @Owen BRACQUENE Inderdaad, foutje 🤪

  • @nosop3

    @nosop3

    4 жыл бұрын

    Het gaat toch echt om de uitstoot van ammoniak. Maar inderdaad had het NH3 moeten zijn - goed gezien!

  • @Tinky1rs

    @Tinky1rs

    4 жыл бұрын

    Ammonia is een oplossing van ammoniak in water, en inderdaad geschreven als NH3. NH3 kookt bij -33 graden en is dus gewoonlijk een gas.

  • @ellebasi88
    @ellebasi884 жыл бұрын

    Lets go down to the tenniscourt and talk it out like yeah.

  • @tommy3184
    @tommy31844 жыл бұрын

    Heuuuujjj zelfs vanuit Australië kijken we mee!

  • @faramund9865
    @faramund98654 жыл бұрын

    Misschien helpt het om minder mensen in Nederland te hebben door bijv. te stoppen met immigratie. Zomaar een ideetje hoor! Daarbij mag de landbouw inderdaad echt wel iets minder, ons land (als in oppervlakte) bestaat op dit moment bijna alleen maar uit landbouwgrond. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat daar bouw voor in de plaats komt maar juist wat natuur!

  • @marcelmolenaar5684
    @marcelmolenaar568410 ай бұрын

    Wat ik jullie ga vertellen is echt waat ; Nox of Stikstofoxiden wordt direct door zuurstof afgebroken. Het kleine probleempje is dus wanneer er geen zuurstof beschikbaar is, in de grond dus. Wanneer stikstofdioxide in het water teveel wordt door te kort zuurstof wordt het omgezet in nitriet. Bij teveel nitriet wordt het ammoniak. Wat mogen de boeren niet meer ? Mest uitrijden ! en als ze het mogen moeten ze het injecteren waardoor de mest rechtstreeks in ammoniak wordt omgezet. Als de ammoniak teveel is komt het in de wateren terecht waardoor de vissen te kort zuurstof in hun bloed opnemen en in de stress raken en wellicht sterven. De natuur KAN ammoniak omzetten in nitriet waardoor sommige gewassen een boost krijgen om te groeien. Maar om even verder te gaan op de NoX in de atmosfeer. Langs de autowegen groeien bepaalde planten erg goed door de NoX maar dat is misschien de eerste 15 meter naast de snelwegen. Wat de Veluwe betreft: Op de Veluwe is echt geen sprake van teveel aan NoX. Ondanks dat de schaapjes daar urineerden en zo de grond "verrijkten" met ammoniak werden de plantjes die nu de Heideplantjes overwoekeren afgegrazen. ps; Op Wikipedia wordt het een en ander beweert, mag je lezen natuurlijk maar breidt je zoekopdracht uit met 'vijver' ! Om nou iedereen te educateren ben ik er van overtuigd dat we die pseudowetenschappen moeten bestrijden. Wie is er goed met het bewerken van Wackopedia ? Wie zou mij goed kunnen verwoorden op de MSM en in de politiek? WANT !!! Boeren mogen hun mest niet uitrijden maar zijn wel veroordeeld aan het kopen van kunstmest ( wat ammoniak is eigenlijk ) Ammoniak wat de natuur vernietigd !

  • @nate_stunting4293
    @nate_stunting42934 жыл бұрын

    Plan Aanpak Staatsmedia

  • @DanielLearbuch
    @DanielLearbuch4 жыл бұрын

    In de jaren 80 was de stikstofuitstoot dubbel zo hoog maar daar hoor je NOS niet over.

  • @remcovanek2

    @remcovanek2

    4 жыл бұрын

    De voor natuur kritische niveau's worden nog steeds overschreden, terwijl we al ruim 30 jaar geleden wisten dat het te hoog was. Daar hoor ik jou niet over...

  • @DanielLearbuch

    @DanielLearbuch

    4 жыл бұрын

    Wat zijn kritische niveaus , en als er sprake is van kritische niveaus waarom past men dan geen kalkbemesting toe in natuurgebieden , dit deed men vroeger ook en kost niet veel geld. Het land op slot gooien door stikstof zal een economische schade van tientallen tot honderden miljarden veroorzaken.

  • @cherryfresh6150

    @cherryfresh6150

    4 жыл бұрын

    @ Daniël Learbuch Dat is ook de bedoeling van hun cultureel marxistische agitatiepropaganda.

  • @roland11
    @roland112 жыл бұрын

    Hoge waterstanden zorgen voor de beste werking van de natuur. Als we actief blijven ontwateren en vervuilen lijkt de natuur misschien mooi maar kan hij niet actief functioneel zijn werk doen. Het kappen van productiebossen zou ik enkel inzetten voor houtproductie en het afvalhout om het langzaam weg te laten rotten. Verder moet wereldwijd de plastic uit de natuur zodat het zo min mogelijk microplastics regent.. (het is dus al zover dat overal microplastics te vinden zijn erg genoeg maar als 99,9% wordt opgeruimd en gerecycled en er niet meer bij komt dan kan het weer redelijk netjes worden..)

