Jari Sarasvuo | Kassandran huuto | Vieraana kirjailija Jari Ehrnrooth

Kassandran huuto on keskusteluohjelma ohitetuille. Toisessa jaksossa Jari Sarasvuon vieraana on kirjailija, dosentti Jari Ehrnrooth, jonka mielipiteet ovat herättäneet paitsi keskustelua, myös kiistelyä.
Miksi Ehrnrooth on niin kiistelty hahmo? Mitä on vaatimusten tasa-arvo? Miksi vapaus on paradoksaalista? Muun muassa näistä aiheista keskusteltiin.
Voit katsoa Kassandran huudon ensimmäisen jakson - ja tilata tiedon tulevista jaksoista sähköpostiisi - täältä: asp.trainershouse.fi/kassandr...

Пікірлер: 150

  • @elfillari
    @elfillari3 жыл бұрын

    Oma vastuu, oma lupa. Ja yksi kirja ja yksi runo jotka pitää nyt lukea. Kiitokset jälleen hienosta, ainoasta ajankohtaisohjelmasta, jota kannattaa seurata!

  • @mr6mkl
    @mr6mkl3 жыл бұрын

    Hyvä ohjelma. Parempi kuin mikään keskusteluohjelma tv-kanavilla.

  • @huoltomies6705
    @huoltomies67053 жыл бұрын

    Todella hyvää keskustelua jossa jää pois todellisuudesta vieraantuneet arvopohja keskustelut.

  • @tomikarvonen3158
    @tomikarvonen31583 жыл бұрын

    Toivottavasti näitä tulee lisää. Todella hyvä video, niin kuin oli 1jakso myös. Kiitos Jareille.

  • @lescobrandon2202
    @lescobrandon22023 жыл бұрын

    Hieno ja mielenkiintoinen sarja tämä Kassandran huuto!

  • @jussihakala8908
    @jussihakala89083 жыл бұрын

    Hyvää keskustelua ja pohdintaa. Kelpaa kuunnella. Kiitos tällaista lisää.

  • @bzznz
    @bzznz3 жыл бұрын

    Jälleen mielenkiintoinen keskustelu, kiitos siitä. Kommenttini Jari Ehrnroothin lausumaan: “Zeniläisesti mielentyyneyden tilassa teemme asioita, toivomatta mitään”. Viittaako Jari Ehrnrooth tällä erääseen “Buddhist-trap” noviisi-ongelmaan, vaiko johonkin muuhun? Zen-tekniikat eivät edellytä hänen mainitsemaa "toivomattomuutta" (tahto tai tunne -tiedostamattomuutta) saatikka “uskontoa”, vaan on mielen harjaantumista. Zen on (tässä kontekstissa) tunnetiloissaan tiedostavasti läsnäolemista, jolla mm. irrottaudutaan “kärsimyksestä” ja “häiriöistä” jotka sumentavat omaa mieltä - jolloin harjaantumalla (neuroplastisuus) mahdollistuu tunne-energian ja ympäröivän energian tietoinen tahdonvaltainen valjastaminen ja ohjaaminen. Esim. “Rakastavan myötätunnon” meditoinnilla toivotaan (myös) muiden irrottautumista kärsimyksistään (harjoittaa oman mielentilan muuttamista ja hallintaa - neuroplastisuus) ja muulla meditaatiolla (tiedostavalla keskittymisellä) voidaan keskittyneenä “toivoa” fokusoidusti mitä tahansa (esim. murskata vastustaja, energian keskittäminen suoritukseen tai tiedostaa kumppani täydellä läsnäololla) täyttä fokusoitua tunnevoimaa hyödyntäen. Zen ei ole tahdoton tai tunteeton tila, vaan mahdollistaa niiden (tahdon ja tunteen) tiedostavaa tahdonvaltaista hyödyntämistä erittäin fokusoidusti kaikilla eri mielentilojen työkaluilla (modes, mental states, mindsets) elämän kaikilla osa-alueilla.

  • @kapo388
    @kapo3883 жыл бұрын

    Kaimat jumalleisson mitä settii, kiitos

  • @TeemuKujalaFi
    @TeemuKujalaFi3 жыл бұрын

    Nämä jaksot on puhdasta kultaa 👌

  • @karisuojanen9003

    @karisuojanen9003

    3 жыл бұрын

    Kävin pari viikkoa sitten myymässä yhden krugerrand kolikon Leppävaarassa.

  • @JaniLakanen
    @JaniLakanen3 жыл бұрын

    Todella kiinnostavaa ja ymmärrettävää keskustelua, kiitos! Ihminen ei ole mitään ilman ihmisyyttä (yhteisöllisyyttä). Tämä on aivan selvää. Sen sijaan minua haastoi oman näkemykseni syvällisempään pohdintaan keskustelu vapauden paradoksista "well-being" ja "well-doing". Olen viimeiset 10v. ajatellut, että vain läsnäolemisen tilasta voi kyetä hyvään tai varsinkaan optimaalisen suorituksen tilaan (flow). Hetkessä eläminen ja hetkeen tarttuminen voidaan toki nähdä merkityksettömänä, ellei se johda mihinkään suoritukseen. Ihmisyydessä kasvu edellyttää aina jonkin suorituksen eli kokemuksen, joka johtaa kasvuun (tai hetkelliseen taantumukseen). Ihminen ei kasva elämysten etsimisestä, vaan yksilöllisistä kokemuksista osana ihmisyyttä/ihmisyhteisöä. Siinä elämän merkitys, ehkä myös tarkoitus, koska olemme kaikki lopulta yhtä valtamertä, ehkä ikuisuutta. Jos ei ole uskoa, ei ole toivoa, eikä silloin ole rohkeutta elää ja kasvaa. Individualismissa ei ole helppoa. Ihminen ei ole itseriittoinen, vaikka moni voi myös nauttia erakoituneesta elämästä jonkin aikaa. Kunhan tähän joitain syttyneitä ajatuksia kirjailin. Kiitos erinomaisesta ja syvällisestä keskustelusta.

  • @maurituomisto8007
    @maurituomisto80073 жыл бұрын

    Sarasvuon käsitys kapitalismista on hyvin kummallinen. Ehrnroothin ajatuksia olisin kuunnellut mielelläni enemmänkin jos hän olisi saanut puhua.

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Hienoa, kyllä tässä keskutelusa ihmisyys toteutui, kiitos!

  • @mikaveekoo
    @mikaveekoo3 жыл бұрын

    Jari E:n käsitys hyvinvointivaltion toimimattomuudesta perustuu harhaisiin mielikuviin. Se on kovin inhimillistä. Kaikilla meillä käsitys todellisuudesta perustuu suurelta osin mielikuviin, vähemmän faktoihin.

  • @ollimustonen

    @ollimustonen

    3 жыл бұрын

    Luulet ihan tosissasi, että tämä "kaikki mulle nyt heti ilman mitään vastuuta edes itsestä" -systeemi tulee kestämään? Toisten rahoilla on tapana loppua jossain vaiheessa. Meillä se on jo käynyt. Tuolileikki loppuu heti, kun keskuspankki ei enää rahoita alijäämiä.

  • @bazodee2

    @bazodee2

    3 жыл бұрын

    @@ollimustonen ja koska keskuspankilla ei ole mitään motivaatiota lopettaa alijäämien rahoittamista ennenkuin inflaatio nousee pysyvästi yli 2%, niin arvioisin nykymenon jatkuvan hamaan tappiin asti.

  • @nuevesc

    @nuevesc

    3 жыл бұрын

    @@ollimustonen Oletko tietoinen esimerkiksi siitä miten toimeentulotukea haetaan? Minkälaisia vaatimuksia siihen sisältyy? Mulle tuli ainakin just se sellanen joo mulle tää kiitos ei mitään välii vastuulla fiilis kun kerran menin kattomaan niitä kysymyksiä siinä lomakkeessa.

