İçimizdeki Şeytana Karşı: İrade Nasıl Terbiye Edilir?

GİRİŞE NOT: Kurgulanmış videoyu izlerken giriş bölümünde bir ifade eksikliği olduğunu düşündüm. Sokrates, Platon ve akabinde Hıristiyanlıkta, "günah - kötülük - bilgi" arasında sıkı bir ilişki vardır; bedenin arzularına karşı insanın akli varlığı öne çıkartılarak irademizi kullanmamız salık verilir. Nitekim dünyevi yaşantının temel amacı bu irade sınavından geçmektir.
Benzer bir şekilde Spinoza da Ethica'da insanın aklını ve rasyonalitesini öne çıkarır. Duygusal tepkilerimiz ve tutkularımız bizi etkilese de bu tepkilerin farkında olarak akıl ve mantıkla hareket ederek duygularımızı kontrol altına alabiliriz. Bu şekilde duygusal tepkilerimizin esiri olmaktan kurtulabileceğimizi söyler. Özetle onun felsefesinde de arzuların köleliğinden kurtulmak ve özgürleşmek akıl ve farkındalık aracılığıyla mümkündür.
Fakat aklın sahip olduğu bu bilgi, bedenli varlığımızı aşan tinsel bir "iyi idesi" değildir; özünde birbirinden ayrı şeyler olmayan beden ile aklın, dünyasal yaşantısında sağladığı bir "dengedir".
O yüzden bana kalırsa buradaki temel fark, iradeyi terbiyesinin dünyasal "eylemde" aranmasıdır; tinsel/kavramsal bir alanda değil. Spinoza'da farkındalığın zemini; yine bedenin dünya ile kurduğu doğal ilişkide aranır. Etik davranışın zemini olarak yaratıcı/aşkın bir tanrıya başvurulmaması en büyük farkı oluşturur. Buna bilmek - yapmak - olmak farkı da diyebiliriz.
Videonun sponsoru tamadres.com'da %40 indirime giren felsefe kitaplarını inceleyin: tamadres.com/felsefe-dusunce/...
Öneri Kaynaklar:
Jules Payot, İrade Terbiyesi 1-2
Baruch Spinoza, Ethica
💡 Yeni Başlayanlar için "Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
❓BEN KİMİM?
www.pelindilaracolak.com
📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
open.spotify.com/show/2j3PhnL...
SOSYAL MEDYA
➡ Twitter | / pelindilaraclk
➡ Instagram | / pelindilaracolak
➡ Facebook | / pelindilaracolak
🔻Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
🔻Desteklemek için "KATIL" özelliğini kullanarak topluluğun bir parçası olun:
/ @pelindilaracolak
📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
▪️Video Editörü: Baha Can Erenoğlu

Пікірлер: 471

  • @pelindilaracolak
    @pelindilaracolak4 ай бұрын

    GİRİŞE NOT: Kurgulanmış videoyu izlerken giriş bölümünde bir ifade eksikliği olduğunu düşündüm. Sokrates, Platon ve akabinde Hıristiyanlıkta, "günah - kötülük - bilgi" arasında sıkı bir ilişki vardır; bedenin arzularına karşı insanın akli varlığı öne çıkartılarak irademizi kullanmamız salık verilir. Nitekim dünyevi yaşantının temel amacı bu irade sınavından geçmektir. Benzer bir şekilde Spinoza da Ethica'da insanın aklını ve rasyonalitesini öne çıkarır. Duygusal tepkilerimiz ve tutkularımız bizi etkilese de bu tepkilerin farkında olarak akıl ve mantıkla hareket ederek duygularımızı kontrol altına alabiliriz. Bu şekilde duygusal tepkilerimizin esiri olmaktan kurtulabileceğimizi söyler. Özetle onun felsefesinde de arzuların köleliğinden kurtulmak ve özgürleşmek akıl ve farkındalık aracılığıyla mümkündür. Fakat aklın sahip olduğu bu bilgi, bedenli varlığımızı aşan tinsel bir "iyi idesi" değildir; özünde birbirinden ayrı şeyler olmayan beden ile aklın, dünyasal yaşantısında sağladığı bir "dengedir". O yüzden buradaki bana kalırsa buradaki temel fark, iradeyi terbiyesinin dünyasal "eylemde" aranmasıdır; tinsel/kavramsal bir alanda değil. Spinoza'da farkındalığın zemini; yine bedenin dünya ile kurduğu doğal ilişkide aranır. Kutsal metinlerde kötü olduğu için kötü değildir; insanın doğasına uygun olmadığı için kötü, kötüdür. Etik davranışın zemini olarak yaratıcı/aşkın bir tanrıya başvurulmaması en büyük farkı oluşturur.

  • @Marsilyus

    @Marsilyus

    4 ай бұрын

    Evet

  • @mustafacetinozman6397

    @mustafacetinozman6397

    4 ай бұрын

    Cok güzel anlatıyor sun huzur veriyor huzur ❤

  • @yectn

    @yectn

    4 ай бұрын

    ''irade seçimi'' demek daha güzel geldi bana.Güzel olanı, iyi olanı seçiyorum.Çünkü seçimlerimizdir bizi sınav yapan.Böyle demek geldi içimden sevgiler..