  • @nexusgroupnxt
    @nexusgroupnxt4 жыл бұрын

    Nos doet net alsof er een kracht veld om Nederland zit 😂

  • @bertbollongino9314
    @bertbollongino93144 жыл бұрын

    Waar in de natuur wordt de orchidee overwoekerd door de brandnetel? Was dit een grapje of is die mevrouw serieus? Ik PAS ervoor.

  • @user-tz6dj9wp5e
    @user-tz6dj9wp5e11 ай бұрын

    Waar kan ik het het document met bron vermelding vinden?

  • @EvertBredenoort
    @EvertBredenoortКүн бұрын

    Hoeveel No3 stikstof stoot Schiphol uit. Wordt het liefst helemaal niet benoemt maar is een erge stikstof uitstoot producent. In de corona tijd was er veel schonere lucht. Nu de vluchtroutes verlegd zijn in Oost Nederland is het dak van mijn blikken schuur rood verroest en dat was de afgelopen 50 jaar nooit zo. De landbouw heeft het gedaan omdat dat de zichtbare partij is maar helemaal eerlijk is dat niet.

  • @flipnshifty
    @flipnshifty4 жыл бұрын

    Heel veel andersomliners weer. Bedankt Arjen :D

  • @gertjandikboom2234
    @gertjandikboom22344 жыл бұрын

    2:19 ik weet maar waar is daar de grootse paarse vlek? Juist de randstad...

  • @Rimuru.Tempest

    @Rimuru.Tempest

    3 жыл бұрын

    En de boeren een beetje de schuld geven...

  • @Tarquin2718
    @Tarquin271810 ай бұрын

    Een mooi voorbeeld van NL klimaat acties, halve maatregelen.

  • @Crafsmen
    @Crafsmen4 жыл бұрын

    Dit is knetter gek!

  • @seb9940
    @seb99404 жыл бұрын

    Volgens mij is die stikstof concentratie map niet bestudeerd door de nos

  • @Poarneemn1

    @Poarneemn1

    4 жыл бұрын

    seb99 is gewoon een een of ander plaatje van Google 😂

  • @seb9940

    @seb9940

    4 жыл бұрын

    @@Poarneemn1 kans zit er dik in haha

  • @bobdehuisbaas3590
    @bobdehuisbaas35904 жыл бұрын

    Met dank aan de natuurgekkies

  • @evelienjansen3588
    @evelienjansen35883 жыл бұрын

    ondertussen gaan er verscheidene boerderijen dicht, goede zaak voor de stikstokreductie. Wat gebeurt er met dat land? Wordt het natuur? Iets voor een nieuwe video?

  • @sepehrsam2323
    @sepehrsam23234 жыл бұрын

    Heel naaiend dat dit gebeurd is maar ik vraag me af waarom ze niet eerder hadden gezien hetzelfde geldt voor stikstof.

  • @thatyougoon1785
    @thatyougoon17854 жыл бұрын

    Waar komt de amonia en nitriden vandaan bij bouwprojecten?

  • @rubenh4355

    @rubenh4355

    4 жыл бұрын

    Ja precies zo dom. Heel de economie gaat hier aan leiden terwijl de rente net naar beneden is. Dit gaat echt dichtbij een tweede crisis komen, maarja daar denken ze niet bij na.

  • @frankradstaak6668

    @frankradstaak6668

    4 жыл бұрын

    Misschien als je in de grond gaat graven?ofzo

  • @sasjadevries

    @sasjadevries

    4 жыл бұрын

    Je hebt de vrachtwagens en de graafmachines, die stoten een klein beetje uit bij de bouw. Waar ze denk ik vooral op doelen is de afwerking en isolatie. Bij he opschuimen van PUR-schuim komen vaak schadelijke gassen vrij, en dat is nu net de beste isolator. PUR kan je opspuiten op de muur, in plaats van uitpakken, spijkeren etc spuit je een muur in 1 keer vol, dat is veel makkelijker. Als je met piepschuim o.i.d. isoleert dan moet je alsnog de kieren met PUR dichtmaken. Van de meestee merken PUR komen isocyanaten vrij (stikstofverbindingen). Dit is niet altijd het geval met PUR, Ecotermix maakt gasloos, dampopen purschuim, en ze zijn niet eens zo duur; helaas leveren ze niet op de Nederlandse markt. Verder is er niet echt iets in de bouw waar stikstofverbindingen vanaf komen. Siliconekit->azijnzuur, verf->oplosmiddelen. De landbouw is gewoon de grootste uitstoter, en ze pakken de kleine uitstoters aan.

  • @YraxZovaldo

    @YraxZovaldo

    4 жыл бұрын

    Ruben H dat komt omdat een rechter aan de wet denkt niet aan wat mensen leun vinden. Ik heb het idee dat jij ook niet nadenkt over een aantal dingen

  • @superduperfreakyDj

    @superduperfreakyDj

    3 жыл бұрын

    Die zitten in beton, voor beton en cement te maken wordt veel stikstof uitgestoten

  • @theanthillfromknow.theanop3960
    @theanthillfromknow.theanop39604 жыл бұрын

    Ons kleine landje. We worden hard uitgelachen succes met niks. Wij maken geen verschil alleen maar groot doen. En kop loper zijn over lijken van het eigen volk. Goed zo jongens. We gaan er zowieso aan. De zon slokt ons uit eindelijk toch op.