  • @henkka8157
    @henkka81573 жыл бұрын

    hyvä haastattelu😎

  • @touchbytonymikael
    @touchbytonymikael3 жыл бұрын

    Kiitos🤗Loistava matka.

  • @JJRegas
    @JJRegas3 жыл бұрын

    Loistavaa settiä, seuraavaa taas kovasti odotellen, kiitos

  • @nikogruenewaldt4122
    @nikogruenewaldt41223 жыл бұрын

    Mahtavaa Jari.

  • @lyyliannikkiheikkinen473
    @lyyliannikkiheikkinen4733 жыл бұрын

    Mielenkiintoinen keskustelu.. tässä ajassa tarvitaan tällaisia pohdiskeleva keskustelua.. 🎶🍃🍂...

  • @tyynelouhimaa573
    @tyynelouhimaa5733 жыл бұрын

    Loistavia pohdintoja taas. Se kuitenkin surettaa, että miespolo uskoo Jumalan kuolleen. Jarien kannattaa lukea avoimin mielin esimerkiksi William Lane Graigin teos Valveilla. Tiede ei ole todistanut, että suurta Suunnittelijaa ei olisi. Vahva ateistinen usko ei saa tukea nykytieteestä, vaikka niin on sitkeästi väitetty. Kaikki se vastuun ja vapauden idea, rakkaus ja toivo, mitä herrat kaipasivat, löytyy yhteydessä Luojaan. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.

  • @JKos-cz9lj
    @JKos-cz9lj3 жыл бұрын

    Nyt oli hyvä, ei mennyt liikaa monologiksi.

  • @leguaani1234
    @leguaani12343 жыл бұрын

    Hyvin mielenkiintoinen keskustelu ja hyvä sarja. Haluaisin kuitenkin kyseenalaistaa olettamuksen vaatimusten puuttumisesta nyky-yhteiskunnassa? Mihin havaintoihin tämä perustuu, että nyky-yhteiskunnassa ei olisi vaatimuksia? Niitähän on vaikka miten iso määrä, josta osa on kirjattuja, osa kirjaamattomia tai oletettuja.

  • @habi00
    @habi003 жыл бұрын

    Tekis mieli antaa 1000 peukkua hyvästä ohjelmasta!!!

  • @Liisa3139
    @Liisa31393 жыл бұрын

    Yhtään yksilöä ei olisi olemassa ilman yhteisöä. Ihmisten mielenterveysongelmat johtuvat pitkälti siitä, että yksilöille on sysätty liikaa vastuuta omasta elämästään. Kannatan kyllä sitä, että esim. sosiaalitukien piiriin pääsisi vain esim. peruskoulun suorittamalla. Jos se ei jostain syystä onnistu, ohjattaisiin henkilö johonkin tutkivaan ja tukevaan systeemiin, jossa ihminen itse ja asiantuntija arvioisivat, mihin henkilöllä on rahkeita suunnata. Elämän varrella olisi sitten näitä minimivaatimusportaita jatkossakin. Jokaisen pitäisi aina aika ajoin tarkistaa kompassinsa ja määritellä suunta tai päämäärä elämälleen. Nykytilanteessa suuri osa työpaikoista on ihmisillä, jotka ovat jotenkin tuolileikissä onnistuneet ja suuri joukko joutuu pyörimään ulkokehällä, mistä on hyvin vaikeaa päästä uran alkuun. Jos olet ollut väärässä paikassa vääträän aikaan (esim. lama), kärsit siitä helposti lopun ikäsi. Lisäksi on persoonallisia eroja henkilökohtaisessa viehättävyydessä. En tarkoita ensisijaisesti ulkonäköä, vaan pikemminkin karismaa. Ihminen ei ole oman onnensa seppä kovin usein, vaan lähinnä joissakin valintatilanteissa ja itsetuntemuksensa kehittämisessä.

  • @irmapii9793
    @irmapii97933 жыл бұрын

    Loistava älyllinen keskustelu.

  • @paulakivijarvi2101
    @paulakivijarvi21013 жыл бұрын

    Aivan huikeaa kuunneltavaa

  • @TuomoTamminen
    @TuomoTamminen3 жыл бұрын

    Vapaus on harhaa. Ihminen ei voi ikinä olla vapaa, sillä ensinnäkin olemme vankeina omissa ruumiissamme, jotka vaativat ruokaa ja lepoa ja vaikka mitä muuta, jota ilman alamme voida huonosti. Oma ruumiimme asettaa meille todella kovat rajoitteet ja aikatauluttaa elämämme jo lähtökohtaisesti tietyntyyliseksi.

  • @juhajalosuo6250

    @juhajalosuo6250

    3 жыл бұрын

    Oma ajatukseni tuohon ...Ruumis vaatii tottakai ruokaa jotta se pysyy elossa ja toimintakykyisenä...Hengen kannalta nykyisyys eli tämä hetki on vapautta...Menneisyys ja tulevaisuus ovat kahlitsevia ;)

  • @tarjahanneleelg6888
    @tarjahanneleelg68882 жыл бұрын

    Hyvä opetta kirjoittaa, omien kokemusten perusteela uusia käytännön käyttöoppaita koyluihin ja työntekiäopiskelijoille. Huom. Dokumentit omien kokemusten perusteella ☺

  • @olavitaikasulka2691
    @olavitaikasulka26913 жыл бұрын

    Vauh! Upea matka rinnallanne. Kiitos molemmille. -Harri

  • @hk5275
    @hk5275 Жыл бұрын

    Malinen on vieraana Jari Sarasvuon Trainers’ House Mojo Studion ensimmäisessä Kassandran huuto -ohjelman jaksossa. Sarasvuo luki GnS Economicsin uusimman raportin ja päätti testata Malisen ja GnS:n näkemystä taustakeskusteluin taloustieteilijöiden kanssa

  • @jussi81
    @jussi813 жыл бұрын

    Kultaista settiä taas! Näitä ei Yleltä näe, en edes jaksa avautua, olen vain pettynyt.

  • @karttu1
    @karttu13 жыл бұрын

    Kiitos Jari Sarasvuo!. Tämä rakentaa. Pohdin, miksi haluat sonnustautua valkoisiin lenkkareihin? Siihen ei liene mitään tarvetta, kun kuuntelen ajatuksesi hienoa lentoa.

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu3 жыл бұрын

    Ihminen on vastuussa Jumalalle!

  • @jannekauppi3859

    @jannekauppi3859

    Жыл бұрын

    Taikauskoa.

  • @KaitsuMaitsu

    @KaitsuMaitsu

    Жыл бұрын

    @@jannekauppi3859 Ei ole.

  • @ossi1018
    @ossi10183 жыл бұрын

    Toivoin vähän että olisi Tuomas taas, mutta eiköhän tämäkin ole hyvä :)

  • @sloguuun
    @sloguuun3 жыл бұрын

    Saanko pyytää jatkoa antoisalle keskustelullenne?

