Hoe Nederland een landbouwgrootmacht werd

Hoe werd Nederland #2 in landbouwexport wereldwijd? En hoe werd de stikstofcrisis de keerzijde van dat succes?
Graag bedanken we Petra Berkhout, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit (WUR) voor de waardevolle feedback en het lezen van ons script.
Muziek (in willekeurige volgorde):
ThatKidGoran - Holy Grail
ThatKidGoran - Mayhem
Noria - Insane
Teho - Unlocked
E.S. Posthumus - Nara
Lee Jones - Joyful Noise
GHIZ - Narassvete
Solnce - Krasa Rosa
Mees Salomee - Ya Amar
Monvol - Behind the Wall
16BL - Always
Meer video’s? Abonneer, zet je belletje aan 🔔 en praat mee! bit.ly/2PJk8Xg
Volg ons ook op Instagram: / nosop3
VRAGEN/TIPS/IDEEËN? We horen graag wat jij van het nieuws en onze uitleg vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: nosop3@nos.nl
De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.

Пікірлер: 964

  • @lolkevandewitte1713
    @lolkevandewitte1713 Жыл бұрын

    Als boerenzoon kan ik zeggen: niets aan toe te voegen, nette weergave. Niet geheel volledig op sommige punten. Zo heeft Sicco Mansholt, inderdaad, de grote aanjager van de schaalvergroting, achteraf spijt gekregen van deze visie, maar toen was het tij niet meer te keren. Er zijn meer nuances te plaatsen, maar u, de lezer, is nu al verzadigd, dus fijne dag samen!

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Dank voor je reactie! We doen ons best zo volledig mogelijk te zijn, al moeten we altijd keuzes maken om te zorgen dat we niet teveel uitweiden of de video niet te lang wordt. Jij ook een fijne dag!

  • @caresoul

    @caresoul

    Жыл бұрын

    @@nosop3 misschien dan beter te lang dan onvolledig waardoor gaten ontstaan die men zelf in gaat vullen

  • @openheid

    @openheid

    Жыл бұрын

    Plan Mansholt was niet in 1962 maar 10 jaar later. Beeld en tekst gaat soms niet samen of wekt onjuiste indruk: spreken over jaren 50 en 60 en beelden van machinaal melken laten zien. Jammer van deze montage. Ook jammer dat niet getoond wordt dat boeren in EEG en zeker ook in NL fel tegen het plan Mansholt waren. Het mocht niet baten. Mansholt kreeg 1jaar later spijt van zijn plan dat al was omgezet in EEG beleid . Hij en de commissievoorzitter konden de geest niet meer terug in de fles krijgen. EEG en latere EU heeft met subsidies landbouw gestimuleerd en is mede verantwoordelijk voor huidige probleem. Het is daarmee een maatschappelijke opgave om dit op te lossen.

  • @lolkevandewitte1713

    @lolkevandewitte1713

    Жыл бұрын

    @@openheid fijn dat u reageert, maar ik moet u toch op een aantal punten corrigeren. Machinaal melken deed wel degelijk zijn intrede in de jaren’50. Ik kan mij zelfs nog vaag herinneren als heel klein mannetje dat mijn vader ‘savond’s aan de keukentafel pulsators zat schoon te maken en te smeren met naaimachineolie… In de jaren ‘70 werd met de introductie van de ligboxenstal de stap gezet van het op stal melken naar het melken in de melkput. Mansholt zette al direct na de 2e WO in op schaalvergroting. Dit liep qua productie echter uit de hand: binnen de EU kregen de boeren een gegarandeerde melkprijs. De overschotten moesten echter tegen de veel lagere wereldmarktprijs worden ‘gedumpt’ op de wereldmarkt. Dat was niet meer te betalen door de EU. Dus de productie moest worden beperkt (Mansholt schreef al in 1968 zijn memorandum ‘Landbouw 1980’: inderdaad veel (vooral kleinere) boeren waren daar op tegen)). Ziedaar, in 1984 de melkqoutering. Maar deze quotering had ook een keerzijde: melkveehouders kregen productierechten welke verkoopbaar waren. Melkveehouders kregen daarmee de kans zichzelf te saneren (de opbrengst kon aardig oplopen…).

  • @openheid

    @openheid

    Жыл бұрын

    @@lolkevandewitte1713 Dan liepen mijn ouders achter met modernisering. Ik was ukkie in jaren 60 en mijn vader molk de koeien met de hand. Het plan Mansholt werd in 71 of 72 aangenomen. Dat leidde indertijd tot grote boerenprotesten, ook in Brussel. Daar viel zelfs n dode. Ik kan mij weerstand van mijn ouders nog goed herinneren. Na aanname plan mansholt begon m.i. de grote Verandering: bedrijven met meerdere takken (3 of 4 takken was niet ongewoon) verdwenen grotendeels, nu treft je hier en daar nog een boer aan met 2 takken. Specialisatie, schaalvergroting, mechanisatie kreeg met allerlei subsidies (waaronder de WIR) vanuit overheid n grote impuls.

  • @PieterBreda
    @PieterBreda Жыл бұрын

    Het ontbreekt totaal aan een consistent lange termijn beleid. Niet alleen voor de agrarische sector maar over de volle linie. Waarom is de luchtvaartsector vrijgesteld van BTW en accijns en de spoorwegen niet? Waarom komt Tata steel weg met het uitbraken van giftige lucht? Er is geen sprake van een samenhangend lange termijn beleid.

  • @NytesMusic

    @NytesMusic

    Жыл бұрын

    Het lange termijnbeleid van de VVD is volledig gefocust op "hoe kunnen de rijken rijk blijven?" Zo komen de grote bedrijven hier steeds mee weg.

  • @nlgaming9386

    @nlgaming9386

    Жыл бұрын

    Er moeten gewoon wat boeren weg grootste deel van de stikstofoxiden komt door hun ook is de stikstof uitstoot van de landbouw bijvoorbeeld 88 keer meer dan van Schiphol en is de maximumsnelheid verlaagd voor de stikstof je kan dit probleem niet negeren het is niet alleen de boeren die maatregelen hebben en ik vindt het heel erg voor de boeren die moeten stoppen maar het kan niet anders

  • @PieterBreda

    @PieterBreda

    Жыл бұрын

    @@nlgaming9386 Er is ook fijnstof en Nox

  • @twanbeeren30

    @twanbeeren30

    Жыл бұрын

    Ik denk dat er te lang is gegokt op innovatie als oplossing. Om de stikstof bijvoorbeeld op te vangen of iets. Want ja. Dat is nou eenmaal wat boeren dus al 150 jaar doen. Innoveren. Helaas heeft het mileu de innovatie ingehaald

  • @nlgaming9386

    @nlgaming9386

    Жыл бұрын

    @@twanbeeren30 duurzamere landbouw

  • @knoekus
    @knoekus Жыл бұрын

    Sophie; waarschijnlijk de fijnste stem om naar te luisteren met een geweldig goed verhaal!

  • @Jakee9822

    @Jakee9822

    Жыл бұрын

    En een prachtige vrouw

  • @FeyenoordRotterdam-vp6kf

    @FeyenoordRotterdam-vp6kf

    Жыл бұрын

    Prachtig koppie vooral

  • @CharmingIceDS

    @CharmingIceDS

    Жыл бұрын

    Lol, ik dacht precies hetzelfde! Echt fijn. Zacht. Duidelijk. Een bijzonder soort stem die zowel zorgelijkheid als autoriteit spreekt.

  • @TantuBeats
    @TantuBeats Жыл бұрын

    De achtergrond beats in deze aflevering gaan crazy 🔥😂

  • @Frank-fi1fb

    @Frank-fi1fb

    Жыл бұрын

    De beats zijn o.a. van het nummer Nara van E.S. Posthumus. Goed plaatje is dat.

  • @larspower3014
    @larspower3014 Жыл бұрын

    4:15 “deze guy” -nos op 3-2022

  • @Devlonir

    @Devlonir

    Жыл бұрын

    Ja man. Wat een sicco!

  • @Makkeraad

    @Makkeraad

    Жыл бұрын

    Dit had nooit mogen gebeuren.

  • @GUnit187

    @GUnit187

    Жыл бұрын

    @@Makkeraad Vind het ook een tikkeltje onprofessioneel. Jaren geleden in de mail van m'n toenmalige zorgverzekering werd er ook gesproken over 'De Leven', geloofde m'n oren niet.

  • @RaMMeRaaR
    @RaMMeRaaR Жыл бұрын

    Beste NPO3. We zijn niet de op één na grootste voedsel exporteur, maar de op één na grootste landbouwproducten exporteur. In dit geval is dat een relevant en groot verschil.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hoi, dat klopt inderdaad. In de grafiek op 0:20 staat dit goed aangegeven.

  • @wesselstienstra7020

    @wesselstienstra7020

    Жыл бұрын

    Scherp! Dan ben ik ook wel benieuwd, aan wat voor producten moet ik dan denken?

  • @Zefanya-Teki

    @Zefanya-Teki

    Жыл бұрын

    @@wesselstienstra7020 Wellicht ook dingen die synthetisch zijn gemaakt zoals snoep? Verder ook vis..?

  • @MRProgressor

    @MRProgressor

    Жыл бұрын

    @@wesselstienstra7020 Tulpen

  • @spijkerpoes

    @spijkerpoes

    Жыл бұрын

    t is complex: garnalen worden hier gevangen, in marokko gepeld en dan komen ze weer terug. T Zelfde met de zgn parmaham en ws met nog heel veel andere heen en weer producten.

  • @frankb9414
    @frankb9414 Жыл бұрын

    Prima video maar wat mij betreft mogen jullie het belang van biodiversiteit meer benadrukken. Kortom, wat gaat er mis als we niks doen.

  • @HD4all

    @HD4all

    Жыл бұрын

    Eens!!

  • @H1SCOTTY

    @H1SCOTTY

    Жыл бұрын

    Een heel onderwerp opzich wat wel verband houdt maar niet per se één en dezelfde is. Mijn ouders stoppen nu met hun koeien, weides hebben nooit gif of kunstmest gezien (in vijfentwintig jaar dat het na ruilverkaveling van hen werd) nu het verpacht wordt aan een kwekerij spuiten ze alles kapot. Bij hen staan er nog grote bomen voor schaduw heggen waar van alles in leeft en koeien de begrenzing beter zien. Ze waren niet biologisch of zo, en vind het dan echt vreemd dat nu blijkt dat biologische boeren mest weer mogen uitrijden met een spatplaat waar mijn ouders zelfs urine moesten injecteren (wat dus bodemleven meer verstoord maar dit moest als stikstof maatregel). Kwekerijen in onze gemeente moeten een schaamstrookje cq insectenbuffet inzaaien voor biodiversiteit, maar wat voor zin als je daar naast alles kapot spuit. Als huidige boeren meer natuurinclusief kunnen gaan boeren en dan ook direct daarin vergoed worden (in tegenstelling tot biologisch) dan kan er voor boeren ook een toekomst bestaan en komen er misschien weer dingen terug als heggevlechten wat ook ten goede komt aan biodiversiteit.

  • @milkdrinker5966

    @milkdrinker5966

    Жыл бұрын

    Ja jammer ook dat ze niet het voorstel van 2500 boeren die geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen willen gebruiken meenemen. Zeker ook een behoorlijke groep die het anders zien gebeuren.

  • @willemvanoranje5724

    @willemvanoranje5724

    Жыл бұрын

    ja klopt. De diversiteit in Nederland is echt verschrikkelijk laag, erg jammer. ZIe bijna geen enkele vlinder meer vliegen, 10 jaar geleden nog wel.

  • @milkdrinker5966

    @milkdrinker5966

    Жыл бұрын

    @@willemvanoranje5724 Denk dat je op de verkeerde plekken komt wat betreft vlinders. Het valt me op dat het dit jaar juist zo veel is XD

  • @fangli4440
    @fangli4440 Жыл бұрын

    Goede uitleg zeg! Ik had dit altijd wel willen weten!

  • @Whatyouwanttobewanted

    @Whatyouwanttobewanted

    Жыл бұрын

    Wanneer je zo maar alles aan neemt voor zoete koek wel.

  • @jochem2029
    @jochem2029 Жыл бұрын

    Wat een goede uitleg zeg! Echt een mega complex probleem waar ook geen makkelijke oplossing voor is, daar ben ik nu nog meer van overtuigd! Blijf dit soort video’s maken, echt TOP! 👏🏻👌🏻😀

  • @DeltaNovum

    @DeltaNovum

    Жыл бұрын

    Er moet iets gedaan worden met de uitstoot van stikstof, maar ik snap de frustratie van de boeren heel goed! Het is dit kabinet dat gek genoeg gekozen blijft worden ondanks dat ze de laatste 20 jaar allerlei Nederlandse trotsen naar beneden hebben gehaald. Waaronder betaalbaar en functioneel OV, fatsoenlijke betaalbare scholing, allerlei sociale voorzieningen, het drugsbeleid en zo nog veel meer.. Ons huidig kabinet is gewoon een stel schurken die onder de tafel hun eigen zakken vult met behulp van instanties zoals het enorm corrupte TNO om maar een voorbeeld te noemen. Ons kabinet wil een oplossing voor het stikstof probleem. En dat moet zeker opgelost worden anders hebben we straks geen gezonde grond meer om nog voedsel te verbouwen en raken we langzaam alle biodiversiteit kwijt die nodig is voor een gezonde natuur (waar wij deel van zijn). Maar het kabinet wil dat de boeren het allemaal maar zelf oplossen. Hoe ver staan die corrupte geldtrekkers van de daadwerkelijke maatschappij? Investeren in klimaat stabilisatie apparatuur zoals airconditioning is geen slecht idee de komende jaren. Ik denk dat die vraag in Europa enorm gaat stijgen waar voorheen geen vraag was. Ik vraag me nu af of Investeren in ouderwetse Franse werktuigen, uit de tijd van de franse revolutie, geen verkeerd idee is?

