Talous: Inflaatio ja fiskaalidominanssi (Sami Miettinen & Sauli Vilén) | Puheenaihe 198

👍 Heitä yläpeukku, jos tykkäät videosta
❤️ Tilaa kanava: kzread.info?... (Ilmaista!)
Mistä inflaatiossa on kyse, miten inflaatiota mitataan ja mihin korkea inflaatio voi johtaa euroalueella? Mitä on fiskaalidominanssi ja kuka maksaa korkeasta inflaatiosta aiheutuvat kustannukset?
Studiossa vieraina investointipankkiiri ja Neuvottelija-podcastin juontaja Sami Miettinen sekä Inderesin analyytikko Sauli Vilén.
🐵 Juontaja
Leevi Leivo: / leivoks
🚀 Puheenaihe
Discord: / discord
Instagram: / puheenaihefi
Twitter: / puheenaihefi
Spotify: spoti.fi/3xlNSgm
Apple: apple.co/3jfB2ey
RSS Feed: anchor.fm/s/91bd59c/podcast/rss
🔥 Puhemedia
Lohkoketju: / lohkoketjutv
Mediskooppi: / mediskooppi
Yrittäjä: / yrittajaco
📅 Jakso on nauhoitettu 20.1.2022.
🎥 Tuotanto: Puhemedia

Пікірлер: 29

  • @juha651
    @juha6512 жыл бұрын

    Aijettä mitkä vieraat. Tästä ei voi tullu muuta kun kovaa tykitystä!

  • @vapaakommunismista7463

    @vapaakommunismista7463

    2 жыл бұрын

    Tuotanto on alkanut toimii, hinta edlleen kova.

  • @samimiettinen
    @samimiettinen2 жыл бұрын

    Hienoa oli taas jutella Sauli Vilenin kanssa. Kantsii katso myös #neuvottelija haastattelu #neuvottelija 119 - Finanssisektorin osakkeet Suomessa (Sauli Vilén) kzread.info/dash/bejne/X6Oe18WofqmzmKg.html

  • @rebekkanagy5799
    @rebekkanagy57992 жыл бұрын

    Samin ja Saulin yhteisjaksoissa on aina niin hyvä meininki! Paljon asiaa tietty myös. Jakson tiimoilta heräsi muutama kysymys: 1. Eritelläänkö inflaatiota eri kulutussektoreiden mukaan? Energia tulikin mainittua, mutta mitataanko esim. palveluiden ja tavaroiden inflaatiota erikseen? Nopealla googlauksella ei löytynyt tilastoa ainakaan Suomesta. Kiinnostaisi tietää, onko korona vaikuttanut tavaran ja palvelujen hinnannousuun eri tavalla. Koronan vuoksi palvelujen kysyntä on ollut matala (rajoitusten sanelemana), ja kulutus on siirtynyt enemmän tavaroihin. Onko tavaran hinnannousu tämän seurauksena suurempaa kuin palvelujen hinnanousu? 2. Olisiko joissain tapauksissa mielekkäämpää seurata inflaatiota vähän pitemmällä aikavälillä? Esim kaksi vuotta antaisi ehkä paremman perspektiiivin tällaisena arvaamattomana aikana, kun pandemia ja poliittiset jännitteet aiheuttavat äkillisiä muutoksia. 3. Sanoitte, ettei Suomi ole immuuni korkealle inflaatiolle. Onhan Suomi nykytilanteessa jossain määrin immuuni, kun iso osa euroalueen inflaatiosta johtuu maakaasun hinnanoususta? Maakaasun osuus on Suomessa kai kutakuinkin nolla, kun taas monessa Euroopan maassa se on pääasiallinen energianlähde. 4. Suomessa on paljon pitkiä kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Näkyykö energian hinnannousu inflaatiossa hieman viiveellä? Voiko tästä päätellä, ettei korkea inflaatio ole päättymässä kovinkaan pian, ja että suurin inflaatio on vielä edessä? Ovatko sähkösopimukset muissa maissa yhtä pitkiä kuin Suomessa?

  • @roopeankka
    @roopeankka2 жыл бұрын

    30:07 Kannattaa velkaantua ennenkuin se on mahdotonta ilman (poliittisia) suhteita

  • @mehtaalaanen
    @mehtaalaanen2 жыл бұрын

    Selvensitte aihetta hienosti, mielenkiintoista!

  • @ragnarirokkaa
    @ragnarirokkaa2 жыл бұрын

    Jeh, paras jakso tänä vuonna.

