Waarom reclames verboden zouden moeten worden | VPRO Tegenlicht

Ғылым және технология

Overal reclame: we zijn het doodnormaal gaan vinden. Kunnen we ook zonder? Een voorhoede van activisten, burgemeesters en juristen strijdt steeds zichtbaarder tegen alomtegenwoordige reclame.
In 2020 wordt wereldwijd bijna 600 miljard euro uitgegeven aan reclames. Stadsbewoners zien nu veel meer advertenties dan dertig jaar geleden. Maar in een ontwikkelde informatiesamenleving als de onze is iedereen toch zelf wel in staat om te bedenken wat men wil kopen? Hoe zou een toekomst zonder reclame eruit kunnen zien, en hoe zou die gefinancierd kunnen worden?
In bushokjes, in kranten en op onze schermen woedt nu een verwoestende concurrentiestrijd tussen adverteerders die ons gedrag willen beïnvloeden. Jurist Ramsi Woodcock, die we spraken, zegt daarover: 'Billboards zijn de schoorstenen van de geest. Het wordt tijd dat we afrekenen met die geestvervuilende infrastructuur.'
Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
Website: tegenlicht.vpro.nl/
Instagram: / vpro_tegenlicht
Facebook: / vprotegenlicht
Twitter: / vprotegenlicht
Meet-ups: www.vpro.nl/programmas/tegenl...
Kijkwijzer: Alle leeftijden

Пікірлер: 833

  • @bubble-and-scrape
    @bubble-and-scrape2 ай бұрын

    Hier ben ik het zo mee eens! Reclame is zo onnodig, irritant en overal aanwezig. Als burgers hebben wij recht op kwaliteit van leven, niet op een overkill aan schreeuwerige product aanprijzingen!

  • @Airbiscuitmaker

    @Airbiscuitmaker

    2 ай бұрын

    Exact!

  • @DerekSmit

    @DerekSmit

    2 ай бұрын

    Precies en de publieke ruimte is van ons allemaal, dus daar zouden we ook allemaal iets over te zeggen moeten hebben. Een gigantisch reclamebord ergens schaadt deze ruimte, eigenlijk op dezelfde manier als iemand die heel veel overlast veroorzaakt met een sportuitlaat die je 3 wijken verderop kunt horen aankomen.

  • @DelFlo

    @DelFlo

    Ай бұрын

    Je moet de massa bezig houden met consumeren anders wordt het chaos

  • @DerekSmit

    @DerekSmit

    Ай бұрын

    @@DelFlo Het was ook geen chaos toen elk dorp nog 3 kleine winkeltjes had, waar je net de basis benodigheden kon kopen.

  • @DelFlo

    @DelFlo

    Ай бұрын

    @@DerekSmit Toen was de kerk er nog. En werkten mensen langer.

  • @go4acro
    @go4acro2 ай бұрын

    Weg met al die advertenties

  • @XcelentTom.

    @XcelentTom.

    2 ай бұрын

    Vooral KZread Revanced is ook erg prettig. Blokkeert vrijwel alle reclames op de telefoon!

  • @renevank

    @renevank

    2 ай бұрын

    @@XcelentTom. Werkt die bij jou nog? Die van mij werkt niet meer.

  • @BilboBaggins236

    @BilboBaggins236

    2 ай бұрын

    @@XcelentTom. Kan ook altijd gwn adblock browser installeren, kan je YT zonder ads kijken, maar ook alle pirate streaming sites zoals Braflix of Sportfeed24 zonder ads

  • @memunist5765

    @memunist5765

    2 ай бұрын

    @@renevank Opnieuw installeren fixt het probleem over het algemeen

  • @hugo.bakker6675

    @hugo.bakker6675

    Ай бұрын

    Weg met de consumptie maatschappij ;)

  • @amy4924
    @amy49242 ай бұрын

    Voor mij heel fijn om dit te zien. Vier jaar studie advertising en 2 jaar in de wereld gewerkt. Ik raakte in een burnout omdat ik tot dezelfde conclusie kwam als Thomas. Gestopt met werken en nu werk ik in het maatschappelijk veld en zet mij in voor sociale non profit organisaties. Beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

  • @jaspertuin2073

    @jaspertuin2073

    2 ай бұрын

    Ik heb tijdens mijn studie Communicatie en Multimedia design dezelfde conclusie getrokken. Het is echt een opleiding vol met ruimte voor creativiteit en innovatie, en trekt ook dit type student aan - maar uiteindelijk stroomt zon 25-30% door naar de Marketing sector. Wat een verspilling zeg....

  • @amy4924

    @amy4924

    2 ай бұрын

    Ja dat zijn helaas de best betaalde banen. Toch zonde van al dat creatieve talent..

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    2 ай бұрын

    Ik heb Marketing, standbouw, productpresentatie en etaleren gestudeerd, 4 jaar in totaal. Hoewel het vormgeven nog steeds leuk is, ben ik erna Pedagogisch Werker gaan studeren en maak nu kunst voor een Stichting, waarnaast ik mijn creatieve kennis gebruik in mijn eigen leven (d.w.z. het vormgeven van mijn huis, cadeautjes voor mijn omgeving enz.) Als ik tips geef aan winkels over etaleren (of ik help iemand even met een mannequin aankleden tijdens het winkelen) dan is dat bij Nonprofit-winkels, tweedehands winkels en kleine ZZP-winkeltjes. Ik vind/vond advertenties die op een creatieve manier vormgegeven zijn nog steeds leuk, maar wat er nu "buiten" aan het gebeuren is, is echt belachelijk.

  • @aerobicpatje

    @aerobicpatje

    Ай бұрын

    Nou ik hoop dat dit door slaat naar verbod op online reclame te beginnen bij youtube! Ik erger mij groen en geel aan al dat dwingende shit reclame, tenzij je betaald natuurlijk...dus ook nog extra moeten betalen om geen reclame te ontvangen? Hell no, zij behoren ons te betalen om reclame aan te bieden. Kortom ik vind dat er verplicht een optie moet komen om reclame uit te kunnen zetten, zeker als men invloeden via een populaire platform als KZread op kinderen / tieners willen overbrengen. #Stopyoutubereclame

  • @amy4924

    @amy4924

    Ай бұрын

    Ik denk dat dit helaas lastig word in de online wereld omdat KZread zelf eigendom is van het platform mogen zij dit zelf bepalen. Irritatie is geen argument als de consument ondanks de irritatie toch blijft kijken. In de echte wereld is er wel mogelijkheid tot verandering want het rijst de vraag: van wie is het publieke domein? Vanuit politiek is hier veel meer te behalen.

  • @bakkerem1967
    @bakkerem1967Ай бұрын

    Ik ben wat autistisch aangelegd, en ik heb een absolute bloedhekel aan al die schreeuwende walgelijke reclames.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    Tja, ik heb een absolute bloedhekel aan autisten. Verbieden maar!

  • @OfficialCANVAS

    @OfficialCANVAS

    Ай бұрын

    Goed. De literatuur laat weten dat autisten gevoeliger zijn voor manipulatie technieken

  • @thebreadbringer

    @thebreadbringer

    Ай бұрын

    Het is überhaupt stomvervelend. Er is ook vrijwel geen kunst meer in reclameposters, het is vaak niet meer dan een foto van het product, dus het is exclusief irritante manipulatie.

  • @themsdosnerd
    @themsdosnerd2 ай бұрын

    De burgermeester van Grenoble gaf veel redenen waarom mensen tegen reclames zijn. Nog meer redenen: - Billboards zijn gewoon lelijk. - Reclames kunnen problemen veroorzaken bij mensen die slecht met geld om kunnen gaan. - Reclames zijn slecht voor de economie: Ze kosten veel geld, en doen niks anders dan klanten van het ene bedrijf naar de andere lokken. Hierdoor zal het eerste bedrijf ook weer adverteren, waardoor alle bedrijven geld uitgeven aan advertenties, en de klanten weer op de oude plek terecht komen.

  • @markkabuto

    @markkabuto

    2 ай бұрын

    - Reclame in de publieke ruimte, met name langs drukke wegen, is gevaarlijk. Je dient als deelnemer aan het verkeer je aandacht bij dat verkeer te hebben. Een smartphone gebruiken mag niet, dat is afleiding, maar billboards (zeker als ze bewegen) zouden wel mogen?

  • @anong1470

    @anong1470

    2 ай бұрын

    1. Windmolens en zonneweides ook, voor een propagandistisch en sinister doel worden die op kosten van veelal belastinggeld toch gebouwd. (geen waarde toegevoegd dus, vooruitlopend op punt 3) 2. Een samenleving die alleen op het beschermen van de zwaksten daarbinnen is gericht gaat nooit competitief kunnen zijn, aspiratie boven eindeloze vangnetten en betutteling, aub. 3. Pertinente onzin. De reclame industrie is een markt met competitie zoals alle anderen, die ook belasting betaalt en waarin getalenteerde mensen zichzelf in kunnen ontplooien. Je begrijpt echt niks van economie als je meent dat wanneer bedrijven geld steken in adverteren dit "slecht is voor de economie", evenals klanten die binnen concurrentie op commercieel niveau wisselen van waar ze hun geld aan uitgeven. Kneuzige argumentatie ten top dit. Helaas gaat het met de economisch ongeletterde alompresente linkse macht alleen maar erger worden via de EU naar alle waarschijnlijkheid, waardoor Europa compleet economisch irrelevant gaat worden tov Amerika en Azië.

