Dit conflict gaat escaleren...

Er dreigt een oorlog... Met mogelijk nog grotere gevolgen voor ons dan de oorlog in Oekraïne. China is eropuit om het naastgelegen eiland Taiwan in z’n greep te krijgen. Het is een conflict dat al tientallen jaren speelt. China-expert Casper Wits van Universiteit Leiden legt in deze aflevering uit waarom de spanningen juist nu zo hoog oplopen.
00:00 - Een serieuze dreiging in Azië.
01:22 - Twee China's, hoe kan dat ontstaan?
03:23 - Verschillende ideeën over de toekomst.
04:58 - Het nationalisme en het communisme botsen.
06:57 - Nu kunnen ze toch vreedzaam naast elkaar leven?
07:43 - Aan welke kant staan wij? Allerlei belangen.
09:26 - De keuze: Taiwan bestaat niet voor Nederland.
10:04 - Gaat China Taiwan aanvallen?
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ► / universiteitnl
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Пікірлер: 688

  • @NGoju-lg5nr
    @NGoju-lg5nr10 ай бұрын

    Op een Universiteit leer je volgens mij dat een goede vraagstelling belangrijk is. De vraag: "Waarom moet jij je zorgen maken over China en Taiwan?" is nogal subjectief en speelt bovendien erg in op het onderbuik gevoel. Wetenschappelijk is dat niet en bovendien vind ik het kwalijk dat hiermee erg veel mensen weer in een angstreactie worden gebracht. "In hoeverre beïnvloed het conflict China-Taiwan Nederland?" Is wel een voorbeeld van een objectieve en onderzoekende vraagstelling.

  • @lourensbits1057

    @lourensbits1057

    10 ай бұрын

    Goede vraag en bedankt voor de goede uitleg, Ten eerste komt het in het nieuws voorbij waarom gereageerd wordt. Daarnaast is het geen angst reactie vanuit mijn oogpunt. Echter bedoel ik hiermee dat er met twee maten word gemeten. De 1 vind dit, de ander vind dat. Dus wat gaan we doen? Oorlog voeren in eigen land. Het stukje democratie begrijp ik wel, maar waarom op zo'n kortzichtige manier zoals Rusland en Oekraiene?

  • @chichangwu

    @chichangwu

    10 ай бұрын

    Hawaii is ook niet van amerika, die hebben ze mooi gekoloniseerd, maar zij mogen het doen onder het mom van democratie

  • @fransvangoolen2972

    @fransvangoolen2972

    10 ай бұрын

    Om tot een goede beoordeling te komen heb je de universiteit niet nodig.. Door verschillende nieuws channels te volgen kan je een goed oordeel vormen..er zijn genoeg pods om achtergronden te volgen.

  • @potatostarch72

    @potatostarch72

    10 ай бұрын

    Goed punt, was me ook opgevallen. Naast dat ze heel veel waarden een "ding" noemen

  • @harriehoutman5154

    @harriehoutman5154

    10 ай бұрын

    Crises worden door de geschiedenis heen bewust gecreëerd, ten tijde van angst, armoede, schaarste en onzekerheid zijn mensen gemakkelijk te manipuleren in een nieuw systeem/ideologie (globalisme). Niet in mee gaan.

  • @chemicalx3353
    @chemicalx335310 ай бұрын

    ik ga me daar geen zorgen over maken, mensen in angst doen helemaal niks meer...dus minder zorgen minder angst....en gewoon door gaan met geleefd worden of zelf leven

  • @sonnylatchstring
    @sonnylatchstring10 ай бұрын

    Zolang de handel vanuit China groter is dan de handel richting China hebben wij een troef in handen. En we zouden moeten stoppen China als een ontwikkelingsland te blijven beschouwen en hen dus niet langer via de UPU goedkoop producten naar Europa en de VS te laten versturen. Nu is het goedkoper een product te sturen van China naar Nederland dan binnen Nederland een briefkaart te versturen.

  • @jorgelouis709

    @jorgelouis709

    10 ай бұрын

    Ik probeer zo min mogelijk uit China te kopen hoewel ik niks tegen Chinezen heb ze zijn ook best slim

  • @SADRailsim

    @SADRailsim

    10 ай бұрын

    @@jorgelouis709 dat laatste is racistisch… niet zo bedoeld, maar toch, even nadenken voor je een volk bepaalde eigenschappen toedicht. China is overigens niet een groot gevaar voor onze stabiliteit en welvaart, dat zijn voor wijzelf met onze imperialistische manier van geopolitiek voeren vanuit een sterk idealistisch superioriteitsgevoel.

  • @MarshallMathersthe7th

    @MarshallMathersthe7th

    10 ай бұрын

    @@jorgelouis709 Zelfde, heeft niets met racisme te maken. Ik wil gewoon geen totalitair communistisch regime steunen. Chineze mensen zijn veelal ok, en willen net als jij en ik, gewoon hun leven leiden.

  • @user-pq6kf5qg7v

    @user-pq6kf5qg7v

    10 ай бұрын

    Je loopt een paar jaartjes achter met je kennis.

  • @JohnDoe-il4co

    @JohnDoe-il4co

    10 ай бұрын

    China is een prima land dat, behalve in eigen wateren, niet klooit met anderen. Anders dan USA. China wil gewoon handelen. USA heeft heel vaak ons sancties opgelegd. China alleen in reactie.

  • @pghagen
    @pghagen9 ай бұрын

    Interessante uitleg! Als oudere wist ik dit eigenlijk al. Taiwan werd voorheen Formosa genoemd. De VS steunt Taiwan al jaren. Wij zijn helaas zo dom geweest om ons de laatste jaren afhankelijk te maken van Communistisch China en onze eigen maak industrie te verplaatsen naar China. En daar zouden we mee moeten ophouden, zodat we niet meer afhankelijk zijn van deze communistische 1 partij staat.

  • @MrMaarten1969

    @MrMaarten1969

    4 ай бұрын

    Dom? Ja. vooral van de kiezer in de afgelopen 40 jaar. Maar de rijken van deze aarde hebben er heel goed aan verdiend en kennen in hun onderlinge relaties ook geen grenzen meer. Dus al die bedrijven in Europa, Amerika en China zijn onderling dusdanig verweven met de internationale elite dat zij helemaal geen belang hebben om de boel nog te verplaatsen. Het helpt zelfs om met name democratische staten langzaam uit te hollen.

  • @Han-wh5ie
    @Han-wh5ie9 ай бұрын

    Je zou het ook de verdiende loon kunnen noemen, want er is NIETS van het verleden geleerd, men maakt elkaar nog steeds even graag af en heeft het ook op andere fronten aardig verziekt.

  • @karelstoks3310

    @karelstoks3310

    9 ай бұрын

    Daar is niks aan gelogen. Historie herhaald zich elke keer weer. Elke dag worden er zoveel onschuldige mensen vermoord die niks met die politieke spelletjes te maken hebben.

  • @fuglymug2709

    @fuglymug2709

    9 ай бұрын

    geld en macht...is en zal altijd het meest belangrijke zijn voor bepaalde mensen. zeker omdat het elkaar in stand houd.

  • @mouradakhssassi7305
    @mouradakhssassi730510 ай бұрын

    Economische sancties😂. Jongens toch, jullie blijven maar niet leren van de geschiedenis😅.

  • @zenokarlsbach4292

    @zenokarlsbach4292

    10 ай бұрын

    Basta! We hebben hier Taiwanese noodles, gekocht in een Chinese winkel! Taiwan is piepklein, dus logisch dat we meer in China wensen te kopen.

  • @harrydewit2615

    @harrydewit2615

    10 ай бұрын

    Als het Westen china economische santies oplegd, ligt er geen medicijn meer in onze apotheken en daar zal het niet bij blijven.😢

  • @robbertroomer6705

    @robbertroomer6705

    10 ай бұрын

    ​@@harrydewit2615 Juist!

  • @noeldemeulenaere2419
    @noeldemeulenaere241910 ай бұрын

    zeer goed uitgelegd ....in een voor iedereen begrijpbare taal

  • @Hephaestus83
    @Hephaestus8310 ай бұрын

    U vergeet een hele belangrijke recente ontwikkeling die antwoord geeft op de vraag aan welke kant wij staan. In het filmpje wordt gesuggereerd dat wij aan de kant van China staan, maar onze laatste acties zeggen het tegenovergestelde. Biden en Rutte hebben namelijk met ASML (Nederlandse chipfabrikant) afgesproken dat ze niet meer de beste chipmachines mogen leveren aan China. Dit betekent dat China Taiwan wel moet innemen als ze hun technologische vooruitgang veilig willen stellen. Daarnaast hebben de VS als de EU besloten grote subsidies te geven aan chipfabrikanten als ze zich hier vestigen. Wij staan dus aan de kant van Taiwan en bereiden ons voor op een oorlog met China en het scenario dat Taiwan verliest.