  • @koerbagh
    @koerbagh4 жыл бұрын

    Ik zou graag echte beelden zien van de beschadigde en verschraalde natuur. Veel gepraat maar geen duidelijke bewijzen.

  • @MrOlav99

    @MrOlav99

    3 жыл бұрын

    Overal zie je de biodiversiteit in planten en de insectenpopulaties afnemen, tientallen studies hierover te vinden. Daarnaast zie je dat in veel gebieden de wilde braam zo snel groeit dat het andere belangrijke vegetatie overwoekert, dit is ook een aanwijzing van een stikstof overschot

  • @karst5471
    @karst54714 жыл бұрын

    Als de regering electrice auto's gaat subsidiren zodat ze evenveel tot zelfs minder kosten dan benine auto's dan daalt de stikstof uitstoot tog ook en anders dan zorgt de regering er maarvoor dat er een filter komt die 50%van alle stikstof en co2 die er door heen komt word omgezet in zuurstof

  • @brandweerduck2

    @brandweerduck2

    4 жыл бұрын

    En hoe gaan we ineens zoveel electriciteit opwekken? Het spannings net is niet gemaakt voor zoveel elektrische autos

  • @superduperfreakyDj

    @superduperfreakyDj

    3 жыл бұрын

    Die zijn er al, maar die zijn extreem duur en vergen extreem veel energie

  • @tomderissen7596
    @tomderissen75964 жыл бұрын

    2:36, nu PAS?

  • @KaanIcy
    @KaanIcy4 жыл бұрын

    Maak er Liquid Nitrogen van en geef het gratis weg

  • @sanderpelgrom8521

    @sanderpelgrom8521

    4 жыл бұрын

    En dan komt het weer vrij...

  • @KaanIcy

    @KaanIcy

    4 жыл бұрын

    Sander ja opzicht. Tenminste niet op dezelfde plek dan. Anders moeten ze maar het stikstof opslaan in een grote tank ergens in de middel of nowhere.

  • @proforce1497

    @proforce1497

    4 жыл бұрын

    de zon in schieten (niet serieus)

  • @machielluchtmeijer7796

    @machielluchtmeijer7796

    4 жыл бұрын

    @@sanderpelgrom8521 vloeibare stikstof komt in slechts stikstofatomen, wat de reden is dat het zo koud is. Dit is ook waaruit 60% van de lucht bestaat dus dit is niet erg vervuilend. Toch sloeg de originele comment ook niet echt ergens oo aangezien het probleem was dat deze stoffen in de lucht komen en weer neerslaan na uitstoot, en dat er geen goedkope/makkelijke manier is die uitstoot tegen te gaan

  • @skraaaaz
    @skraaaaz Жыл бұрын

    Wat een onzin. Als wij stikstof willen uitstoten moeten we dat gewoon kunnen doen. Dan heb je maar dat er bomen groeien in een weiland. Ik zie er geen nadeel van. Ik vind het wel erg als we veel boeren verliezen terwijl de stikstof levels toch blijven stijgen.

  • @CptnHammer1
    @CptnHammer14 жыл бұрын

    dank je wel.

  • @DaveWraptastic
    @DaveWraptastic4 жыл бұрын

    Ik wed dat de VVD vanaf een rubberen boot dobberend door de 2e Kamer nog steeds zouden roepen: ja ja klimaat, maar waar is de balans met het bedrijfsleven?

  • @JoshuaHere
    @JoshuaHere4 жыл бұрын

    Het is belangrijk dat we dit soort dingen monitoren, maar drijven we niet een beetje door? Het is jammer als er planten en dieren verdwijnen, maar als deze volwaardige vervangers krijgen is er toch niets aan de hand? Ik vind op vele plekken in het land de biodiversiteit juist schrijnend, soms zie je niks meer in de polders.

  • @Drecon84
    @Drecon844 жыл бұрын

    Volgens mij voor het eerst dat ik een vrouwelijke boswachter zie. Fijn dat die er ook zijn.

  • @shagaru1234
    @shagaru12342 жыл бұрын

    ze zeggen steeds dat er wat aan gedaan moet worden maar de oplossing is om de industriele zone eco vriendelijker te maken in plaats van sancties leggen op boeren willen jullie een oplossing of alleen maar doorzeuren?

  • @joost1453
    @joost14534 жыл бұрын

    2:08 waarom laten jullie nou een kerncentrale zien.. Dat heeft er niets mee te maken.

  • @joost1453

    @joost1453

    4 жыл бұрын

    @der Führer Oh duidelijk, ik heb het dan helemaal verkeerd gezien

  • @Arjen25
    @Arjen254 жыл бұрын

    Die roodpaarse vlek is niet alleen dit kleine landje maar ook het vk en duitsland

  • @jonasvanineveld7821

    @jonasvanineveld7821

    4 жыл бұрын

    En die kring is al helemaal niet op nl, ghehe

  • @BrianStorm742

    @BrianStorm742

    4 жыл бұрын

    Dat komt omdat de Nederlandse stikstof neerslaat over de grens. Dat is waarom niet héél Duitsland en het VK onder de paarse vlek vallen. Enige nuance is dat het Ruhrgebied ook wel een behoorlijke rol speelt.