  • @serdarkutlu3030

    @serdarkutlu3030

    4 ай бұрын

    'Akıllı olmamiz veya zeki olmamız her zaman etik davranacaginiz anlamına gelmez." Diye bir cumle kullanmışsiniz 4. dakika 20. saniyede. Ben sizin bu önermenize katılmıyorum. Anladığım kadarıyla siz aklı da zeka gibi bir beyin eylemi olarak var sayiyorsunuz. Oysa akıl Yunan'da ki logos değildir. Akıl Kur'an'ı bir terimdir ve Kur'an da akıl kalbin bir eylemi olarak belirtilir. Şimdi siz nasıl yani kalp mi dusunuyor? Diye karşı gelebilirsiniz. Hayır onu demiyorum kalp düşünmez düşünme beynin eylemidir kalp bağ kurar yani akleder . Bu bağda Allah ile (siz o na ister evren deyin ister bütün deyin ister tanrı deyin) kurulan bir bağ. Bu bağı kurmuş bir kişi fitratiyla uyum içinde olacağı için etik davranniyordur. Bence hayatta üç tür yaşam formu var birincisi haz odaklı bir yaşam burda ne akıl var ne zeka tamamen güdü ve dürtü ile motive olan bir yaşam. İkinci ise menfaat ve şahsi fayda odaklı bir yaşam bunu gerçekleştirmek için zeka gerekiyor tabi. Üçüncüsü ise bence gerçek yaşam bütünün faydasına fıtrat ile uyumlu yani kendi ile çevre ile ve yaradan ile barış icerisinde bir yaşam bunun için ise akıl gerekli. Yani özetle akleden bir insan bir araba gördüğünde onu sadece kaportadan ibaret olmadığını anlar onun bir işlevi olduğunu bir amacı gerçekleştirmek için var olduğunu sezer kisaca anlama ruh a inanır ve bu bilinçle yaşamını sürdürür. İşte etik yaşam da bence buyle bir yaşamdır.

  • @yunuskozan72

    @yunuskozan72

    4 ай бұрын

    kontrol altına almakla yönetilen sistemlerin içinde yasıyorken ne kadar mutluyuz. kendı sıstemımızı kontrol altına alma cabası dışarıya bu şekilde yansıyor olamaz mı? Arzular kölelik ise üremek ne demektir? Karamsar bir yere goturmez mi bizi? hata yapmaktan korkar mısınız? Son sorum kişiseldi. Eğer cevaplarsanız baska bir soru daha soracagım. sizin fikirlerinizi merak etmekteyım yani bir benim yorumum bölümüm ekleyemez mısınız her videoya. yanlıs ve ya dogru kime ne

  • @muhammedblymz
    @muhammedblymz4 ай бұрын

    Hayali şeyler tükettiğimiz için gerçek artık bizim için bir tehdit haline geldi. Bu yüzden korkularımızla yüzleşmemiz, geriye sadece kendimizi bırakacak şekilde ızdırabın eleğinden geçmemiz gerekir. Sonuçta korku aklın katilidir ve korkuyu ancak irade ile yenebiliriz.

  • @dreamer25855

    @dreamer25855

    4 ай бұрын

    Yine de gerçeğin çamuruna,tasasına bulaşmamak gerek bence eğer onun çirkinliğinliğinden ve temasından uzaksak.

  • @dreamer25855

    @dreamer25855

    4 ай бұрын

    Ne için olursa olsun

  • @safaktetiko

    @safaktetiko

    4 ай бұрын

    Teşekkürler dün bunu düşünüyordum korkularımız bizi nasıl esir ettiğini ve kaybetmek istemediğimiz için korkularımızla başa edemedimizi. Aslında korktuklarımızdan emin olmak ve onların üstüne gidebilmek bunu başarmak bir eşikten atlamak....

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    bence korkularınla yüzleşme.

  • @ahmetmurat782

    @ahmetmurat782

    3 ай бұрын

    Psikolog izzet güllünün videolarınıda izlemenizi tavsiye ederim

  • @Greenwood900
    @Greenwood9004 ай бұрын

    Payot'un " haketmedikçe kimse özgür olamaz sözüne" bayıldım, bence gerçeği çok iyi yansıtıyor. Video için çok teşekkürler.

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    hak edilenlere kavuşma zorunluluğuna benlik, hak edilmeyenleri arzulamaya ise bencillik diyoruz.

