SOHBET & Bazı Sorulara Bazı Cevaplar

Bu videoda biraz sohbet edelim. Size yurtdisina göc etmenin zorluklarindan bahsettim ve sizden gelen sorulara cevaplar verdim.
Sorular su sekilde :
- Yurtdisi neden zor ?
- Almanya'da mimarlik ne demek? Bazi anilarim
- Almanca dil seviyesi ne olmali ?
- Ne kadar maas kazanirim ?
Ben istanbul'da doğup büyümüş ve 2018 yılinda Almanya'da göç etmiş bir mimarim. 2023 yilinda ise kendimi Amerika'da yasarken buldum :)Bu kanalda Almanya'da calismakla, Almanya'da yasamakla ve Amerika'da yasamakla ilgili her seyi paylasacagim. Almanya'da is aramanin ve Almanya'da is bulmanin ne kadar zor oldugunun farkindayim. Mimarlik staji yapsam bile olur diyerek, Is Arama Vizesi ile göc ettigim Almanya'da ve Amerika'da Greencard basvurum ne zaman yanitlanir diyerek yasadigim stresi ve tüm deneyimleri de sizlerle paylasmak niyetindeyim. Almanya'da Mimarlik ve Amerika'da Mimarlik ise apayri bir konu basligi. Türkiye'den farklarindan ve Amerika'da bir is günümün nasil gectiginden ve daha fazlasindan haberdar olmak icin abone olmayi unutmayin!
Sevgiler,
Ezgi C.

Пікірлер: 28

  • @nuraykul2364
    @nuraykul236411 ай бұрын

    Ağzına sağlık Ezgicim sohbetini büyük bir zevkle izledim teşekkürler

  • @yudumylmaz9609
    @yudumylmaz96097 ай бұрын

    İçeriklerin çok verimli lütfen devam et ✨✨

  • @ezgicain

    @ezgicain

    7 ай бұрын

    Tam bırakmayı düşündüğün anda gelen o yorum 🥰

  • @azerilhan8454
    @azerilhan845411 ай бұрын

    Teşekkürler...

  • @user-qg5kc9qr6u
    @user-qg5kc9qr6u11 ай бұрын

    Farkli bir bakis acisi olmus.Emeginize saglik. Keske yurt disina cikmadan bilseydim dediginiz bir sey oldu mu,? Bunu merak ettim Sevgiler.

  • @emrahkiroglu2356
    @emrahkiroglu235611 ай бұрын

    Bu saatte sizi izliyorum demekki istiyorum hedef belirledim ama adım atmakta üstümde sanki ölü toprağı var ne düşünüp acaba harekete geçme motivasyonu olsa bilemedim saygılar

  • @berc-co
    @berc-co11 ай бұрын

    💯

  • @deepstate2254
    @deepstate225411 ай бұрын

    Merhabalar 👋 lisans kamu yönetimi bölümü mezunu biri Almanya 🇩🇪 da nerelerde, hangi alanlarda çalişabilir. ?

  • @jrgang
    @jrgang11 ай бұрын

    Merhaba. Nasıl, nereden başvuru yapabiliyoruz acaba? Her şey tamam ama başvuru kısmında tikaniyorum. Teşekkürler

  • @user-ul9um2yv9o
    @user-ul9um2yv9o11 ай бұрын

    YURT DIŞINDA YAŞAM VE İŞ ALGORİTMASI ADIM ADIM YAPARMISINIZ.? TÜRKİYE VE YURTDIŞI KARŞILAŞTIRMALI.

