Almanya’da Diploma denkliği gerekli mi? Mimarlar Odası Kaydı !

Bu videoda Türkiye;deki bir üniversiteden mimarlık lisans diplomasına sahip birinin Almanya;da çalışabilmesi için denklik yapıp yapmaması gerektiğinden, anabıin.kmk.org sitesinde yapacağınız H+ sorgusunun ne işe yarayacağından ve Almanya'da Mimarlar odasına kayıt olmak için ne yapılması gerektiğinden bahsettim. Anlattığım konular benim deneyimlerimi içeriyor. Bazı konular zaman içinde değişiklik göstermiş olabilir en doğru ve güncel bilgiyi ilgili kurumlardan almanızı tavsiye ediyorum.
ZAB Denkligi icin istenen evraklar :
www.kmk.org/zab/zentralstelle...
Gerekli basvuru formunun (antrag) doldurulmasi
www.kmk.org/fileadmin/Dateien...
Diplomanizin asli gibidir kopyasi
Transkript asli gibidir kopyasi
E devletten barkodlu YÖK mezun belgesi,
Lise diplomasi
Pasaport veya Nüfus cüzdani fotokopisi
200 Euro ücreti
Tüm sorular icin zabservice@kmk.org email adresini kullanabilirsiniz.
Baden Württemberg Mimarlar odasına üye olmak için istenen belgeler :
-beglaubigte Kopien Bachelorurkunde und Bachelorzeugnis in Originalsprache
(Orjinal dilde lisans mezuniyet belgesi kopyası)
-beglaubigte Kopien Bachelorurkunde und Bachelorzeugnis in deutscher Übersetzung
( Lisans mezuniyet belgesinin Almanca çevirisi)
-Antragsformular
(Doldurulması gereken formun linki)
www.akbw.de/fileadmin/downloa...
-Meldenachweis über Ihren Wohnsitz in Baden-Württemberg im Original, nicht älter als drei Monate
(Baden-Württemberg'de ikamet edilen yerin üç aydan eski olmayan orijinal kayıt belgesi)
-polizeiliches Führungszeugnis im Original, nicht älter als drei Monate
(Polis izin belgesinin adli sicil kayıt aslı, üç aydan eski olmayacak şekilde)
-bei Eintragung als angestellte Architektin: aktueller Arbeitgebernachweis
(çalışılan mimarlık ofisinin işveren sertifikası)
- Eger serbest mimarsaniz veya is yeri sahibiyseniz Berufshaftpflichtversicherung (Sigorta)
Eğer beni ilk kez bu video ile izliyorsanız, ben Ezgi. 4,5 yıl Almanya’da mimar olarak calıştim ve Almanya'ya 2018 yilinda tek başıma göçme kararı almış ve bunu başarmış birisi olarak bu kanalda deneyimlerimi anlatarak sizlere ilham olmayı hedefliyorum. 2023 yilinda evlendim ve Amerika serüvenim basladi. Amerika'da da Mimar olarak calismaya devam etmek niyetindeyim.
Sevgiler diiliyorum.