  • @CasperWits

    @CasperWits

    10 ай бұрын

    Eerlijk gezegd zie ik niet dat we dit hier suggereren. Wel belicht ik de NLse keuze om veel handel te blijven drijven met China, en natuurlijk passen we ons aan aan de Chinese eis Taiwan niet te erkennen. Verder worden opties belicht bij een oorlog: oogkleppen opdoen; banden verbreken, etc. En we moeten niet onderschatten in hoeverre het Europese bedrijfsleven vooral goede banden met China wil, wat ook gedeeld lijkt te worden door bv Scholz en Macron. De video is opgenomen voor de recente ASML ontwikkelingen, maar met uw analyse ben ik het wel deels eens. Alleen wordt het lastig voor China om Taiwan's chipindustrie over te nemen bij een invasie omdat deze zo afhankelijk is van mondiale productieketens.

  • @chillax1629

    @chillax1629

    10 ай бұрын

    Dit is niet met ASML afgesproken, dat is ze opgelegd middels exportbeperkingen. Bovendien zijn de Taiwanese chipfabrieken de eerste die vernield worden voordat ook maar een Chinees een schot gelost zal hebben. Zal me niet verbazen als TSMC haar productie onderdelen al verplaatst heeft voor die tijd.

  • @brndblm

    @brndblm

    10 ай бұрын

    *ASML is geen chipfabrikant maar bouwt machines die chips kunnen maken. Chips worden over de hele wereld gemaakt. Maar wat ASML maakt is zo uniek dat bijna elke chipfabrikant afhankelijk is van ASML als zij de best presterende chips willen maken. China kan zelf gewoon chips maken. Alleen de Amerikanen zien hoe snel de Chinese militairen aan het upgraden zijn en willen dat onderdrukken. Waardoor China niet de nieuwste chips kan bouwen.

  • @FarryEntertainment

    @FarryEntertainment

    10 ай бұрын

    Yup, het is alweeeer Amerika die voor problemen zorgt...

  • @Hephaestus83

    @Hephaestus83

    10 ай бұрын

    ​@@brndblmChina kan chips maken, maar heeft niet de kennis die ASML heeft. Het kost ze jaren om dit te ontwikkelen en een aantal jaar achterliggen op militaire rivalen is natuurlijk ontzettend veel.

  • @benbontjer
    @benbontjer10 ай бұрын

    Ik zie de attente Nederlandse regering een nieuwe belasting voor de werkende burger invoeren, volgende week al: de oorlogsbelasting. Want dat hoort zo...

  • @Urbex_Inside
    @Urbex_Inside9 ай бұрын

    Mijn zus werkt nu in Taiwan maar het conflict word in het westen te veel opgeblazen want in Taiwan is er helemaal geen spanning dus niet alles geloven.

  • @sanderj8784

    @sanderj8784

    6 ай бұрын

    Solide redenering. Ik vind dat je echt erg snugger klinkt, Urbex_inside.

  • @zenokarlsbach4292

    @zenokarlsbach4292

    Ай бұрын

    Mijn idee.

  • @Moesmakendehakker658

    @Moesmakendehakker658

    Ай бұрын

    Wellicht is de berichtgeving naar de bevolking anders dan hier? Ik geloof je best, maar het is echt niet zo dat er helemaal niks speelt.

  • @stanleyho8009

    @stanleyho8009

    13 күн бұрын

    @@Moesmakendehakker658kijk iedereen in Taiwan heeft er een mening over. Politiek houdt zich er constant mee bezig, maar veel spanning is er niet verder (is natuurlijk niet voor iedereen). Sowieso is het nieuws heel negatief tegenover China.

  • @arcasb
    @arcasb10 ай бұрын

    Ik hoop dat ze met BRICS ook minder onafhankelijk zullen zijn van het Westen. En dat de andere 7 miljard mensen, ook een beter leven zullen krijgen.

  • @PUNTKOMMA69

    @PUNTKOMMA69

    10 ай бұрын

    Jahoor al zal de economie van de landen beter worden door BRICS onder leiding van een dictator blijft het volk arm.

  • @Perno007

    @Perno007

    10 ай бұрын

    Helaas pindakaas, denk jij dat een Poetin of Xi ook maar iets om een mensenleven geeft?

  • @Scott-tw2jn

    @Scott-tw2jn

    10 ай бұрын

    Het Westen zorgt dat heel de wereld toegang heeft tot voedsel medicijnen onderwijs en veilligheid

  • @deltav864

    @deltav864

    10 ай бұрын

    @@Scott-tw2jn Mag ik in jouw fantasie wereld komen leven? Dat klinkt een stuk minder depressief dan de realiteit. The good ol' US of A (en haar bondgenoten) is, by far, de grootste terroristische staat die instabiliteit op deze planeet heeft gebracht de afgelopen, pak hem beet, 70 jaar.

  • @LikeBoost42

    @LikeBoost42

    10 ай бұрын

    @@Scott-tw2jn Daarvoor krijgen we wel alle lgbtq propaganda om onze oren.

  • @nielsvandensigtenhorst158
    @nielsvandensigtenhorst15810 ай бұрын

    al die oorlogen hebben 1 ding gemeen. er word veel aan verdient en het klimaat word goed schade aangedaan. wie tegen oorlog is is staatsgevaarlijk.

  • @Fastbikkel

    @Fastbikkel

    10 ай бұрын

    " er word veel aan verdient " Dat is A) niet per definitie zo en B) is vrede over t algemeen veel winstgevender.

  • @nielsvandensigtenhorst158

    @nielsvandensigtenhorst158

    10 ай бұрын

    @@Fastbikkel als het maar flink escaleerd het is immers ook altijd onze oorlog, ook is het goed om de allernieuwste hoogstandjes uit te testen op levende doelen om te zien hoe ver wij als mensheid gekomen zijn. en daarna build back better met een gereduceerde populatie wat weer goed is voor het klimaat. het is een win win situatie behalve voor de stomme kutburgers en soldaten die ervoor betalen des noods met hun leven.

  • @potatostarch72
    @potatostarch7210 ай бұрын

    Noem aub niet alles een "ding". Mensenrechten en democratie zijn geen dingen. Dat zijn waarden. Verder bedankt voor de prima uitleg van deze Chinese agressie.

  • @SADRailsim

    @SADRailsim

    10 ай бұрын

    Uitleg, of propaganda? Niet heel toevallig komen meerdere kanalen die de globalistische agenda steunen met hetzelfde verhaal. China is het gevaar, de agressor. Na de oorlog blijkt vaak dat vooral het westen de agressor was.

  • @metalvideos1961

    @metalvideos1961

    10 ай бұрын

    welk chinese agressie precies? het is amerika die daar loopt te klote die oorlog uit lokt. die 313 militaire basissen om china heeft gebouwed. dafuq lul je. o ja het is het westen ff vergeten het westen houd niet van feiten. enige waar julli van houden is US propaganda. weet vast ook niet dat amerika 500 miljoen per jaar spendeerd om fake anti china nieuws de wereld in helpt of wel.

  • @ouw9000

    @ouw9000

    10 ай бұрын

    Definitie van een "ding": "woord dat je voor alles kunt gebruiken dat geen mens of dier is" Kortom, een ding hoeft geen object te zijn.

  • @kaas352

    @kaas352

    10 ай бұрын

    @@ouw9000 "Ding" is een woord dat kinderen zouden gebruiken, het past niet bij een universiteit.

  • @Hugo-ur5gg

    @Hugo-ur5gg

    10 ай бұрын

    ​@@kaas352 dit is dan ook geen universiteit, ook al noemen zij zichzelf wel zo

  • @thuas-publiccommunicationp3426
    @thuas-publiccommunicationp342610 ай бұрын

    Dit was heel leerzaam, DANK!

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    Veel goeie punten inderdaad maar ik raad aan om nog wat verder te lezen als je dat niet al hebt gedaan want er word veel over dingen heen gepraat of slecht geformuleerd zodat bepaalde uitspraken zoals op 7:10 die gewoon niet kloppen

  • @CasperWits

    @CasperWits

    10 ай бұрын

    @@dutchuniverse Op 7:10 parafraseer ik de Chinese regering. En hun positie is natuurlijk geen feit, laat staan dat dit mijn mening is.

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    @@CasperWits het werd er anders helaas niet bij gezegd dat dit het standpunt van het volksrepubliek china is, althans niet duidelijk genoeg.

