Waarom armoede erfelijk is

Ғылым және технология

Armoede wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. Waarom is het zo moeilijk om uit die spiraal te komen en wat kunnen we eraan doen? Sociaal geograaf Erik Meij @universityGroningen onderzoekt gezinnen in armoede en de hulpprogramma's die er zijn. Gynaecoloog Eric Steegers @erasmusmc toont aan dat armoede al in de baarmoeder begint.
Meer Focus op NPO Start: www.npostart.nl/focus/VPWON_1...
Op ntr.nl/wetenschap vind je de mooiste wetenschapsverhalen van de NTR. We volgen met een kritische blik de ontwikkelingen in de wetenschap en houden je op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws, nieuwe programma's en leuke weetjes.
Volg ons op Twitter: / wetenschap
Volg ons op Facebook: / ntrwetenschap
Volg ons op Instagram: / ntrwetenschap

Пікірлер: 356

  • @arthurdevrome8925
    @arthurdevrome89256 ай бұрын

    Uit onderstaande commentaren kan ik afleiden dat het niet helemaal duidelijk is. Natuurlijk is het verband niet 1:1: arme ouders = arme kinderen. Maar er is een correlatie, een verband. De kans dat je arm blijft met arme ouders is groter.

  • @amgjens

    @amgjens

    5 ай бұрын

    Het is gewoon statistisch bewezen en zou niemand mogen verbazen.

  • @susanthejew6351

    @susanthejew6351

    5 ай бұрын

    ja want het spel van kapitalisme is zo eerlijk dus die correlaties zeggen lekker veel!

  • @nelus7276

    @nelus7276

    2 ай бұрын

    Mensen zijn arm in Nederland omdat ze dom, lui, weinig ambitieus of anderszins gehandicapt zijn. Die eigenschappen zijn in ieder geval gedeeltelijk erfelijk, zowel genetisch als opvoedkundig. Er is nog nooit en nergens zoveel sociale mobiliteit geweest als in Nederland en vergelijkbare landen. Beter wordt het niet.

  • @Robertkap3
    @Robertkap34 ай бұрын

    Mijn vader zei vroeger het zelfde. Huur maar in plaats van kopen. Werk maar voor een baas dan heb je zekerheid. Tot een bepaalde leeftijd geloofde ik daar dan ook in maar ik zag ook dat als je meer wilt verdienen dat ook gewoon kan. Maar je moet je zelf ontwikkelen hard werken en zorgen dat je een betere positie in het leven krijgt. Mijn vader heeft zich erbij neergelegd en nooit moeite gedaan om het beter te krijgen. In die generatie was dat prima. Nu ondenkbaar zeg maar.

  • @mcsignificant3923

    @mcsignificant3923

    4 ай бұрын

    Zit wat in, maar daar moet je ook geluk voor hebben. Veel mensen hebben simpelweg niet het netwerk, de sociaal-economische omgeving of het denkvermogen om zich aan armoede te ontworstelen

  • @user-mn8hb2dh2q

    @user-mn8hb2dh2q

    3 ай бұрын

    ​@@mcsignificant3923Geluk is denk ik niet het juiste woord. Waar een wil is, is een weg. Er is tegenwoordig echt zoveel meer mogelijk door het internet in vergelijking met vroeger. En daarnast tot in hoeverre heb je geluk? Is allemaal een kwestie van doorzettingsvermogen, een nieuwe manier van denken creëren en wilskracht. Netwerk kan je gewoon opbouwen online en je denk vermogen kan je altijd bijstellen door te beginnen met het lezen van boeken.

  • @b.anoniem9007

    @b.anoniem9007

    2 ай бұрын

    ​@@user-mn8hb2dh2qVroeger toen solliciteren nog gewoon per brief en via bezoekjes aan het uitzendbureau ging kwam ik makkelijker aan een baan dan vijf jaar terug toen het ineens allemaal via het internet ging. En dat "netwerk" gedoe snap ik al helemaal niet. Ik heb twee vriendinnen en twee familieleden. Heb je weinig aan als je een baan wilt. Een baan werd mij ook nooit aangeboden, zoals dat bij sommige mensen gaat. Ik moest gewoon op gesprek komen en maar het beste er van hopen.

  • @AlexVNL

    @AlexVNL

    2 ай бұрын

    En wat denk je van beleid? Arbeidsgehandicapten met urenbeperking worden door VVD beleid tot hun aow in de bijstand opgesloten ook als ze werken. Zie je dan maar te ontworstelen aan de armoede. Onmogelijk.

  • @rw80

    @rw80

    16 күн бұрын

    @@AlexVNLEr zullen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. Maar niet iedereen is arbeidsgehandicapt.

  • @gerritgerritsen9894
    @gerritgerritsen98945 ай бұрын

    ik denk niet dat armoede erfelijk is. Maar een kweste van "een goede kruiwagen" te hebben. Als ik de zoon van een bankdirekteur ben dan heb ik in mijn sociale kringen vele goedverdienende mensen, die mij aan een goede baan kunnen helpen. Maar ben ik de zoon van een arbeider in een arbeiderswijk bereik ik deze kringen niet en daardoor krijg ik ook geen aanbod van hen.

  • @DarthOpinion

    @DarthOpinion

    2 күн бұрын

    ja dat wordt sociaal kapitaal genoemd. De kansen die je krijgt door dat sociale kapitaal om vermogen op te bouwen hebben mensen zonder die connecties niet.

  • @Huisje6a
    @Huisje6a6 ай бұрын

    Ik snap wel waar dit vandaan komt. Het is ook een mentaliteit. Als je geen beter voorbeeld hebt, is het heel lastig om daaruit te stappen. Tuurlijk kan het, maar het is wel moeilijk.

  • @businessblogschool-jessiev660
    @businessblogschool-jessiev6605 ай бұрын

    Ook voor basisscholen ligt hier een kans. Want het is nog steeds zo dat kinderen uit kansarme gezinnen een lager schooladvies krijgen dan kinderen uit gezinnen die als kansrijk worden gezien.

  • @RIZFERD

    @RIZFERD

    4 ай бұрын

    Mindset. Karma Slaap Nooit hoor.. Inclusief nog steeds foute wereld plattegrond per express Indonesië te klein getekend sinds Mercator projectie 1569 terwijl echte Indonesië is zo groot als Rusland en ook de rijkste ter wereld is, en geen intentie van Benelux om het te corrigeren .. en nog dat het koffie is natief in Indonesië niet gebracht door Nederlanders! Ik ben een compleet multiraciale multitalen geboren royalebloed van oude Indonesië ben inmiddels 40 jaar oud en woonde in Nederland ongeveer 7-8 jaar t/m eind 2010 had ik zoveel leugens over Indonesië gevonden zelfs bij leesboeken van formele school! Echt onmenselijk na zoveel eeuwen koloniseren (moorden, stelen, aanvallen, etc) en hele Nederland zelfs hele Europa en VS waren gebouwd met Indonesische ongelimiteerde rijkdom maar steed ik had zoveel nare ervaringen ook met racisme als de enige buitenlander in mijn omgeving. *De waarheid is Jodelijk/Christelijk/Islam horen alleen maar in het Midden-Oosten niet in Europa niet in Indonesië en Indonesië was niet is niet, zullen nooit een islamitische land gaat worden. Ik spreek zoveel talen ook formele Arabische van de hoge klasse.

  • @daviddewitte727
    @daviddewitte7275 ай бұрын

    De erfelijkheid zit hem duidelijk ook in het onderzoeken. Je hebt ook mensen die de armoede weten te ontsnappen. Misschien daarmee spreken? Je hebt vooral leerkansen nodig en een goed netwerk dat jou steunt wanneer je het nodig hebt.

  • @lekkerbier4985

    @lekkerbier4985

    4 ай бұрын

    Gewoon geluk hebben. Ook met een slechte opvoeding kan je een goede Cito score hebben, VWO doorlopen, studeren en mooie baan/mooie onderneming starten. Hoe minder effectieve steun van de ouders, hoe groter dat het ergens mis gaat. Eenmaal misgegaan, hoe minder steun, hoe kleiner de kans dat het later wordt goedgemaakt. Je kan het inderdaad zelf, alleen is de kans dat het goed gaat, veel kleiner met weinig steun.

  • @mcsignificant3923

    @mcsignificant3923

    4 ай бұрын

    Wat lekkerbier hierboven al zegt: geluk is ook een ontzettend belangrijke factor. Als je de pech hebt in een zwakke sociaal-economische omgeving zonder netwerk te zijn geboren dan ben je bijna bij voorbaat kansloos. Vooral als je ook nog eens niet van nature erg slim bent

  • @sea.imagineering

    @sea.imagineering

    3 ай бұрын

    Het is mindset, ik had alles tegen, maar ik geloofde er niet in en was stronteigenwijs en nu heb ik het heel erg goed. Mijn moeder zei tegen mij: wat moet je met al dat geld? Dus de mindset bij mijn ouders is anders. Dat is mijn conclusie. Ik ben iig heel dankbaar dat ik een eigenwijze en nieuwsgierige houding heb. Ik heb andere keuzes gemaakt en nu heb ik het goed. 💪🏼 Ik zie het leven als een game, je moet jezelf ontwikkelen en verbeteren en strategisch de juiste keuzes maken, accepteren dat je fouten maakt weer opstaan en doorgaan. Mijn eigenwaarde is gek genoeg nooit aangetast door wat mensen tegen mij zeiden, dat zal ook verschil maken. ✌🏻⭐️ Ik denk eerder in kansen pakken, als hij het kan kan ik het ook. En positief blijven, ook in moeilijke tijden. Idk, het is wel interessant. 👀

  • @mardiffv.8775

    @mardiffv.8775

    3 ай бұрын

    Klopt, mijn vader is armoede naar succes gegaan, directeur van een grote, bekende onderneming. Hoe? Mijn opa zag dat mijn vader en oom goede hersens hadden en dwong hun te gaan studeren. Terwijl ze opgroeiden op het Mercatorplein, Amstrdam in jaren 30, 40 en 50.