  • @ahmetmurat782

    @ahmetmurat782

    3 ай бұрын

    Psikolog izzet güllünün videolarınıda izlemenizi tavsiye ederim

  • @volkankirmizikaya872
    @volkankirmizikaya8724 ай бұрын

    Merhaba Pelin. İrade konusu bilhassa ilgi alanım olduğu için bu ve benzer birkaç videonu büyük keyif ve merakla izledim, emeğin ve özverin için teşekkürler öncelikle. Bu konuda bedenin bilgeliğinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Minimum efor ile maksimum faydayı almak konusunda bunu bu güne kadar türlü badireleri aşarak test etmiş ve işe yarar tüm doneleri büyük bir ustalıkla kaydetmiş bir mekanizmayı konu alıyoruz. Bu yüzdendir ki kendimizi bedenin yönelimi/yönlendirmesine bırakmak efor gerektirmez. Tıpkı rüzgarı arkaya alıp en ufak bir kürek çekmeye ihtiyaç duymaksızın istenilen yere ulaşmak gibi. Bu açıdan, irade daha çok “durmak/bedenin bu avantajlı ve eforsuz yolculuğuna karşı mukavemet göstermek” anlamına gelir. Bu sebeptendir ki iradi kuvvet müthiş bir enerji sarfiyatı ve bedenin rotasını durdurmak/farklı istikamete çevirmek cüretine kalkışmanın sonucu olarak hissettirdiği kötü ve yer yer dayanılmaz hisleri beraberinde getirir. Tüm bu sebeplerden ötürü irade terbiyesi yoluna çıkmadan önce, kişinin önce beden için daha az önemli ve daha tolere edebileceği şeylere karşı büyük ve uzun süreli efor gerektirmeyen iradi tavırlarla başlamak ve bunu iradi kapasite/kondisyon geliştikçe amaç/isteğe oranla arttırmak gerekir düşüncesindeyim. Kısaca akşam tatlısını direkt keserek bedeni kızdırıp bunun bedelini ödemektense, tolere edebileceği birkaç ısırığı durdurup el sıkışmak her zaman daha makul bir işbirliği ve başlangıçtır. 🙂

  • @dhsjendb

    @dhsjendb

    4 ай бұрын

    Peki bukadar masum takıntıları olmayan birinede aynı şekilde azaltarak yapmasını önerirmisiniz?

  • @MerhabaMuhtesem

    @MerhabaMuhtesem

    4 ай бұрын

    Sigarada da öyle oluyor bir sigara bir sigara derken paket bitiyor.bence ya hep ya hiç demek gerek

  • @ferhadsemedov6611

    @ferhadsemedov6611

    4 ай бұрын

    @@dhsjendb Yarar kardeşim. Uyuşturucuyu bırak lütfen

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    neymiş ki irade! sıfırdan yaratılan bir güç mü yoksa!

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    istemek değil de, ''istettiren kuvvet'', bir zamanlar benim de ilgi alanımdı. :)

  • @alipolat9768
    @alipolat97684 ай бұрын

    Videonuzu izledim , benimde kendi çapımda yapmak istediğim belirli hedefler var ve umarım sizin verdiğiniz bu tavsiyelerle başarıcım.

  • @omeroguzhanyamak
    @omeroguzhanyamak4 ай бұрын

    Şu girişteki ve kapanışta ki intro garip bir hissiyat yaratıyor bende. Bu arada emeğinize sağlık 🙏🏻

  • @alenciftci
    @alenciftci4 ай бұрын

    Videoyu izledikten sonra içeriğin üzerine düşündüğümde zihnimde öyle güzel kapılar açtı ki, her saniyesinin benim gözümde aşırı kıymetli bölüm olduğunu söyleyebilirim. ❤️😘 Bir kez daha izleyeceğim. Eminim ki aydınlanacağım çok başka ayrıntılar olacaktır.

  • @erginbarsk3032
    @erginbarsk30322 ай бұрын

    Öncelikle sade ve güzel anlatış yönteminiz için teşekkür ederim. Şunu diyebilirim kendimi gözlemlemeye başladığım süre boyunca vardığım sonuçların ve uygulamaya çalıştıklarımın nokta atışı özeti olmuş 🙏

  • @denizay137
    @denizay1374 ай бұрын

    Teşekkür ederim her ki gibi doyurucu 👏🦋🍀🌹

  • @ssspy
    @ssspy4 ай бұрын

    Kaliteli nadir bulunan programlardan. Teşekkürler.

  • @nilgunay3948
    @nilgunay39484 ай бұрын

    Teşekkürler pelin : ) başlığı görünce pek dinleyesim gelmemişti ama çok güzel bir içerikti benim için 👏🏻🙏🏻🙂

  • @bdemirel72
    @bdemirel724 ай бұрын

    Teşekkürler, emeğinize sağlık. İyi geliyor sizi dinlemek

  • @ms.selenophile
    @ms.selenophile4 ай бұрын

    Öğrendiğin minik bir seyi paylasmak istiyorum. İlgi yasası. Hayatınızdaki her şeyi birer minik ağacı gibi düşünün. Ilginiz ise bu ağacını büyümesi için gerekli olan her şey. Hayatınızdaki hangi ağacı sulayacağınıza karar veren sizlersiniz. Kuru bir ağacı sulamak bir gün meyve vermesini sağlamayacak. İlgimizi yönlendirelim. Teşekkürler, iyi ve mutlu bir ömür dilerim.

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    karar vermek bir kaderdir. yani kimin neye karar vereceği baştan bellidir.

  • @minniemouseclubhousee

    @minniemouseclubhousee

    3 ай бұрын

    @@cultondiase kararin belli olmasi neyi degistiriyo veya ne fark ediyo?

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    @@minniemouseclubhousee değiştiriyor değil de bunu bilmek: ruh ve kader tanımını ortaya çıkarıyor. ayrıca karşındakini veya konunun ilgili kişisini baştan tanımak, çok rahat ettiriyor.

