Andrei Gheorghiu & Vasileios Korakakis- Antrenamentul BFR va cuceri lumea fizioterapiei

0:00- De ce este important sa împărtășim cunoștințele
3:20- Blood flow restriction (Antrenamentul cu restricție sangvină)4:34- Istoria modalității antrenamentului BFR și pionieratul științific
6:55- Ariile de aplicabilitate a BFR și evidențele care stau la baza modalității9:33- Ce inseamna BFR si cum este aplicata
14:40- Este trecerea timpului singurul factor cand vorbim despre experință? 17:07- BFR in viitor21:21- Putem folosi BFR imediat post-op? Ce contraindicații există?
23:12- Concluzii ale discuției
Acest podcast îi are ca protagoniști pe Andrei Gheorghiu și Vasileios Korakakis. La începutul discuției cei doi vorbesc despre importanța împărtășirii informației științifice și a cunoștințelor. Reputatul Vasileios Korakakis explică complexitatea acestui proces, fiind nevoie nu doar de a cerceta, dar și de a filtra informația, a-i atribui un raționament clinic ce poate fi aplicat și implementat în practica de zi cu zi. După toți acești pași care duc la înțelegerea în detaliu a subiectului, se poate ajunge la extrapolare și o arie mai largă de aplicabilitate a informației pe care, în cele din urmă, o incorporează în cursurile predate. Una din ariile de cercertare unde Vasileios este implicat activ este Blood flow restriction (BFR)/ restricție sangvină. Andrei este curios de ce tocmai acest subiect îi stârnește interesul. Raspunsul acestuia poate fi ușor controversat pentru fizioterapia oferită azi pacienților. Specialistul este de părere că din punct de vedere economic, se cheltuie prea multe resurse pentru intervențiile de tip pasiv. Pacientul trebuie implicat direct și activ în procesul de recuperare, să formeze o alianță terapeutică cu fizioterapeutul pentru rezolvarea problemei lui, fără a pasa responsabilitatea doar către terapeut. Acesta preferă să folosească BFR combinat cu exerciții pentru ameliorarea durerii sau alte obiective terapeutice, astfel implicând activ pacientul pentru atingerea obiectivului său.
Discuția dintre cei doi se îndreaptă către rădăcinile modalității de antrenament cu restricție sangvină. Originară din Japonia și veche de câteva decenii, această modalitate i-a stârnit curiozitatea lui Vasileios Korakakis. Împreună cu echipa de cercetare din cadrul Aspetar, după ani de experimentare cu diferite procente de restricție sangvină, au concluzionat că putem obține răspunsuri specifice în funcție de rata de ocluzie. Astfel, în funcție de intervalele de restricție utilizate, putem avea ca rezultat reducerea durerii sau putem creea adaptări musculare și ale tendonului. Este subliniat faptul că această modalitate de antrenament are un spectru larg de aplicabilitate precum geriatrie, antrenament al persoanelor sănătoase, antrenament al persoanelor ce suferă de afecțiuni cardio-vasculare, dar și pentru pacienții care suferă de afecțiuni ale sistemului nervos central (AVC, Parkinson). În momentul de față, deși este folosită în multe arii, dovezile științifice care stau la baza BFR încă nu sunt suficiente pentru a susține această metodă în tot spectrul utilizării și pentru a creea procedee standardizate de utilizare.

Пікірлер