  • @CasperWits

    @CasperWits

    10 ай бұрын

    @@dutchuniverse Ik had misschien nog wat duidelijker moeten zijn dan👍

  • @brndblm
    @brndblm10 ай бұрын

    Ik vraag het mij af hoor. Xi wil graag. Maar gezien China zelf geen olie kan oppompen zullen zij afhankelijk zijn van import. De Strait of Malaca en de Sunda Strait zijn makkelijk om af te sluiten voor de vrienden van Taiwan. Waardoor de olie import een vrij lastig verhaal zal worden. En zonder olie, geen oorlog. Daarnaast is Amerika druk bezig in de regio om China in te sluiten doormiddel van AUKUS en miltaire basissen op zuidelijke Japanse eilanden en de Filipijnen te bouwen. Ik denk dat China zichzelf heel erg in z'n vingers zal snijden als ze hieraan zouden beginnen...

  • @mankepoot

    @mankepoot

    10 ай бұрын

    Vergis je niet, china is geen Rusland... Er kan geen olie gepompt worden, maar door ons westerse slangen gedrag heeft china ook vriendjes...

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    Inval van Taiwan za het einde zijn van de Volksrepubliek China of minimaal een nieuwe burgeroorlog

  • @RoyvanArem

    @RoyvanArem

    10 ай бұрын

    China kan zoveel olie als het nodig heeft importeren uit Rusland, want wij kopen dat niet meer.

  • @robertvermeer5951

    @robertvermeer5951

    10 ай бұрын

    De zoveelste "nobele" actie van de USA. Precies zoals ze dat met Rusland hebben gedaan.

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    @@robertvermeer5951 er is niets nobels aan het behouden van de grootmacht van de wereld, ik ben het met veel dat de VS doet oneens maar denk je dat het veel beter word als Rusland of China de eindbaas word?

  • @karelmeijer2330
    @karelmeijer23303 ай бұрын

    Waarom praten wij niet over een oorlogsindustrie die zeer dringend nodig is

  • @robvanscheijndel
    @robvanscheijndel10 ай бұрын

    Minder afhankelijkheid ten aanzien van in onze ogen niet of minder democratische landen als China, en Rusland is steeds meer een must. We zetten ons zelf klem en kunnen niet de nodige druk uitoefenen landen die escalerend handelen. Meer Europese samenwerking om een stevige vuist te kunnen maken en meer onafhankelijk te kunnen werken is noodzakelijk. Als klein land kunnen we niet zoveel, daar is toch echt meer gebundelde kracht voor nodig.

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    Oneens, Taiwan is een eiland ongeveer evengroot als Nederland en heeft een enorme chip industrie uit de grond gestampt. Nederland heeft genoeg industrie en macht in de wereld om zonder de EU goeie dingen te kunnen doen

  • @Lars_erik

    @Lars_erik

    10 ай бұрын

    Dat is iets anders dan onafhankelijk (kunnen) zijn. We merken nu ook duidelijk de effecten van de oorlog in Oekraïne. En natuurlijk kun je als klein land een sterke speler op de wereldmarkt zijn. Sterker nog, dat zijn we op bepaalde gebieden ook. Maar op het moment dat er - om wat voor reden dan ook - geen handel mogelijk is, komen we in Nederland binnen de korte keren om vanwege een hongersnood. We zijn dan dus al niet eens in staat om onszelf te voeden en zouden onze productie minstens moeten verdubbelen om dit wél te kunnen (en ja dat verbaasde mij ook, gezien het feit dat we meer dan de helft van het oppervlak van Nederland voor land- en tuinbouw gebruiken). We besteden veel productie uit aan landen buiten Europa, omdat daar de productiekosten veel lager zijn. Ook hebben we grote (staats)bedrijven verkocht aan investeerders in het buitenland. Maar dat maakt ons tegelijkertijd zeer afhankelijk. En bovendien zie je nu langzaamaan gebeuren dat het tij zich begint te keren, omdat bepaalde landen welvarender zijn geworden. Het zou verstandig zijn als we daar iets aan gaan doen en producten voor Europa ook weer binnen Europa gaan produceren. Uiteindelijk worden wij op deze manier armer, en het geeft bepaalde landen - in de situatie zoals die nu is - teveel macht over ons. Maar daarvoor moet het liberale denken en ‘de vrije markt’ er wel weer even uit.

  • @robvanscheijndel

    @robvanscheijndel

    10 ай бұрын

    @@dutchuniverse niet helemaal. Ons BNP is relatief hoog, maar we zijn sterk afhankelijk van andere landen en een China of Rusland heeft veel meer macht dan wij ooit bij elkaar kunnen bedenken. Europa als geheel is wel weer een machtsfactor dat op kan tegen genoemde landen. We benutten dat te weinig. Ik hoor de standpunten van de niet-Europa fans, maar de voordelen van een meer samenwerkende Europa zijn groter dan als we meer individueel zouden opereren. Europa heeft ons veel gebracht en gaat ons nog veel brengen. Als we tenminste als één blok gaan opstellen.

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    @@robvanscheijndel Europa verschilt simpelweg veels te veel cultureel gesproken. Het ideale plaatje van de EU zal nooit noemenswaardig grond krijgen in ieder land tegenover de andere grootmachten van de wereld. Nederland had tot de invoering van de euro een bruisende economie die prima aan tafel kon schuiven met andere landen. Het groeperen van landen als een derde grootmacht maakt daar niet veel verschil in, daarin tegen, het stookt alleen maar onvrede in de samenleving zoald we denk ik sindsdien wel gemerkt hebben denk ik

  • @robertvermeer5951

    @robertvermeer5951

    10 ай бұрын

    @@robvanscheijndel Op dit moment veroorzaken de onderlinge conflicten binnen Europa alleen maar voor een enorme Internationale verzwakking. Komt ook omdat we Amerika alles laten dicteren.

  • @greeneyesss814
    @greeneyesss81410 ай бұрын

    Amerika heeft China helemaal omsingeld. Waarom wordt hier geen melding van gemaakt????

  • @chichangwu

    @chichangwu

    10 ай бұрын

    ze willen het publiek informeren maar dan wel vanuit de westerse perspectief, hun belangen verdedigen

  • @japiooo3922

    @japiooo3922

    10 ай бұрын

    Omdat het niet waar is misschien? Of hoort Rusland tegenwoordig ook al bij Amerika?

  • @redwhite_040

    @redwhite_040

    10 ай бұрын

    @@chichangwu Misschien dan ook even melden dat alle landen rondom China Militair geintimeerd worden vanwege toe-eigenen van zee en eilanden.

  • @jaimyrl

    @jaimyrl

    10 ай бұрын

    kzread.info/dash/bejne/oqB8tLR_eL3FlpM.html

  • @boas_
    @boas_10 ай бұрын

    Is het niet duidelijk dat de VS en dus Nederland via de NAVO de kant van Taiwan kiest en dus meegesleurd gaat worden in WO3?

  • @Ed-bq4rp

    @Ed-bq4rp

    10 ай бұрын

    Taiwan heeft helemaal geen verbintenis met de NAVO, dus dat "via de NAVO" in uw redenering klopt niet. Maar natuurlijk heeft NL wel een belang om een democratisch land als Taiwan te steunen, en dus ook de VS dat voor Taiwan opkomt. Want willen wij de wereld die China nastreeft? Een wereld zonder internationale verdragen, maar slechts het recht van de sterkste? Waarbij telkens alle staatsmiddelen inclusief handel ingezet worden bij het minste meningsverschil?

  • @boas_

    @boas_

    10 ай бұрын

    @@Ed-bq4rp Ik dacht als China Taiwan zal aanvallen, dan zal de VS ze waarschijnlijk verdedigen. En de VS heeft in het gebied overal legerbasissen, dus als China die aanvalt is dat toch een aanval op een NAVO lid?

  • @chichangwu

    @chichangwu

    10 ай бұрын

    daarom moet je heel erg uitkijken met media, ik weet niet of je het weet maar je wordt geconditioneerd zonder dat je het doorhebt, als je maar lang genoeg bepaalde keywords hoort dan ga je onbewust dat denken

  • @boas_

    @boas_

    10 ай бұрын

    @@chichangwu wow dat zijn grote woorden Wat is hoe het echt zit volgens jou? En wat wordt ik geconditioneerd om te denken?

  • @chichangwu

    @chichangwu

    10 ай бұрын

    @@boas_ de conditionering is dat jij nog altijd denkt dat usa moralistisch superieur is, terwijl zij juist de oorzaak zijn van alle conflict en ellende

  • @AartjanDejong
    @AartjanDejong10 ай бұрын

    goed en erg leerzaam ik geef een 10 ga zo door

  • @rosanijbroek7328
    @rosanijbroek732810 ай бұрын

    Nederland en de andere landen moeten zich inderdaad meer van China s producten onthouden, misschien overgaan op de Indiase/Afrikaanse markt...maar nog beter ...zich meer op Europese produkten orienteren ....er is veel know how, expertise en de kwaliteit is beter!!!! Dat is veel beter dan het goedkopere met minder kwaliteit...veeel reclylen (plastic en gewoon restafval). Ik wens het vriendelijk, trotse en het intelligente volk van Taiwan...heeel veeel wijsheid, energie en sterkte toe!!! Ook de Chineze bevolking want zij willen...OOK GEEN OORLOG! Moge Gods Heilige Zegeningen over hun heen dwarrelen ..