  • @observer698

    @observer698

    Ай бұрын

    @@cultondiase bastan bellidir derken? kime belli?? Allah'a belli.. bize degil.. yani bizim onumuzde hala seceneler var, ve biz ozguruz secimlerimizde. Su var ama yaptigimiz bir secimle ileride karsilacagim diger seceneklerin ya onunu aciyorum ya da kapatiyorum. Peki daha cok istedigim, idealimdeki seceneklerin acilmasi icin neler yapabilirim? irademi guclendirebilirim, onun icin de azicik caba ve yardim istemem(dua etmem meselea) gerekebilir icimdeki hayra/dogruya olan istedigimin artmasi icin... dua derken, cevremi gormek istedigim sonucu elde etmis ya da en azindan bu yolda basariyla ilerleyen kisilerle doldurabilirim. Ister gercek hayatta ister sanal hayatta olsun isteyince insan cevresini degistirerek kendisinin daha kolayca degistigini gorebilir.

  • @cultondiase

    @cultondiase

    Ай бұрын

    @@observer698 bol soru işareti kullanan birisinin bilebileceği bir şey değil.

  • @erdemsalihoglu7948
    @erdemsalihoglu79484 ай бұрын

    Uzun süredir kanalını takip ediyorum, o kadar yararlı içerikler sunuyorsun ki, bu da onlardan biri, emeğine sağlık, teşekkür ederiz!

  • @megacigim
    @megacigim3 ай бұрын

    açıkçası ben kitabı okurken; "iyi de, nasıl?" sorusunun cevabını pek alamamıştım, eğitimden çok örnek olması ve günümüze uyarlamakta zorlandığım noktalar olmuştu. spinoza'yla birleştirip anlatmanız çok faydalı geldi bana, emeğinize sağlık bi de artık dualarıma isteklerime irade konusunu mutlaka ekliyorum, tavsiyemdir herkese :)

  • @emresezgin09

    @emresezgin09

    3 ай бұрын

    İyi de nasıl? Sorunuza: Edinilmek istenen alışkanlığı duygu ile bağlantısal ve de kalıcı kılma fikrinin kabulüyle yazılan Atomik Alışkanlıklar kitabını okumanızı öneririm.

  • @Merryn-ob5st

    @Merryn-ob5st

    3 ай бұрын

    İkinci cilt bu soru için yazılmış

  • @megacigim

    @megacigim

    2 ай бұрын

    teşekkür ederim@@emresezgin09

  • @megacigim

    @megacigim

    2 ай бұрын

    teşekkür ederim@@Merryn-ob5st

  • @nesemyenipazar
    @nesemyenipazar3 ай бұрын

    Ilk 6 dk yı izledim ve anlıyorum çok mutluyum tesekkurler pelin❤

  • @elmanorcanharika.167
    @elmanorcanharika.167Ай бұрын

    Teşekkür ederim.Doģru ve geñçlere desteğinizden dolayı,sevgiler ve saygılar sunarım.Hoşçakalın.

  • @burakdivrik1383
    @burakdivrik13834 ай бұрын

    bu sefer ki videonun çekimini ekstradan beğendiğimi söylemeden edemeyeceğim. Kamera açısı ve kontrastta bir dokunuş var gibi geldi. Çok derin ve hoş yapmış videoyu.

  • @irem5366
    @irem53664 ай бұрын

    Pelin abla içeriklerini görünce öyle mutlu oluyorum ki. Güvenli alanimsin❤❤

  • @berkantkutay
    @berkantkutay3 ай бұрын

    Kanalınızı dün gördüm, izlediğim ilk video da bu oldu tek kelimeyle mükemmel emeğinize sağlık.

  • @erdincb1779
    @erdincb17793 ай бұрын

    her zamanki gibi çok faydalı bir video olmuş. Emeğiniz için teşekkürler.

  • @Gunzzou
    @Gunzzou4 ай бұрын

    Sen de hoşçakal Ağzına, gönlüne sağlık Tüm bu gayretleri gösteren sen olarak olan seni seviyorum İyi ki varsın🌹

  • @romantkm9794
    @romantkm9794Ай бұрын

    Ben bu dünyaya kendi istediğimle gelmedim o yüzden özgür değilim.

  • @zersenis
    @zersenis4 ай бұрын

    İrade terbiyesini daha 2 gün önce okudum ve şimdi videosunu yaptınız, 2 hafta önce Justine & Juliette okudum ve peşinden videosunu yayınladınız artık korkmaya başladım.

  • @dhsjendb

    @dhsjendb

    4 ай бұрын

    Sen güneş bizlerse senin uydularınız evrene bir kaç çabanı göster yeterki çevrende dolanan bizler önüne düşücez peş peşe🎉

  • @sailing55
    @sailing554 ай бұрын

    Kendimden birşeyler bulduğum en sevdiğim videon oldu bu. Teşekkürler ❤

  • @beyzak-study
    @beyzak-study3 ай бұрын

    İrade terbiyesi üzerine düşünen ve kafa yoran herkes ketebe yayınlarından çıkan Dr. Ethem Bakar'ın İrade Terbiyesi kitabını da kesinlikle okumalı. ( Bu kitap aslında Cemil Meriç'in hayatımı değiştiren kitap olarak bahsettiği esas eserdir.)

  • @ayseeeee9999
    @ayseeeee99993 ай бұрын

    Spinozadan bahsetmişken direk özgür irade videonuza tekrar bakasım geldi,zihin-beden ikileminde tekrar spinozaya hak verdim.Elinize sağlık.

