Avaruustutkija Ari-Matti Harri / Fermin paradoksi / avaruuden rajat / multiversumit

Ari-Matti Harri on ilmatieteenlaitoksen tutkimuspäällikkö, kansankielellä avaruustutkija.
Mikä on avaruushyppy? Mistä avaruus alkaa? Miksi Fermin paradoksi on paradoksi? Miksei kukaan halua mennä kuuhun? Onko avaruus ääretön?
Tsekkaa vastaukset videolta!

Пікірлер: 76

  • @Tilley-oy7gx
    @Tilley-oy7gx2 жыл бұрын

    Kiva kuunnella välillä suomeksikin tällaista sisältöä! Englanniksi avaruusaiheista löytyy aivan valtavasti sisältöä tubesta, mutta suomeksi tosi vähän.

  • @antonmakela3408
    @antonmakela34082 жыл бұрын

    Erinomainen jakso!!! Kiitos!!!

  • @nonoo
    @nonoo2 жыл бұрын

    Tulee kyllä kiitettävään tahtiin videoita nykyään, hieno homma! 👍

  • @eskokomero
    @eskokomero2 жыл бұрын

    Tietoisuuden ja kosmologian paradoksit kiinnittyvät toisiinsa täysin tiiviiksi kimpuksi, (meta-)fyysiseksi singulariteetiksi. Hieno haastattelu! -E.K.

  • @marttiratia990
    @marttiratia990 Жыл бұрын

    Hieno veto tehdä aiheesta ohjelma. Fermin paradoksia on käsitelty aivan liian vähän vaikka sen luulisi olevan yksi ihmiskunnan tärkeimmistä arvoituksista.

  • @jkinkamo
    @jkinkamo2 жыл бұрын

    Voyagereiden vehkeet toimivat juuri siksi kun ne on tehty 60-luvun tekniikalla. Ihmiskunta saavutti teknisen kehityksen huipun joskus 80-luvun puoliväliin mennessä, sitten on taso romahtanut. Nämä nykyaikaiset Windows-vehkeet kuumatkalla tekisivät bluescreenin jo puolimatkassa.

  • @ukkonoa

    @ukkonoa

    2 жыл бұрын

    Mulla on 1800-luvulla tehty puuvillakehrääjä joka toimii vielä, eli kehityksen huippu oli 1800 luvulla

  • @regedit8820

    @regedit8820

    2 жыл бұрын

    Mielestäni erinomainen kommentti. Teknisen kehityksen olisi voinut pysäyttää esim.vaikka v.2000, kaikki ihmiselle tarpeellinen ja moninkertaisesti enemmän on jo keksitty. Nyt mennään vain pienempään näpertelyyn, jota käytetään pääasiassa sodissa ja ihmisten hallitsemisessa, sieltä sitten valuu, jos on valuakseen meidän viihdykkeeksi erilaista näprättävää. Lääketiede, oikea luonnon- & eläintensuojelu, ym. ongelmien ratkaisu, jne. olisi voinut jatkua, mutta yksilölllä on kaikkea moninkertaisesti, ainakin länsimaissa, mitä hän tarvitsee. Silloin ihmismieli alkaa keksimään ongelmia sieltä, missä niitä ei olekaan, sitten alkaa valitus ja joillakin yllemyyden tunne. Ehkä me tarvittaisiin paussia tästä yltäkylläisyydestä ja varsinkin politiikoista? Back to basic? 🤔🙂

  • @jape1100

    @jape1100

    2 жыл бұрын

    @@regedit8820 Just näin. Uudenlaiset koronarokotteetkin ovat aivan turhia. Rukoilemalla se korona paranee

  • @ristoo.toivanen1523

    @ristoo.toivanen1523

    2 жыл бұрын

    Windows-koneita on käyttänyt pääosin Neuvostoliitto. He muunsivat windows-järjestelmän konekieliseksi. Kyllä ne satelliitit ovat pitkän aikaa käyttäneet Unix- ja Linux-koneita.

  • @propatria9665
    @propatria96652 жыл бұрын

    Paradoksi on se, että aistimme ja laitteemme rajallisuudessaan eivät (vielä)havaitse toisenlaisessa olomuodossa olevaa ”elämää”. NSA tutkii havaintojaan, mutta selitystä esim. valoa nopeampia liikkuviin ”esineisiin” ei vielä ole riittävästi selvitetty, joten tilanteen rauhoittamiseksi on päätetty selittää ne omien laitteistojen tekniseksi virheeksi.