  • @marcofraanje422
    @marcofraanje4229 ай бұрын

    Mooi uitgelegd 🤔 .te veel afhankelijk zijn van andere landen is een verkeerde ontwikkeling 😅 .oorlog alleen maar verliezers 😅

  • @Snowwie88
    @Snowwie8810 ай бұрын

    "megagrote China", terwijl 3/4 van het land compleet dor en droog is en het gros van de bevolking langs de Oostkust woont. Rusland IS nog groter, oh wacht, maar ze hebben maar 10% of zo van China's bevolking. Land 'grootte' zegt niet altijd alles.

  • @rubenverheij4770

    @rubenverheij4770

    10 ай бұрын

    India heeft grootste volk (tegenwoordig). Grotere bevolking dan China. En Afrika jongste bevolking.

  • @bjornschmitz3156
    @bjornschmitz31567 ай бұрын

    Onze afhankelijkheid van China kan dan zelfs mensenlevens gaan kosten hier aangezien we voor de medicijnen zogoed als geheel afhankelijk zijn van China, als dat stopt zonder backup…

  • @utilitymonster8267
    @utilitymonster826710 ай бұрын

    De onafhankelijkheid van Taiwan is belangrijk voor ons, omdat het nut heeft. De onafhankelijkheid van Palestina niet, omdat het geen nut heeft. Ik heb medelijden met alle mensen die oprecht geloven dat Westerse landen geven om de autonomie van volken.

  • @janjansen7983

    @janjansen7983

    10 ай бұрын

    Niet zo zielig doen, je kan niet de hele wereld steunen. Uiteindelijk gaat eigen belang voor andermans belang. Jij geeft toch ook meer om het één dan om het ander?

  • @potelbat

    @potelbat

    10 ай бұрын

    Dankjewel, eens. Ben blij dat ik hier niet alleen in sta. Taiwan is mooi voor de toekomst, als eerste obstakel tussen china en de US. Ook met Taiwan erbij zou china's maritieme claim enorm veel groter zijn 😅

  • @potelbat

    @potelbat

    10 ай бұрын

    ​@@janjansen7983waarom zouden we dan een wereldoorlog laten uitbreken als gevolg van het innemen van een eiland? Taiwanezen zijn Chinezen, de Chinezen zijn nationalisten. Nationalisten willen liever geen oorlog tegen hun eigen volk. 🎉🎉

  • @potelbat

    @potelbat

    10 ай бұрын

    ​@@janjansen7983 zodra de US taiwan niet meer militaristich steunt zal er een vredige inname zijn. Zo ook met Afghanistan 😅 Geen oorlog, wel een nieuw beleid... Al heb ik niks goeds te zeggen voor het bewind van de taliban

  • @utilitymonster8267

    @utilitymonster8267

    10 ай бұрын

    @@janjansen7983 Je denkt dat dat het simpelweg is? Prioriteiten die toevallig gesteld worden? Dat verklaart vast ook waarom Westerse landen de ene democratie vernietigen en de ander juist liefhebben? Je moet wel enorm naïef zijn als je denkt dat het iets te maken heeft met oprechtheid. Als Taiwan een dictatuur was hadden we het even hard gesteund; dat is niet een hypothetisch. Het was een dictatuur en toen steunden we het ook.

  • @Guironey
    @Guironey10 ай бұрын

    Voortreffelijk uitgelegd. Als je het leest snap je er geen bal van.... tot je deze video... begrijp je het volledig in nog geen 13 min.... LOVE!

  • @GreasyTrout
    @GreasyTrout10 ай бұрын

    Ik zeg het al jaren: Die handel met china streng verminderen en af bouwen. Wij kunnen HEEL goed met minder luxe en goedkope troep overleven. Wij zijn immers vindingrijk nederland. Fijn dat mijn mening nu gedeeld word met mensen uit de hoge school 😂

  • @fuglymug2709

    @fuglymug2709

    9 ай бұрын

    wij kunnen heel goed met minder luxe and goedkope troep, daarom kopen wij ook dingen uit china....

  • @danielwu1157

    @danielwu1157

    4 ай бұрын

    The product made in Netherland is also trash, such as the kettle brand dopper, really bad. Interestingly, some products made in China that end up in the Netherlands are not even popular among us Chinese. The reason is that the high-quality products from reliable Chinese supply chains are usually under the control of Chinese brands. On the other hand, the lower quality ones get sold to European brands trying to cut costs, and then you end up buying them in Europe. That's why it seems like everything you get here is rubbish. If you're looking for good products, maybe consider checking out China instead.

  • @dvvws
    @dvvws10 ай бұрын

    Dit kregen we vroeger al op het voortgezet onderwijs uitgelegd. Moet hier tegenwoordig de Universiteit voor uitrukken?

  • @bram9498
    @bram94989 ай бұрын

    we zijn helemaal niet economisch afhankelijk van china, gewoon omdat zij veel troep verkopen die we eigelijk in het echte leven niet eens nodig hebben.

  • @alfonsmelenhorst9672
    @alfonsmelenhorst967210 ай бұрын

    Hoe zit het dan met Hawaii? Op Hawaii woonde nog geen Amerikanen voordat ze dat land anexeerden. In zowel China als op Taiwan wonen Chinezen. Die zouden eerder bij elkaar horen.

  • @fredjansen2659

    @fredjansen2659

    9 ай бұрын

    dus amerika hoort bij engeland?

  • @catharinuslahaise4627
    @catharinuslahaise462710 ай бұрын

    niet mee bemoeien...is dat ook een optie??

  • @ajaxsuperamsterdam
    @ajaxsuperamsterdam9 ай бұрын

    alsof overal oorlog maken een oplossing is gewoon triest dit🤷🏽‍♂️

  • @ads8725
    @ads872510 ай бұрын

    Ongepast om in dit kader het land Tibet NIET te benoemen en te niet laten zien in het overzicht plaatje over de geschiedenis van China, voordat zij veranderede naar een dictatuur. TIBET was tot 1950 een eigen land, en dit gaat ook gebeuren met Taiwan als wij nu al de geschiedenis met Tibet zijn vergeten.

  • @Peter-vf3dl
    @Peter-vf3dl10 ай бұрын

    I think you could have noticed two more things which are quite relevant: a) Taiwan had never belonged to the PRoC before 1949. It would not be a "unification" since modern (1949) continental China could never claim or conquer the island as an integral part of its territory before Taiwan had declared its own regime/sovereignity. An invasion would be clean cut land grab of a de facto foreign country. The whole unification argument is solely an ideological endeavor. If you go even deeper beyond that level, it is quite interesting for this matter that the indigious Taiwanese population had been forgotten entirely. The "nationalists" had been invaders as well after all. b) The are substantial economic and maritime law related reasons - claim of the Strait of Taiwan - behind that looming conflict.

  • @Fred-cr1kv
    @Fred-cr1kv3 ай бұрын

    Angst prediken. Ga toch lekker leven. Genieten van de mensen en van de natuur. ❤️

  • @joshparadox9143
    @joshparadox914310 ай бұрын

    Zo vroeg aan het werk op een Zondag ochtend ! Respect UVN !!

  • @CoenM33

    @CoenM33

    10 ай бұрын

    Het is godslastering en betekent de brandstapel.

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    Dan hoor je in de kerk te zitten.....🙄

  • @MsSjaakvaak
    @MsSjaakvaak10 ай бұрын

    Of is het Amerika dat dit conflict escaleert?

  • @japiooo3922

    @japiooo3922

    10 ай бұрын

    Dat denk ik niet, want daar wint Amerika niks mee. Wel denk ik dat Amerika hun tanden moeten laten zien om aan te tonen dat het menens is met het supporten van Taiwan.

  • @GerardBoer

    @GerardBoer

    10 ай бұрын

    Ja

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    @@japiooo3922 Het Amerikaanse volk niet, maar hoe zit het met de deep state?

  • @degeweldigekaas
    @degeweldigekaas10 ай бұрын

    Oké, ik maak me zorgen. Wat nu? Wat kan ik specifiek doen om iets te voorkomen?

  • @kareldekale4987

    @kareldekale4987

    10 ай бұрын

    Voorkomen niet, wel rekening houden, dat supermarkten op een gegeven moment leeg zijn.