  • @ducopieterse7103

    @ducopieterse7103

    Ай бұрын

    Klopt. Ze vechten om een stukje marktaandeel, terwijl er niet opeens meer gebruikt van gaat worden, denk aan bijv aan wasmiddelen.

  • @janne-mans8295

    @janne-mans8295

    Ай бұрын

    levert wel iets op aan belastingen dus valt dat weg, gaan andere belastingen omhoog

  • @savo2021

    @savo2021

    Ай бұрын

    Reclame levert geen belastingen op, want het is een uitgave van een bedrijf, die van de belaste winst af gaat. Zonder reclame kunnen bedrijven meer winst maken, maar alleen als geen enkel bedrijf reclame kan maken.

  • @mauritslinden2769
    @mauritslinden27692 ай бұрын

    Interessant is dat ook als je voorstander bent van de vrije markt, advertenties veel meer ingeperkt zouden moeten worden. Een goed functionerende vrije markt vereist dat consumenten weloverwogen rationele beslissingen kunnen maken, en dat gebeurt niet als je gebombardeerd wordt met reclames die je willen verleiden ipv informeren.

  • @dotz7616

    @dotz7616

    Ай бұрын

    Wat je zegt staat haaks op de vrije markt.

  • @alcannehoutzaager1304

    @alcannehoutzaager1304

    Ай бұрын

    @@dotz7616 Een goed funtionerende vrijmarkt stelt paal & perk aan het promoten van diensten & producten die hun negatieve impact, externe kosten afwenetelen op de maatschappij en het milieu en bevordert een mentaliteit, cultuur, producten en diensten die beter & goedkoper voorzien in basisbehoeften......

  • @hankstorm3135

    @hankstorm3135

    Ай бұрын

    @@dotz7616 ik denk dat er iets valt te zeggen over competitie vervalsing en monopolies. vrijheid werkt van twee kanten moet u niet vergeten. die van u houd op waar die van de ander begint.

  • @dotz7616

    @dotz7616

    Ай бұрын

    @@hankstorm3135 Huh? Wat hebben reclames met monopolies, competitievervalsing en inperking van vrijheden van anderen te maken? Reclames komen voor in monopolies, oligopolies en markten met duizenden aanbieders. Wat is het verband? Sterker nog, er van uitgaande dat je monopolies onwenselijk vindt, hoe zou een nieuwe partij een monopolie doorbreken als die geen aandacht op haar product of diensten kan vestigen? Hoe leiden reclames tot competitievervalsing? Smaad en valse claims zijn al strafbaar, of het nou reclame betreft of niet, dus dat punt gaat in ieder geval niet op. Hoe beperkt de vrijheid om reclame te maken de vrijheid van anderen?

  • @ThaJay

    @ThaJay

    Ай бұрын

    Een vrije markt is ook vrij om te manipuleren en onderdrukken. Een vrije markt is alles behalve eerlijk. Als wij op een eerlijke en gebalanceerde manier commercie willen bedrijven zal dat juist in een sterk gereguleerde markt moeten, waarbij de hefboom van schaal teniet gedaan wordt.

  • @youteacher78
    @youteacher782 ай бұрын

    Het lukt mij vrij aardig om er van weg te blijven. Adblocker op je browser en KZread kijken via Firefox en niet via de app of Chrome. Ik kijk geen tv en luister geen radio. Muziek luister ik via betaald abonnement of ik koop nummers op Bandcamp. Laatst heb ik de CD en cassette verzameling van mijn moeder geërfd. Naast de nostalgie is het gewoon heerlijk om fysieke media te draaien, heel rustgevend. Verder een Nee-Nee sticker op de brievenbus. Boodschappenlijstje maken en daar niet van afwijken helpt om gefocust door de winkel te lopen. De Lidl is bijvoorbeeld ook veel minder erg dan de AH qua opdringerige reclame. Op stations en dergelijke heb ik koptelefoon op en lees ik een boek. Reclame vrij is een illusie, maar reclame arm is goed haalbaar.

  • @TheRubendjc

    @TheRubendjc

    2 ай бұрын

    Alhoewel dat haalbaar is, wat is het hele punt. Vind jij het oke dat de rest van Nederland onder slechte invloed staat, maar jij kan je eraan onttrekken. Gaat het er niet om dat maatschappelijke problemen ons indirect als persoon ook aangaan?

  • @youteacher78

    @youteacher78

    2 ай бұрын

    @@TheRubendjc dan kom je bij de vraag hoe maakbaar de samenleving is. Ik ben opgegroeid zonder tv, mijn kinderen zijn opgegroeid zonder tv. We zijn niet religieus of zo, maar het is niet de gewoonte in onze familie. Zie jij ooit reclame voor vapes of fatbikes? Ik niet, maar alle jongeren hebben ze. Peer pressure en opvoeding is veel krachtiger dan reclame. Ik ben helemaal voor het verbieden van reclame, maar heb niet de illusie dat het grote maatschappelijke problemen oplost. Massa consumptie stopt pas als er geen beloning meer is in de vorm van status. De gewoonte om te duelleren is in de 19de eeuw binnen één generatie verdwenen, omdat het niet "cool" meer was. Geen postbus 51 campagne voor nodig. Ik was een paar jaar geleden in Kroatië, daar dronken de jongeren geen druppel bier, want vreselijk oubollig. Uiteindelijk zijn het de mensen zelf, die bepalen hoe de wereld er uit komt te zien. We hebben nu de dead internet theorie, die kan het einde betekenen van het huidige op clicks gebaseerde internet. Ik deel mijn ervaring omdat ik denk dat het mensen kan helpen om te beseffen dat wanneer de behoefte bestaat, de uitvoering best meevalt.

  • @TheRubendjc

    @TheRubendjc

    Ай бұрын

    @@youteacher78 dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Hmm grotendeels mee eens, alhoewel ik wel wil opmerken dat mensen wel invloed hebben hoe de wereld eruit ziet (zeker in een goed werkende democratie) is het in dit geval voornamelijk bedrijven die dit bepalen en mensen die het bevestigen dat ze dit willen of het ze niet uitmaakt. Dus er moet zeker wat bewustwording en actie op komen.

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    Ай бұрын

    Oneens. Ik denk dat reclamevrij wel mogelijk is. Waarom zou een reclameloze samenleving volgens jou onmogelijk zijn?

  • @Johanneslol11

    @Johanneslol11

    Ай бұрын

    Nog een tip, laat je eten bezorgen door jumbo of AH. Want ook in de winkel manipuleren ze je. Als je online koopt, doe je verder geen impuls aankopen

  • @timo3724
    @timo37242 ай бұрын

    Als iemand die Marketing heeft gestudeerd, ben ik het er helemaal mee eens. Tenzij het een campagne is die het publiek puur wil informeren, is het is pure manipulatie. Het doel van marketing is meestal om mensen tot overconsumptie of overspending te leiden. Als je ziet wat voor neurologische onderzoeken er aan sommige marketing campagnes van te voren gaat dan zie je snel dat een ontwetend persoon volledig kansloos is tegen deze invloeden die vaak in hun nadeel werken.

  • @SmegmaMale69

    @SmegmaMale69

    Ай бұрын

    Zelfde voor mij, ook marketing gestudeerd en heb daarna van dat hele wereldje afgezien

  • @Jeretyto

    @Jeretyto

    Ай бұрын

    Ik vind het zo absurd dat er meer geld/tijd/moeite in het onderzoeken van de effectiviteit van marketing, dan sommige levensbedreigende gezondheidsproblemen

  • @timo3724

    @timo3724

    Ай бұрын

    @@jeffreybout Misschien een makelijk voorbeeld is marktcreatie (een markt creëren die er eerst niet was). Doel = jouw gedrag veranderen om vraag te creëren. Of je dit product nodig hebt zal geen marketeer zich afvragen, het enige doel is verkopen (trekt vaak prestatie gerichte mensen aan) Een bekend en makkelijk voorbeeld is '4 uur cup a soep'. Het doel is om jou zo lang te bombarderen met dit bericht dat het eerste wat jij denkt als jij om 4 uur naar de klok kijkt is 'cup a soep'. Deze connectie moet zo sterk worden dat als je 4 uur ziet je bijna automatisch cup a soep pakt zonder hierbij na te denken. Veel mensen denken ze hier te slim voor zijn en het bij hun niet werkt maar geloof mij het werkt als een malle, bedrijven pompen hier niet niks miljoenen in.

  • @ShannaNL

    @ShannaNL

    4 күн бұрын

    @@timo3724 Nou nee, die reclame heeft me juist van het merk doen afdraaien. Hetzelfde dat ik geen DE drink maar goedkope koffie met dezelfde samenstelling en betere smaak, geen viakal gebruik maar soda, geen darmflora nastreef met Yakul, maar gewoon eet wat ik lekker vind. Dus ja, aldus jouw woorden, ben ik te slim. Addblockers, promotieblockers, tv eruit gedonderd. Ja, ik verzet me tegen reclame, al decennia. Het is schadelijk en onverantwoord. Begin maar hier, met die flauwekul van "creators" en "influencers" oftewel Reclame-najagers en google met zijn dataverkoop.

  • @MarcelGeutjes
    @MarcelGeutjes2 ай бұрын

    Tijd is het meest kostbare wat wij hebben in dit leven. Als ik werk krijg ik een vergoeding voor die kostbare tijd die ik vrijwillig bij een werkgever spendeer. Elke reclame consumeert mijn aandacht en tijd zonder dat ik daar voor kies, mijn tijd wordt gestolen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Ik kijk geen TV vanwege de enorme tijdverspilling, van de ongewenste reclame. Ik betaal Google om geen reclame te hoeven zien, maar sommige diensten wel graag gebruik, wat in wezen belachelijk is, Google zou iedereen moeten betalen om reclame aan te mogen bieden. Reclame is massamanipulatie een goede actie van deze Fransen.