Пікірлер: 66

  • @burcuyldz2928
    @burcuyldz29282 жыл бұрын

    Merhaba, bende İçmimarlık mezunuyum. Şubat'tan beri Almanya'dayım ve bir kaç yıl önce ve şimdi edindiğim bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. 1) Almanya'da mimar veya içmimar olarak çalışmak için odaya kayıtlı olmak zorunda değilsiniz. Ama Türkiye'de aldığınız eğitimin Almanya'daki eğitim ile aynı mı diye gösteren die bir belge almanız gerekiyor. Benim başvurduğum çoğu yer bunu sormadı ama ret almamın nedeni de bu olduğunu düşünüyorum deneyimsiz olmamın dışında, çünkü bizim meslekler Almanya'da korunuyor. Ben örneğin ZAB'ye başvuruda bulunmam gerekiyor ki bir "Zeugnisbewertung"(karne değerlendirmesi) elde etmek için. Bu belge ile Türkiye'de aldığım eğitim Almanya ile eşit olduğunu gösterir ve iş arayışına yardımcı olmak için alınan bir belge. 2) Oda kaydı video da anlatıldığı gibi kendi iş yerinizi açmak istediğinizde gerekli. Ama burada bir örnek vermek istiyorum: Bir kaç yıl önce başvurduğum bir pozisyona odaya kayıtlı olmadığım için maaşım sadece 1500€ olabileceğini, şantiyelere gidemeyeceğimi ve imza yetkim olmayacağını belirtmişlerdi. Yani illa kendi iş yerinizi açmak istemiyorsanız da bazı iş yerleri oda kaydını bahane ederek daha düşük maaş verebilir ve bazı şartlar koyabilir. Yani her iş yeri farklı şartlar şart koyabilir. 3) Kendi işyerini kurmayip ama yinede odaya kayıtlı olan çok insan görüyorum şirketlerin web sitelerinden. 4) Odaya kayıt olmak ayrıca mesleki unvanı taşımaya yaradığını bana söylendi, tam olarak cümle bu idi: Eine Eintragung dient zur Führung der Berufsbezeichnung. 5) Odaya kayıt olma şartları mevcut örneğin en az 2 yıl iş deneyimi, ama burada dikkat mimarlar için ofiste en az bir mimar bulunması gerekiyor ve içmimarlar içinde en az bir içmimar ofiste bulunması gerekiyor çalıştığınız yerlerde. İşler Leistungsphase'leri kapsaması gerekiyor ve içmimarlar için örnek olsun Satış ve Mekan Düzenleme danışmanı olarak bir mobilya mağazasında tecrübe olarak sayılmıyor, iş gerçekten planlama ile ilgili olması gerekiyormuş. 6) Benim gibi mezun olup ve deneyim kazanamayanlar ise staj bulmak iş bulmaktan çok daha kolay olacaktır ben bunu deneyimledim burada olduğum sürece. Ve staj deneyim olarak sayılıyor ama dediğim gibi en az bir mimar/içmimar bulunması gerekiyor, mesleğinize göre. ... Benim şu an yazacaklarım bu kadar, doğru veya eksik bildiğim bir şey varsa yeni bilgilere açığım ve hepimiz için bizimle paylaşmanız herkese faydalı olacağını düşünüyorum.

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Harika bilgiler. Teşekkürler paylaştığın için ❤️

  • @burcuyldz2928

    @burcuyldz2928

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain ne demek 🥰 kanalınıza yeni denk geldim ve nerdeyse tüm videoları izledim, doğal halinizi çok sevdim, olduğunuz gibi kalın ✨ maceranızın bir parçasını dinlemek güzeldi ve sizin gibi hayat tecrübelerini paylaşan insanları görünce insan tek olmadığını bilmesi ve tüm bu korkuların ve değişimlerin normal olduğunu ve ne kadar korksakta, biz biz olmamız için ve kendimizi keşfetmek için gerekli durumların olduğunu yine tekrardan farkettim. Sizin mesela ilk videonuz da KZread kanalı açma kararınızı anlatırken aynı düşüncelerden bende hep geçtiğimi farkettim, çünkü bende ailemle 2015 yılında Türkiye'ye dönerken KZread kanalı açma planım vardı ama hep zaten yapanlar var, izlenir miyim vs düşünüp aslında sadece kendimize engel olduğumuzu farkettim, sizin de dediğiniz gibi farklı kişilikler var, bir izleyici kendisini size daha yakın görebilir öbürüne göre o yüzden bazen fazla düşünmeyip deneyimlemek gerekiyor galiba, ben bile KZread fikrini sayenizde yine düşünmedim değil, teşekkürler ve ABD'deki yeni yolunuz için başarılar, sevgiler💕

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Kesinlikle yapmalısın! Aynen dediğin gibi harekete geçmek gerekiyor bazen ve kimlerin hayatına dokunacağını bilemezsin. Çok teşekkürler güzel ve içten dileklerin ve yorumların için. Kanal açarsan haber ver muhakkak. ❤️

  • @atikenurbingul690

    @atikenurbingul690

    Жыл бұрын

    @@burcuyldz2928 senin maceralarını dinlemek isterim bir kanal açsan şahane olur😍

  • @atikenurbingul690

    @atikenurbingul690

    Жыл бұрын

    Merhaba uzun bir süredir bir içmimar olarak Almaya'da nasıl çalışabilirim üzerine videolara izlerken denk geldim bu kanala ve bu yoruma böyle güzel bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim.🤩

  • @sarikayagulsah
    @sarikayagulsah Жыл бұрын

    Teşekkürler Ezgi ne de güzel bahsetmişsin, bazen başka videolar izleyince karamsarlık çekmemek elde değilken gayet açıklayıcı ve iç açıcı olmuş. Sevgiler :)

  • @berc-co
    @berc-co2 жыл бұрын

    Harika bir video, emeğine sağlık 😊

  • @kya_delil
    @kya_delil8 ай бұрын

    Öncelikle merhabalar. Aradığım videolardan biriydi çok açıklayıcı bir şekilde anlattınız bu yuzden size teşekkür etmek istiyorum. Ben suan son sınıf mimarlık ogrencisiyim yurt disinda calismayi dusunuyorum bu surecte sizin yakin takipciniz olucam.