  • @Monsuuri

    @Monsuuri

    2 жыл бұрын

    Valoa nopeammin...lol

  • @Schdcdd

    @Schdcdd

    2 жыл бұрын

    Rauno, hei. Nyt ne lääkkeet....

  • @LohiHarHar
    @LohiHarHar2 жыл бұрын

    Ihmisen järkeilyn tarve on loputon, se on yhtä aikaa hyvä ja huono asia. Kun kaskeloteilla on esim. koko eläinmaailman suurimmat aivot niin tutkijoiden selitys on, että sillä koolla ei ole mitään tekemistä sen suhteen kuinka älykkäitä he ovat. Jos en osaa arabiaa niin pitääkö minun päätyä sellaiseen hypoteesiin, että kun en ymmärrä mitä he puhuvat, he ovat automaattisesti tyhmempiä kuin minä. Uusien kaskelotteja koskevien tutkimusten mukaan kaskeloteilla on samoja osia aivoissa kuin ihmisillä, jotka aktivoituvat kun kommunikoidaan, osoitetaan kiintymystä, empatiaa, rakkautta ja leikkimistä. On kovin arrogantti näkemys, että me olemme tämän koko maailmankaikkeuden ainut älyllinen rotu, joka osaa muodostaa kestäviä sivilisaatioita, valtarakenteita ja markkinataloutta. Jos en kaskelottina osaa twerkata tik-tokissa, minun täytyy siis olla täysin kyvytön älyllisesti. Ihmiskunta osaa sotia, somettaa, vetää kännit. Miettikää jos tuolla on joku toinen älyllisesti meitä tuhansia vuosia edistyneempi sivilisaatio, niin haluaisivatko he olla tekemisissä tällaisen junttirodun kanssa. Kaskelotit voivat olla meitä tuhansia vuosia henkisesti edellä, kenelläkään ei ole asiasta todisteita puolesta tai vastaan, on vain olettamuksia mitkä pohjautuvat ihmisen rajalliseen kapasiteettiin ymmärtää asioita. Itse ainakin olen nöyrä kaikelle mitä en pysty käsittämään. Pakkasyönä kun katsoo tähtitaivasta niin ei mulla ensimmäisenä tule mieleen, että tämä kaikki on tehty minua varten.

  • @Eye_Exist
    @Eye_Exist Жыл бұрын

    paradoksi on täysin harhaanjohtava ja väärä nimitys. 'paradoksi' tarkoittaa sellaista ongelmaa, jossa syy ja seuraus muodostavat loogisen ristiriidan, mutta jossa seuraus kuitenkin edellyttää mainitun syyn olemassaolon. ilmiön nimittäminen paradoksiksi typerästi implikoi, että meidän havaintojemme puute tarkoittaisi, että avaruudessa ei todella voi olla muuta elämää kuin me. tosiasiassahan syitä tälle voi olla tuhansia ja taas tuhansia, ja siinäkin tapauksessa, että suljetaan pois kaikki ne vaihtoehdot, jossa elämä ei kehity radioaaltoja lähettävälle tasolle on meillä edessä se ensimmäinen ja itsestäänselvin selitys, jota jostain syystä kukaan "asiantuntija" ei koskaan mainitse eli se, avaruuden valtavat etäisyydet yksinkertaisesti hajottavat radiosäteilyä niin merkittävästi, ettemme me enää maasta käsin havainnoidessamme tunnista sitä älyllisen elämän aiheuttamaksi. pelkkää älyllistä laiskuutta, ellei termin käytössä ole kyse tahallisesta harhaanjohtamisesta.

  • @satuleinonen114
    @satuleinonen1142 жыл бұрын

    Voihan sitä olla jotakin aivan erilaista elämää, joka ei vaadi maan kaltaisuutta. Miksi oletetaan, että kaikki elämä on jollakin tavoin sellaista, jonka me tunnemme? Voihan olla jotakin ihan muunlaista.

  • @lasseyrttikoski9417
    @lasseyrttikoski94172 жыл бұрын

    Ei kahden hiukkasen lomittumisessa siirry informaatiota. Esimerkiksi toista hiukkasta mittaamalla tiedetään myös toisesta hiukkasesta, mutta eihän se informaation siirtymistä vaadi.