  • @thebowlingchannelnetwork5182

    @thebowlingchannelnetwork5182

    22 күн бұрын

    nou hoe kun je armoede voorkomen? simple gewoon niet jou kinderen vertellen dat je van een dubbeltje nooit een kwartje wordt. En begin vroeg met investeren in dingetjes die geld oplevert zodat je geen armoede heb. simple maar de meeste mensen zijn lui.

  • @trombonefreakus
    @trombonefreakus6 ай бұрын

    Ik mis een beetje het omgekeerde verhaal. Anders gezegd: de sociale mobiliteit is tegenwoordig toch veel en veel groter/beter dan eeuwen geleden? Vroeger zou bijna 100% van de kinderen van armen ook arm zijn, nu is het nog slechts een deel.

  • @erfgoedgidsveenhuizen

    @erfgoedgidsveenhuizen

    6 ай бұрын

    Klopt. Er zijn zeker een aantal nuanceringen aan te brengen bij deze invalshoek. Zeker bij het Veenhuizen deel en misschien juist wel bij het personeel als toonbeeld van sociale mobiliteit

  • @mennoantheunisse3933

    @mennoantheunisse3933

    6 ай бұрын

    Arm is ook een rekbaar begrip en afhankelijk van de maatschappij.

  • @maartent9697

    @maartent9697

    6 ай бұрын

    Mark als jij denkt dat mensen in armoede moeten leven als 52% van de Nederlandse economy beheerd wordt door < 20% groepje ben jij helaas incompetent, de Franse revolutie is met een reden gebeurd vanwege ongelijkheid en hetzelfde niveau dat de revolutie liet gebeuren is nu te zien in het Westen.

  • @Svn6twomm

    @Svn6twomm

    5 ай бұрын

    Die zogenaamde Veenkoloniën die destijds zijn opgezet uit weldadigheid door Johannes van Den Bosch, werden mensen in gehuisvest die echt in de goot leefde. Daarnaast ook onder de autochtone bevolking heerst er armoede maar dat deel is aanzienlijk kleiner dan mensen met een migratie-achtergrond. Dus ja nuance mist enigszins ze hadden het verder en dieper mogen uitbreiden. Armoede is ook sociaal bepaald en niet 1:1 te koppelen aan de familie waar in je opgroeit. Vaak moet je het ook zelf willen dan lukt het.

  • @Ozymandias1

    @Ozymandias1

    4 ай бұрын

    Los daarvan zijn er legio voorbeelden van miljonairs die arm zijn opgegroeid. Ontsnappen uit de armoede was voor hen juist een grote drijfveer.

  • @franswevers5039
    @franswevers50394 ай бұрын

    Als armoede erfelijk is, dan hoef je je voor armoede niet meer te schamen. Ik moet vaak denken aan de piramide van Maslow. Je begint met de basisbehoeften. Maar je moet als mens ook groeien in denkvermogen. Geld wordt verdiend met zowel handen als hoofd.

  • @_st33f

    @_st33f

    3 ай бұрын

    sofialsnbus!

  • @franswevers5039

    @franswevers5039

    3 ай бұрын

    @@_st33f qe?

  • @_st33f

    @_st33f

    3 ай бұрын

    @@franswevers5039 Maakte één woord van 'sofia' (wijsheid) + de uitdrukking 'klopt als een bus'.

  • @franswevers5039

    @franswevers5039

    3 ай бұрын

    @@_st33f Aha. Nou zie ik het. Leuke woordspeling

  • @dutchcinephile1362

    @dutchcinephile1362

    15 күн бұрын

    Op mijne bus zit sofie😂

  • @DonHrvato
    @DonHrvato6 ай бұрын

    Ik vind het matig onderzoek, er mist meer diepgang, ja dit zijn een aantal factoren, maar er zijn manieren om aan armoede te ontsnappen, vooral in Nederland

  • @mchlle94
    @mchlle945 ай бұрын

    Er is ook meer mishandeling, helaas, in gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Dat heeft ook een enorme invloed.

  • @tityhuisman1478
    @tityhuisman14785 ай бұрын

    Wijkcoaches en buurtvaders die had je vroeger misschien nu nog in grotere steden. Er i ook een babyspullenbank waar men gratis een pakket kan aanvragen en andere benodigdheden. Een goede start.

  • @pris6731
    @pris67313 ай бұрын

    Dit is echt heel interessant

  • @gerritgerritsen9894
    @gerritgerritsen98944 ай бұрын

    Ik vind het niet goed, dat "NTR Wetenschap" geen enkel antwoord op de commentaren geeft.

  • @user-jl4wx1oh4z
    @user-jl4wx1oh4z6 ай бұрын

    wat je van huis uit niet mee krijgt, heb je altijd last van

  • @susanthejew6351

    @susanthejew6351

    5 ай бұрын

    in dit geval geld van papa en mama

  • @gerritgerritsen9894

    @gerritgerritsen9894

    5 ай бұрын

    beter gezegd: je moet er véél meer voor doen om dat op eigen kracht te bereiken. Ja, dat klopt.

  • @HonkiePlonkie
    @HonkiePlonkie4 ай бұрын

    Als je generatie voor jou ouders nooit hebben geinvesteerd, ben je gewoon de klos. Mijn opa kon een boerderij kopen voor 10.000 gulden. iedereen zijn opa en oma hier. Heel veel deden dat niet, daar kwam je nooit meer vanaf en werkte je voor eeuwig voor de bank. Nu word dat bijna elk kwartaal op hun rekening gestort aan pensioen alsof het niets is. Zo zijn er ook super veel investeringskansen voor ons 'de jeugd' alleen moet je wel in een situatie zitten waar je geld opzij kunt zetten, wat had gekunt als je opa en oma dit ook hadden gedaan. Van werken overleef je, van investeren word je rijk.

  • @mousdous7156
    @mousdous71565 ай бұрын

    Een goede opvoeding doorzetting en een doel om naar toe te streven. Solution

  • @PhyrexJ

    @PhyrexJ

    5 ай бұрын

    Ah ja dus mensen die niet goed op kunnen voeden moeten dat opeens kunnen uit het niks? Zo werkt het niet helemaal he, helder licht

  • @mcsignificant3923

    @mcsignificant3923

    4 ай бұрын

    Tel daar geluk bij op

  • @evertwijma5098
    @evertwijma50986 ай бұрын

    Persoonlijk ben ik benieuwd hoe in deze periode van een veelvoud aan gecompliceerde problemen bevolkingsopbouw qua leeftijd en sekse, vergrijzing werkgelegenheid, verloop van de oorlog in israel en Oekraïne wat van grote invloed is op de economie, de armoede zich gaat ontwikkelen in Nederland en de ons omliggende landen?. M vr gr Evert.

  • @keerpuntbelgiekapitalisto5014
    @keerpuntbelgiekapitalisto50146 ай бұрын

    Wat een onzin. Mijn vader en moeder waren beiden alcoholics. Toen ik 6 was zijn ze gescheiden en aan 13 kwam mijn moeder te overlijden waarna ik ben geplaatst in de Wiekslag een open instelling voor jongeren. Ik heb geen hoger diploma enkel middelbaar en vandaag heb ik een succesvol bedrijf. Ik heb geleerd niet dezelfde keuzes te maken als mijn ouders, ik drink en rook niet, en probeer goed doordachte keuzes te maken. Ik heb eerder de indruk dat soms armoede een keuze en of een excuus is. Het allerbelangrijkste is willen werken en volhouden.

  • @yaeri6423

    @yaeri6423

    6 ай бұрын

    Je hebt niet opgelet bij het kijken naar deze reportage. Check op minuut 2:53 de genoemde statistieken. Er zijn genoeg uitzonderingen.

  • @keerpuntbelgiekapitalisto5014

    @keerpuntbelgiekapitalisto5014

    6 ай бұрын

    @@yaeri6423 eerste les om uit de armoede te raken. Ik ben geen statistiek. Armoede is een state of mind die politici vooral socialisten graag misbruiken om mensen te doen geloven dat stemmen op hen wat gaat uitmaken. Iedereen kan uit de armoede raken.

  • @JaapLont-le6sc

    @JaapLont-le6sc

    5 ай бұрын

    Goed bezig! Armoede is inderdaad vaak een excuus.