  • @tarjahanneleelg6888
    @tarjahanneleelg68882 жыл бұрын

    Eiks nii Jari et ne ketkä yrittävät saada muillekkin työtä ja hyvinvointia ja sitä mitä jokainen tavoittelee. Niin eikö se joka näki isänsä edellään ja Luottaa siihet et Isä Vie Alltarille ☺ Onhan hän jo Taivaissa ☺

  • @nuevesc
    @nuevesc3 жыл бұрын

    "Jokainen ihminen on vastuussa vapautensa käyttämisestä ja sen seurauksista kaikille niille joita se koskee." Jaa-a. Miten ne seuraukset ja henkilöt joille tulee seurauksia määritellään? Puhumattakaan juridisesti. Ja onkohan Ernrooth ymmärtänyt että tähän voidaan laskea kuuluvan myös se, jos ilmaiset sinänsä neutraalin (siis ei millään tavalla loukkaukseksi tarkoitetun) mielipiteen joka sitten loukkaa jonkun tunteita. Miten voi siis enää julkisesti sanoa mitään jos joutuu vastuuseen siitä, että joku loukkaantui? Tai jos joku loukkaantui siitä niin paljon että päättää lähettää laittoman uhkauksen sanojalle? Tosin tähän voisi ottaa mukaan myös ihmiset jotka ovat syrjäytyneet koulukiusaamisen tai sosiaalisen hylkäämisen takia. Olisihan se tavallaan reilua että he voisivat saada jotain kompensaatiota. Sen sijaan jos heiltä alkaa vaatia vastiketta sille jos he nostavat esimerkiksi sosiaalitukia, saavutetaan todennäköisesti aika vähän. Tuota terveysaihetta on taas täysin mahdoton käsitellä koska lääketieteellisesti ei voida sanoa riitävän varmasti monissa tapauksissa, että mikä jonkin sairauden viime tilassa laukaisi. Puhumattakaan siitä, että se jättää liian monta inhimillistä tekijää huomiotta. Tällainenkin ketju on mahdollinen: työnantaja antaa työntekijälle potkut koska firman taloustilanne huono, työntekijä ei saa mistään uutta työpaikkaa, työntekijä ratkeaa juomaan, saa siitä terveysongelmia. Kenelle kuuluu vastuu? Olisiko työnantajan vain ollut pakko pitää kyseinen kaveri työllistettynä ettei siitä olisi tullut mahdollisia negatiivisia seuraamuksia? Sarasvuo jatkaa Ernroothin yleisöstä "kirjoitat sillä tavalla että se laukaisee näissä ihmisissä, mitä se sit onkaan, häpeää". Omalla kohdallani ei ainakaan häpeää, lähinnä närkästystä, koska oma moraalinen kompassini sanoo hyvin nopeasti tätä haastattelua kuunnellessa, että hänen moraalifilosofiansa ei ole kovinkaan syvällistä saatika globaalisti pätevää. Tiedän myös ihmisiä jotka ovat vannoneet samantyylisen moraalifilosofian nimeen ollen kuitenkin itse täysin tekopyhiä. Toivottavasti Ernrooth ei ole. Uskon että aika moni muukin synnynnäisesti moraalisesti tuntevampi henkilö kuin Ernrooth kokee asian samoin. P.S. En tarkoita ettei ihmisiltä saa vaatia mitään. Vaatimukset kannattaa suhteuttaa siihen, miten hyvin vaatimusten vastaanottaja kykenee selviytymään niistä, minkä tasoisten vaatimusten täyttyessä vaatija(t) olisi tyytyväinen, sekä siihen, voiko vaatimusten täyttymisestä olla hyötyä yksilölle sillä tavalla, että hän tulee kypsemmäksi ja vastuullisemmaksi niiden täyttymisen jälkeen. Tässä on mielestäni mahdollisuutta win-win -tilanteeseen jos se vain ajatellaan kunnolla läpi kummankin osapuolen kannalta.

  • @cryptoinsanis853
    @cryptoinsanis8533 жыл бұрын

    Pidän tästä keskustelusta jotenkin en edes tiedä miksi, mutta katson tätä tällä hetkellä varmaan kuudetta kertaa 😃😃

  • @Raksumus
    @Raksumus3 жыл бұрын

    Hyvää settiä, kiitos! ps. Jari noi lenkkarit vaihtoon! ;)

  • @harriseppala9130
    @harriseppala91303 жыл бұрын

    Laadukasta ajatustenvaihtoa jälleen.

  • @amirs795
    @amirs7953 жыл бұрын

    Jokainen on vastuussa itsestään, toimistaan, päätöksistään, niinkuin esimerkiksi terveydestään.. Terveyttä ei voi ulkoistaa esimerkiksi lääkerilleen! Vain terveellisillä valinnoillaan ihminen pysyy terveenä. Jari tuleviin lähetyksiin vikki, ota keskustelu kumppaniksi Antti Heikkilä!!!

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    Oletko vastuussa siitä, jos saat koronan ennen, kuin koronasta tiedetään mitään ja joudut loppuelämäksesi pyörätuoliin? Jokainen on vastuussa terveydestään, mutta kaikki sairastuminen ei johdu sairastuneen vastuuttomuudesta.

  • @TeemuSintonen
    @TeemuSintonen3 жыл бұрын

    En voi pukea sanoiksi miten kiitollinen olen siitä työstä mitä teette suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin eteenpäin viemiseksi. Hattua päästä.

  • @tarjahanneleelg6888
    @tarjahanneleelg68882 жыл бұрын

    MUN MOTOISTA YKS ON OLEN ANTANUT KIUSATA ISEÄNI. YMMÄRTÄÄKSENI MUITA PAREMMIN ☺ työkalupakeissa on mielenkiintoisia tuotteita joita kääntämällä voi uudelleen aivan uusissa asioissa käyttää. Se on hauskaa tutkinnassa .

  • @olavitaikasulka2691
    @olavitaikasulka26913 жыл бұрын

    Edelliseen haluan lisätä ajatuksen elämän tarkoituksesta: Elämän tarkoitus on toteuttaa elämän tarkoitus. Tuon olen omalla matkallani löytänyt. Kiittäen -Harri

  • @amirs795
    @amirs7953 жыл бұрын

    hyvät tekosi jätät jälkeesi, kun kuolet, ymmärtääkseni jos olet rakentanut elämäsi aikana jotain, joka kantaa hyviä tekoja myös kuolemasi jälkeen on paljon arvokkaampaa kuin mikään muu..

  • @apexxxx10
    @apexxxx103 жыл бұрын

    *Kaksi Jaria* painoa noin 200 kg! Mutta liian pienet epämukavat el-cheapo tuolit. Kenen vika? *Trainers' House yhtiön* sanoo Bangkok-Jomppa. Tässä J A G U A R testi.kzread.info/dash/bejne/no2a1Napqs-an84.html

  • @tarjahanneleelg6888
    @tarjahanneleelg68882 жыл бұрын

    Se mitä kaikkea kirjoitetaan ei ole välttämäti Faktaa. Elikö hän 1700-Luvulla☺☺

  • @heikkipekkanen9215
    @heikkipekkanen92153 жыл бұрын

    Kato ydinlobbareiden kuningas! 👑 Menikös Olkiluoto-3 persiilleen? Takuulla vapaamuurari!

  • @JoniPetteriKivisto
    @JoniPetteriKivisto3 жыл бұрын

    "Koska tiede ei pysty selittämään tietoisuuden mysteeriä täytyy meidän päätellä että tieteellisessä tiedossamme todellisuuden rakenteesta on massiivinen aukko." David Chalmers. Juuri tuo todellisuden rakenne joka on meille edelleen tuntematon todennäköisesti tarjosi luonnonvalinnalle mahdollisuuden kehittää vapaa tahto. Vapaa tahto ei ole aina läsnä, suurin osa toiminnastamme on automatisoitua rutiinia. En usko kuitenkaan että se on koko totuus, olisi hyvin absurdia että tämä todellisuus olisi vain kosminen predeterminoitu kosminen kiertoajelu jossa väittelemme vapaasta tahdosta.

  • @yarmo4321
    @yarmo43213 жыл бұрын

    Jari, seuraavaksi vieraaksi sitten Jukka Hankamäki.

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Kiinassa on ruudin keksijöitä edelleen. Myös urheilijoita ym.

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Suomi on polrisoitunut, sisällissodan siemenet ovat edelleen olemassa.