  • @TaiPale79
    @TaiPale79 Жыл бұрын

    Olen nykyään taipuvainen uskomaan että kuussa ei ole käyty. Luulisi sinne olevan kovinkin trafiikkia tänäpäivänä kun tekniikka on kuitenkin kovin kehittynyt sitten 60luvun lopun🤔 Mene ja tiedä sitten

  • @mattiporriainen65
    @mattiporriainen652 жыл бұрын

    mites niinku ilmastonmuutoksen kannalta. onko ok? lentovero tappiin siitäkin syystä että minulle maapallo/avaruus ei ole klobaali. järjen köyhyttä tämä tälläinen. 🤪

  • @markkuryhanen4244
    @markkuryhanen42442 жыл бұрын

    Tama on hienoa kansan sivistamista. Lisaa tammosta.

  • @JussiKeskinen
    @JussiKeskinen2 жыл бұрын

    Tätä oli kiva kuunnella. Valon nopeudella voi tietoa siirtyä, tämä on huomattu joammoin, muta ei sitä ole voitu selittää. On olemassa kaava joka antaa ymmärtää, että "on mahdottomuus", että elämää älyllisessä muodossa olisi jollain muilla planeetoilla. Ihminen menee halpaan, koska on niin ptkl ylpeä osaamisestaan mutta ei näe oikeastaan yhtään sitä, mikä olisi todella totta niin, että ei jäisi aukkoja. Ehkä on parempi ettemme tiedä totuutta ! Itseasiassa emme tiedä edes sitä mite solukalvo toimii TODELLA ja mitä kaikkea siin' on. En puhu nyt "yliopistiotason tietäjistä" vaan todellisita elämän ymmärtäjistä, joide aivot ja intuitio = ego ei heti defenssoidu -> romahda. Siis muualla ei ole elämää siinä mielessä kuin elämän ymmärrämme, mutta ... mieti

  • @mauri.m
    @mauri.m2 жыл бұрын

    Muutama korjaus näin harrastelijalta. Lomittyminen kvanttimekaniikassa ei ole teleportaatiota. Teleportaatio on scifi-termi massan siirrolle "beam me Scot"-tapaan. En ole lukenut tällä vuosituhannelle lomittumisesta, mutta olisiko kysymys samasta ilmiöstä kuin kvanttitietokoneessa ns. superpositiossa? Kertokaa ketkä tietävät. Muutamia muitakin hmm. epätarkkuuksia esityksessä oli liittyen muihin aiheisiin kuin avaruustutkimukseen.

  • @mikkol2634
    @mikkol26342 жыл бұрын

    Onko se ihan itsestäänselvyys,että tähtienvälinen matkailu on ylipäänsä mahdollista, riippumatta sivisaatioiden kehitystasosta tai määrästä? Mitäs jos onkín niin, että maailmankaikkeudessa on loputon määrä sivilisaatioita,mutta äärimmäisten etäisyyksien vuoksi matka näiden välillä on mahdoton. Ihan riippumatta kuinka monta miljoonaa vuotta jollain sivilisaatiolla olisi aikaa kyhätä teknisiä härpäkkeitään. Jos nuo etäisyydet ovat yksinkertaisesti mahdottomia ylittää? Harrikin tuossa sanoo, että jos on loputon määrä sivilisaatioita, joidenkin niistä TÄYTYISI KYETÄ liikkumaan omassa galaksissaan ja galaksien välissä. Miten niin täytyisi? Mitä se ääretön määrä siinä auttaa, jos se on yksinkertaisesti mahdotonta

  • @Monsuuri

    @Monsuuri

    2 жыл бұрын

    Juuri näin olen itsekin ajatellut. Oma ehdotukseni Fermin paradoksiin on toisaalta älyllisen elämän harvinaisuus ja toisaalta se, että sivilisaatio ei välttämättä koskaan saavuta teknologiaa, jolla muuttaa toisen tähden planeetalle. Tarkoittaen, että tähden sammuessa kyseinen sivilisaatio loppuu ja matkustamisen toisen sivilisaation luo on mahdotonta. Signaalien vaihtaminen sivilisaatioiden välillä saattaa olla mahdollista.

