Kinderen uit huis plaatsen, kan dat menselijker?

Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 40 duizend kinderen uit huis geplaatst. In Amsterdam ging het vorig jaar om 1485 kinderen. Veel van hen, ervaren een uithuisplaatsing als traumatisch. Kan het ook anders? Kindvriendelijker? En hoe dan? AT5 en De Balie sprak de afgelopen maanden met jongeren, ouders, een gezinsmanager van Jeugdbescherming en de Kinderombudsman.
Dertien jaar oud was Robert, toen zijn leraar op het Orion college na school tegen hem zei dat hij niet meer terug naar huis mocht. "Ik moest heel erg huilen. Ik was er kapot van." Hij is nu 18 jaar en vele pleeggezinnen en instellingen verder. Aan zijn uithuisplaatsing ging veel huiselijk geweld vooraf. "Mijn moeder was agressief, ze schreeuwde en gooide dingen kapot en bedreigde mijn stiefvader met een mes." Op een avond loopt het zo uit de hand dat de buren de politie bellen en zijn moeder meenemen. Het gezin is dan al bekend bij jeugdbescherming. Robert zal nooit meer thuis wonen, net als zijn twee zusjes. Ze worden los van elkaar in pleeggezinnen en instellingen geplaatst. Het duurt weken voordat hij contact kan krijgen met zijn oudere zus en er gaan maanden overheen voordat hij zijn jongste zusje kan spreken. "Er werd mij niets uitgelegd en wist niet wat er zou gebeuren", vertelt Robert. "Ik had graag gewild dat Jeugdbescherming mij hierop had voorbereid."
De afgelopen maanden spraken AT5 en het team van De Balie/Live Journalism met jongeren die in het verleden uit huis werden geplaatst en met ouders. Ze ervaren de uithuisplaatsing veelal traumatisch en vinden dat ze niet goed gehoord of voorbereidt zijn door Jeugdbescherming. Vooral als er politiebegeleiding bij komt. Zo vertelt een moeder over de uithuisplaatsing van haar zoontje 6 maanden geleden: "Drie volle politieauto's waren aanwezig om mijn 7-jarige kind op te halen. Ze belden aan en riepen "Open de deur!". Ik werd op de bank geduwd en moest blijven zitten. Mijn kind was in zijn kamer. Drie mensen zijn naar boven gegaan om hem te halen. Hij begon natuurlijk te schreeuwen en te huilen en had amper kleren aan. Hij heeft zich vastgeklampt aan alle deurposten in huis, maar ze hebben hem weggetrokken uit mijn huis. Toen ze hem meenamen hielden ze zijn hoofd vast, zodat hij niet meer naar me kon kijken. De agenten zeiden tegen mij dat ze gewapend waren, als een soort van bedreiging. Ze waren agressief. Het was acht uur 's avonds. Er was niemand die me kon helpen. Ik wist ook niet waar hij heen gebracht zou worden."
"Het is echt het uiterste redmiddel", zegt gezinsmanager Ilona Smit van Jeugdbescherming. Ze heeft tien gezinnen onder haar hoede, komt bij hen thuis en overlegt met de hulpverleners. Als er sprake is van een uithuisplaatsing is Simons op de rechtbank aanwezig en bij de uithuisplaatsing zelf. Ook bezoekt ze de plekken waar de kinderen terechtkomen. "Elke uithuisplaatsing is een dilemma", zegt Simons uit. "Een uithuisplaatsing heeft enorm veel impact op kinderen en ouders. Maar als we niet uit huis plaatsen zijn er ook zorgen. Over de veiligheid van het kind bijvoorbeeld. Het is niet kiezen tussen goed of kwaad."