  • @shootingsportstransparency7461
    @shootingsportstransparency74612 жыл бұрын

    Wat is nu eigenlijk het probleem. De agrarische sector neemt 60% van het schaarse Nederlandse oppervlak in beslag terwijl er een overcapaciteit is van 70% in vooral de vlees en zuivelindustrie welke zonder zwaar gesubsidieerd te worden (gemiddeld 500 euro netto belasting extra per huishouden) niet rendabel zijn, om vervolgens die gesubsidieerde overcapaciteit te exporteren. Die subsidie verdwijnt vervolgens als te goedkoop vlees in de buikjes van de bevolking van omringende landen. In ruil krijgen wij de extra stikstof en methaan vervuiling waardoor we onze C02 quota niet kunnen halen en de woningbouw gedwongen stil ligt. Dus nogmaals; Wat is nu eigenlijk het probleem.

  • @ivogiesen2407
    @ivogiesen24074 жыл бұрын

    scheikundig , politiek en maatschappelijk onjuist. NOS WAARDIG!

  • @mcCaspian95
    @mcCaspian954 жыл бұрын

    Stikstof komt nog niet verder dan 200 meter van de boerderij. Die raakt nog niet eens het eigendom van de boer zelf af. Daarnaast moeten we eerst eens beginnen met het daadwerkelijk meten van stikstof die in de natuur neerslaat en vooral de status van de natura2000 gebieden opheffen. Ik ben erg fan van jullie filmpjes maar ik vind dat het met zo;n belangrijk onderwerp als dit weer te snel op de boeren afgegooid word. Wij produceren zeker niet als enige stikstof en die stikstof word er in veel gevallen als bij de bron weer uitgefilterd.

  • @sanderdevries3585
    @sanderdevries35854 жыл бұрын

    En toch blijft de co2 van de vliegtuigen de grootste veroorzaker van het broeikas effect. En daarnaast als een koe buiten loopt heeft ze ook minder snel amoniak omdat dit alleen kan ontstaan als de plas en de poep van de koe bij elkaar worden gemengt.

  • @cherryfresh6150

    @cherryfresh6150

    4 жыл бұрын

    @ Sander De Vries Het voornaamste broeikasgas is waterdamp. Je koolzuurgas doet helegaar niet mee als er waterdamp aanwezig is. Dus op naar het Malieveld protesteren tegen waterdamp !

  • @svanhoeve3804
    @svanhoeve3804 Жыл бұрын

    De huidige stikstof uitstoot moet nodig gehandhaafd worden; Een bevolking van meer dan 18miljoen mensen hebben naast hun dagelijks voedsel gezonde zuivere en vooral zuuirstof rijke lucht nodig, en deze zuurstof rijke lucht komt er dankzij de uitstoot van de atikstof, nee niet de stikstof uit uw auto, daar stikt zowel mens als dier van. maar de stikstof uitorganische mest die de flora- fauna en bossen tot zich nemen en ons er gezuiverde zuurstof rijke lucht voor geven, gratis voor niets, en is er dan nog stikstof over breng die dan in al die z.g. natuurgebieden, en plant ze vervolgens vol met bomen ZODAT HET OPWARMEN VAN DE AARDE STOPT!

  • @Jan-Boer
    @Jan-Boer2 жыл бұрын

    Orchideeën heb een paar insecten die hier van profiteren. Er zijn wel 50 insecten soorten die afhankelijk zijn van de brandnetel. Waar moeten we blij mee zijn?

  • @cherryfressh6188

    @cherryfressh6188

    Жыл бұрын

    Orchideeën heb je weinig op de heide. Brandnetels ook. Het idee van hun is dat men de heide bemest en dat is dan weer slecht volgens hun. Ondertussen hebben we een evolutie door veranderende omstandigheden. Het land is geen museum waar je alles zo kunt houden zoals het ooit was. Ook niet echt progressief, eerder regressief. Wat men feitelijk ook is.

  • @junny3005
    @junny30054 жыл бұрын

    Ha! Maar Circuit van Zandvoort wordt wel verbouwd voor de komst van de kerosine festival Formule 1. Dat kan nou weer wel.

  • @orangapahikaranl6347
    @orangapahikaranl63474 жыл бұрын

    Weg met de NOS

  • @Krik91
    @Krik914 жыл бұрын

    Maar het is toch geen verrassing, dat Nederland boven aan staat. Neem alleen al hoeveel mensen er in dit veel te kleine landje wonen. Die hebben allemaal een huis nodig en evt een auto of iets motor aangedreven.

  • @rickbude3866

    @rickbude3866

    4 жыл бұрын

    Zelfs als je naar de uitstoot per persoon kijkt scoren we slecht

  • @kolendamp3360
    @kolendamp33604 жыл бұрын

    De natuur in NL moet hoe dan ook getemd worden door de hoveniers van Staatsbosbeheer. De omgeving verandert, de natuur verandert mee, maar dat mág niet van de natuurbeheersers. Ik vind gras mooier dan heide, of minstens net zo waardevol. Maar de mensjes die het mooiste praatje hebben krijgen gelijk.

