"Leistungsphasen nach HOAI 1-9" Nedir ?

Almanya'da bir projenin tasarim asamasindan baslayip insaatin sonuna kadar devam eden süreclerini anlattim. Dünyanin en eglenceli videosu degil ama birilerinin isine muhakkak yarayacaktir :)
1 Grundlagenermittlung
2 Vorplanung
3 Entwurfsplanung
4 Genehmigungsplanung
5 Ausführungsplanung
6 Vorbereitung der Vergabe
7 Mitwirkung bei der Vergabe
8 Objektüberwachung - Bauüberwachung und Dokumentation
9 Objektbetreuung
Ben istanbul'da doğup büyümüş ve yaklasik 4 yıl once Almanya'da göç etmiş bir mimarim. Bu kanalda Almanya'da calismakla, Almanya'da yasamakla ve yasamaya calismakla :) ilgili her seyi paylasacagim. Almanya'da is aramanin ve Almanya'da is bulmanin ne kadar zor oldugunun farkindayim. Mimarlik staji yapsam bile olur diyerek Is Arama Vizesi ile geldigim Almanya'da yasadigim tüm deneyimleri de sizlerle paylasmak niyetindeyim. Almanya'da mimarlik ise apayri bir konu basligi. Türkiye'den farklarindan ve Almanya'da bir is günümün nasil gectiginden ve daha fazlasindan haberdar olmak icin abone olmayi unutmayin lütfen.
Sevgiler,
Ezgi K.

Пікірлер: 39

  • @canogirl
    @canogirl Жыл бұрын

    Ezgi mükemmelsin❤ resmen bizimle Almanya'daki mimarlık konusunda altın bilgiler paylaşıyorsun. Her daim kalbi senin gibi kalbi olan insanlarla karşılaşman,çalışman,eş,dost olman dileğiyle❤

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Ne güzel bir mesaj bu ❤️🥰 amin. Hepimizin karşısına iyi insanlar çıksın inşallah

  • @haticegurisbuyuk4203
    @haticegurisbuyuk4203Ай бұрын

    çok kıymetli bir video olmuş; çok teşekkürler ❤

  • @secil4897
    @secil4897 Жыл бұрын

    Bu bilgileri başka yerde bulamazdık çok teşekkürler 👏🏻 Almanya da mimar olarak çalışmayı düşünüyorum ben de çok faydalı oldu o yüzden , devamını dilerim …

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Çok teşekkür ederim Seçil. 😊

  • @nuraykul2364
    @nuraykul23642 жыл бұрын

    Yine başarılı bir paylaşım olmuş 😍

  • @haticeustakenar
    @haticeustakenar7 ай бұрын

    2 senedir arayıp da bulamadığım o inci değerinde bilgiler :) çok teşekkürler

  • @ebruyildiran1447
    @ebruyildiran144711 ай бұрын

    Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim çoğu yerde araştırdım ama detaylı bir paylaşım yoktu.Bu paylaşımınız benim için çok değerli☺ Emeğiniz sağlık

  • @ayberkaltnay6158
    @ayberkaltnay61582 жыл бұрын

    Tam da çalışma vizemin çıkmasını beklediğim bu dönemde, bu bilgiler bazı bilmediğim şeyleri açıklığa kavuşturdu. Bu önemli ve niş konuyu detaylı şekilde paylaştığınız için teşekkür ederim.

  • @yarenaslan-qt4kx
    @yarenaslan-qt4kx5 ай бұрын

    muhtesemsiniz

  • @farukerim9084
    @farukerim90842 жыл бұрын

    Güzel bir video olmuş .emeğinize sağlık .Zor ve uzun bir süreç .Her Phase nin bir çok detaylari var ama belli bir deneyimden sonra daha kolay ilerliyor.

  • Жыл бұрын

    Bu şekilide niş içerikler aslında bizler için daha değerli. Teşekkürler video için.

  • @ulaskarakas7795
    @ulaskarakas7795 Жыл бұрын

    Merhaba, Ezgi hanım kanalınızdaki bütün paylaşımlar birbirinden değerli öncelikle hepsi için teşekkür ederim. Bu video da meslektaş mimarları düşünüp hazırlayıp yayınlamanız çok ince bir davranış olmuş. Sizin gibi bende bir Mimar olarak Almanya'ya nitelikli göç yolundayım. Hem ofis hem de şantiye ölçekli çalışma alanlarım oldu. Proje aşamasındaki ofis sürecini hep merak etmiştim. Almanya da iş ilanlarında karşımıza çıkan 1-5 6-8 2 gibi rakamlar anlam kazanmaya başladı. Lütfen! Paylaşımlarınıza ve özverinize devam edin. Gayet iyi gidiyorsunuz. :)

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Ne kadar güzel bir yorum bu ! Çok teşekkür ediyorum. ☺️

  • @sevincniranakcay4525
    @sevincniranakcay45252 жыл бұрын

    O kadar mutluyum ki mimarlıkta ilgili bilgiler verdiğiniz için. Bende bir yıldır Almanya'da bir Türk ofisinde mimar olarak çalışıyorum . Daha çok 1-3 aşamasında çalışıyorum ve görselleştirme yapıyorum . Umarım ilerleyen süreçlerde daha detaylı videolar gelir. Dört gözle bekliyoruz .