  • @didem8349
    @didem8349Ай бұрын

    Bu video ilk izledigim videonuz. Nasil sade nasil anlasilir nasil dolu dolu bir anlatim. İcerik cok guzeldi. Emeginiz icin tesekkurler. Bundan sonra takipteyim😎

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman63974 ай бұрын

    Seni dinlemek huzur veriyor huzur 🙏🧿⚘❤🌷🧿🙏🦅

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    huzur bulmanın binbir çeşit yolu var. durumu, huzura indirgemeseydin iyiydi.

  • @rzmnb
    @rzmnb4 ай бұрын

    Sanırım şahsım için en faydalı içeriğiniz❤

  • @noraphine
    @noraphine3 ай бұрын

    video için teşekkürler, anlatım tarzını ve bakış açını çok seviyorum, başarılarının devamını dilerim ❤

  • @muhammedalisen4514
    @muhammedalisen45144 ай бұрын

    Atomik Alışkanlıklar- James Clear kitabını okumuş ve beğenmiştim. Video için de teşekkürler

  • @gozelmurat
    @gozelmurat4 ай бұрын

    konu zor olmasına rağmen çok iyi derlemiş ve aktarmışsınız, hiç dikkatimi kaybetmeden dinledim, ayrıca bu kanalın çook eski içeriklerini izlemiş birisi olarak da şu an üretilen içeriğin kalitesi çok ama çok daha iyi bi hale gelmiş 💙

  • @egemtrak
    @egemtrakАй бұрын

    Harika bir video hocam. Aydınlatıcıydı emeğinize sağlık!

  • @Deevial
    @Deevial4 ай бұрын

    Merhaba Dilozof

  • @---210

    @---210

    3 ай бұрын

    Bu yorumu nasıl beğenmemişşş

  • @ibrahimtoprak728
    @ibrahimtoprak7284 ай бұрын

    naçizane anladigim Yunus Emre'nin de dedigi gibi "ilim ilim bilmektir ,ilim kendini bilmektir."

  • @user-iq4xp9hw9j
    @user-iq4xp9hw9j4 ай бұрын

    Harika bir anlatım, çok teşekkürler.

  • @sengultokyol9916
    @sengultokyol99164 ай бұрын

    İrade terbiyesine ciddi ihtiyaç hissettiğim bir zamanda,bu video çok iyi geldi.Dün izlemiştim.Akşam karar aldım, bu gün uygulamaya geçtim.Alışkanlık haline gelinceye kadar devam.Sonsuz minnettarım.Gençlere kadınlara çok doğru bir rol modelsin.Seni seviyorum❤

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    mide hapı, kalsiyum, C vitamini, B vitamini, et, pişmiş soğan ve domates tavsiye ediyorum. psikolojiyle olmaz bu işler. psikoloji yalnızca çocuk öğrenci eğitimi için şarttır.

  • @alicelik1716
    @alicelik17163 ай бұрын

    Mutlak veya sonsuz özgürlük yoktur. Azda olsa her gün tekrarlamak alışkanlık ediniriz. Tesekkurler.

  • @Hoseini.muhammed
    @Hoseini.muhammed2 ай бұрын

    hemen hemen butun sorularima cevab verdiniz. cok tesekkur ederim.

  • @ayseserhankasap6513
    @ayseserhankasap65134 ай бұрын

    Çok teşekkür ederim.Çok etkileyici bir video olmuş. Kitabı okumuştum, dinlemek daha keyifli oldu.

  • @aytnbusraoncu2926
    @aytnbusraoncu29264 ай бұрын

    Kalbinize ve emeğinize sağlık.. 🤍🤍

  • @Henry_Barthes
    @Henry_Barthes4 ай бұрын

    Babayiğit aklımda kalan soruyu yanıyladığın için sağ olun ÖLÜLELER GÖRÜR

  • @merdanfiliz9263
    @merdanfiliz92634 ай бұрын

    Farkındalık dolu bir anlatım. Bu anlatımı anlayıp iradeni doğasına uygun kullanmak özgürlüğe, oradanda sonsuzluğa taşır insanı diye düşünüyorum... Sevgiyle kalın.

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    irade, senden aşağı ve senden yukarı olamaz. ve sende potansiyel olarak karşılığı yoksa, sıfırdan bir irade yaratılamaz.

  • @ozlemyldrm8615
    @ozlemyldrm86154 ай бұрын

    Çok verimli bşr vşdeo oldu gerçekten. Ben de çok notlar aldım.

  • @Yuppie2023-su8sx
    @Yuppie2023-su8sx3 ай бұрын

    Hayat görecelidir alışkanlık kazanmak için yapman gerekir irade bana göre seçim yapabilme özgürlüğüdür videoyu hazırladığınız için teşekkürler

  • @tunzalazakaryayeva8250
    @tunzalazakaryayeva8250Ай бұрын

    Çok teşekkür ederim, kitabı ikinci defa okumalıyım

  • @nesemyenipazar
    @nesemyenipazar3 ай бұрын

    Ay bütün videoyu anladım ve bildiğim bir şeyi hatırladım sayende. Tesekkurler pelin

  • @canyr

    @canyr

    3 ай бұрын

    Ay neyi anladın bizede anlat

  • @nesemyenipazar

    @nesemyenipazar

    3 ай бұрын

    @@canyr kötü alışkanlıkları degistirmenin yolu, yerine yeni aliskanliklar koymak. Her gün kısa sürelerle 5 dk bile yapsan sonunda muthiş bir donanım oluyor. Yani irade ve geleceği hergün yaptığın kısa sureli aliskanliklar belirliyor. Muthiş anlattım.