  • @VDD12345

    @VDD12345

    4 жыл бұрын

    Staatsbosbeheer heeft de centen op, nu onder het mom van bomenziekten worden complete bossen gekapt, NIET ziek, alleen voor het geld van het hout, voor biomassa!! WALGELIJK

  • @JustRS01
    @JustRS014 жыл бұрын

    06:20 hoor hem, net of dat wat op levert. Verschilt sws al per auto en de toeren

  • @maarten332

    @maarten332

    4 жыл бұрын

    Bovendien rijden ze daar vaak al niet harder dan 60/70km/h dus veel zal het niet veranderen.

  • @Snufert
    @Snufert4 жыл бұрын

    Het helpt ook niet bepaald dat we op een kluitje in de randstad wonen en dan zijn we ook nog eens één van de grootste landbouw exporteurs ter wereld. Eigenlijk zouden we het allemaal wat meer over Europa moet verspreiden.

  • @jooptrumesant365

    @jooptrumesant365

    Жыл бұрын

    Ja, ga jij dan lekker verhuizen naar Albanië

  • @ozowizo37
    @ozowizo37 Жыл бұрын

    we zijn terecht gekomen in bureaucratische wereldveranderaars. Papierwerk!

  • @LotsOfS
    @LotsOfS3 жыл бұрын

    Dus de overheid vindt het belangrijker dat een orchidee een woonplaats heeft dan de nederlandse burger? En wat is dan onze stikstofproductie per landbouwsopbrengst? Waren wij niet de tweede grootste voedselexporteur op Aarde ofzo? Beetje logisch dat als wij meer landbouw in een klein hoekje stoppen, er ook meer stikstof is. Ik stel stikstofdag voor, waarop we allemaal een fles geperste N kopen, ergens in een orchideeënveld samenkomen en daar die hele flessen leegspuiten gericht op de bloemetjes. Ik huur wel een oliebollenkraam en een DJ.

  • @Ms10000123
    @Ms100001234 жыл бұрын

    Omwille van de informatieverstrekking zou het toch echt beter zijn als jullie daadwerkelijk de stikstof-cyclus uit zouden leggen. Ik zie net weer een nos artikel hierover en die heeft het enkel over de uitstoot zonder het te hebben over de opname. Het is geen wonder dat er zo veel mensen die klimaatproblematiek ontkennen wanneer de informatie zodanig ondermaats is.

  • @jooptrumesant365

    @jooptrumesant365

    Жыл бұрын

    Sterker nog: de klimaatproblematiek wordt helemaal niet onderbouwd door de feiten

  • @blauwzakjecrack
    @blauwzakjecrack4 жыл бұрын

    Dus om de berken te beperken en de orchideen groei te stimuleren word de economische voortgang op slot gezet. Als je nou zo tegen berkjes bent,dan trek je die boompjes toch gewoon lekker uit de grond. En als je orchideeën nou zo belangrijk vind,dan plant je er toch her en der wat bij,desnoods organiseer je een lokale brandnetel pluk dag samen met je vriendjes. Problem. solved.

  • @DragonBarZ2
    @DragonBarZ24 жыл бұрын

    Wel erg eigenlijk.... dat die paarse vlek boven Nederland ligt.... Hebben onze Oosterburen (Ruhr gebied) en de zuiderburen (hele industrie tegen de Nederlandse grens) goed geregeld... daar waait de helft van de ellende minstens naar de Nederlandse buren, want ja... stikstof komt soms pas km's verder naar beneden. Hier zou Europa nou eens kunnen mee kunnen helpen in plaats van enkel maatregelen te bedenken.

  • @jespenhaak5457
    @jespenhaak5457 Жыл бұрын

    Het hoort erbij

  • @rianneboenink337
    @rianneboenink3374 жыл бұрын

    hoeveel stikstof word er opgenomen door landbouwgewassen trek dat ook efe van de uitstoot in de landbouw af

  • @YraxZovaldo

    @YraxZovaldo

    4 жыл бұрын

    Rianne Boenink alsof daarmee geen rekening gehouden wordt.

  • @IkRikczijn
    @IkRikczijn4 жыл бұрын

    Landbouw stoot inderdaad heel veel uit. Wat er niet bij wordt verteld is dat gras ook heel veel weer opneemt. Weet de verhoudingen niet, maar de landbouw neemt dus (een deel van) hun eigen stikstof weer op. Maar daar hebben we het niet over..

  • @jessmyzelf5912

    @jessmyzelf5912

    4 жыл бұрын

    Nee omdat gras lang niet genoeg stikstof opneemt, daarnaast in de meeste weides zon monocultuur van alleen maar dezelfde gras soorten en planten dat de biodiversiteit drastisch afgenomen is en de bodem uitgeput raakt waardoor er weer mest opgegooid moest worden. Allemaal niet goed voor de natuur uiteindelijk. Dus nee dat beetje gras helpt niet en daarom hebben we het er ook niet over. Is een beetje dweilen met de kraan open

  • @nickr1184

    @nickr1184

    Жыл бұрын

    @@jessmyzelf5912 Zolang je je uitstoot niet reduceert naar 0 is het toch overal dweilen met de kraan open? Staal en beton nemen sowieso geen stikstof op.