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Пікірлер: 66

  • @White1sox
    @White1sox2 жыл бұрын

    uit huis geplaats of ontvoerd ! bij mij het zelfde was 11 jaar toen ze me ophaalde alles omdat me moeder alchol dronk uit eindelijk waaren wij ik en me broers slechter af dan dat we thuis hadden gebleven . vrienden alles raakte je kwijt . dingen die jongeren normaal zoude doen kon je niet doen want je had activiteiten verplicht in die internaten dus je kon niet naar buiten daar binnen werd je behandeld als een slaaf 3 keer perdag had je taken dus wij met 9 kinderen in zo huis moeten leterlijk het huis schoonhouden we hadden een gast vrouw maar die kookte en waste kleren alleen de rest moesten de kinderen doen . toen je 16 was uit gaan feesjes kon niet verjaardagen is niet zo als het hoort te zijn op me 17 heb ik kunnen zorgen dat ik op kamertreining ging van af toen pas een normaal leven kunnen bouwen vrienden maken etc maar ook het feit dat je op een school kwam waar probleem kinderen zaten dus je kon geen les volgen je kreeg een achterstand waar je nu nog steets tegen aan loop met bepaalde dingen die andere jongeren wel hebben voornaamlijk kenis want die schoolen of die lessen waren heel anders dan normalen bacisscholen

  • @kjojo3841

    @kjojo3841

    2 жыл бұрын

    Sorry als ik het vraag maar hoe is het nu afgelopen met je?

  • @Anonymous-kl9ny
    @Anonymous-kl9ny2 жыл бұрын

    Tip van flip aan elke ouder met moeilijke kinderen. Klop vooral niet aan bij overheidsinstanties zoals jeugdzorg, tenzij je je kind wil verliezen! ;)

  • @sepstvns6429

    @sepstvns6429

    2 жыл бұрын

    Dat klopt inderdaad!

  • @monakeulen5622

    @monakeulen5622

    2 жыл бұрын

    💯💯💯

  • @joanieblackman7128

    @joanieblackman7128

    Жыл бұрын

    Klopt je denk dat je hulpverlening zijn maar zijn kinderen ontvoerd en gezin kapot makers deze instantie ze gaan men psychische mishandelen zo dat ze je kinderen kunnen ontvoeren maar jeugzorg hebt een mooie naam uithuisplaatsing👿👹👺🤡💀

  • @iloveallah878

    @iloveallah878

    Жыл бұрын

    Eng maar soms is te laat. ALS ouders en kinderen en team kan zijn komt alles goed uiteindelijk

  • @jaxxh6529

    @jaxxh6529

    4 ай бұрын

    1 maal in de klauwen van jeugdzorg? kom je er niet meer uit dus? ver daar vandaan blijven, melding? niet open doen als er zo iemand voor de deur staan. ik heb er ook in gezeten, maar 1. het was al geregeld want ik zat in een internaat gelukkig hahaha en 2, die voogt was niet welkom bij me moeder. klaar. 1 keer geweest, me moeder heeft haar vriendelijk de deur gewezen en gevraagt nooit meer mij lastig te vallen. en al zo is geschieden. 1 jar, en klaar.

  • @pannekoek020
    @pannekoek0202 жыл бұрын

    Bedankt dat jullie je verhaal doen!

  • @boaz.652
    @boaz.6522 жыл бұрын

    Heel veel sterkte jongens ? En vergeet niet ? Aan alles komt een eind ! En vaak is t een vreemde die je een oor aanbied of hulp !! Denk goed om jullie zelf .

  • @monakeulen5622
    @monakeulen56222 жыл бұрын

    ?! Kan dat menselijker?! Ja. Gewoon NIET uit huis halen, tenzij er aantoonbaar bewijs van misbruik is.

  • @ronagave6893

    @ronagave6893

    Жыл бұрын

    en / of mishandeling

  • @hanlie407
    @hanlie4072 жыл бұрын

    youth bescherming is a bad organization. i have a friend whose daughter fighting for years and years to get her daughter back but no because the jeugdbescherming doesnt care and dont have any heart. They don;t really think about it. My friend can take the child but it's not allowed. Its a stupid rules and its scary because you don't know where and hope the people who are helping your child are good.