  • @acerol
    @acerol Жыл бұрын

    Teşekkürler !

  • @unalipekcioglu5363
    @unalipekcioglu536310 ай бұрын

    Merhabalar, ben de bir mimarım ve anabinde denkliğim var, fakat korunan meslek olduğu için denklik lazım diyor başvuru formunda, ama mavi kart iş arama vizesine başvuracağım, denklik süreci devam ederken gidebilir miyim yoksa iş arama vizesi için de denkliği beklemek şart mı , kısaca sormak istediğim siz denklik yapıp mı gittiniz yoksa sadece anabin denkliğiyle mi gittiniz, yararlı ve güzel bir video olmuş çok teşekkürler😊

  • 3 ай бұрын

    Ben 2018 den beri Almanya da farklı bir işte çalışıyorum şimdi mimarlık denkliği için girişimde bulunmak istiyorum. Artık Zab 2014 itibari ile denkliğe bazı eyaletlerde karışmıyor. Eyaletin mimarlar odasına yönlendiriyor.

  • @olasiliklar
    @olasiliklar5 ай бұрын

    Merhaba Ezgi, çok faydalı bir video çok teşekkürler. Benim okulumun denkliği gözükğyor, bölümümün de denkliği gözüküyor ama başka bir okulun adı altında H+ olarak gözüküyor. Bu da denklik var demektir değil mi yoksa illa okul adı ve bölüm adı birlikte mi listede görünmek zorunda? Ek olarak, bölümümün adı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, bue şekilde listede yok ama neticede peyzaj mimarlığı olduğu için sence bu da yeterli olur mu? Çok teşekkürler cevabın için şimdiden!

  • @tarkcellik7227
    @tarkcellik72278 ай бұрын

    Emeğinize sağlık.Mimarım.Benim iş sözleşmemde arkitekt yazıyor bu yüzden mesleki kullanım izni meselesi ortaya çıkıyor haliyle süreç uzadı bu izne gerek kalmadan nasıl yapılabilir proje çizimci tarzı bir şey mi yazılması lazım imza yetkim olmadan mimarlık yapmak istiyorum bunun almanyadaki karşılığı ne olarak geçiyor iş sözleşmemde ne yazılması gerekiyor ? cevaplarsanız çok mutlu olurum

  • @neslihandeveci1811
    @neslihandeveci1811 Жыл бұрын

    H- olinca ne oluyor peki? Nasıl bir yok izlemeliyiz? Mimarlıkta denklik nasıl oluyor bu konuda bir video çekebilir misiniz??

  • @enesberkebagdat4922
    @enesberkebagdat49226 ай бұрын

    Merhabalar Ezgi hanım ben yurtdışında bitirdim üniversitem H +/- olarak gözüküyor, Türkiyede 1 yıllık mimarlık tecrübem var imza dışında denklik burda çok önemli değil, Almanya da özel bir şirkette saha mimarlığı veya ofis çizim elemanı olarak çalışabilir miyim ? Denklik olmadan vize alabilir miyim ?

  • @caneruzunoglu3785
    @caneruzunoglu37852 жыл бұрын

    Merhabalar videolarınız çok güzel. Çok açıklayıcı ama ben Almanya'ya iş arama vizesine başvuru yapmak isteyen inşaat mühendisliği yeni mezunuyum. :( Çevrenizde inşaat mühendisi var mı acaba.

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Merhabalar Caner. Teşekkürler. Maalesef çevremde Türk inşaat mühendisi yok. Bir arkadaş vardı ama o da geri döndü Türkiye’ye. Sorularını yaz istersen oma ileteyim.

  • @utkuaksoy5880
    @utkuaksoy58802 жыл бұрын

    Merhabalar,uzun süredir Almanya ile ilgili videolar izliyorum ve sonunda aradığım cevabı burda buldum.Kendim Kıbrıstaki üniversitelerden birinden mezunum ve Almanya'da diplomamın denkliği olup olmayacağı konusunda tereddütlerim vardı.Bu bilgiler için teşekkür ederim.Ekim ayında Almanya'ya iş bulmak amacıyla gideceğim.Sıfır Almancam,çat pat İngilizcem var.Dil bilmeden çok büyük sorunlarla karşılaşır mıyım?Yaklaşık 10 senelik mesleki tecrübem var ama dil bariyeri beni biraz düşündürüyor.Gitmeden önce herhangi bir öneriniz olursa memnuniyetle dinlerim :)

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Merhabalar bu konudaki önerilerimle ilgili bir video geliyor:) ama dil öğrenmeye bir an önce başlayın derim.