  • @putjack3703
    @putjack37033 жыл бұрын

    Vapaa tahto on olemassa rakkaudessa, jota vajaalla tahdolla(rakkaudettomuudessa/synnissä)ei tajua. Rakkaus ja vapaus sen sijaan on ihmisyydessä "eniten"oleva asia . Se mikä e i ole rakkautta, on taas automaattisesti valhe, jota on "olemassa"vain näennäisesti, esim.langenneen ihmis-olion vainoharhaisuudessa, pelossa ja vallanhalussa. Valitettavasti valhe v a i k u t t a a ihmisessä, mutta ei ole ihmisyys. Samoin kuin "petomaisuus" ja riisto jahteineen on oleva(on jo nyt) oikeudenmukaisesti tuomittu( ja kuollut), samoin aito inhimillisyys on oleva elossa. Ihminen ei elävänä tahdo helposti vastustaa vapauttaan , eli ei halua enää tieten tahtoen rikkoa totuutta vastaan. On sanottu, että Armo on lintu joka voi lentää taivaan ja helvetin välissä siipiään polttamatta, -se on vapaa. Pystyykö ihminen samaan? Tuskin, mutta asia on monimutkaisempi, lintu tosin voi olla lukittuna häkissä(kuvaa ihmisen langennutta sielua), se ei kuitenkaan ole menettänyt lentokykyään, ja, kenen taskussa häkin avaimet? Samoin ihmisen sielu on kuin häkkilintu joka voi lentää vain anteeksiantamuksen kautta armosta.-vapaudessa.

  • @Mikaelaxo1
    @Mikaelaxo13 жыл бұрын

    Toinen hyvä vieras. Puhuit vähemmän päälle. Voisit ottaa oppia Dr Jordan B. Petersonista ja käsitellä psykologiaa päätelmien perustana, siitä siirtyä kykyyn oppia ja sitten vasta talouteen ja politiikkaan.

  • @samimiettinen

    @samimiettinen

    3 жыл бұрын

    Hyvä idea, jenkkien Intellectual Dark Webin porukkaa voisi nostaa Suomessa

  • @Henrik-qp3py

    @Henrik-qp3py

    3 жыл бұрын

    Tämä onnellisuuden tunne siitä, että tämmöistä sisältöä löytyy nyt myös suomeksi, on sanoinkuvailematonta. Jatkakaa tätä, ehkä (suuri ehkä) Suomi olisi vielä pelastettavissa.

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    Petersonhan on avoimesti vapaamuurari ja palvoo saatanaa maailmankaikkeuden ylimpänä figuurina. Hänen vähäjärkiset sönkötyksensä ovat vapaamuurarien oppeja psykologisessa kääreessä.

  • @Mikaelaxo1

    @Mikaelaxo1

    3 жыл бұрын

    @@zenonelealainen3750 Petersonista voi ottaa oppia mutta en lähtisi matkimaan. Psykologiasta kandee kuitenkin lähteä eikä päätyä, koska sieltä ne jakavimmat puheenaiheet ja väärinymmärrykset lähtee.

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    @@Mikaelaxo1 Petersonin psykologinen oppi jää mielestäni aika ohueksi. Ne hierarkia-jutut ei liity mihkään psykologiaan...

  • @henkka6456
    @henkka64563 жыл бұрын

    Jees vihdoin joku muukin on tajunnut samat jutut kuin meikä kun pilven aloitti. Vitsi kun polttaessa mieli ohjautuu tuommoisia miettimään. Toivottavasti tällainen henkinen kehitys jatkuu länsimaissa.

  • @uncletony3264
    @uncletony32642 жыл бұрын

    Hurjan laaja-aiheinen keskustelu ja silti täysin looginen aihekaari. Otsikon perusteella ajattelin selata pätkiä, mutta heti koukutuin kuuntelemaan kerralla alusta loppuun.

  • @jjll3916
    @jjll39163 жыл бұрын

    Ei varmasti taas ketään yllättänyt, että ns. Suvaitsevaisto on ensimmäisenä ulvomassa tappouhkauksia. Samainen porukka tosiaan ikänsä kouluja käyneenä (joka ei siis kerro älykkyydestä mitään) syyttää ylipainostaan kaikkia muita paitsi itseään. Hyvä keskustelu, älykkäitä herroja. Lisää tällaista.

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    Toisaalta Ehrnrooth on itse ollut poistamassa tukia ja siten ehdotellut samantyyppistä kansanmurhaa, mikä nähtiin Neuvostoliitossa maatalouden pakkokollektivisoinnin aikaan. Ihmettelen, että näitä juttuja ei kukaan sano suoraan, vai onko kaikki kokoomuslaiset ja kaikki markkinaliberalistit nykyään murhaajia?

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Kyllä, 60-luvun vasemmistotrendi tyhjensi arvopajatson, kaikki arvot alkaen koulukurista ja ylipäänsä oikein -vääörin ajattelusta!

  • @eemujulius
    @eemujulius3 жыл бұрын

    parasta mitä oon vähään aikaan kuunnellu!

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Ihminen suunnittelee ajan mukaan, on se aikakin yksilölle olemassa.

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Pitääkö ihmisen olla oman onnensa seppä?

  • @henkka6456
    @henkka64563 жыл бұрын

    Niin ne Aasia kulttuurit. Kun asuin Pekingissä kiinankielisenä, sain paljon voimaa siitä ajatuksesta, että aina kun kiinalainen saavuttaa jotin hienoa, se liikuttaa, koska se kiinalainen ylpeys on se ydin. Vahvoja ajatuksia, rankka elämä siellä ihmisillä kyllä on useilla

  • @uncletony3264

    @uncletony3264

    2 жыл бұрын

    Videossa sanottiin hyvin selväsanaisesti myös se mitä aistin asuessani Pekingissä

  • @esa-petrituomola6792
    @esa-petrituomola67923 жыл бұрын

    Sarasvuo on äijä. Luennot täyttä asiaa alusta loppuun.

  • @effexon
    @effexon3 жыл бұрын

    Onko tämä sitä aatteellista keskustelua, jota sanottiin toisessa jaksossa että ei käydä? (saattoi olla Futucast blogi) siinähän kommentoitiin siihen tyyliin että koska sitä ei käydä, se pelottaa koska se on niin vierasta. Ja osin se tuntuu olevan kiellettyä, itsesensuroitua pois(lienee pitkä keskustelu taas miksi näin).

  • @TuomoTamminen
    @TuomoTamminen3 жыл бұрын

    Kysymys Jari Sarasvuolle: Kun puhuit, että sisälläsi elää 5-vuotias Jari, 15-vuotias Jari ja joskus kun voit hyvin niin jopa 85-vuotias Jari. Niin oletko koskaan pohtinut Raamattua lukiessasi, mitä ovat Jumalan seitsemän henkeä?

  • @paloman95

    @paloman95

    3 жыл бұрын

    Ja miks kissalla on yhdeksän?

  • @Peitsi
    @Peitsi3 жыл бұрын

    Mmm.

  • @1P0T
    @1P0T3 жыл бұрын

    tehkää nyt vittu tuolle setupille jotain. Ainakin tuon pöydän vaihdatte matalempaan ja isompaan. Ihan oikeasti.

  • @1P0T
    @1P0T3 жыл бұрын

    te näytätte siltä kun istuisitte jossain mopoautossa

  • @elfillari

    @elfillari

    3 жыл бұрын

    Mutta tuo tausta-screeni on rautaa

  • @antonmakela3408
    @antonmakela34082 жыл бұрын

    10/10 älyllinen orgasmi vilpittömästi.

  • @unohtunutnimi8334
    @unohtunutnimi83343 жыл бұрын

    Kummallisen luotaantyöntävä nimi ohjelmalle. Ehkä siinä hieman ohjetta.

  • @TuomoTamminen

    @TuomoTamminen

    3 жыл бұрын

    Nimi on hyvä. Katsoitko ensimmäisen jakson, jonka alussa kerrotaan perustelut ohjelman nimelle?

  • @sethrichnietzsche
    @sethrichnietzsche2 жыл бұрын

    Hello, world.

  • @ottoylostalo
    @ottoylostalo3 жыл бұрын

    Ihan hyvää viidettä. Toki, pitää muistaa, että todellisuuden kanssa ei mitään tekemistä.

