Keynesiaans kruis, inkomen, IS-MB-GA-model - Economie voor vwo - Economisch Beleid

Door schommelingen in de bestedingen wisselen periodes van hoogconjunctuur en laagconjunctuur elkaar af. Met behulp van het IS-MB-GA-model kan de rol van de overheid en de centrale bank in het beïnvloeden van de conjunctuur zichtbaar worden gemaakt. Om te laten zien hoe het evenwicht op de goederenmarkt ontstaat, maken we gebruik van het Keynesiaans kruis. Met het Keynesiaans kruis kunnen we bovendien de omvang van het multipliereffect berekenen.
In deze uitleg: IS-MB-GA-model, conjunctuuranalyse, feitelijk bbp, potentieel bbp, inkomensevenwicht, evenwicht op de goederenmarkt, voorbeeld van een berekening van het evenwichtsinkomen, Keynesiaans kruis, multipliereffect, berekenen van de multiplier met behulp van het Keynesiaans kruis, bestedingen, effectieve vraag, consumptiefunctie, marginale consumptiequote, autonome consumptie, autonome investeringen, autonome overheidsbestedingen, marginale belastingquote, autonome belastingen, evenwijdige verschuiving van de bestedingslijn in het Keynesiaans kruis, verandering van de helling van de bestedingslijn in het Keynesiaans kruis, spaarlek, belastinglek, hoogconjunctuur, laagconjunctuur, natuurlijke werkloosheid, structurele werkloosheid, conjuncturele werkloosheid, bestedingsevenwicht, LWEO lesbrief Economisch Beleid.
Zit jij op havo of vwo en vind je economie een lastig vak? Wil je graag hogere cijfers halen? Gijs van den Brekel helpt je: / gijsvandenbrekel .

Пікірлер: 36

  • @survivaloftheidiots6239
    @survivaloftheidiots6239 Жыл бұрын

    alle mensen die dit soort videos gratis op KZread plaatsen zullen voor altijd legends zijn in my book

  • @julianvanh4237
    @julianvanh4237 Жыл бұрын

    Gijs je blesst mij fucking erg met deze voor het eindexamen

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    Жыл бұрын

    Goed om te horen, Julian. Binnenkort komt ook de rest van de uitleg over het IS-MB-GA-model online.

  • @SCgreat
    @SCgreat3 ай бұрын

    Heel erg bedankt voor de heldere uitleg! Ik heb morgen een belangrijk SE waar dit onderwerp ongetwijfeld in terug gaat komen, maar ik snapte het nog niet helemaal. Nu is het een stuk duidelijker, bedankt.

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    3 ай бұрын

    Van dit soort reacties word ik nou blij! Heel veel succes met de toets morgen.

  • @HThB
    @HThB Жыл бұрын

    Bedankt Gijs :)

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    Жыл бұрын

    Graag gedaan, hopelijk helpt het je!

  • @HThB

    @HThB

    Жыл бұрын

    @@gijsvandenbrekel vast, morgen heb ik mn toets, ik laat nog wel weten welk cijfer ik had 👍

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    Жыл бұрын

    Ben benieuwd, veel succes!

  • @HThB

    @HThB

    Жыл бұрын

    @@gijsvandenbrekel nou Gijs, ik ben een gezegend man. Ik heb een 6.3 dankzij je uitleg👍

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    Жыл бұрын

    Ah top, dat is heel leuk om te horen. En het is natuurlijk vooral te danken aan jouw eigen werk!

