Een Franse tekst lezen: hoe doe je dat efficiënt? - Mr. Chadd Academy

Een Franse tekst lezen: hoe doe je dat efficiënt? - Mr. Chadd Academy
Teksten lezen we allemaal dagelijks.
Maar het lezen van een tekst in een andere taal kan best lastig zijn, vooral in het Frans.
Daarom gaat Mr. Chadd je helpen met handige tips and tricks om het beste een Franse tekst aan te pakken. Lees gauw verder!
Gebruik een stappenplan!
Wanneer je een tekst gaat lezen is het erg handig om voor jezelf in stappen de tekst te lezen. Je begint dan eerst door de tekst heel algemeen te lezen en alleen een beetje te kijken wat precies het onderwerp van de tekst is. Daarna kan je iets specifieker lezen door je te richten op de belangrijkste zinnen en alinea’s in de tekst. De kernzinnen staan hierbij vaak aan het begin en het einde van de alinea. De belangrijkste alinea’s zijn vooral de inleiding en het slot. Hierdoor kan je je nog een beter beeld vormen van waar de tekst precies over gaat. En het is vooral heel handig om je eigen voorkennis mee te activeren!
Pas als je echt een specifieke vraag moet beantwoorden, ga je de hele tekst intensief lezen. Of in ieder geval het stukje tekst waar de vraag over gaat, indien de informatie uit de rest van de tekst voor deze vraag niet heel belangrijk is.
Tekststructuur
Teksten bestaan altijd uit een inleiding, middenstuk en een slot. Het middenstuk bestaat uit verschillende deelonderwerpen, die vaak worden samengevat in kernzinnen. Deze zinnen zijn vaak aan het begin of einde van een alinea te vinden.
Zinnen kan je aan elkaar koppelen door signaalwoorden, zoals mais of parce que. Ook alinea’s kan je hiermee aan elkaar koppelen. Ze geven dan een tekstverband weer. Hiervan heb je verschillende soorten. De belangrijkste zijn:
Opsommend verband, bijvoorbeeld par exemple of de plus
Tijdstellend verband, bijvoorbeeld tout de suite of avant de
Redengevend verband, bijvoorbeeld parce que of car
Tegenstellend verband, bijvoorbeeld mais of au contraire
Concluderend verband, bijvoorbeeld enfin, bref of en général
Gevolggevend verband, bijvoorbeeld c’est pourquoi of donc
Doelstellend verband, bijvoorbeeld pour of dans le but de
Tekstdoelen
Een schrijver van een tekst wil vrijwel altijd iets bereiken bij de lezer: hij heeft dus een doel. De belangrijkste tekstdoelen zijn: uiteenzetten/informeren (bijv. het nieuws), instrueren (bijv. gebruiksaanwijzing of recept), activeren (bijv. reclames), overtuigen (bijv. recensies) en amuseren (bijv. stripverhalen).
Meer weten over een Franse tekst lezen? Check de Academy:
www.mrchadd.nl/academy/vakken...
Kijk ook eens op:
Website: www.mrchadd.nl/
Facebook: / mrchadd
Instagram: / mr.chadd
LinkedIn: / 6398042

Пікірлер