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Merhaba Sevinç. Videolar gelecek. Yapım aşamasındalar. Seni tebrik ediyorum. Eğer spesifik olarak bahsetmemi istediğin bir konu varsa paylaşmaktan çekinme :). Teşekkürler ☺️

  • @berkaydag6243

    @berkaydag6243

    Жыл бұрын

    Merhaba, İstanbul’da 3. Sınıf mimarlık öğrencisiyim. Haftaya kölnde staja başlayacağım be görselleştirme yapacağım. Hangi programları kullanıyorsunuz ve öneriniz var mıdır acaba? Heyecanlıyım da :)

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    Merhaba. Hayirli olsun. 😊 Revit ve AutoCAD Kesinlikle. Önerim: size is verildiginde ne zaman teslim edilmeli, hangi kalitede olmali ve dikkat etmem gereken bir sey var mi diye sormak. elinizdeki isi teslim ederken bitirdiginiz isleri bir kac maddede ozetlemek. Ve bir sonraki is icin beklediginizi belirtmek. Onun disinda dakik olacaginizdan, her asamada not tutacaginizdan ve hosunuza giden/ gitmeyen konularda dürüst olacağınızdan şüphem yok. Bol şans diliyorum ve staj bitince izlenimlerinizi benimle de paylaşırsanız sevinirim 🥰❤️sevgiler.

  • @turkalpsoylu3851
    @turkalpsoylu3851 Жыл бұрын

    Çok sağol bilgiler için

  • @ezgicain

    @ezgicain

    Жыл бұрын

    😊

  • @ElifYILDIRIM-hi7ff
    @ElifYILDIRIM-hi7ff7 ай бұрын

    👏👏

  • @gizemkubraates3806
    @gizemkubraates38062 жыл бұрын

    Ezgi, nerelerdesin?? gözümüz yollarda kaldı 😍

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    😅 😅Yaa çok tatlısın. Geliyorum.

  • 2 жыл бұрын

    Merhaba öncelikle çok yararlı bir video olmuş kimse değinmişti bu konulara teşekkür ederim.erak ettiğim bazı konularda var Almanya'da ve Türkiye'de çalıştığınız ofisleri karşılaştırdığımızda avantaj ve dezavantajları nelerdir. Ofisler genelde kaç kişi oluyor(tabiiki değişkenlik gösterir ofisin durumuna ve aldığı ise göre) yada sizin calistiklariniz ortalama kaç kişiydi. Projelere ayrılan vakit Türkiye'ye göre tabiiki daha iyidir. Sizce yeterli mi. turkiyede nefes aldirmiyorlar oradaki tavır davranış vs Almanya'da Ofislerde hangi programlar kullanılıyor. Görselleştirme için hangi render motorlarını kullanıyorlar genelde? Bu konularda bir video yaparsanız seviniriz. Tekrar teşekkürler.

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Merhabalar. En kısa zamanda bir video yapıp anlatacağım bu konuları da. Aslında videoların içinde minik minik bahsediyorum ama bana gelen soruları da cevapladığım bir video yapacağım çağlar bey.

  • 2 жыл бұрын

    @@ezgicain biraz önce başka bir videonuzu izlerken gördüm evet parça parça bahsetmissiniz. Calistiginiz ofisin sitesini inceliyordum. Güzel projelere imza atılmış özellikle grey to green fikrini çok begendim. Siteye girmeden önce ilk Google'da ofis çalışma saatlerini gördüm insanın kendi ve ailesine zaman ayırması için çok ideal.

