Näin suojaudut kyberrikollisuudelta | Helinä Turunen

Tämä jakso on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.
www.traficom.fi/fi/kyberturva...
Internet ei ole ollut koskaan ennen näin läsnä tavallisten ihmisten elämää, ja sen asema vain kasvaa. Sen takia kyberrikollisuus ja tietoturva on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Sillä on vaikutuksia meihin kaikkiin. KTK on vastuussa mm. kyberturvallisuuden monitoroinnista, ja heillä on uniikki näkökulma sen vallitsevaan tilaan. Tässä jaksossa keskustelemme nykypäivän kyberrikollisuudesta, tavallisten kansalaisten kyberhygieniasta, sometilien kaappauksista ja paljon muusta.
Helinä Turunen on KTK:n erityisasiantuntija.
---
▶️ Tilaa kanava: kzread.info...
🍏 Apple Podcasts: podcasts.apple.com/fi/podcast...
🎧 Spotify: spoti.fi/32scrMD
👂 Google Podcasts: bit.ly/3ma1Ayj
🌐 Futucast.com: www.futucast.com
🐦 Twitter: / futucast
🎶 Tiktok: / futucast
📸 Instagram: / futucast
👔 Linkedin: / futucast
🔵 Facebook: / futucast

Пікірлер: 5

  • @JustRandomExplorer
    @JustRandomExplorerАй бұрын

    Mainio jakso!❤

  • @ACorpseWithoutSoul
    @ACorpseWithoutSoulАй бұрын

    Moro. Mä toivoisin sulle vieraaksi oikeusministeriön valtiosihteeri Teija Makkosta joka on myös sotatieteiden maisteri pääaineenaan strategia. Teija Makkonen on ehdolla tulevissa EU vaaleissa ja koska Ukrainan sota ja Venäjän hybridivaikuttaminen on kärkiteemoja noissa vaaleissa niin toivoisin tuolta osa-alueelta koko PS puolueen parasta ehdokasta vieraaksi. 😊 Kiitos.

  • @reijokatiska
    @reijokatiskaАй бұрын

    Kiitos hyvästä ja ajankohtaisesta haastattelusta, mihin oli saatu asian erityis(erikois)asiantuntija vastaamaan. Kun näin otsikon innostuin ihan jaksosta, mutta jotenkin anti jäi vain vähäiseksi. Juuri mitään uutta asiantuntijaltakaan ei saatu ulos. Jopa tuntui että tämäkin jäi vain perinteiseksi käyttäjien "pelotteluksi" mitä valtamedioista tulee jatkuvasti muutenkin (viikoittain) ja monia jo varmaan turhauttaa... kyber-sitä-ja-tätä, varo tätä kalasteluviestiä jne. Ei toki sinällään turhaa tämänkään podin asiasta muistuttaminen tietenkään ole, mutta kun asiantuntija saatu mikin ääreen niin odotin enemmän... Toteamaan muutakin kuin että "se on sitten bye-bye". Niin kauan kuin ihminen on mitään suojausta tehnyt, lopulta ihminen sen myös pystyy murtamaan - ja koneen avulla vielä nopeammin/helpommin. Olkoon kuinka vaan kahdenkertaista todentamista niin läpi tullaan kaikista lopulta. On aina tultu. Käyttäjiltä vaaditaan aina vain enemmän suojautumiseen. Ja eipä siihen moneltakaan löydy välttämättä tarvittavia taitoja. Tottakai ihmiset suosii lukuisissa eri palveluissa samoja salasanoja, kuka niitä muuten muistaisi. Tottakai ihmiset antavat verkko-ostoissa sumeilematta vaikka osoitetietoja ...myös maksamiseen tarvittavia tietoja jne. Mistä näistä kaikista voi peruskäyttäjä osata olla hereillä? Ja koko ajan huijauksetkin menevät yhä vakuuttavimmiksi. Ja kyllä jos esim verottajan, poliisin, tai vaikka sen verkkokaupan osoiteriviä tutkailee kun jotain lomaketta on yhtään pidemmälle täyttänyt (useampia sivuja/steppejä), eksoottiselta näyttää sekin, vaikka oikealla asialla olisikin... Ainoa aidosti turvallinen keino poistua sitten kokonaan netistä, mutta se nyt on se äärimmäisin tapa ja vain hankaloittaa käyttäjän arkea. Kyllä tähän olisi jotenkin toivonut asiantuntijalta vielä enemmän. Mitä tehdä silloin ensi tilassa kun vaikka vai epäilee joutuneensa huijatuksi? Miten varmistaa? Vielä vain enemmän konkreettisia asioita mitä pitää ja voi tehdä. Esimerkiksi keinoja miten kaikkia lukuisia salasanoja/tilejä kannattaisi hallita, onko vaikka selaimen tai älypuhelimen tarjoamat palvelut/toiminnot näissä varteenotettavia vai ennemmin vältettäviä jne. Tässä olisi haastattelijakin voinut prässätä enemmän. Tämä samalla viestiksi sinne KTK:n suuntaan niiden ainaisten pelottelujen sijaan. Suurin osa käyttäjistä kuitenkin ns. tavan tallaajia ilman mitään erityiskompetenssia IT:ssä, vaatii helppotajuisia ohjeita/neuvoja. Mutta kiitokset kuitenkin hyvästä työstä tärkeässä asiassa!

  • @juhasalminen5884
    @juhasalminen5884Ай бұрын

    Jos joku (esimerkiksi tarjous) näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesi ei ole totta ja tarjouksen antajalla on joku muu ajatus takana, kuin tarjota vaikka iPhone 90 % tarjouksella.

  • @hellwiw9150
    @hellwiw9150Ай бұрын

    Taas aivan huikee jakso ja asiantunteva vieras!

Келесі