  • @lennardlingenvan5408
    @lennardlingenvan5408 Жыл бұрын

    Brandnetels zijn juist gezond ....

  • @christoph_borowski
    @christoph_borowski Жыл бұрын

    Ik zie in het Ruhrgebied een evengrote roodpaarse vlek en gek genoeg maakt Duitsland er geen probleem van.

  • @jasondav1
    @jasondav14 жыл бұрын

    Zonder natuur geen economie, misschien is dat eens iets voor de VVD om over na te denken...

  • @benwildschut5287

    @benwildschut5287

    4 жыл бұрын

    Hoezo zonder natuur geen economie dat slaat nergens op. Dit beleid houdt onze conomie tegen.

  • @jasondav1

    @jasondav1

    4 жыл бұрын

    ​@@benwildschut5287 Dat slaat juist op alles. Zonder natuur hebben we geen voedsel en andere grondstoffen die de basis vormen van het bestaan van de economie.

  • @nocomment00

    @nocomment00

    4 жыл бұрын

    Te veel natuur is geen economie

  • @rickheuvels5124
    @rickheuvels51244 жыл бұрын

    2:23 , dat zijn het ruhrgebied en de randstad, dus niet beide in Nederland

  • @frankradstaak6668

    @frankradstaak6668

    4 жыл бұрын

    De grootste haven van Europa en wegen die de verbinding maken met Duitsland en België

  • @robbietineke
    @robbietineke4 жыл бұрын

    Allemachtig zeg... Weer weet ik niet hoeveel instanties die zich er mee gaan bemoeien en bezighouden. Crisisteams enz enz.. Eindeloze kostenposten voor bedrijven. Stel je eens voor hoe veel bedrijven en mensen hier gigantisch veel geld mee gaan verdienen! Door alleen maar zogenaamd wat door te rekenen en vervolgens te vertellen wat de computer zegt.. Wat een belachelijk overtrokken gedoe weer.. Dat kan echt alleen in Nederland.

  • @rickbude3866

    @rickbude3866

    4 жыл бұрын

    Een computer "zegt" niks voordat de software is geschreven, en voordat de relevante data is ingevoerd. Logisch dat die bedrijven er geld voor vragen?

  • @bartjuhh12
    @bartjuhh123 жыл бұрын

    Straks heeft een groot deel van Nederland geen woning, maar wel biodiversiteit. fijn.

  • @philip_0739
    @philip_07394 жыл бұрын

    0:40 mooie achternaam

  • @djessa-_4131

    @djessa-_4131

    4 жыл бұрын

    Philip Schouten stoer jong sjap

  • @LenVrijhof
    @LenVrijhof4 жыл бұрын

    6:59 Waarom is dit een vraag? Hoe durven we zo zwart-wit te denken over onszelf, over onze natuur.

  • @petervanderwerff102
    @petervanderwerff1024 жыл бұрын

    Er wonen teveel mensen in Nederland en dat is een probleem. Minder mensen minder milieu vervuiling. Het land is te klein voor zoveel mensen.

  • @willemwierenga8920
    @willemwierenga89204 жыл бұрын

    Een koe/ schaap/ welk landbouwhuisdier dan ook is een van de beste klimaatvriendelijke dieren die er zijn ze eten (gras, hooi, soja soja wat niet voor menselijke consumptie is geschikt en de soja hullen die overblijven van de soja voor menselijke consumptie. En ander voedsel waar we anders niet veel mee kunnen. Ze scheiden stikstof en andere voedingsstoffen voor de bodem weer uit en daar kan het voedsel wat ze hebben opgegeten weer van groeien. De mens is niet zo milieuvriendelijk want ze moeten overal heen reizen. Met vliegtuig, auto, schepen. En dan kun je wel denken dan pak ik een elektrische auto maar waar komt dat stroom vandaan??? En wat voor materiaal zit er in de accu?? Waar komt dat vandaan?? Dus als ik een generator op een autokar zet mijn auto ombouw dat die loopt op elektro motoren die worden aangedreven bij de generator op mijn kar. Ben ik dan milieu vriendelijk want ik rijdt elektrisch auto??

  • @jessmyzelf5912

    @jessmyzelf5912

    4 жыл бұрын

    Willem Wierenga Herkauwers (zoals koeien en schapen) produceren methaan als ze voedsel verteren. Uit opgeslagen mest komen methaan en lachgas (N2O) vrij. Het gebruik van mest en kunstmest op het land leidt ook tot de uitstoot van lachgas. Zowel lachgas als methaan zijn veel sterkere broeikasgassen dan CO2. Het verbouwen en vervoeren van veevoer veroorzaakt veel uitstoot. In veevoer zit vaak soja uit Zuid-Amerika. Voor de sojateelt worden grote stukken natuurgebied omgezet in bouwland. Bij de omzetting van oerwoud of grasland in bouwland komen veel broeikasgassen vrij uit de bodem. 98 procent van al het geproduceerde soja is bedoelt voor veevoer (dit zijn geen rest producten) de ander 2 procent word geproduceerd voor menselijke consumptie. Het is dus niet waar dat vee de rest producten krijgt ook al klinkt dit wel fijn het is niet de waarheid. Transport bepaalt ook een deel van de klimaatimpact, want bij het vervoer van vee en veevoer komen ook broeikasgassen vrij. De veehouderij produceert meer mest dan nodig is voor bemesting van weilanden en akkers. Bepaalde stoffen uit mest, zoals fosfaat, nitraat en ammoniak, kunnen door regen of wind terechtkomen in het grond- en oppervlaktewater. Dat zorgt voor verzuring en vermesting van de natuur. Dit zorgt voor een afname van de biodiversiteit op land en in het water. Voor schoon drinkwater moet het vervuilde oppervlakte- en grondwater extra gezuiverd worden.