  • @jorgelouis709

    @jorgelouis709

    Жыл бұрын

    Mee eens misschien oplossing dat de koe gewoon weer gras gaat eten dan maar wat minder vlees melk wat meer graan wat meer schapen en geiten en elke dag vlees is echt ongezond

  • @DeltaNovum

    @DeltaNovum

    Жыл бұрын

    Mijn vorige comment lijkt geshadowbanned te zijn. Vraag me af waarom, maar hier dan nog een keer zonder het laatste stukje: Er moet iets gedaan worden met de uitstoot van stikstof, maar ik snap de frustratie van de boeren heel goed! Het is dit kabinet dat gek genoeg gekozen blijft worden ondanks dat ze de laatste 20 jaar allerlei Nederlandse trotsen naar beneden hebben gehaald. Waaronder betaalbaar en functioneel OV, fatsoenlijke betaalbare scholing, allerlei sociale voorzieningen, het drugsbeleid en zo nog veel meer.. Ons huidig kabinet is gewoon een stel schurken die onder de tafel hun eigen zakken vult met behulp van instanties zoals het enorm corrupte TNO om maar een voorbeeld te noemen. Ons kabinet wil een oplossing voor het stikstof probleem. En dat moet zeker opgelost worden anders hebben we straks geen gezonde grond meer om nog voedsel te verbouwen en raken we langzaam alle biodiversiteit kwijt die nodig is voor een gezonde natuur (waar wij deel van zijn). Maar het kabinet wil dat de boeren het allemaal maar zelf oplossen. Hoe ver staan die corrupte geldtrekkers van de daadwerkelijke maatschappij?

  • @jaro8056

    @jaro8056

    Жыл бұрын

    Gewoon de natura 2000 gebieden halveren, wel simpel dus

  • @jessedelange4918

    @jessedelange4918

    Жыл бұрын

    @@jorgelouis709 Wie betaalt het verschil?

  • @trombonefreakus
    @trombonefreakus Жыл бұрын

    Mooi en rustig de verschillende perspectieven belicht. Knap gedaan. Een heel contrast ook met menig talkshow waar het enige doel lijkt elkaar te overschreeuwen.

  • Жыл бұрын

    Ik heb geconstateerd (door veel fietsen over de Veluwe) dat het milieu meer te lijden heeft van de droogte dan van stikstof.😆Bomen met vergeeld blad, de grond al bezaaid met blad, zelfs al kale bomen, vroege herfst in augustus. Heel bizar.

  • @alexander.eleveld
    @alexander.eleveld Жыл бұрын

    Ontzettend goede video. Lekker tempo, vlot uitgelegd en passende Visuals!

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    voorspelbare voortzetting van 1 dimensionaal leugenbeleid... struisvogeltactiek

  • @toot594

    @toot594

    Жыл бұрын

    Mee eens. Ik ben 13, maar vind wat er in het land en de wereld actueel gebeurt altijd interessant. Deze video's helpen erg omdat soort dingen dan te begrijpen.

  • @molenaarinfofilmpjesenmeer5652

    @molenaarinfofilmpjesenmeer5652

    Жыл бұрын

    @@Volgmijneigenwijze Zoet gebakje voed een kankercel en zo werkt de media ook.

  • @molenaarinfofilmpjesenmeer5652

    @molenaarinfofilmpjesenmeer5652

    Жыл бұрын

    @@toot594 13 jaar en dan denk je dat het de waarheid is wat ze vertellen op de TV in de media. Daar gaat het mis. Het gaat al mis op school daar beginnen de leugens en de media net zo. Dus het geen wat jij denk te begrijpen is een goed verzonnen verhaal die ze brengen om te laten geloven dat het zo is in de hoop dat je zelf niet verder kijkt en dit (wat ze vertellen) als waarheid aanneemt. Geloof mij wij worden vanaf de geboorte bedonderd en voorgelogen.

  • @bardoclips3713

    @bardoclips3713

    Жыл бұрын

    @@toot594 om dingen echt te begrijpen moet men zelf op onderzoek. De kennis ga je echt niet vinden bij de MSM. NPO krijgt subsidie van de overheid, 900 miljoen wel te verstaan en dan denken dat ze onafhankelijk zijn....

  • @wappaholic
    @wappaholic Жыл бұрын

    Hi NOS op 3, dank voor de video. Ik had alleen gehoopt dat jullie verder in zouden gaan op wat de gevolgen zijn van de afname van de biodiversiteit in de beschermde natuurgebieden. Hoe staat dit in verhouding tot de desastreuze maatregelen die nu genomen gaan worden? Omdat deze vraag onbeantwoord blijft, is het voor mij lastig te beoordelen of deze inkrimping van de veestapel te rechtvaardigen valt.

  • @vpnconsult

    @vpnconsult

    Жыл бұрын

    De inkrimping gaat die biodiversitieit niet terug brengen.

  • @sacratus1708

    @sacratus1708

    Жыл бұрын

    @@vpnconsult daarom moet het liever eerder dan later voordat die gigantische veestapel van ons meer schade aanricht

  • @stefanb8727

    @stefanb8727

    Жыл бұрын

    @UCiB2sEhEnT28Xs_zfKEQsQA Hoe iemand zoveel drogredenen in 1 bericht kan plaatsen, veelal geknipt en geplakt van andere berichten maar desalniettemin even foutief als het voorgaande. Enkele van uw 'punten/drogredenen': - Het belang is een grote deel het behoud van biodiversiteit, we hebben in de wereld al voorbeelden van gebieden waarin dit volledig verwoest is door te veel gebruik van producten waarbij chemische verbindingen ontstonden die insecten en planten deed verdringen. In China heb je het mooiste voorbeeld, een gebied maar men handmatig planten en gewassen (ook nodig voor de boer) handmatig moet bestuiven. - Wij trachten de natuur te controleren......u snapt dat dit een mening is en absoluut geen feit, hier kan je letterlijk niets mee. Mooie zin, geen inhoudt. Wat wel is, is dat wij in Nederland de natuur al vernietigd hebben en proberen nu tegen te gaan dat dit nog verder gebeurd (en ja dat is mogelijk zie voorbeeld hierboven waar zelfs de boeren last van hebben). Dat niet alleen 2500 boeren zijn het er in ieder geval ook mee eens die geven ook aan 'Zonder gezond land geen boer' wat helemaal juist is. Wij verkopen ons land en de kans op het verbouwen van mooie gewassen nu aan de intensieve veeteelt en de miljarden industrie die erachter zit en deze boerenprotesten ook financiert zoals we inmiddels hebben kunnen inzien in verschillende bewijzen. - We meten niet maar gaan uit van modellen....dit is weer zo'n drogreden die al keer op keer is ontkracht, waarom blijft u die gebruiken? Er hangen meerdere meetstations (meer dan 300) in Nederland die de stikstof meten, vanuit die meetstations wordt een model gemaakt en de gegevens worden daar ingevoerd waaruit een 'algemeen beeld voor Nederland' komt. De boeren willen nu ineens dat elke vierkante meter apart gemeten wordt....dat doen we nooit, of moeten we nu voor het weer ook ineens de temperaturen per vierkante meter gaan uitwerken? Absurd, het volstond altijd dat je een tendens/algemeen beeld maakt met meerdere metingen. Dit is nu zeuren om te zeuren. Ik stel voor om eens een video te bekijken waarin ze meelopen met iemand die de metingen maakt. Die zijn er, laat u zelf voorlichten voor u deze drogreden verder verspreid en het belang van de miljarden agrarische veeteelt ook verspreid.

  • @jochem2029

    @jochem2029

    Жыл бұрын

    Goede input voor een vervolgvideo.

  • @MartII89NL

    @MartII89NL

    Жыл бұрын

    Goeie suggestie, Misschien ook of de transport van landbouwproducten toeneemt of afneemt en of de netto uitstoot toeneemt of afneemt als het naar het buitenland gaat en of dit beter of slechter is voor de natuur.

  • @JorikD
    @JorikD Жыл бұрын

    Mooi om te zien dat bijna alle reacties vragen zijn. Bijna iedereen probeert het probleem te begrijpen. Punt blijft, er is teveel stikstof uitstoot. Daar moet iets mee gedaan worden. Hoe dat moet lijkt me een ingewikkeld probleem, dus hoop dat daar ook intensief en wetenschappelijk naar gekeken wordt. Punt is wel dat er iets moet gebeuren. Als een chemisch bedrijf voor milieuvervuiling zorgt krijgt die ook te maken met consequenties, in dit geval zijn de boeren bedrijven de vervuilers.... Daar zal dus iets moeten gebeuren.... Helaas want heb echt respect voor de hard werkende boeren, dus hoop dat er goede oplossingen gevonden kunnen worden. Maar blijven doorgroeien, steeds maar groter, heeft gewoon zijn limiet.

  • @dashofawesome64

    @dashofawesome64

    Жыл бұрын

    Dat probleem is wereldwijd en dus als je echt een deuk wilt maken in een pakje boter moet je kijken naar andere landen *kuch kuch* china. Wat ze hier nu willen doen is oprecht zo klein verschil. Dit doet meer slecht dan goed.

  • @Makkeraad

    @Makkeraad

    Жыл бұрын

    @@dashofawesome64 Het gaat niet om de absolute aantallen, maar juist om de relatieve. Stel je voor dat er een land zou zijn met de helft van onze stikstofuitstoot, maar dat tien keer zo klein is als Nederland. Dan heeft dat toch grotere gevolgen voor de natuur in dat land? Het gaat niet om wereldschaal.

  • @dashofawesome64

    @dashofawesome64

    Жыл бұрын

    @@Makkeraad Vind persoonlijk van wel. Onze boeren hebben al veel gedaan sinds de jaren 90. En stel dit gaat door dan komen de boeren bedrijven op andere plekken omhoog. Meer het probleem verschuiven of zelfs erger maken want ga er maar van uit dat andere landen minder efficient gaan zijn in productie. Kijk als wij hier ons best doen om de uitstoot van ammoniak te verlagen. Maar door technologie wat nog niet vergenoeg ontwikkeld is toch uitstoot hebben dat onze natuur raakt. En moeite steken in het behouden van het Amazoneregenwoud, dan vind ik dat meer dan waard. Wij exporteren en landen betalen(natuur schade) de voor, wij importeren en dus indirect beschadigen we natuur ergens anders.

  • @bartschaap6236

    @bartschaap6236

    Жыл бұрын

    @@dashofawesome64 Het stikstofprobleem is niet wereldwijd.

  • @jorgelouis709

    @jorgelouis709

    Жыл бұрын

    Lijkt mij ook dat stikstof maar een kleiner percentage is en dat de andere chemische stoffen die van intensieve veehouderij afkomen veel meer schade aanrichten , ik heb ook respect voor de boeren de maatregelen zijn veel te rigoureus er zou naar alternatieven gezocht moeten worden met bedrijfsbehoud

  • @misteragb7558
    @misteragb7558 Жыл бұрын

    Als Nederland stopt met een deel van de export, moet dat voedsel dus in andere landen geproduceerd worden, gaat dat in die landen net zo "groen" en efficiënt? Ja, als voedsel zo lokaal mogelijk geproduceerd wordt, heb je minder last van de transport uitstoot, maar wat is verder het voordeel? Wat hebben de ijskappen eraan als Nederland zijn doeltje haalt door alles over de grenzen te duwen?

  • @ReddyDutch
    @ReddyDutch Жыл бұрын

    Het is zo'n ontzettend lastige discussie. Los van de bedrijfsvoering gaat het ook om een manier van leven. Ik kan me enorm inleven in het idee dat er vanuit (letterlijk een toren in) Den Haag een decreet komt richting onze boeren. Waar is Rutte? Wanneer spreekt hij het volk toe en licht hij eens uit wat er nu eigenlijk speelt en hoe we dit gaan oplossen? De man is totaal onzichtbaar! (Overigens niet alleen in dit dossier, maar dat is een andere discussie). Ik in de grote stad kan makkelijk schreeuwen hoe vervelend de boeren zijn, maar ik heb hun manier van leven niet. En als de perceptie ontstaat dat dat wordt afgepakt, snap ik de woede volledig. Het is tijd dat er eens iemand op hoog niveau het land toespreekt en vertelt waar we nu staan en wat de bedoeling is de komende tijd.

  • @Jowie123

    @Jowie123

    Жыл бұрын

    1 stuk vee per persoon in zon klein land is wat te veel vind je niet?

  • @JoostEurovisionFans

    @JoostEurovisionFans

    Жыл бұрын

    @@Jowie123 Als datzelfde vee geen uitstoot had, dan zou dat niet zo zijn. Waarom is dat teveel? Leg uit. De enige bezwarende reden is de negatieve uitstoot van gassen. Los daarvan is er geen probleem. Hoezo is 1 stuk vee per persoon veel? Hoeveel is volgens jou voldoende? 1 stuk vee voor 10 personen? Zo ja, waarom? Dan kun je niet leveren aan de markt. Beetje simpele lui hier soms...