  • @democraat2476
    @democraat24765 ай бұрын

    In uw video legt u uit, hoe, naast de marginale consumptiequote en de marginale belastingquote, ook een rentedaling, dan wel stijging, de bestedingslijn zal laten roteren (de bestedingslijn zal steiler dan wel vlakker lopen). Daarentegen zien we bijvoorbeeld bij opgave 3.17 een evenwijdige verschuiving naar onder van de bestedingslijn als gevolg van een stijging van 14 % van het reële rentepercentage, een vlakkere bestedingslijn is juist niet terug te zien in bet antwoordenmodel. Het boek vermeldt daarnaast 'in de uitgangssituatie bedraagt het reële rentepercentage 4 %. Als de reële rente daalt naar 1 % zullen de totale bestedingen stijgen, omdat lenen goedkoper wordt. De EV-lijn verschuift EVENWIJDIG naar boven en snijdt de Y=EV lijn bij een hoger inkomen' (pagina 54). Dit is mij tevens opgevallen bij andere opgaven aansluitend op het IS-MB-GA model. Hierbij verwijs ik naar het lesboek 'economisch beleid'. Ik vraag me dus af of een veranderig van de rente nu wél of niet de bestedingslijn laat roteren OF evenwijdig laat verschuiven.

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    5 ай бұрын

    Je maakt een heel erg terechte opmerking over de relatie tussen de (reële) rente en de bestedingslijn. In de lesbrief die jij gebruikt, wordt aangenomen dat een renteverandering alleen invloed heeft op de autonome bestedingen. Als dat zo zou zijn, dan klopt het dat de bestedingslijn alleen evenwijdig verschuift (en niet roteert) bij een renteaanpassing. Met de aanname die door de schrijvers van de lesbrief 'Economisch Beleid' wordt gedaan, ben ik het echter niet eens. Andere lesmethoden (zoals 'Praktische Economie') laten de bestedingslijn (terecht) wel roteren bij een verandering van de rente. Dat is ook wat je heel de bovenbouw hebt geleerd: als de rente daalt, gaan particulieren een kleiner deel van hun besteedbare inkomen sparen (want sparen levert relatief weinig op). In termen van het IS-MB-GA-model kun je dan zeggen dat de marginale consumptiequote stijgt (en de bestedingslijn dus steiler gaat lopen). Om de bestedingen af te remmen, zou de rente juist moeten worden verhoogd. Gezinnen gaan dan een groter gedeelte van hun inkomen sparen (want sparen wordt aantrekkelijker). In het IS-MB-GA-model kun je dat vertalen als een daling van de marginale consumptiequote (en een bestedingslijn die vlakker gaat lopen). Ik vind het heel raar om deze relatie tussen de rente en de bestedingen die we altijd en overal gebruiken nu ineens te gaan negeren in dit macro-economische model. Daarom leer ik mijn leerlingen dat de evenwijdige verschuiving van de bestedingslijn bij een renteverandering (zoals die in de lesbrief 'Economisch Beleid' staat) niet klopt. Het lijkt me slim om even met je docent te overleggen hoe die in deze discussie staat. Anders heb je straks door mijn schuld puntenaftrek, terwijl je eigenlijk gewoon een beter antwoord geeft. Dat willen we niet!

  • @democraat2476

    @democraat2476

    5 ай бұрын

    @@gijsvandenbrekel Bedankt voor de snelle en duidelijke reactie! Ik zal het inderdaad navragen, om misstanden te voorkomen. Bedankt voor deze tip.

  • @chickenfilmsd113
    @chickenfilmsd11310 ай бұрын

    top!!

  • @hielkeedema7096
    @hielkeedema709611 ай бұрын

    Gijs je blesst me intens hard

  • @rusty5809

    @rusty5809

    11 ай бұрын

    Succes bro

  • @mertespoelstra4112
    @mertespoelstra411211 ай бұрын

    Bij het keyniaanse kruis, hoe kan je goed aflezen dat er een hoog of een laag conjuctuur aanwezig is? Heeft dat te maken met een groot verschil tussen Y en Y* te maken?