  • @VDD12345

    @VDD12345

    4 жыл бұрын

    Weet je waar al die miljarden liters kerosine vandaan komen voor schiphol, op de kaart trouwens dik rood gekleurd, Friesland geel!!! Uitgepraat

  • @willemwierenga8920

    @willemwierenga8920

    4 жыл бұрын

    @@jessmyzelf5912 opdit moment put de Nederlandse boer zijn gronden uit hij haalt er meer voedingsstoffen af dan dat er op komt. Als boeren kun je een grondmonster aanvragen daarbij krijg je een passend bemestingsplan maar door de regelgeving kunnen we daar niet aan voldoen. We mogen minder stikstof en fosfaat uit rijden dan dat we er vanaf halen

  • @Emanuel-jr2ii
    @Emanuel-jr2ii4 жыл бұрын

    Ik snap niet waarom verwacht wordt dat de natuur in Nederland met een gemiddelde jaarlijkse bevolkingsgroei (tussen 2008 en 2018) van 70.000 inwoners net zo goed kan functioneren als "vroeger". Elk jaar komen er dus 70.000 nieuwe mensen in Nederland wonen door geboorte of immigratie. Al die mensen leven en dus consumeren (en gelukkig). Hoe kan dan worden verwacht dat de stikstof uitstoot lager wordt? Je vecht in principe tegen de stroming in. En het stilleggen van bouwprojecten lijkt me al helemaal dom, want al die 70.000 nieuwe mensen elk jaar hebben allemaal een huis nodig op een gegeven moment.

  • @Hikejunkies

    @Hikejunkies

    4 жыл бұрын

    Emanuel precies we zijn met veeel te veel mensen. We houden geen natuur meer over

  • @Emanuel-jr2ii

    @Emanuel-jr2ii

    4 жыл бұрын

    @@Hikejunkies Ik vind niet dat we met te veel zijn. We moeten alleen niet verwachten dat een dichtbevolkt gebied als Nederland dezelfde scores moet hebben als een land als Duitsland. Het is meer dan logisch dat als er 1000 mensen op een km2 wonen, er veel meer afval, consumptie, uitstoot etc dan wanneer er 200 mensen in een km2 wonen.

  • @rickbude3866

    @rickbude3866

    4 жыл бұрын

    Nederland exporteert heel veel landbouwproducten over de hele wereld. Dat levert natuurlijk geld op, maar we blijven zelf met de rotzooi achter.

  • @rianneboenink337

    @rianneboenink337

    4 жыл бұрын

    er is in deze periode alleen maar natuur bij gekomen in nederland ook woonwijken in 2008 bestond er nog geen natura 2000 gebieden wel natuur gebieden

  • @Emanuel-jr2ii

    @Emanuel-jr2ii

    4 жыл бұрын

    @@rianneboenink337 wat?

  • @dries3913
    @dries39134 жыл бұрын

    Simpel maar informatief kanaal. Zou ook leuk zijn als Vlaanderen zoiets zou hebben

  • @JoanterWeele
    @JoanterWeele4 жыл бұрын

    Link naar het kaartje van de stikstofdioxide uitstoot. m.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/Nitrogen_dioxide_pollution_mapped

  • @harryheijer5451
    @harryheijer5451 Жыл бұрын

    De oplossing is : auto's op benzine mét pure zuurstof, geeft hoger rendement zonder stikstof problemen, idem bij industrie

  • @Jankoekepannekoek
    @Jankoekepannekoek4 жыл бұрын

    lol. Ammoniak is NH3

  • @remcon4369
    @remcon43694 жыл бұрын

    Geen melkveeboeren=geen zuivel Geen landbouwmachines=geen eten Geen boeren=geen eten

  • @bsothefirst

    @bsothefirst

    4 жыл бұрын

    gamekilling 99 niet relevant.....

  • @remcon4369

    @remcon4369

    4 жыл бұрын

    @@bsothefirst bakkes joh gaylord

  • @bsothefirst

    @bsothefirst

    4 жыл бұрын

    2 reacties van hetzelfde niveau lol

  • @jessmyzelf5912

    @jessmyzelf5912

    4 жыл бұрын

    Geen zuivel zou helemaal niet erg zijn hoor. de meeste mensen op aarde zijn van nature lactose intolerant. Tis eigelijk ook wel gek om als volwassene nog steeds melk te drinken, melk is tenslotte bedoelt voor babies. En al helemaal vreemd om melk van een ander dier te drinken dat doet alleen de mens.

