No video

Voedselbos #10 | Een rondje voedselbos, kippen die pompoenen planten, brandnetels en meer.

In deze video neem ik je mee op een rondje door ons voedselbos en laat ik je alle nieuwe ontwikkelingen zien. Onze kippen helpen dit keer met het planten van pompoenen 🐔🎃. We bespreken ook de rol van brandnetels in ons ecosysteem en bekijken de mooiste plekjes in onze tuin. Ook een update wat betreft de boomgaard is te zien in deze video.
🔔 Vergeet niet te abonneren en op het belletje te klikken om geen enkele update te missen!
Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de comments!
-- LINKS --
Wil je meer weten over mij of over permacultuur check dan mijn website: permacultuurme...
Ik heb ook een online cursus gemaakt over voedselbossen, alles daarover vind je hier:
permacultuurme....
-- GERELATEERDE CONTENT --
Voedselbos updates playlist : In deze serie deel ik met je waarom we bepaalde keuzes maken, hoe we verschillende permacultuur technieken toepassen, en hoe ons voedselbos er op dit moment uitziet. Laat je inspireren, leer van onze fouten, en volg de groei van ons voedselbos. Geef ook vooral je mening en visie in de opmerkingen onder elke video. • Voedselbos Updates
Hoofdstukken
00:00 Intro
00:37 Brandnetels, is het een fase?
04:30 De vallei in ons voedselbos
05:21 Kippen inzetten om pompoenen te planten
09:25 Jong plantgoed in het voedselbos
10:47 Appelbomen, kruisbes, vijver en Gagel
13:29 Kippen in het voedselbos
16:17 Vingerhoedskruid
17:45 Vogels in ons voedselbos
18:46 Voedselbosrand inspiratie
19:49 Honingbes
20:56 Het bessen seizoen
21:43 De boomgaard
24:14 Moestuin bloemenrand
25:31 Vraag en outro
-- ONDERWERPEN --
#permacultuur #voedselbos #moestuin #kippen #foodforest #lifestyle #homestead #homesteading #naturelife #permaculture

Пікірлер: 48

  • @Mark-iw8kn
    @Mark-iw8knАй бұрын

    Welk voedselbos ik tot dusver het mooiste vind, is toch die van jullie denk ik. Oke eerlijk, ik heb nog niet zo heel veel kunnen bezoeken. Maar jullie experimenteren zoveel met verschillende onderdelen en het ziet er esthetisch ook nog waanzinnig uit. Een mooi ontwerp met veel praktische (permacultuur) elementen. Voor iedereen denk ik wel iets interessants. Lekker bezig jullie! Je geniet er duidelijk zelf ook zo van, dat zorgt voor fijne filmpies!

  • @PrisRijk
    @PrisRijk2 күн бұрын

    Kun je een video maken hoe je een locatie kunt realiseren vanuit een bedacht plan ? waar begin je etc ? Tof wat je doet in ieder geval.

  • @Mark-yr2gi
    @Mark-yr2giКүн бұрын

    Voor zover ik weet zijn de brandnetels erg belangrijk voor nachtvlinders. In ieder geval voor veel insecten. Verder is het een supergezonde en voedzame plant. Dus je zou ze goed kunnen oogsten ook. Als observatie heb ik ook de afgelopen warme periode veel brandnetels gezien die zelf gewoon uitdrogen als ze zaad hebben geproduceerd. Aangezien ze toch terugkomen als je ze op de grond laat liggen is het misschien niet zo'n groot probleem. Ook is het een redelijk kleine moeite om ze snijden en op de grond te gooien. Als het wel te veel moeite is denk ik niet dat het de struiken (in ieder geval voor lang) zullen belemmeren. Misschien helpen ze de groei juist wel als je ze afsnijd voor ze zaad geven en dan bij de struiken leer te leggen? Ik denk een erg handige plant die makkelijk mee te dealen is dan de braam ;)

  • @juliavandeglind3751
    @juliavandeglind37512 ай бұрын

    Over de brandnetels bij min. 3, mijn man is bodemecoloog en zegt daarover: in hooi zit veel stikstof en brandnetels gaan daar heel lekker op, waardoor na het mulchen die veel komen. Brandnetels afkappen maar wel laten liggen zorgt ervoor dat het stikstof wat de brandnetels in zich hebben opgenomen weer terug de bodem in gaan, waardoor ze straks weer veel terugkomen. Dus kappen en weghalen, dan zorg je dat het stikstofgehalte weer lager wordt.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Ja duidelijk! Thanks voor je reactie!