  • @Jowie123

    @Jowie123

    Жыл бұрын

    @@JoostEurovisionFans Je geeft letterlijk al het antwoord, te veel uitstoot. Zou heel nice zijn als boeren in de toekomst kleinschalig vee houden voor hooguit de Benelux en Duitsland bijv. en de rest van het land gebruiken om gewassen te verbouwen of voedselbossen te creëren. En ook ipv varkens en koeien kippen houden. Die hebben relatief minder uitstoot per kg.

  • @JoostEurovisionFans

    @JoostEurovisionFans

    Жыл бұрын

    @@Jowie123 replied: "Xid RK Je geeft letterlijk al het antwoord, te veel uitstoot. Zou heel nice zijn als boeren in de toekomst kleinschalig vee houden voor hooguit de Benelux en Duitsland bijv. en de rest van het .. Waarom verwijder je je comment nou?

  • @Jowie123

    @Jowie123

    Жыл бұрын

    @@JoostEurovisionFans ?

  • @thierrystokkermans5434
    @thierrystokkermans5434 Жыл бұрын

    Misschien een onderwerp voor een volgende explainer: natuur? Wat voor natuur hebben we in Nederland? Is het ongerepte natuur? Of was de natuur in Nederland in de 19 eeuw al door mens angetaast? Ik heb voldoende gelesd dat voor de opkomst van moderne landbouw dit mens nutrienten uit bossen en andere natuur gebieden ogsten om de vruchtbaarheid van de akker op te krukken. Mijn Oma verteelde dat haar moeder varen en bladeren in de bos gingen inzamelen om te gebruiken als mest op de land. In de Veluwe was het normaal om de toplaag van de bodem (rijk in Organischestof) te rooien en op de akker uit te strooien. Ten slote, in Groningen, was de Dollard een brom van organische producten om te gebruiken als mest op de land. Lange verhaal koort: Mens heeft de natuur gebruikt en ontgonnen. Dat heeft het hoeveeldheid nutrienten vermindeerd. Maar de vraag is dan: heeft dat een effect gehad op de natuur in Nederland? Was ons natuur ongerept voor de moderne landbouw? Of was de natuur in een angetaatste staat voor de moderne landbouw?

  • @dashofawesome64

    @dashofawesome64

    Жыл бұрын

    Persoonlijk denk ik dat we moeten accepteren dat natuur veranderd wat we als mens aan uitstoot doen tegenover de natuur. De grootste bron pakken lijkt me het enige handige op het moment. Kijk naar china bijvoorbeeld hoeveel uitstoot die doen. En stel je voor Nederland stopt met export. Dan hebben andere landen zo hard probleem dat de prijs van vlees enzo enorm stijgen zal. Wat onzer overheid wilt is niet reëel.

  • @rense1

    @rense1

    Жыл бұрын

    Heel kort door de bocht kun je zeggen dat geen enkele hectare in Nederland orgineel is. We hebben overal iets aan de bodem of landgebruik aangepast. Dat zegt niet per se dat de natuur die er nu is geen waarde heeft, of dat we het niet moeten beschermen. In Nederland zijn we heel goed in het land inrichten, en moeten er soms afwegingen gemaakt worden. Soms moet er natuur weg voor huizen, soms landbouwgrond voor natuur etc. Helaas hebben we hele beperkte ruimte in ons land.

  • @DokterRoetker

    @DokterRoetker

    Жыл бұрын

    Heel goed punt. Wat ik helemaal belachelijk vind is dat we stikstof rond de Oostvaardersplassen moeten verminderen... Alsof dat ooit oorspronkelijke natuur is geweest? Als we het echt terug willen brengen naar vroeger, dan moeten we de Afsluitdijk doorsteken en Flevoland onder water zetten...

  • @Treinbouwer

    @Treinbouwer

    Жыл бұрын

    @@rense1 We kunnen gebieden toch ook in stand houden door ze te beheren zoals vroeger? (Afplaggen, overbegrazen etc.) Dan zijn we toch een heel eind van het stikstof probleem af? In België moeten 120 vee bedrijven investeren in oplossingen die in NL al verplicht zijn en worden er 40 vee bedrijven uitgekocht. De rest gaat via natuurbeheer. Uitgerekend voor Nederland zouden er dan 60 veebedrijven moeten sluiten en al de rest kan zonder problemen door, want de investering is al gedaan. (NL is in inwoners, veestapel, aantal boeren en oppervlakte grofweg anderhalf maal zo groot als België. 40×1,5=60)

  • @borgiobesieger2806

    @borgiobesieger2806

    Жыл бұрын

    Natuur hebben we in de basis alleen in de Noordzee. Dat wordt nu kapot gemaakt met windmolens en dergelijke. 100 jaren geleden ware we al ontbost! Dus de rest is in de basis cultuurlandschap 🤫

  • @Dutchcontrol_
    @Dutchcontrol_ Жыл бұрын

    Misschien ook een video maken over gasgebruik in de tuinbouw in relatie tot het gastekort? aangezien een viekante meter rozen meer dan 90 cub gas per jaar nodig heeft.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Dank voor je tip!

  • @barthuisman6076

    @barthuisman6076

    Жыл бұрын

    Precies, op dat land kun je ook veevoer verbouwen zodat het niet uit het buitenland hoeft te komen…

  • @jorgelouis709

    @jorgelouis709

    Жыл бұрын

    Daarom bedrijven naar Afrika lage lonen en waar ook water tekort is want die vierkante meter rozen gebruikt ook veel water dat voor de mensen in dat droge gebied gebruikt kan worden

  • @Dutchcontrol_

    @Dutchcontrol_

    Жыл бұрын

    @@barthuisman6076 bijvoorbeeld, we hebben ongeveer 9500 hectare kasbouw in nederland. Stel dat daarvan 2000 hectare wordt gebruikt voor bloemen (ik weet niet precies hoeveel). Dat is 1,8 miljard cub gas. Een gemiddeld huishouden gebruikt 1.700 cub gas per jaar. Dat zijn 1,1 miljoen huishoudens. Dat is net iets meer dan 1/8e van alle huishoudens in NL.

  • @nathanvanderburg9869

    @nathanvanderburg9869

    Жыл бұрын

    Ja, zou ik ook graag een video over zien!

  • @Guironey
    @Guironey Жыл бұрын

    GOH! nooit geweten, bedankt voor deze les, een onderwerp waar ik niet veel van weet, maar op een hele goede, waardevolle manier over op de hoogte wordt gebracht.dank❤

  • @dernochjungenoergler
    @dernochjungenoergler Жыл бұрын

    Hartelijk dank voor een uitstekende uitleg! Elke dag bekijk ik het nieuws op NOS en probeer om erdoor Nederlands te leren. Nu weet ik duidelijk waar er in de boerenbeveging over gaat en hoe de achtergrond ervan is. Groetjes uit Tsjechië!

  • @captainblubber
    @captainblubber Жыл бұрын

    Super video! 👍🏼 Complex probleem, ik hoop dat we er fatsoenlijk uitkomen.

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    complex, fictief en fataal, en zoals we gewend zijn louter onderbouwd

  • @Gerkozielman
    @Gerkozielman Жыл бұрын

    Mooie uitleg! de reactie van de boeren nu, richting de politiek, is goed te begrijpen!! mevrouw Koekoek geeft daar een goede uitleg aan.

  • @piregister

    @piregister

    Жыл бұрын

    Mevrouw Koekoek heeft deels een punt, maar: 1) Er zijn ook boeren die ZELF al 30 jaar weten dat deze intensieve veeteelt niet kan. Andere boeren zijn meegegaan in de investeringsdrift van de banken en de domme aanwijzingen van VVD en CDA, maar waar was hun eigen verantwoordelijkheid? 2) Boeren worden uitgekocht, dus de financiele last wordt door de belastingbetaler gedragen.

  • @joepbresser3974
    @joepbresser3974 Жыл бұрын

    Saillant detail: Mansholt kreeg spijt van de invoering van de landbouwsubsidies en schaalvergroting. Maar zijn pogingen om deze ongedaan te maken mislukten, onder andere door verzet van de boeren die inmiddels in groten getale afhankelijk waren geworden van subsidie uit Brussel. Dit was in de jaren '70.

  • @jacks_channel420
    @jacks_channel420 Жыл бұрын

    bedankt voor de video!

  • @lars_vs
    @lars_vs Жыл бұрын

    Echt heel fijn dat er tijdens m’n ontbijt een video met poepende koeien wordt geüpload :’) verder wel weer een topvideo!

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Sorry not sorry 😶😶

  • @merijn4440

    @merijn4440

    Жыл бұрын

    Haha ik zat net aan een bak koffie, waarschuwinkje volgende keer aub haha

  • @mailvoor698

    @mailvoor698

    Жыл бұрын

    Kan je dat niet aan dan?

  • @daanjansen7327

    @daanjansen7327

    Жыл бұрын

    @@merijn4440 stel je niet zo aan joh

  • @merijn4440

    @merijn4440

    Жыл бұрын

    @@daanjansen7327 niet alles zo serieus nemen man. Is maar beetje dollen

  • @svenjanssens7663
    @svenjanssens7663 Жыл бұрын

    Hi, goede video! Het had denk ik echter wel goed geweest als belangrijke hedendaagse innovaties ook genoemd werden. Denk aan de Lely Sphere of JOZ stikstofkraker.

  • @oscarvanwalstijn6902
    @oscarvanwalstijn6902 Жыл бұрын

    in 1950 waren en 1,57 miljoen koeien. In 2022 zijn er 1,6 miljoen koeien in NL. in 1950 waren er 350.000 passagiers op Schiphol. In 2022 zijn er 8,9 miljoen passagiers op Schiphol.

  • @KAvanAlten

    @KAvanAlten

    Жыл бұрын

    Toch komt 40% van het probleem weg bij boeren, en dan vooral die dieren houden, dus dat je daar stevig in gaat snijden is hartstikke logisch. Overigens heeft dit kabinet Schiphol ook al tot krimp gedwongen, dus het is niet dat die hierdoor vrijuit gaan.

  • @noahdifebbo5958
    @noahdifebbo5958 Жыл бұрын

    Heel interessant aangezien dit zoveel in het nieuws komt en je nu een duidelijk beeld hebt hoe het precies nu allemaal zit.

  • @Drie_Kleuren
    @Drie_Kleuren Жыл бұрын

    Ik vind het vooral heel slecht dat ze er al zo lang van wisten. Dat er al zo lang werd gewaarschuwd en dat niemand iets doet. Tot het laatste moment wachten en dan als het te laat is of bijna te laat ineens heel hard op de rem trappen.

  • @KwissBeats

    @KwissBeats

    Жыл бұрын

    eeh niet opgelet? de boeren hebben altijd gedaan wat er moest gebeuren.

  • @randomname8616

    @randomname8616

    Жыл бұрын

    @@KwissBeats Andy had het over de overheid, niet de boeren

  • @Hakkeholt

    @Hakkeholt

    Жыл бұрын

    Vooral die Tjeerd de Groot D66, in 2011 riep hij nog dat er meer melk geproduceerd moest komen, en nu roept hij tot halvering van de veestapel ??

  • @randomname8616

    @randomname8616

    Жыл бұрын

    @@Hakkeholt To be fair, de overgrote meerderheid van de Nederlandse veestapel bestaat uit varkens, dus het willen reduceren van de veestapel in het algemeen hoeft niet te betekenen dat de het aantal koeien omlaag moet, vooral het aantal varkens. Dus hij is daar niet echt hypocriet mee

  • @Hakkeholt

    @Hakkeholt

    Жыл бұрын

    @@randomname8616 In mijn dorp lopen 0,0 varkens, en meeste omliggende dorpen ook, maar wel 45% reductie nodig staat op die kaart, en daar kunnen we wel ren beetje boos om worden, zoveel boeren en dieren zijn hier al helemaal niet. Maar wel overal natuur. Gewoon onhandig van die minister.

  • @RicoTonetti
    @RicoTonetti Жыл бұрын

    Dank NOS. Mooi om te zien dat het van verschillende perspectieven wordt benaderd. Echt een goede video. Ik heb nog wel een vraagje: komt er nog een video over het huisartsentekort?

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Dank voor je compliment een tip. Heb je onze video over het personeelstekort al gezien? kzread.info/dash/bejne/mYBhl5mQhLjKo9I.html

  • @Altaranalt

    @Altaranalt

    Жыл бұрын

    @@nosop3 Ik zou ook wel wat meer aandacht voor de huisarts willen zien. Ze werken zich allemaal naar een burn-out toe. Te weinig personeel, te weinig geld, iedereen moet overwerken. Dan gaan ze protesteren, en zet de krant ze piep klein op pagina 6 ergens in een hoekje. Ik heb met ze te doen.

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    Sjapoo, Sjapoo

  • @baris6029
    @baris6029 Жыл бұрын

    Heerlijke presentatie 🥳

  • @tibusandchef7219
    @tibusandchef7219 Жыл бұрын

    We zijn het grootste landbouw bedrijf ter wereld, ieder geval top drie! Ik ben heel benieuwd naar de stikstof cijfers! Want als ik voeding ga halen voor bijvoorbeeld mijn druiven plant zit daar voornamelijk stoffen in wat de bodem voorziet van stikstof! Dan worden de planten mooi groen. En extreem goed voor de vruchten!

  • @computerfan1079

    @computerfan1079

    Жыл бұрын

    Dat is het probleem. Vergelijk het met water: sommige planten hebben veel water nodig en sommige gaan bij dezelfde hoeveelheide water dood (denk aan cactussen of vetplantjes). Dit is net zo met stikstof, planten als heide kunnen slecht tegen stikstoffen en worden verdrongen door planten die er goed op groeien

  • @Alloonney

    @Alloonney

    Жыл бұрын

    @@computerfan1079 En wat is daar dan precies het probleem van, niet alle heide gaat dood toch?