  • @tomikarvonen3158

    @tomikarvonen3158

    3 жыл бұрын

    Joo, totta. BBtä kun kattoo niin siinä on sitä todellisuutta. ;)

  • @elfillari

    @elfillari

    3 жыл бұрын

    Otto, sijoita sinä nyt vaikka Fortumin osakkeisiin, sitten mene purjehtimaan vaikka...Sehän se on merkonomille tarpeeksi todellista!

  • @Dimens1oner
    @Dimens1oner3 жыл бұрын

    Noi Pallot kieltämättä ovat rasittavat, mutta hyvää keskustelua!

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Aika vähän sitä henkistä kasvua on nähtävissä, valitettavasti.

  • @jouni4847
    @jouni48473 жыл бұрын

    Miks Sarasvuo kutsuu vieraita? Eikö olisi parempi, että hän vain puhuisi itsekseen, koska ei hänen vieraansa paljon ääntä saa, Sarasvuo puhuu kokoajan

  • @kaivonfrese5177
    @kaivonfrese51773 жыл бұрын

    Paljon puhutaan "jakamattomasta ihmisarvosta" ymmärtämättä lainkaan, että maapallolla on kaksi täysin erillistä ihmisoikeusjulistusta jotka ovat jakautuneet eri suuntiin: YK 1948 sekä Kairo 1990. Ihmisoikeudet pysyvät jakautuneina näiden kahden julistuksen kesken siihen päivään saakka, kunnes ne yhdistetään samalla paperille.

  • @elfillari

    @elfillari

    3 жыл бұрын

    Mitkä ovat eroavaisuudet tai ristiriitaisuudet näiden kahden julistuksen välillä, vai onko niissä kerrottu sama asia eri tavalla? Kehotan lukemaan kirjan "Pieni talo preerialla", mikäli sellainen on jo kirjoitettu.

  • @tarjahanneleelg6888
    @tarjahanneleelg68882 жыл бұрын

    Mua hu ittaa ku joku nauraa mulle jostain et ei noin. , Jenkeisse on kyl noin ☺

  • @tarjahanneleelg6888
    @tarjahanneleelg68882 жыл бұрын

    Ne on hokkaido, honsu, cicogu, giusu ☺

  • @MrRaitzi
    @MrRaitzi3 жыл бұрын

    Kaksi Jaria vastaa yhtä Jordan Petersonia. 👍

  • @zenonelealainen3750
    @zenonelealainen37503 жыл бұрын

    Tähän videoon mulla onkin aika paljon kommentoitavaa. Voisin ehkä aloittaa tästä vaatimus-asiasta. Tässä videolla, kuten muissakin yhteyksissä, missä Jari Ehrnroothia on haastateltu, hän on kulminoinut vaatimusten tarpeen kohdistumaan niihin ihmisiin, jotka elävät tukien varassa. Tällainenhan ei ole enää niinkään filosofista ajattelua, vaan se on poliittista äärioikeistolaisuutta. Poliittisista ideologioista vapaa filosofi toisi tässä asiassa esiin laajemman näkökannan... Itse en näe tätä vaatimus-asiaa sillä tapaa, että ihmiseen kohdistuisi ainoastaan vaatimus elättää itsensä, koska aika moni ihminen elättää itsensä vahingoittamalla toisia ihmisiä ja luomalla siten myöskin niitä ihmisiä, jotka eivät enää kykene elättämään itseään. Eli mielestäni tämä äärioikeistolainen käsitys siitä, että itsensä elättäminen olisi jonkinlainen hyveiden täyttymys, on paradoksaalinen ja itse itsensä, sekä ihmiskunnan tuhoava ajatus. Meillähän on ollut muodissa tässä viime aikoina tällainen nykytodellisuuden kieltävä liberalistinen ajattelumalli, missä esitetään mm., että työttömyystuki aiheuttaisi työttömyyden, että jos tuet otetaan kokonaan pois, niin ihmiset alkavat elättämään itse itsensä. Asiahan ei käytännössä menisi näin, koska työttömyys johtuu työpaikkojen puutteesta, ei tuista. Siis 1960-luvulla ja vielä 70-luvun alussa meillä oli miesten osalta noin 99% työllisyys. Työttöminä oli noin neljäsosa naisista, jotka lähinnä toimivat kotiäiteinä ja sitten noin prosentti miehistä, jotka olivat yleensä päihteiden rappiokäyttäjiä. Jotkut oikeistolaiset tahot ovat halunneet ruokkia edelleen sellaista käsitystä, että työttömät tänä päivänäkin olisivat verrattavissa näihin päihteiden rappiokäyttäjiin ja on heitelty ilmoille fantasiaa jostain vapaamatkustajista. Tässä oikeistolaisessa ajattelussa ongelmana on se, että niitä töitä ei ole käytännössä 90-luvun laman jälkeen enää niin vain saanut. Eli vielä 70-luvun alussa töitä käytännössä sai, jos halusi niitä tehdä, mutta 90-luvun lamasta lähtien astui voimaan uusi normaali, jonka aikana töiden saaminen on ollut erittäin vaikeaa. Meillä on paljon koulutettua työvoimaa, jotka ovat siis de facto tehneet töitä, saadakseen tutkinnon, mutta jotka eivät kelpaa työmarkkinoilla kenellekään. Silloin 70-luvun alussa työn saantiin ei tarvittu koulutusta. Töitä oli aina tarjolla henkilöille, joilla oli käytynä neljä vuotta peruskoulua ja armeija ja sota. Sitten taas 90-luvun lamasta lähtien työn saaminen kouluttamattomille on muodostunut enenevissä määrin mahdottomaksi ja meillä on työttöminä paljon jopa korkeasti koulutettuja henkilöitä, eli henkilöitä, jotka ovat de facto tehneet töitä tutkinnon saamiseen ja siten myöskin kohdistaneet itseensä vaatimuksia ja kuria. Eli siis käytännössä tämä oikeiston fantasia, missä nykypäivän työttömät samaistetaan päihdeongelmaisiin ja nykypäivän työttömyys vapaamatkustamiseen, ei perustu todellisuuteen. Nykyisessä systeemissä työn saamisen vaatimuksena on ensinnäkin koulutus, koska jos ei ole tutkintoa, ei ole lupaa tehdä töitä ja tästä koulutuksesta täytyy kilpailla, eli kaikkia ei kouluteta, vaan vain se parhaimmisto otetaan kouluun sisään, minkä joku subjektiivisesti määrittelee "parhaimmistoksi". Lopuksi meillä sitten ne koulutetut kilpailevat keskenään työpaikoista, joita ei riitä kaikille ja vain parhaat pääsevät töihin siten, kuin joku heidät subjektiivisesti "parhaimmistoksi" määrittelee. Jos tässä otettaisiin tuet pois, niin ahkeria ja itseltään vaativia ihmisiä alkaisi kuolemaan nälkään. Sitten tästä uskonnosta. Olen itse vielä sitä sukupolvea, joka on saanut yhteiskunnan puolesta uskonnollisen kasvatuksen. Aikalailla niitä viimeisiä ikäluokkia... Ja olen itse uskovainen. Olen myöskin Wittgenstein, Nietzsche ja Kant -fani... Mulle tuo videon lopussa esiin tuotu äärettömän käsite merkitsee Jumalan symbolia. Kurt Gödel, tämä aikamme vaiettu profeetta, uskovainen matemaatikko, todisti Jumalan olemassaolon matemaattisesti, todistamalla muut vaihtoehdot vääriksi. Gödelin epätäydellisyyslause, jonka sisältö on muuten teknisesti identtinen, kuin Wittgensteinin tractatucsen sisältö, kertoo kielen rajallisuudesta, siitä, kuinka mikään kielellinen järjestelmä ei voi todistaa itseään todeksi, koska se kohtaa aina äärettömyyden ongelman. Näin ollen emme voi perustella mitään tietoa absoluuttisesti kielellisellä järjestelmällä, vaan kaikki tosi tieto on uskon varassa ja kielen tehtävä on vain välittää tietoa tästä maailmankaikkeudesta ja sen äärettömyydestä, Jumalan kuvasta. Kielen tehtävä on välittää tietoa aistihavainnoista ja aistihavaintojen tehtävä on välittää tietoa maailmasta, mutta aistihavaintojen, tai kielen tarkoitus ei ole kuvata maailmaa täydellisesti, maailma on niiden perspektiivistä ääretön. Toisaalta jokaiseen havaintoon ja jokaiseen sanaan sisältyy koko äärettömyys, sillä maailmankaikkeuden keskipiste, alkuräjähdyksen alku, on kaikkialla. Tämä ratkaisee myös vapaan tahdon ongelman, sillä vaikka ihminen olisikin oman biologiansa, rajallisuutensa ja olosuhteiden vanki, hän on loppuviimein alkuräjähdyksen keskipiste ja näin kaikki hänen valintansa ovat loppuviimein johdettavissa häneen itseensä. Ihminen on vapaa valitsemaan ja vastuussa valinnoistaan. Mutta älköön kukaan erehtykö sekoittamaan omiaan, tai kenenkään muun valintoja toisten tekemiin valintoihin ja tekemään ketään vastuulliseksi toisten tekemistä valinnoista. Älköön kukaan menkö syyllistämään henkilöä, joka joutuu elämään tuilla siksi, että tämä on joutunut törkeän rikoksen kohteeksi, eikä sen vuoksi kykene kilpailemaan työmarkkinoilla työpaikoista niin hyvin, että saisi töitä.