  • @CasperWits

    @CasperWits

    10 ай бұрын

    Mijns inziens moeten we vooral inzetten op minder economisch afhankelijk worden van China, en het zoveel mogelijk de banden aanhalen met Taiwan. Dus politici steunen die dit voorstellen...

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    Zo min mogelijk “made in china” kopen, af en toe naar Taiwan op vakantie gaan. China krimpt toch en zal over niet al te lang niet veel meer voorstellen

  • @Fluffy-Fluffy

    @Fluffy-Fluffy

    10 ай бұрын

    ​@@kareldekale4987en apotheken....

  • @stijn2418

    @stijn2418

    10 ай бұрын

    Kratje pils halen en lam zuipen

  • @chrisvanoosten3233
    @chrisvanoosten323310 ай бұрын

    Waarom werd dit gepresenteerd op een naargeestige plek? Ipv in een studio

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    Psyop

  • @superleipoman
    @superleipoman7 ай бұрын

    Universiteit? Dit lijkt het jeugdjournaal wel man.

  • @NexuJin
    @NexuJin10 ай бұрын

    Jullie melden wel de westen in het mogelijke conflict. Maar hoe zit het dan met Noord-Korea en Zuid-Korea & Japan als er daadwerkelijk een militair conflict uitbreek tussen China en Taiwan. Eerder dit jaar las ik dat NK nu ICBM hebben dat Guam kon bereiken, en dat de Noord Koreanen plannen hebben voor diverse doelen. Andersom, kan dat conflict invloed hebben op de conflict tussen China en Taiwan. Ik zou daar graag een vervolg filmpje over willen zien.

  • @ivos7992

    @ivos7992

    10 ай бұрын

    kzread.info/dash/bejne/o2Gbm7SyetCfqZs.html

  • @jdnnddjd3948

    @jdnnddjd3948

    9 ай бұрын

    Geen zorgen, de vs heeft ook icbms op okinawa

  • @dannygeuens8570
    @dannygeuens857010 ай бұрын

    Wie het nu nog niet door heeft zal het nooit doorhebben! Ww3 is gestart 24 februari 2022!.

  • @laurensvels3732
    @laurensvels37324 ай бұрын

    ik Vond Het Zeer Goed En Duidelijk Uitgelegd Ik Heb zelf een Verstandelijke Beperking Ik Kon Het zelfs Nog Goed Volgen En Begrijpen 👍

  • @renewestern00
    @renewestern009 ай бұрын

    Van alle zorgen die we al hebben kan deze er ook nog wel bij🙏

  • @Reviveon-music
    @Reviveon-music10 ай бұрын

    Pfff ik wist wel in zekere zin van deze hele situatie, maar dat dit toekomst scenario zo dichtbij komt is wel beangstigend. En wat kunnen wij in Nederland doen om hierop te anticiperen? Extra spaarrekening aanvragen dan maar?

  • @rzgaming185

    @rzgaming185

    10 ай бұрын

    Extra spaarrekening in je onderbroek of sok

  • @mankepoot

    @mankepoot

    10 ай бұрын

    Goud, diamanten en Chineze producten boycotten...

  • @Reviveon-music

    @Reviveon-music

    10 ай бұрын

    @@rzgaming185 dat werkt best contra met bakken inflatie zoals we afgelopen jaar hebben gemerkt.

  • @dutchuniverse

    @dutchuniverse

    10 ай бұрын

    Zo min mogelijk Chineze producten kopen en af en toe naar Taiwan op vakantie gaan😅

  • @kareldekale4987

    @kareldekale4987

    10 ай бұрын

    @@Reviveon-music Dat is het financiele systeem van het westen.

  • @jurgen88krawinkel
    @jurgen88krawinkel10 ай бұрын

    Dat zeg ik al jaren dat we ons minder afhankelijk moeten maken van andere landen en terug meer dingen zelf moeten gaan produceren!

  • @Fastbikkel

    @Fastbikkel

    10 ай бұрын

    Voor NL wordt dat dan zeer beperkt. Ik kan er overigens mee leven hoor, geen bananen meer e.d. Ook op het gebied van klimaat zou dit veel beter zijn om die vrachtstromen flink in te perken.

  • @robertvermeer5951

    @robertvermeer5951

    10 ай бұрын

    Dus gaan we onze boeren maar wegwerken onder het mom van een fictief stikstof probleem. Ik vraag me soms af waar wij eigenlijk bestuurders voor hebben..

  • @Fastbikkel

    @Fastbikkel

    10 ай бұрын

    @@robertvermeer5951 " fictief stikstof probleem" Praten buiten context gaat ons niet verder helpen. NEgeren van feiten ook niet.

  • @robertvermeer5951

    @robertvermeer5951

    10 ай бұрын

    @@Fastbikkel Welke feiten?

  • @TheConfederate1863

    @TheConfederate1863

    10 ай бұрын

    Dat beaam ik, dat zegt Jürgen al jaren !

  • @antonzwaanenburg7445
    @antonzwaanenburg744510 ай бұрын

    Was Taiwan zelfstandig ten tijde van het keizerrijk of was het toen een onderdeel van het keizerrijk?

  • @user-co1bc7ro7l

    @user-co1bc7ro7l

    10 ай бұрын

    Taiwan is het enige dat over is van het Chinese rijk

  • @CasperWits

    @CasperWits

    10 ай бұрын

    Taiwan is ingelijfd door de Qing Dynasty in 1683 en was dus vanaf dat moment deel vh keizerrijk, maar werd een Japanse kolonie in 1895, en bleef dat tot 1945. Toen werd het deel van de Republiek China.

  • @japiooo3922

    @japiooo3922

    10 ай бұрын

    Dat was een onderdeel van het keizerrijk.

  • @x_Dude1

    @x_Dude1

    9 ай бұрын

    nl.wikipedia.org/wiki/Taiwan#Geschiedenis

  • @jorgelouis709
    @jorgelouis70910 ай бұрын

    Krijg je van kolonisatie en neo kolonisatie historisch hoort het bij China de Wadden horen historisch toch ook bij Nederland 😂Malvinas horen ook bij Argentinië en Latijns Amerika. Geografisch zouden Aruba en Curaçao bij Venezuela 🇻🇪 horen daarom wordt Curaçao nooit onafhankelijk net als Aruba het zijn Hollandse slaven eilanden.

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    En wij zijn slaven van Europa, de illuminatie ten top.

  • @fredjansen2659

    @fredjansen2659

    9 ай бұрын

    curacao is zelfstandig sinds 2010 gekkie, daar hebben ze zelf democratich voor gekozen.

  • @snorlax905
    @snorlax90510 ай бұрын

    Bedankt voor deze video.

  • @TerryLestrange
    @TerryLestrange10 ай бұрын

    Het is ook niet veel langer houdbaar denk ik.

  • @kc1425
    @kc14259 ай бұрын

    Als de Nuke die mij wegmaait ook Rutte meemaait ,heb ik er wel vrede mee

  • @marchuybrechts2959
    @marchuybrechts29599 ай бұрын

    Of niet. En ik heb evenveel kans als u, maar ben niet zo'n angsthaas. Het is tegenwoordig toch zo "in" om de mensen angst aan te jagen

  • @Stuntertju
    @Stuntertju10 ай бұрын

    Maar dan is China toch net zo goed een deel van Taiwan, als Taiwan een deel van China is?

  • @jimmyremmers3861
    @jimmyremmers38618 ай бұрын

    Een megastap nu met de Brics in de verkeerde richting !!!

  • @marcheiligers4409
    @marcheiligers44098 ай бұрын

    Minder goedkope meer, meer en meer misschien niet meer ook voor ons milieu;)

  • @Hippiehansie
    @Hippiehansie10 ай бұрын

    Dat Roep ik ook al een hele tijd ! Ik heb jaren bij defensie gewerkt en dan voel je zoiets aan komen ! Maarja mensen zeggen dat ik gek ben . We zullen zien

  • @bitmaster2000
    @bitmaster200010 ай бұрын

    Overdreven clickbait titel, valt me tegen van jullie.

  • @marcheiligers4409
    @marcheiligers44098 ай бұрын

    Ik hoop dat Nederland eindelijk investeert …….. si vis bacem, para bellum……Plato;)

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet81785 ай бұрын

    Dank u

  • @dumpidump8540
    @dumpidump85409 ай бұрын

    Duch company ASML, the world’s only producer of machines that use extreme ultraviolet lithography to make advanced semiconductor chips. The Dutch government has prohibited the Veldhoven-based company from exporting some of its machines to China since 2019. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) is the largest manufacturer of semiconductor chips. TSM makes around 90% of advanced chips produced globally. TSM also controls more than half of the global semiconductor foundry market, by revenue. It doesn’t take a genius to find out (some of) the real reasons behind it.

