Conjunctuurindicatoren (economie uitleg)

www.osacademie.nl - economie uitleg
In de lesvideo over de conjunctuurgolf heb je geleerd over de manier waarop we schommelingen in de economische groei in een grafiek weergeven. In deze video gaan we verder in op de details en leggen we je uit hoe het centraal bureau voor de statistiek (CBS) de conjunctuur in de gaten houdt en hoe ze inzichtelijk maken in welke conjunctuurfase we ons per maand bevinden t.o.v. voorgaande perioden. Daarnaast proberen ze zelfs voorzichtig te voorspellen hoe de conjunctuur/economie zich op de korte termijn gaat ontwikkelen. Hun resultaten laten ze zien met behulp van de zogenaamde conjunctuurklok. De gedetailleerde metingen van het CBS maken het uiteindelijk mogelijk om een conjunctuurgolf te maken. Je krijgt in deze video onder andere antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn conjunctuurindicatoren?
- Wat zijn achterliggende indicatoren?
- Wat zijn voorlopende/stemmings indicatoren?
- Wat is het consumentenvertrouwen en producentenvertrouwen en waarom kun je daar iets mee zeggen over de economie in de nabije toekomst?
--
Klik hier om te abonneren! kzread.info?sub...
Volg ons op instagram! / osacademie
Like ons op Facebook! / osacademie
-
Afspeellijsten met economie uitleg:
Concept Goede tijden, slechte tijden (examen domein I)
• Conjunctuurgolf introd...
Concept welvaart & groei (examen domein H)
• Bruto binnenlands prod...
Concept risico & informatie (examen domein G)
• Video
Concept samenwerken & onderhandelen (examen domein F)
• Speltheorie introducti...
Concept ruilen over de tijd (examen domein E)
• Pensioen: kapitaaldekk...
Concept markten (examen domein D)
• De wet van de vraag - ...
Concept schaarste & ruil (examen domein B + C)
• De basis van Economie ...
-
De OsAcademie geeft economie en bedrijfseconomie uitleg in korte filmpjes van maximaal 15 minuten. Deze bedrijfseconomie lessen zijn een uitstekende manier om je voor te bereiden op proefwerken en je eindexamen. Denk er wel aan om de theorie ook toe te passen met behulp van verwerkingsopgaven!
De filmpjes zijn gericht op het examenprogramma van HAVO en VWO en worden gemaakt door Christiaan van Os, docent economie en bedrijfseconomie.
Op onze website vind je alle filmpjes in duidelijke volgorde terug en gerangschikt per onderwerp. Dit geeft jou meer overzicht. De ideale manier om wat extra bijles te krijgen. Zie www.osacademie.nl

Пікірлер: 25

  • @AA-uk3qi
    @AA-uk3qi8 жыл бұрын

    Bedankt voor de uitleg! Alleen ik had nog een klein vraagje.. waarom stijgen de bestedingen van duurzame goederen? Het heeft iets te maken met de conjunctuurgevoeligheid maar ik weet niet precies wat.

  • @ChristiaanvanOs

    @ChristiaanvanOs

    8 жыл бұрын

    Duurzame goederen zijn vaak de wat grotere aankopen: meubilair, auto's, keuken etc. Dit zijn goederen die gevoelig zijn voor de conjuncturele situatie; gaat het slecht, dan zijn dit bij uitstek goederen die niet meer gekocht worden en vice versa. Dit komt uiteraard door het feit dat deze goederen relatief duur zijn. Is dit wat je bedoelt?

  • @AA-uk3qi

    @AA-uk3qi

    8 жыл бұрын

    Dus u zegt dat de bestedingen toenemen omdat ze duur zijn? En de conjunctuurgevoeligheid dit beinvloedt.. ik weet het zelf ook niet precies want het staat niet uitgelegd in het boek, maar we moeten het wel kennen voor de tentamen.

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    8 жыл бұрын

    +Demet G. i.v.m. vakantie heb ik deze even gemist. Ik zeg dat de hoogte van bestedingen afhankelijk zijn van hoe het gaat met de economie en dat juist luxe, duurzame goederen gevoelig zijn voor schommelingen in de economie. Als je minder geld hebt, dan zijn het luxe goederen die je als eerste niet meer gaat kopen (in tegenstelling tot eten, dat blijf je altijd kopen) en heb je juist meer geld dan voorheen, dan koop je vaak ook weer sneller luxere goederen.

  • @AA-uk3qi

    @AA-uk3qi

    8 жыл бұрын

    Hartstikke bedankt!! De uitleg was prima ik heb een voldoende behaald :)

  • @Mar-mk6fi
    @Mar-mk6fi4 жыл бұрын

    Hoi, ik heb een vraag: Geven niet alle indicatoren een voorspelling van de toekomst, want als bijvoorbeeld de investeringen stijgen dat betekent dan toch dat het later ook goed komt met de economie?

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    4 жыл бұрын

    De investeringen zelf zeggen iets over de economie op dit moment. De onderliggende reden waarom er meer investeringen worden gedaan (gestegen producentenvertrouwen) zeggen iets over de nabije toekomst 😀

  • @Gebruikersnaam_
    @Gebruikersnaam_5 жыл бұрын

    Ik heb een hele dringende vraag: Ik had pas een toets economie en er was een vraag om twee anticyclische indicatoren te benoemen. Ik benoemde: 1: Werkloosheid en 2: Overheidsuitgaven Er was een discussie of overheidsuitgaven nu wel of niet anticyclisch zijn en ik kreeg een vage uitleg. Nu is mijn vraag: zijn overheidsuitgaven anticyclisch? Graag met onderbouwing :)?

