De Koppeling stopt met vestiging gesloten jeugdzorg

De Koppeling in Zuidoost gaat per juni volgend jaar dicht. De jongeren, die hier achter gesloten deuren verblijven en behandeld worden vanwege ernstige gedragsproblemen, verhuizen naar vijf kleinschalige groepen in verschillende woonwijken in de stad. De Koppeling staat niet meer achter de grootschaligheid van de instelling en werkt toe aan meer open woonvormen. Eind 2019 sloot de instelling als eerste van Nederland ook al hun isoleercellen.
Afgelopen jaar werden jaarlijks tientallen jongeren tussen de 12 en 18 jaar in de gesloten jeugdzorginstelling De Koppeling in Zuidoost geplaatst. Het enige gesloten behandelcentrum voor jongeren in Amsterdam. Jongeren , met complexe gedragsproblemen, zoals zware depressies, suicidaal gedrag, en agressieproblemen. Ook slachtoffers van loverboys verblijven hier. De jongeren worden hier opgenomen door tussenkomst van een kinderrechter. Van de 1800 kinderen die elk jaar uit huis geplaatst worden in de stad, krijgen zo'n 150 Amsterdamse kinderen een gesloten opname. De Koppeling is de e
Eén van hen is de 17-jarige Tom. Hij verbleef vanaf oktober vorig jaar 11 maanden in De Koppeling omdat hij 'op verschillende vlakken in zijn leven vastliep'. Tom zat op een gesloten groep met 9 jongeren en kwam overdag ook in aanraking met tientallen andere jongeren in het gebouw. "Ik moest me altijd groter voor dan ik was om een beetje status te hebben. "Dat was stressvol, aan het eind van de dag stortte ik helemaal in omdat ik moe was."
Dat De Koppeling op een gevangenis lijkt is niet zo verwonderlijk. Dat was het tot 2007 ook. Tot die tijd verbleven kinderen met psychiatrische en gedragsproblemen namelijk in jeugdgevangenissen. "Omdat men er geen raad mee wist", zegt hoogleraar Peer van der Helm die in 2011 aan de UvA promoveerde op gesloten jeugdzorg en daar nog steeds onderzoek naar doet. "Er is toen een verkeerde afslag genomen, door kinderen met deze problemen. Die moet je niet opsluiten. Uit jarenlang onderzoek weten we dat kinderen hier depressief van worden. Regelmatig plegen kinderen ook zelfmoord omdat ze geen uitweg meer zien."
De grootschaligheid in combinatie met de repressieve aanpak ligt al jaren onder vuur. Zo ook het gebruik van isoleercellen. Die gebruikt De Koppeling vanaf medio 2018 al niet meer en sloot ze als eerste jeugdzorginstelling van Nederland definitief.
Ook uit hij kritiek op de Jeugdbescherming. "Die plaatst te snel en te vaak kinderen uit huis naar een gesloten instelling. Kinderen die daar soms helemaal niet thuishoren. "Jeugdbescherming weet niet wat ze met die kinderen aanmoeten en wil geen risico nemen. Ze denken dan: die kinderen zitten veilig achter de tralies, maar dat is dus helemaal niet waar. We zien dat kinderen daar vaak slechter uitkomen.
Frederique Coelman vond ook dat de zorg beter kon, toen ze als directeur aantrad in De Koppeling. Ze zag dagelijks dat de 64 kinderen van De Koppeling in te grote groepen zaten met te weinig begeleiders om genoeg aandacht te kunnen geven. Jongeren die elkaar beïnvloeden en met elkaars gedrag geconfronteerd werden. "Ik dacht: je zou veel meer liefdevoller zorg willen bieden, kleinschaliger en op maat voor ieder kind, dan het allemaal hetzelfde te laten zijn."
Het resulteerde in een aantal belangrijke veranderingen. Naast het sluiten van de isoleercellen Geen kind meer gesloten, is uiteindelijk het streven van Coelman. In de afgelopen jaren haalde ze een aantal tussendeuren van het slot en hoefden jongeren overdag niet meer op vaste momenten op hun afgesloten kamer te verblijven. Coelman: "De belanrgijkste verandering is dat we de omslag hebben gemaakt van zorg waar repressie voorop stond. Dus niet meer: "Als je nu niet doet wat ik zeg dan moet je naar je kamer", naar relationele liefdevolle zorg. Dus van machtsverhouding naar een meer gelijkwaardige relatie."
Om deze zorg te kunnen leveren gaat De Koppeling in juni van dit jaar sluiten. De locatie in Zuidoost wordt afgebouwd naar vijf kleinschalige groepen in een woonwijk met meestal 6 jongeren en twee begeleiders. Twee locaties zijn er al open. In één daarvan in een woonwijk in Duivendracht, woont Tom. "Ik heb hier meer rust en kan meer aan mezelf werken." Er is meer aandacht van de begeleiders in plaats van dat ze met allerlei akkefietjes bezig zijn." We hebben ook geen deur met zo'n raampje er in. Ik voel me beter dan op de Koppeling.