  • @AlexVNL

    @AlexVNL

    2 ай бұрын

    Arbeidsgehandicapten met urenbeperking die gaan werken zitten dan nog steeds opgesloten in de bijstand. Nog andere suggesties?

  • @teunohooijer6788
    @teunohooijer67884 ай бұрын

    Is er een verschil tussen de ontsnappen uit armoede in de stad of platteland? Mijn opa en oma waren van beide kant waren arm op een boerderij/loonwerker, maar bij de ene kant hebben alle kinderen vwo gedaan en de andere kant, mavo/havo. En erna allemaal een baan. Heb het idee dat die allemaal uit de armoede zijn gekomen. Maar leren en studeren werd gestimuleerd en er werd gezond gegeten uit de eigen tuin.

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    21 күн бұрын

    Het stimuleren van leren en studeren is hier denk ik de grote factor. Nu zijn er genoeg ouders die daarin doorslaan, maar ik wist niet eens dat er ook veel gezinnen zijn waar er helemaal niet in studeren geloofd wordt. Ik ben dan wel arm opgegroeid (eerste 10 jaar iig), maar mijn ouders zijn niet arm opgegroeid, dus daardoor zullen ze er ook wel weer makkelijker uitgekomen zijn dan...

  • @corvavw6447
    @corvavw64474 ай бұрын

    Armoede zit meer in gedrag, jong geleerd om aan te pakken .in leren werken sport enz. Oké zonder opleiding wordt het net even moeilijker. Maar dat Armoede dom houd nee.kwamen uit een arm gezin ,maar div in de fam universiteit doorlopen zelfs hoogbegaafd. Denk dat de motivatie om het goed te doen groot is .Discipline kun je arm zelfs beter leren,beperking leert je zoeken naar mogelijkheden.

  • @whinted4309
    @whinted43096 ай бұрын

    2:46 ik mis hier een vergelijking met de kinderen van de rijke ouders.

  • @Tino770
    @Tino7706 ай бұрын

    Ik zie dit steeds vaker terugkomen in de huidige samenleving waar men van mening is dat iedereen gelijke kansen moet hebben en dat er geen verschil zou moeten zijn tussen arm en rijk. Naar mijn mening is dit klinkklare onzin. Ik zal toelichten waarom: 1) In deze wereld bestaat er zoiets als pech en geluk. Zowel mensen die rijk of arm zijn kennen de ups and downs van het leven. 2) de één heeft gestudeerd of keihard aan zijn carrière gewerkt. Dit mag beloond worden t.o.v. iemand die minder tot niet ambitieus was/is in zijn leven 3) het ene levenspad heeft het zwaarder gehad dan de ander, maar dit is nu eenmaal het leven Dus stop met het gelijktrekken en accepteer dat er altijd een verschil zal blijven bestaan.

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    Gelijke kansen is niet hetzelfde als gelijke uitkomst, en daar zijn velen die hiervoor pleiten zich ook dondersgoed van bewust. Vreemd dat jij dit dan tóch samen lijkt te willen trekken.

  • @markgsm69
    @markgsm694 ай бұрын

    Meer geld? Als het confortabel wordt dan verandert er niet veel. En wie gaat dat betalen? Doe een studie oid. Het meeste zit tussen de oren dus daar zit de winst. Mijn ouders wilden mij ook naar de LTS sturen maar ben nu op universitair niveau bezig ;-)

  • @ariedebeuker9652
    @ariedebeuker96524 ай бұрын

    Het is allemaal relatief. Ik lees veel over scholing en educatie. Ik denk dat er ook veel winst ligt het aanreiken van ideeën. Op scholen wordt je vaak klein gehouden. Er is geen ruimte om te dromen. Je wordt klaar gestoomd voor de volgende arbeiders generatie. Iedereen kan slagen in Nederland als je maar de juiste mindset hebt en de juiste mensen om je heen hebt om je de weg te wijzen. Met uitzonderingen daargelaten.

  • @KKT1299DMN

    @KKT1299DMN

    3 ай бұрын

    Dit is zo een simpel sprookje. Als iedereen een baas wordt, wie doet dan nog het werk? Het aanreiken van ideeën is mooi, maar jammer genoeg zijn er uiteindelijk gewoon nog stratenmakers en vuilnismannen nodig om alles draaiende te houden. Het beste is dus om te garanderen dat deze mensen een waardig bestaan kunnen leven. Het is uiteindelijk effectiever om arbeidsvoorwaarden te verbeteren in plaats van onrealistische verhalen te verkopen waar de schuld grotendeels te herleiden is naar een "verkeerde mindset" hebben.

  • @mh60648

    @mh60648

    3 ай бұрын

    Natuurlijk is het aanreiken van ideeën een veel betere manier van scholen dan klein houden, maar daarvoor heb je een fundering nodig die met de aangereikte ideeën overweg kan. Armoede veroorzaakt regelmatig tot en met fysieke achterstanden en anders ontwikkelde hersenen. Dat heeft bv te maken met ongezonde leefgewoontes (roken, drinken, goedkoop en ongezond voedsel, vitaminegebrek, enz.), die al bij de moeder beginnen tijdens de zwangerschap. Maar ook een gebrek thuis aan intellectuele stimuli, en de sterke focus op overleven zorgen voor beperkingen en veranderingen tot in de ontwikkeling van de hersenen, en daarmee in de genoemde fundering voor het opnemen van ideeën. De eerste levensjaren leggen dus niet alleen de fysieke en emotionele basis voor de mens, maar ook de intellectuele basis. Als je ideeën wil aanreiken, dan moeten deze dus aansluiten op de specifieke fysieke, emotionele en intellectuele capaciteiten waarover men beschikt. Die basis van de eerste levensjaren gaat bovendien heel diep en werkt grotendeels onbewust in de betreffende personen, waardoor deze een innerlijke barrière en weerstand vormt waar men nauwelijks vat op kan krijgen. Kortom, het is niet eenvoudig om dit te doorbreken en er zijn meerdere generaties voor nodig om het voor elkaar te krijgen.

  • @Seyone030
    @Seyone0306 ай бұрын

    3:16 Tuurlijk kan je dat niet oplossen? Dacht je dat de rijken van plan waren hun rijkdom aan de kant te zetten voor andere?

  • @patwhocares7009

    @patwhocares7009

    6 ай бұрын

    En waarom zouden ze? Er zijn boeken genoeg geschreven hoe je iets kunt aanpakken en dan heb ik het niet over die boeken waar je heel snel geld kunt verdienen, want het is eerder dat je heel snel je geld kwijt bent. Helaas is de "ik wil het nu" en "ik ben jaloers dat jij het wel lukt, dus misgun ik het jouw" cultuur die de boventoon voert.

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    @@patwhocares7009Laten we vooral de wanhoop, uitzichtloosheid en onmacht achterwege laten. Vertel jij het gezin dat elke week met zijn allen één bad neemt lekker dat ze gewoon een boek moeten lezen?

  • @Robertkap3

    @Robertkap3

    2 ай бұрын

    @@royhoeksema5720 ik heb geeneens een bad 😬

  • @ronvromans3807
    @ronvromans38073 ай бұрын

    Op de basisschool moet les gegeven in: Hoe moet je omgaan met geld. Je ziet kinderen uit arme gezinnen lopen met merkkleding en Nike schoenen. Ook de aankoop van een duur mobieltje is een slechte keuze. Daar gaat het al fout. Een goed voorbeeld is de man die een te dure auto kocht. Die kocht hij waarschijnlijk op afbetaling. Leven op krediet is heel duur. Koop geen (nieuwe) auto omdat de buren er ook een (op krediet) gekocht hebben. Kinderen moeten dat leren en dat ze moeten zorgen voor reserves. Houdt de regel aan: 10% van wat je verdiend sparen. Van elke inkomensstijging 50% sparen. Het gespaarde geld beleggen in een indexfonds. Je gaat gemiddeld 7% rendement maken. Je geld verdubbelt in circa 7 jaar. Als je begint met 20 jaar heb je een grote kans om met 65 jaar miljonair te zijn. Dit kan alleen met discipline. Het is niet zo moeilijk.

  • @catoomeel766
    @catoomeel7666 ай бұрын

    De wet van aantrekking

  • @hennyverheij5969
    @hennyverheij596925 күн бұрын

    Ontsnappen uit de armoede, is niet zo makkelijk als dat wel eens gedacht wordt. Toch ben ik er groot mee geworden...

  • @Key_Di19
    @Key_Di194 ай бұрын

    „Mijn voorvaders waren lijfeigenen, ik ben president“(c) Vladimir Poetin

  • @toby7802
    @toby78025 ай бұрын

    Armoede is een lifestyle en een mindset. En ja, natuurlijk hebben je ouders en je omgeving invlied op je ontwikkeling. Maar dat in Nederland dubbeltjes nooit kwartjes worden is aantoonbaar onjuist. Dat gebeurt namelijk vaker wel dan niet.

  • @w20294

    @w20294

    5 ай бұрын

    De ‘armoede lifestyle’ 😂 Strijder.