  • @casparlemmens5022

    @casparlemmens5022

    Жыл бұрын

    @@Alloonney als je te veel stikstof blijft uitstoten gaat langzamerhand steeds meer dood en wordt alles door bijvoorbeeld gras overgroeid. Zo krijg je een voor de natuur ongezonde situatie waar in de diversiteit afneemt en daardoor ook insecten, die dan weer nodig zijn voor de bestuiving van voedselgewassen.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hoi! Als je zoekt naar stikstofcijfers, ook in vergelijking met andere landen: die vind je aan het begin van onze video én in dit overzicht: nos.nl/collectie/13901/artikel/2436073-het-stikstofprobleem-is-echt-nederlands-uitgelegd-in-acht-grafieken

  • @rickbude3866

    @rickbude3866

    Жыл бұрын

    @@Alloonney Het probleem is dat dit ten koste gaat van de biodiversiteit. Als bepaalde planten verdwijnen, verdwijnen weer dieren die van die planten afhankelijk zijn, en dat kan weer gevolgen hebben in de hele voedselketen.

  • @Ilse_77
    @Ilse_77 Жыл бұрын

    Goeie video dit, ik begrijp het probleem al beter nu! Met oplossingen kan ik niet echt komen behalve dat ik geen vlees en zuivel meer eet. Ik doe dit vooral voor de dieren maar het zorgt ook voor minder vraag en ook minder stiksfof dus. Wat ook weer beter is voor het milieu :) maar ja als 1 iemand het doet is die crisis natuurlijk nog lang niet opgelost

  • @jurregoertz8421

    @jurregoertz8421

    Ай бұрын

    co2 is goed voor meeste planten en bomen

  • @Jari2005
    @Jari2005 Жыл бұрын

    Ik woon zelf in België en doe ook een baantje bij een boer. Ik hoop dat ik dat kan blijven doen wand in België is het zo dat als een boer zijn land verkoopt dat ze er meteen wegen en huizen op zetten.

  • @Tim-van-Beusekom

    @Tim-van-Beusekom

    Жыл бұрын

    Ja alleen dit verhaal speelt in mindere maten in België. Gezien dat de sector daar kleiner is dan in Nederland.

  • @totaalgames

    @totaalgames

    Жыл бұрын

    Heb gehoord dat het hier ook zo is de boeren moeten weg om 1 miljoen huizen te kunnen bouwen

  • @robinenbernhard

    @robinenbernhard

    Жыл бұрын

    Is hier in buurt ook. Ik woon al 39 jaar in oss en aan al kanten zijn boeren landbouw weg gegaan en geen natuur voor terug gekomen. Op 2 plekken zitten we zelfs tegen natuur gebied aan. Heel natuur is gewoon lokkertje om mensen over te halen om hier achter te staan om minder boeren en tussen tijd alles vol bouwen.

  • @Tim-van-Beusekom

    @Tim-van-Beusekom

    Жыл бұрын

    @@robinenbernhard Worden ook inderdaad wel agrariërs uitgekocht om wille van uitbreiding van woningen / wijken. Maar gezien we momenteel een woning tekort hebben is dat in bepaalde gevallen ook gewoon geoorloofd. Zolang er gewoon goede afspraken tussen de gemeente / provincie en het bedrijf worden gemaakt.

  • @Tom-vk2rv
    @Tom-vk2rv Жыл бұрын

    Heel interesant verklaard ook waarom wij het beste en meest gespecialiseerde laboratorium hebben voor de landbouw.

  • @mereldrost5571
    @mereldrost5571 Жыл бұрын

    Eigenlijk waren we bestwel slim alleen zijn we er nu achter gekomen dat het niet zo goed is zo gaat het wel met meer dingen.

  • @Yayarayaya
    @Yayarayaya Жыл бұрын

    @NOS ik vraag me alleen heel erg af waarom er niet wordt gekozen om te investeren om de boerenbedrijven die vee houden om te zetten naar groente/ fruit of in producten die gebruikt kunnen worden voor vega vleesvervangers. Ipv de bedrijven te laten halveren. Of bijvoorbeeld veevoer zodat het veevoer niet meer massaal wordt ingevoerd uit landen waar regenwoud wordt gekapt voor soja?

  • @Lena.9

    @Lena.9

    Жыл бұрын

    Van soja worden nou juist o.a. die vleesvervangers gemaakt. Dieren eten het - voor mensen onbruikbare - sojaSCHROOT. Dat heet een reststroom, en is een erg efficiënte manier om voor de mens onbruikbare planten(resten) om te zetten in hoogwaardige voedsel.

  • @Yayarayaya

    @Yayarayaya

    Жыл бұрын

    @@Lena.9 Nouja niet alleen van soja. Er zijn nog veel meer andere vleesvervangers die niet van soja worden gemaakt maar andere producten. Dus daarom vraag ik me af of het mogelijk is om boerderijen met veelandbouw om te zetten naar dat soort producten die hier wel kunnen groeien? Bedankt voor je uitleg dat het soja voor veevoer het restproduct van de plant is, dat wist ik niet. Het is alleen niet duurzaam dat het van de andere kant van de wereld komt. In mijn hoofd denk ik dan, waarom niet meer investeren in duurzame lokaal (NL) gegroeide vervangers voor veevoer en ipv soja andere producten gebruiken voor vlees/zuivel vervangers. Dan los je meerdere problemen op, er hoeft veel minder veevoer van Brazilië etc geïmporteerd te worden (wat ook weer slecht is voor milieu), het vee hier wordt dan minder en daarmee de stikstof en je hoeft boeren niet uit het vak te drijven. En bovendien is dit dan weer een investering in de toekomst en groei van Nederland maar dan op een andere manier? Maar misschien denk ik er te simpel over?

  • @TheEarlyBirdofficial

    @TheEarlyBirdofficial

    Жыл бұрын

    Een veehouder kan z'n bedrijf niet zomaar veranderen naar een tuinderij, dat is namelijk een totaal ander bedrijf. Ook is het maar de vraag hoe gemakkelijk het voor een veehouder die z'n boerderij omgebouwd heeft is om als nieuwkomer toe te treden op de groente/fruit markt. En ook is het de vraag of het voor zo'n boer wel rendabel is, vanwege de vraag/aanbod. Dan is er ook nog de vraag naar vegaproducten die niet zo hoog is dat er allemaal extra boeren voor nodig zijn. Bovendien worden die producten ook niet op de boerderij gemaakt & zijn vegaproducten veelal gemaakt van soja, wat in Nederland niet wordt verbouwd

  • @Lena.9

    @Lena.9

    Жыл бұрын

    @@Yayarayaya Er zijn inderdaad wel vleesvervangers zonder soja, maar in heel veel zit toch wel een vorm van soja (soja-olie, sojalecithine E322). Soja is een product dat heel erg interessant is voor de levensmiddelenindustrie. Het wordt dus in heel veel producten gebruikt. Zoals gezegd gaan de reststromen naar de boeren als veevoer. Maar het is belangrijk te beseffen dat soja niet geïmporteerd wordt met het oog op veevoer, maar voor andere doeleinden. Het is denk ik sowieso goed om voedsel te kopen dat lokaal geteeld is. Reststromen hiervan kunnen dan ook naar de lokale veeteelt. En nog iets anders: plantaardig voedsel is geen alternatief voor dierlijk voedsel (vlees/zuivel). Ons lichaam heeft beide nodig, voor verschillende doeleinden. En blijf weg van vleesvervangers en alle andere producten die gemaakt worden in een fabriek. Ze bevatten onnatuurlijke ingrediënten die ons lichaam niet herkend en daardoor schadelijk kunnen zijn. En daarnaast ook veel geraffineerd zout en plantaardige oliën die slecht zijn voor de bloedvaten. Als je minder vlees wilt eten vervang dit dan met eieren of volvette zuivel. Of noten en peulvruchten, maar die moet je niet in te grote hoeveelheden eten omdat die vol zitten met anti-nutriënten.

  • @LLLLeonnnn

    @LLLLeonnnn

    Жыл бұрын

    @@Lena.9 sojaschroot is geen reststroom van soja, maar juist de hoofdstroom.

  • @robert_hensing
    @robert_hensing Жыл бұрын

    Ammonia, een van de stikstof-boosdoeners wordt ook wel overwogen als energiedrager ipv puur waterstof. Dat molecuul komt als een "vol batterijtje" uit de mest, maar afvangen en scheiden is niet rendabel. Methaan (~hoogcalorisch aardgas) komt er ook zomaar uit. Zouden we hier diezelfde innovatiekracht op los kunnen laten?

  • @Ellen1600

    @Ellen1600

    Жыл бұрын

    Nederland is ook nog eens een land van uitvinders… Er zijn toch (hoop ik) vast al veel knappe koppen bezig met dit?!

  • @dragon67849

    @dragon67849

    Жыл бұрын

    Ja

  • @RaviThakoer

    @RaviThakoer

    Жыл бұрын

    In Suriname heeft iemand op kleine schaal gedemonstreerd kookgas te kunnen winnen uit koeien mest.

  • @LUSKAWITT_Apocalipse19_em_2O24

    @LUSKAWITT_Apocalipse19_em_2O24

    Жыл бұрын

    Waarom wordt dit beleid voor vleesproductiebeperkingen opgelegd? En waarom gaan de belastingen in deze sector straks omhoog zodat minder mensen vlees kunnen kopen? Alles wat ze zeggen heeft geen greintje waarheid, ze zeggen niet de echte oorzaken van hun beleid, ongeacht of ze de waarheid vertellen of niet, het doel is waar het om gaat: (Verminder de vleesproductie). Het heeft niets te maken met methaan, met stikstof en ammoniak in rivieren en zeeën of met welke papegaaien ze ook zeggen, als dit echt het probleem was, is de oplossing eenvoudig. Voorbeelden van het oplossen van het probleem: Het maken van biovergisters voor het opwekken van elektriciteit of verwarming door gas te produceren. Een andere optie: de producenten de overtollige mest laten opslaan en verkopen aan andere landen, waarbij verschillende producenten de kleine hoeveelheden op hun boerderijen bundelen om een schip of containers te vullen, ik weet niet hoe ik k0ek0k0sn00t moet exporteren... in het geval dat een probleem een oplossing zou worden voor beide doeleinden, voor degenen die overtollige stikstof produceren en het oplossen van het probleem van degenen die hun land moeten verbeteren en het zou zelfs economisch levensvatbaar kunnen zijn, maar ze willen deze oplossing niet, want wat ze zeggen is een probleem is niet het echte probleem. Politici liegen, wat een noviteit is dat. Het heeft te maken met het beëindigen van de overvloed aan olie die nodig is om de samenleving zoals we die kennen draaiende te houden. De bevolking groeit nog steeds, maar de olievoorraad neemt af. Zonder olie is er geen manier om te planten, oogsten, transporteren en distribueren op de snelle en uitgebreide manier die nodig is om iedereen in de wereld te voeden. Er zijn landen die geen voedsel voor hun eigen bevolking kunnen produceren en ze moeten het importeren en, zoals duidelijk werd, dit hele proces heeft veel olie nodig omdat we de samenleving configureren in grote centra waar geen voedsel wordt geproduceerd en moet worden vervoerd, dat wil zeggen, er wordt veel olie uitgegeven in deze samenlevingsconfiguratie. Dit is geen probleem als er veel olie is en een lage bevolking, maar het probleem is dat de bevolking sterk is gegroeid en koolwaterstoffen (olie, gas en steenkool), die niet-hernieuwbare hulpbronnen zijn en 89% van de ze bevinden zich op een punt waar ze de samenleving niet langer kunnen onderhouden zoals we die hebben geconfigureerd en zullen met een zeer hoge snelheid beginnen op te raken, voornamelijk diesel die zware machines verplaatst. Dus wat denk je dat er zal gebeuren met deze landen die niet zelfvoorzienend zijn in brandstof, in bouwland of voldoende perioden van het jaar om te planten? De bevolking van deze landen groeide alleen omdat de voedselproductie werd geëxporteerd en dat gold ook voor de koolwaterstoffen. Zonder deze export zal de bevolking *vergaan*, en wel heel snel. Veel landen kunnen ook niet het hele jaar door planten vanwege het weer, sneeuw, hevige regen, droge periodes of zandgronden. Om een kilo vlees te maken heb je vele kilo's granen nodig, granen die veel olie nodig hebben om te planten, oogsten, transporteren, distribueren... Daarom gaan (ze) breken met de sector (vee, eiwitproductie dier/vlees) ). Wat betreft vleesconsumptie zoals we dat tegenwoordig doen, het is energetisch gezien een aberratie, hoeveel energie we besteden om vlees te produceren is absurd, het punt is dat we van vlees houden. Maar het zal alleen degenen opeten die geld hebben of op het platteland wonen en hun dieren grootbrengen en op wie ze jagen, wat zal leiden tot een zeer hoog risico op uitsterven van soorten op verschillende locaties en tot een toename van het kappen van bossen voor de gebruik van hout voor brandhout voor het verwarmen en koken van voedsel. Honden en katten worden voedsel. Krijg de feiten: Einde van de overvloed aan olie. Bevolking groeit nog steeds, om een kilo vlees te maken consumeer je vele kilo's graan en verbruik je veel olie. Dat wil zeggen dat er in ieder geval honger zal zijn en bevolkingsafname, de vraag is of dit met veel pijn of met minder pijn zal gebeuren. Nu is het gewoon verbind de punten. De rest is een leugen, bedrog, bla, bla, bla. Omdat er minder olie zal zijn, zal er minder worden geplant en minder geoogst, en olie wordt ook gebruikt om meststoffen te maken, dus er zullen minder meststoffen zijn en de planten zullen minder groeien en minder voedsel produceren en dus honger in de wereld genereren. Hoe het probleem op te lossen? Door minder vlees te eten, blijft er voldoende graan over voor mensen om te eten en niet om te verhongeren. De diepe staat zal deze industrie (sa,,.bote,,.ren), het zal politici kopen om wetten te maken om met deze industrie te rotzooien, het zal de belastingen op deze sector verhogen, het zal verhalen verzinnen over stikstof, methaan, (opwarming van de aarde), klimaatverandering, het redden van de planeet, zullen ze virussen creëren om dieren te infecteren zodat de boeren verliezen lijden en deze sector sluiten. Ze komen met social engineering-campagnes voor veganisme, vegetarisme op scholen... Naast verschillende andere tools die al tientallen jaren worden gebruikt voor (bevo,,.lkings)controle, zullen ze nu social engineering moeten intensiveren en zelfs efficiëntere methoden moeten gebruiken om ( bevo,,.lking) reductie, als u begrijpt wat ik bedoel. Verschillende andere dieren en verschillende anderen (verplichte goede happen). Evenals conflicten tussen landen om welke reden dan ook, echt of niet, om landen binnen te vallen die hulpbronnen hebben, of in ieder geval om het aantal mensen dat deze hulpbronnen in de wereld gebruikt te verminderen om anderen te sparen. Daddy State/deep state wil altijd het beste voor je. Alle tools zullen worden gebruikt. Welkom in de realiteit. ,,..,,,.,.,.,