  • @wesleykeur9148

    @wesleykeur9148

    2 ай бұрын

    Omgekeerd zorgen reclames ervoor dat sommige entertainment je gratis kan worden gegeven, in dat opzicht bespaart het je tijd/geld

  • @anong1470

    @anong1470

    2 ай бұрын

    Gebruik een adblocker en ga pushups doen tijdens reclameblokken. Ik zie al sinds ik 12 ben geen reclames meer. Waarom moet alles altijd gelijk verboden worden, lol.

  • @Red_pine

    @Red_pine

    Ай бұрын

    ​@@anong1470 ook gehersenspoeld dus. Is niet raar hoor grootste deel van de mensen is door de reclamewereld in de val gelokt. Het is niet normaal dat de publieke ruimte gekaapt is door bedrijven die hun reclame in je brein willen stoppen. Een verbod op reclame in de publieke ruimte is in het geval van reclame de enige manier om er zeker van te zijn dat we overal weer toegang krijgen tot een publieke ruimte zonder dat we bewust en onbewust gebombardeerd worden met reclamemeuk.

  • @TheBobiaan

    @TheBobiaan

    Ай бұрын

    "k betaal Google om geen reclame te hoeven zien, maar sommige diensten wel graag gebruik, wat in wezen belachelijk is, " waarom is het belachelijk om te betalen voor iets wat je graag gebruikt?

  • @GuidoHaverkort

    @GuidoHaverkort

    Ай бұрын

    Waarom zou google z'n services gratis aan moeten bieden😅 ik heb ook een hekel aan reclames maar dat je dan moet betalen voor de service is compleet logisch

  • @renevank
    @renevank2 ай бұрын

    Ik vraag me af, als heel veel mensen in principe achter deze beweging staan, waarom lijkt deze beweging dan nog zo klein? Zijn veel mensen er nog niet bewust van?

  • @remc0s

    @remc0s

    2 ай бұрын

    Misschien moeten ze meer reclame maken 😆

  • @Quick_Fix

    @Quick_Fix

    2 ай бұрын

    Veel mensen zijn zich er wel van bewust, maar zijn niet bereid ervoor de straat op te gaan.

  • @ThomiX0.0

    @ThomiX0.0

    2 ай бұрын

    Het is niet zo simpel als je hier doet voorkomen, wij leven in een 'rechts georiënteerd' landje, waar reclame voor de ondernemers als noodzaak zal worden gezien. De simpele logica van verstands-vervuiling gaat voor deze politieke groep geen waarde opleveren, het gaat niet om het 'gepeupel' maar om de machtige 'markt-spelers', daar kun je wat mee bekostigen, daar komen ook de zgn lobyisten vandaan, daar zit meer dynamiek in..tralalala...

  • @theeternalnow6506

    @theeternalnow6506

    Ай бұрын

    Ik wist niet dat deze beweging er was en kan het alleen maar toejuichen.

  • @lordbunbury

    @lordbunbury

    Ай бұрын

    Reclame is zo normaal geworden dat mensen de ergernis voor lief nemen. Net zoals geluidsoverlast overal. Mensen denken dat het er nou eenmaal bijhoort.

  • @mr-boo
    @mr-booАй бұрын

    Geweldige rapportage! Ik heb elke mogelijkheid al uitgebuit om reclame buiten de deur te houden. Het is gif voor de geest.

  • @gertjanhoeve2756
    @gertjanhoeve27562 ай бұрын

    Fantastisch voorbeeld van hoe actievoeren hoort, met het uitmaken van de gevelreclame: geen schade maken en direct het maatschappelijke probleem in kwestie concreet oplossen door de reclameuiting te verwijderen ( en en passant het milieu helpen maar daar gaat het niet eens om). De gemeente zou het direct moeten regelen dat reclameverlichting uit hoort als de winkel dicht is. En wanneer het licht aangelaten wordt, het handhavers of toevallige voorbijgangers vrij staat de brandweerknop te gebruiken.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    Het aparte is dat lichtgevende gevelreclame in sommige steden (of departementen?) in Frankrijk volgens mij al verplicht uitgeschakeld moest worden na een bepaalde tijd. Het is in ieder geval opgenomen in een nieuwe wet dat etalage- en kantoorverlichting en dergelijke niet meer mag na verlaten van de laatste werknemer van het pand. Gevelreclame lijkt daar dus niet onder te vallen óf, en dat zou me ook niet zoveel verbazen, er wordt niet op gehandhaafd en als er wel op gehandhaafd zijn de boetes, zeker voor een keten als Starbucks, gewoon een lachertje. Overigens kan dat in Nederland ook gewoon, zo'n brandweerschakelaar is net zo verplicht hier als daar.

  • @Yozghetto
    @Yozghetto2 ай бұрын

    Dag VPRO, kunnen jullie ook een filmpje maken over cookies. Met name dat vele bedrijven de optie wel of niet opslaan. En de derde partijen die hier mee gemoeid zijn. Per advertentie wel honderden partijen.

  • @DutchEmblem

    @DutchEmblem

    2 ай бұрын

    Ik zou hier ook graag meer over willen weten. Hoorde laatst nog dat cookies afwijzen helemaal geen nut heeft..

  • @tegenlicht

    @tegenlicht

    Ай бұрын

    Niet helemaal hetzelfde, maar dat ecosysteem komt wel aan bod in de grote dataroof, die ook op ons kanaal te vinden is!

  • @Overhemd

    @Overhemd

    Ай бұрын

    pro tip: gebruik op de pc een cookie blocker. Dat zijn browser extensions zoals "i don't care about cookies". Miss valt er zelfs te fixen dat t ook op mobiel kan, zelf nog niet uitgeprobeerd

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    @@Overhemd Volgens mij heeft Firefox voor mobiel gebruik standaard al iets ingebouwd zitten om dat aan te zetten, zonder plugin of wat dan ook. Telkens als ik de vraag krijg (ik internet zelden op m'n telefoon) is standaard het meest minimale al ingevuld en hoef ik niet meer alles uit te vinken. Ook 'Gerechtvaardigd belang' (wat ik de meest idiote dooddoener vind) is standaard uitgevinkt.

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    Ай бұрын

    @@Overhemd zeker, ik gebruik zelf Adguard op PC en mobiel. met Adguard home zou je het zelfs kunnen gebruiken op je Smart TV, smart fridge of smart lightbulb. Je kiest zelf wat je wel of niet wil zien, zoals het hoort in mijn ogen. Ik zelf wil geen reclame zien, niet gebruikmaken van optionele cookies, niet getraceerd worden en geen overbodige 'phone home' connecties hebben. Dit soort dingen zijn allemaal in te stellen.

  • @yomuin5389
    @yomuin5389Ай бұрын

    Ik ben echt 100% voor. Weg met die constante diarree van zo irritant mogelijke jengelende reclame, bedoeld om zo veel mogelijk geld uit je handen te trekken voor onzin die je anders nooit had gehoeven.

  • @Nikki.H
    @Nikki.HАй бұрын

    Nog het meest irritant vind ik de mobiele reclames die je hele scherm in beslag nemen en waarvan het skip knopje zo klein is dat je er bijna altijd naast drukt en de reclame nog meer in je gezicht gooit. En dan alle reclames die je niet kunt skippen 😤 vaak zijn de reclames nog super slechte gewoontes aan het promoten ook, zoals loterijen of zwaar dubieuze mobiele games. Ben helemaal voor minder of geen agressieve reclames!

  • @Smauritsius

    @Smauritsius

    Ай бұрын

    Probeer KZread Revanced voor Android, geen reclames en met de Sponsorblock plugin skip je zelfs automatisch gesponsorde segmenten ij de video zelf.

  • @nikolasmaes99

    @nikolasmaes99

    Ай бұрын

    Zelfs als je in je fotogalerij aan het browsen bent. In het Cyrillisch (Russisch schrift). Dat is Xiaomi. Oh en spyware. Samsung is wrs best prijs/kwaliteit.

  • @TheMylittletony

    @TheMylittletony

    Ай бұрын

    Browser met adblock regelen, dan ben je er zo vanaf

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    Of wat ik laatst in Amsterdam CS op het metrostation voor de Noord-Zuid lijn zag: toen de lijn geopend werd, werd er gejubeld hoe rustig en steriel de stations waren, omdat er geen reclames toegestaan werden op de perrons. Ik geloofde er helemaal niets van dat dat ook zo zou blijven, al helemaal niet omdat mij bij het eerste bezoek opviel dat er duidelijk afwijkende panelen in de muur zaten die alles weg hadden van grote LCD-schermen, alleen stonden ze niet aan. Niemand gaat geld uitgeven aan dergelijke dure signage schermen als je ze niet gaat gebruiken (voor de duidelijkheid: dergelijke LCD-schermen zijn veel, veeel duurder dan gewone LCD-monitoren voor consumenten, omdat ze 24 uur per dag aan staan en daardoor veel duurdere componenten bevatten: AG Neovo is zo'n merk, je moet voor de grap eens een relatief klein scherm van ze opzoeken en naar de prijs kijken) Ik ben een aantal jaar niet in de metro geweest op een rustig moment, maar gisteren daalde ik af richting het metrostation en eenmaal op het perron: precies wat ik verwachtte. Ook de Noord-Zuidlijn is nu gewoon een stroboscoop-festijn geworden met de meest irritante digitale reclames op die schermen die in moordend tempo afwisselen. Naast het feit dat ik het energieverbruik een ding vind (al vraag ik me ook altijd af wat de kosten voor energie/productie van al het papieren reclamegeweld zijn) vind ik sommige reclames gewoon ronduit gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor epileptische aanvallen door stroboscopische beelden.

