Liberaaliteologian juuret, Timo Eskola

Liberaaliteologiasta voidaan puhua konservatiivikristittyjen parissa kriittiseen sävyyn. Liberaaliteologit itse puolestaan pitävät tehtävänään pelastaa kristinusko sivistyneistön kritiikiltä. Mitkä ovat liberaaliteologian juuret? Mitä siinä ajatellaan Raamatusta tai Kristuksesta? Mitä vaikutuksia tällä on?
Haastattelussa dosentti Timo Eskola.
🧡 Podcastin tekemistä voi tukea Patreonin kautta: patreon.com/kujalla
📨 Palautetta voi lähettää osoitteeseen kujalla.podcast@gmail.com

Пікірлер: 40

  • @helmikuu
    @helmikuu5 ай бұрын

    Timon ajatuksia on aina hyvä kuunneella. Hän osaa sanoittaa tätä aikaa. Toivottavasti löytyy paljon kuulijoita.

  • @juhanihaapamaki8342
    @juhanihaapamaki83425 ай бұрын

    Sopiva teema ja vieraan valinta vuodelle 2024 Kiitos ❤

  • @arjaturtiainen9389
    @arjaturtiainen93895 ай бұрын

    Kiitos Timo Eskolalle tästä opetuksesta. Raamattu on totta ja Jumalan sanaa. Pelastus tulee Kristukselta.

  • @helikoponen8126
    @helikoponen81265 ай бұрын

    Selkeää, suoraa puhetta, joka ohjaa meidät Raamatun tutkimiseen. Suuret kiitokset Heidille ja Timolle. Toivottavasti häntä saisi kuulla vielä usein ja monessa paikassa.

  • @minja-sofia
    @minja-sofia5 ай бұрын

    Timo on aivan huippu. Kiitos!

  • @paulaahonen9571
    @paulaahonen95715 ай бұрын

    Tosi hyvä ja kehittävä keskustelu.

  • @MsCarita123
    @MsCarita1233 ай бұрын

    Kiitos rakkaista toisinajattelijoista!!🤗 hieno podcast! Jeesus on Herra! 🤩

  • @artokautiainen
    @artokautiainen5 ай бұрын

    Erittäin hyvä jakso

  • @markkunieminen3876
    @markkunieminen38765 ай бұрын

    Äitini oli syntynyt Kunnalliskodin naapurissa ja isänsä oli siellä töissä, ja hän kertoi monesti siitä miten siellä oli eräs äärikommunisti joka vannoi aina jumalattomuuden nimiin, mutta kun kuolema kolkutti olkapäällä, hänkin oli herkistynyt ja viimeisinä päivinään rukoillut, että Jeesus auta! Uskon, että, jos nyt ei jokainen, niin suurin osa, tekee noin viimeisinä päivinään, jos on riittävän henkisessä kunnossa tehdäkseen niin.

  • @dukeofstonehaven4039

    @dukeofstonehaven4039

    4 ай бұрын

    Kommunistin herkistyminen tapahtyi ympäristössä, jossa evankeliumia on saarnattu (suuri Jumalan armo). Tapahtuisiko tämä sama asia jossain turqkilaisessa kunnalliskodissa?

  • @marjattaelliott1158
    @marjattaelliott11585 ай бұрын

    Yes amen ❤ hyvin puhuttu.

  • @eijakymalainen3766
    @eijakymalainen3766Ай бұрын

    Olipa mielenkiintoinen vieras. Pidin kovasti, voi miten totta🙏❤️

  • @jaakkohulkkiyoutube
    @jaakkohulkkiyoutube4 ай бұрын

    Klassinen kristinusko on täydellinen vastapaino woke hulluuteen.

  • @pialakin6517
    @pialakin6517Ай бұрын

    On mielenkiintoista kuunneltavaa, ja kun vielä voi luottaa, että oikea usko takana, kiitos.

  • @scrbl
    @scrbl2 ай бұрын

    Olipa hyvä 🙏

  • @marjattaelliott1158
    @marjattaelliott11585 ай бұрын

    In North America it is called Progressive 9 Christianity it is very much same as New Age philosophy.