  • @sensiredanmyworld
    @sensiredanmyworld Жыл бұрын

    Wauw Super mooi video Love naar jullie allemaal Hihihi ik zach Emil in de video van nosjeugdjournaal 😇 super leuk

  • @jamaikarstens3642
    @jamaikarstens3642 Жыл бұрын

    Interessante video, bizarre thumbnail haha, goede presentator. Lekker bezig

  • @Terrorlordd
    @Terrorlordd Жыл бұрын

    Eigenlijk ben ik wel heel benieuwd over de visie van Nederland na de krimping van veestapel/boeren. Wat dan, meer woningen? Meer import van mensen? Meer datacenters van grote multinationals? Wat is de visie van Nederland als het niet landbouw is?

  • @usernameL1
    @usernameL1 Жыл бұрын

    Het feit dat wij als zo’n klein landje, zo’n grote landbouw exporteur zijn, laat toch precies zien wat er mis is met deze consumptiemaatschappij.

  • @Knakdeworst

    @Knakdeworst

    Жыл бұрын

    let wel op dat het hierbij gaat om: 1) export. Er zijn meer landen dan alleen de VS die meer produceren dan wij, maar die doen meer voor interne markten. 2) die statistieken zijn in euro's en niet in totale hoeveelheid. Een tomaat is veel duurder per stuk dan een handje granen. Nederland is heel erg gericht op de duurdere producten. nog altijd produceren we veel hier veel voor onze grootte, maar dit is wel belangrijk om mee te nemen.

  • @marcl.1346

    @marcl.1346

    Жыл бұрын

    Dus efficiëntie (veel landbouwproduten ook wel gekend als voedsel voor weinig input zoals meststoffen etcetera) is wat er mis is met de consumptiemaatschappij? Dus liever veel meer vervuilen voor veel minder voedselopbrengst zoals mn het in andere landen doet? Jij hebt geen hol verstand van economie.

  • @bebobism

    @bebobism

    Жыл бұрын

    Nou , het feit dat je goed bent in produktie zegt niks over de consumptieve drang van de maatschappij. Dit is vooral gevoed door de constante bombardementen van reclame in de media en doordat de regering dit ook motiveerd , onder het motto ' dit is goed voor de economie' En het is natuurlijk een niet te vermijden bijprodukt van het regerende kapitalistisch systeem . . . de naam alleen al , suggereerd géén moderatie.

  • @meinteybergen4617

    @meinteybergen4617

    Жыл бұрын

    Het kan ook zijn dat landen afhankelijk zijn van onze export. Ik weet niet precies hoe het zit maar misschien voorkomen wij honger in andere landen

  • @matthijswinkelhagen9829

    @matthijswinkelhagen9829

    Жыл бұрын

    @@Knakdeworst je hebt gelijk maar waarom exporteren wij zooo veel, als wij minder gaan exporteren en alleen hebben wat wij nodig hebben gaan we niet dood aan honger

  • @timreijsoo6803
    @timreijsoo6803 Жыл бұрын

    Ja we kunnen als geen ander veel dieren in kleine hokken proppen! Wat een prestatie!!!

  • @pieterbentumvan2605
    @pieterbentumvan2605 Жыл бұрын

    Dag NOS, dankjewel voor de leuke video. Als aanvulling voor deze video ben ik opzoek naar meer achtergrond informatie over hoe de agrarische sector tot stand is gekomen vanaf de tweede wereldoorlog tot de grote lobby industrie die het nu is. Hebben jullie daar wellicht een paar bronnen tips voor? Met vriendelijke groet

  • @gerbildral
    @gerbildral Жыл бұрын

    Ik zit ik dan met me onbijtje te kijken naar poepende en plassende vee. eet smakelijk! hahahaha

  • @Hakkeholt

    @Hakkeholt

    Жыл бұрын

    Nou en de hond van de buren dan?

  • @gerbildral

    @gerbildral

    Жыл бұрын

    @@Hakkeholt wat heeft de hond van de buren hier mee te maken

  • @nealamand5594
    @nealamand5594 Жыл бұрын

    Hoi NOS, duidelijke video! Ik misde alleen een beetje informatie over de schade die de boeren oplopen. Er wordt geroepen over verkleining van de veestapel en dat sommige bedrijven zullen verdwijnen maar hoeveel geld lopen zij hierdoor ongeveer mis en hoe wordt dit gecompenseerd vanuit de overheid? Ik heb laatst het proberen te zoeken maar ik kon er eigenlijk weinig over vinden, alleen hoorde ik hier en daar wat over miljoenen euro's die de overheid vrij maakte om boerenbedrijven op te kopen maar ik weet niet of dat nou echt veel of weinig is vergeleken met de schade die er wordt gedaan.

  • @shootingsportstransparency7461

    @shootingsportstransparency7461

    Жыл бұрын

    Ter info ; *De huidige generatie plattelandsadel heeft roomboter op hun hoofd* Eind 60er jaren was er vlees en zuiveloverschot van dertig procent, Om de boeren te helpen hun capaciteit geleidelijk af te bouwen, begon de regering de overschotten tegen een gegarandeerde prijs op te kopen, de boterberg was geboren. Doordat de veelal tijdens de hongerwinter van 1944-45 rijk geworden plattelandsadel verzekerd was dat hun zuivel en vlees tegen goede prijzen door de regering werdt afgenomen begonnen zij lachend de kleinere ambachtelijk boeren dood te concurreren om hun boerderijen voor een appel en ei over te nemen en meer overcapaciteit te produceren. Inmiddels is de dik met belastinggeld gesubsidieerde overcapaciteit opgelopen tot 70 procent deze overcapaciteit (lees !Nederlands belastinggeld) verdwijnt tegenwoordig naar het buitenland ,,,

  • @RaiseDennis
    @RaiseDennis Жыл бұрын

    ik hoop dat er ook een video komt over de innovaties die nu plaats vinden/hebben gevonden om de stikstof in de stallen drastisch te verlagen met tot wel 90%. Deze innovaties zou de overheid ook een subsidie kunnen geven om ze in de stallen te laten bouwen en zo de stikstof uitstoot van alle dichte/gesloten stallen met 90% verminderen. Hopelijk komt hier ook nog een video over.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hoi, bedankt voor je idee! In deze video gaan we ook in op bepaalde innovaties (zoals de emissie-arme-vloer rond 09:30), en de enorme investeringen die daarmee gemoeid zijn en de subsidies. Mis je daar nog iets in?

  • @armandonl
    @armandonl Жыл бұрын

    Kan je een follow-up video maken over stikstof en welke planten, dieren en insecten door te veel stikstof verdwijnen en welke er door profiteren?

  • @chaosek9600
    @chaosek9600 Жыл бұрын

    Dikke complimenten voor de genuanceerde uitleg over een polariserend probleem.

  • @Cayota_Foxpaw
    @Cayota_Foxpaw Жыл бұрын

    Ook nog een ander probleem in de vee houderij boeren krijgen ook nog eens door supermarkten erg weinig betaald voor hun producten. Om de kosten te kunnen dekken is de vee stapel daardoor ook gegroeid en de vraag naar vlees melk en eieren groeit ook doordat er steeds meer mensen zijn.

  • @wesseldevries3

    @wesseldevries3

    Жыл бұрын

    Ik denk zelfs dat de lage prijzen voor vlees en zuivel het eigenlijke probleem zijn. Om je product dan rendabel te maken moet je de schaal waarop je produceert vergroten. Het is jarenlang een "race to the bottom" geweest. We zitten nu zo laag als we kunnen gaan en vrijwel zo efficiënt als het kan gaan. Daarom is voor veel boeren inkrimpen van hun bedrijf geen optie als ze hun boterham willen kunnen blijven verdienen. Natuurlijk moeten we ze financieel ruimhartig ondersteunen om hun bedrijf aan te passen of ze uit te kopen, maar we moeten ze ook de middelen geven om hun onderhandelingspositie t.o.v. de groothandels en supermarkten te verbeteren zodat ze een betere prijs voor hun waren kunnen krijgen. Alleen zo kunnen ze rendabel blijven, ook als ze moeten inkrimpen.

  • @KwissBeats

    @KwissBeats

    Жыл бұрын

    @@wesseldevries3 Dus we gaan echt zo ver met stikstof onderdrukken dat de minder bedeelde er onder lijden?

  • @wesseldevries3

    @wesseldevries3

    Жыл бұрын

    @@KwissBeats ik denk sowieso dat stikstof en natuurbeheer een probleem van ons allemaal is. Ik vind het een vreemde conclusie dat de minder bedeelden er onder zouden moeten lijden. Vooropgesteld dat ik van mening ben dat iedereen beter af zou zijn als we in de westerse wereld minder vlees zouden eten. Maar laten we dat even buiten beschouwing laten. Ik heb bijvoorbeeld even op het internet gezocht naar de samenstelling van de prijs van varkensvlees in de supermarkt. Die ligt gemiddeld rond de 8 euro per kilo. Daarvan varieert de inkoopprijs voor de slachter/verwerker bij de boer tussen net onder de 2 euro tot iets boven de 1,25. Laten we het hoogste bedrag nemen om mee te rekenen. Stel dat een boer moet halveren en daarom alleen met een verdubbeling van zijn verkoopprijs rendabel kan blijven, dan zou dat dus een prijsstijging van 2 euro per kilo zijn voor de vleesverwerkende industrie. Als het voor die verwerkers en de supermarkten niet nodig is om de marges te verhogen, betekent dat dus een verschil van 25 procent voor de consument. Dan gaat de prijs van 8 euro naar 10 euro per kilo. Dat is natuurlijk best een verschil voor ons, een kwart er bovenop, maar voor de boer is dat een veel groter verschil van 100 procent er bovenop. Nu kunnen we dan besluiten het daarbij te laten, en dat zou kunnen betekenen dat mensen met een laag inkomen één of twee keer in de week het vlees moeten laten staan. Dat is vervelend, maar zeker geen ramp. Maar dat is niet de enige manier waarop we hiermee om kunnen gaan. We zouden bijvoorbeeld ook kunnen besluiten dat we met belastinggeld de boeren van subsidie willen voorzien om de prijsstijging in de supermarkt te drukken maar ze wel te compenseren voor het inkrimpen. Dan dragen we met zijn allen de last voor het milieu en de boeren. En zo zijn er vast meer oplossingen waar ik niet van op de hoogte ben. Eén ding weet ik wel: dit zijn politieke keuzes. Die kunnen we beïnvloeden door ons te laten horen. Dat kan door acties en petities, maar bijvoorbeeld ook door lid te worden van een politieke partij. Doe hiermee wat je wilt, maar weet dat áls de minder bedeelden de dupe worden van deze eerlijkere verdeling, dat dat dan een keuze is geweest.

  • @gewoonhamid4099

    @gewoonhamid4099

    Жыл бұрын

    als de veestapel kleiner wordt, hebben de supermarkten minder keus en dus heb de veeboeren meer macht in hun prijs. Dit betekent simpel weg dat letterlijk al t eten duurder wordt. Met nog de toekomstigste vleesbelasting. Zal vlees gewoon onbetaalbaar worden in de toekomst. En al het zuivel en alles wat van zuivel gemaakt wordt, brood koekjes ens. Ik heb niet echt een idee wat dit voor de boeren gaat doen die groente en fruit verbouwen. Maar we zullen wss allemaal moeten gaan leven op sla nootjes E-nummers en tomaten. Vers vlees zal een luxeproduct worden.

  • @gewoonhamid4099

    @gewoonhamid4099

    Жыл бұрын

    of als we naar complottheorieën moeten luisteren zullen we allemaal met een qr-code leven. Die ons leven zal beoordelen en overheid mag kiezen wie vlees mag eten en wie niet.