  • @ZWD2011

    @ZWD2011

    Ай бұрын

    Of neem een abonnement. There's no such thing as a free lunch.

  • @JanTenWoldeEnschede
    @JanTenWoldeEnschede2 ай бұрын

    Helemaal eens, alle reclame verbieden, ik roep het al jaren...! Reclame = manipulatie, indoctrinatie, liegen. We zijn gaan doen of dat normaal is. Kinderen groeien op denkende dat dat normaal is en gaan ook liegen en misleiden. Alternatief: dwing producenten tot het vullen van een database met feitelijke informatie over producten. Zodat we objectief kunnen vergelijken. En recyclen (teruggeven aan producent als er iets mis is).

  • @TheRubendjc

    @TheRubendjc

    2 ай бұрын

    ik vraag me af hoeveel er dan nog reclame zou zijn als ze met feitelijke informatie moeten komen... Wat wel fijn is als mensen een betere keuze kunnen maken, zullen er wel meer kwaliteit producten overblijven.

  • @Manjarow

    @Manjarow

    2 ай бұрын

    zelfs het nieuws doet dit alles is manipulatie en bedrog kut mensen

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    2 ай бұрын

    Als de politiek zich blijft bedienen van indoctrinatie en leugens, gaat het zeker niet alles oplossen. Sommige kinderen krijgen nu mee dat het volstrekt normaal is om als volwassene je politieke motivatie te baseren en vorm te geven op basis van het pesten van kinderen...

  • @DelFlo

    @DelFlo

    Ай бұрын

    Reclame is nodig. Je moet het verlangen van de massa sturen, anders wordt het chaos.

  • @maartenlabrie6628

    @maartenlabrie6628

    Ай бұрын

    ​@@DelFlo hahaahhahahaha ja sturen om elke paar jaar een nieuwe stofzuiger te kopen zeker

  • @abcdef.fedcba
    @abcdef.fedcba2 ай бұрын

    Gister in een cafe'tje wat gaan drinken. Letterlijk in het toilet zat een scherm verwerkt met reclame erin...

  • @mikmak.420

    @mikmak.420

    2 ай бұрын

    En het werkt nog ook helaas, je zou juist eerder denken dat zulke bedrijven geboycot worden. Waarom doen we dat niet?

  • @gmy33

    @gmy33

    2 ай бұрын

    ​@@mikmak.420teveel mensen stellen I helft geen vragen en leven overleven hun leven ..

  • @gmy33

    @gmy33

    2 ай бұрын

    Net als met de zelfscan ... als het niet meer loony dan stopt het

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    2 ай бұрын

    Arjen Lubach had daar iets over, het filmpje heet Overal reclame | De Avondshow met Arjen Lubach (S4) Misschien een opluchting om dat even te kijken, hij gaat helemaal los.

  • @evolad2463

    @evolad2463

    2 ай бұрын

    ik zou slachtofferhulp zoeken das echt net zo erg als verkrachting

  • @geert-janvreeburg4573
    @geert-janvreeburg45732 ай бұрын

    Hoeveel energie verspilling. Enkel om de consumptie economie draaiende te houden 🤮🤮🤮🤮🤮

  • @evolad2463

    @evolad2463

    2 ай бұрын

    ok jood....

  • @ducopieterse7103

    @ducopieterse7103

    Ай бұрын

    Waar zijn de klimaatactivisten, zou je bijna denken ;-) ? Groenlinks zou zeer tegen reclame moeten zijn. Hoor ze nooit !

  • @evolad2463

    @evolad2463

    Ай бұрын

    @@ducopieterse7103 omdat de jood ze geen toestemming heeft gegeven

  • @romrommi

    @romrommi

    Ай бұрын

    ​​@@ducopieterse7103Ik denk persoonlijk dat dat komt omdat groene partijen (zoals GL) er nog niet bewust van de impact zijn. Ik hoop dat je zelf ook begrijpt dat niet elke groene partij van elke manier weet om de planeet schoon te houden.

  • @Gittermaster0

    @Gittermaster0

    Ай бұрын

    Koop je volgende wasmachine bij een betrouwbare leverancier! AEG

  • @user-bg9zn7sc8s
    @user-bg9zn7sc8sАй бұрын

    Wat een helden die activisten!!!😍GEWELDIG

  • @theovalenteijn8700
    @theovalenteijn87002 ай бұрын

    heb een prima add blocker als ik online ben, dus geen advertenties voor mij. maar onderweg langs de snelweg etc. ik irriteer me er een ongeluk aan. alles wordt je gewoon in de strot geduwd. 🤮

  • @Redisia

    @Redisia

    2 ай бұрын

    Je kunt net zoals mij doen... alles wat je ziet qua reclamen op een no buy lijst zetten. Uiteindelijk betaal je om jezelf (en andere) te irriteren als je dat merk koopt.

  • @evolad2463

    @evolad2463

    2 ай бұрын

    kijk dan weg

  • @Redisia

    @Redisia

    2 ай бұрын

    @@evolad2463 beetje lastig om het niet te zien wanneer alles aan de west kant één grote lichtshow is in de lucht omdat de borden extreem groot en fel zijn.

  • @evolad2463

    @evolad2463

    2 ай бұрын

    @@Redisia ok en?

  • @Redisia

    @Redisia

    2 ай бұрын

    @@evolad2463 Weg kijken heeft weinig zin wanneer zo extreem lichtgevend zijn dat je zelfs indirect achter bossen op kilometers afstand ziet dat ze er zijn.

  • @87plank
    @87plankАй бұрын

    Besteed hier alstublieft nog meer tijd en een aflevering aan! Je word volledig ondergesneeuwd door reclame, altijd. Ook in de zomer ;)

  • @ReindeRRustema
    @ReindeRRustemaАй бұрын

    Ik roep het al sinds 2009, destijds in Spits en NRC. Ben er ook een petitie over begonnen: 'Aandacht koop je niet, aandacht verdien je', om alle handel in aandacht te criminaliseren.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    Ok. Hoe breng je een nieuw product dan onder de aandacht? Wachten tot iemand toevallig je fabriek achterop een industrieterrein binnen loopt?

  • @ReindeRRustema

    @ReindeRRustema

    Ай бұрын

    @@nelus7276 via onafhankelijke (vak)journalisten die daar goed voor worden betaald door de lezers/kijkers. Via detaillisten die goede onafhankelijke adviezen geven. Beroepsgroepen die dat dan goed moeten doen om te bestaan.

  • @dotz7616

    @dotz7616

    Ай бұрын

    Ik vind ook al jaren dat er veel te weinig censuur is in Nederland. Hopelijk lukt het je gauw om alle media in Nederland onder controle te krijgen!

  • @kogelnuldertien9859
    @kogelnuldertien98592 ай бұрын

    Respect voor die burgemeester, welke wordt de eerste in nederland die het durft of zijn we daar te kapitalistisch voor? 2024 er moet iets anders bedacht worden als kapitalisme of communisme. Net of dat de eenigste 2 oplossingen zijn zoals links en rechts.

  • @gmy33

    @gmy33

    2 ай бұрын

    Ja man nederlanders zijn echt niet te doen

  • @ThomiX0.0

    @ThomiX0.0

    2 ай бұрын

    Zal ik je een geheimpje verklappen? Je BENT het allebij, zoals iedereen om je heen dat al is. Er bestaat eenvoudig geen menselijke gedachte, die niet door zijn inprenting en omgeving wordt beïnvloed, daar bovenop heeft elk mens de behoefte om prettig of goed gevonden te worden, en daar komt de corruptie in je denken vandaan. ( we geloven onze visie ipv de waarheid) En dat noemen we dan gewoon 'mijn waarheid'... De scheiding tussen 'links en rechts' is gemaakt om dat je erin gelooft en daar je best voor gaat doen, maar wezenlijk ben je het allebij, het hangt alleen maar van de doelstelling af hoe je zult antwoorden. Er zijn geen mooie en lelijke bomen, het is alleen maar je visie. Een landje kan bestuurd worden zonder politieke voorkeuren en twistgesprekken, de waarde zit in de kunde van het vak zelf, niet in je voorkeuren, die verwarren de zaak alleen maar. Een gezonde keuze is er een waarbij je je voorkeur even 'on-hold' zet, want dan ben je niet in verwarring en zie je helder. :-) En dat heb ik niet bedacht, dat zijn feiten.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    Noem eens wat knul? Want ik ga mijn vrijheid niet opgeven omdat jij wat liep te dagdromen. Mag ik niet meer zelf weten wat voor werk ik doe en voor welk geld?

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    @@nelus7276 Ik denk dat kogelnuldertien9859 niet zozeer doelt op ander werk, maar op een andere naam van de samenlevings-vorm. Daar lijkt inderdaad een nogal tweekamp in te bestaan: 'als je niet kapitalistisch bent, dan moet je wel communistisch zijn!' Maar zo simpel is het niet en enige nuance is wel op z'n plek.

  • @jezusbloodie

    @jezusbloodie

    Ай бұрын

    @nelus7276 jouw reactie illustreert de polarisatie op dit onderwerp prachtig. Waarom meteen zo opgejaagd en kleinerend reageren op de zeer neutrale en open suggestie dat er mischien meer dan 2 compleet exclusieve systemen mogenlijk zouden kunnen zijn?