  • @stephanieverhoeven5023
    @stephanieverhoeven50239 ай бұрын

    Onzin! God laat dit niet gebeuren! 🙏❤

  • @maartencdegroot6968

    @maartencdegroot6968

    9 ай бұрын

    dan zou je meschien de bible nog maar eens door lezen volgens mij is deze wereld van satan of waar hebben ze die gedumpt ?

  • @SerpentNED
    @SerpentNED10 ай бұрын

    Ik volg al een tijd een aantal andere mensen op YT die ook dit scenario bespreken, vind het ook raar dat dit niet meer publiekelijk wordt besproken hier in NL... Eerst corona, nu de oorlog UA-RU en straks de mogelijke oorlog tussen China en China. Ondertussen heeft west Europa flink zitten beknibbelen op de krijgsmacht. Dit voelt bijna als het begin van WO2. History does not repeat itself, but it does often rhyme..

  • @chichangwu

    @chichangwu

    10 ай бұрын

    amerika's business model is om oorlog en conflicten te creëren, daarmee verdienen ze als land het meest, daarom willen ze juist oorlog

  • @marchiano5933

    @marchiano5933

    10 ай бұрын

    Welke bronnen zijn nog meer goed om te checken?

  • @harriehoutman5154

    @harriehoutman5154

    10 ай бұрын

    Crises worden door de geschiedenis heen bewust gecreëerd, ten tijde van angst, armoede, schaarste en onzekerheid zijn mensen gemakkelijk te manipuleren in een nieuw systeem/ideologie (globalisme). Niet in mee gaan.

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    In gewoon Nederlands: een rasecht complot (t bedrijfsleven en de politiek zit vol complotten).

  • @Felix-mm6cu
    @Felix-mm6cu10 ай бұрын

    Te kinderlijk en in beste geval jeugdjournaal niveau

  • @Tmwister_HyT
    @Tmwister_HyT10 ай бұрын

    Zeer knap uitgelegd in 10 minuten. Super beknopt en overzichtelijk, duidelijk, realisaties en heel feitelijk. Echt een zeer goede video!

  • @teoveerman2752
    @teoveerman275210 ай бұрын

    Het einde komt steeds dichter bij.

  • @zenokarlsbach4292

    @zenokarlsbach4292

    10 ай бұрын

    Het is compleet bullshit wat we hier en daar voorgeschoteld krijgen. That simple.

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    ....zoals de bijbel zegt.....

  • @thegospelmessenger1corinth634

    @thegospelmessenger1corinth634

    10 ай бұрын

    Graag deel ik met u het evangelie van redding in de dispensatie van God Zijn genade. “Genade kan gedefinieerd worden als de onverdiende gunst van God voor mensen die Zijn veroordeling verdienen.” God rekent ons geen zonden aan omdat er al voor betaald is (elke zonde voor elke persoon). Christus werd gemaakt om de zonde van iedereen te zijn (2 Korintiërs 5:21). Volledige verzoening wordt echter pas bereikt als een individu zich "verzoent" met God (2 Korintiërs 5:20). Dit gebeurt door geloof in het evangelie van onze zaligheid. De hele mensheid is vergeven, maar niet iedereen gelooft het. Vergeven worden staat niet gelijk aan gered worden, redding komt door geloof. Redding wordt toegeëigend door geloof, vergeving van zonden NIET. Je zonden zijn vergeven, ongeacht je geloof. God had jouw geloof op Golgotha ​​niet nodig, Hij had alleen Zijn Zoon nodig. REDDING wordt alleen verkregen door op Christus te vertrouwen - via geloof in het woord van de waarheid (het evangelie van onze redding). Redding IS door werken, alleen niet die van onszelf. Het is niet uit onszelf, maar door de gave van Gods genade dat we gered worden. Bij het HOREN van het evangelie, als we het evangelie GELOVEN, worden we verzegeld met de heilige Geest van belofte tot de dag van verlossing (Efeziërs 1:13-14). Een verloren ziel kan alleen worden gered door erop te vertrouwen dat Christus alles heeft gedaan wat nodig is voor onze redding door middel van Zijn volbracht kruiswerk. Romeinen tot en met Filemon zijn de enige boeken in de bijbel die uitleg geven over redding voor vandaag. In die boeken vinden we dat redding alleen door geloof is, alleen in Christus, zonder-enige-werken-van-wat-van-aard-dan-ook. Christus stierf voor uw zonden en is opgestaan ​​voor uw rechtvaardiging (1 Korintiërs 15:1-4). Stel uw geloof in wat Hij deed in plaats van in wat u hebt gedaan, doet of gaat doen. Redding is niet vergeving krijgen van je zonden, het is geloven dat ze dat al zijn. (2 Korintiërs 5:19) Truth Time Radio, o.a te vinden op youtube en facebook is hier om u te helpen uw bijbel beter te begrijpen en uw geloof beter onder woorden te brengen aan anderen.

  • @RBoo7
    @RBoo79 ай бұрын

    Laat ze het zelf uitzoeken china en taiwan..eu en amerika bemoeien te veel..begin de problemen in je eigen land op te lossen 👍

  • @jdnnddjd3948

    @jdnnddjd3948

    9 ай бұрын

    Zie je china bemoeien in dingen zoals de door cia gepleegde coup de tat in peru?

  • @randomsam83
    @randomsam835 ай бұрын

    Het gaat ze allemaal om TSMC en niets anders...

  • @tinusplotseling4366
    @tinusplotseling436610 ай бұрын

    ¥€$ en wie is weer de dupe van het beleid van boven 🤷🏼

  • @abc_music4626
    @abc_music462610 ай бұрын

    Ook het programma trekt dus geen conclusie (onder druk van China naar ik aanneem )

  • @remcogossink6711
    @remcogossink67119 ай бұрын

    Mensen, dit hoort toch allang bekend te zijn als je op school hebt gezeten???

  • @herauthon
    @herauthon10 ай бұрын

    48-6 = wereldvrede voor 42 Miljard - valt wel mee dus :D

  • @dinandschouten
    @dinandschouten3 ай бұрын

    Ja dit gaat helemaal uit de hand lopen denk

  • @roys.1394
    @roys.13946 ай бұрын

    Die Eric ten Hag is echt van alle markten thuis zeg..

  • @jandeblaeij742
    @jandeblaeij74210 ай бұрын

    Dudelijk beeld geschets maar wat is het belang zijn we voor china of taiwan of volgen we alleen amerika net als in ukraine en de oorzaak van de oorlog daar Jammer dat jullie daar ook niet zon filmpje van gemaakt hebben.

  • @mr.wigglemunch3856
    @mr.wigglemunch385610 ай бұрын

    Even los van het feit dat je Taiwan progressief vind en daarom aan de macht moet blijven, snap ik China wel als zij zeggen dat Taiwan bij hun hoort, de oorlog is immers gewonnen. Ik snap alleen niet waarom ze zo lang gewacht hebben daarmee.

  • @fbi6482

    @fbi6482

    10 ай бұрын

    Dat wordt perfect uitgelegd, er waren telkens andere prioriteiten

  • @ChAmoDiKust
    @ChAmoDiKust10 ай бұрын

    Echt top uitgelegd zonder partijen kiezen prachtig iemand anders beeld zien soms dankjewel casper.

  • @staypositive8198
    @staypositive819810 ай бұрын

    aardapelen zijn groter dan rijstkorles

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    Ja, maar ze willen de boeren wegpesten, incl. landbouw....

  • @iandewarm
    @iandewarm10 ай бұрын

    Ik ben sowieso van mening dat we moeten stoppen met dingen als Aliexpress en Shein.

  • @EK0706
    @EK070610 ай бұрын

    En dat is precies waarom de inval door USSR in Oekraïne niet is veroordeeld.

  • @XXX-mp6qu

    @XXX-mp6qu

    10 ай бұрын

    We vergeten voor het gemak dat de usa heeft aan ge valen, Korea,VIetnam,IRak,AFganiestan,Cuba,enz.

  • @EK0706

    @EK0706

    10 ай бұрын

    @@XXX-mp6qu Nee hoor, niet vergeten.

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    Er valt niks te veroordelen. Donetsk, Krim, enz. zijn zelfstandige staten. In 2014 werd de democratisch verkozen president van Oekraine afgezet (met steun van de CIA).

  • @johanvanderneut6978
    @johanvanderneut69784 ай бұрын

    Is niet uitgekomen, bangmakerij, zijn de media goed in.

  • @lig85
    @lig8510 ай бұрын

    Al jaren bekend, neem alleen al de Boeken en geschriften van NOSTRADAMUS EN BABA VANGA. Maar ook de Bijbel.Maar toen werd er nog om gelachen.