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    Jari Ehrnrooth on puhunut myös koulutuksesta. Hän kirjoittaa: "Itse olen varma, että mahdollisuuksien tasa-arvo ei koskaan toteudu, sillä koulumenestykseen vaikuttaviin tekijöihin, siis geneettisen perimään, kodin kulttuuripääomaan ja yksilön luonteeseen ei voi valtiojohtoiselle politiikalla - onneksi! - vaikuttaa. Tämän vuoksi koulutustaso edelleen vahvasti periytyy, eikä se ole yllätys kenellekään muulle kuin vasemmistolaiselle, joka uskoo voivansa tasata kaikki luonnon ja vapaan yhteiskunnan luomat erot." Itse olin aikoinaan koulukiusattu peruskoulun ensimmäiset viisi luokkaa ja vielä seitsemännen luokan jälkimmäisen puoliskon ja kahdeksannen luokan ajan. Kesällä, ennen ensimmäisen luokan alkua kaverini vei minut metsikköön ja veti puukon esiin ja ilmoitti, että nyt multa lähtee henki. Hän kertoi, kuinka ei koskaan jäisi teosta kiinni. Viime hetkillä kuitenkin sivullinen aikuinen tuli väliin ja teko estyi. Koulussa tämä poika oli kanssani samalla luokalla. Hän sai nopeasti koko luokan kiedottua pikkusormensa ympärille. Koko luokasta muodostui hovi hänen ympärilleen, mutta minua ei tuohon porukkaan otettu mukaan, vaan jouduin tämän yhden pojan johdolla tapahtuneen, koko luokan harjoittaman koulukiusaamisen uhriksi. Yhtään kaveria ei mulla koulussa ollut. Tuo kiusaajapoika nousi nopeasti myös opettajan lellikiksi. Tyypillisiä olivat tilanteet, että tämä poika kuristi minut nahkahanskat käsissä tajuttomaksi sellainen hullunkiilto silmissään. Lopulta hän kuristi ja pahoinpiteli minut pahasti ja sain aivotärähdyksen. Äitini otti tuolloin yhteyttä koulun rehtoriin ja poika sai kahden tunnin jälki-istunnon. Kolmannella luokalla opettajaksi tuli tämä rehtori. Hän jätti minut kolmannen luokan jokaisena päivänä kahden tunnin jälki-istuntoon, koska "kiusattu on aina syyllinen omaan kiusatuksitulemiseensa". Kiusaaminen ja raaka väkivalta jatkui. Kiusaajani oli samaan aikaan erittäin hyvä koulussa, etenkin matematiikassa. Neljännellä luokalla opettaja laittoi minut lastenpsykiatrin/psykologin tutkimuksiin. Siellä todettiin, että mitään vikaa ei minussa ole ja, kun kerroin opettajan toimista ja kiusaamisesta, opettaja pakotettiin jäämään varhaiseläkkeelle. Opettaja oli uhannut minua myös tapaturmaisella kuolemalla, jonka hän kykenisi aiheuttamaan ja hän oli mm. toistuvasti pitänyt luokalle antisemitististä saarnaa... Opettaja vaihtui ja uusi opettaja alkoi laittamaan kiusaajat kuriin ja sosiaalinen asemani oli luokassa parantunut niin, että asemani oli lopulta parempi, kuin kiusaajallani ja kiusaaminen loppui. Kiusaajani jatkoi kuitenkin harrastuksiaan, tämä matemaattisesti lahjakas poika kuljeskeli perhospuukon kanssa lähiöissä ja, kun kukaan ei ollut näkemässä, hän vei vastaantulleen henkilön metsikköön ja ilmoitti hullunkiilto silmissään, että "nyt lähtee henki". Kaikki tytöt olivat jo pienestä lähtien olleet tämän kiusaajan tyttöystäviä ja teini-ikäisenä hänestä tuli Suomen ehkäpä kovin panomies, joka on korkannut kulmakunnan typyjen anaalit. Aikuisiän kynnyksellä hän vei useampaa tyttöä kerralla treffeille, koska tuli päällekkäisbuukkauksia. Hän myös alkoholisoitui teini-ikäisenä ja syyllistyi monenlaisiin rikoksiin. Teki murtokeikkoja jne. Mistään hän ei koskaan jäänyt kiinni. Nyttemmin hän on diplomi-insinööri ja liikemies ja naimisissa varakkaasta taustasta tulevan naisen kanssa. Ylä-asteella jouduin toisista kouluista tulleiden pahisten hampaisiin ja hakattavaksi. Nämä oli niitä jotain päihdeongelmaisten lapsia... Jos pistin vastaan, kun yksi kävi päälle, niin sitten kostettiin porukalla... Musta tuli teininä sellainen yksinäinen puurtaja... aloin opiskelemaan tosissani ja harrastin aktiivisesti liikuntaa. Pääsin lukioon ja sittemmin opiskelin ammattikorkeakoulussa. Tavoitteena oli päästä lukemaan historiaa/filosofiaa/psykologiaa. Olin pian erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Lapsena olin saanut liikuntatunneilla aina turpaani ja asenteeni joukkueurheilua kohtaan oli ollut pitkään negatiivinen. Aika pian itsenäisellä harjoittelulla saavutin salibandyssä tason, että tein koko ikänsä pelanneita divaripelaajia vastaan 15 maalia pelissä. Lopulta kestävyysjuoksuharjoitteluni johti vakavaan sairastumiseen... Sairastuin krooniseen ylikuntoon ja krooniseen periomyokardiittiin. Tähän annettiin hoidoksi masennuslääkkeitä ja kuntouttavaa työtä, jonka tekeminen olisi kohadallani johtanut hengen lähtöön vain tunneissa. Ollessani toipumassa sairaudesta, seurustelin naisen kanssa, joka petti minua seksuaalirikollisen kanssa. Tuo syrjähyppy johti siihen, että mies raiskasi naisen väkivaltaisesti kaverinsa kanssa ja tästä intoutuneena miehet raiskasivat myös kaksi muuta naistuttuani. Raiskauksia seurasi 5,5 vuotta kestänyt intensiivinen mustamaalauskamppanja internetissä. Poliisi ei näitä lähtenyt tutkimaan. Nämä tapahtui aikana, jolloin pyrin toipumaan sairaudesta ja kamppailin uusien sairauksien kanssa. Nyt olen 12 vuotta taistellut systeemiä vastaan, joka yrittää pakottaa sänkysairaan tekemään fyysistä työtä ja syömään masennuslääkkeitä ja ihmettelen, kun jengi selittää, että olen vapaamatkustaja....