  • @mw5356
    @mw53562 ай бұрын

    De kippen klinken heel tevreden. De vogels zijn blij. De insecten zijn ook gelukkig. Wat bijzonder.💖🦋💖

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    :)

  • @Jan-Boer
    @Jan-Boer2 ай бұрын

    Er wordt veel gesproken over voedselbossen. Kan je een keer wat laten zien en vertellen over opbrengsten, kosten en arbeidsuren. Hoeveel hectare je nodig hebt zonder afhankelijk te zijn van vrijwilligers om er bestaansrecht op te hebben.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Ja mooi idee, neem ik even mee voor toekomstige video's. Thanks!

  • @helgavanteeffelen9650

    @helgavanteeffelen9650

    6 күн бұрын

    Ja ik zou ook willen weten hoe groot je land moet zijn om er zelf van te kunnen leven....om en nabij. En wat als je een stukje weide hebt wat helemaal is omringd door hoge bomen? Je hebt wel vrij veel zon nodig toch?

  • @annemiekeevers8820
    @annemiekeevers88202 ай бұрын

    Wat een prachtige tuin! Inspirerende video ❤

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Thanks!!

  • @Mark-iw8kn
    @Mark-iw8knАй бұрын

    Ja, brandnetel komt op bij veel stikstof. Bij ons in de buurt een oude vuilnisbelt waar je niets meer van terugziet, behalve dus de grote hoeveelheden brandnetels en distels. Ook zie je brandnetels vaak bij hopen mest of kadavers. Ze zijn inderdaad met hun wortelstokken enorm succesvol (soms iets te haha) om bodems snel te bedekken en bij elkaar te houden. Overigens een onwijs leuk boek over de brandnetel geschreven door Frans Olofsen. Eigenlijk verdient iedere plant zo'n boekje.

  • @goozerboozer8543

    @goozerboozer8543

    19 күн бұрын

    Brandnetels zijn de beste waardplanten van de natuur

  • @SylenZOO
    @SylenZOO2 ай бұрын

    Wat ziet het er prachtig uit bij jullie. En dan die vogels! Heel mooi.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Thanks! Het is inderdaad een paradijsje.

  • @uitninonstuin
    @uitninonstuin2 ай бұрын

    Prachtig Martin!! Wat een verschil met een paar maanden geleden. Hier ook veel brandnetel en bramen, heb van de brandnetels maar gier van gemaakt voor in de moestuin 😂… denk wel dat het zich allemaal uiteindelijk uitbalanceert, maar ik trek het op sommige plekken er wel uit… functie: misschien een “snelle” bodembedekker? Brandnetel wortels zijn echt van die netwerken… het is maar een gokje hoor, best lastig die brandnetels :-)

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Ja bizar he! Een wereld van verschil! Wij maken heel veel brandnetel thee ;). Dank voor het delen van je visie. Je ziet diezelfde wortels ook bij planten zoals helmgras. Die houden het zand bij elkaar.

  • @clemens74
    @clemens742 ай бұрын

    Mooie video weer! Weinig appels? Waarschijnlijk heb je een beurtjaar. Wikipedia: Een beurtjaar is het verschijnsel dat optreedt bij fruitbomen als er weinig of geen vruchten aan de boom zitten. Als er in een jaar veel vruchten aan een boom zitten wordt deze uitgeput waardoor het daarop volgende jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Een beurtjaar is te voorkomen door een goede vruchtdunning toe te passen.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Thanks! Ja dat zou inderdaad heel goed kunnen. Voorgaande jaren zat er ook niks in maar dat was wellicht vanwege de droogte.

  • @Iemand-q826
    @Iemand-q82613 күн бұрын

    voordat je de eik omkapt weet wel dat kippen en kalkoenen eikels eten als je het ze leert als je dan eerst een paar eikels plet voor ze dan leren ze het eten vooral als de eikels al wat langer op de grond liggen dan zijn ze wat zachter en is het meeste tannine eruit

  • @tomwillems8202
    @tomwillems82022 ай бұрын

    Mooie video, ik doe de brandnetels op mijn compost hopen, goeie activator.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Ja dat is een goeie! Thanks voor je reactie!