  • @remcon4369

    @remcon4369

    4 жыл бұрын

    @@jessmyzelf5912 met zuivel bedoel ik bedoel ik boter, yoghurt, kaas en ook melk en veel mensen drinken/eten dat en ook akkerbouwers zorgen voor veel eten

  • @nithshan7623
    @nithshan76234 жыл бұрын

    Kan electrische rijden stikstof tegen gaan?

  • @Truth12345

    @Truth12345

    4 жыл бұрын

    Nee want we wekken veel stroom op via biomassa centrales. Hierdoor word veel bomen in Nederland omgekapt wat de "crisis" erger maakt. Nederland heeft het minste bos van de EU en kapt procentueel meer dan in de Amazone. De biomassa centrales hadden alleen gewerkt als we 30 jaar geleden al meer bomen hadden aangeplant. Tegenwoordig platen we nog altijd veel te weinig bomen overigens de huidige kap te compenseren.

  • @Jan-Boer
    @Jan-Boer2 жыл бұрын

    Nederland 160 natura2000 gebieden. Frankrijk 3 natura2000 gebieden en is 13 x zo groot. We hebben onszelf lekker in de nesten gewerkt.

  • @cherryfressh6188

    @cherryfressh6188

    Жыл бұрын

    Eerder de boeren. Men wil af van de boeren, de vissers etc. in Nederland. Frankrijk exporteert meer dan Oekraïne aan Tarwe. En men heeft dus meer in de melk te brokkelen.

  • @meesvanderveen8005
    @meesvanderveen80054 жыл бұрын

    Wie vind dit ook zo interessant? 😍

  • @dadelijkplakikmopjemuil.7637
    @dadelijkplakikmopjemuil.76374 жыл бұрын

    Heb nergens last van.

  • @johanneskingma
    @johanneskingma Жыл бұрын

    Geweldig dat 20% van de boeren over omscholing nadenken!

  • @robbertjanblaauw7634
    @robbertjanblaauw76342 жыл бұрын

    Stimuleer alsjeblieft het gebruik van openbaar vervoer! Die kosten kunnen omlaag. Een retourtje trein Amsterdam Groningen is net zo duur als met de auto. Meer goedkope treinen en minder verkeer!

  • @slimpiewimpue1234
    @slimpiewimpue12344 жыл бұрын

    Ja, De meeste Stikstof komt uit de Randstad en niet uit de stallen. Als je goed kijkt op de map zie je dat in het noorden weinig stikstofuitstoot is en daarom zijn de boeren ook zo boos.

  • @swiebelunknown6353
    @swiebelunknown63534 жыл бұрын

    ik vindt het prima dat PAS is afgelast. gewoon salderen.

  • @swiebelunknown6353

    @swiebelunknown6353

    4 жыл бұрын

    @ je hebt opzich gelijk, maar ik vindt het wel belangrijk dat we in iedergeval zelf vorzienend worden, of althans onze uitstoot compenseren.

  • @swiebelunknown6353

    @swiebelunknown6353

    4 жыл бұрын

    @ ik herhaal, je hebt opzich gelijk. maar als ik je bericht zo lees lijkt het alleen maar om geld te gaan. dus misschien is het een idee om een vergoeding te bieden aan de huizen die "salderen" goed hebben toegepast, en ik vindt een subsidie voor een zelfvoorzienende woning geen verkeerd idee. en even terug te komen op je vorigen stelling, de "hele samenleving" leeft dankzij de cyclus van de natuur. al vindt ik onze leventje op deze aardbol helemaal niet samenhangend. als we een echte volledige "samenleving" waren hadden we veel meer kunnen bereiken. (als mensheid)

  • @swiebelunknown6353

    @swiebelunknown6353

    4 жыл бұрын

    @ we begrijpen elkaar niet goed, en jou antwoord komt niet in aanraking met mijn punt, laten we het er op houden dat we beiden een andere viezie hebben. Want ik denk dat deze zeer interesantie discus nergens meer heen gaat. Alles waar ik wat van vindt kan je terug lezen en daar sta ik nogsteeds achter, alhoewel je me wel een andere kant heb laten zien👌

  • @jpcs4419
    @jpcs44193 жыл бұрын

    Ze had gelijk over alles in het begin.

  • @SirPozzuh
    @SirPozzuh4 жыл бұрын

    De bitrate van dit filmpje is echt veel te laag. Al die natuurshots zien er echt niet uit qua kwaliteit.

  • @Keyboardje
    @Keyboardje4 жыл бұрын

    Lucht kent geen grenzen, en ik heb begrepen dat Nederland geldt als het afvoerputje van Europa, omdat het het laagste punt is, waardoor wij de gevolgen hebben (paarse plek) van allerlei dingen die niet perse alleen in Nederland zelf geproduceerd worden omdat het hierheen trekt vanuit heel Europa enz., en dat dit dus ook misschien op kan gaan voor schadelijke stikstofverbindingen. Weet iemand of dit kan kloppen of niet?

  • @findict52

    @findict52

    11 ай бұрын

    Een beetje laat, maar dat kan niet kloppen. dan zou je overal bij de kust zo'n vlek hebben, en al helemaal in ieder klein dal. Stikstof is geen bal, het rolt niet heuvelafwaarts.