  • @ben_der_weer2443

    @ben_der_weer2443

    5 ай бұрын

    Nee totaal niet. Als je in je jeugd bijvoorbeeld te maken krijgt met zeer traumatische ervaringen (huiselijk geweld, overlijden van een vader/moeder, scheiding of noem het maar op), zal je het vaak zeer moeilijk krijgen tijdens je ontwikkeling. Aangezien je zeer jong bent en je daar vaak niet zelf mee om kan gaan als kind (en omdat de hulp in NL voor die specifieke groep vaak ontoereikend is) zal je hoogstwaarschijnlijk ook slecht gaan presteren op school. Slechte prestaties op school zorgt weer voor een lagere instap in de arbeidsmarkt of het langer moeten doorleren. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een laag inkomen of dat je pas later meer gaat verdienen. Uitgaven zijn er dan vaak wel terwijl de inkomsten laag blijven of pas veel later op een modaal niveau komen. En je kan pas later op modaal niveau komen als je überhaupt de kans krijgt om door te leren. Vaak stoppen ze vroeg met scholing en gaan ze werken omdat ze de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Dit omdat het loon bij een opleiding met werk vaak te laag is om normaal van te kunnen leven. En zo zijn er nog vele andere situaties waar iemand vaak weinig aan kan veranderen. Kansarme jongeren zijn hier ook een goed voorbeeld voor. Jij wilt zeggen dat die situatie(s) een lifestyle en mindset is/zijn? Dat laat maar zien dat intelligentie in ieder geval niet je sterkste punt is. Gebrek aan inlevingsvermogen is daarintegen wel een van je sterkste punten zoals je nu laat blijken. Gelukkig heb jij het niet voor het zeggen in NL.... Man man man wat een onzin....

  • @RIZFERD

    @RIZFERD

    4 ай бұрын

    Karma Slaap Nooit hoor.. Inclusief nog steeds foute wereld plattegrond per express Indonesië te klein getekend sinds Mercator projectie 1569 terwijl echte Indonesië is zo groot als Rusland en ook de rijkste ter wereld is, en geen intentie van Benelux om het te corrigeren .. en nog dat het koffie is natief in Indonesië niet gebracht door Nederlanders! Ik ben een compleet multiraciale multitalen geboren royalebloed van oude Indonesië ben inmiddels 40 jaar oud en woonde in Nederland ongeveer 7-8 jaar t/m eind 2010 had ik zoveel leugens over Indonesië gevonden zelfs bij leesboeken van formele school! Echt onmenselijk na zoveel eeuwen koloniseren (moorden, stelen, aanvallen, etc) en hele Nederland zelfs hele Europa en VS waren gebouwd met Indonesische ongelimiteerde rijkdom maar steed ik had zoveel nare ervaringen ook met racisme als de enige buitenlander in mijn omgeving. *De waarheid is Jodelijk/Christelijk/Islam horen alleen maar in het Midden-Oosten niet in Europa niet in Indonesië en Indonesië was niet is niet, zullen nooit een islamitische land gaat worden. Ik spreek zoveel talen ook formele Arabische van de hoge klasse.

  • @stef1833

    @stef1833

    4 ай бұрын

    @@ben_der_weer2443toby heeft wel een punt. Er zijn legio mensen die zonder opleiding toch slagen in Nederland. Asielzoekers zonder achtergrond die wat moois opbouwen. Maar er zijn er heel veel die liever in de slachtofferrol blijven zitten. Mensen die een prima jeugd in de armoe hebben gehad, en geen ambitie tot beter hebben. En inderdaad die mensen die idd zwaar getraumatiseerd zijn. Daarvoor gaat de vlieger idd niet op. Daarvoor is gelukkig ook hulp in NL.

  • @Leja27

    @Leja27

    4 ай бұрын

    Mijn partner is opgegroeid in armoede, een moeder met ‘losse’ handjes een vader die zijn weekloon opdronk in de kroeg. Op 17 jarige leeftijd het huis verlaten en heeft het gewoon super goed gedaan, gewoon een leuke baan gevonden, nooit geen ‘losse’ handjes gehad en zorgt al haar tientallen jaren voor haar moeder, kan dus wél!

  • @jeremymia4949
    @jeremymia49496 ай бұрын

    Nice WTR Wetenchap...

  • @Set-Aside7
    @Set-Aside74 ай бұрын

    Als je je hele leven alleen blijft en hard werkt (zelfs met minimumloon) is er geen armoede hoor. Het zijn vaak gezinnen die arm zijn. Alleenstaand leven is makkelijker. Er word in dit filmpje weer lekker alles over een kam geschoren

  • @margrietfuchs-meuwsen5351
    @margrietfuchs-meuwsen53512 ай бұрын

    Hier worden veel kinderen na de basisschool naar Belgie gestuurd. Als je kind spijbelt wordt er die zelfde dag gebeld dat je kind niet op school was. Ze mogen alleen in middagpauze van school af als je van te voren daarvoor toestemming hebt gegeven.

  • @elkee2938
    @elkee29386 ай бұрын

    Niet mee eens met de titel, armoede is ook pech en omstandigheden/ mogelijkheden.

  • @Skoda130
    @Skoda1306 ай бұрын

    In een kapitalistische maatschappij ga je dit nooit effectief kunnen bestrijden.

  • @FishFreddie

    @FishFreddie

    6 ай бұрын

    Hahahahhaha, je bedoelt te zeggen als linkse incompetente mensen ad macht zijn word je toekomst enkel slechter. Go woke, go broke!.

  • @EdwinMartin

    @EdwinMartin

    4 ай бұрын

    Jezelf opwerken van arm naar rijk is nooit beter mogelijk geweest dan in de huidige kapitalistische maatschappij

  • @Skoda130

    @Skoda130

    4 ай бұрын

    @@EdwinMartin het is al beter geweest dan dat het nu is. De sociale mobiliteit heeft al gepiekt. Het wordt nu alleen maar weer slechter.

  • @AlexVNL

    @AlexVNL

    2 ай бұрын

    @@EdwinMartin Arbeidsgehandicapten met urenbeperking blijven in de bijstand opgesloten zitten zelfs als ze werken. Die zitten dus opgesloten in armoede. En zo zijn er nog meer misstanden ook met de WIA etc.

  • @AssieChi69

    @AssieChi69

    17 күн бұрын

    Die zogenaamde 'kapitalistische maat-schappij' valt in één klap om, wanneer de 'onderbouw' ermee stopt te accepteren, waar zij niet voor hebben gekozen. Beseften ze dit maar... het wordt tijd voor een nieuw era.

  • @vandeberg649
    @vandeberg6496 ай бұрын

    Waarom melk wit is: wanneer komt die aflevering?

  • @NTRWetenschap

    @NTRWetenschap

    6 ай бұрын

    Hi! De hele aflevering is te zien op NPO Start: www.npostart.nl/focus/25-10-2023/VPWON_1344847

  • @wotancoyota3628
    @wotancoyota36282 ай бұрын

    Het is natuurlijk maar hoe je armoede definieert

  • @bertwillemsen6378
    @bertwillemsen63783 ай бұрын

    Birkenstock zo -2017

  • @toinvhees524
    @toinvhees5246 ай бұрын

    Ambitie met de nodige dosis geluk maakt rijkdom niet meer en niet minder

  • @vlaardingerrr

    @vlaardingerrr

    6 ай бұрын

    Vergeet niet de juiste opleidingskeuze maken wat bij jouw past en goed betaald.

  • @HazewinDog

    @HazewinDog

    21 күн бұрын

    @@vlaardingerrr en waar daadwerkelijk werk in te vinden is... niet zoals een nicht van mij een opleiding doen waar geen werk in te vinden is, terwijl je ook nog eens ver van de randstad woont.

  • @WatZouJeHiervanVinden
    @WatZouJeHiervanVinden6 ай бұрын

    Ik was geboren bij voor-oorlogse ouders: hard werken om het land op te bouwen. Mijn opa zei: als je niet om je huis kunt lopen (vrijstaand huis) is het niet van jou. Eigenlijk zijn mijn zussen en ik nooit verder gekomen. Toen ik verkering kreeg met een zoon van "adel": zijn vader was werkzaam voor de NL staat in het buitenland. Was rechter voor Nl mensenrechten in het diepe zuiden van Afrika.(Congo). Mijn ouders waren heel erg "down": ze begrepen simpelweg niet wat "die mensen" precies deden voor de kost. Ze begrepen er echt niets van. Mijn hersens zijn nooit verder gekomen dan dit. Heb ik er spijt van? Niet echt: ik kan wel om mijn eigen huis lopen :)

  • @WatZouJeHiervanVinden

    @WatZouJeHiervanVinden

    6 ай бұрын

    Ps: mijn "vriendje" van adel is nu de 3e keer failliet verklaard: heb geen spijt dat ik hem verlaten heb. Hard werken loont: luilakken niet, tja :)

  • @jsbt4926

    @jsbt4926

    4 ай бұрын

    Wat een domme uitspraak. Rijtjes woning is ook gewoon bezit..... Net zoals een vrijstaande woning. En vrijstaande woning is ook niet heilig makend.