  • @doguidrisoglu9037
    @doguidrisoglu90375 ай бұрын

    Benim Almanya da bir mimarlik Ofisim var hergün onlarca CV aliyorum. Türkiye' deki meslektaslarima öneri bâbinda şunlari söyleyebilirim. 1. Cv leriniz alman mantalitesinin yakinindan bile gecmiyor. Cok daha sade olun. Bi kendi hazirladiklariniza bakin birde internete Bewerbung yazip cikanlara bakin. Aradaki uçurumu göreceksiniz. 2. Portfolio lariniz alman mimarlik bürolarinin ilgisini cekmiyor cünki tasarimlariniz kaliplasmis bir aşirilik ifade ediyor hem ic tasarimda hemde mimari yapilarda o cizimler kabul görmez göremez hem ekonomi hemde realite buna engel.. 3. Kanunlar; Türkiyede bu tam olarak nasil isliyor bilmiyorum ama Almanlarin kendileri dahi var olan kanunlari anlamakda güclük cekiyor egerki prosedür nasil isliyor hangi kanuna göre ne yapilmasi gerekir bunu bilirseniz sansiniz cok yükselir. 4. Dil, malesef en büyük sorun bu sadece ingilizce ile is yapamazsiniz. Almancaniz en azindan B2 aşamasinda olmali. Cünki Video da da söylenildigi gibi hem is verip hemde size biseyler ögretmek icin zaman harcayamazlar zaten isci acigi varken bir kisiyi daha isinden alacagi korkusu yabanci mimarlarin işe alimini engelleyen baska bir konu. 5. Hicbirsey göründügü gibi degil. Ne zengin olabilirsiniz nede hayalinizdeki tasarimlari yapabilirsiniz. Cok zor bir kac yil ve ondan sonra huzurlu sakin bir yasam sürebilirsiniz. 6.Sakın vazgecmeyin ama almanyaya gelince soydaslarinizi kötülemekden vazgecin. Eksiklerimizi tamamlayarak daha güclü hale gelebiliriz.. vesselam.

  • @ezgicain

    @ezgicain

    5 ай бұрын

    Tesekkurler katkiniz icin. Cok haklisiniz.

  • @hacdevrimozuysal3692
    @hacdevrimozuysal369210 ай бұрын

    Merhaba Ezgi Hanım, Beni korkutan iş bulmada yaş kriterinin diğer niteliklerdense işverenlerce daha ön plana alınması. 48 yaşında iş arama vizesi ile geleceğim. Otomotiv yan sanayide kalite alanında iş arayacağım. O işle ilgili kendi becerilerimden ve dil seviyemden eminim ama ya yaşım ileri diye özellikle yönetici olmayan uzmanlık pozisyonları için iş vermezlerse diye korkuyorum. Sizin çevrenizde ileri yaşlarda düşük deneyim gerektiren uzmanlık pozisyonlarında istihdam edilenler var mı? Alman işverenlerin bu tip durumlara bakış açısı nasıldır? Örneğin 30 yaşında bir mimarın yapabileceği seviyede az sorumluluk isteyen işlerde 50-55 yaşındaki mimarlar da çalışıyor mu?

  • @emrebeyaban207
    @emrebeyaban20711 ай бұрын

    Disiplin anlayışı, çalışkanlık, yönetmelikler, uyum vs. konusunda çok çok büyük sıkıntılar yaşayacağımı düşünmüyorum ama bahsettiğiniz yalnızlık hissi benim gözümde çok büyüyor. Sanırım bu birazda dediğiniz gibi yalnız gitmekle alakalı bir durum. Birde daha önceden göçen insanların almanların soğukluğuyla, dışarıya kapalı yapıda olmasıyla alakalı anlattıkları da bu yalnızlık sürecinin sonsuza kadar devam edeceği hissine kapılmama neden oluyor istemsizce. Genelde söylenilen "Almanyada iş arkadaşın sadece iş arkadaşındır. İş yeri dışında iş arkadaşıyla görüşülmez." söylemleri ne kadar gerçek bilmiyorum. İş için yapılan göçte de muhtemelen iş yeri dışında da çok fazla insanla muhattap olunamayacağına göre yalnızlığın boyutu ve süresi hangi ölçüde olacak tam bir muamma. Bu belirsizlik çok rahatsız edici. Kendi kendime Almanyanın bana vereceği her anlamda güvende olma hissi veya ekonomik imkanlar, yalnız ve mutsuz geçirme ihtimalimin olduğu yıllara değer mi diye sormadan edemiyorum. Gitmeye karar vermek için 15 dakika twitterda takılıp gündeme bakmanız yeterli aslında. Yani ben ne zaman açıp bi haber okuyayım desem hemen "Neyi duruyosun dile odaklan şansını sonuna kadar zorla!" diye kendime kızıyorum. Ama bir yandan da bunları düşünüyorum istemsizce. Yalnız başına yapamayacak zayıf biri de değilimdir aslında. Başıma gelen neyse çekerim. Ama hayatta artık bişeylere sabretmek, bişeylerin geçmesini beklemek çok yordu. Onca emekten sonra az da olsa koşulsuz, ama'sız mutluluk hakkımızdı. Sanırım ümidimi yitirdim. İki türlü de mutlu olabileceğimi düşünmüyorum artık.