  • @ollikirsi9561
    @ollikirsi95612 жыл бұрын

    Tämän jakson valmistumisen jälkeen on tapahtunut melkoisia mullistuksia maailmassa. Kuulisin kyllä erittäin mieluusti näiden herrojen kommentit tähän uuteen tilanteeseen. Pakotteet, inflaatio, sota, jne

  • @jkinkamo
    @jkinkamo2 жыл бұрын

    Kuuntelin useampaan otteeseen. Tähän on niitä jaksoja, joihin on hyvä palata muutaman kk päästä. Omissa hommissa käytän kaapelia, joka on noussut 2019 - 2022 noin 43 %. Tosin edellinen kunnon nousu oli joskus 2007, kun mustasta romuraudastakin oli maailmalla pulaa. Mutta tarjonnan ero ainakin tässä kohtaa on siinä, että mainitun letkun toimitusaika on kasvanut tekijällä noin 4.

  • @petripaavonpoika3767
    @petripaavonpoika37672 жыл бұрын

    Sami, minkälainen vakavaraisuusvaatimusten alaisten instituutioiden regulaatio on tarkemmin sanottuna? Voidaanko korkosijoituksssa olevaa pääomaa allokoida esim. kiinteistöihin?

  • @wernerkukkapurovayrynen4756
    @wernerkukkapurovayrynen47562 жыл бұрын

    Mahtavaa kontenttia, mutta missä skenaariot sodan syttyessä mm. Ukrainassa? Taloudessa siis.

  • @rebekkanagy5799
    @rebekkanagy57992 жыл бұрын

    Voiko talouden nopea toipuminen liittyä rahanpumppauksen lisäksi siihen, että koronarajoitukset kurittivat hieman eri sektoreita kuin perinteiset talouskriisit? Siinä missä finanssikriisi kaatoi pankkeja, teollisuusyrityksiä ja ylipäätään isoja firmoja (toki myös pienempiä), niin koronarajoitukset osuivat enimmäkseen pieniin palvelualan yrityksiin. Tanssistudion tai tatuointiliikkeen on suhteellisen helppo käynnistää toimintansa uudelleen rajoitusten päätyttyä, kun taas finanssikriisissä kaatuneiden tehtaiden ja pankkien palautuminen vie enemmän aikaa.

  • @kreatuuri4846
    @kreatuuri48462 жыл бұрын

    Fiskaalinen dominanssi on vallitseva tila pelimerkkien ollessa niin kuin nyt. Mutta ei ole mitään takeita siitä, etteikö maailma voisi heilahtaa ihan johonkin toiseen asentoon ja korot lähteekin nousuun. Korkosuojaukset ovat tästä katsannosta kuin vakuutuksia ja vakuutukset maksaa.

  • @j3rb3
    @j3rb32 жыл бұрын

    Mihinkähän "tietoon" tuo "fakta", ettei erityisesti Italia kestä korkeampaa korkoa oikein perustuu? Italian valtion korko on laskenut ja noussut viime vuosina moneen kertaan noussen esim. edellisen 4:n kuukauden aikana 0,5%:sta 1,3%:n (10-vuotinen). EKP voi tarvittaessa kiihdyttää Italian velkojen tukiostojaan ja pienentää korkospreadiä, vaikka suhteessa Saksaan ja Suomeen.

  • @bearboom
    @bearboom2 жыл бұрын

    boomboomia seuraa bearbear.

  • @jorejahtis8833
    @jorejahtis88332 жыл бұрын

    Outoa käsittää kyllä väliaikaiseksi,koska elvytysväline otettiin koronan vaikutuksen paikkaamiseen.Eli kuinka valtava inflaatio olisi ilman koronajarrua,vielä viimeviikon palkkakorotus tiedot päälle.

  • @petripaavonpoika3767
    @petripaavonpoika37672 жыл бұрын

    Saulin kommenttia korkotason vaikutuksesta tulevaisuuden tuottojen nykyarvoon en täysin ymmärtänyt. Miksi tulevaisuuden tuotot pitää diskontata nimelliskorolla eikä reaalikorolla?

  • @All.ThingsMusic
    @All.ThingsMusic2 жыл бұрын

    fnaf tips?

  • @romppaukko
    @romppaukko2 жыл бұрын

    Onko kukaan kysynyt mitä Martind Armstrong ennustaa?

  • @estetty7609

    @estetty7609

    2 жыл бұрын

    höpöukko

  • @romppaukko

    @romppaukko

    2 жыл бұрын

    @@estetty7609 Ei se nyt ihan turha äijä ole jos se pystyy määrittelmään algoritmin historiatietojen pohjalta jonka ennustukset pitää vielä paikkansa.

  • @estetty7609

    @estetty7609

    2 жыл бұрын

    @@romppaukko Ei tullut romahdusta 2015 vaikka niin ennakoi

Келесі