  • @mariellanelson3414
    @mariellanelson3414 Жыл бұрын

    Het laatste redmiddel wordt als eerste ingezet! Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

  • @marcolihwak3616
    @marcolihwak36162 ай бұрын

    Bij mij ook gebeurd heel me leven woede problemen overgehouden

  • @KylianPJG
    @KylianPJG2 жыл бұрын

    6:50 riekt naar razzia en ontvoering

  • @bellenvideo5629
    @bellenvideo56293 ай бұрын

    Kan . Over 5 jaa begrijp je de wereld beter. Stay bright ❤

  • @williamjansen895
    @williamjansen895 Жыл бұрын

    Als het niet meer thuis goed loopt, dan zijn er vele mogelijkheden, plaats 1 van de ouder uit huis, de kinderen kunnen evt. bij familie, goede vrienden enz. Steun gezinnen in de buurt. MAAR PLAATS GEEN KIND(EREN) BIJ VREEMDE MENSEN. OOK VAAK VER WEG.ZODAT HET NOG MOEILIJKER IS OM HET KIND(EREN) OP TE ZOEKEN. Bovendien is het plaatsen bij een opvanggezin uitgekozen door Jeugdzorg, zeer kostbaar. 2 Vliegen in 1 klap, bezuinigen en herstel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @petravroegop9554
    @petravroegop9554 Жыл бұрын

    Misschien moeten jullie dan iets gaan doen aan groepen waar jongeren met veel meer trauma's weggingen dan ze er kwamen

  • @isisdenotter5542
    @isisdenotter55422 жыл бұрын

    Ik ben op me 4e uit huis geplaatst ik heb eerst in een pleeggezin gewoond en daarna toen ik 12 was toen werd ik eerst in een kindergroep geplaatst toen ik 15 jaar was toen ben ik in een behandelcentrum geplaatst en ik ben nu 16 jaar ik werd er 1 mei 2020 geplaatst ik woon er nu al 3 jaar en het gaat nu veel beter met me ik krijg fijne hulp en therapie

  • @monakeulen5622

    @monakeulen5622

    2 жыл бұрын

    Sorry dat ik het zeg maar volgens mij heb je meer therapie nodig door jeugdzorg dan wanneer je bij je ouders gebleven was.

  • @joanieblackman7128

    @joanieblackman7128

    Жыл бұрын

    Dus je moet eerst beschadigd worden psychische mishandeling systeem daar na na 13 jaar pas één goeie hulp gekregen heef best lang geduurd deze therapie gaat jaren duren voor dat je helemaal genezen bent van de trauma.

  • @f.2289

    @f.2289

    9 ай бұрын

    En hoe gaat het nu :)

  • @monajansen8931
    @monajansen89319 ай бұрын

    Vreselijk 😞

  • @hannemoon1442
    @hannemoon14422 жыл бұрын

    Ik zit er nu midden in vorgen week dinsdag uithuis geplaatst en moet per 1 mei een nieuw gezin of groep nodig

  • @monakeulen5622

    @monakeulen5622

    2 жыл бұрын

    Heb je nog steeds een gezin nodig ? Was was je situatie ?

  • @QUEENWIMEN
    @QUEENWIMEN Жыл бұрын

    Voor zulke dingen mag je aangifte doen tegen de politie !!

  • @lissiannerodgers
    @lissiannerodgers2 жыл бұрын

    🤦🏽‍♀️🤬🤬🤬🤬🤬🤬

  • @kaybeens7625
    @kaybeens76252 жыл бұрын

    5.15 die vrouw kijkt scheel of ligt het aan mij

  • @ronagave6893

    @ronagave6893

    Жыл бұрын

    Is dat belangrijk ?

  • @anoniemanoniem4335

    @anoniemanoniem4335

    Жыл бұрын

    Duivel

  • @hulyak77

    @hulyak77

    3 ай бұрын

    Ja schele wijf met een schele kop

  • @user-zu7zp6dp7b

    @user-zu7zp6dp7b

    26 күн бұрын

    Nou ja he wat lekker belangrijk. Hoe oud ben je kleutertje

  • @joosnan7828
    @joosnan7828 Жыл бұрын

    Tja Empatisch vermogen mist voornamelijk, afscheid is wel belangrijk lijkt mij en ook omgangsregeling in de toekomst... Doet mijn hart zeer om dit te kijken ouders kunnen ook boos worden op instanties en politie omdat ze niet goed geholpen worden, ggz helpt ook vaak averechts dan nemen ouders hulp aan krijgen stempels vervolgens jarenlange labiel... etc en dan wordt het kind verteld dat de ouders ziek zijn, terwijl die zelf misschien wel in een traumatische situatie zijn beland en zieker worden gepraat dan ze daadwerkelijk zijn... bij misbruik de misbruikerer vast zetten dat gebeurt ook niet, idioot systeem... verslaafden ouders gedwongen opnemen en laten afkicken en als ze dat niet willen dan weghouden van de kinderen tenzij ze indd veranderen... Maar geef mensen een kans nemen ze geen verantwoordelijkheid dan snap ik dat kinderen op 1 staan

  • @yasminemoon7864
    @yasminemoon78642 жыл бұрын

    .