  • @omergedik115

    @omergedik115

    11 ай бұрын

    Tabi yurt dışında yaşamadan konuşmak kolay ancak olaylara, hayata arabesk bakmamızın bir alışkanlığından olsa gerek bazı şeyleri fazla dramatize ediyor olabiliriz. Bu biraz insanın yapısına da bağlı ancak hayat dediğimiz şey, yetişkin bir birey için ailesinin etrafında dönüyor aslında. 30 yaşından sonra birçok kişinin 50 tane dostu olmuyor; düzenli görüşülebilen gerçek dost sayısı çoğu insan için 3-5'i geçmiyor, bazıları için 2-3 belki... Herkes göç etmek zorunda değil, herkesin kişilik yapısı Almanya'ya veya her ülkeye de uygun değil. Başlangıçta bunun hesabını iyi yapmak gerek. Tabi bu hesabın içine Türkiye'nin şuan içinde bulunduğu ve gelecekte muhtemelen içinde olacağı durumu da katmalı. Türkiye herhangi bir konuda ışık veriyor mu? Hiç zannetmiyorum... Ülke bütüncül bir bakış açısıyla her alanda baştan aşağı çözülemeyecek, çözmeye niyet dahi edilmeyen problemler ile dolu. Çözüm için elinden gelene ve gelmeyene odaklanmak faydalı olacaktır. Türkiye'de birçok sorunu çözmek bireysel olarak bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Toplum yapabilir ama öyle bir talep, vizyon ve aksiyon alma yok. Yani kronolojik bir yapı var. İzole bir hayat yaşayabilirsin ama bu da bir yere kadar mümkün ve onun için de yüksek gelire ihtiyaç var. Yurt dışında ise biliyorum ki başlangıçta her şey çok çok zor ancak doğru ülke de seçildiyse birçok şey kişinin kendi çabası ile çözülme ihtimali olan, kişinin kendi elinde olabilen şeyler. Ben şuan bir iş teklifi aldım ve vize sürecindeyim; umarım her şey yolunda gider. Bu kararı alırken bugün konfor alanımda kalıp kendi geleceğime, olası çocuğumuza haksızlık etmek istemedim. Bir de bu yönlerden bakmanı tavsiye ederim. Her ne kadar ülkem adına üzülüyor olsam da...

  • @aysegulgurleyen2244

    @aysegulgurleyen2244

    11 ай бұрын

    @@omergedik115 Katılıyorum. Bu olayı başka bir ülkeye ya da şehre giderken çok dramatize etmeden oraya odaklanmaya çalışarak ve belli meşguliyetler bularak çözmek lazım. Ben de Ezgi Hanım gibi mimarım. Daha önce birkaç sene çalıştığım alanda Almanya'da yüksek lisansa başladım. Bölümüm İngilizce olduğundan ve Almancam da iyi seviyede olmadığından şu an katılmak istediğim şeylerde biraz önümde engel oluyor ve entegrasyon sorunu yaşıyorum. Daha büyük sorunsa biraz küçük bir şehirde olduğumdan ve bana kalırsa bir de Almanca dolayısıyla iş bulmanın zor olması. Gelmek isteyenlere tavsiyem Almancayı halledip gelmeleri ve mümkünse iş bularak gelmeleri olur. Diğer türlü insan kötü bir psikolojiye girebilir. Geldikten sonra da kendinizi dışarıya kapatmayıp kurs ve etkinliklere katılarak oraya biraz uyum sağlamak iyi olabilir. Bir de Almanya'ya gelmek isteyenler dinamizm, hareketlilik, çevre vs. gibi şeyler benim için önemli diyorlarsa Almanya'ya geldiklerinde hayal kırıklığına uğrama ihtimalleri yüksek. Sessiz, sakin yaşarım, dağ, bayır sever, gezerim diyen varsa işte aradığı ülke burası olabilir.