  • @minnaraitinpaa6834
    @minnaraitinpaa68345 ай бұрын

    Kyllä, lukekaa Raamattua. Mutta Raamatun lukeminen ei pelasta, ainoastaan avaaminen koputtajalle, henkilökohtainen yhteys. 1. Korinttilaiskirjeestä: "Onhan kirjoitettu: Minä hävitän viisaiden viisauden ja teen tyhjäksi ymmärtäväisten ymmärryksen. Missä ovat viisaat ja oppineet, missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi? Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat."

  • @kainoarponen7258
    @kainoarponen72585 ай бұрын

    Mielenkiintoista, kun katsoo eri paradigman kautta, vaikkakin näen erilaisen polun ja tulokulman eksegetiikkaan ja se liittyy juuri tuohon Timon sanomaan, jossa raamatun auktoriteetti on romahtanut. En näe että se yksioikoisesti johtaa liberalismiin tai ateismiin, vaikka tässä ne ovatkin liberalismin taustalla, vaan yleisempään kiinnekohtien etsimiseen. Siinä tulee esiin tuo mainittu "ottaa asioista selvää". Se, mitä siinä prosessissa otetaan ja jätetään koko kirjosta joko johtaa uudelleen luottamuksen syntyyn tai sitten ei, mutta se ei olekaan enää järjen todellisuutta.

  • @askoruotsalainen2235
    @askoruotsalainen22355 ай бұрын

    Pahan ongelma liberaaliteologeille johtuu epäjohdonmukaisuudesta. Heidän olisi johdonmukaista todeta ettei pahaa ole olemassa, vaan se on luonnollista, ilman moraaliongelmaa. Koska tämä ei mene kaupaksi, sillä ihmiset tietävät pahaa olevan, niin täytyy selitellä. Vastaus on ihmisen jalostaminen rauhallisemmaksi kuten kotieläimet. Kristittyinä tiedämme ettei se onnistu ja vaikka saisimme parempaa yhteiseloa, syntiset himot jäävät ja tuomio odottaa.

  • @tiinahannelen
    @tiinahannelen5 ай бұрын

    Raikasta erimielisyyttä, vaikka en olekaan samaa mieltä enkä eri mieltäkään 🤔

  • @timfinn8402
    @timfinn84025 ай бұрын

    Timo Eskola ei ole kai Savosta, mutta vastuu jää silti kuulijalle. Perusviesti on se, että Timo on oikeassa ja kaikki muut väärässä vaikka Timo ei niiden muiden mielipiteitä ihan tietäisikään. Mindfullnessin juuret on toki buddhalaisessa mietiskelyssä, mutta läntinen mindfullness ei sisällä uskontoa. Mindfullness on menetelmä. Samoin puhe uskon”puhdistuksesta” (pitäisi olla ”reformaatio”) on tunkkainen tuulahdus 50-luvulta.

  • @helmikuu

    @helmikuu

    4 ай бұрын

    Mihin mindfullnes mielestäsi perustuu? Mikä siinä on se vaikuttava tekijä. Itse olen aina pitänyt mindfullnesia älyttömänä muoti-ilmiönä. En jaksa uskoa, että omasta "navasta" pulpahtaisi yks kaks jotain ylitse menevää viistautta tai tunnetta, tai mitä lie.

  • @timfinn8402

    @timfinn8402

    4 ай бұрын

    @@helmikuu Mindfullnessissä ei nimenomaan keskitytä omaan napaan eikä etsitä yhtään mitään viisaudesta puhumattakaan. Pointtina on nimenomaan olla keskittymättä ajatuksiin tai tunteisiin ja keskittyä somaattisiin tuntemuksiin ja havaintoon ulkomaailmasta. Tieteellinen näyttö mindfullnessin hyvinvointivaikutuksista on erittäin vahvaa (stressin ja kivun lievitys, depression ja ahdistuksen väheneminen, parempi uni, parempi keskittyminen). Vaikutus osaltaan perustunee vagus-hermon aktiviteettiin (hengitysharjoitukset) ja neurofysiologisiin vaikutuksiin, joita on mahdoton tässä luetella. Asialla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

  • @timfinn8402

    @timfinn8402

    4 ай бұрын

    @@helmikuu Siinä olet oikeassa, että varsinkin työelämän mindfulness on älytöntä. Kun ei haluta parantaa työoloja, sysätään vastuu työntekijälle ja tarjotaan mindfullnessia. Jos mindfullness tökkii, voihan sitä rukoilla klassista Jeesus-rukousta, jossa hengitys tapahtuu nimenomaan vagus-hengityksenä. Ruusukko-rukous toimii varmaan myös hyvin. Pointtina on se, ettei yritä koko ajan ajatella jotain, toisto auttaa hyvin. Jos voi hyvin tai tykkää olla stressaantunut, niin mikäs siinä sitten. Sama se on liikunnan kanssa, ei ole pakko harrastaa liikuntaa vaikka se onkin terveellistä.