  • @TimeCapsule-dy4ct
    @TimeCapsule-dy4ct3 ай бұрын

    İrade Terbiyesi böyle bir yüzyıl için yazılmış mükemmel bir kitap. Kitap önerisi de, içeriğinizdeki vurgulamarda gerçekten çok yerli yerinde. emeğinize sağlık

  • @senayturan2049
    @senayturan20494 ай бұрын

    Çok güzeldi harikasın🎉❤

  • @gezginmatematikci897
    @gezginmatematikci8973 ай бұрын

    Öncelikle kaliteli bir araştırma videosu olmuş. Teşekkürler. Hayatta yetenek aktarımı var mı, varsa doğru kişiyi nasıl seçebiliriz

  • @ancmay536
    @ancmay5364 ай бұрын

    Tam İrade terbiyesi ve Atomik Alışkanlıkları okurken bu konunun gelmesine çok sevindim ders çalıştıktan sonra gelişim kitabı okumak biraz sıkıcı geliyordu ama bu video sayesinde devam etme dürtüsü edindim. Teşekkürler Dilozof,sevgiyle

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    okuduğun kitap ve bu video, sende var olanı yani bilinçle sonuçlanma zorunluğundaki varolan duygularının bilinçlenmesini 2.5 sene erkene alır. hepsi bu kadardır.

  • @bozkuurtnuray

    @bozkuurtnuray

    2 ай бұрын

    ​@@cultondiasebu yorumda tam olarak ne demek istediniz ? açıklayabilir misiniz?yorumunuz beni biraz düşündürdü de

  • @cultondiase

    @cultondiase

    2 ай бұрын

    @@bozkuurtnuray bilginin normal bir şekilde varolduğu demokratik sistemde bugün öğrenmezsen yarın öğreneceksindir. meselenin bir ayağı bu. bilginin ulaştığı herkes mi öğrenecek, hayır. meselenin diğer ayağı da burada. o bilgiyi kavrayacak zekada doğmuş olan kimseler öğrenecek. hatta öğrenmek onlar için bir zorunluluktur. bu zorunluluğa ruh diyoruz tam olarak. öğrenmeden önceki o konunun sürecine de psikoloji diyoruz zaten. hani, duygu sezgi vs.

  • @cultondiase

    @cultondiase

    2 ай бұрын

    ha, üçüncü bir ayak vardı. o da öğrenme zamanı. bahsettiğim 2,5 sene öğrenme zamanı başladıktan sonra geçerlidir. öğrenme zamanı ile bilgi aynı ana denk düşmelidir. her bilgi her yaşta anlaşılmaz. duyulamaz bile.

  • @melikek.g4307
    @melikek.g43073 ай бұрын

    Video’yu izledikten sonra kafamın içinde direk Canım Atamın sözü belirdi,” Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Benim için çok aydınlatıcı bir video oldu çok teşekkür ederim. Bedenine sağlık. 👏👏👏🙏🏻

  • @AhmetKoc-pf9yw
    @AhmetKoc-pf9yw21 сағат бұрын

    15 dakikaya içeriğe uygun arkası desteklenmiş kaliteli içerik yaratmak bir profesyonel işidir. lütfen yaptığınız şeyi yapmaya devam edin. çok keyif aldım elinize sağlık.

  • @kevserhac3811
    @kevserhac38114 ай бұрын

    Dilozoftan bugünlere.. harikasın Pelincim❤🎉😊 seni dinlemek ve felsefe okumak harika bir eylem. Her ne kadar amel etmek ayrı bir şey olsa da 😅

  • @Olabilirama
    @Olabilirama3 ай бұрын

    Psikoloji öğrencisiyim, çok hoş bir konuşmaydı, teşekkür ederim, devamının gelmesini dilerim

  • @imanlomr2348

    @imanlomr2348

    3 ай бұрын

    Selam. Size bir sorum var eğer bilirseniz ceplamanızı isterim. İnsanlarla göz teması kurdukda istemsizce gülmenin sebebi nedir?

  • @Olabilirama

    @Olabilirama

    3 ай бұрын

    @@imanlomr2348 bana göre psikolojik bir çatışmadır ve duyguları kontrol edememe sayıla bilir, diğer yandan çocuk ruhlu birisi olduğunuza işaret eder, ve bu bazı hallerde çok içten olduğunuzu gösterir, ama o gülüşü solduracak insan ve ya insanlarla tanışana kadar devam eder, endişelenmenizi gerektirecek bir şey değil

  • @imanlomr2348

    @imanlomr2348

    3 ай бұрын

    ​@@Olabiliramagülmemem gereken biriyle konuşurken sorun yaratıyor. Veya ciddi bir ortamda konuşurken

  • @Olabilirama

    @Olabilirama

    3 ай бұрын

    @@imanlomr2348 kendinize çekilerek, bu özelliğinizi yok etmelisiniz

  • @rafizii3132
    @rafizii3132Ай бұрын

    Videodan 10 saniye geçmedi daha ama beni hemen içine çekti. Çok güzel video olucak eminim.