  • @sezerguzel7952
    @sezerguzel795211 ай бұрын

    Sizce yeni mezun bir mimar hemen gitmeli mi? Yoksa deneyimsiz yurt dışına çıkılmamalı mı?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    11 ай бұрын

    Eğer bir iş teklifi varsa veya okumak için gidilecekse hemen gidilmeli. Ama bir bilinmezliğe gidiliyorsa büyük risk olarak görüyorum. Biraz deneyim ve en azından master eğitimini bitirmiş olmak gerekiyor bence. :)

  • @sezerguzel7952

    @sezerguzel7952

    11 ай бұрын

    @@ezgicain İş teklifi var gitmeyi düşünüyorum. Almancam c1 seviyesine çıkınca da yüksek lisans yapmayı planlıyorum. Cevabınız için teşekkürler

  • @saniyecelikel7172
    @saniyecelikel717210 ай бұрын

    ya ezgi abla hazıra konmak değil de kemdi adıma konuşayım bilmiyorum anlamıyorum ne demek istediğini ne anlama geldiğini hani birilerinin onayına ihtiyaç duyuyorum attığım her adımın doğru olduğunu bilmek istiyorum .o kadar araştırmama rağmen ben hala bilmemezlik içindeyim mavi kart ile gelirsem ne olur iş nasıl bulunur dil olayı nasılçözülür hangi işi yaparım avantajları nasıl kullanabilirim açıkcası birazda teknoloji özürlüsüyüz galiba doğru kullanıp kullanmadığını bilmediğin için başkasının bilgisine tecrübesine ihtiyaç duyuluyor bunu da sizin gibi bilgili yol gözterici kişilere soruyoruz işte off yazarken bile bunalım içindeyim nasıl yapacam diye:)

  • @ezgicain

    @ezgicain

    10 ай бұрын

    Ya canım benim. Sen ne güzel sorular sormuşsun. ❤️ Mavi kart konusuna pek hakim değilim ben hiç başvurmadım mavi karta. Benim tavsiyem önce bir Almancayı halletmek en az b1 seviyesine gelmek, sonra da güzel bir cv hazırlamak almanca. Ondan sonra kafan da netleşir. İş başvuruları yapmaya başlarsın. Süreç kolay değil maalesef inan benim için de çok çok zordu. Ama imkansız değil.

  • @saniyecelikel7172

    @saniyecelikel7172

    10 ай бұрын

    @@ezgicain geç kalırım diye korkuyorum ezgi abla! Gerçekten 'yabancı"dil almanca yabancı olduğunu gerçekten hakkını veriyor :) aşırı zor çalışıyorum hepsi havada bir an önce de gitmek istiyorum olanaklar esnetilmişken biraz tez canlıyım sanırım bu konuda. Ya size aşırı gıpta ettim inanki ne güzel şeyler başarıp gelmişsiniz bu zamana en azından bari ing dilim olsaydı diye kendime çok kızıyorum

  • @ohayayeter
    @ohayayeter11 ай бұрын

    Peki hala cesaret edemeyen ama yurtdışında yasamayı denemek isteyenleri nasıl ikna ederdin 😅

  • @chromecavdar7897
    @chromecavdar789711 ай бұрын

    Bu güzelliğinle niye bukadar sıkıntı çekersinki. Ülkede birsürü boş beleş kız paralı bir salak bulmuş geçimip gidiyor. Üstelik mimarsın. Güzel olmasanda yangelip yatarsın. Helal olsun sana👏👏👏

  • @tovarishpikachu

    @tovarishpikachu

    11 ай бұрын

    Bu karı mı güzel ahahahahaha