  • @WatZouJeHiervanVinden

    @WatZouJeHiervanVinden

    4 ай бұрын

    @@jsbt4926 Je hebt me niet begrepen. Dat dit de mening van mijn opa was: hij zou nu 120 zijn als hij nog leefde) betekend niet dat dit mijn mening is. Hij kwam uit een Limburgs dorp waar alleen maar boerderijen stonden dus ik snap zijn ideeën wel. Dus in zijn beleving bestonden geen gedeeltelijke "huizen" als je toen in een gedeelte van een boerderij woonde betekende het automatisch dat het niet van jou was (of jij moest de verhuurder ervan zijn)

  • @p.m.8316
    @p.m.831622 күн бұрын

    In het boek the Millionaire next door wordt het tegenovergestelde beweerd.

  • @j.nvanderhorst2193
    @j.nvanderhorst21936 ай бұрын

    Ik denk dat dit toch iets anders zit. Maar ik ga hier maar niet te ver over uit wijden.

  • @daniels8896
    @daniels88965 ай бұрын

    Aantal vragen: Is opvoeding in context (lees desbetreffende woonplaats) niet al eeuwen lang de oplossing? Zij het met onderwijs of een 'kruiwagen'. Onderwijs vanuit de staat is al jaren de norm, maar een kruiwagen niet. Medisch gezien doet dit ook veel met cellen. Is stress dan niet gewoon een ziekte? Is het monopoly spel dat wij spelen niet gewoon gedateerd? Ik werd geboren en alle straten hadden al hotels ;) Rijken kids, blijven die rijk?

  • @dirkbrouwer6281

    @dirkbrouwer6281

    3 ай бұрын

    Dit is toch een slechte mentaliteit. Hadden die hotels ook al ring deurbellen toen je werd geboren? Je hoeft niet te doen wat anderen al gedaan hebben. Dat is niet hoe je rijk wordt. Je wordt rijk door iets nieuws te brengen.

  • @camer0123
    @camer01235 ай бұрын

    Gelukkig kennen we geen armoede in verstand en hart, ik kan ook leven met brood zonder beleg. Ik ben nooit op vakantie gegaan en de rest van mijn leven hoeft dat van mij echt niet. Zolang ik als moslim in dienst ben van Allah c.c (celle ve celalüh) alles dat leeft. Ben ik goed rijk.

  • @mb10kx

    @mb10kx

    4 ай бұрын

    dit klopt, materiële rijkdom leidt to verarming van geest en luiheid

  • @bb-xy4kz
    @bb-xy4kz6 ай бұрын

    Het boek Rich dad poor dad is voor velen het begin geweest om wat van hun leven te maken. Dit leek me een goede tip mochten er mensen zijn die de poor mindset willen doorbreken en in kansen en oplossingen willen denken.

  • @Arnhemer

    @Arnhemer

    6 ай бұрын

    Wederom voor arme mensen want anders zou je zo'n book toch niet lezen. En ik weet niet of je het weet maar hier zit juist de deepstate achter die je wil laten geloven wat er in het boek staat om zo nog mee controle over de arme mensen te krijgen en de rijke nog meer vrijheden te geven! Eigen onderzoek gedaan kwam dit uit echt schokkend!

  • @ZuluIndelucht

    @ZuluIndelucht

    6 ай бұрын

    @@Arnhemerwaar heb je dit onder andere vandaan als ik dat zou mogen vragen?

  • @Arnhemer

    @Arnhemer

    6 ай бұрын

    @@ZuluIndelucht ja het heb ook op Facebook gestaan en die Andrew tate heeft er wel eens wat over gezegd, en in zo'n discord groep met mensen die zeiden dat ze doktors waren en die zeide dat de overheid ons 5g chips in laat spuiten om ons te besturen en toen deed ik dus na mijn vaccinatie een muntje tegen mijn borst en die bleef hangen door magnetisme van de 5 g besturingschips :o

  • @bb-xy4kz

    @bb-xy4kz

    5 ай бұрын

    @@Arnhemer de rijke mindset van iemand die weet hoe het is om arm te zijn is dat ik jou dezelfde kansen gun als mezelf. Dat ik jou wil helpen omdat ik weet hoe het is om door niemand geholpen te worden. Door liefde te delen en de wereld een betere plek te maken omdat er al zoveel lelijke dingen gebeuren. Het verschil tussen rijk en arm is dat rijke mensen risico durven te nemen en voor arme mensen is alles een scam. Financiële rijkdom ontstaat doordat jij gaat geloven in je kracht en je leven in balans is. Spiritueel, mentaal en lichamelijk. Durf te dromen. Durf te zeggen dat kan ik ook. En het allerbelangrijkste durf tegen jezelf te zeggen dat je alles verdient wat je maar kan bedenken. Veel liefde en kracht toegewenst en hoop dat je er wat van maakt

  • @Arnhemer

    @Arnhemer

    5 ай бұрын

    @ZuluIndelucht snap je?

  • @iemandanders7188
    @iemandanders71886 ай бұрын

    Met de juiste instelling word je van een dubbeltje een kwartje zelfs een gulden of een knaak

  • @Deuk

    @Deuk

    6 ай бұрын

    Met de slechte instelling wordt je van een euro een dubbeltje...

  • @iemandanders7188

    @iemandanders7188

    6 ай бұрын

    @@Deuk Ook waar

  • @geenidee2180

    @geenidee2180

    6 ай бұрын

    Mocht je van een dubbeltje geen kwartje worden dan kan je altijd nog proberen om er 15 cent van te maken en dat is ook lekker.

  • @inekeverkooijen7262

    @inekeverkooijen7262

    6 ай бұрын

    @iemandanders7188.....Idd,want het zit allemaal in je hoofd.

  • @Deuk

    @Deuk

    6 ай бұрын

    En je kunt ook gewoon tevreden zijn met je dubbeltje en een goed leven hebben in Nederland.

  • @basman2006
    @basman20064 ай бұрын

    Ik kan me voorstellen dat als je als kind gewend bent met weinig rond te komen, dan is dat oke. En zou je minder moeite doen om te zorgen dat je het wat ruimer hebt. Verder geloof ik het niet zo.

  • @weetjijwel050
    @weetjijwel0506 ай бұрын

    Ik ben vrij makkelijk van een kwartje naar een dubbeltje gegaan. Pure keuze. Andersom kan ook heel goed. Ook gewoon een keuze. Prachtig land waarin we wonen, meen ik oprecht.

  • @Ricardolentjes

    @Ricardolentjes

    6 ай бұрын

    Ja voor jou werkt het allemaal,voor jou is nederland perfect

  • @weetjijwel050

    @weetjijwel050

    6 ай бұрын

    Dat zeg ik toch?@@Ricardolentjes

  • @arjenb8403
    @arjenb84034 ай бұрын

    Zien we hier nou een vorm van "negatieve" -evoluti!?

  • @Arnoud-nf6iz
    @Arnoud-nf6iz3 ай бұрын

    wat is rijkdom of armoede als zo veel al rond hun 60e dood gaan maakt het allemaal wat uit .......... ik moet ook soms jatten om te overleven.. sja HArd life

  • @Trebseig
    @Trebseig6 ай бұрын

    En hoe die kinderen van "armoedige ouders" (Nederlandse normen) anders zijn in de baarmoeder, dat zie je niet of nauwelijks bij mensen met voldoende/groot inkomen? Ik ben niet overtuigd. Ik geloof meer in hoe de sfeer in huis is, vervelende stress is niet gezond, maar dat kan ook bij rijke mensen zo zijn. En een goede sfeer in een arm gezin, is gezond, denk ik.

  • @Seyone030

    @Seyone030

    6 ай бұрын

    Rijke mensen kunnen niet dezelfde stress ervaren. Wanneer rijke mensen bijvoorbeeld moeten rouwen kunnen ze een paar weekjes vrij nemen, en naar de spa of sauna om te ontsnappen. Wanneer jij arm bent en iemand verliest. Moet je juist extra werken. Anders kan je die begrafenis niet eens betalen. Wanneer rijken mensen vakantie hebben. Boeken ze ff snel een vliegtuig. Terwijl arme mensen nooit op vakantie gaan of jaren sparen. Rijke mensen hebben geen stress omdat ze alles moeten delen. Armen mensen moeten heel hun jeugd alles delen, hun speelgoed, school spullen, maar ook belangrijkere dingen. Zoals , eten, privacy (vaak delen ze een kamer super hinderlijk om je hele jeugd geen privacy en plek om je terug te trekken hebben.) En zo heb ik nog maar een paar voorbeelden op genoemd. Jij hebt duidelijk geen ervaring met armoede. Ik weet nog dat ik op me 10 ofzo moest huilen bij de snackbar omdat al me vrienden eten haalde en ik niks had. Geloof mij rijken mensen. Kunnen simpelweg dezelfde stress niet ervaren. Tenzij ze niet binnen die rijkdom zijn opgegroeid zullen ze het ook niet snappen. Toen ik 11/12 was was ik druk met mensen hun leven redden. Terwijl al die rijken kindjes nog de ruimte voor school hadden. Omdat ze geen problemen in hun leven hadden.

  • @jesse6468

    @jesse6468

    6 ай бұрын

    Nouja, het is ook maar wetenschap, die argumenten uit de documentaire...