  • @utkuaksoy5880

    @utkuaksoy5880

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain önümde 2 aylık bir süreç var ve benzer süreçlerden geçtiğimizi düşünüyorum.Ben de sizin gibi süper lise mezunuyum,bu kalan 2 aylık süreçte ingilizce speaking konusunda kendimi biraz daha geliştirsem daha sonra almancayı orada öğrenmeye başlasam sizce mantıklı mı?Bir de tecrübelerinize dayanarak bu dil konusunda ilk etapta Türk bir firmayla çalışma şansımız var mı?Videolarınızda anlattığınız zor geçen o 1-2 seneyi en azından dil kursuna giderek atlatsam ve bu süreçtede çalışmaya devam etsem benim için harika olur.Almanya'da biz mimarların çalışabileceği Türk firmaları mevcut mudur?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Tabiki Türk firmalarına da başvurabilirsiniz. Ama sanmayın ki firmalar Türk diye almancada uzak rahat bir süreç gecirebilirsiniz :) yine de kafanızdaki şey plan gibi duruyor. Bol şans diliyorum. 😊

  • @utkuaksoy5880

    @utkuaksoy5880

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain Çok teşekkür ederim.Umarım bundan 1 sene sonra harika bir firmadan almanca size teşekkür ederim :)

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Ahh. Umarım. Çok mutlu olurum. ☺️

  • @sarademir1435
    @sarademir1435 Жыл бұрын

    Türkiye’de alınan Yüksek lisans ve doktora diplomanızı da aynı web sitesinden almak mümkün mü?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Merhabalar. Anlayamadım sorunuzu. ZAB kurumu veriyor denkliği. Yüksek lisans ve doktora için de yine aynı kurumla iletişime geçmek gerekir.

  • @guventayar2621
    @guventayar26219 ай бұрын

  • @sibelsurmeli732
    @sibelsurmeli732 Жыл бұрын

    Ezgi merhaba, Tecrübeli mimarların 1-9 arasında bahsettiğin yeterlilikleri Türkiye'de kazanmışlarsa yine de orada o 2 senelik süreci orada tamamlamış olmaları mı gerekiyor. Sen iş tecrübelerinden bahsettin, fakat yine de orada o 2 yıllık sürecin içinde olduğundan da bahsettin; nasıl olması gerekiyor? Bir de çalıştığın yerlerde imza yetkine ihtiyaç olmadığı için mi denklik belgesi aramadılar yoksa imza attığın halde talep gelmediği mi oldu denkliğe?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Merhabalar. Eğer Türkiye’de bu süreçler tamamlandıysa almanyada tekrar yapmaya gerek yok. Fakat buna karar verecek olan merci mimarlar odası. Her bölgenin mimarlar odası ayrı bir kurum. Yani kabul etmeyebilirler de. Bunu kanıtlamak için çalıştığınız yerlerden imzalı belge getirmek gerekiyor. Ben imza yetkimi kullanmadığım için odaya kaydolmadım evet.

  • @sibelsurmeli732

    @sibelsurmeli732

    Жыл бұрын

    @@ezgicain Çok teşekkür ederim. O zaman şöyle anlıyorum; iş yeri seni mevcut halinle kabul ettikten sonra ülke ve oda imza atmadığın sürece sana ve çalışma&oturma vizene dokunmuyor? Bir sorum daha olacak; iş arama vizesiyle de gitsen, denklik alıp direk çalışma vizesiyle de gitsen, iş yeri istemese bile ülke B1 düzeyinde Almanca bilgisi istiyor di mi, henüz kalkmadı?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Evet öyle.. Hayır diyelim ingilizce konuşulan bir departmanda işe alındın. Bir sözleşme ile vize aldıysan eğer dil bilgisi istenmiyor.Yeterince dil bilgisine sahip olmak gibi bir ibare var ama A2-B2 gibi bir dil bilgisi seviyesi dillendirilmedi hiç. Aile birleşimi için var böyle bir seviye. Ama iş bulup giden birisi için yok.

  • @sibelsurmeli732

    @sibelsurmeli732

    Жыл бұрын

    @@ezgicain Çok teşekkür ederim. Kendi süreçlerinde de kolaylıklar ve başarılar diliyorum..

  • @nnnnnhssh
    @nnnnnhssh10 ай бұрын

    Merhaba mimarlık için imza yetkisinde lisans eğitimi yeterli mi yoksa yüksek lisans yapmak gerekiyor mu

  • @ezgicain

    @ezgicain

    10 ай бұрын

    Lisans yeterli ama odaya kayit olmak icin 2 yillik Praktikum tamamlanmis olmali.