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    11 ай бұрын

    Er zijn drie situaties die je moet kunnen onderscheiden, namelijk hoogconjunctuur, laagconjunctuur en bestedingsevenwicht. Vanaf 09:36 in de video zie je een voorbeeld waar de feitelijke productie Y van € 800 mrd. onder de potentiële productie Y* van € 1.000 mrd. ligt. Je kunt dan concluderen dat er laagconjunctuur is, omdat YY*. Op korte termijn zorgen schommelingen in de bestedingen ervoor dat de productie en het inkomen op het ene moment onder Y* en een later moment weer boven Y* liggen. Dit zijn de conjuncturele schommelingen op korte termijn. Op lange termijn zul je altijd terugkeren naar het punt waar de feitelijke productie precies gelijk is aan de potentiële productie. Er geldt dan Y=Y* en dat noem je bestedingsevenwicht.

  • @rusty5809
    @rusty580911 ай бұрын

    Nog even snel op 1,5x snelheid kijken voor het examen...

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    11 ай бұрын

    En daarna in alle rust een goed examen maken!

  • @sennaplasschaert4319
    @sennaplasschaert4319Ай бұрын

    Gijs, gozer. Kan ik niet ff tientje naar je overmaken ofzo voor al die hulp de afgelopen jaren?

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    Ай бұрын

    Ja dat zou zeker kunnen en het zou ook super lief zijn. Maar ik help jullie graag en dit soort berichtjes zijn voor mij al een beloning. Het is wel heel fijn als je helpt om mijn video's verder te verspreiden naar andere mensen. En met dat tientje proost je dan straks op jouw diploma!

  • @sennaplasschaert4319

    @sennaplasschaert4319

    Ай бұрын

    @@gijsvandenbrekel Gijs als ik mijn diploma haal proost ik graag samen met jou

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    Ай бұрын

    Senna, in dat geval hoor ik straks graag welke uitslag er binnengekomen is! 😁

  • @michelleantoinette6
    @michelleantoinette611 ай бұрын

    Hoi, hoe bent u op 8:16 van Y=0,375Y-25+525 naar 0,625Y=500 gegaan? De 500 snap ik maar de 0,625Y niet.

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    11 ай бұрын

    Bij het oplossen van de vergelijking haal ik alle termen met een Y erin naar links (en alle getallen haal ik naar rechts). Links krijg je dan Y - 0,375Y = 0,625Y (en rechts krijg je 500).

  • @user-yf1by6ex1x

    @user-yf1by6ex1x

    11 ай бұрын

    @@gijsvandenbrekel moet je niet eerst werken met alles binnen de haakjes en daarna pas vermenigvuldigen met 0,5?

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    11 ай бұрын

    Yes, je werkt eerst alles binnen de haakjes uit. Je begon met Y = 0,5∙(Y - (0,25Y + 50)) + 525. Als je de 'binnenste haakjes' wegwerkt, krijg je Y = 0,5∙(Y - 0,25Y - 50) + 525. Dan kun je de twee termen met Y binnen de haakjes samenpakken tot Y = 0,5∙(0,75Y - 50) + 525. Daarna mag je pas vermenigvuldigen met een half en blijft er over Y = 0,375Y - 25 + 525. Nu kun je het evenwichtsinkomen Y makkelijk berekenen.

  • @annet7712

    @annet7712

    11 ай бұрын

    @@gijsvandenbrekelmaar hoe ga je daarna dan naar 625?

  • @gijsvandenbrekel

    @gijsvandenbrekel

    11 ай бұрын

    We hebben (zie de eerdere reactie) de vergelijking al vereenvoudigd tot Y = 0,375Y - 25 + 525. Nu haal je alle termen met Y naar links, waardoor je krijgt Y - 0,375Y = -25 + 525. Daaruit volgt 0,625Y = 500. Het evenwichtsinkomen Y = 500/0,625 = € 800 mrd.

  • @semmyd27
    @semmyd27 Жыл бұрын

    De intro mag wel wat zachter maar verder top

  • @catbinnatova7596

    @catbinnatova7596

    Жыл бұрын

    Ik vergeet elke keer dat die intro zo luid is en dan schrik ik juist goed wakker zo tijdens het leren op de late avond 😅😂

Келесі