  • @ixyzyxi

    @ixyzyxi

    6 ай бұрын

    Mensen met geld hebben vaak betere connecties en financiële mogelijkheden waardoor de kinderen ook meer kans hebben.

  • @vlaardingerrr

    @vlaardingerrr

    6 ай бұрын

    @@ixyzyxi Ouders hebben door hun gedrag/motivatie/research invloed op de opleidingskeuze van hun kinderen. Zolang jouw ouders je niet ondersteunen bij de zoektocht naar een opleiding zal je minder snel een opleiding vinden die bij jouw past die later ook goed betaald. Bij sommige opleidingen wordt er het nodige betaald door het bedrijfsleven.

  • @willem9688
    @willem96883 ай бұрын

    Ik was vroeger een kwartje, ben nu een (geluks)dubbeltje.

  • @bebobism
    @bebobism4 ай бұрын

    Mmm . . . hebzucht vind altijd wel een weg , kwestie van focus.

  • @Conusjuh
    @Conusjuh5 ай бұрын

    Onzin. Er zijn meer mensen rijk geworden met hard werken, dan met het erven. Neemt niets weg dat het onderwijs voor een ieder toegang moet bieden die dat wilt.

  • @hendriksprikdesign
    @hendriksprikdesign4 ай бұрын

    Na het lezen van het boek ''The Secrets Of The Millionaire Mind'' begreep ik waarom mijn eerste onderneming financieel niet werd wat het kon zijn en dat mijn relatie met geld vanuit huis uit een verkeerd fundament had. Na het lezen van dat boek is er een wereld voor mij open gegaan en is het gene waar ik altijd het meest hekel aan had, nu een goede compagnon is geworden. Een must om te lezen om een andere kijk op geld te krijgen, waar geld uiteindelijk nog steeds niet meer is dan een stuk gereedschap wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan je welzijn.

  • @geerthuitema7957
    @geerthuitema79574 ай бұрын

    Anders gezegd. Bull shit. Laat je kinderen studeren. En blijf streng.

  • @_st33f

    @_st33f

    3 ай бұрын

    Hewbren weuw härasäns par chans ät een sloot gevÄßt?

  • @Mauri7782
    @Mauri77826 ай бұрын

    Armoede is geen genetica maar een sociale kwestie. In Nederland kan je welvarend worden als je de juiste keuzes maakt en aan je doelen werkt

  • @Ricardolentjes

    @Ricardolentjes

    6 ай бұрын

    Nee hoor,omdat het jpu wel is gelukt moet iedereen het lukken,bij een normale denkvermogen werkt dat niet

  • @Mauri7782

    @Mauri7782

    6 ай бұрын

    @@Ricardolentjes met zo een mentaliteit bevestig je hetgene wat ik beweer. Welvarend worden is een keuze door stappen te nemen en door gaan tot het lukt. Dit zijn de wetten van het leven

  • @sharky1213

    @sharky1213

    6 ай бұрын

    @@Mauri7782 En hoe verklaar je dan de mensen die de keuze wel maken om "welvarend te zijn", maar wie het niet lukt?

  • @Mauri7782

    @Mauri7782

    5 ай бұрын

    @@sharky1213 zoals ik al net schreef een mens moet door gaan en niet opgeven uiteraard doelen stellen Doelen hebben een logica die je moet hanteren en zo vergaar je welvaart. Mensen die welvarend zijn creeren diensten en dat is wat jij en ieder moet doen die welvaart wilt bereiken. En uiteraard als alles goed gaat gewoon geduld hebben snel welvarend kan je alleen worden als je de lotterij wint maar gokken raad ik zeer af

  • @ptttelepost8814

    @ptttelepost8814

    5 ай бұрын

    zojuist twee doelen gejat van het jeugdteam, ik zal er morgen aan werken, denk toch zeker een tientje aan oud ijzer.

  • @johndo8257
    @johndo82574 ай бұрын

    Als je in armoede leeft waarom zet je dan een kind op de wereld? Investeer eerst in jezelf !

  • @GoodjobMen
    @GoodjobMen6 ай бұрын

    belastingen swa armoede.. daar kunnen enkel banken wat aan doen.

  • @user-eh2sv6lt2s
    @user-eh2sv6lt2s3 ай бұрын

    Wat een onzin zeg.. Ik ken zat mensen die uit een problematisch (Uitkerings) gezin komen en die door hard werken goed terecht zijn gekomen. Mijn beste vriendin heeft het zelfs weten te schoppen tot advocaat terwijl haar jeugd/gezinssituatie niet bepaald rooskleurig was. Het zal vast dingen lastiger maken maar in de armoede blijven zitten is een keuze, niet erfelijk!

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    “Het zal het vast lastiger maken,” Dat is wat bedoelt wordt met de erfelijkheid van armoede. Deze video spreekt in het eerst gedeelte vanuit een sociologisch perspectief…

  • @sjamosjamo6290
    @sjamosjamo62906 ай бұрын

    Waar een wil is is een weg ook zonder rijke ouders!

  • @patwhocares7009

    @patwhocares7009

    6 ай бұрын

    Er is genoeg info te vinden hoe je het kan aanpakken. Helaas denken mensen soms te moeilijk of dat het oneerlijk vergaard is en dat is in sommige gevallen ook zo, maar niet iedereen werkt zo.

  • @meintdussel1240

    @meintdussel1240

    6 ай бұрын

    Die meneer wilde een grote dure auto, waardoor hij in de schulden komt. Andere mensen willen meedoen waardoor ze in de schulden komen. Volgens mij kun je dit zo niet stellen en gaat het meer om de wil een beetje in toom te houden en meer rekening houden met het inzicht.

  • @patwhocares7009
    @patwhocares70096 ай бұрын

    Onzin natuurlijk. In de middeleeuwen zou ik zeggen ja, je hebt gelijk, maar heden ten dage is dat echt niet meer het geval. Wat echter wel geleerd moet worden om überhaupt een kans te maken is: hoe geld werkt, hoe je het kunt laten groeien (leg 10% van je inkomsten weg en kijk hoe je dat kunt late groeien met dividend) en dat uitgaven belangrijker zijn dan inkomsten (geef minder uit dan je krijgt). Kijk maar naar de overheid die elke dag 1 miljard gemiddeld aan belasting inkomsten heeft en nog te kort komt omdat de uitgaven niet in toom worden gehouden. Een mooie start zou het lezen van het boekje "The Richest Man In Babylon" van George S. Clason zijn om de reis te beginnen. In dat boekje lees je kleine verhalen die ingaan op 7 basisregels. Helaas zullen sommige het nooit leren en anderen hun welvaart misgunnen (de socialisten die graag alles "Gratis" willen en alleen maar kunnen denken aan herdistribueren van andermans arbeid en vooral veel belasten).

  • @NexuJin

    @NexuJin

    6 ай бұрын

    A chain is only as strong as its weakest link, dat geld ook voor een samenleving. Als je veel arme bevolking heb, dan heb je ook veel sociale onrust en overheid zal moeite hebben om een stabiele en eerlijke samenleving te behouden. Corrupt duik dan ook vaker op in arme landen. Maar dat hedendaags meer kansen zijn klopt. Maar je mist het stukje dat veel arme mensen niet eens 10% van hun inkomsten kunnen wegleggen: ze komen amper de maand door. Maar sommige lukt het toch om iets opzij te zetten. Maar worden dan vervolgens opgelicht door gladde praatjes over "investment opportunities". Verstandig met geld omgaan is iets wat geleerd moet worden zeg je zelf. Dan begin het toch met goed openbare onderwijs, dus heb je belastinggeld voor nodig.

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    Hoe verwacht jij dat mensen die geld tekort komen 10% van hun inkomsten opzij zetten?

  • @AlexVNL

    @AlexVNL

    2 ай бұрын

    Als je in de bijstand zit capt de overheid je vermogen af. Enige inkomsten worden verrekend. En mensen met medische aandoeningen kunnen zich er vaak niet uit werken, we hebben in NL het stelsel van sociale zekerheid behoorlijk afgebroken over de jaren.

  • @GiIJo-he8eu
    @GiIJo-he8eu5 ай бұрын

    een auto kopen die je kunt betalen is dom. Gevoel zou geen rol mogen spelen in dit soort beslissingen.

  • @toinvhees524
    @toinvhees5246 ай бұрын

    Natuurlijk word een dubbeltje geen gulde. Het is de vraag of je je eigen en de volgende generatie de spiraal om hoog. Of om laag in zet.

  • @gemberneutraal
    @gemberneutraal6 ай бұрын

    Ik snap dan niet, je hebt schulden , je hebt stress.. geen huis of een huurschuld etc. Toch zit je heel vaak dat mensen aan kinderen beginnen terwijl ze hun leven niet goed op oorden hebben. In sommige situaties kunnen ze er niks aan doen.. (door mishandeling etc) Maar er zijn toch mensen die dan bewust aan kinderen beginnen. Of denk ik verkeerd?

  • @remcoverhoeven1370
    @remcoverhoeven13706 ай бұрын

    Armen leren dat ze moeten werken om loon te krijgen, rijken leren dat ze moeten werken om geld te maken! Armen hebben vaak minder middelen om iets op te zetten, rijken krijgen meer in hun schoot geworpen! Armen delen, rijken graaien!