  • @bpvadm

    @bpvadm

    10 ай бұрын

    In China worden christenen nog steeds vervolgd (met name in kleinere steden en dorpen). En nog maar niet te spreken over de babymoorden (velen noemen het abortus) en cameratoezicht.

  • @JwlSmeets
    @JwlSmeets10 ай бұрын

    De beschaving gaat weer in hoog tempo achteruit.

  • @fbi6482

    @fbi6482

    10 ай бұрын

    De mens is nou eenmaal een idioot. Soms denk ik bij mezelf, Zonder al die hopeloze oorlogen en de enorme hoeveelheden geld die dat gekost heeft, hadden we nu waarschijnlijk beschavingen kunnen hebben verspreid over meerdere planeten. We hadden zo geavanceerd kunnen zijn, maar tevergeefs.

  • @bertelenlieskedenboer6790
    @bertelenlieskedenboer679010 ай бұрын

    Kan Taiwan ook geen militair bondgenootschap met Japan ,Zuid korea,ea aangaan

  • @Hansjebiertje

    @Hansjebiertje

    9 ай бұрын

    Japan en zuid korea erkennen Taiwan niet. Als ze Taiwan zouden erkennen dan krijgen ze bonje met China. Er zijn maar weinig (misschien een stuk of 10?) landen in de wereld die Taiwan als onafhankelijk erkennen. Je kan alleen een militair bondgenootschap hebben als je ook daadwerkelijk dat land/entiteit als onafhankelijk beschouwd.

  • @gewoonjohan8116
    @gewoonjohan811610 ай бұрын

    Minder consumeren met zijn allen is ook een optie!

  • @daddyleon
    @daddyleon3 ай бұрын

    EnChina claimt heel Taiwan, ja. Taiwan claimt ook heel China. Maken we chips ergens anders en vinden we Taiwanezen net zo belangrijk als Gazanen, dan maakt een oorlog (blijkbaar) niet zo heel veel uit. Ik vind dit een belangrijk element om niet te vergeten.

  • @kareldekale4987

    @kareldekale4987

    12 күн бұрын

    Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee Wat is een etnocratie? De Israëlische actrice Rotem Sela werd beroemd om haar rol in de Israëlische romkomserie Beauty and the Baker, waarin zij een fotomodel en rijke erfgename speelt die een relatie aangaat met een bakker. Maar in maart 2019 was Sela ineens het middelpunt van een politieke discussie, toen ze op Instagram reageerde op badinerende opmerkingen van de Israëlische minister van Cultuur over Arabische burgers: ‘Wanneer zal iemand in deze regering het publiek vertellen dat Israël een land is van al zijn burgers?’ Premier Netanyahu antwoordde op hetzelfde medium dat hij de actrice toch moest corrigeren: ‘De natiestaat Israël is niet van al haar burgers, maar alleen van het Joodse volk.’ Kortom: de ene burger is de andere niet. Dat is in een notendop de definitie van een ‘etnocratie’. VOLGENS NETANYAHU IS ISRAËL ‘ALLEEN VAN HET JOODSE VOLK’ tweet dit In een etnocratie heerst een bepaalde groep mensen over de rest van de bevolking. Het onderscheid is soms gebaseerd op afkomst, soms op huidskleur, of op religie. Onderling kunnen deze staatsstructuren enorm van elkaar verschillen. Het was de Israëlische geograaf Oren Yiftachel die in de jaren 90 de politicologische theorie achter dit fenomeen begon te ontwikkelen. Volgens Yiftachel is zijn land veel te lang geframed als een democratische rechtsstaat. ‘Dat is feitelijk onjuist’, zegt de professor aan de Ben Gurion Universiteit van de Negev in 2022 daarover in een interview met de Middle East Monitor. ‘Er is geen gelijkwaardig burgerschap.’ Een veel accuratere omschrijving is volgens hem: een ‘etnocratie’. Zo uit je kritiek op Israël zónder jodenhaat In tegenstelling tot fascistische regimes, die gekenmerkt worden door extreem autoritair leiderschap, proberen etnocratieën zichzelf democratisch te legitimeren. Dat weerhoudt extreemrechts er niet van Israël te noemen als argument voor het streven naar etnische zuiverheid, want waarom zou dat in Israël wel mogen en elders niet? Die redenering kan heel goed samengaan met antisemitisme. Zo nam lijsttrekker van Forum voor Democratie Thierry Baudet het in 2021 op voor Israël, ‘die bloeiende etnostaat in het Midden-Oosten’ om een jaar later een klassieke antisemitische complottheorie te retweeten. ‘Etnocratie’ of ‘etnostaat’? In Yiftachels wetenschappelijke verhandelingen zul je het begrip ‘etnostaat’ niet tegenkomen, ook al wordt dat elders soms gebruikt als inwisselbaar met etnocratie, zoals dus door Baudet. De etnostaat is een fascistisch idee, uit extreemrechtse koker, en duidt op een land met alleen witte mensen. Volgens de witte supremacist Wilmot Robertson, die het begrip in 1993 introduceerde in zijn boek The Ethnostate, zou zo’n staat gevestigd moeten worden in Noord-Amerika of Europa. Is de Israëlische etnocratie uniek? Volgens Yiftachels definitie is een etnocratie dus een type regime dat zich hult in een laagje democratische vernis, waarin één etnische groep structureel de macht heeft, ondanks de aanwezigheid van andere groepen. Hoewel hij het concept ontwikkelde met Israël in gedachten, voldoen en voldeden ook andere landen aan deze definitie, van het door protestanten gedomineerde Noord-Ierland en Zuid-Afrika onder het witte apartheidsregime tot hedendaags India onder Hindoepartij BJP. Premier Narendra Modi van die partij regeert sinds 2014 en bevoordeelt Hindoes ten koste van andere bevolkingsgroepen, wat critici etnonationalisme noemen. Het moge duidelijk zijn: etnocratieën kunnen onderling nogal van elkaar verschillen. In sommige etnocratieën ligt de discriminatie letterlijk vast in de wet. Dat was bijvoorbeeld het geval in Zuid-Afrika tussen 1948 en begin jaren 90, waar rassensegregatie het officiële systeem was. Afgelopen oktober legde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in een toespraak op een vredesconferentie in Caïro een verband tussen die periode van apartheid in zijn land en de situatie in Israël: ‘Als Zuid-Afrikanen kunnen we ons inleven in wat er met de Palestijnen gebeurt.’ IN DE ISRAËLISCHE WET STAAT ZWART OP WIT DAT NIET ALLE BURGERS VAN ISRAËL GELIJKE RECHTEN GENIETEN tweet dit Ook Amnesty International en Human Rights Watch beschuldigen Israël ervan apartheid te bedrijven, wat een misdaad tegen de menselijkheid is. Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beschuldigingen van de twee mensenrechtenorganisaties respectievelijk ‘antisemitisch’ en ‘verzonnen en zowel belachelijk als vals’. Maar critici wijzen op de Israëlische Wet op de Natiestaat, waarin te lezen is dat alleen Joden recht hebben op nationale zelfbeschikking. Sinds de Knesset, het Israëlische parlement, in 2018 instemde met die controversiële wet, staat zwart op wit dat niet alle burgers van Israël gelijke rechten genieten. Waarom het ene bloedbad een genocide heet, en het andere een 'kwestie' Zuid-Afrika zette de presidentiële woorden van solidariteit met de Palestijnen om in daden en diende in december een zaak in tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, met de beschuldiging dat Israël genocidale handelingen uitvoert in de Gazastrook. Het zal jaren duren voordat het tot een uitspraak komt, maar het is niet voor het eerst dat critici Israël van zoiets betichten. Leidt etnocratie altijd tot etnische zuivering? De vraag of Israël genocide probeert te plegen op de Palestijnen leeft al lang. In zijn boek Ten Myths About Israel (2017) noemt de Israëlische historicus Ilan Pappe genocide, oftewel volkerenmoord, ‘de enige accurate manier om te beschrijven wat het Israëlische leger sinds 2006 uitvoert in de Gazastrook’. Hij verwijst de Israëlische bewering dat de acties deel uitmaken van een zelfverdedigingsoorlog tegen terreur naar het rijk der fabelen. Volgens hem is het doel van de staat Israël vanaf het begin geweest de Arabische bewoners uit het land te verdrijven. ‘Etnische zuivering is al een realiteit voor de Palestijnen sinds 1948’, verklaarde ook Speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden Francesca Albanese onlangs in een interview met De Standaard, verwijzend naar het jaar waarin de staat Israël werd afgekondigd en bijna de helft van de Palestijnse bevolking werd verdreven, het land ontvluchtte of werd vermoord. VOORMALIGE KOLONIES WAREN ETNOCRATIEËN AVANT LA LETTRE: KOLONISATORS SPANDEN BEVOLKINGSGROEPEN VOOR HUN KARRETJE tweet dit Toch zijn etnische zuiveringen en volkerenmoord niet altijd de uitkomst van etnocratische regimes, schreven onderzoekers James Goodman en James Anderson in 2016 over het fenomeen. In sommige gevallen hebben de machthebbers de onderdrukten te hard nodig. Zo was het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime een dictatuur van een witte minderheid die voor arbeidskracht afhankelijk was van de Zwarte bevolking. En andere regimes beginnen weliswaar niet met genocidale bedoelingen, maar verzandden er wel in, voeren de onderzoekers aan, zoals de Turkse democratische hervormingsbeweging begin vorige eeuw, die uitmondde in de massamoord op de Armeense minderheid in Anatolië. Wat heeft etnocratie met kolonialisme te maken? Menig etnocratisch regime is te herleiden tot voormalige koloniën - een soort etnocratieën avant la lettre omdat de bezettende macht per definitie in de minderheid was. Vaak spande de kolonisator een bevolkingsgroep voor zijn karretje en gaf ze privileges en bestuurlijke posities. Daardoor ontstonden spanningen die tot ná de onafhankelijkheid zouden doorwerken. Zo heeft de achtergestelde positie van de Tamil minderheid in postkoloniaal Sri Lanka onder andere zijn oorsprong in de bevoorrechte positie die de Tamils hadden onder Brits bewind, wat onder de Sinhalese meerderheid afgunst opriep. Wie profiteert van een bezet Palestina? Ook Israël heeft een koloniale historie: voordat de staat Israël werd uitgeroepen, stond Palestina onder Brits mandaat. Vanaf het eind van de negentiende eeuw trokken veel Oost-Europese Joden naar Palestina, op de vlucht voor de pogroms in Oost-Europa. De Britten beloofden hun een veilig thuis in Palestina - zonder noemenswaardig overleg met de overgrote Arabische meerderheid van de bevolking. ‘Het is bijna wonderbaarlijk dat Israël, ondanks de jaren van militaire bezetting, nooit geïdentificeerd wordt met kolonialisme of koloniale praktijken’, schreef de beroemde Palestijns-Amerikaanse academicus Edward Said in 2007. ALLE ETNOCRATIEËN ZIJN ‘WANKEL EN GEDOEMD TE MISLUKKEN’ tweet dit Een ding hebben alle etnocratieën gemeen, aldus bedenker van het concept Oren Yiftachel: het zijn stuk voor stuk instabiele samenlevingen. ‘Inherent wankel en gedoemd te mislukken’ noemt hij ze in de eerdergenoemde bundel over etnocratie. Om er een waarschuwing aan toe te voegen aan wie zichzelf in een gevestigde democratie waant: afglijden tot een etnocratie gaat sneller dan je denkt. ‘Israël/Palestina is geen uitzondering, maar eerder een uitvergroting van een proces dat ook elders speelt.’ Yiftachel signaleert hoe in westerse democratieën verschillen beginnen te ontstaan tussen de rechten van ‘veteranen’ en ‘nieuwkomers’ (migranten), waarbij tweederangsburgers worden gecreëerd: ‘De recente voorbeelden van de Brexit en de opkomst van Donald Trump in de VS zijn duidelijke illustraties dat zelfs in de meest liberale kapitalistische samenlevingen etnocratische overwegingen stevig op de agenda staan.’ Yiftachel schreef dit in 2016. Had hij toen de titel van het verkiezingsprogramma van de PVV in 2023 geweten (‘Nederlanders weer op 1’), dan had hij die wellicht aan zijn rijtje willen toevoegen.