  • @irissupercoolsy
    @irissupercoolsy2 ай бұрын

    Reclame moet echt beperkt blijven, anders wordt het om gek van te worden

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    Ай бұрын

    zonder adblock was ik 20 jaar geleden al gek geworden. gelukkig valt reclame op straat in Nederland in verhouding nog mee, maar ook dat is veel te veel geworden. ik vind het wel wat makkelijker te negeren dan online reclame en reclame met geluid.

  • @Redisia
    @Redisia2 ай бұрын

    Waar mijn ouders wonen zie je 4 lelijke massale lichtgevende reclame borden die de hele nacht verlichten. Weg met deze zooi.

  • @thatguywithdatlaptop4922
    @thatguywithdatlaptop4922Ай бұрын

    Vind Reclames verschrikkelijk maar ook gevaarlijk op sommige punten. Bij een druk kruispunt bij mij in de buurt hebben ze een groot led scherm gezet die reclamefilmpjes speel, erg vreemd omdat we niet onzelf mogen afleiden met telefoons etc. Maar wel zo'n groot flitsend bord tussen 2 weghelften zetten?

  • @megustAslagt
    @megustAslagt2 ай бұрын

    Goed om te zien. Het grootste probleem met reclame, die ik zie, is dat er een ethische code ontbreekt. Er zit decennia onderzoek achter hoe zo goed mogelijk mensen te manipuleren te laten doen wat je wilt, en een menselijke geest is er niet meer goed tegen opgewassen. Een beetje reclame is natuurlijk wel een beetje nodig, maar dan puur om tegen mensen te kunnen zeggen "hey, ik besta ook". Maar de manipulatie die erachter zit zou verboden moeten worden. En ja, ik ben het dus eens met een heel aantal andere comments hier.

  • @gmy33

    @gmy33

    2 ай бұрын

    Onzin het is gewoon de mens die reageert via zijn menselijk mechanica .. niks moeilijke manipulatie gewoon domme mensen leven dom . ..

  • @jaspertuin2073

    @jaspertuin2073

    2 ай бұрын

    Dat ''beetje nodige reclame'' dat je noemt is wat in de video bedoeld wordt met de informatie voorzienende functie. En het andere deel is waar we vanaf moeten: namelijk het manipulatieve onderdeel. Ik heb bij mijn studie CMD veel geleerd over marketing, en ik denk dat een ethische code voor reclame nooit écht integer kan zijn - en dus is het eigenlijk gewoon het zoveelste fabeltje die de sector/bedrijven zouden gebruiken om zichzelf te legitimeren. Het beste recente voorbeeld dat ik ken is het legaliseren van reclame voor gokken dat totaal averechts heeft uitgepakt. De commissies die opgezet waren om die reclame op een ''goede manier'' weer toe te staan was hardstikke corrupt en onderhevig aan een enorme lobby die nooit kon handelen vanuit het algemeen belang. Sommige dingen blijven gewoon verrot tot diep in hun kern, hoeveel werk je ook doet om het goed te maken, reclame is daar één van.

  • @anong1470

    @anong1470

    2 ай бұрын

    Alle reclame werkt hetzelfde. De doelgroep aanspreken waarvoor het bedoeld is, deze te informeren over waarom het product voor hen geschikt is en over te halen dit te kopen. Wat jij manipulatie noemt komt neer op deze noodzakelijke punten, inclusief het "manipulatieve" aspect van onderscheiding in concurrentie. Het probleem is niet de manier waarop reclame wordt gemaakt, zolang het product/offer niet inherent schadelijk of misbruik makend van een kwetsbare doelgroep is. Goede producten die door hun applicatie levens verbeteren of op zijn minst veel belastinggeld opleveren om te investeren in noodzakelijke maatschappelijke systemen gebruiken precies dezelfde technieken als producten die focussen op bijvoorbeeld gokverslaafden om snel geld te verdienen. Reclame verbieden is op basis van misplaatste onderbuik gevoelens een noodzakelijke economische industrie de nek omdraaien en je land of continent compleet niet-competitief maken.

  • @gmy33

    @gmy33

    Ай бұрын

    @@anong1470 voor het gemak stap je dan over het feit van belasting ontduiking heen .. de grootste bedrijven betalen het minste belasting .. en consumentisme moet idd een halt toegeroepen worden .. er is ruimschoots tekort aan arbeids krachten in andere industrien..

  • @megustAslagt

    @megustAslagt

    Ай бұрын

    @@anong1470 ik zou je graag willen wijzen op de eerste comment hieronder en het filmpje waar met meer en betere onderbouwing dan ieder van ons geeft, een extremer standpunt ingenomen wordt. Ik zie dan nog een functie van reclame voor met name kleinere bedrijven die soms nog niet makkelijk deel kunnen nemen aan de vooropgezette informatie infrastructuur. Maar het punt dat zij beiden maken dat de informerende functie van reclame nagenoeg altijd achterblijft (kijk naar zo'n beetje alle autoreclames, kijk naar degene waarbij ze offroad rijden en dan een disclaimer erbij moeten zetten dat het niet geschikt is voor offroad. Ze maken hun auto tot een statussymbool in plaats van zich te richten op de specificaties van de auto en hoe deze zich zou moeten onderscheiden van de competitie). En dan niet eens te spreken over leugens die naar voren worden gebracht door het idee van een bepaalde functie te wekken, of reclames die inspelen op verslavingen. Denk daarbij aan dingen als red bull die zichzelf constant verbindt aan sport, of fast food en casino reclames. Mogelijk zou je kunnen zeggen dat de KZread reclame van KZread zelf een van de weinig soort van ethische is omdat ze zich houden tot enkel het laten zien van een logo en benoemen waar dat abonnement voor dient in plaats van een hoop fierelantijntjes eromheen. En het belastingargument heeft meerdere oplossingen, zoals gewoon een wet in te stellen die hogere vermogingsbelasting op bedrijven zou kunnen heffen, of dat er met minder reclame meer geld naar salaris kan gaan, of dat producten goedkoper worden en daardoor sociale vangnetten minder nodig zijn. En dan komt er nog een laatste punt over dat een product het leven makkelijker zou kunnen maken en hoe dit een illusie is of het leven juist zo makkelijk wordt dat het tot psychische problematiek leidt, maar heb op dit moment geen zin om hier verder op in te gaan want het opzoeken van de bronnen kost teveel tijd. Iets met het friction manifesto (designingfriction), een invloedrijk paper over de versplintering van productie en eigenaarschap, en een studie over muizen die alles kregen wat hun hartje begeerden zonder er iets voor te hoeven doen. En dan nog 2 bronnen die sowieso bestaan over dit onderwerp.

  • @yelr-
    @yelr-Ай бұрын

    Een wereld zonder reclames, dat lijkt me echt heerlijk!

  • @tina4621
    @tina46212 ай бұрын

    Als ik te agressief vaak reclame van een bepaald bedrijf zie, ga ik daar niets kopen of bestellen. Dit bedrijf komt bij mij over als manipulerend en werkonbekwaam. Meer bezig met reclame dan kwaliteit.....

  • @ducopieterse7103

    @ducopieterse7103

    Ай бұрын

    Zo probeer ik dat ook te doen. Edoch, de mens is als een kudde dier, en dat weet de adverteerder.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    Dat heb ik dus ook... Net zoals ik al snel uit principe (omdat de werkwijzes van het bedrijf al eens onder een vergrootglas zijn komen te liggen) ergens iets niet koop. Ik snap bijvoorbeeld ook de hang van mensen naar aliexpress en zo niet. Allereerst niet vanwege de extreem lage kosten: je wéét (of zou moeten weten) dat de arbeidsomstandigheden in China daardoor abominabel zijn, maar punt twee is dat veel van die zooi daar vandaan gewoon extreem slechte kwaliteit is. Maar ja, als het stuk gaat 'dan kopen we wel weer een nieuwe, want het is zo goedkoop'. En in 'ruil' wordt er een leuk profiel van je opgesteld, want ik geloof echt niet dat je gegevens alleen voor je aankoop gebruikt en/of bewaard worden. Zelfde met Amazon trouwens: dezelfde goedkope troep, maar naast China sponsor je er dan ook nog Jeff Bezos mee en de werkomstandigheden voor werknemers in de distributiecentra waar de orders verzameld worden zijn erbarmelijk (en die centra staan gewoon in Europa!)

  • @tina4621

    @tina4621

    Ай бұрын

    @@weeardguy ja...en dan weten wij weer waarom wij net zoals amerika een weggooi maatschappij hebben. Want de tip om alles te repareren indien stuk, gaat niet op want er zitten geen schroefjes meer in de apparaten.