  • @patwhocares7009

    @patwhocares7009

    6 ай бұрын

    Doe dan precies wat de rijken doen. Is geen geheim dat je met geld meer geld kunt maken en dat heeft niks met graaien te maken, daar moet je de politiek voor in als je wilt graaien.

  • @jesse6468

    @jesse6468

    6 ай бұрын

    @patwhocares7009 Ga jij maar geld verdienen. De laatsten worden de eersten.

  • @toinvhees524

    @toinvhees524

    6 ай бұрын

    Zie je bij die loterij winnaars ook altijd kommen gelijk om in het succes als ze een flinke jackpot hebben gewonnen

  • @vlaardingerrr

    @vlaardingerrr

    6 ай бұрын

    Of je zorgt er voor dat je een opleiding kiest wat goed betaald, en dat kan ook met een MBO opleiding

  • @patwhocares7009

    @patwhocares7009

    6 ай бұрын

    @@jesse6468En dat is natuurlijk de juiste mentaliteit. Wel klagen, maar er niks aan doen om je situatie te verbeteren.

  • @alexandrunechifor
    @alexandrunechifor6 ай бұрын

    Wat een bullshit argumentatie. Ik ben in het Oostblok geboren. Mijn moeder en mijn vader waren fabriekarbeiders met een gezammelijk loon van 50 dollar per maand. We woonden 3 generaties in een communistisch flat. Vaak hadden we geen warm water en geen elektriciteit. Een warm maaltijd was ook niet gegarandeerd. Toen ik 5 was ging mijn vader ervandoor met een jongere vrouw. Deassalnietemin heb ik het tot TU Delft geschopt, spreek ik 4 talen en verdien ik ruim 2 keer modaal. Ik ben nu 33. Gewoon prioriteiten stellen en hard werken. De rest is kletskoek.

  • @sjamosjamo6290

    @sjamosjamo6290

    6 ай бұрын

    Zeg het ze!!!

  • @jesse6468

    @jesse6468

    6 ай бұрын

    Als je er op je sterfbed maar niet achter komt dat je de verkeerde prioriteiten hebt gesteld, dat zou heel lullig zijn.

  • @alexandrunechifor

    @alexandrunechifor

    6 ай бұрын

    @@jesse6468 lijkt me een no-brainer als je moet kiezen tussen je leven voortzetten in een ghetto of jezelf omhoog werken. De rest zijn luxeproblemen.

  • @jesse6468

    @jesse6468

    5 ай бұрын

    @@alexandrunechifor Er is een middenweg tussen armoede en een groot salaris. Dat zijn niet de enige twee opties.

  • @alexandrunechifor

    @alexandrunechifor

    5 ай бұрын

    @@jesse6468 je bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt

  • @FRIGYES10
    @FRIGYES106 ай бұрын

    Stop met het slachtoffer uit te hangen en doe er wat aan. Er zijn nergens zoveel kansen als in het westen wanneer je voor je doelen wil gaan.

  • @MrMark940

    @MrMark940

    5 ай бұрын

    klopt bijstanduitkering en opbouwen in een andere land met dat geld

  • @marjouitewaal2091
    @marjouitewaal20914 ай бұрын

    Als je een vent heb kun je met z,n tweeën werken!!!

  • @Deuk
    @Deuk6 ай бұрын

    Deze onderzoeken zien er wel een beetje amateuristisch uit. Er is helemaal niet aangetoond dat extra geld de problemen gaat oplossen.

  • @daviddvh

    @daviddvh

    6 ай бұрын

    Omdat de rijken ,de armen ,arm houden Het is vrij simpel Kijk vandaag de dag maar Alles blijft duurder worden Krijg je meer inkomen ,meer huur betalen , meer belasting betalen etc Boodschappen blijven duurder worden Onverklaarbaar duurder worden

  • @miquelcortega

    @miquelcortega

    6 ай бұрын

    Je kunt jezelf toch ook wel bedenken waarom meer geld voor minder stress zorgt?

  • @Deuk

    @Deuk

    6 ай бұрын

    @@miquelcortega er is geen oorzakelijk verband aangetoond dat deze mensen daardoor in de armoede blijven. Er zijn tal van factoren. Dat iets logisch lijkt wil niet zeggen dat het ook zo is, of dat het de meest effectieve manier is om iets op te lossen. Het kan ook andersom zijn. Misschien zijn mensen wel arm doordat ze niet zulke handige dingen doen ipv dat ze domme dingen doen doordat ze arm zijn.

  • @z.olderautist2209
    @z.olderautist22095 ай бұрын

    Het is omdat de psychologische kenmerken die leidden tot armoede erfelijk bepaald zijn.

  • @Dennis-xj8nh

    @Dennis-xj8nh

    4 ай бұрын

    Dat blijft in dit filmpje totaal onderbelicht, met als olifant in de kamer natuurlijk algemene intelligentie.

  • @z.olderautist2209

    @z.olderautist2209

    3 ай бұрын

    Het is een ongemakkelijke waarheid. Men spant liever de kar voor het paard.

  • @z.olderautist2209

    @z.olderautist2209

    3 ай бұрын

    Het is een ongemakkelijke waarheid. Men spant liever de kar voor het paard.

  • @baruchdroge838
    @baruchdroge8382 ай бұрын

    Én crimineel is dat dan erfelijk?

  • @mjokhoe573
    @mjokhoe5736 ай бұрын

    Klopt niet...!!! Heelveel miljonairs waren in hun kinder jaren ook in armoede op gegroeid.

  • @whinted4309

    @whinted4309

    6 ай бұрын

    Klopt ook niet. Meesten komen uit minimaal middenkomens. Slechts enkele uitzonderingen komen echt uit de armoede

  • @mjokhoe573

    @mjokhoe573

    6 ай бұрын

    @@whinted4309 * 4 uur geleden Oké...niet in Nederland maar in niet westerse landen komen heelveel miljonairs vaak uit een niet rijke familie.

  • @patwhocares7009

    @patwhocares7009

    6 ай бұрын

    Het is de instelling die men heeft. Kijk maar eens naar een "dubbeltje op zijn kant" waar een echtpaar 5k netto binnen haalt en nog niet kan rond komen omdat ze 1. meer uitgeven dan er binnenkomt en 2. hun geld niet investeren om te groeien.

  • @samantha9988
    @samantha99886 ай бұрын

    Wet van aantrekkingskracht, meer kan ik niet zeggen 😉

  • @RobertPunt
    @RobertPunt6 ай бұрын

    Achja armoede als ik die huizen zie en die achtertuinen kan ik me nauwelijks voorstellen dat er daar mensen naar de voedselbank toe moeten. In mijn ogen is armoede nog niet iedere dag warm kunnen eten en geen geld hebben voor een winterjas. Nu is armoede wanneer je geen auto jonger dan 10 jaar kunt rijden zo lijkt het

  • @Nietzman

    @Nietzman

    6 ай бұрын

    Je wil wel ruilen?

  • @weetjijwel050

    @weetjijwel050

    6 ай бұрын

    Helemaal eens!

  • @Lillith.

    @Lillith.

    4 ай бұрын

    Dat gaf de man in de video toch ook aan, hij kocht een auto die hij niet kon betalen als een statussymbool. Het is onzin als je van buitenaf kijkt, maar voor hem was het een overlevingsstrategie. Mentaal gaat daar iets niet helemaal goed en dat is iets dat aangepakt moet worden.

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    Jij kan het je niet voorstellen omdat je een totaal vertekend beeld hebt van armoede. Er zijn tienduizenden Nederlandse gezinnen waar men inderdaad niet iedere dag een warme maaltijd heeft en waar de kinderen niet fatsoenlijk gekleed kunnen worden. In de armoedecijfers worden dan ook enkel mensen meegenomen die een inkomen hebben waarmee ze niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien, dit is anders dan een laag inkomen of het het ‘niet veel maar toereikend inkomen,’ waar jij over lijkt te spreken.

  • @FishFreddie
    @FishFreddie6 ай бұрын

    Vooral coalitie stemmen, word je nog armer!.

  • @Dennis-xj8nh
    @Dennis-xj8nh4 ай бұрын

    Laten we eens beginnen met het afschaffen van de meest regressieve belasting van allemaal: inflatie.

  • @ottonieboer3722
    @ottonieboer37223 ай бұрын

    Eerst kon je een baantje krijgen als je dertien bent,nu vanaf zeventien .Weg motivatie om waardes te leren,wat een onzin verhalen gezwets voor eigen parochie.

  • @maaikevermoen1727
    @maaikevermoen17275 ай бұрын

    Hij heeft gelukkig wel meer dan genoeg gegeten, van al die dubbeltjes.

  • @tjaytje
    @tjaytje6 ай бұрын

    Wat een onzin gewoon gaan ondernemen dan kom je uit de armoede, mijn ouders moesten vroeger ook elk dubbeltje omdraaien. Maar nu heb ik 3 bedrijven en heb mijn ouders kunnen voorzien van een nieuw groter huis. Als je geen risico's durft te nemen zul je nooit verder komen! High Risk = High Reward.

