Tuomo Suntola: Dynaamisen universumin päivitys

Ғылым және технология

Tuomo Suntola: DU-mallin päivitys. Luonnonfilosofian seuran esitelmätilaisuus 19.3.2024 klo. 18.00-19.45. Tieteiden talo, sali 505.
Dynaamisen Universumin mallin esiesityksestä Luonnonfilosofian seurassa on kulunut 25 vuotta. Malli on saanut osakseen sekä ihailua että vastustusta. Ihailua on tullut niiltä, jotka ovat malliin perehtyneet, vastustusta lähinnä niiltä, jotka eivät ole siihen perehtyneet. Ihailu on perustunut mallin selkeyteen, ennusteiden tarkkuuteen ja mallin mahdollistamaan kokonaisvaltaiseen todellisuuskuvaan. Vastustuksen taustana on vahva usko nykyisiin, tieteen huiman kehityksen tuottamiin teorioihin, joihin tiedeyhteisön totuuden omistajan rooli ja auktoriteetti rakentuu.
Palautamme mieliimme DU-mallin keskeiset ominaisuudet ja sen nykyteorioille tuomat haasteet. Kerron esitelmässä DU-mallin eri vaiheissa saamasta palautteesta ja teorian tunnetuksi tekemiseen liittyvistä nykyisistä aktiviteeteista.
---
Luonnonfilosofian seuran tarkoituksena on herättää ja ylläpitää luonnontieteiden ja niiden sovellusten synnyttämien filosofisten kysymysten harrastusta ja tutkimusta, toimia eri tieteenalojen edustajien yhdyssiteenä näiden kysymysten valaisemisessa ja edistää yhteistoimintaa heidän välillään. Seura on kiinnostunut eri tieteenalojen saavutuksista sekä teorioista jotka pyrkivät kuvaamaan todellisuutta ennakkoluulottomasti eri näkökulmista. Seura ei sitoudu kritiikittä vallitseviin paradigmoihin eikä fysikalistiseen viitekehykseen vaan on avoin perustelluille vaihtoehdoille, joissa ilmaistaan selkeästi ja kokonaisvaltaisesti teorian metafyysinen ydin eli sen taustaoletukset, sekä sen empiirinen kattavuus eli mitä se ennustaa tai selittää.
Päämääränsä toteuttamiseksi Seura järjestää keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia sekä konferensseja. Seura kokoontuu syys- ja kevätkaudella esitelmä- ja keskustelutilaisuuksiin joka toinen tiistai, yleensä klo. 18:15-20:00 Tieteiden talon salissa 505 tai 104, osoitteessa Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki. Yleisöllä on näihin tilaisuuksiin vapaa pääsy. Seura järjestää myös laaja-alaisia poikkitieteellisiä symposioita, luentosarjoja ja teemailtoja.
Mitä on luonnonfilosofia? Luonnonfilosofian keskeinen tehtävä on muodostaa ymmärrettävä todellisuuskuva: ymmärtää todellisuutemme olemusta ja käyttäytymistä, ja ymmärtää ihmisen rooli siinä. Luonnonfilosofia toteuttaa tätä tehtävää pyrkimällä laaja-alaisesti analysoimaan ja ymmärtämään luonnontieteiden (kuten fysiikka, biologia, kemia, neurotieteet) teorioiden perustana olevia filosofisia lähtöolettamuksia (postuloituja luonnolakeja, aksioomeja, selittämättömiä selittäjiä), niiden käyttämiä matemaattisia ja muita malleja sekä teorioiden tuottamia tuloksia ja johtopäätöksiä todellisuutemme luonteesta. Luonnonfilosofisesta näkökulmasta filosofian ja luonnontieteen erillään oleminen ei ole maailman ymmärtämisen ja tieteellisen maailmankuvan kehityksen kannalta optimaalista. Luonnonfilosofiassa filosofia ja luonnontiede ovat yhdessä ja täydentävät toisiaan: filosofisella pohdinnalla ja analyysillä on paljon annettavaa luonnontieteiden perusteiden selvittämisessä; yhtä lailla, luonnontieteen tuloksilla on paljon annettavaa filosofialle.
www.luonnonfilosofia.fi
/ luonnonfilosofia
• Luonnonfilosofian seura
#naturalphilosophy
#inventor
#physicist
#unification
#unified
#planck
#quantumphysics
#quantummechanics
#redshift
#unification
#understandable
#thedynamicuniverse

