voedselbos in gras aanplanten

Kan je een voedselbos rechtstreeks in een grasland aanplanten.
Hebben de planten last van het gras en wat gebeurt er als je wel gaat mulchen.
In deze video mijn ervaring met het aanplanten van een voedselbos in het gras.

Пікірлер: 29

  • @Jan-Boer
    @Jan-Boer2 жыл бұрын

    Bedankt voor de informatieve video, vroeger noemden we dit een boomgaard.

  • @AnnaAnna-pn1dp
    @AnnaAnna-pn1dp2 жыл бұрын

    Hoi Martijn, we hebben onafhankelijk van elkaar hetzelfde pad doorlopen. Sinds 2007 bouwen wij aan ons voedselbos en ook geinspireerd door Martin Crawford, Robert Hart en Eric Toensmaier. Ons bos is echter op zware klei en voormalige landbouwgrond. Compact, geen organisch materiaal en zeer zwaar om te bewerken (ik bedoel met de hand uiteraard, geen machines hier, geen bodemleven verstoring). Honderden boompjes en struiken verder (5000 m2 met windsingels) heb ik geleerd: gras is een bacterie-milieu en bomen groeien in en creëren een schimmel-milieu. Dus een boom in grasland heeft het heel erg moeilijk! Ik help mijn nieuwe en oude bomen op twee manieren: ik zet het perceel barstensvol wilgen (via stekken in de grond) en elzen - dat zijn pioniers die het bacteriemilieu omzetten in schimmelmilieu en de omstandigheden creëren waarin andere bomen, bijvoorbeeld fruitbomen, makkelijker aanslaan. Ik plant eerst die pioniers en na jaar of twee de rest erbij. De wilgen snoei ik rigoreus waar ze in weg staan en de takken gebruik ik als mulch uiteraard voor nog meer bodemschimmels. Zo lang wachten is niet fijn en ik plant soms ook mijn bomen wél in een grasland maar voeg dan heel veel houtmolm in het plantgat toe (wilgentakken ergens jaartje laten liggen op een hoop en ze dan klein stampen) en houtsnippers als mulch, ook weer van wilg. Kleigrond is een uitdaging voor bomen maar als ze eenmaal aanslaan, groeien ze fantastisch en van droogte hebben wij nauwelijks last!

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    Hoi Anna, dank voor je uitgebreide reactie. Erg leuk om te lezen dat je ook al een heel pad achter je hebt met de ontwikkeling van jullie voedselbos. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat een grasperceel in de successie nog niet zover is dat bomen zich er goed thuis voelen. De tactiek van de wilgen is daarbij inderdaad geweldig, zeker als je het materiaal na het snoeien laat liggen. Ik ben jaloers op het werken in de klei, maar zo heeft elke bodem zijn plus en min-punten. Veel plezier nog met jullie project en mogelijk een keer tot ziens! Mvg Martijn

  • @mdebal7051
    @mdebal70512 жыл бұрын

    Lijkt me heel logisch. Ik heb altijd geleerd dat dat bij een natuurlijk bos ook zo is. Als je dat bekijkt vanaf de rand, dan heb je eerst lage, blijvende planten, dan iets hogere, dan struikachtigen en dan pas boompjes en bomen.

  • @jaapcramer
    @jaapcramer2 жыл бұрын

    Leuk onderzoekje! Leerzaam, dankjewel

  • @marianlangens8775
    @marianlangens87752 жыл бұрын

    Dat dit de conclusie is na 1 jaar, verbaast me niet. Maar ik dacht dat planten weerbaarder/sterker werden, als ze in het begin niet zo hard groeien. Kortom, je zult je experiment de komende jaren voort zetten en ik ben heel benieuwd naar de resultaten!

  • @kaatbiesemans-hoogewijs4904
    @kaatbiesemans-hoogewijs49042 жыл бұрын

    Fijn experiment, leuk om te zien. Als je dit soort aanplant op grote schaal (5 ha of meer) wilt uitvoeren, is het een GIGA-klus. Het is enorm arbeidsintensief, je hebt een astronomisch aantal planten nodig, plantseizoenen van houtige gewassen en kruidachtigen vallen niet samen. Daarom neemt de aanplant van grotere oppervlaktes voedselbos meer tijd (= een aantal jaren) in beslag. Voor kleinere schaal is dit absoluut een mooie optie.

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    Zo lang de aanplant in het gras niet dood gaat is het natuurlijk niet anders Kaat, maar ook bij grootschalige projecten wordt het belangrijk om op de juiste manier een stukje beheer toe te passen zodat het plantgoed de eerste jaren goed doorkomt.

  • @clemens74
    @clemens742 жыл бұрын

    Ik heb mijn eerste begin aan een voedselbos ook maar gewoon hier en daar een boompje geplant. Als je het gras wilt maaien, wordt je er helemaal gek van, je bent dan alleen aan het zigzaggen. Ik zie ook wel voordelen van rijen. Ik zie dat je bij je best groeiende bomen ook worteldoek hebt gebruikt. En ik begrijp niet zo goed waarom bodem bedekkende planten minder concurrentie zouden bieden dan onkruid of gras? Zou je dat nog een keer willen uitleggen? Bedankt voor je informatieve video's!

