Energiesystemen voor spieractiviteit (nieuwe inzichten)

Lastige leerstof, maar wel interessant. Knap hoe het lichaam toch energie kan vrijmaken tijdens het anaerobe proces, waarbij glucose via de snelle glycose zorgt voor de ATP-resynthese, waardoor spiercontracties mogelijk zijn. Melkzuur en lactaat worden door velen nog steeds verantwoordelijk gehouden voor de verzuring van de skeletspieren. Hoe zijn de inzichten momenteel?
Formules schrikken vaak veel mensen af, maar hier zijn ze onontbeerlijk om de vier energieprocessen goed uit te leggen en te begrijpen. In een tabel zie je ze overzichtelijk bij elkaar en ontdek je wellicht een bepaalde logica..
Adenosine-tri-fosfaat is niet alleen de energiestof die zorgt voor de spiercontracties, maar ook voor de ontkoppeling van de actie-myosine structuren in een spiercel. Als er te weinig ATP aanwezig is, wordt aan het eind van deze video besproken, wat er dan gebeurt!

Пікірлер: 23

  • @The_Beginners_Running_Channel
    @The_Beginners_Running_Channel4 жыл бұрын

    Hi Oscar, interessant KZread kanaal. Ga je volgen! Sportieve groet Runner’s Talk, Pepijn

  • @artoinedriessen4124
    @artoinedriessen41244 жыл бұрын

    Dank Oscar voor deze uitgebreide video. Zal hem nog een keer moeten bekijken gezien het toch ietwat complex is...

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    4 жыл бұрын

    Repeteren doet leren!!

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    Is super goed kanaal

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    Bravoooo!

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    Kijk altijd

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    Alles zo corect

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    Hij is zo slim

  • @jw6066
    @jw60664 жыл бұрын

    Hi Oscar. Dank je wel voor deze uitgebreide video. Ik blijf nu alleen wel met wat vragen achter. Ik heb net geleerd dat het omzetten van Pyruvate naar Acetyl CoA netto 2 NADH+H+ =5ATP oplevert en niks kost. Ook levert volgens mijn boek 1 glucose molecule 6 carbons 32ATP op. Bij fatty acids hangt het er vanaf wat voor fatty acid het is en de hoeveelheid energy je er van krijg. Het aantal carbons en saturations maken het verschil. Fatty acid activation in the beta oxidation cost wel 2 ATP, maar waar komt die 130 ATP vandaan? Dank je wel

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    4 жыл бұрын

    Uit welk boek haal je dit?

  • @Max-rs1kr
    @Max-rs1kr3 жыл бұрын

    Dank Oscar! Welke bronnen gebruik jij voor je 'nieuwe inzichten'?

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    3 жыл бұрын

    Dat zijn meestal artikelen.

  • @jfneve

    @jfneve

    Жыл бұрын

    Je zou kunnen googlen op George Brooks lactate, dan kom je genoeg tegen.

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    ++++++

  • @mathijstimmer
    @mathijstimmer Жыл бұрын

    Hoi Oscar, mijn bloedsuiker daalt pijlsnel bij geringe inspanning met verzuring tot gevolg. (Binnen 20 minuten wandelen/elektrisch fietsen) Echter blijft mijn hartslag ook aan de lage kant. (Lager dan 120). Mijn diabetesverpleegkundigen hebben hier geen verklaring voor. Jij wel? Ben 37 en heb 15kg overgewicht.

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    Жыл бұрын

    Bij overgewicht moet het hart harder werken bij inspanning. D.w.z. dat het meer zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel snel gaan dalen. Zorg dat je gewicht minder wordt, dan zul je er steeds minder last van krijgen. Neem een banaan mee voor onderweg!

  • @mathijstimmer

    @mathijstimmer

    Жыл бұрын

    @@OscarEggenHoi Oscar, het probleem was er eerder dan het overgewicht. Met meer bewegen dacht ik juist betere spieren te krijgen, echter moest ik steeds sneller meer koolhydraten nemen gepaard met minder insuline spuiten.

  • @jfneve
    @jfneve Жыл бұрын

    Op zich een goede uitleg maar bij anaerobe energieproductie komen de mitochondria niet stil te liggen, het aerobe proces gaat gewoon door, maar bijv voor de eindsprint op een 1500 meter springt de anaerobe voorziening bij. Dus niet omdat er geen zuurstof is maar omdat de energievraag niet voldaan kan worden met de aerobe verbranding, de anaerobe verbranding levert veel sneller energie al is het veel minder efficiënt qua opbrengst. 1 molecuul glycogeen levert 3 ATP . . alle systemen werken tegelijkertijd en niet na elkaar. na 40 seconden is het aerobe systeem al dominant. Insuline is niet nodig tijdens inspanning om de glucose de cel in te brengen Door de spiercontacties wordt en de glucosetransporters actief (glut4) en zij halen zonder insuline de glucose binnen in de spier. hierbij speelt ook adrenaline een rol.

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    Жыл бұрын

    Bedankt, dat je de moeite hebt genomen om te reageren. Alle systemen werken idd allemaal tegelijkertijd (17.74min.), maar wel relatief! Dat is ook logisch. In vetweefsel en skeletspieren zorgt het insuline-onafhankelijke GLUT-1 voor een constante, trage toevoer van glucose naar deze weefsels, terwijl GLUT-4 veel sneller glucose naar deze weefsels kan transporteren, maar uitsluitend na stimulering door insuline. Insuline speelt dus wel een rol!

  • @Fatima-vx2kh
    @Fatima-vx2kh4 жыл бұрын

    Hoe oud bent u ?

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    3 жыл бұрын

    Ik ben al opa!

  • @Linanederland
    @Linanederland8 ай бұрын

    Graag moeilijke termen uitleggen zoals dissimilatie. U gebruikt altijd moeilijke termen en formules die weinig mensen snappen

  • @OscarEggen

    @OscarEggen

    8 ай бұрын

    Nu heb je ook een video bekeken, die zeer ingewikkeld is en enige voorkennis vraagt! Bepaalde termen worden daarin min of meer als bekend verondersteld. Maar je hebt gelijk, dat menigeen struikelt over de gebezigde benamingen. De formules, die nou eenmaal worden gebruikt, heb ik uitgelegd. Wellicht, dat ik nog een eenvoudigere video maak over energiesystemen. Het blijft echter materie, die je vaak moet herhalen om het te kunnen begrijpen! Dissimilatie (of katabolisme) is het afbreken van (voedings)stoffen waarbij energie vrijkomt. Die energie wordt gebruikt om weer stoffen op te bouwen (= assimilatie of anabolisme), bijvoorbeeld ATP. Uiteindelijk is ATP de energierijke verbinding, die o.a. de spieren gebruiken om samen te kunnen trekken.