Bogdan Goga & Psih. Dorina Stamate- Cum ghidăm pacientul cu sindrom burnout?

00:00 - Ce este sindromul de burnout?
4:29 - De unde stiu ca urmează să intru într-un episod de burnout? (care sunt indicatorii)
6:47 - Ce recomandari putem face pacientului
11:40 - Când ar trebui să îndrumăm pacientul cu burnout către psihoterapie?
16:47 - Se poate evita recurența acestor episoade?
19:45 - Cum ajuta mișcarea și când poate fi de folos fizioterapeutul?
Invitatul lui Bogdan din acest episod este doamna psiholog Dorina Stamate. Discuția dintre cei doi va avea ca subiect principal sindromul de burnout. Ce este el, factorii de risc care duc la apariția lui, cum poate fi evitat și cum poate fi manageriat.
Această întâlnire începe cu o discuție despre ce este burnout-ul, frecvența acestui sindrom în zilele noastre, dar și ce oameni sunt mai predispuși să îl dezvolte. Aflăm de la doamna psiholog Dorina Stamate că persoanele între 30-40 de ani care sunt axate pe carieră și sunt parte a unei familii cu copii au șanse crescute de a intra în burnout. Mai mult decât atât, în ultimul timp, numărul pacienților care caută ajutor specializat pentru rezolvarea unei astfel de probleme este în creștere.
Durerile musculo-scheletale pot apărea ca simptomatologie asociată acestui sindrom. Cei doi discută despre cauza apariției acestor dureri, cum influențează stresul durerea resimțită și despre metodele de management ale acesteia în contextul unei componente psiho-emoționale. Pe lângă mijloacele de tratament ale fizioterapiei în cazul durerilor musculo-scheletale, invitatul podcast-ului ne oferă alte recomandări și strategii de abordare a acestor pacienți pentru a-i ajuta și a le îmbunătății calitatea vieții. Respirațiile, plimbările de 2-3 ori pe săptămână și ”pastilele de mișcare” zilnice sunt de un real folos pacienților care se regăsesc în acest context.
Bogdan este curios să afle care sunt indicatorii pe care ar trebui să îi regăsim la un pacient, care poate nici nu știe că e în burnout și care ar avea nevoie de ajutor specializat din partea unui psihoterapeut. Doamna Dorina Stamate oferă ca soluție o simplă întrebare pusă la fiecare ședință. ”Ce notă ați da zilei dumneavoastră?” Dacă recurența notelor mici este constantă, atunci îi putem recomanda ”O vizită la un alt terapeut”. Aceasta e abordarea pe care o folosește Bogdan cu pacienții lui în încercarea de a-l direcționa pe pacient către psihoterapie, fără a-l face să se simtă parte al unui grup care este supus unor părereri părtinitoare în societate.
Discuția dintre cei doi subliniază importanța depistării unor simptome asociate acestui sindrom la timp, pentru că pe lângă aparția durerilor musculo-scheletale, pot apărea probleme de sănătate ce pun în pericol viața, precum infarctul miodardic.
Persoanele care conștientizează că trec printr-o astfel de perioadă și caută ajutor specializat din partea unui psiholog au șanse mari să depășească burnout-ul și să prevină recurența. Acest proces poate să dureze de la câteva ședințe până la ani și urmărește implementarea unor comportamente noi în viața pacientului pentru evitarea unei recăderi.
Cei doi protagoniști ai podcast-ului se reîntorc la ideea de mișcare și cum aceasta ajută pacientul aflat in burnout la găsirea unui echilibru. Doamna psiholog Dorina Stamate evidențiază faptul că societatea devine din ce în ce mai sedentară și recomandă astfel mișcare în aer liber deoarece complexitatea oferită de mediul exterior (culori, sunete, etc.) este cea care ajută și relaxează mintea, subliniind că antrementele într-o sală de fitness vin mai mult în ajutorul corpului.
Concluzia la care cei doi ajung la finalul întrevederii este aceea că pacienții au nevoie de persoane specializate care sa îi ghideze și să îi responsabilizeze pentru a putea depăși burnout-ul.

Пікірлер

    Келесі