  • @TheSuperappelflap

    @TheSuperappelflap

    Ай бұрын

    @@tina4621 Gelukkig is er recent right to repair wetgeving in de EU gekomen dus binnenkort zitten die schroefjes er wel weer op. En anders mag je dat bedrijf aanklagen.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    @@TheSuperappelflap Ja, dat is een hele kleine stap in de goede richting. Het jammere is alleen dat een heel groot deel van de apparaten vol zit met elektronica waar je als consument vrijwel niet aan kunt komen en als je er wel aan kunt komen tegen een software-muur aanloopt: of het IC is geprogrammeerd door de fabrikant en de software krijg je niet of (en dat gebeurt ook) de software en programmeerhardware is wel beschikbaar voor relatief weinig geld, maar om de softwre in het IC te kunnen vervangen moet je eerst een beveiligings-sleutel invoeren. En die heeft, jawel, de fabrikant en die krijg je niet in handen als consument. Voor sommige zaken vind ik dat gerechtvaardigd: lithium-accu's bevatten, afhankelijk van de prijs, een zeer geavanceerd beveiligingssysteem met meerdere lagen om de accu's zelf te beveiligen tegen overladen en dergelijke: datzelfde system zorgt ook voor extreem accurate voorspelling van de restlading. Maar datzelfde systeem maakt vervanging door de gemiddelde consument bijna onmogelijk. Gezien de risico's die dergelijke accu's met zich meebrengen vind ik dat wel te begrijpen (en het is waarschijnlijk maar goed ook, ik heb genoeg levensgevaarlijk geknutsel gezien in m'n tijd als werknemer in een elektronicazaak), maar toch is het jammer dat fabrikanten daar de deur dichthouden. En dan heb ik het nog niet eens over de extreem specialistische apparatuur gehad die je voor steeds meer reparaties dient te hebben. De tijd dat je met een gewone soldeerbout en een multimeter bijna alles kon repareren, ligt ver achter ons.

  • @Rick.Spierenburg
    @Rick.SpierenburgАй бұрын

    Een ander punt wat jammer genoeg niet erg belicht werd is het feit dat onze producten ook een stuk duurder worden dankzij reclames. Een bedrijf als Coca Cola spendeert jaarlijks ~4 miljard aan reclame en marketing, hun jaarlijkse omzet was ~45 miljard. Dat is bijna 10% van hun omzet. Koop je een blikje cola van 2 euro betaal je dus 20 cent alleen maar om geterroriseerd te worden met hun reclames.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    Precies dat. Daarom heb ik ook zo'n gruwelijke hekel aan die 'reclame' van Stichting Dierenlot, waarin allemaal dierenopvangcentra en dierenambulances aan bod komen. Ik heb nog nooit de tijd opgenomen, maar kelere wat duurt die reclame lang: volgens mij zo 1,5 minuut. En als die nou alleen nog op lokale/regionale zenders vertoond zou worden, zou het kwa kosten nog wel meevallen. Maar die reclame komt op de grootste zenders, op behoorlijk belangrijke tijdstippen langs en kost dus een godsvermogen. Dan zet ik, bij een stichting die zo infantiel mogelijk idealistisch over probeert te komen, meteen m'n vraagtekens, want als je zóveel geld hebt om te spenderen aan reclame, dan klopt er iets niet. De lokale dierenambulance drukt ons ook telkens op het hart om niet aan die stichting te doneren, maar rechtstreeks op hun eigen rekeningnummer, omdat ze anders vrij weinig van de donatie zien. Dat sterkt me in de overtuiging dat er veel meer geld aan reclame opgaat dan aan hun idealistische doel.

  • @TheSuperappelflap

    @TheSuperappelflap

    Ай бұрын

    En daar komt nog bij dat Coca Cola de supermarkten terroriseert om hun producten onder de kostprijs te verkopen (de supermarkten maken verlies op Coca Cola) en anders halen ze hun producten gewoon uit de schappen van die supermarkt. De supermarkt moet die verliezen compenseren door meer marge te maken op andere producten, voornamelijk de vers, zuivel en groente afdelingen. Koop je dus een net sinaasappels bij de supermarkt dan betaal je ook voor de reclame die Coca Cola maakt.

  • @PiecieRoneJones

    @PiecieRoneJones

    Ай бұрын

    Bedrijven zullen altijd het punt zoeken waarop ze zoveel mogelijk, voor zo'n hoog mogelijke prijs kunnen verkopen. Daarnaast: juist van kleinere bedrijven zijn producten vaak duurder, een groot bedrijf met veel omzet kan vaak goedkopere grondstoffen krijgen, en veel omzet wordt gegenereerd mede door reclame. Ik zeg niet dat ik dit niet achterlijk vind, maar je argument slaat de plank wel wat mis.

  • @jurgenkranenburg1309
    @jurgenkranenburg1309Ай бұрын

    het is fijn dat er eindelijk een beetje aandacht wordt besteed aan het feit dat als kapitalisme zo doorgaat als dat het nu loopt, dat het gegarandeerd onze ondergang wordt.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    Je bedoelt, als jij met geweld het economische gedrag van alle andere mensen mocht bepalen ging alles veel beter?

  • @CrusterfunkShenanigans
    @CrusterfunkShenanigansАй бұрын

    Reklame en lobbyen moet allebij ten STRENGSTE verboden worden imho. ( in openbare ruimte EN op internet!)

  • @ThaJay

    @ThaJay

    Ай бұрын

    Het internet is tegenwoordig onderdeel van de openbare ruimte.

  • @VoorDeFilm
    @VoorDeFilm2 ай бұрын

    Superinteressante aflevering!

  • @caskaptein9889
    @caskaptein9889Ай бұрын

    Hier ben ik het helemaal mee eens! Ik stoor me zo erg aan dat alles gecommercialisserd is.

  • @Silacide
    @SilacideАй бұрын

    Ik gebruik adblocker op KZread. Niet omdat ik advertenties inherent vervelend vind, maar omdat het er dusdanig veel zijn dat het platform bijna onbruikbaar wordt. Als ik een advertentie krijg die langer is dan 30 seconden sluit ik liever de site gewoon af en ga ik wel wat anders doen. Daarnaast zijn de meeste advertenties ook gewoon compleet nutteloos ivm het product dat ze verkopen en hoe vaker ik dezelfde advertentie zie voor een product, hoe minder ik geneigd ben om het aan te schaffen.

  • @iamroopa6847
    @iamroopa68472 ай бұрын

    Reclames zijn de meest irritante van youtube en televisie kijken...

  • @anong1470

    @anong1470

    2 ай бұрын

    Gebruik Brave browser en doe wat nuttigs tijdens reclameblokken.

  • @ferencav
    @ferencavКүн бұрын

    Prachtige aflevering! En helemaal mee eens. Mensen denken vaak dat ze niet gevoelig zijn voor reclame, maar je bent bewust en onbewust ontzettend gevormd door al die boodschappen. Mooi plan om dit eens flink in te dammen.

  • @sarbe6625
    @sarbe6625Ай бұрын

    Ik houd een lijst bij van alle bedrijven waar ik het echt helemaal zat ben van hun advertenties, en als ik iets ga kopen waarbij ik wat keuze heb tussen verschillende producten van verschillende bedrijven, dan check ik altijd eventjes die lijst om te zien of dat me een paar laat wegstrepen.

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    Ай бұрын

    doe je dit ook voor andere dingen waar je het echt niet mee eens bent? advertenties zie ik gelukkig eigenlijk niet, maar ik heb wel een blacklist van bedrijven om andere redenen.

  • @sarbe6625

    @sarbe6625

    Ай бұрын

    @@HazewinDog Ook voor andere redenen als ik er iets over leer ja.

  • @ProCookin
    @ProCookinАй бұрын

    Goed item, zeer sterke argumenten. Blij dat hier eindelijk is aandacht voor is. Stoor mij ontzettend aan ongevraagde manipulatie vol met leugens en misleidende informatie. Inspirerend om te zien dat die gasten hier tegen protesteren, helden!

  • @Jesper0408
    @Jesper0408Ай бұрын

    Het meeste hekel heb ik nog aan advertenties die niks nieuws tonen, zoals advertenties van supermarkten. Puur om je elke keer te lokken om een of ander product te kopen wat deze week weer in de 'aanbieding' is. En ook dit zijn allemaal verkoop trucs, want hiermee bespaar je onderaan de streep ook helemaal niks, maar dat is dan weer een ander onderwerp. Zelfs dat dit soort advertenties nog wekelijks op papier worden gedrukt is echt een groot dieptepunt.

  • @TheSuperappelflap

    @TheSuperappelflap

    Ай бұрын

    Daarom ga ik naar de Dirk

  • @yetty4032
    @yetty4032Ай бұрын

    Thank you for great job . I m totally agree with you guys keep up 👏👏👏👏👏💐

  • @cyrilcobut8392
    @cyrilcobut8392Ай бұрын

    Heel goeie reportage over het onderwerp

  • @tijmen131
    @tijmen13124 күн бұрын

    Heel interessant punt, zo had ik het nog niet bekeken. Ik had al een hekel aan advertenties, maar nu zie ik ook in waarom we ze moeten uitbannen uit onze maatschappij

  • @thorebergmann1986
    @thorebergmann19862 ай бұрын

    Much love from Germany for this 🖤🎉

  • @hardcorewillneverbow
    @hardcorewillneverbowАй бұрын

    Ik gebruik al jaren adblocker en kijk door te veel reclame al jaren geen TV meer want ik betaal al zoveel voor tv en internet.

  • @BigLeBowski4456
    @BigLeBowski4456Ай бұрын

    9:25 Sterk beeld, goed werk editor.

  • @MarkBigShark
    @MarkBigShark9 күн бұрын

    Wat een goeie aflevering zeg.

  • @JePeVePe
    @JePeVePeАй бұрын

    Gepubliceerd op een medium die mensen DWINGT om reclames te kijken.... zie KZread's 'reactie' op adblockers bij bijv Brave browser.... 'mag niet'

  • @Ominous89
    @Ominous89Ай бұрын

    Dit vind ik goed. Reclame is een van de meest irritante triggers die je maar kan verzinnen. Het wordt steeds vaker als chantagemiddel gebruikt bij bijvoorbeeld KZread of Spotify. Het gaat zo: Wil je geen reclames meer? Dan moet je maandelijks een x bedrag betalen voor een Premium account. Doe je dat niet? Dan krijg je om de 10 minuten de meest irritante zinloze rotreclames die je maar kan verzinnen, op herhaling.