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Пікірлер: 26

  • @K.S863
    @K.S8637 ай бұрын

    Die "klik", ik weet precies wat je bedoelt, heb daar ook gezeten. Soms denk je eraan terug en besef je dat je gewoon PTSS heb gekregen door jeugdzorg

  • @Nahna96
    @Nahna966 ай бұрын

    Ziet er beter uit dan in de tijd toen ik heb er gezeten plus leefbaarder. Heb er 13 jaar geleden zeten 2 jaartjes me hele leven deraan

  • @rae.helder
    @rae.helder2 жыл бұрын

    Zolang er maar een ots ligt en pgb betaald word, zal de jeugdzorg niet veranderen.

  • @lennygames1004
    @lennygames10042 жыл бұрын

    Zelf ook gesloten gezeten het word alleen maar slechter de laaste jaren

  • @Edensnator

    @Edensnator

    2 жыл бұрын

    Wat had je gedaan?

  • @oneflewoverthecuckoosnest2823

    @oneflewoverthecuckoosnest2823

    2 жыл бұрын

    @@Edensnator Gameverslaving!

  • @robertolive2023
    @robertolive20232 жыл бұрын

    ik voelde me als 16 jarige al een experiment van de staat met 18 jaar zat ik in nieuw vossenveld in vught meervoudige kamer alles moeten zien nu maakt netflix series over me leven ;) ik stuurde vanuit nieuw vossenveld een zelf gemaakt masker naar me vader die die na zon 25 jaar nog steeds aan de muur heeft hangen(mask off) ik was toen heel iemand anders gemaakt door de jeugdzorg enz en was een beest tot ik zag dat dit een val(trap life) was en ik niet meer in die val van de staat trapte

  • @Hoodfame4L

    @Hoodfame4L

    Жыл бұрын

    Heb ze echt aangepakt !

  • @mariellanelson3414

    @mariellanelson3414

    Жыл бұрын

    ❤💪🏼💯

  • @robertolive2023
    @robertolive20232 жыл бұрын

    precies wat die vrouw zegt ga werken met een ervaringsdeskundige die al die nare dingen zelf heeft mee moeten maken want zo word je als niet wetende wijzer

  • @vergetenstad2466
    @vergetenstad24662 жыл бұрын

    Schakel cultuursecror, componisten, kunstenaars, muzikanten, filmmakers om kinderen workshops te geven zodat ze andere inzichten krijgen als "doelgroep van behandelingen beperkt van kinderrechten" aub...

  • @SwesselGaming
    @SwesselGaming Жыл бұрын

    Ik vindt dat het wel mee valt want ik heb er zelf ook gezeten daarom kan ik zeg dat het echt niet zo erge is want ik zet daar op mijn 13 dus wint wat zelf er wat wil maar ik zeg eerlijk dat het wel mee viel.

  • @Hoodfame4L
    @Hoodfame4L Жыл бұрын

    Zwaar misbruikt gemaakt van mij als 16 jarige tot 17 maar heb mooi goed groepsopstanden gezet en begeleiders weg gepest door de trauma die ze mij hebben gegeven als kind en nu nog als jong volwassen en ik heb mooi recht op mijn schadefonds van 5000 euro

  • @mariellanelson3414

    @mariellanelson3414

    Жыл бұрын

    Je hebt recht op zoveel meer!

  • @jolanday.jgroen-veerman9757
    @jolanday.jgroen-veerman9757 Жыл бұрын

    Het poortje in Groningen daar plaats jeugdzorg kinderen van 9

  • @user-ux1lo7uz6k

    @user-ux1lo7uz6k

    Жыл бұрын

    Wanneer zatje daar

  • @Tahmaysu

    @Tahmaysu

    2 ай бұрын

    Poortje in Groningen is al heel lang dicht voor het grootste gedeelte. De locatie wordt binnenkort ook gesloopt volgens mij.

  • @phoneexpert8144
    @phoneexpert814410 ай бұрын

    Ben zo tegen gesloten setting

  • @lucasleo5912
    @lucasleo5912 Жыл бұрын

    Voor 2000 deden ze dit ook

  • @repmen1300
    @repmen1300 Жыл бұрын

    Hodeee me kamer mann

  • @trey8350
    @trey8350 Жыл бұрын

    bijna onkopeling ik zit op ghandi

  • @Hoodfame4L

    @Hoodfame4L

    Жыл бұрын

    wtf bestaat het nogsteeds ik dacht dat het al weg was vanaf juli 2022

  • @patty4843

    @patty4843

    Жыл бұрын

    @@Hoodfame4L nee het gaat allemaal gewoon door. Heb laatst met ze gebeld, verhuizen naar een nieuw pand onder een nieuwe naam.