  • @ildenizma
    @ildenizma2 жыл бұрын

    Merhaba hocam Mühendisim ve Kuzey Ren eyaleti icin denklik işlemlerine başliycam. Yetkili biriyle iletişime geçtiğimde herhangi bir işverenle iletişime geçtiğinize dair kanıt sunmanız gerekiyor denildi. Sizin içinde bu istendi mi ?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Merhaba. Hayır benden böyle bir şey istenmedi ama ben ilk maili zaten şu şu ofiste çalışıyorum diyerek atmıştım. Çünkü aip yapmış olma şartı var videoda bahsettiğim gibi. Onu da mecbur bir ofiste yapmış olmalısınız.

  • @ildenizma

    @ildenizma

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain aip dediğiniz ne hocam ?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Aip videoda anlatıyorum aslında. Architekt in Praktikum. Yani bir nevi staj ama 2 yil sürüyor.

  • @ildenizma

    @ildenizma

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain mühendislik için öyle bir şart var mı ? Dediğiniz aip iş tecrübesi mi oluyo ?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Ahh. Mühendislik için bilmiyorum açıkçası. Denklik için bahsettiginiz yetkili kişi kim? Aracı kurum mu yoksa direkt Denkligi verecek kurum mu

  • @haticekaya6665
    @haticekaya6665 Жыл бұрын

    Denklik icin iki adres gorunuyor.basvuru formonu gonderdigimizde mailin alt kisminda yazan adrese gonderdim ama kimiside diger adrwse Gonderilecek diyor.acaba yanlis yere gondermis olabilir miyim?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Merhabalar. Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen Postfach 2240 53012 Bonn Deutschland Bu adrese yollanmalı. Bahsettiğiniz diğer adres hangisi acaba ?

  • @haticekaya6665

    @haticekaya6665

    Жыл бұрын

    @@ezgicain teşekkürler.ben diğerine göndermiştim.Oraya göndermezler mi acaba yani dediğimiz adrese?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Bence bir email atıp durum nedir diye sorgulayabilirsiniz. zabservice@kmk.org

  • @haticekaya6665

    @haticekaya6665

    Жыл бұрын

    @@ezgicain teşekkürler.yazdım ama çok gec dönüş yaptıkları için cevap yok ve geri dönebilir her an.oysakı bonn da şimdi postam

  • @dem_dem25
    @dem_dem2510 ай бұрын

    Merhaba Ezgi hanım denklik almak için meslekî deneyimin olması gerekiyor mu?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    10 ай бұрын

    Hayır gerekmiyor.

  • @dem_dem25

    @dem_dem25

    10 ай бұрын

    @@ezgicain teşekkür ederim

  • @aymhmd1719
    @aymhmd1719 Жыл бұрын

    Mrhb öncelikle bilgileriniz için teşekkürler mimarlık okuyorum ve okuduğum üniversite anabin kmk da yok maalesef almanya hükümeti oraaa çalişmama izin verirmi

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Merhabalar. Hangi üniversite öğrenebilir miyim ? Bütün üniversiteler sistemde var sadece bazılarında h+ imgesi yok.

  • @aymhmd1719

    @aymhmd1719

    Жыл бұрын

    @@ezgicain tabiki okumukakta olduğum okul Sivas cumhuriyet üniversitesi ilginiz için teşekkür ederim EZGİ hanım

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Ah memleketim Sivas 🥰. Baktım şimdi H+ var cumhuriyet üniversitesinde.

  • @aymhmd1719

    @aymhmd1719

    Жыл бұрын

    @@ezgicain SİVAS harika biryer çok sevdim. Bilgileriniz için teşekkür ederim EZGİ hanım.

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Rica ederim bol şans. Yakında danışmanlık hizmeti vermeyi planlıyorum. İhtiyacınız olursa , haberiniz olsun. sevgiler.

  • @kubra1131
    @kubra1131 Жыл бұрын

    Üniversitemin denkliği var ama bölümün denkliği yok bu denkliğimin olmadığı anlamına mı gelir :/

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Bölümünüz nedir acaba ?

  • @kubra1131

    @kubra1131

    Жыл бұрын

    @@ezgicain mimarlık, başka bir video izlerken gördüm ki galiba bunun bir önemi yokmuş bölümün direkt çıktısı alınabiliyormuş

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Mimarlığın denkliği var :) üniversitenin de varsa sorun yok.

  • @kubra1131

    @kubra1131

    Жыл бұрын

    Teşekkür ederim 😍