Пікірлер: 23

  • @jukkapeltola3638
    @jukkapeltola36382 ай бұрын

    Wau. Arvostan suuresti näitä oikeita tiedemiehiä ketkä ajattelee asioita ihan itse eikä vaa toistele mitä muut ovat opettaneet.

  • @user-ug7xq5do3r

    @user-ug7xq5do3r

    2 ай бұрын

    Nyt jukka nukkumaan. Aamul on koulupäivä.

  • @user-ug7xq5do3r

    @user-ug7xq5do3r

    2 ай бұрын

    Ai niiku neil de grasse tyson😅. Sil ei taida tutkimuksia liikaa olla

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    2 ай бұрын

    De grasse tyson toistaa tietääkseni standardia mantraa….

  • @user-ug7xq5do3r

    @user-ug7xq5do3r

    2 ай бұрын

    @@luonnonfilosofia joo, sehän on semmonen ns. Tieteen popularisoija" kuten esim Richard Dawkins. Richard Dawkinsilla taitaa olla kuitenkin enemmän oman alan varsinaista tieteellistä työtä takana, mutta en ole yhtään varma. Kehitti se ainakin käsitteen ja termin "meemi", yhdessä kirjassaan jo vuosikymmeniä sitten. Mun mielestä on hyvä että on tieteen kansantajuistajia. Itsekin heidän palvelukisaan "käytän". Kaverin kanssa(toi sama kaveri joka laitto tän ekan viestin) mesessä juteltiin tästä videosta. Oltiin yhtä mieltä siitä että tiede tarvitsee tälläsiä kokonaan konsensus teorian "ulkopuolisia" teorioita kehittyäkseen. Sehän on yks tieteen itsensä perusvaatimus myös. Hieno työtä ja mielenkiintoinen teoria kaiken kaikkiaan. P.s. oletko tutustunut Roger Penrosen kosmologiseen ccc-teoriaan(conformal cyclic cosmology)? Jos olet niin mitä mieltä olet, jos mielipidettä nyt asiasta on?

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    2 ай бұрын

    @@user-ug7xq5do3r Juu, kyllä popularisaatiota tarvitaan, sillä ei normaali ihminen voi alkaa tutkimaan kaikkea omin päin. En tunne CC:tä niin hyvin että voisin sanoa siitä oikein mitään. Toki se bounce idea, että kaikki ei ala tyhjästä on parempi kuin big bang. Tuollaisten teorioiden tutkiminen on todella työlästä. Entä itse, onko sinulla tuntumaa aiheesta? Kesällä Martin Lopez-Corredoira vertailee ainakin joitain kosmologiamalleja, ainakin standardia ja ja Suntola DU:ta, tässä konferenssissa. Ehkä myös CCC:tä? www.helsinki.fi/en/conferences/physics-and-reality

  • @xjuhox
    @xjuhox2 ай бұрын

    Toivottavasti Sabine Hossenfelder jaksaa tutustua Suntolan teorian perusteisiin, että saataisiin järkevää kritiikkiä sen suhteesta nykyisiin havaintoihin. Pahoin kyllä pelkään, ettei Sabine korviaan lotkauta koko asialle. Muutenkin vähän veikkaan, että nämä 'keynote speakerit' tarinoivat lähinnä kvanttimekaniikan filosofiasta. P.S. Toivotaan myös, etteivät suomalaiset "tutkijat" nolaa itseään asiantuntijoiden edessä 🙈