  • @piafokking
    @piafokking16 күн бұрын

    zorg dat je minstens 5000 euro aan spaargeld hebt voordat je aan een kind begint. en één kind. het kind moet werken voor wat jullie dan al gehad hebben. wennen aan je aanwezigheid. bedenk bij alles wat je voor dat kind aanschaft het moet bijdragen aan de ontwikkeling. niet omdat jij het zo leuk vind of de buurvrouw...of nog erger de opa en oma. tot aan het moment dat het kind oud genoeg is om daarin zelf een keuze te maken. en hou daarin de dialoog in beweging. pas als de de puberteit op gang gebracht moet worden gaat er een deel geexploireert waar jullie geen van drieëen tot dan toe aan gedacht hebben. maar wat tot de verbeelding of interresse spreekt van wat de opvolgende docent onder de aandacht brengt.

  • @ADORABEL25
    @ADORABEL252 ай бұрын

    Uithuisplaatsingen staan negen van de tien keer voor hechtingsproblematiek, cptss en trauma op latere leeftijd

  • @petralamers4742
    @petralamers4742 Жыл бұрын

    Echt waar mens 9.15 waar praat jij over ....... Als jij weet hoe moeilijk het is zou je niet zo praten 😢

  • @White1sox
    @White1sox2 жыл бұрын

    maar dit is omdat je een bsn heb belasting slaaf nummer ! je bent een nummer en ze willen je groot hebben zo dat je geld opleverd ! daarom is dit systeem er plus jeugdzorg verdient er goed aan om kinderen uithuis te hallen

  • @sepstvns6429

    @sepstvns6429

    2 жыл бұрын

    Burger slaven nummer !! 👁️👁️👁️

  • @klaaspost9651

    @klaaspost9651

    2 жыл бұрын

    Halen

  • @marvinasoro5419
    @marvinasoro5419Ай бұрын

    Stop ermee

  • @dylanschaaper4647
    @dylanschaaper46476 ай бұрын

    Bij mij zouden 3 politie autos vol dood terug gevonden worden

  • @ArjanvanVeenendaal

    @ArjanvanVeenendaal

    4 ай бұрын

    net als in America heb je rechten en die bescherm je , heel simpel tijd dat er hier ook veeeel meer mensen hun recht gaan pakken de staat kijkt al decennia weg.

  • @jessicaqueen8162

    @jessicaqueen8162

    2 ай бұрын

    Meerdere ouders zouden zo fel terug moeten vechten.

  • @marcolihwak3616
    @marcolihwak36162 ай бұрын

    Bij mij ook gebeurd heel me leven woede problemen overgehouden

  • @ArtificialSoul

    @ArtificialSoul

    Ай бұрын

    Begrijp ik hoor. Het voelt zo machteloos als een ander jouw hele leven verkloot en jij kan niks ertegen doen. Het lijkt misschien voor jou alsof ze ermee wegkomen zonder consequenties. Ook dat is een façade die ze ophouden. Die lui van Jeugdzorg en van zoveel andere maatschappelijke zorginstanties hebben zelf issues en dat projecteren ze op de clienten. Hoe meer ze de waarheid voor zichzelf verdraaien, hoe meer verstrikt ze raken in hun eigen leugens. Alle 'liefde' die ze van anderen krijgen, is daarmee niks waard, want ook dat is dan een illusie. Probeer toch aan jouw woede-problemen te werken. Want zolang jou dat niet lukt, geef je de ander elke keer weer een reden om jou daarvan te beschuldigen en kan die persoon de hele situatie verdraaien waardoor hij/zij zich het slachtoffer waant en jij degene bent die het over jezelf afroept. Het is zeker belangrijk dat je voor jezelf kunt opkomen. Juist als je jezelf kunt beheersen, gaat jou dat beter lukken. Je trekt dan ook minder mensen aan die jou elke keer een poot uit willen draaien.