  • @friendship779

    @friendship779

    2 жыл бұрын

    Paradoksi on siinä, että Fermin lähtöoletukset olivat täysin vääriä ja kukaan ei uskalla sitä hänelle sanoa. Sivilisaatioiden määrään emme saa koskaan vastausta, mutta matkan pituus ja rasitukset ovat ja tulevat aina olemaan ylittämättömiä. Mikäli madonreikä joskus todistetaan olemassa olevaksi, niin sekin on läpäisemätön. Materiaalit eivät kestä, mitkään energiamäärät ei riitä ja jos jonkin ihmeen avulla star trek alus keksittäisiin, niin meillä ei ole mitään mahdollisuutta saada informaatiota reaaliaikaisesti muista sivilisaatioista, joten umpimähkään sivilisaation löytämiseen ei riitä koko sivilisaation ikä. Ja täsmennän vielä, että se star trek alus on ja tulee olemaan mielikuvitusta. Sorit kaikille, joiden mielestä olen tylsä ja masentava, mutta onpa teillekin yksi asia, josta olemme samaa mieltä.

  • @masa-zy6yq
    @masa-zy6yq2 жыл бұрын

    Miten tiheys ja noste toimii painovoimassa?

  • @ukkonoa
    @ukkonoa2 жыл бұрын

    Fysiikassa on selvitetty kaikki.. vierestä kuuluu syvä huokaus.. 🤣🤣

  • @dj_e8

    @dj_e8

    2 жыл бұрын

    Haha tämähän se ois ^^

  • @puhelinsahkoposti7189
    @puhelinsahkoposti71892 жыл бұрын

    Joskus 100 vuoden päästä ihmiset naureskelee vuoden 2021 "ihmettä" kun siviilit kävi avaruushypyllä. Olispa siistiä ottaa sadan vuoden aikahyppy, mitä silloin puuhaillaam avaruudessa

  • @LapinPete

    @LapinPete

    2 жыл бұрын

    "2000-luvulla ihmiset naureskelee vuoden - 69 ihmettä, kun ihminen kävi kuussa." - Juri Gagarin. Sadan vuoden päästä vedetään luultavasti kauramoottoreilla.

  • @jannemakela8107

    @jannemakela8107

    2 жыл бұрын

    Joha täällä naureskeltii Bezosin kyrpä raketille

  • @paulisuvanto8970
    @paulisuvanto89702 жыл бұрын

    Kuinka Marsissa on voinut olla juoksevaa vettä, kuu nykytietämyksen mukaan Auringon säteilyteho on ollut pienempi kuin nyt? Kasvihuoneilmiö lienee yksi selitys ja toinen se, että avaruus myös Aurinkokunnan sisällä on laajentunut avaruuden laajentumisen mukana. Mikä lienee totuus?

  • @villejarvela7904

    @villejarvela7904

    2 жыл бұрын

    Marsilla on ennen ollut paksu kasvihuoneilmiön aiheuttanut kaasukehä. Nykyinen kaasukehä on ohut ja planeetta kylmä huolimatta auringon säteilytehon muutoksista.

  • @jape1100

    @jape1100

    2 жыл бұрын

    Maan ilmakehää suojelee magneettikenttä aurinkotuulelta. Ilman suojaavaa magneettikenttää aurinkotuuli ohentaisi ilmakehää meiltäkin. Marsilla lienee ollut suojaava magneettikenttä, kun se oli paljon nuorempi ja ytimessä enemmän sulaa rautaa liikkeessä. Lisäksi nuorella Marsilla geoterminen lämpö oli paljon voimakkaampi kuin nykyään. Tulivuoret syöksivät kasvihuonekaasuja aktiivisesti. Sama maassa. Tavallaan geotermisen lämmön hiipuminen ja auringon valon kasvu kumoavat toisensa.

  • @paulisuvanto8970

    @paulisuvanto8970

    2 жыл бұрын

    Tässä voisi olla mielenkiintoinen osatotuus kysymykseen. Tuomo Suntola: Päivän ja kuukauden pituuden kehitys; Planeettaratojen st... kzread.info/dash/bejne/aIiNrqhvoqvaj7A.html lähteestä @KZread

  • @paulisuvanto8970

    @paulisuvanto8970

    2 жыл бұрын

    Heikki Sipilä: Faint sun paradoksi; Maan ja Marsin varhaiset meret kzread.info/dash/bejne/g4CFqaaIereXYbQ.html lähteestä @KZread

  • @mv9787

    @mv9787

    2 жыл бұрын

    Kuu vahvistaa Maan magneettikenttää ja siten suojelee Maata kosmiselta säteilyltä. Kuun ulkopuoliset miehitetyt avaruuslennot voi olla ihmiskeholle vahingollisia.