  • @gizemkubraates3806
    @gizemkubraates38062 жыл бұрын

    Ezgi, Paylaşımın için çok teşekkürler 🥰 yani aslında ozetle 1-3 on proje aşaması 4-5 kesin proje-resmi onaylar ve saha uygulama projeleri aşaması, 6 Türkiye'de cogunlukla hazır taslak olarak imzalanan teknik şartname yazılması, 7 şartnameye uygun teklif alma ve anlaşma süreci, 8 şantiye aşaması, 9 da bina tesliminden sonraki aksaklıkların tespiti ve çözümü ile ilgili süreç. Böyle aşamalandirma yapılıp, aradıkları kişiyi bu aşamalara göre bulmaları çok güzel. Herkes en iyi olduğu ya da en ilgili olduğu aşamada bulunabilir. Zaten mimarlık öyle geniş yelpazeli ki her mimar her aşamayı da bilemiyor tam anlamiyla. Merak ettiğim bir şey var. Genel olarak bu süreçler ve bir proje için ne kadar zaman alıyor? Yani on proje aşaması, kesin projenin çizilip onaylarin alınması. Detayların çizilmesi, şartname hazırlama ve kullanılacak hizmet ve ürünlerle ilgili anlaşmaların tamamlanması. Bir proje ilk geldiği andan şantiye sürecine geçene kadar ne kadar zaman alıyor?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Evet ne güzel özetlemişsin :) açıkçası projeye göre değişir ne ölçekte olduğu önemli. Ama Türkiye ile bir kıyaslama yapacak olursam aynı büyüklükte işler çok daha uzun sürüyor. Benim bu ofiste çalıştığım projelerin hepsi yenileme "Sanierung" projesiydi. Sıfırdan bir bina yapılmadığı için daha kısa sürer gibi düşünüyordum ama bu yıl projenin 5.yili ve hala 6.asama devam ediyor. Bir kaç yılı daha var gibi. Yani çok bilinmeyenli bir denklem senin sorun. Bir cevap vermek mümkün değil. 🤗 Belki bir videoda ne kadar takıntılı derecede mükemmeliyetçi olduklarından bahsedebilirim böylece neden her şeyin daha da uzun sürdüğünü anlamış olur muyuz? 😅

  • @ayseadal9274

    @ayseadal9274

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain Sanierung dediğiniz bizim buradaki restorasyon projelerinden farklı olarak mevcut bir binayı yeniden islevlendirme gibi mi bakım onarım gibi mi oluyor acaba?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Evet. Sanierung yenilemek demek. Bizdeki restorasyonu da kapsayan bir tanım. Illa tarihi bir bina olmasına gerek olmadan ve illa yeni bir işlev vermeye gerek olmadan yenilemek aslında. Bir de "Kern Sanierung" diye bir kavram var o da iskelete kadar binayı yıkmak demek taşıyıcı olmayan tüm duvarların asma tavanların vs yıkılıp yeniden yapılması. Yine işlevin değişip değişmemesinden bağımsız. Tüm bu süreçler her ikisinde de geçerli.

  • @nurikocak7352
    @nurikocak73522 жыл бұрын

    Peki bunları tek mimar mı yapıyor,grup çalışması yaygın mı?

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    Hayır. Eğer küçük bir projeyse bile en az 2-3 kişi çalışıyor. Takım liderine sorumluluk daha çok yüklenir baştan sonra tabiki. Ama yine de tek başına bütün aşamaların halledilmesi mümkün değil.

  • @nurikocak7352

    @nurikocak7352

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain tam benlik yer demekki 😅

  • @ozandmn7011
    @ozandmn70112 жыл бұрын

    Mimar değilim ama izledim umarım yaptırımı olmaz.😟

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    😅 😂 Eyvah dışarı bilgi sızdı. 😜

  • @o.m.atesah
    @o.m.atesah2 жыл бұрын

    Okumayan kafama sokim keşke okuyup bı meslek sahibi olsaydım giderdim ne güzel ilk kez okumadığım için pişman oldum keşke benide alsanız oraya

  • @ezgicain

    @ezgicain

    2 жыл бұрын

    😊 Okumamış olsanız da, yaptığınız işi en iyi şekilde yapmaya çalıştığınızdan eminim. BIr gün kapılar açılır. Sanırım buraya gelmek İçin de illa lisans mezunu olmak gerekmiyor. Umarım bir yolunu bulabilirsiniz. ❤️

  • @o.m.atesah

    @o.m.atesah

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain lise mezunuyum orda ne iş yapabilirim bilmiyorum sadece oraya gelip başlangıçta sıradan fabrikalarda çalışmak yada donercide flan sonrada kendimi daha iyi gelistiricegime eminim tek sıkıntı oraya temel qtmak (çok zarif çok nadide kadinsiniz teşekkür ederim 🤗)

  • @o.m.atesah

    @o.m.atesah

    2 жыл бұрын

    @@ezgicain ya özür dilerim bayraminiİ kutlamayı unuttum ramazan bayramin mübarek olsun sevdikleri le nice bayramlarin olması dileğiyle 🙏🙏🙏