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    24 күн бұрын

    Konferenssissa esmes Michel Krizek kommentoi DU:ta. Ei Suntola ole ainoa joka on löytänyt suhteellisuusteoriasta ja siihen perustuvasta kosmologiasta ylitsepääsemättömiä ongelmia. Katso vaikka Krizekin uusin kirja Mathematical aspects of paradoxes in cosmology. Can mathematics explain the contemporary cosmological crisis?users.math.cas.cz/~krizek/list.html

  • @xjuhox
    @xjuhoxАй бұрын

    Suntolan 4D-teoriassa gravitaatio käyttäytyy Newtonilaisittain eli voima vähenee etäisyyden neliön mukaan. Toisaalta tuollainen väheneminen on 3D-maailman ilmö, kun "gravitaatiosäteily" leviää pallomaisesti. Jos siis gravitaatio vaikuttaa 4D-pallon pinnalta sen origoon, niin voiman tulisi vähentyä etäisyyden kuution mukaan! Lisäksi Suntola vetää hatusta massan lepoenergian E = mc^2. Jos Dr. Suntola ei perustele lähtöoletuksiaan sen tarkemmin, niin tämänkaltainen algebrallinen pyörittely on lähinnä toiveajattelua.

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    24 күн бұрын

    Jokaisessa teoriassa on lähtöoletukset joita ei voi perustella muuten kuin niiden seurausten valossa. Ne ovat nk. selittämättömiä selittäjiä.

  • @Feelyman

    @Feelyman

    24 күн бұрын

    @@luonnonfilosofia Olisko Nobelin tauti iskenyt sinuun?

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    23 күн бұрын

    @@Feelyman Itse en tavoittele Nobelia, mutta Suntolalle se olisi uran kruunaus. Ollaan kuitenkin realistisia. Ajatusvirtaukset kehittyvät hitaasti.

  • @Feelyman

    @Feelyman

    23 күн бұрын

    @@luonnonfilosofia Nobelin tautia sairastava ei kaiketi tavoittele uutta Nobelia, vaan heittäytyy joka alan ehdottomaksi asiantuntijaksi. Tarkoitinkin kommentillani, että jotkut sairastuvat siihen ilman Nobeliakin.

  • @Feelyman
    @Feelyman2 ай бұрын

    Näitä riittää, miksiköhän?

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    2 ай бұрын

    Uskoakseni siksi, että suhteellisuusteoriassa on niin paljon ongelmia.

  • @Feelyman

    @Feelyman

    24 күн бұрын

    @@luonnonfilosofia Eihän sitä ole kuin vähän toistasataa vuotta yritetty kumota, yleensä kylläkin fyysikkojen toimesta, mutta teitä runoilijoita on ilmestynyt aina vain enemmän, yhtä huono on ollut menestys molemmilla, ja kerta toisensa jälkeen todelliset havainnot ovat vain vahvistaneet suhteelisuusteoriaa.

  • @luonnonfilosofia

    @luonnonfilosofia

    24 күн бұрын

    @@Feelyman Fundamentaalisia teorioita ei voi kumota, koska todellisuutta muutetaan aina tarpeen tullen siten, että ne pysyvät pystyssä. Mutta jossain vaiheessa seinä tulee vastaan. Yleiseen suhteellisuusteoriaan perustuva kosmologia on ennennäkemättömässä kriisissä, ja yhä suurempi joukko menettää uskoaan siihen. Tervetuloa avaamaan silmät: www.helsinki.fi/en/conferences/physics-and-reality

  • @Feelyman

    @Feelyman

    24 күн бұрын

    @@luonnonfilosofia Silmät on auki, entä sinulla?

  • @Feelyman

    @Feelyman

    24 күн бұрын

    @@luonnonfilosofia No lyöhän sinä todisteet pöytään ja esitä ne koko maailmalle katsotaan sitten. Mikä se kriisi on?

Келесі