  • @KarianneHylkema

    @KarianneHylkema

    Ай бұрын

    Tijd om onze cd- en dvd-collectie weer uit de mottenballen te halen.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    Chantage? Verwende kreng ben je. Het is gewoon een aanbod.

  • @Ominous89

    @Ominous89

    Ай бұрын

    @@nelus7276 een verwend kreng? Ja met jou wil ik wel een afspraak. Ik zoek al jaren iemand die ik voor de lol in elkaar wil trappen.

  • @TheSuperappelflap

    @TheSuperappelflap

    Ай бұрын

    @@nelus7276 De Europese Commissie is het gelukkig niet met je eens dat bedrijven klanten zo mogen behandelen, dat je moet betalen voor het recht dat je data niet wordt doorverkocht aan adverteerders. Je hebt namelijk een recht op privacy.

  • @Ominous89

    @Ominous89

    25 күн бұрын

    ​@@TheSuperappelflap het is inderdaad wel een idee om reclame als dataverspilling of datavervuiling en tijdverspilling te gaan beschouwen. Al die GB's die door reclames worden verbruikt, daar betaal je ook voor. Door de reclame heen komen is ook een verspilling van tijd geworden. Spelletje spelen? Eerst, verplicht(!) een minuut reclame voordat je hem "mag" afsluiten. Op TV heb je 50/50 aan reclame/programma. Dan wil je doorspoelen, want je zit een film te kijken, en dan is het ineens "niet toegestaan om door te spoelen." Je moet en zal die infantiele reclames kijken voor het vele geld wat je aan TV en internet kwijt bent. Of je het nou wil of niet. Dwangmatige commerciele mediadictatuur noem ik dat.

  • @paulusfransen1708
    @paulusfransen1708Ай бұрын

    Het ergste vind ik nog de gok reclames. Zou nog liever de Malboro cowboy terug willen dan die bagger.

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    Ай бұрын

    zeker mee eens... een gokverslaving sloopt ècht levens, veel erger dan een rookverslaving.

  • @paulusfransen1708

    @paulusfransen1708

    Ай бұрын

    @@HazewinDog Ja, ik hoor toch wel erg vaak extreme gevallen van mensen die helemaal aan de grond raken door gokken. En dan te bedenken dat Nederlandse Loterij een overheidsbedrijf is.

  • @republicfryslan
    @republicfryslanАй бұрын

    en dan nog het mobiel datagebruik. De advertentie wordt gwn in full hd geladen en zodra de daadwerkelijke video begint is de kwaliteit kut?😅 je bent nog meer data kwijt aan een reclame van 30 seconden dan een video van 2 minuten

  • @AXIAM79
    @AXIAM79Ай бұрын

    Reclame kan nuttig zijn. Zoals via KZread om content te sponsoren zodat ze het kunnen maken maar je kiest er zelf voor om gebruik te maken. Maar in de openbare ruimte, je brievenbus, sms of bellen waar je geen keus hebt zou het simpelweg verboden moeten worden.

  • @stijlloosertdesktopper6584
    @stijlloosertdesktopper6584Ай бұрын

    100% mee eens! laat het idee groeien!

  • @Amber4
    @Amber4Ай бұрын

    De prijzen van producten zouden een stuk lager kunnen als de reclametarieven niet meer worden doorberekend in de productprijs.

  • @NLen02
    @NLen02Ай бұрын

    dankjewel

  • @stzw613
    @stzw613Ай бұрын

    You have the right to ignore advertisement.

  • @SyntheticFuture
    @SyntheticFutureАй бұрын

    De ironie dat dit als reclame in m'n feed terecht komt is ongekend 👌🏻

  • @teckz0r
    @teckz0rАй бұрын

    Ha geweldige opening!

  • @daan9094
    @daan9094Ай бұрын

    ik vind dat reclames wel mogen blijven bestaan want ik vind ze ook een onderdeel van onze cultuur tot een bepaald niveau, maar ze mogen wel erg ingeperkt mogen van mij. Verder vind ik dat er grotere problemen zijn dan deze die mogen aangepakt worden, en ben ik bang wat strenge maatregelen op reclames zullen doen met de economie, en ook welke (mogelijk slechtere) manieren bedrijven dan zullen gebruiken om mensen hun product te laten kopen...

  • @paulbolus9399
    @paulbolus9399Ай бұрын

    Ik wacht al 20 jaar op deze dag.

  • @rachelwindsor850
    @rachelwindsor850Ай бұрын

    Mooie docu met veel sterke punten! Hopelijk zet het veel mensen aan het denken.

  • @TheSuperappelflap
    @TheSuperappelflapАй бұрын

    Het ergste vind ik de advertenties op stations. Mensen betalen zich al blauw aan het OV en dan moet ik ook nog naar die video billboards kijken die alle telefoons tracken en er zitten cameras in. Hallo 1984.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    Ik ben wat dat betreft wel blij dat NS totaal géén advertenties meer toont maar alleen nog herinnert aan de kunst op eigen stations en de voorzieningen in het algemeen.

  • @PixelPhobiac
    @PixelPhobiac2 ай бұрын

    Ik kijk dit filmpje op revanced 😇

  • @screenraver1351
    @screenraver13512 ай бұрын

    Goeie video! Hoe gaan we dit implementeren in Nederland

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    Nou los je eigen problemen op. Koop alle reclameruimte en laat het leeg.

  • @dutchrookie7556
    @dutchrookie7556Ай бұрын

    12:29 begrijp ik enigzins wel. Dat gebouw is ook foeileliijk haha.

  • @Naam-iw6zp
    @Naam-iw6zpАй бұрын

    Het is nu echt tijd om reclame te maken tegen reclame

  • @dutchdykefinger

    @dutchdykefinger

    Ай бұрын

    Propaganda tegen propaganda Jij tolereert zeker ook geen intolerantie :') Wat een zwakzinnige

  • @dvlasmr6922
    @dvlasmr6922Ай бұрын

    Helemaal mee eens. Ik ben opgegroeid met overal reclames en ik voel me nog dagelijks gebrainwashed dingen te kopen die ik totaal niet nodig heb. Niet kopen is soms zó ongelovelijk moeilijk omdat ik 20 jaar lang ben verteld als je dit koopt ja dan ben je gelukkig. Oprotten met al die reclame

  • @ingeweeda
    @ingeweedaАй бұрын

    Precíes!! Dit zeg ik mn hele leven al. Weg uit de publieke ruimtes! Goede docu!!

  • @JaapLont-le6sc
    @JaapLont-le6scАй бұрын

    Zonder reclame kunnen de prijzen zeker met een derde omlaag.

  • @Jay-gw7zj
    @Jay-gw7zjАй бұрын

    Echt een verminking van het straatbeeld

  • @emileballard4417
    @emileballard44172 ай бұрын

    precies wat ramsi woodcock zegt reclame opzig is niet erg. het is de manier waarop het tegenwoordig gebruikt word. het is niet meer informatief maar om te laten zien dat zij de beste zijn en dat je zonder ECHT! niet kan.

  • @FlowieFX
    @FlowieFXАй бұрын

    Hele goede video! Een wereld zonder reclame zou geweldig zijn. Een vraag die echter bij me opkwam, was hoe nieuw opstartende bedrijven bekendheid zouden kunnen krijgen. Zou dit in een wereld zonder reclame dan puur door mond op mond moeten gebeuren?

  • @MrHenk588
    @MrHenk588Ай бұрын

    Een ander belangrijk aspect is dat anno nu er ook veel geadverteerd wordt met 'als beste uit de test' c.q. 'aanbevolen door' door bedrijven welke niet objectief zijn/geen winstoogmerk hebben. Je wordt gewoon voorgelogen waar je bij staat...

  • @BartSubelack
    @BartSubelackАй бұрын

    De reden waarom ik geen tv meer kijk. de reden waarom ik download. de reden van overal adblock hebben. Ze verpesten het zelf

  • @Asschen-Sukar
    @Asschen-Sukar2 ай бұрын

    Ik moet even reclame maken... voor adblockers. Ze zijn er ook als app voor pc en mobiele OS. Helaas alleen niet voor in de fysieke wereld.

  • @themadsamplist

    @themadsamplist

    Ай бұрын

    En SponsorBlock voor youtube.

  • @TheSuperappelflap

    @TheSuperappelflap

    Ай бұрын

    Voor de elektronische billboards is er wel een truuk, gepolariseerde brillenglazen. Pak maar eens een gepolariseerde zonnebril en hou hem 90 graden gedraaid voor een computer scherm. Je ziet bijna niks meer.

  • @myohmy-fb9ns
    @myohmy-fb9nsАй бұрын

    Hoeveel co2 kost reclame eigenlijk?

  • @alexeijz
    @alexeijz2 ай бұрын

    Reclame 'subsidieert' een ongelofelijk aantal producten en diensten, waar mensen gratis of tegen een lager bedrag gebruik van maken.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Ай бұрын

    He, geen logische dingen gaan zeggen he? De mensen hier weten alles beter en die hebben daar geen behoefte aan. Laat ze reclameruimte kopen en er lege posters hangen 😂

  • @dickharmsen6381

    @dickharmsen6381

    Ай бұрын

    Alleen de zon komt gratis op. Reclame betalen wij met z'n allen, inclusief de enorme winsten van de reclameindustie.