  • @jundemaan
    @jundemaan2 жыл бұрын

    Olen ymmärtänyt, että tällä hetkellä kyetään löytämään lähes ainoastaan jättiläisplaneettoja jotka huojuttavat aurinkojaan. Pienet planeetat eivät sitä tee ja jos taas käytetään Transit menetelmää, niin planeetan radan pitää olla meihin nähden juuri oikeassa asennossa. Eli planeettoja on huomattavasti enemmän mitä kyetään havaitsemaan.

  • @keijotoivonen3988
    @keijotoivonen3988 Жыл бұрын

    Loistava Pari käsittelee asiaa mielenkiintoisesti!!!!

  • @aetherwind5801
    @aetherwind58012 жыл бұрын

    Ei ole kettuilua tai muuta sellaista, mutta Ari-Matti näyttää laihalta Timo Soinilta 😅

  • @eskokomero

    @eskokomero

    2 жыл бұрын

    Tämä mielikuva! -E.K.

  • @Dog_Corleone
    @Dog_Corleone2 жыл бұрын

    Miksei näitä tuu spotifyyn??

  • @mv9787

    @mv9787

    2 жыл бұрын

    Siks kun täältä nää on kaikkien nähtävillä

  • @jarirantakokko8455
    @jarirantakokko84556 ай бұрын

    jos ja kun avaruus on ääretön niin miten pystytään antamaan mitään lukuja???

  • @jaakkotahtela123
    @jaakkotahtela1232 жыл бұрын

    Todennäköisin syy sille, miksi avaruusolioita ei ole näkynyt, on se, että etäisyydet vain ovat liian pitkät. Ei ole välttämättä mahdollista matkustaa lähimainkaan valonnopeutta eikä välttämättä ole mahdollista oikaista madonreikien kauttakaan. Kaikki hienot asiat eivät vaan ole koskaan mahdollisia mitä tieteiselokuvissa ja -kirjoissa kerrotaan.

  • @Choolboy72

    @Choolboy72

    2 жыл бұрын

    Tai sitten avaruusoliot ovat tutkineet planeettamme ja todenneet, että annetaan ihmisten kehittyä rauhassa, sillä todennäköisesti olemme älyllisesti valovuoden päästä sellaisesta siviilisaatiosta, joka täällä voisi vierailla.

  • @jaakkotahtela123

    @jaakkotahtela123

    2 жыл бұрын

    @@Choolboy72 sekin on mahdollista, mutta olisivatko kaikki universumin avaruusoliot päättäneet jättää meidät rauhaan? Erilaisia sivilisaatioita on varmaan miljoonia erilaisia. Varmaan joillain niistä on tarvetta hankkia oman planeettansa tilalle uusi

  • @pekkakuusankoski2192

    @pekkakuusankoski2192

    2 жыл бұрын

    Tarvitaan ääretön energiamäärä kiihdyttämään kappale avaruudessa lähelle valonnopeutta.

  • @LohiHarHar

    @LohiHarHar

    2 жыл бұрын

    @@Choolboy72 Niinpä. Me olemme alkukantainen junttirotu joka sotii, murhaa ja raiskaa, keksien aina toinen toistaan hienompia tekosyitä teoilleen. En minäkään halua olla junttien kanssa tekemisissä. Ei tuota ole kovin vaikea ymmärtää.

  • @anttes
    @anttes8 ай бұрын

    Fermin paradoksi: Menisitkö planeetalle joka on täynnä aseistautuneita , agressiivisia lihansyöjäapinoita?

  • @pev_
    @pev_2 жыл бұрын

    Ihan hyvä, mutta perhana kun mua aina harmittaa "avaruusalus" keskusteluissa taviksen puolesta se, että ei selitetä miksi se alus joutuu tekemään kaikenlaisia "pellehyppyjä" esim. planeettojen läheltä "koukkien" lisää nopeutta ym.. Ja se on tietysti se, että nykyinen teknologia riippuu aluksen mukana kuljetettavista polttoaineista joiden massa, tai "paino", ensinnäkin rajoittaa jo sitä miten suuria määriä voidaan maan pinnalta lähettää aluksen mukana, ja toisaalta sitten mitä liikkeitä se alus pystyy avaruudessa tekemään ennenkuin se polttoaine loppuu.