  • @user-ll9ny4wj1l
    @user-ll9ny4wj1l4 ай бұрын

    Emeğinize sağlık, iyi bir takipçinizim ve notlar alarak izliyorum. Girişteki intro müziğin adını paylaşabilir misiniz?

  • @mariapuder9597
    @mariapuder95973 ай бұрын

    Dilara Hanım, Sizi uzun bir süredir keyifle takip ediyorum fakat belirtme gereği duyduğum bir husus var ki eski içerikleriniz yenilere nazaran gerek anlatımınız gerekse kullandığınız müzikler olarak çok daha akıcıydı, nedenini ortaya koyamadığım bir durağanlık sezinliyorum şimdiki içeriklerde ve bu benim biraz da olsa içeriklerinize karşı olan hevesimi baltalıyor bir dinliyici olarak, naçizane fikrim son içerikleri gözden geçirmenizdir, saygılarımla ❤

  • @ultradana
    @ultradana4 ай бұрын

    harika bir video daha . emeğinize sağlık..

  • @yalcinyusuf91
    @yalcinyusuf914 ай бұрын

    Emeğinize sağlık. Kafa beyin yanıyor sizin videolarda. Yarısını anlamadığımız halimizle boyle. Tamamını anlasak nolur kim bilir. Başarılarınızın devamını dilerim

  • @omer7047
    @omer7047Ай бұрын

    şöyle videoların hastasıyız , felsefeyi çok anlamlı anlatan biri..

  • @TugceKoc-yq6ji
    @TugceKoc-yq6ji3 ай бұрын

    Sizi dinlemek her seferinde kendimi sorgulamama sebebiyet veriyor. Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız.

  • @ilayda_p
    @ilayda_p4 ай бұрын

    İrade üzerine araştırma yaparken tam da zamanında gelmis olan video...❤

  • @aligok
    @aligok4 ай бұрын

    Çok güzel bir bölüm olmuş. ❤

  • @yesimyazit
    @yesimyazit4 ай бұрын

    video editleriniz ve video kaliteniz aşırı iyi

  • @user-dd2ub2es9g
    @user-dd2ub2es9g4 ай бұрын

    Ilham verici en iyi yutuberlerin ilk listesindesiniz Başarilar dilemekle devamli olmasini istiyorum❤

  • @keremozkok2023
    @keremozkok20234 ай бұрын

    Videoların arasında ve sonunda mutlaka ABONE OL mayı unutmayın demelisiniz. Şiddetle tavsiye ediyorum. Şuan sizi sadece bu ülkede 81 milyon aboneniz olmalı . Bu cümle yı kurun ❤❤❤

  • @busrayavuz5079
    @busrayavuz50793 ай бұрын

    İnsan bir egzersiz, ödev, vazife, pratik varlığı. Hiç bir maymunun bir hedefe tam isabet etmesi için sürekli, sürekli, en iyiye ulaşana kadar pratik yaptığını görür müsünüz? Bunu bir tek insan yapıyor. Eyledikçe teknik geliştiriyor, teknik kültüre, medeniyete varıyor. İnanılmaz bir şey.

  • @hilmieroglu5694
    @hilmieroglu5694Ай бұрын

    Teşekürler

  • @CanPolat-bi7jp
    @CanPolat-bi7jp4 ай бұрын

    Teşekkürler...

  • @burakhanbostan2510
    @burakhanbostan25103 ай бұрын

    Kaliteli içerik için teşekkürler

  • @requiem4adreamc
    @requiem4adreamc2 ай бұрын

    Tavsiye ettiğiniz kitabı üni sınavına hazırlanırken dershanedeki matematik hocam önermişti ama okumamıştım. Şimdi aradan yıllar geçti yine karşıma çıktı bu sefer okuyayım bari.

  • @lalylmaz5881
    @lalylmaz58814 ай бұрын

    Çok güzeldi teşekkür

  • @suleymangozel6619
    @suleymangozel66193 ай бұрын

    Teşekkür ederim.

  • @salihcanmoglu1355
    @salihcanmoglu13552 ай бұрын

    Sizi yeni keşfettim ve dakika 01:26 da durdum bunu yazmak istedim. İrade konusu yıllardır ilgimi çeken ve bu konuda araştırma yapmaya çalışan biri olarak buraya kadar dikkatimi çekmeyi başardınız. Kesinlikle size katılıyorum bizler birer köleyiz, nefsin kölesiyiz. Şimdilik bu kadarla kalayım ve sizin değerli paylaşımınızı izleyeyim.

  • @LearnEnglishHamzaClassroom
    @LearnEnglishHamzaClassroom3 ай бұрын

    Thanks

  • @demetbudakastroloji
    @demetbudakastroloji4 ай бұрын

    Emeğinize sağlık çok faydalı bir video 😘

  • @user-ev6ug1jw1b
    @user-ev6ug1jw1b4 ай бұрын

    Anlatım bir harika ama anlatım hızı biraz yavaş olsa diyorum❤

  • @Omer_faruk3848
    @Omer_faruk38484 ай бұрын

    Teşekkürler

  • @ibrahimacar7203
    @ibrahimacar72034 ай бұрын

    Yeni Alışkanlıklar geleceğimizi inşa eder. Ben birçok Alışkanlıkları askerlikte kazandım.