  • @TheEarlyBirdofficial
    @TheEarlyBirdofficial Жыл бұрын

    1. Stop tata steel 2. Verbied vakantievluchten van Schiphol 3. Verplicht reizen met OV (tenzij niet anders mogelijk) (ov wel goedkoper maken dan) 4. Breng export van agrarische producten drastisch omlaag 5. Trek stikstofnormen gelijk met rest van Europa 6. Bouw die kerncentrale En meet dan nog eens of de boeren echt uitgekocht moeten worden.

  • @piregister

    @piregister

    Жыл бұрын

    1. Er wonen simpelweg teveel dieren per hectare in Nederland. Dat geeft per definitie stikstofproblemen en kans op het volgende coronavirus.

  • @Trancelistic
    @Trancelistic Жыл бұрын

    Top Video. Trouwens, vergeet niet te delen mensen.

  • @breadcrumbtrail
    @breadcrumbtrail Жыл бұрын

    Goeie video weer! Wel bizar dat het grootste probleem (het dierenwelzijn: het systematisch mishandelen en vermoorden van onvoorstelbaar grote aantallen levende wezens) niet benoemd wordt.

  • @Nick-fq8vn
    @Nick-fq8vn Жыл бұрын

    4:14 “Deze guy”.. Tenenkrommend.

  • @CharmingIceDS
    @CharmingIceDS Жыл бұрын

    Afgelopen 5 jaar heb ik geen vlees en vis meer gegeten. Dat is mijn persoonlijke standpunt. Ik wijs niet met vingertjes naar mensen die graag vlees eten. Maarrr, ik ben van mening dat vlees en vis bestempeld mogen worden als 'luxe product.' Wellicht idealistisch, hear me out; vlees/vis prijzen omhoog, meer inkomsten voor de boeren om nóg duurzamer en beter voor dier en welzijn garant te kunnen staan. Onze samenleving heeft gemiddeld een hoog intellect, en ik denk oprecht dat iedereen graag een eurotje meer wilt betalen met de kennis dat vlees/vis van eigen bodem van kweek tot bord de hoogste kwaliteit heeft.

  • @theressomethingaboutrainbows
    @theressomethingaboutrainbows Жыл бұрын

    Weer een hele goede video met uitleg over het hele probleem! Ik dacht dat ik enigszins wist hoe en wat met stikstof maar ik heb hier veel nieuwe dingen geleerd, dankjewel NOS!

  • @Lena.9
    @Lena.9 Жыл бұрын

    Jammer dat er niet benoemd wordt dat het RIVM stikstof model aan alle kanten rammelt! Er wordt een groter deel op het bordje van de boeren geschoven dan waar zij daadwerkelijk verantwoordelijk voor zijn.

  • @KwissBeats

    @KwissBeats

    Жыл бұрын

    Precies dit, daar komt nog bij dat in het filmpje gesteld wordt dat het de natuur aantast. Ik zou wel graag weten hoe, en of ik dat zelf ook "slecht" vind.

  • @GerardHeinen
    @GerardHeinen Жыл бұрын

    Waarom zou je in hemelsnaam de veestapel verdelen door de landoppervlakte van het land?!? Hoe is dat eerlijk tegenover veel grotere landen zoals Amerika, Australie of Rusland?!?

  • @SuperWortie

    @SuperWortie

    Жыл бұрын

    Vee staat doorgaans op land, als je meer land hebt kun je meer vee hebben.

  • @gewoon-boygames
    @gewoon-boygames Жыл бұрын

    leuke video nos jeugdjournaal ik was gisteren bij een boeren protest was echt leuk

  • @gewoon-boygames

    @gewoon-boygames

    Жыл бұрын

    @Milsom Knits en hoezo vond je dat niet leuk dan ik bedoel dat ik de gezelligheid met mensen leuk vind

  • @TheMx5Channel
    @TheMx5Channel Жыл бұрын

    Hoi NOS Op 3, Ik ben erg benieuwd naar de oplossingen? Is het mogelijk een deel van het land te verkopen en dit bijvoorbeeld te gebruiken voor woningen en dat alleen onze export daalt maar ons voedsel binnen Nederland gewoon door blijft lopen? En wat is er mogelijk in de kasbouw? Ik heb veel gelezen over nieuwe gebouwen die met speciale verlichting zelfs onder de grond groente kunnen verbouwen met heel weinig water maar wel stroom verbruik, dat is toch weer efficient op te wekken met bijv. kern energie?

  • @jackstorm6769

    @jackstorm6769

    Жыл бұрын

    Die techniek is er al. Namelijk Aquaponics. Dit stelt ons in staat om in een bedrijfshal onder gecontroleerde condities voedsel te produceren. Dit is een gesloten systeem met minimaal waterverbruik, door in meerdere lagen te werken wordt de grondoppervlakte meerdere keren benut. Het punt is alleen dat er een enorm aantal groeilampen moeten branden en de kosten op dit moment voor de baten uit lopen. (Lees de consument is niet bereid meer te betalen voor een co2 neutraal eco-vriendelijk geproduceerd product) Een deel van de stroomkosten kan opgevangen worden met zonnepanelen, maar zeker nog niet alles. In de avond draai het systeem ook en verbruikt dus ook stroom. Productiepotentieel lijkt enorm groot, maar door de grote initiele investering en het hoge stroomverbruik door de groeilampen blijft de winstgevendheid nog achter.

  • @dekick4938
    @dekick4938 Жыл бұрын

    Aha logisch maar ondertussen wel even schiphol uitbreiden

  • @thijsjansen7863
    @thijsjansen7863 Жыл бұрын

    Altijd genieten van de video's van Sophie

  • @Alexanderkoll
    @Alexanderkoll Жыл бұрын

    Duidelijk!

  • @stefaniehello1
    @stefaniehello1 Жыл бұрын

    Ik snap inderdaad wel dat de stikstof omlaag moet, maar ik vraag me af hoe die boeren hun uitstoot moeten halveren zonder de helft van hun vee af te slachten. Hierdoor zullen er waarschijnlijk ook een hoop machines onbruikbaar worden en ruimte overblijven. Zijn er vervangende doeleinden?

  • @0BluePrototype0

    @0BluePrototype0

    Жыл бұрын

    Je geeft er zelf al antwoord op, niet.

  • @joeyleeuwestein7133

    @joeyleeuwestein7133

    Жыл бұрын

    Modernisering van stallen en het nog meer laten uitlopen van vee leidt tot lagere uitstoot. Het lastige is dat veel vee al vrij kan lopen, en dat modernisering heel veel geld kost; dat komt vaak weer bij de boer terecht. Het probleem is dat er, zoals het voorbeeld van de reeds verbouwde schuur in de video al aantoonde, om de haverklap een nieuw beleid is omtrent 'klimaatbewust boeren' ondanks het feit dat vele bedrijven jaarlijks duizenden investeren om maar aan de nieuwe maatstaaf te voldoen. Wil de Kamer dat er minder wordt uitgestoten, dan zal het een duidelijk, gericht en vooral toekomstgericht beleid moeten opstellen met maatregelen waarin de overheid zelf de subsidies en (uitkoop)vergoedingen zal betalen.

  • @KwissBeats

    @KwissBeats

    Жыл бұрын

    kan je mij uitleggen waarom stikstof omlaag moet?

  • @KrulliebolliiChannel
    @KrulliebolliiChannel Жыл бұрын

    Heel interessant dit en na het ook zien van de RTL Z aflevering over de boeren word het steeds duidelijker maar ben benieuwd wat voor oplossing ze gaan verzinnen. Zag de reactie/vraag ook al voorbij komen maar zou ook graag willen zien omtrent de huisartsen druk. Hier word al jaren over gediscussieerd en ben erg benieuwd wat de politiek hier iets mee doet.

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    Gaat niet gebeuren, uitkoopsom van 240 miljard is gereserveerd, ongetwijfeld van belastingeld

  • @KrulliebolliiChannel

    @KrulliebolliiChannel

    Жыл бұрын

    @@kijkbuiskindereen dat is veel geld voor een KZread video

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    @@KrulliebolliiChannel nee niet voor youtube video, lom de boeren bedrijven op te kopen

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Bedankt voor je reactie, huisartsendruk noteren we op onze ideeënlijst!

  • @VideoBeertje

    @VideoBeertje

    Жыл бұрын

    Ja! Ik zou ook wel een video willen zien over huisartsen druk! Hier in de stad hebben huisartsen het zo druk met al hun taken dat als je als patiënt een afspraak wilt maken, dat dat dan alleen kan voor minimaal over 2 weken tenzij het spoed is en dan is het een consult van slechts 10 minuten waarin zoveel besproken moet worden. De huisartsen lijken gestrest en daardoor minder persoonlijke aandacht te hebben voor hun patiënten (wat heel logisch is in hun situatie, maar niet goed voor mensen hun gezondheid). Complex, maar interessant probleem! Geen idee hoe dat eigenlijk zo gekomen is, dus hopelijk komt er een video over! :D

  • @luukl8296
    @luukl8296 Жыл бұрын

    2:06 Is het niet een beetje makkelijk vergelijken met Belgie? Belgie heeft ook gebergte waar landbouw bijna niet mogelijk is, dus nederland heeft veel meer bruikbare grond dan belgie en de meeste andere landen omdat wij zo mooi vlak zijn.

  • @gerardfloor2263

    @gerardfloor2263

    Жыл бұрын

    Dat wordt ook precies benoemd. Daarom hebben wij Nederland 2 keer zoveel stikstof omdat we zo vlak zijn en er optimaal gebruik er van maken ;) Wat zijn we mooi efficiënt met onze grond, poh

  • @elise4685

    @elise4685

    Жыл бұрын

    @Ezriq Xtra goed onderbouwd maat!

  • @gerardfloor2263

    @gerardfloor2263

    Жыл бұрын

    @Ezriq Xtra helemaal mooi dat je het een grote leugen vind, prima. Dat staat los waar ik het over had.. goed onderbouwd maat 👍

  • @elise4685

    @elise4685

    Жыл бұрын

    @Ezriq Xtra hahaha wappieeeeeh

  • @boogiesheep
    @boogiesheep Жыл бұрын

    Hele goede uitleg. Ik vraag me af waarom bij de reden van het stikstofoxide probleem altijd alleen de impact op de natuurgebieden wordt genoemd. En niet de gevolgen voor de opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel. Is dat omdat er voor de natuurgebieden wetgeving is waar Nederland zich aan moet houden, terwijl het klimaat akkoord voor Nederland meer vrijblijvend is?

  • @escwilde222

    @escwilde222

    Жыл бұрын

    Ja. De rechter heeft gesproken voor de natuurgebieden en daar ligt de nadruk nu op. Stikstof is ook een ander stofje dan CO². Daar zijn de laatste woorden ook niet over gesproken. Dan pas kijken we meer naar bedrijven als Shell.

  • @lolzordje123

    @lolzordje123

    Жыл бұрын

    Misschien omdat dat niet echt past in het feit dat onze atmosfeer sowieso 78% stikstof is?

  • @dalstein3708

    @dalstein3708

    Жыл бұрын

    @@lolzordje123 Pak je scheikundeboek er nog eens bij. De stikstof in de atmosfeer is N2, wat niet bijster reactief is en daarom weinig invloed heeft op de natuur. Landbouw en industrie stoten stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) uit, wat veel reactiever is en dus wel schade aanricht.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hi! Dat is inderdaad omdat Nederland volgens Europese afspraken verplicht is om natuurgebieden te beschermen. Het gaat om 162 Natura 2000-gebieden (die Nederland zelf heeft aangedragen). In eerste instantie was de bescherming van deze gebieden nationaal geregeld, maar in 2001 zijn er Europese regels gemaakt. Mocht je meer willen lezen, zie dit artikel: nos.nl/collectie/13901/artikel/2433131-dit-is-wat-je-moet-weten-om-de-stikstofcrisis-te-begrijpen

  • @EdeYOlorDSZs
    @EdeYOlorDSZs Жыл бұрын

    Lekker leren over de Nederlandse agrarische sector met techno muziek op de achtergrond. Lekker bezig NOS op 3!

  • @QuandarNl
    @QuandarNl Жыл бұрын

    Kunnen ze niet anders verzinnen? Je moet ze sowieso de kans geven. Er moeten nieuwe technologieen ontwikkeld worden. Pak tata steel maar eerst goed aan. Zorg ervoor dat thuiswerken weer meer normaal wordt. Wij worden ook weer steeds meer geforceerd om op kantoor te komen.

  • @ganondorf66

    @ganondorf66

    Жыл бұрын

    Helemaal nu er ook een voedseltekort aan zit te komen.

  • @PvpArchers22

    @PvpArchers22

    Жыл бұрын

    Technologische uitweg zit er niet snel aan te komen, krimpen zal jammer genoeg de meest redelijke oplossing worden

  • @rjfaber1991

    @rjfaber1991

    Жыл бұрын

    Het punt is dat je de hoogovens volledig kunt sluiten, en elk voertuig met dieselmotor van de Nederlandse wegen kunt weren, en nog steeds heb je niet de helft bereikt van wat een kleine reductie in de veestapel op zou brengen. Natuurlijk moeten de lasten van deze crisis proportioneel verdeeld worden, maar de agrarische industrie is nu eenmaal verreweg de grootste uitstoter van stikstofverbindingen, dus het is onvermijdelijk dat de klappen daar het hardst moeten zijn.

  • @ganondorf66

    @ganondorf66

    Жыл бұрын

    @@rjfaber1991 en waar haal je die cijfers vandaan?