  • @raybzht

    @raybzht

    3 ай бұрын

    Leer mij jouw succes goos aub. Werken bij defensie heeft mij niet goed gedaan. Leer mij een bedrijf opzetten zodat ik voor mijn zoon een goeie toekomst kan maken

  • @b.anoniem9007

    @b.anoniem9007

    2 ай бұрын

    Als je geen ondernemersgeest hebt kun je niet "gewoon" gaan ondernemen.

  • @ed8742
    @ed87424 ай бұрын

    Vanwaar deze onzin?

  • @chriskappert1365
    @chriskappert13656 ай бұрын

    Roken , zuipen , vloeken , gokken..... Al die gekkigheid leert een jongen van zijn vader .......toch ? Nou......daar heb je je antwoord .

  • @Tombino-nd6px
    @Tombino-nd6px3 ай бұрын

    Armoede met overgewicht. Dat is geen armoede.

  • @r.dekker858

    @r.dekker858

    25 күн бұрын

    Hoezo? Het goedkoopste eten maakt je juist dik, veel goedkope geraffineerde koolhydraten, suiker en fastfood, allemaal spotgoedkoop.

  • @ppumpkinhead937
    @ppumpkinhead9375 ай бұрын

    meh

  • @qubajuggy6335
    @qubajuggy63355 ай бұрын

    volwassen mensen kinder vragen stellen man man man...Armoe niks erfelijk gierigheid dat is het probleem

  • @niquedegraaff
    @niquedegraaff5 ай бұрын

    Armoede is niet erfelijk. Punt.

  • @epictimebreaker
    @epictimebreaker2 ай бұрын

    Armoede is een keuze.

  • @bertjesklotepino
    @bertjesklotepino6 ай бұрын

    de reden is vrij simpel: de rijken houden de arme arm. Er moeten immers genoeg armen zijn die voor de rijken werken, anders zijn de rijken niet meer rijk. En geloof mij maar, die rijken gaan niet in de rij staan bij de kassa. O, en ik heb het niet over de miljonairs hoor. Dat zijn allemaal kleine visjes die net zo snel arm gemaakt kunnen worden door de grotere vissen.

  • @robinluijken
    @robinluijken4 ай бұрын

    Het is een zwakte bod om armoede op de eerdere generatie's af te schuiven.

  • @nielsvandenkieboom5034
    @nielsvandenkieboom50344 ай бұрын

    Erik is Geograaf en geen Econoom. Dat geeft niet, maar je kan echt niet in 1 zin zeggen: De uitkeringen moeten omhoog én het minimumloon moet omhoog want werken moet lonen. Dan stijgen de prijzen door inflatie en zitten we weer in hetzelfde schuitje. De uitkeringen moeten naar beneden en de inkomstenbelasting moet omlaag. Dán heb je een reden om te werken.

  • @_st33f

    @_st33f

    3 ай бұрын

    Denk dat het ook goed is om te spreken over de definitie of betekenis van het werkwoord 'werken'. Want wat werk is en/of hoe werk ervaren wordt is negen van de tien, keer persoonlijke beleving. Verschilt per mens tot mens. Wat drijft de mens is motivatie. Hormonen, feromonen, sensatie of vervoer bijv. hebben daar niet meer te makel.

  • @_st33f

    @_st33f

    3 ай бұрын

    makreel.

  • @ptttelepost8814
    @ptttelepost88145 ай бұрын

    dikke onzin.

  • @NexuJin
    @NexuJin6 ай бұрын

    Wat is de kans dat dit soort onderzoeken in de toekomst gebruikt wordt als argument om arme mensen verplicht te steriliseren om overbevolking tegen te gaan vanwege voedsel tekort?

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    Klein. Armoede neemt al jaren wereldwijd gestaag af, en zowel overheden als organisaties als het WEF investeren steeds meer in het beschermen/vergroten van ieders eigen vermogen.

  • @colinpost2182
    @colinpost21826 ай бұрын

    Dit is de grootste poppenkast die ik ooit gezien heb, normaal kijk ik dit soort dingen niet omdat het je kleindenkend maakt, en het bewijst zichzelf, de enige die je tegen houd ben jij zelf , mensen proberen niks, probeer..VAL…sta op en je komt er ,

  • @elkee2938

    @elkee2938

    6 ай бұрын

    Eens

  • @user26912

    @user26912

    6 ай бұрын

    Het idee dat mensen op plekken terechtkomen vooral door hun eigen verdiensten heet meritocratie. Veel mensen die wel hogerop zijn gekomen denken ook dat ze het vooral aan zichzelf te danken hebben. Het grootste falen van de meritocratie is dat we er niets mee zijn opgeschoten. Ook de nieuwe elite heeft privileges en rijkdom erfelijk gemaakt en zal de macht, in de politiek, het bedrijfsleven, de media, nooit uit handen geven. De gelijkekansenmaatschappij is uiteindelijk onrechtvaardiger dan de klassenmaatschappij. Aangeboren hoge of lage intelligentie is geen keuze. Kon je vroeger nog gewoon pech hebben geboren te zijn in een lagere klasse, wie nu achterblijft kan dat zichzelf verwijten: je had je kansen moeten grijpen. Gaat compleet voorbij aan de erfelijkheid van sociaal kapitaal (rijke ouders die je naar priveschool sturen) et cetera.

  • @ingmarlangerak8973
    @ingmarlangerak89733 ай бұрын

    Gelul, hard werken, nog harder sparen door erg zuinig te leven. Weg armoede!

  • @raybzht

    @raybzht

    3 ай бұрын

    Gelul?? Ik werkte voor defensie met een jaarsalaris van ongeveer € 44.000 zonder 13de maand. Door een ongeval tijdens werk waar defensie schuld aan heeft maar ze stoppen het in de doofpot ben ik ib de wia terrecht gekomen. Die is zo laag €1005 dat ik niet eens mijn vaste lasten kan betalen. Ik heb vanaf mijn 13de keihard maar ook keihard gewerkt zonder ouders om een voortbestaan op te bouwen maar omdat defensie geen schadevergoeding wilt uitbetalen ben ik de pineut. Die opmerking van jouw slaat dan ook echt nergens op. Jij kijkt waarachijnlijk niet verder dan dat je neus lang is. Zolang jij de problemen niet ervaart is er zeker niets aan de hand. Ik zal je vertellen dat er meer gezinnen en volwassen in armoede leven dan je denkt. Egoist

  • @AlexVNL

    @AlexVNL

    2 ай бұрын

    Arbeidsgehandicapten met medische urenbeperking komen niet uit de bijstand als ze werken. Veel armoede is ook de schuld van VVD beleid.

  • @Nolanilly
    @Nolanilly4 ай бұрын

    Wat een propoganda alweer.

  • @toby7802
    @toby78025 ай бұрын

    Wie nu met zijn handen kan werken, kan 2000 euro verdienen. Niet per maand. Per week!

  • @wilfredverhaaf83

    @wilfredverhaaf83

    5 ай бұрын

    Wanneer kan ik beginnen.

  • @Dutchfirejourney
    @Dutchfirejourney6 ай бұрын

    Lekker in de slachtofferrol kruipen en bij iedereen een oorzaak zoeken behalve bij zichzelf, dat is wat alle arme en zielige mensen verbindt.

  • @MrMark940

    @MrMark940

    5 ай бұрын

    mee eens, bijstand ergens werken je weet wel, opbouwen in andere land tijdens uitkering dit land verlaten en klaar

  • @Therobbert46
    @Therobbert463 ай бұрын

    Sorry hoor, maar de veenkoloniën waren ooit de rijkste gebieden van NL. Exporteerde veen naar heel de wereld. Dus erf je dan ook niet gewoon rijkdom?

  • @royhoeksema5720

    @royhoeksema5720

    3 ай бұрын

    De inkomens- en welvaartsongelijkheid was ook gigantisch hier. Voor elk herenhuis stonden er aan de andere kant van het kanaal tien plaggenhutten. Daarnaast; op een enkele fabrieksdirecteur zijn alle rijken vertrokken toen de industrie hier op gang kwam.

  • @Jolanda-vp7rs
    @Jolanda-vp7rs3 ай бұрын

    Waarom is het erfelijk? Dat komt echt niet door je familie naar door de Roverheid 😂

  • @pat4599
    @pat45993 ай бұрын

    Wat een kul verhaal sorry hoor. ..... mijn familie komt uit de meest achterstelde uithoek van Europa. Plateland regio Slowakije Oekrainse grens iedereen is daar straat arm normaal betaalde banen waren er niet zijn er nog steeds niet. Daar moetje alles aanpakken 24/7 om vooruit te komen dubbele banen 70 urige werk week en werk zoeken in het buitenland maanden / jaren lang weg van familie. Sociale woningen bestaan er niet dus een woning moet je maar zelf bouwen met wat gespaard geld en oude bouwmatrialen. Auto zelf onderhouden en opknappen zelf voedsel verbouwen etc .... Dit gewoon een K*T mentaliteit hier een leven opbouwen doe je zelf en met je blote handen en als thuis niet lukt ga maar ergens anders heen.

Келесі