Voiko ihminen olla vapaa? Jari Ehrnrooth, Serafim Seppälä

Ғылым және технология

"Voiko ihminen olla vapaa? Mikä meitä rajoittaa: valtio, vanhemmat, kirkko, ystävät, Jumala?
Sekalaiset vaatimukset vapaudesta ovat äänekkäitä ja niitä on paljon. Mutta mitä vapaus täsmälleen ottaen merkitsee ja miten vapaaksi tullaan? Voiko vapaalle ihmiselle esittää vaatimuksia tai velvollisuuksia? Kuka niitä saisi esittää? Isä, äiti, valtio, ystävät, kirkko, Jumala vai yksikään mainituista? Ovatko velvollisuudet ristiriidassa vapauden kanssa? Vai voiko vaatimuksia täyttämällä vapaus jopa kasvaa? Entä miten tavat ymmärtää vapaus vaikuttavat yhteiskuntaan laajemminkin, esimerkiksi kansalaisjärjestöjen, uskontojen tai politiikan kautta?"
Veritas Forum -tilaisuus Itä-Suomen yliopistolla Joensuun kampuksella yliopistolla 26.11.2019.
Keskustelijat:
Serafim Seppälä, systemaattisen teologian professori sekä Jari Ehrnrooth, kirjailija, kulttuurisosiologian, kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti.
Moderaattorina kirkkohistorian professori Ilkka Huhta.
› www.veritasforum.fi
› / veritasforumfinland
› / veritasforumfi
› / veritasforumfi
* * *
Tue Veritas Forum -työtä:
Veritas Forumien mahdollistajana Suomessa toimii OPKO, jonka varainkeruutilin kautta voit tukea työtä.
› Tilinumero: FI10 8000 1301 0446 09 (BIC DABAFIHH).
› Viite: 2095
MobilePay: 44074
Rahankeräyslupa: RA/2020/1574
veritasforum.fi/tue/

Пікірлер: 5

  • @eensio
    @eensio Жыл бұрын

    Hieno tilaisuus. Jari Ernroothin näkemys oli lähempänä omaani, joka on lääketieteellinen ja kliinisen psykologian pohjalta syntynyt. Sen voi tiivistää: ihmisen kokemus vapaudesta on vahvasti subjektiivinen. Sitä ohjaa alitajunta enemmän kuin haluaisimme myöntää. Kumpikin ansiokas luonnoitsija toi tämän kauniisti esille!

  • @samulimatilainen1956
    @samulimatilainen19564 жыл бұрын

    Mielenkiintoista kuunneltavaa, kiitos molemmille oppineille.

  • @Mikkihiiri27
    @Mikkihiiri27Ай бұрын

    Hyvä keskustelutilaisuus, mutta miksi näin isoja kysymyksiä edes yritetään purkittaa puolen tunnin esityksiin? Helposti olisivat voineet puhua molemmat kolme tuntia ja sitten sama aika jatkokeskustelulle ja kysymyksille.

  • @samulimatilainen1956
    @samulimatilainen19564 жыл бұрын

    40:30 Erittäin merkitsevä huomio.

  • @samulimatilainen1956
    @samulimatilainen19564 жыл бұрын

    25:15 Julius Evola ratkaisi jo tuon vapauden ongelman teoksessaan Teoria dell'individuo assoluto (1927; The Theory of the Absolute Individual), valitettavasti sitä ei ole vieläkään käännetty englanniksi. Se oli naula arkkuun Kantilaisuudelle ja post-kantilaisille idealisteille, eikä kukaan ole vielä tänäkään päivänä kyennyt sanomaan mitään sen enempää vapaudesta. Itse asiassa asia on juuri toisin päin: Kant edustaa tämän vapauskysymyksen osalta rappiota ja tietämättömyyttä, ja jos haluaa ymmärtää enemmän vapaudesta niin täytyy palata ajassa taaksepäin eikä eteenpäin. Kolme tunnettua vapauden mestaria olivat Buddha, Nagarjuna ja Adi Shankara. Lisätietoa (google-kääntäjällä): www.rigenerazionevola.it/idealismo-magico-individuo-assoluto-di-evola/

Келесі