  • @oudjesmoke-yh9df
    @oudjesmoke-yh9df2 ай бұрын

    Martin, mooi en leuke video. Hoop in de toekomst mijn terrein ook zo in te kunnen richten (weiland is nu nog in gebruik door een paard, ezel geiten en 2 varkens…) dus als deze dieren van ouderdom zijn gestorven wordt het ook een (klein) voedselbos voor mij.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Ja doen! Het is een waar paradijs! Tot die tijd, kijk mijn video's, volg mijn online voedselbos cursus en droom vast weg hoe je het in de toekomst wilt inrichten!

  • @steinature
    @steinature2 ай бұрын

    Dat doe je goed met de brandnetel, rond om de struiken en kleine bomen de brandnetel weghalen. Hopelijk hebben de struiken en bomen in de toekomst minder bemesting / multch nodig. Brandnetel tussen je struiken en bomen zijn beter dan grasland, brandnetel kan je ook eten trouwens 🌱

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Dat is waar! Liever brandnetels dan gras. En ja, we eten ons gek aan brandnetels! Veel thee :). Ik ga vanaf nu iets minder mulchen met hooi.

  • @PrisRijk
    @PrisRijk2 күн бұрын

    Zover ik weet komen de brandnetels de stof : stikstofoxide opruimen! Zodat de bodem niet verstikt.

  • @Jan-Boer
    @Jan-Boer2 ай бұрын

    Brandnetels zijn onmisbaar voor heel veel insecten, wees er blij mee. Ik heb behoorlijk wat brandnetels in de windsingels staan. Vlak voor het uitzaaien trek ik de meeste eruit en gaan op de composthoop die ik nodig heb voor mijn groententuin. Na 20 jaar staan er nog minstens even veel.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Begrijp me niet verkeerd, als er iemand blij is met brandnetels dan ben ik het! :) Interessant dat ze er na 20 jaar nog steeds staan op dezelfde plek! Wat je doet door ze naar de compost hoop te brengen is mogelijk waarom ze terug blijven komen. Ik geloof dat de toplagen de voedingststoffen nodig hebben, vandaar dat ik ze laat liggen op de plek waar ik ze zeis. Interessant! Dank voor je reactie.

  • @maurodevos9106
    @maurodevos91062 ай бұрын

    Voedselbos de woudezel (België)is heel interessant en mooi

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Thanks for sharing! Ben je er wel eens geweest?

  • @maurodevos9106

    @maurodevos9106

    2 ай бұрын

    @@MartinSlort ja, heel interessant, ze maken hun eigen producten van eigen grondstoffen en verkopen ze.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Ай бұрын

    Tof!

  • @marinavonnordheim9114
    @marinavonnordheim9114Ай бұрын

    Een vraag: kun je volgens permacultuur een boom snoeien?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Ай бұрын

    Geen idee! Persoonlijk snoei ik minimaal. Een paar takken per jaar max. Dat geeft tot nu toe prima resultaten.

  • @douwebeerda
    @douwebeerda2 ай бұрын

    Leuk zeg, dank voor het delen. Heb je ook ervaring met grotere notenbomen zoals walnoten, hartnoten, boternoten, tamme kastanje etc.? En eventueel klimmers in de grotere fruitbomen zoals minikiwi, akebia, schisandra, etc? Of is dat toch nog te exotisch voor het gebied waar je zit?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Thanks Douwe! We hebben walnoot en tamme kastanje staan hier. Nog geen andere klimmers dan de druiven. Kiwibes wel geprobeerd maar die vriest elke keer kapot. Wel een machtige plant!

  • @verdikulk6193
    @verdikulk61932 ай бұрын

    Naar mijn persoonlijke mening, hebben brandnetels de functies bodem bedekking en zorgt voor de mulchlaag, en brandnetel komt op plaatsen voor weer de grond verstoord is, en waar een grote stikstof concentratie is

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Interessant! Thanks voor het delen!

  • @vikingninja5033
    @vikingninja50332 ай бұрын

    Ziet er goed uit! Welke grondsoort zitten jullie op?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Zand met ergens op 1,5/3 meter diepte op de meeste plekken een leemlaag.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    2 ай бұрын

    Thanks!