  • @apotato5563

    @apotato5563

    Жыл бұрын

    @@ganondorf66 vlees is meestal een erg ineffieciente voedings bron, tevens is ons eten grootendeels brood dat komt vooral uit oekraïne/rusland. En de sancties/oorlogs getroffen havens maken het niet makkelijker. Wij nederlanders dragen nouwelijks bij aan de dieet die we volgen. Behalve ons enorme vlees/melk verbruik, maar dat kan minder

  • @mycomment1862
    @mycomment1862 Жыл бұрын

    Andere industriën hebben ook strenge regels voor hun afvalverwerking. Lijkt me niet gek dat boeren ook hun afval op goede wijze moeten verwerken en niet alleen maar op het land dumpen.

  • @wan6343

    @wan6343

    Жыл бұрын

    Hoe wil je voedsel anders laten groeien? Het is niet dumpen, land heeft voedingsstoffen nodig. Koeienmest is daar erg goed voor. Laat je niet zoveel wijs maken en doe je research.

  • @thomasr9149

    @thomasr9149

    Жыл бұрын

    @@wan6343 dat is niet het punt. Er is een overschot aan mest, het land raakt uitgeput. Inderdaad, doe research. Er wordt in NL meer mest uitgereden dan in andere landen en dat komt deels in het grondwater terecht 🧐

  • @markvernooij5740

    @markvernooij5740

    Жыл бұрын

    Stront is inderdaad absoluut geen afval en iedere boer moet zijn stront ook op een verantwoorde manier verwerken. Doe je research.

  • @mycomment1862

    @mycomment1862

    Жыл бұрын

    @@wan6343 Dit is hetzelfde argument als roepen: "Van CO2 groeien de plantjes." Ja, het is zo. Maar er kleven aan te veel uitstoot ook veel nadelige effecten.

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    Ja maar dat moesten ze per wet, lang geleden het in de grond injecteren

  • @maximsleypen
    @maximsleypen Жыл бұрын

    Interessante video! Wel jammer dat er niet is gesproken over mogelijke oplossingen.

  • @augustus331
    @augustus331 Жыл бұрын

    Vraag me toch af waarom de politie bij woon/klimaatprotesten wel ingrijpt, maar boeren de hele maatschappij kunnen ontwrichten zonder dat de politie iets doen. De wet geldt toch voor iedereen, ook voor mensen met trekkers?

  • @MrJtheunisz

    @MrJtheunisz

    Жыл бұрын

    Er is op een 16-jarige geschoten. Noem dat maar "geen ingrijpen". En dat is slechts een voorbeeld. Verder kun je niet zeggen dat er altijd bij protesten moet worden ingegrepen. Dat dient alleen te gebeuren bij ernstige verstoringen van de openbare orde. Daarbij moet het recht om te protesteren altijd gewaarborgd blijven worden. Bij goedgekeurde demonstraties is het zelfs de voornaamste taak van de politie om deze demonstraties te faciliteren, niet om te zoeken naar excuses om in te grijpen.

  • @user-zk5td6px6d
    @user-zk5td6px6d Жыл бұрын

    Nuttig feitje: de agrarische sector is tussen 1990 en 2017 al 63% in uitstoot gekrompen, dat terwijl de andere sectoren amper gekrompen zijn. Cijfers van na 2017 zijn er niet of worden niet gebruikt. Dit is de rede waarom een boer de berekeningen niet vertrouwt, en terecht. De meeste boeren willen best meehelpen voor een beter beleid, maar niet op deze manier.

  • @0BluePrototype0

    @0BluePrototype0

    Жыл бұрын

    Vertrouwt*

  • @rickrozen2341

    @rickrozen2341

    Жыл бұрын

    @@0BluePrototype0 Doe de wereld een plezier en koop een touw en een trap.

  • @0BluePrototype0

    @0BluePrototype0

    Жыл бұрын

    @@rickrozen2341 rijp voor het gesticht. Jij mag gesteriliseerd en opgesloten worden

  • @user-zk5td6px6d

    @user-zk5td6px6d

    Жыл бұрын

    @@0BluePrototype0 excuus

  • @daanjansen7327

    @daanjansen7327

    Жыл бұрын

    dat de andere sectoren minder gekrompen zijn betekent niet dat boeren niet meer de grootste uitstoters zijn. Maar met je eens laten we dat eens in beeld brengen dan kan dit argument van tafel.

  • @OrangeHorizon97
    @OrangeHorizon97 Жыл бұрын

    Hi harde werkers NOS. Zouden jullie een keer een video kunnen maken over zoet water en de spanningen die het mee brengt in de wereld. Lees er de laatste tijd wat meer over. Tekorten, dammen op plekken waar andere landen last van hebben, etc.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hi! Bedankt voor je suggestie, gaan we bespreken op de redactie.

  • @jorgelouis709
    @jorgelouis709 Жыл бұрын

    Van 60 procent naar 70 procent als doorvoer eraf moet en op het totaal is veeteelt ook maar een deel hoe zit het met vlees import en vlees industrie hoe groot is die vleesberg de melk industrie en melkplas ?

  • @Daeva83B
    @Daeva83B Жыл бұрын

    Geweldig uitleg! Thx! Af en toe ben ik in gesprek met mensen hierover. En het verbaast me hoe 1zijdig we het bekijken. De boer, bekijkt het vanuit de boers perspectief (een bedrijf wat moet blijven draaien). Vaak ook een totale ontkenning van wat er aan de hand is. Ik snap dat ze demonstreren, het is ook lastig... maar we hebben 1 planeet en dat is de kant vanwaar ik het bekijk. Ook aangezien we het al jaren weten.. heb ik niet echt sympathie meer. Als ik iets wist, en er eigenlijk naar moest handelen maar niet heb gedaan, dan is dat ook mijn eigen schuld, dikke bult. En wordt ik ook keihard uitgelachen en zoek het maar uit, ik luisterde niet. En wat betreft dat rellen (demonstreren), en op bezoek gaan naar een cellencomplex, ministers bang maken en etc.. Mafioso.. die boeren.. denken dat ze alles kunnen maken, ik vind ze echt asociaal hoe ze hiermee omgaan.

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    1 planeet en 1 wereldorde visie, die niet verder gaan dan 1 dimensionale leugens

  • @Daeva83B

    @Daeva83B

    Жыл бұрын

    @@kijkbuiskindereen dit bedoel ik. De meest intelligente opmerkingen krijg je te horen.. 🤷‍♀️🤦‍♀️

  • @barthuisman6076
    @barthuisman6076 Жыл бұрын

    Volgende video: de oplossingen. Want die zijn er ook… Rabo er uit, multinationals in krachtvoer opslag/export die alle Europese subsidies opstrijken er uit, en de subsidies direct naar de boeren voor de omschakeling naar plannen zoals die van caring farmers…

  • @XEinstein

    @XEinstein

    Жыл бұрын

    Liever helemaal geen subsidie voor boeren. Het is juist belachelijk dat zij hun producten onder hun kostprijs verkopen moeten en dan van subsidie leven. Boeren moeten gewoon een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

  • @beeldbuijs1003

    @beeldbuijs1003

    Жыл бұрын

    @@XEinstein Die subsidie is Europees geregeld. Met name Frankrijk wil dit er in houden, omdat die veel kleine / arme boeren hebben, waar het platteland mee staat of valt. Als die stoppen wordt voedsel schaarser en de prijzen hoger en volatieler. Nederland betaalt hoe dan ook mee aan de subsidies dus dan is het logisch dat de Nederlandse boeren ze ook krijgen. Overigens krijgen natuurorganisaties die grond hebben dezelfde subsidie. Uiteindelijk denken de meeste economen dat je beter dat beetje subsidie uit kunt teruggeven aan de boeren, want ze betalen netto natuurlijk nog steeds veel meer belasting dan ze subsidie krijgen. Uiteindelijk blijf je dan veel onafhankelijker van de wereldmarkt qua graan etc. (Hallo oorlog in Oekraïne!) Als je naar bijvoorbeeld de luchtvaart, scheepvaart etc kijkt, krijgen vaak veel viezere bedrijven zoals Shell, KLM, Schiphol en Tata Steel veel meer korting van de fiscus: Ze betalen helemáál geen belasting en zelfs hun producten zijn belastingvrij.

  • @kosterrhea548
    @kosterrhea548 Жыл бұрын

    Ze vergeten Rabobank die daar groot is geworden en nog hedendaagse grootste financierde van landbouw.

  • @d.5688
    @d.5688 Жыл бұрын

    Kunnen jullie een video maken over mogelijke oplossingen?

  • @thijmentwisted
    @thijmentwisted Жыл бұрын

    Wat een geweldige uitleg 👍 Ik snap dat niemand het wilt maar verandering moet gebeuren!

  • @kijkbuiskindereen

    @kijkbuiskindereen

    Жыл бұрын

    Begraaf het verleden, steel ons blind en kaal, en betitel het als iets wat moet

  • @Lucardini
    @Lucardini Жыл бұрын

    Kan de overheid niet gewoon samen met de boer herinvesteren in andere vormen van landbouw met veel minder vee en dus minder uitstoot? Wanbeleid heeft dit veroorzaakt dus ik denk dat een gedeelde verantwoordelijk daar wel op zijn plaats is en op deze manier hoeven de boeren niet hun levensstijl op te geven.

  • @RobinGooskens

    @RobinGooskens

    Жыл бұрын

    Dat kunnen ze zeker. Alleen als boeren niet willen praten en het land kapot protesteren wordt dat lastig.

  • @robinweits7259

    @robinweits7259

    Жыл бұрын

    @@RobinGooskens degene die niet willen praten is de overheid. Als de boeren met een voorstel komen dan schuiven ze die van de tafel zonder er bij na te denken. En ze kunnen veel beter dingen inoveren om de stikstof te beperken dan inkrimpen.

  • @robinweits7259

    @robinweits7259

    Жыл бұрын

    Maar het gaat ze meer om het land dat vrij komt wanneer de boeren stoppen l. Kunnen ze daar weer mooi huizen op bouwen. Of schiphol weer laten groeien.

  • @ganondorf66

    @ganondorf66

    Жыл бұрын

    @@RobinGooskens Als de enige persoon waar ze mee mogen praten de persoon is die ze al eerder genaaid heeft begrijp ik dat wel.

  • @robinenbernhard

    @robinenbernhard

    Жыл бұрын

    @@RobinGooskens is weer zo een die alleen keer iets over boeren hoort als op voor pagina staat en rest van tijd nooit interesse in toont. Anders had je geweten dit niet zo maar uit lucht komt vallen en niet alleen om stikstoff gaat.

  • @pimarntz8582
    @pimarntz8582 Жыл бұрын

    Ik mis nogal een hoop dingen in deze video er word namelijk veel mest afgezet naar Frankrijk , En ga is over de wereld kijken dan is het heel normaal dat voedsel 500 km aflegd

  • @bonnepostma996
    @bonnepostma996 Жыл бұрын

    Hi! Mooie video, maar als ik het goed onthouden heb is er 1 belangrijke reden voor de schaalvergroting vergeten, namelijk kunstmest! En laat dat nu ook een van de grootste problemen in de stifstofcrisis zijn. Door kunstmest is onze landbouw al jaren aan de steroïden en is die hoge productie haalbaar, dankzij een externe ‘input’. Een groot deel vd kunstmest zorgt dus indirect voor het overschot stikstof, de natuurlijke kringloop is daarmee verbroken. Haal je de kunstmest weg dan los je een groot deel vh probleem op.

  • @Ikreisrond
    @Ikreisrond Жыл бұрын

    Dank je wel NOS, was net aan het ontbijten…. 🤷🏼‍♂️😉

  • @JoanterWeele
    @JoanterWeele Жыл бұрын

    De landbouw heeft een plan van aanpak gemaakt die tussen de 3 en 4 miljard kost. Volgens het cpb kan dit de oplossing zijn maar het kabinet wil er niet naar kijken. Beetje jammer dat jullie dat niet hebben genoemd.

  • @JoanterWeele

    @JoanterWeele

    Жыл бұрын

    @@marekdg Inderdaad moet CPL zijn

  • @adalethicyoktu6288
    @adalethicyoktu6288 Жыл бұрын

    Bedankt

  • @wesleydekroon7710
    @wesleydekroon7710 Жыл бұрын

    Ik vraag mij af, wat er gaat gebeuren, als in 2030 de stikstofuitstoot gehalveerd wordt. Gaat er dan minder geëxporteerd worden?? Waar denkt de regering dat gat in inkomsten mee op te vullen? Bij de consument door boodschappen duurder weer te maken? Belastingen omhoog op andere gebieden onder de noemer van een nieuw probleem?

  • @jonathanv.9076
    @jonathanv.9076 Жыл бұрын

    Het is echt een top video ,al had ik liever wel gehad dat de standpunten van de boeren ook uitgelegd worden waarom ze bijvoorbeeld denken dat de berekeningen niet kloppen

  • @Geskipt

    @Geskipt

    Жыл бұрын

    Ik weet wel waarom ze vinden dat de berekeningen niet kloppen: anders moeten ze krimpen.

  • @Bruce954

    @Bruce954

    Жыл бұрын

    Overigens is de berekening van de boeren zelf al nagerekend en daar kwam uit dat de berekening van de boeren niet klopten. De tactiek van de boeren is trouwens ongeveer hetzelfde als wat Schiphol doet om te kunnen blijven groeien. Het wordt ook tijd om Schiphol, naast de landbouwsector, ook echt aan te pakken.