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    gras is in de basis aan het concurreren met boompjes omdat gras veel licht nodig heeft en boompjes steeds meer schaduw gaan geven. Kruiden werken veel meer in symbiose met de bomen.

  • @LutgerBlijdestijn
    @LutgerBlijdestijn Жыл бұрын

    Wat een verschil! Als het inderdaad gaat schimmel versus bacterie dominant, dan vraag ik me nu af hoe je het beste de paden beheert, tussen de rijen. Is er een praktisch alternatief voor gras(achtigen), waarbij nog meer schimmels gestimuleerd worden?

  • @GrownToCook
    @GrownToCook2 жыл бұрын

    Hoi Martijn, heb je bij de perzik antiworteldoek gelegd of ander soort doek? Het lijkt er wel op maar je zegt het denk ik niet in de video? Verder ben ik er helemaal mee eens, we hebben hetzelfde bij onze gemengde haag ondervonden: de stukken die gelmulcht waren (met karton of met biologisch afbreekbaar doek groeiden stukken sneller en forser.

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    Hoi Vera, fijn te lezen dat jij dezelfde ervaring hebt. Er ligt inderdaad een stuk worteldoek. Dit omdat we tussen twee rijen met bomen een moestuin hebben gemaakt. Om het kweekgras uit de moestuin te houden heb ik rondom worteldoek gelegd anders ben ik elke week druk om de kweek uit de moestuin te trekken.

  • @jtepaske459
    @jtepaske459 Жыл бұрын

    Vraagje, zouden rabarber en asperges misschien in de boomspiegel geplaatst kunnen worden? Of welke soorten hebben jullie geplaatst?:)

  • @myschio
    @myschio2 ай бұрын

    Heb je voor het vergelijken van bomen voorzien dat het dezelfde boomstoorten zijn met dezelfde onderstammen? De onderstammen bepalen de groeikracht van de boom. Zonder dit mee te nemen in je onderzoek kan je hier geen enkele conclusie trekken. Ook omgevingsfactoren en de bodem kunnen per meter verschillen en dus een ongelooflijke invloed hebben.

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 ай бұрын

    Ik heb deze bomen allemaal zelf geënt om ervoor te zorgen dat ze allemaal op goede sterke onderstammen staan die geschikt zijn voor zandgrond. Dus kort antwoord op je vraag zeker is daar rekening mee gehouden.

  • @mkoper776
    @mkoper7762 жыл бұрын

    Interessant. Heb je voor de perzik rekening gehouden met speciale planten die elkaar versterken?

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    hoe meer diversiteit aan beplanting en soorten beplanting hoe beter het systeem wordt en dus ook voor de perzik. Ik kijk altijd naar mogelijke combinaties dier er mogelijk zijn.

  • @damianvanloon2832
    @damianvanloon28322 жыл бұрын

    Leuk experiment. Is de aanplant van de boompjes ook hetzelfde gegaan? Dus staat de boom in een zelfde ‘onbehandelde/ongeroerde’ bodem en is er enkel een verschil in de toplaag?

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    zeker, de rest is allemaal hetzelfde.

  • @user-kj5jb6nj5g
    @user-kj5jb6nj5g Жыл бұрын

    Ik ben. Met hetzelfde bezig ..heb je ook advies voor welke soorten bodembedekkers er bij passen ?

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    Жыл бұрын

    soorten die sterk genoeg zijn om de concurrentie aan de gaan zoals munt.

  • @MaikelKoopman
    @MaikelKoopman2 жыл бұрын

    Is er ook nog een duidelijk verschil te zien in plagen van bijvoorbeeld luizen tussen de verschillende rijen?

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    `erg leuke vraag, ja inderdaad. Bij de rijen die gemucht zijn, zijn er minder 'plagen'. De bomen hebben een betere gezondheid en dat resulteert in minder plagen. Maar dit moet komende jaren nog een stuk verder verbeteren over het gehele perceeltje.

  • @user-jz8tx3vl6j
    @user-jz8tx3vl6j2 жыл бұрын

    Welke bodembedekers zou je aanraden?

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    Oei dat zijn er zoveel. Ook afhankelijk om welke bomen het gaat Als ze oppervlakkig wortelen zoals een appel is een penwortellaar erg handig zoals mierik of smeerwortel. Bij een noot kan je weer oppervlakkig wortelende soorten aanplanten zoals een woekerende munt.

  • @jasmijnnoot601

    @jasmijnnoot601

    2 жыл бұрын

    @@devoedselboss ik ben hier ook ontzettend geïnteresseerd in. Wanneer kies je welke struik, kruid of gewas bij welke fruit boom. We gaan zelf een kleine boomgaard aanleggen en wil graag ook in rijen afwisselend met andere , ondersteunende planten gaan werken. Heb je meer info of overzicht van jou plan?

  • @devoedselboss

    @devoedselboss

    2 жыл бұрын

    @@jasmijnnoot601 Aantal richtlijnen waar je aan kan denken is verschillende planten mer verschillende worteldieptes, opvolgende bestuiving, afgifte mineralen, planten met etherische oliën, etc. Kortom er zijn enorm veel mooie combinaties mogelijk.