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    5 жыл бұрын

    Het antwoord heeft even op zich laten wachten, maar misschien heb je er nog iets aan 😀. Ik neem aan dat je het over 'conjunctuur indicatoren' hebt? Overheidsuitgaven worden niet als een indicator gezien (zie hier: www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/conjunctuurklok). Je kunt wel zeggen dat als de overheidsuitgaven in een laagconjunctuur stijgen, dat dit een 'anti-cyclisch' effect heeft en in een hoogconjunctuur heeft een verlaging van de overheidsuitgaven een anti-cyclisch effect.

  • @mertbatman6088
    @mertbatman60884 жыл бұрын

    Is internationale concurrentiepositie ook een conjunctuurindicator?

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    4 жыл бұрын

    Interessante vraag, waar ik eigenlijk niet direct een antwoord op heb 😃. Het is in ieder geval niet iets wat door het CBS (centraal bureau voor de statistiek) wordt gebruikt in hun conjunctuurklok. Zie hier: www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/conjunctuurklok. Maar, dat gezegd hebbende, het zou misschien wel kunnen. Een sterke internationale concurrentiepositie zorgt voor meer vraag (meer export) en dus heeft het invloed op de conjunctuur.

  • @larissasummer-6533
    @larissasummer-65336 жыл бұрын

    Ik heb een vraag: Het producentenvertrouwen is een voorlopende indicator. Nu is er een conjunctuurklok waarbij de consumptie voorop loopt en factoren als productie en productievertrouwen in het groene kwadrant liggen. Wat kan hier dan aan de hand zijn? Mvg.

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    6 жыл бұрын

    Is dat een vraag over het plaatje in dit filmpje of gewoon een vraag in het algemeen? En hoe bedoel je 'consumptie loopt voorop'? In welk kwadrant ligt de consumptie in jouw voorbeeld?

  • @larissasummer-6533

    @larissasummer-6533

    6 жыл бұрын

    Normaalgesproken is het producentenvertrouwen een voorlopende indicator. Deze keer zou het niet voorop lopen, in plaats daarvan loopt de cunsumptie voorop. Als bijvoorbeeld de consumptie in het oranje gebied ligt, maar alle andere factoren "hangen" als het ware nog in het groene gedeelte.

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    6 жыл бұрын

    Ah, dus wat je zegt is, de consumptie neemt af terwijl voorlopende indicatoren als producentenvertrouwen en consumentenvertrouwen toenemen. Interessante vraag :) en ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar op dit moment niet echt een antwoord op heb. Wellicht zit het 'm in het feit dat het consumentenvertrouwen 'gemiddeld' genomen voorloopt op de consumptie, en dat dit in sommige gevallen niet opgaat, waardoor mensen eerst al eerder minderen met consumptie en daarna pas aangeven dat ze minder vertrouwen hebben in de economie en in hun eigen financiële situatie. Is dit een voorbeeld uit je economieboek? Of gewoon een hypothetische vraag? Ik ben wel benieuwd :)

  • @larissasummer-6533

    @larissasummer-6533

    6 жыл бұрын

    Ja, dat bedoel ik inderdaad! Ik moest aan de hand van het economieboek de conjunctuurklok leren. Toen ik uw plaatje zag staan met de vier vlakken zag, ging ik op de CBS-site een "onderzoekje" doen en probeerde van een aantal een soort analyse op te stellen. Tot dat ik bij eentje tegen een probleempje aanliep, waarbij ik niet wist wat hier nou precies in gebeurde. Dit was het probleem waarin de consumptie voorop liep. Daardoor vroeg ik het me af ;)

  • @aaidehaai3115
    @aaidehaai31153 жыл бұрын

    Je geeft goeie uitleg en correct, maar doe het sneller. Je motiveert amper. Praat ook wa sneller zodat je niet teveel tijd kwijt bent, want het duurt allemaal zo lang

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    3 жыл бұрын

    Ik ben er niet om je te motiveren, dat mag je zelf doen 😀. En als het te langzaam voor je gaat, verhoog de snelheid van het filmpje gerust.

  • @aaidehaai3115

    @aaidehaai3115

    3 жыл бұрын

    @@OsacademieNl is goed bro

  • @mathieueelen6968
    @mathieueelen69686 жыл бұрын

    wa is uw stem maat

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    6 жыл бұрын

    Is dat een compliment? Haha ik word oud.

  • @Anonymous-_-69

    @Anonymous-_-69

    2 жыл бұрын

    @@OsacademieNl ik vind hem geweldig, duidelijk rustig en verstaanbaar

  • @mocromonim
    @mocromonim6 жыл бұрын

    is dit belangrijk voor het examen

  • @OsacademieNl

    @OsacademieNl

    6 жыл бұрын

    Het is onderdeel van de examenstof, dus ja :). Uiteraard geen garantie dat je dit terugziet op je eindexamen, maar dat geldt voor alle onderwerpen.