  • @hansrijke8477
    @hansrijke84775 ай бұрын

    Democratie zegt hij geld geld en nog eens geld wij moeten Amerika de wacht aanzeggen !

  • @stefvb2032
    @stefvb203210 ай бұрын

    Follow the money is ook hier weer van toepassing…ook ieder die hier ‘hoopt’ zijn of haar voordeel uit te halen…

  • @jer3870
    @jer38709 ай бұрын

    Er is genoeg tijd geweest om alle slimme koppen en hardwerkende medewerkers te verhuizen naar eigen land, inclusief de belangrijke apparatuur, machines en andere benodigheden die een bedrijf tot een goed werkende machine maken. Zonder deze middelen is taiwan gewoon een eiland zonder belangrijke grondstoffen. Kortom ..take your stuff out and let them have it.

  • @futbolita89742
    @futbolita897429 ай бұрын

    alles draait om....

  • @ffbossy
    @ffbossy10 ай бұрын

    En Engeland is van Luxemburg😮

  • @MrSupersunbeam
    @MrSupersunbeam10 ай бұрын

    Wat is de rol vd VS hierin?

  • @metalvideos1961

    @metalvideos1961

    10 ай бұрын

    zij provoceren deze oorlog wat denk jij dan. zij hebben letterlijk 313 militaire basissen om china heen staan. als er WW3 uit brengt kan je amerika de schuld er van geven

  • @robbertroomer6705

    @robbertroomer6705

    10 ай бұрын

    Murica f... Yeah! World Police! Die film moet ie kijken, dan snap je het😂

  • @yoram1979
    @yoram19799 ай бұрын

    De derde Wereldoorlog is dus nog niet in ‘gul swing’ (omdat China nog niet Taiwan heeft, zo zal tegen het einde van deze periode Amerika ook Cuba gewoon gaan innemen, gewoon omdat dat nou eenmaal het beste schikt !!!!) en zo gaan die dingen.

  • @wildanimalsandnaturephotog8776
    @wildanimalsandnaturephotog877610 ай бұрын

    ***EN MAAR ANGST ZAAIEN.*** Mensen, als het waar is, kunnen wij er niks aan veranderen. Leef uw leven. Zo lang de mensheid bestaat is er in vele landen oorlog geweest. Continu. ***Toen was er geen sociale media en maakte u zich nergens druk om.*** Het was allemaal de ver van uw bed show. Laat dat nu ook zo zijn. ***Dood gaan we allemaal. Maak wat moois van uw leven en laat u niet gek maken*** 💞🤣🥰🦋🌴🍀🍅🍧🍹🍺 ***LEEF***

  • @x_Dude1
    @x_Dude19 ай бұрын

    Als ze het eiland met geweld aanvallen - eerste intentie zichtbaar - alle mensen van het eiland af - verschroeide aarde.

  • @marcharsveld2914
    @marcharsveld291410 ай бұрын

    De universiteit van Nederland? Hubris is het! Lama zitten die wijsheid, ik gebruik mijn eigen hersenen wel.

  • @Michplay
    @Michplay10 ай бұрын

    Het westen had nooit zaken moeten doen met China. de reden dat er nu zoveel geld in omloop is in China is te danken aan alle westerse bedrijven die zich daar lekker goedkoop hebben lopen vestigen want ja China had zulke lage salarissen om te betalen aan hun werkpaarden,.

  • @jdnnddjd3948

    @jdnnddjd3948

    9 ай бұрын

    Chinese opium war has left the chat..

  • @crispyri
    @crispyri10 ай бұрын

    It's crazy why do they need more land.

  • @wouldiwas8520

    @wouldiwas8520

    10 ай бұрын

    It means you don't understand this matter when you ask this question

  • @henkie7607

    @henkie7607

    9 ай бұрын

    @gerard4578: dan mogen onze fijne overheid en de linkse schapen wel erg oppassen dat ze niet gepakt worden.

  • @joopdevries8762
    @joopdevries876210 ай бұрын

    Belangrijk is te weten hoorde Taiwan voor 1949 bij China

  • @japiooo3922

    @japiooo3922

    10 ай бұрын

    Ja, het eiland Formosa (Taiwan) hoorde bij China.

  • @Spritetm

    @Spritetm

    10 ай бұрын

    Of hoort China voor 1949 bij Taiwan?

  • @jingle1161

    @jingle1161

    10 ай бұрын

    Ja en? Taiwan is een overblijfsel van de Chinese burgeroorlog. Een deel van de chinezen heeft ervoor gekozen om zich terug te trekken op een eiland en niet verder te leven onder de terreur van Mao.

  • @metalvideos1961

    @metalvideos1961

    10 ай бұрын

    nooi van Formosa gehoord? Nederland heeft letterlijk een Key rol gespeeld in het opzetten van Taiwan. lees eens feiten implaats van domme vragen stellen

  • @user-qk7oy2lm6d
    @user-qk7oy2lm6d6 ай бұрын

    Geopoltics 2023, het houdt maar niet op

  • @illusionnl9237
    @illusionnl923710 ай бұрын

    niks nieuws....dit weet men al vele maanden