Sen Kime Aitsin? Ayna Benlik Nedir? Charles Horton Cooley

📺 Sosyoloji Kavramları - 9: Sen Kime Aitsin? Ayna Benlik Nedir? Charles Horton Cooley
İnsan biyolojik olduğu kadar toplumsal ve kültürel bir varlıktır da. Büyüdükçe kendimizi tanır, kendimizi tanımamız ise diğer insanlardan hareketle gelişir. Genel öteki, yani çevremiz bizi biz yapan şeydir. Bu nedenle sen, senin değilsin. Bizler konuşan aynalarız...
Bu videoda sembolik etkileşimciliğin önemli bir kavramı, Charles Horton Cooley'in teorisi "Ayna Benlik" kavramı üzerinden kişinin benliğini oluşturan faktörleri ve toplumun bu süreçteki etkisine odaklanmaktadır.
"Ayna Benlik" kişinin kendi benliğini, diğer insanların ona yansıttığı görüntüler ve geri bildirimler üzerinden oluşturduğu bir sosyal benlik kavramını ifade eder. Buna göre Charles Horton Cooley'in ayna benlik teorisi, bireyin kendini diğer insanların gözünde nasıl algıladığını ve bu algıların nasıl benlik oluşumunda rol oynadığını ele almaktadır.
Benlik oluşumunun toplumun etkisiyle nasıl şekillendiğini keşfetmek, bilinç sosyolojisi üzerine daha fazla bilgi edinmek ve kendinizi toplumsal bağlamlar içerisinde daha iyi anlamak için gelin, benlik kavramının toplumsal bağlamlarını sorgulayarak düşünsel bir yolculuğa çıkalım.
🔔 Sen Kime Aitsin? Ayna Benlik Nedir? Charles Horton Cooley gibi videolarımdan haberdar olmak için abone olmayı ve zili açmayı unutma!
💡 İlgili Seriler:
▫️ "SOSYOLOJİ KURAMLARI ve SOSYOLOJİ TARİHİ" Serisi: bit.ly/3KQKZw5
▫️ "SOSYOLOJİ KAVRAMLARI" Serisi: bit.ly/3H3deVh
▫️ "KAPİTAL'İ ÖĞRENELİM" Serisi: bit.ly/3T6uxht
▫️ "SOSYOLOJİYE GİRİŞ VE SOSYOLOJİ OKUMAK" Serisi: bit.ly/3U5DXal
🌐 BANA ULAŞIN:
Instagram: / berkaygorkemcoskun
LinkedIn: / berkaygorkemcoskun
Makalelerim: ankara.academia.edu/BerkayCoskun
📧 İletişim: berkay.coskun@ankara.edu.tr
📌 Anahtar Kelimeler: #sosyolog #bilinç #benlik #sosyoloji #psikoloji #zihin #kültür #toplum #depresyon #anksiyete #analiz #iletişim #varoluş #kaygı #anlam

Пікірлер: 12

  • @elifdilankayaalg
    @elifdilankayaalg Жыл бұрын

    sosyoloji ögrencsi olarak gerçektende eğlenerek dinliyorum dğer videolar gibi sıkıncı değil .Teşekür ederim

  • @serkanelik4879
    @serkanelik4879 Жыл бұрын

    Toplumsal ön kabullerimizden kopmamız çok kolay değil. Buna benzer konular hakkında kişinin kendisini geliştirmesinde faydası olacaktır. Sizi ilk defa dinledim ama son olmayacak inşaallah.

  • @wienzeiler
    @wienzeiler Жыл бұрын

    Konuya güzel örneklerden biri de Tom Hanks'in Cast Away filmindeki futbol topu fenomenidir.

  • @hilalyldz7304
    @hilalyldz7304 Жыл бұрын

    Bu video sayesinde bir kez daha anladım ki biyolojik olanla toplumsal olan birbirine eklemlenmiş bir şey. Bu anlamda bilincin sosyolojisi gerçekten değerli bir alan. Günümüzde bilincin toplumdan soyutlanarak düşünülmesinin insan kavranışıyla bağlantılı olduğunu düşünüyorum. İnsanın biyolojik yönüyle birlikte toplumsal yönünü de kavrayabilirsek bu ikisinin birbirinden kopuk olmadığının farkına varabiliriz.

  • @berkaygorkemcoskun

    @berkaygorkemcoskun

    Жыл бұрын

    Doğanın içerisinde farklılaşarak oluşturduğumuz büyük bir organizasyon içerisindeyiz. Biz ilk olarak biyolojik varlıklarız, bunu, yani doğadan varlık olduğumuzu unutmamak gerek. Kültür-doğa, toplum-doğa- bilinç-madde ikilik değil süreklilik ilişkisidir kesinlikle.

  • @Suleyman-lm6zn
    @Suleyman-lm6zn Жыл бұрын

    Eline emeğine sağlık. Videolarının az izlenmesi üzücü ama sosyoloji bilimi maalesef Türkiye'de niş bir alan ve küçük bir komünite olarak bunu sürdürüyoruz :)) Videoların çok açıklayıcı ve çok aydınlatıcı, devamını büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. Kanalını incelediğimde göremedim belki gözümden kaçmıştır fakat Parsons, Habermas, yakın dönem sosyologlardan Sennett ve Bauman, Simmel, Harold Garfinkel, Peter Blau, De Saussure gibi düşünürleri ekleyebilirsin. Edit: Bahsettiğim birçok düşünür kanalında yer alıyormuş, en azından buradan meraklı kimselere öneriler vermiş olduk :)

  • @berkaygorkemcoskun

    @berkaygorkemcoskun

    Жыл бұрын

    Çok teşekkür ederim yorumun için. Olsun sayılara pek takılmıyorum, önemli olan olabildiğince nitelikli içeriklerle birkaç kişiye bile olsa dokunmak, yardımcı olmak. Şimdilik sizlerle böyle iletişim kurmak güzel. İçerik önerileri için de teşekkür ederim, umuyorum ki 2023'te bir kısmını ele almış olacağım.

  • @science96678
    @science96678 Жыл бұрын

    Ayna nöronlar demişken ilgisi olan arkadaşlara Corrado SINIGAGLIA-Gıacomo RIZZOLATTI / BEYİNDEKİ AYNALAR adlı kitabını öneririm. 🖐️

  • @burakakbas9559
    @burakakbas9559 Жыл бұрын

    kitaplığın sol üst rafındaki kitapları aşti otogardan mı aldın kanka

  • @eyyamguder2979
    @eyyamguder2979 Жыл бұрын

    Jean Gabriel de Tarde hakkında video gelir mi (Umarım)

  • @berkaygorkemcoskun

    @berkaygorkemcoskun

    Жыл бұрын

    Ben çok isterim, not aldım

  • @eyyamguder2979

    @eyyamguder2979

    Жыл бұрын

    @@berkaygorkemcoskun Merakla bekliyorum

Келесі