  • @feliksonnellinen5642
    @feliksonnellinen56425 ай бұрын

    ”Raamattu sellaisenaan on totta” (4:30) on merkitykseltään niin epämääräinen väitelause, ettei ole yhden yhtä *ammattitaitoista* teologia, joka sanoisi sille tuosta noin vain _kyllä_ tai _ei_ . Raamattu ei ole yksinkertainen kirja eikä totuus ole yksinkertainen käsite. Siksi ei pitäisi yllättyä, jos Raamatun ja totuuden suhdekaan ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Eikä siitäkään pitäisi yllättyä, että laiskat ajattelijat, olivatpa sitten teologeja tai maallikoita, haluavat joka tapauksessa nähdä sen yksinkertaisena. Jääpähän enemmän aikaa mukavampiin asioihin kuin sen pohtimiseen, mikä Raamatussa on totta, millä tavalla ja miksi. Timo Eskolalla on paljon sanottavaa Raamatun ja totuuden suhteesta, muttei valitettavasti nimeksikään mitään aikuista ja kypsää ymmärrystä. Kujalla todellakin ollaan.🙄

  • @Neste1001

    @Neste1001

    5 ай бұрын

    Ainakin niistä periaatteista, joilla Raamattua ns. täysin tieteellisesti ( kokonaisvaltaisesti ?) tutkivat, tuuliajolla olevat yliopistotutkijat työtänsä arvioivat, tuntuu olevan ihan ymmärrettävä ja perusteellinen näkemys Timo Eskolalla kyllä. Esimerkkitapaus teologian tutkijan suhteesta ateismin perusteluihin on varsin valaiseva. Tällöin myös ateismin ( uskonto sekin ) kritiikki kristinuskolle nähdään teologisen tutkimuksen kannalta tarpeellisena vasta-argumenttina kr-uskon apologeettisille kysymyksille ja väittämille mutta, nyky-yliopistoteologien vastaus vasta-argumentointiin jää olemattomaksi, koska Raamatulla Raamatun perusteleminen esim opillisessa kysymyksissä on nykytutkijoiden näkemyksen mukaan hyödytöntä koska käsillä VAIN ja ainoastaan sotkuinen kokoelma muinaisten paimentolaisten tarinoita , sisältäen kehäpäätelmiä ja loogisten ristiriitaisuuksien jatkumoa. Ei päästä puusta pitkään.

  • @Mattitjas
    @Mattitjas5 ай бұрын

    Hyvä podi mutta tuo sinun pään nyökyttely on kyllä raskasta katseltavaa.

  • @helmikuu

    @helmikuu

    4 ай бұрын

    Älä katso. Kuuntele vaan.

  • @pialakin6517

    @pialakin6517

    Ай бұрын

    Tarpeeton huomautus

  • @pasimajuri1209
    @pasimajuri12095 ай бұрын

    Kaikki mitä täytyy tietää jumalasta >kzread.info/dash/bejne/dW11sdeelNm1nqw.html

  • @pasimajuri1209
    @pasimajuri12095 ай бұрын

    Mieti hetki jumalan moraalia >kzread.info/dash/bejne/nHuLpdp7mabaZ7w.html

  • @helmikuu

    @helmikuu

    4 ай бұрын

    Tuo video kertoi jonkun ihmisen omasta näkemyksestä, miten hän ymmärtää Jumalan. Ei tuo ole Jumalan moraalia.

  • @pasimajuri1209

    @pasimajuri1209

    4 ай бұрын

    @@helmikuu ho hoijjaa . . .kertoo siitä miten jumala toimii ! Tässä näet jumalan toiminnan >kzread.info/dash/bejne/dW11sdeelNm1nqw.html

  • @jarkkotuokkola4078
    @jarkkotuokkola40785 ай бұрын

    LIBERAALITEOLOGIT OLI VIISAITA! KIITOS JUMALALLE HEISTÄ.

  • @helmikuu

    @helmikuu

    4 ай бұрын

    Sokeita kaikki tyyni.