  • @kuvayimilliye4862
    @kuvayimilliye48624 ай бұрын

    beni bana anlatarak uyandırdınız pelin hanım tembel olduğumu idrak ettim .

  • @MKA.01881
    @MKA.018813 ай бұрын

    Abla ben Payot diye yanlışlıkla Ethem Bakar'a ait kitabı aldım. Bu kitap hakkında ne düşünüyorsun?

  • @rehberberkmert4322
    @rehberberkmert43222 ай бұрын

    İrade terbiyesi kitabını okudum. Çok beğendiğim kitaplardan biri olmuştur. İradenin kuvvetlendirilmesi noktasında günlük alışkanlıklara dikkat çeker. Düzenli ve disiplinli olmanın önemine değinir. Erken yatıp erken kalkmak gerektiğini vurgular. Okumayanlar için mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olarak tavsiye ederim.

  • @user-bg7hz9cf2l

    @user-bg7hz9cf2l

    29 күн бұрын

    Merhaba. Kitabı almak istiyorum ama hangi yayınevinden alacağımı bilmiyorum? Siz hangisinden memnun kaldınız ?

  • @rehberberkmert4322

    @rehberberkmert4322

    28 күн бұрын

    @@user-bg7hz9cf2l İş Bankası Kültür Yayınlarından okudum ben. Fransızca aslından çeviri.

  • @mustafakrca5802
    @mustafakrca58022 ай бұрын

    Tek kelimeyle, teşekkürler.

  • @Kemal-San
    @Kemal-San4 ай бұрын

    emeginize saglik ..🙏

  • @VegansAreTheHealthiest
    @VegansAreTheHealthiest4 ай бұрын

    teşekkürler

  • @OppoOppo-jy6yf
    @OppoOppo-jy6yf4 ай бұрын

    Teşekkür ederim

  • @Sagopa272
    @Sagopa2724 ай бұрын

    Özgür bir akla sahip olmanın yolu kişinin kendisine hükmetmesinden geçer. -Jules Payot Tam da irade terbiyes 2 kitabını okuyup bitirdiğim zamanda gelen video için teşekkür ederim.

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    ben herkese birden kendine hükmetmemeyi tavsiye ediyorum o zaman. şimdi bu aga bunu söyleyince ne değişti, ben bunu söyleyince ne değişti. o aganın kendisine biraz faydası oldu yalnız. bunu becerebildiği için bunu söyledi ve kendisini biraz parlattı. hem zorunlu olduğu birşeyi söyledi, hem kendini parlattı. iki kere fayda sağladı. diğer insanlara yalan bilgi olarak zarar verdi.

  • @candoga
    @candoga3 ай бұрын

    Bence çok güzel bi video olmuş, teşekkürler 😊 Dürtüler gerçekten insanı yok edici şekilde tehlikeli noktaya gelebiliyor 😅

  • @htolgakonuk
    @htolgakonuk3 ай бұрын

    Bergson ile ilgili bir video bulamadım. Vaktiniz olursa bir video da bu konuda çekebilir misiniz?

  • @meltemercanlar9374
    @meltemercanlar93744 ай бұрын

    Teşekkürler.

  • @MIH-xv7de
    @MIH-xv7de3 ай бұрын

    Tükçe izlediğim tek kanalsın!

  • @user-vm2ox1yl8b
    @user-vm2ox1yl8b3 ай бұрын

    Teşekkurler stresli bir iş günü sonrasi evde yemek yerken youtube girdim ana sayfami düşmüş başlik çok ilgimi çekti izliyim dedim umarim bende bir gün özgür bir adam olabilirim.

  • @omer5404
    @omer54043 ай бұрын

    Keşke bir de psikoloji şubeniz olsa. Psikoloji ile ilgili kitap, youtube kanalı ve film önerir misiniz lütfen. Psikoloji ile ilgili de fikirlerinizi belirttiğiniz bir video çok güzel olurdu. Playlistte bulamadım umarım görürsünüz

  • @PozitifRuzgar
    @PozitifRuzgar3 ай бұрын

    Sabah sabah gerçekten çok iyi geldi bu video

  • @zeyneptanrverdi4763
    @zeyneptanrverdi47633 ай бұрын

    Sağol Dilara 🍀

  • @Fardu
    @Fardu4 ай бұрын

    Merhabalar. Bir söz vardır: " Bilim evrenin bedeniyse felsefe de ruhudur" diye. Bilim ışığında az çok ilerliyorum ama felsefeyi anlamak çok zor bunun başlangıç aşaması için ne yapmalıyım hangi noktadan başlamalıyım?

  • @cultondiase

    @cultondiase

    3 ай бұрын

    bilim, psikolojiye denk düşer. felsefeise, hem benlik, hem zeka, hem psikoloji, hem bilinç, hem de evrendir.

  • @nadirberkay
    @nadirberkayАй бұрын

    Kullandığın müzikleri de açıklama olarak paylaşır mısın ?

  • @mtafeden
    @mtafeden4 ай бұрын

    "Zaten galiba insanların bütün işi, bir cıvata değil de insan olduklarını her an kendi kendilerine ispat etmektir!" Yeraltından Notlar