  • @Mr-wj4nu

    @Mr-wj4nu

    Жыл бұрын

    @@Geskipt berekeningen zijn onrechtvaardig vergelijken met bijvoorbeeld schiphol bij boeren kijken ze hoeveel stikstof (eiwit) gaat in de koe in vorm gras enz. En hoeveel melkeiwit eruit en vlees dan houd je netto stikstof uitstoot over. Bij schiphol meten ze niet zo van hoeveel brandstof tank ik en dump ik in de lucht tijdens het land als ik te zwaar ben nee schiphol meten ze met een machine tot 100 m na opstijgen

  • @Mr-wj4nu

    @Mr-wj4nu

    Жыл бұрын

    @@marekdg buiten dat, is de manier van meten niet eerlijk meet gewoon getankte aantal liters brandstof en je heb uitstoot hetzelfde bij een auto ze make nu de uitstoot na verbranding zo klein dat het niet te meten is maar nog steeds schadelijk is voor mensen

  • @tombruynen4727

    @tombruynen4727

    Жыл бұрын

    de berekeningen kloppen wel. alleen dat mensen serieus denken dat als we minder stikstof hebben ineens de natuur beter is is verstrekt belachelijk. we moeten gewoon de natuur in Nederland beter onderhouden. natuur in Nederland is zo klein dat het altijd neveneffecten heeft van alle andere factoren. als we in Nederland nu eens gaan denken als een boer en de natuur ga telen als een boer komt het goed alleen wil een boer zoveel mogelijk van een gewas op in ha. en bij een natuur gebied wil je zoveel mogelijk verschillende planten ver ha. maar daar moet je wat voor doen. bijvoorbeeld populaties verminderen van soorten. water geven de grond bekalken minder zuur ect. dat is de enige oplossing

  • @frankvanommeren201
    @frankvanommeren201 Жыл бұрын

    Goede introductievideo, maar nog lang niet het hele verhaal. Ik mis hier namelijk het feit dat de NH3 (ammoniak) uitstoot van de landbouwsector van 1990 tot 2015 al met bijna 70% is gedaald, lijkt me niet onbelangrijk.(DOI:10.1016/j.atmosenv.2017.01.031) Daarnaast is er van alles mis met de nieuwe stikstofwet. De wetenschappelijke basis van de AERIUS rekenmodellen staat op zeer losse schroeven, om maar te zwijgen over onzekerheid rondom depositie en schadelijkheid van de verschillende soorten stikstof. NH3 uit mest maakt onderdeel uit van een kringloop, terwijl NoX en No2 uit fossiele verbranding hieraan toegevoegd worden. Mischien een goed idee om de belangrijkste tegenargumenten tegen het beleid te belichten. Want ook al is de intentie goed, de huidige aanpak klopt niks van.

  • @susandrakenviller3683

    @susandrakenviller3683

    Жыл бұрын

    Ja ik mis zeker goede tegenargumenten. De meeste populaire tegenargumenten die ik tot nu toe hoor vanuit de ‘boeren’ hoek slaan nergens op, ik zou graag wat beters horen. Jammer dat dit item daaraan voorbij gaat.

  • @spijkerpoes

    @spijkerpoes

    Жыл бұрын

    NH3 kan wel deel zijn van de natuurlijke kringloop, maar wanneer je 2 miljard kilo soja elk jaar in die kringloop pompt - ja dan past t woord kringloop niet meer echt meer. idd stoffen die niet in natuurlijke kringloop passen zijn helemaal ruk. Glyfosaat om maar eens een uithoek te noemen

  • @samhillmann9295

    @samhillmann9295

    Жыл бұрын

    @Frank van Ommeren NH3 hoort inderdaad in de stikstof kringloop, net zoals CO2 bij de koolstofkringloop hoort. Helaas is het probleem dat als er teveel vee (vooral koeien) er teveel NH3 in de stikstofkringloop terecht komt en dat is het grote probleem

  • @Treinbouwer

    @Treinbouwer

    Жыл бұрын

    @@samhillmann9295 Wet van massabehoud: waar komen die N moleculen vandaan? Zijn koeien niet deel van die kringloop? Over import van voer kun je discussiëren, maar heel veel boeren halen het van het land waar ze de mest ook uitrijden. Dan dragen ze toch per saldo niet bij?

  • @samhillmann9295

    @samhillmann9295

    Жыл бұрын

    @@Treinbouwer daar heb je zeker een punt. Maar het probleem is de hoeveelheid mest die er vrijkomt. Deze mest zorgt voor problemen in nabij gebieden aangezien er te veel stikstof in de grond komt. Hier gaan sommige planten goed op, waardoor ze de oorspronkelijke planten eruit kunnen concurreren wat een probleem is. Als ze de mest van het land halen is dat geen probleem meer

  • @vinstra95
    @vinstra95 Жыл бұрын

    Hebben jullie dit ook met Engelse ondertiteling, voor de nieuwkomers in Nederland om ook te begrijpen wat er in Nederland gebeurt

  • @cynthiavanteylingen7922
    @cynthiavanteylingen7922 Жыл бұрын

    Ik vraag me af als je het eten van onze veestapel aan past of er dan ook minder stikstof en amoniak vrij komt.

  • @matthijs3134
    @matthijs3134 Жыл бұрын

    Als Nederland nou zo'n enorme landbouw exporteur is, waarom kunnen wij de stikstof dan niet compenseren met wat ze in andere landen niet hoeven uit te stoten dankzij onze geoliede en super efficiënte landbouw machine? Misschien is het een goed idee om de verschillende landen in de EU te laten focussen op waar ze enorm goed in zijn/bekend om staan door jaren ervaring en dat dan aan andere landen kunnen verkopen.

  • @bbukkems1

    @bbukkems1

    Жыл бұрын

    Goed idee, met als extra punt om de stront ook die kant uit te transporteren 😉 anders is het probleem voor ons en natuur nog niet opgelost.... En of mensen het er mee eens zijn of niet, zonder goede natuurkwaliteit wordt het leven alleen maar zwaarder

  • @guillaumevandermaas9316

    @guillaumevandermaas9316

    Жыл бұрын

    omdat stikstof je niet kan compenseren als het gewoon neerslaat in onze natuur. de natuur gaat gewoon kapot. te weinig biodiversiteit. Technsich gezien zou je wel onze boeren kunnen verdelen over Europa en heb je geen probleem

  • @Geskipt

    @Geskipt

    Жыл бұрын

    Leuk idee dat lijkt op hoe we met CO2 omgaan, maar stikstof is meer een lokaal probleem. Wegens de kwetsbare Natura2000 gebieden in ons eigen land kan dit niet, want daar leidt stikstof tot problemen.

  • @MauriceBiermans

    @MauriceBiermans

    Жыл бұрын

    De stront klotst hier tegen de dijken en moet weg. Compenseren kan door exporteren. Schepen vol gier/mest. Giertankers! Probleem opgelost. Sterker nog, wat als we die mest dumpen in de oceaan? Wie weet krijg je daar dan algenbloei en dat zuigt weer CO2 uit de lucht. Twee strontvliegen in een klap.

  • @willemmkuipers

    @willemmkuipers

    Жыл бұрын

    Omdat stikstof lokaal problemen veroorzaakt, waar broeikasgassen dat juist globaal doen

  • @streglof
    @streglof Жыл бұрын

    In een tijd van groeiend voedseltekort en stijgende inflatie bewust de landbouw aan banden leggen klinkt in mijn oren als pure kwaadaardigheid. Je zegt de stikstofuitstoot "moet" omlaag. Ik hoor echter geen enkele onderbouwing waarom dit zo zou zijn. Ik houd erg veel van de natuur maar ik zie niet waarom deze als prioriteit boven de landbouw gezet zou moeten worden.

  • @escwilde222

    @escwilde222

    Жыл бұрын

    Dan heb je de video niet gekeken. Er is overschot en dus moeten wij minderen, anders zal de natuur in Nederland kapot gaan met kettingreactie gevolgen erbij. Dit heeft de hoge rechter besloten. Punt. Boeren moeten minderen en het maakt me niet uit hoe. Daarvoor hoeven we niet heel Nederland voor te ontwrichten

  • @dannyvandervoort32
    @dannyvandervoort32 Жыл бұрын

    Grafiek op 8:08, zou misschien een beter beeld geven als je ook de productie meeneemt in de grafiek. En is de uitstoot alleen van de akkerbouw of word schiphol en andere industrieën meegerekend?

  • @matthijswinkelhagen9829

    @matthijswinkelhagen9829

    Жыл бұрын

    Meer dan 65% is in Nederland landbouw uitstoot dus k zou er zo naar kijken dat het totaal is

  • @Sharp_Stone

    @Sharp_Stone

    Жыл бұрын

    Je leest totale, dus gaat over het totaal aan stikstof. Er wordt ergens anders nog uitgelegd hoe dat zich vertaalt in Nederland

  • @milkdrinker5966

    @milkdrinker5966

    Жыл бұрын

    Vraag me af of dit klopt. Hoe kan Luxemburg de nummer twee zijn?! Zelfs nog boven grote landen als Frankrijk en Duitsland........

  • @Sharp_Stone

    @Sharp_Stone

    Жыл бұрын

    @@milkdrinker5966 gaat om stikstofuitstoot per vierkante kilometer. Luxemburg is niet zo groot en veel verkeer en beetje industriële uitstoot. Het is ook wat er in het land wordt gemeten. Met het Ruhrgebied naast je heb je helaas niet zo gek veel te zeggen.

  • @milkdrinker5966

    @milkdrinker5966

    Жыл бұрын

    @@Sharp_Stone Top bedankt

  • @EdeYOlorDSZs
    @EdeYOlorDSZs Жыл бұрын

    De universiteit van Wageningen is ook een van de beste landbouw universiteiten van de wereld.

  • @willemmkuipers
    @willemmkuipers Жыл бұрын

    Ik vind het verhaal “we zijn naar een klif gedreven, wat moeten we nu” ondermaats. Constant hebben deze ondernemers enkel reactief op op het kabinet geacteerd, om de eigen winst te maximaliseren nét binnen de kaders van de wet/vergunning Met een beetje eigen strategisch inzicht had men dit al 40 jaar kunnen zien aankomen. Dat hoort ook bij ondernemen. Ga nou gewoon netjes een gesprek aan over financiële hulp, en bekijk wat er mogelijk is. Wellicht kunnen we supermarkten verplichten minstens de helft van de goederen lokaal te moeten kopen , tegen een erlijke prijs. Stop met die k*ttrekkers overal neer te zetten en te janken/“protesteren”. Jullie zijn geen kleuters, jullie zijn professionals in de veehouderij

  • @gerriboom

    @gerriboom

    Жыл бұрын

    Kankerstadslui

  • @zephyros256

    @zephyros256

    Жыл бұрын

    Sterker nog, pak em beet 40 a 30 jaar terug waren er al uitspraken over de negatieve effecten van een grote veestapel en geluiden over het verkleinen ervan.

  • @HD4all

    @HD4all

    Жыл бұрын

    Volledig eens

  • @Geertjuh6464

    @Geertjuh6464

    Жыл бұрын

    Volledig eens

  • @H1SCOTTY

    @H1SCOTTY

    Жыл бұрын

    Niet om eigen winst te maximaliseren, niet een scheldwoord want dat probeert uiteindelijk iedere ondernemer, maar om een leefbaar loon te genereren. Boeren krijgen maar 14% van de winkelprijs en verdienen vaak nog onder minimum loon. Boeren zitten echter klem, men moest uitbreiden om innovatie als luchtwasser stikstof-arme vloer terug te verdienen. Of was men biologisch gegaan kan het wel 10 jaar duren voor SKAL hun grond schoon genoeg verklaart, tot die tijd liggen productiekosten hoger, zijn opbrengsten lager en krijgt men gangbare prijzen (bio-industrie is dus gangbaar).

  • @HeleenKerssies
    @HeleenKerssies Жыл бұрын

    Misschien een video maken over de stikstofruimte? Dus daarin uitgelegd hoe Nederland zich moet houden aan de max uitstoot van stikstof? Boeren moeten minderen zodat er weer meer woningen en wegen kunnen komen. Het gaat om de stikstofruimte en niet om het klimaat.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Dank voor je tip!

  • @tibusandchef7219
    @tibusandchef7219 Жыл бұрын

    De grootste vervuilers zijn grote bedrijven! Maar daar hoor je de belastingdienst niet over! Die betalen wel ondanks dat het 100x slechter is dan de boeren! De overheid heeft simpelweg bouwgrond nodig! De overheid hoeft slecht een klein aantal mensen in de boot te nemen (boeren) voor een groot stuk grond!

  • @Copernicus22
    @Copernicus22 Жыл бұрын

    Geweldige video! Super scherp weer!

  • @oskarmoorlag3399
    @oskarmoorlag3399 Жыл бұрын

    Volgens mij willen ze niet de boeren weg voor de stikstof, maar gewon zodat er meer huizen gebouwd kunnen worden! Omdat er zoveel huizen tekort zijn.

  • @HeleenKerssies

    @HeleenKerssies

    Жыл бұрын

    Exact! Het is inderdaad het administratieve probleem. Nu is het stikstof te hoog waardoor er geen huizen kunnen komen. Minder boer is meer stikstof ruimte en daardoor meer huizen. Het is inderdaad geen klimaat kwestie maar een kwestie van stikstof ruimte.

  • @lolzordje123

    @lolzordje123

    Жыл бұрын

    Klopt, ruimte maken voor immigratie. Daarbij komt nog lekker wat voedselschaarste en zo zijn we aardig op schema met de doelstellingen.

  • @_Kontjebonker

    @_Kontjebonker

    Жыл бұрын

    Het gaat ook om de grond. Juist om de grond. Stikstofrechten konden ze kopen, maar ze wilden perse de grond erbij