  • @diplodocus7827
    @diplodocus7827Ай бұрын

    Buitenreclame is simpelweg zeer lucratief voor gemeentes. Ieder jaar is er weer een grote aanbesteding over wie van de grote publisher huizen de regie zal krijgen over een stad of gemeente. Zolang dit wettelijk toegestaan is zullen gemeentes dit niet gauw weghalen of in mindering brengen aangezien extra bezuinigen altijd moeilijk is. Plus dit zorgt voor een makkelijke vaste inkomstenbron waarbij de verantwoordelijkheid wordt afgelegd bij de exploitant, dus minder gedoe. Ook tijdens nationale of lokale verkiezingen zie je overal politieke buitenreclame van alle grotere partijen dus de kans op verandering ligt niet voor de hand. Wat zijn dan de oplossingen? - Nationale of Europese wetgeving met strengere regels, maar blijft een traag en complex speelveld ivm lobbies in Brussels. - Bestaande borden deels vervangen van alle commerciële belangen naar maatschappelijke belangen zoals overheidszaken (belastingaangifte op tijd sturen, vrijwilligerswerk, gezonder leven en voedingsinformatie, informatie over bestaande overheidswebsites) - Het aandeel van digitale buitenreclame borden zal de komende jaren steeds verder toenemen. De beelden worden dan ook gerichter, afhankelijk van externe parameters zoals het weer of de tijd, denk aan fashion of fast-food ketens die hier makkelijk op in kunnen spelen. Beperk dit met strengere regels voordat dit uit de hand loopt. - Andere vormen van buitenreclame verder ontwikkelen die minder agressief overkomen zoals reclame bij laadpalen of green graffiti (stoep deels schoongeveegd met hoge drukspuit waardoor enkel logo&tekst verschijnen). Dit is natuurlijk niet gewenst maar kan een oplossing zijn om wat balans te vinden voordat het volledig kan worden vervangen, of zelfs afgeschaft.

  • @RobSoskop
    @RobSoskop29 күн бұрын

    In de serie Mad Men wordt onderzocht en duidelijk gemaakt hoe reclames de maatschappij en de mensen erin hebben aangetast en uitgehold.

  • @PrivacyRevocation
    @PrivacyRevocationАй бұрын

    Volledig met Woodcock eens dat reclame weinig meer dan propaganda is. Helaas zijn er maar weinig mensen met het besef dat de publieke ruimte niet zonder meer voor reclameborden beschikbaar is, maar voor reclame beschikbaar gesteld wordt door de gemeente, en dat we er dus vrij in zijn alle reclame weg te stemmen. Bedankt voor het onder de aandacht brengen van dit onderwerp, het gaf me een mooi stuk materiaal om rond te sturen.

  • @jantewierik3905
    @jantewierik3905Ай бұрын

    Het zou erg plezant zijn in een wereld te leven zonder reclame maar om reclame illegaal te maken moeten we wel eerst wettelijk bepalen wat dan precies reclame is. Er is bijvoorbeeld online veel reclame die is vermomd als nieuwsartikel. Een totaal verbod op reclame zou een middel kunnen worden om mensen het zwijgen op te leggen. Dit artikel is reclame! Het mag niet gezegd worden! En ook moet er worden gedacht over waar mediabedrijven zoals KZread of RTL hun inkomsten dan vandaan moeten halen. Moeten we daar dan allemaal een abonnement voor afsluiten? Veel mensen betalen liever voor hun media met reclames kijken dan met euros. Ik denk dus dat een totaal verbod op reclames in een kapitalistische democratie helaas niet echt haalbaar is maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we billboards niet kunnen verbieden. Op die manier hebben we in ieder geval nog de mogelijkheid nagenoeg reclamevrij te leven als we daar ons best voor doen. Maar wees er in de tussentijd bewust van dat een betere wereld altijd bij jezelf begint en download Adblock for KZread (want die werkt weer).

  • @Pleezath
    @PleezathАй бұрын

    hebben we dit hier in nederland ook?

  • @Brian-zj4mm
    @Brian-zj4mmАй бұрын

    Het verdwijnen van reclames maakt alles duurder voor de normale gebruiker, omdat de inkomsten ergens vandaan moeten komen. Aan de andere hand zorgen reclames er voor dat de mensen die niet met geld kunnen omgaan dat nu voor ons betalen, want als deze reclames geen mensen binnen haalde, dan zouden ze niet verkocht worden en dus verdwijnen. Kortom, reclames zijn super schadelijk voor onverantwoorde mensen, en als samenleving dienen we de wereld beter te maken voor deze groep.

  • @barend415
    @barend41517 күн бұрын

    Grappig. Essentieel onderdeel van alle getoonde protest acties tegen reclame is… zelf reclame maken voor je eigen zaak. De actievoorders vervangen letterlijk de publiciteit van organisatie A door publiciteit voor henzelf.

  • @basrover6544
    @basrover6544Ай бұрын

    KZread should alsoo stop those disturbing ads. 😡

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    Ай бұрын

    block them yourself and help others block them, it's a good way to protest against it.

  • @basrover6544

    @basrover6544

    Ай бұрын

    @@HazewinDog Thank you

  • @onceitisover
    @onceitisoverАй бұрын

    Als reclame's weggaan gaan heel veel bedrijven/online creators & platformen failliet, goed idee?

  • @JePeVePe
    @JePeVePeАй бұрын

    Ow en... nu nog acties tegen de reclames van big pharma, want... die vernaggelen echt mensen hun leven....

  • @maartencdegroot6968
    @maartencdegroot69682 ай бұрын

    geniaal vpro Bravo weer !!!!

  • @user-ge9ui3it5s
    @user-ge9ui3it5sАй бұрын

    RTL 6 ging er bijna aan ten onder. Bj een film gave ze reclame 10 minuten voor de film gedaan was. Ze vergeten dat er Nerderlanders moesten werken.

  • @Vicforvictory
    @VicforvictoryАй бұрын

    Dit zou ook in nl moeten!

  • @weeardguy

    @weeardguy

    Ай бұрын

    Nou, wat let je. Brandweerschakelaars voor gevelreclame zijn hier net zo verplicht als in Frankrijk...

  • @Trancelistic
    @TrancelisticАй бұрын

    Heerlijk, ben al sinds 2008 reclame vrij. Niet op me tel, niet op de laptops en niet op de pc. TV en radio heb ik niet, anders zou ik gek worden.

  • @thorebergmann1986
    @thorebergmann19862 ай бұрын

    Sao Paulo hat übrigens vor 20 Jahren fast die gesamte Plakatwerbung im Stadtbaild verboten 💪

  • @lennyhelloween
    @lennyhelloween2 ай бұрын

    Werbung hat keinen Mehrwert. Man lernt nichts neues dazu. Alle Informationen die man von Werbung bekommt, hatte man schon vorher. Danke für das gute Video

  • @slotenmakerdenhaag
    @slotenmakerdenhaagАй бұрын

    Interessant! Ik ben ook tegen reclame op deze wijze. En ik vermoed dat heel veel reclame gewoon weggegooid geld is. Dus moet het steeds irriterender en indringender worden. Als het kon zouden bedrijven reclame gewoon direct in je netvlies draaien. Geen enkele grens kennen ze.

  • @vivadavida9021
    @vivadavida9021Ай бұрын

    Maar... Reclame in de publieke ruimte gaan naar de (lokale) overheid, als ze geld mislopen, moet de belasting omhoog. Bij reclame in/bij de bus gaat het geld naar de vervoerder, als ze dit mislopen, moet de prijs van het OV omhoog, is dit dan wat je wilt?

  • @dickharmsen6381

    @dickharmsen6381

    Ай бұрын

    Het wijdverbreide misverstand is dat reclame gratis zou zijn. Helaas betaal je zelf alle reclameuitingen via de aanschafprijs van de producten. Dus betaal ik liever belasting dan de zakken te vullen van de aandeelhouders.

  • @goozerboozer8543
    @goozerboozer8543Ай бұрын

    Ik vind het vooral bijzonder dat er langs autowegen abri's staan met reclames. Iedereen heeft het over verkeersveiligheid, maar we moeten toch reclame kunnen blijven maken.

  • @GothCookie
    @GothCookieАй бұрын

    Advertenties nemen enorm veel breinkracht in en enorme delen van onze tijd. Moet je voorstellen hoe veel uren iemand kwijt is aan reclames kijken op youtube of tv. Dit zijn delen van je leven die ingepikt worden door bedrijven.

  • @hankstorm3135
    @hankstorm3135Ай бұрын

    het zou leuk zijn als nederland programmas als een adblocker iets als een grondrecht maakt. net als wij recht hebben advertenties aan de deur te blokkeren. dat zou hun heel erg goed kunnen beschermen tegen de grote bedrijven die daar steeds harder tegen proberen op te treden.

  • @ZWD2011
    @ZWD2011Ай бұрын

    Reclame is betalen voor je eigen hersenspoeling.

  • @boas_
    @boas_Ай бұрын

    Ik ben het ermee eens dat dit een goed idee is in de openbare ruimte. Maar ik ben wel benieuwd hoe dit op internet zou werken, hoe zou een platform als KZread werken zonder advertenties?

  • @jismeraiverhoeven

    @jismeraiverhoeven

    Ай бұрын

    Gewoon gebruikers blockeren die geen youtube premium hebben, let maar op

  • @boas_

    @boas_

    Ай бұрын

    @@jismeraiverhoeven Ja precies, ik vrees dat. Dan liever advertenties

Келесі