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    Minusta Ehrnrooth ei ole oikein ymmärtänyt Nietzscheä. Hän näkee Nietzschen filosofian kritiikkinä nimenomaan kristinuskoa kohtaan, mitä se ei pelkästään ole. Nietzschen filosofian keskeinen ajatus on, että moraalisilla arvoilla pitäisi aina olla kosketus kyseisen ajan käytäntöön ja, jos moraalinen arvo ei perustu mihinkään nykyajan käytäntöön, se johtaa yleensä perusteettomaan ihmisten syyllistämiseen. Tätä perusteetonta syyllistämistä Nietzsche kuvasi "painavuuden hengeksi", lohikäärmeeksi, jonka suomuissa lukee "sinun pitää". Tämä perusteeton syyllistäminen on aina johtanut ihmisten terveellä tavalla johtuvan libidon estymiseen ja tämän tilalle ovat tulleet sadistiset syyllistäjät, jotka masturboivat samalla, kun polttavat noitia roviolla. Pari konkreettista esimerkkiä siitä, mitä Nietzsche tarkoitti: 2000 vuotta sitten Lähi-Idässä raiskaajalle saatettiin tuomita rangaistukseksi, että "joutuu" ottamaan raiskaamansa naisen vaimokseen. Tällä oli rangaistusvaikutus, koska raiskaaja joutui tällöin elättämään tämän raiskaamansa naisen koko loppuelämänsä ajan. Tämä laki on edelleen käytössä joissakin maissa ja mm. Turkin presidentti Erdogan haluaisi tämän lain Turkkiin. Nykypäivänä tällaisella lailla ei kuitenkaan enää ole rangaistusvaikutusta raiskaajaa kohtaan, vaan se toimii rangaistuksena ainoastaan raiskattua kohtaan. Nietzsche kuvasi tällaista moralismia, missä moraalisilla säännöillä ei ole enää kosketusta käytäntöön, Luciferin maanpäälliseksi ruumiillistumaksi. Vastaavasti nykypäivän Suomessa edelleen arvostetaan opiskelijoiden kesätyötä erittäin korkealle ja kesätyöntekemisen kautta arvioidaan opiskelijan ahkeruutta ja moraalisuutta ihmisenä. Tämä on ongelma, koska tällainen kesätyön arvostaminen perustuu 1960-luvun yhteiskuntaan, missä kesätöitä oli aina ja helposti saatavilla. Käytännössä jo 90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla oltiin siirrytty aikaan, jona kesätöitä on erittäin vaikeaa saada. Kesätöiden hakuikkuna on aina auennut juuri samaan aikaan, kun lukioissa on koeviikko tulossa, tai juuri päällä, eikä aikaa muuhun, kuin koulunkäyntiin käytännössä ole ollut. Tästä huolimatta lukiolaisilla on ollut pyhä velvollisuus hakea kesätöitä vähintään 200 eri paikasta, koska on tehty arvio, että kesätyön saamiseen keskimäärin vaadittava hakemusten määrä on noin 200. Tässä nykyaikaisessa systeemissä kesätyöstä on muodostunut tällainen mielivaltainen ja tarpeeton rangaistus opiskelijoille, jotka yrittävät tehdä töitä koulussa ja rakentaa elämäänsä sitäkautta. Kesätyöstä on muodostunut tekijä, joka haittaa opiskelijoiden työntekoa ja pyrkimystä päästä työelämään. Ja tätä kesätyön pyhää, moraalista ja samalla tuhoavaa vaikutusta olemme saaneet katsella jo 25 vuotta ilman, että kukaan on halunnut asiaan millään tavalla puuttua. Päin vastoin, edelleen löytyy vain saarnamiehiä, jotka tuhoavat sukupolven toisensa perään tällä satanistisella moralisoinnillaan. Jopa 70-luvun ikäpolvet näkevät kesätyön edelleen lähes pyhänä asiana. Jari Ehrnrooth on hyvä esimerkki tällaisesta sadistisesta syyllistäjästä, jonka suomuissa lukee "sinun pitää". Hän vetoaa 1960-luvun yhteiskuntajärjestelmään ja syyttää nykyajan työttömiä työhaluttomiksi, koska 1960-luvulla kaikille halukkaille oli töitä. Ehrnrooth siis ylläpitää juuri niitä Nietzschen kritisoimia aikansa eläneitä moraalisia arvoja, joilla ei ole kosketusta nykypäivän käytäntöön. Yli-ihminen ei tarkoita vain ihmistä, joka on noussut kristinuskon taustalla olevien moraalisten arvojen yläpuolelle, vaan yli-ihminen on henkilö, joka pyrkii uudelleenarvioimaan kaikki moraaliset arvot ja niiden käytännönmukaisuuden. Yli-ihminen on se, joka kritisoi niitä moraalisia arvoja, joilla ei ole enää kosketusta käytäntöön ja lakkaa noudattamasta niitä... Nykyaikana elämme työantajakeskeisessä markkinatalouteen perustuvassa työjärjestelmässä, mikä perustuu kilpailulle. Kilpailun perustana on se, että kaikille ei ole töitä tarjolla. Aina on se joku tietty prosentti työttömiä yksilöiden työhaluista riippumatta... Työnantajataho tahtoisi tietysti, että kilpailu työpaikoista olisi mahdollisimman suurta, sillä mitä kovemmin ihmiset kilpailevat työpaikoista, sitä alhaisemmaksi palkat laskevat. Näin ollen se taho, joka hyötyy Ehrnroothin puheista on työnantajataho, sillä Ehrnroothin puheet laskevat palkkoja käytännössä. Toinen Ehrnroothin puheista hyötyvä taho on poliittinen vasemmisto, sillä Ehrnrooth tarjoaa tässä vasemmistolle aika helppoa yli-ihmisen viittaa. Syyllistävä moralisointi on aina vedonnut persoonallisuushäiriöisiin ihmisiin. Esimerkiksi 1600-luvun noitavainot, 1920- ja 30-lukujen vainot Neuvostoliitossa ja 30- ja 40-lukujen vainot Natsi-Saksassa... Pyövelin tehtävät ovat aina vetäneet persoonallisuushäiriöisiä puoleensa. Samaan tapaan työttömien syyllistäminen nykyaikaisessa suomalaisessa yhteiskunnassa on monelle persoonallisuushäiriöiselle se väylä, minkä kautta he alkavat niin sanotusti elää, toteuttamaan sadismiaan. Persoonallisuushäiriöisen psykologinen pohja on rakentunut siten, että hän on takertunut vauvaikään, eikä hän ole siksi koskaan itsenäistynyt vanhemmastaan persoonatasolla. Pieni vauva ei ole vielä erkaantunut persoonatasolla äidistään, vaan äiti sisältyy vauvan minuuteen. Vauvan persoonallisuudessa on olemassa vauvaminä ja äitiminä. Vauva on täysin riippuvainen äidistään ja siksi rakastaa tätä yli kaiken. Vauvan silmissä äiti on täydellinen, täysin hyvä ja kaikkivoipainen. Jos vauva joutuu traumaattiseen tilanteeseen, minkä hän kokee johtuvan äidistään, vauva ei pysty käsittelemään tätä tilannetta, koska on kestämätöntä, että on täysin riippuvainen sellaisesta, joka aiheuttaa traumaattisen tilanteen. Tämän tilanteen vauva selvittää siten, että hän syyttää äidin toiminnasta itseään, eli uhraa itsensä äidin kaikkivoipaisuuden eteen. Tämä kuvio aiheuttaa takertuman vauvaikään, eikä henkilö koskaan irtaannu äidistään persoonatasolla, eikä siten myöskään kykene erottamaan itseään persoonatasolla muista ihmisistä. Tällaisen henkilön persoonallisuuteen jää dualistisesti sekä äitiminä, että vauvaminä ja hän kokee kaikkien ihmisten sisältyvän persoonallisuuteensa. Tältä pohjalta hän jakaa ihmisille äitiminän ja vauvaminän roolit. Kaikki ihmiset ovat siis hänen persoonallisuuteensa sisältyviä äitiminiä, tai vauvaminiä. Äitiminät ovat täydellisiä, täysin hyviä ja kaikkivoipaisia ja vauvaminät ovat täysin pahoja, täysin syyllisiä, täysin heikkoja ja täydellisen epätäydellisiä. Itse tämä persoonallisuushäiriöinen pyrkii esiintymään äitiminän roolissa, koska vauvaminän roolissa hän joutuisi kohtaamaan vauva-aikaisen traumaattisen tilanteen kestämättömät tunteet. Jotta hän pystyisi olemaan äitiminän roolissa, hänen on dualistisesti asetettava joku vauvaminän rooliin ja uhrattava tämä itsensä, eli äitiminän kaikkivoipaisuuden puolesta. Persoonallisuushäiriöiset ovatkin yleensä koulukiusaajia, tai työpaikkakiusaajia, jotka ovat keskenään yhdessä äitiminiä ja uhraavat jonkun, tai jotkut ja asettavat vauvaminärooliin ja kiusaavat. Sama kuvio on nähtävissä myös yhteiskuntatasolla esim. kansallissosialismissa ja kapitalismissa. Natsi asettaa vauvaminärooliin vääränrotuiset ja kapitalisti taas luuserit. Suomalaisessa yhteiskunnassa vauvaminuuksista puhutaan, kun puhutaan syrjäytyneistä. Muinaisissa Välimeren alueen uskonnoissa Baalin palvonnassa ja Molokin palvonnassa uhrattiin lapsia jumalille. Lapset symboloivat varsin konkreettisesti vauvaminuuksia ja Baal ja Molok taas äitiminuutta. Kristinusko syntyi vastauksena näille uhriuskonnoille ja käänsi asetelman päinvastoin siten, että siinä jumalan poika uhrautuikin ihmisten eteen. Vanha uhriuskonto on kuitenkin aina välillä nostanut päätään, on uhrattu noitia, on uhrattu vääräuskoisia, on uhrattu juutalaisia "herrarodun" eteen, ja nyt viimeisimpinä työttömiä työnantajien ja työssäkäyvien eteen... Nykyajan oikeisto on kehittänyt pelottavan yhteiskunnallisen moraalin kyhäelmän, missä työssäkäyvät symboloivat äitiminuuksia ja työttömät vauvaminuuksia ja on esitetty vaatimuksia työttömien uhraamisesta työssäkäyvien eteen. Sarjamurhaajat kautta aikojen ovat uhranneet uhrinsa nimenomaan oman äitiminuutensa, kaikkivoipaisuutensa eteen... Nyt meillä persoonallisuushäiriöiset työssäkäyvät kokevat kiimoissaan itsensä äitiminäksi ja ovat täysin ostaneet ajatuksen työttömien asettamisesta vauvaminän asemaan ja uhraamisesta omaksi ilokseen. Lopuksi: koska Ehrnrooth ei ymmärrä Nietzscheä, eikä mitään muutakaan, hän on loinen ja elätti, joka on elättänyt itsensä silmänkääntötempuilla. Ja, koska Ehrnrooth on eronnut käsittääkseni neljä, vai viisi kertaa, en näe häntä myöskään vastuullisena, tai moraalisena ihmisenä tältä kannalta. Yhden, tai kaksikin eroa voi vielä ymmärtää, mutta noin monta eroa kertoo ihmisen moraalin puutteesta ja puutteesta sen suhteen, mitä tulee itseen kohdistettuihin vaatimuksiin... Suosittelisin valtiota perimään Ehrnroothin koko omaisuuden, sekä kaiken, mitä hän ikinä tulee saamaan, rahan, vaatteet, leivän... Shakki ja matti.