  • @audiospace2023
    @audiospace20232 жыл бұрын

    Puolivälissä keskusteltu "valoilmiö", kannattaa tsekata David Fravor, Tic Toc, Nimitz jos haluaa hämmentyä.

  • @suulis50
    @suulis502 жыл бұрын

    Kuinka pienen ja kuinka suuren voi tunnistaa eläväksi. Voisiko älykäs muurahainen koskaan lähettää avaruuteen raketin.

  • @erlendtoom3704
    @erlendtoom3704 Жыл бұрын

    Tosi hyvä juttu, enemmän samanlaisia ohjelmia

  • @mattukko
    @mattukko Жыл бұрын

    Ettei vain olisi meidän galaxy älykkäästi suunniteltu 😍✝️

  • @Tarx66
    @Tarx662 жыл бұрын

    Ilmakehä kuitenkin ulottuu vain 4.5 - 5.5 km korkeuteen.

  • @eskokauppila1327
    @eskokauppila1327 Жыл бұрын

    "...avaruuden rajat on jo Suomen puolella siis Ukrainan rajat koska 15 asekuormaa on sinne täältä pohjolasta viety

  • @3pii6pii9pii.
    @3pii6pii9pii.3 ай бұрын

    Pitäisi löytää sivilisaatio jolla on käytössään samaan aikaan tämä antiikkinen teknologia kuten meillä, jotta voisimme kommunikoida.Radioteleskooppeja on ollut vasta silmänräpäyksen verran joten mikä on todennäköisyys sille,että paikoissa joissa elämää on voinut syntyä joku toinen sivilisaatio räpyttää silmiään juuri samaan aikaan ? Se on hyvin pieni joten ei ihme, ettei mitään ole kuulunut.

  • @einolehto-eg1gc
    @einolehto-eg1gc2 ай бұрын

    Ennen tehiin kestäviä laitteitä,nykyjään 2v on maksimi.

  • @Blogger2020
    @Blogger20202 жыл бұрын

    Ja ihminen kuvittelee, että kaikki on syntynyt itsestään ))))))) 55555

  • @mv9787

    @mv9787

    2 жыл бұрын

    Niinpä. James Tour kannattaa tsekata youtubesta. Hyvää argumentointia evoluutioteorian mahdottomuudesta. Siis että se selittäisi elämän tai lajien synnyn.

  • @anotherstupidfeature
    @anotherstupidfeature2 жыл бұрын

    Ihmisen suppea ymmärryskyky on paradoksitehdas.

  • @Juze81
    @Juze812 жыл бұрын

    Oisit kysässy varsin LUVOIR-A teleskoopista

  • @nonoo
    @nonoo2 жыл бұрын

    Kari Enqvist olis kova vieras just noihin lopun kysymyksiin.

  • @eskokauppila1327
    @eskokauppila1327 Жыл бұрын

    "...0°'' it's mine, astronomy, hypnos and chess black horse a2-c3 'green meteor buk' is coming january 2024 with friendship it go ahead the earth but we have to be always with friendship although it's coming back

  • @trolli3
    @trolli32 жыл бұрын

    Vihdoinkin muuta kuin persuilua kiitos

  • @satangalfthan4306
    @satangalfthan43062 жыл бұрын

    Alkuräjähdys on vain teoria ja huono sellainen.Aika monta teoriaa vedettiin faktoiksi...

  • @jorejahtis8833

    @jorejahtis8833

    2 жыл бұрын

    Vaikea kuvitella räjähdystä minkään aluksi,jos öyhettä on takana tarpeeksi niin voi olla hyvinkin hiljaista.

  • @mikamakela3839
    @mikamakela38392 жыл бұрын

    Käsittele asiaa viikottain!? Jos USA ilmiöt tulee tänne puolen vuoden viiveelä niin mitä siellä Ameriikassa nyt tapahtuu ja mitä mahdollisesti täälä tapahtuu puolen vuoden päästä jos tänne tulee ameriikan ilmiöt? kzread.info/dash/bejne/pWqTksdvkde-hc4.html

  • @artolauri
    @artolauri Жыл бұрын

    * Putin on jo menettänyt pelinsä. Ja itsekin tietää sen. * Laitetaan Arto Lauri KZread kanavat tilaukseen. Niin itselle, kuin kaveroipoiireillenne myös.