  • @volvo1717
    @volvo17173 жыл бұрын

    niinpä eikö raamaussa ole mainittu et keltainen vaara valtaa koko mailman elikä kiina.vai muistanko väärin??

  • @elfillari

    @elfillari

    3 жыл бұрын

    Jos Kiinalaiset olisivat kirjoittaneet raamatun, mainittu vaara olisi silloin valkoinen. Kukahan kirjoitti kirjan Pieni talo preerialla? Mikähän vaara siellä mainitaan, pitäisikö kaikkien kansojen uskoa jumalan sijaan "pieneen taloon preerialla", meidän herraamme, joka sikisi John Murrausta ennen Bill Bensonin luomista!

  • @Litti100

    @Litti100

    3 жыл бұрын

    Muistat väärin. Polta raamattusi

  • @justnii2056
    @justnii20563 жыл бұрын

    Ihmistä ei ole luonut Luoja vaan evoluutio?? Eli Luojan nimi olis evoluutio? No ei muuten oo..

  • @markuskaataja4447

    @markuskaataja4447

    3 жыл бұрын

    Jos ei ole Jumalaa ei ole myöskään ihmistä, nämä kaksi kuuluvat yhteen aina ja iankaikkisesti.

  • @KalervoNieminen64
    @KalervoNieminen643 жыл бұрын

    Ei ole Terveydenhuolto Muissa maissa tälläin kuin Suomessa!! Suomalaisilla on Miljoonääri Lääkärit!?

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Ehrnroot on väärässä: mitään evoluutiota ei ole, se pitäisi todistaa. Luoja on olemassa, ihmiskuva on kristillisena tosiasiana sama historian saatossa.

  • @kaukokaaresoja4129
    @kaukokaaresoja41293 жыл бұрын

    Pascal ei ollut myöskään mikään turha filosofi, eipä tullut esiin. Jumala on olemassa todennäköisyyden mukaan.

  • @jirikivaari
    @jirikivaari3 жыл бұрын

    Olipas typerä "keskustelu" 1. Keskustelu jossa keskustelijat ovat jo samaa mieltä on huono keskustelu. Sama kun ottaisi kaksi kommunistia puhumaan sosialismin paremmuudesta. Tästä jää ulkopuoliselle kuva että mitään vasta-argumentteja ei edes ole. Olisivat etsineet jonkun fiksun vasta-väittelijän tuonne (joka ei ole joku kommunisti). 2. Ehrnroothin uhkailijat ovat kyllä raukkoja ja saisivat hävetä itseään. 3. Ehrnrooth postuloi tyhjästä moraali-aksioomia omista mielipiteistään. Filosofin pitäisi tietää paremmin. 4. En usko että Ehrnrooth ymmärtää omia kognitiivisia prosessejaan. 5. En ole eri mieltä etteikö hyvoinvointiyhteiskunta tms. loisi paljon juuri em. ongelmia, minun kritiikkini kohdistuu varsinkin Ehrnroothin syvään filosofiseen ymmärrykseen todellisuudesta. Ulkopuolinen joka ei ole perehtynyt aiheeseen ei voi tietää mitä vasta-argumentteja näihin asioihin voi esittää.

  • @elfillari

    @elfillari

    3 жыл бұрын

    Parempi kuin ottaa vastakkain kaksi täysin erimielistä persoonaa. Useimmiten siitä ei synny keskustelua vaan riitelyä. Jos pyytää perusteluja, kuten tässä, se on KESkustelua isolla koolla!

  • @zenonelealainen3750

    @zenonelealainen3750

    3 жыл бұрын

    Ehrnrooth ei ole mielestäni ymmärtänyt kaikkien filosofien kaikkia juttuja ihan oikein ja loppuviimein hän on paremminkin äärioikeistolainen markkinaliberalisti, kuin filosofi. Hän vain hakee pyhitystä liberalismille filosofiasta.