Allt du behöver veta om skatt - när du driver företag!

Alla som bedriver näringsverksamhet i Sverige måste betala skatt på sina inkomster. Till skillnad från en anställd privatperson där arbetsgivaren betalar in skatten åt dig, är du som företagare ansvarig för att varje månad betala in preliminärskatt till Skatteverket.
Preliminärskatt
Hur mycket du ska betala varje månad bestäms utifrån ditt förväntade resultat - det vill säga en uppskattning på företagets vinst det kommande året. Detta anger du i din preliminära inkomstdeklaration som du inför varje beskattningsår lämnar in till Skatteverket. Exakt hur mycket skatt företaget ska betala vet man först efter årets slut när den slutgiltiga inkomstdeklarationen lämnas in. Har du betalat för mycket preliminärskatt får du tillbaka pengar, och tvärtom om du har betalat för lite.
Tänk på att det är bra när den preliminära skatten är så nära slutresultatet som möjligt. Betalar du för mycket kommer du ha mindre pengar att röra dig med under året, och betalar du för lite kan kvarskatten komma som en ovälkommen överraskning i slutet av året.
Skatt för olika företagsformer i praktiken
Beroende på vilken företagsform du bedriver skiljer sig typen av skatt något. Låt oss gå igenom grunderna för de två vanligaste företagsformerna - enskild firma och aktiebolag. Gemensamt för båda är att du betalar F-skatt - företagsskatt - vilket du ska ansöka om att bli godkänd för när du startar ditt företag.
Enskild firma
I en enskild firma betalar du kommunal inkomstskatt - den ligger i genomsnitt på ungefär 32%. För inkomster som överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt betalar du ytterligare 20%. Utöver inkomstskatten betalar du även sociala avgifter i form av egenavgifter på ungefär 29%. Egenavgifterna täcker bland annat ålderspension-, sjukförsäkring- och föräldraförsäkringsavgift.
Både inkomstskatten och egenavgifterna ingår i den preliminära F-skatt som betalas varje månad. Den slutgiltiga skatten deklareras sedan efter årets slut i din privata inkomstdeklaration tillsammans med en NE-bilaga där du redogör för hur du kommit fram till ditt resultat.
Viktigt att tänka på är att det alltid är årets vinst du beskattas för - inte de uttag som görs från den enskilda firman, vilket är en vanlig missuppfattning. Om du något år vill skjuta på skatten - till exempel för att jämna ut beskattningen över tid, eller bara frigöra likvida medel ett visst år - har du möjlighet att göra det med en så kallad expansionsfond. Då betalar du ungefär 21% i skatt för andelen du avsätter, vilket motsvarar svensk bolagsskatt för aktiebolag. Resterande skatt och egenavgifter betalar du först när du återför expansionsfonden.
Aktiebolag
Nu riktar vi våra blickar mot aktiebolag istället!
En viktig skillnad mellan aktiebolag och enskild firma är att ett aktiebolag är en egen juridisk person. Aktiebolaget deklarerar därför sitt resultat i en egen inkomstdeklaration.
Aktiebolaget betalar varje år bolagsskatt på den vinst som man gjort under året. Skattesatsen är densamma över hela landet, och ligger numera på strax under 21%. För aktiebolag finns goda möjligheter att planera sin skatt med hjälp av periodiseringsfonder. Med en periodiseringsfond kan du skjuta upp en del av beskattningen till ett senare år. Det påminner om hur en expansionsfond för enskilda firmor fungerar, och kan vara fördelaktigt för att jämna ut ditt resultat mellan olika år eller för att kvitta vinst mot förlust och därmed minska den totala skatten. Tänk på att du högst får sätta av 30% av vinsten per år, och att det belopp som du satt av måste återföras till beskattning inom sex år.
Delägare i aktiebolag
Nog om bolagsskatten - vad gäller för dig som delägare i ett aktiebolag, egentligen? Jo, när du plockar ut lön från företaget betraktas du faktiskt som en vanlig anställd, det vill säga med kommunalskatt och eventuellt statlig inkomstskatt.
De sociala avgifterna behöver du inte betala in själv som privatperson - det görs via aktiebolaget i form av arbetsgivaravgifter varje månad när, och om, du plockar ut lön. Arbetsgivaravgiften innehåller ungefär samma saker som de egenavgifter en enskild näringsidkare betalar - det vill säga bland annat ålderspension-, sjukförsäkring- och föräldraförsäkringsavgift. Både skatt och arbetsgivaravgift deklareras och betalas in av aktiebolaget varje månad via en arbetsgivardeklaration. Denna ska i regel lämnas in till Skatteverket den 12:e varje månad, efter att löneutbetalningen skett.
Vill du läsa mer kan du alltid spana in Fortnox Företagsguide om skatter och moms, där vi mer på djupet går igenom hur saker och ting fungerar - allt för ett mer framgångsrikt företagande.
www.fortnox.se/fortnox-foreta...

Пікірлер: 7

  • @henrikijonkoping4694
    @henrikijonkoping4694 Жыл бұрын

    Tack för detta!

  • @Tobias-ji2rp
    @Tobias-ji2rp10 ай бұрын

    Tack Fortnox, ni är fantastiska

  • @Felix-sw6el
    @Felix-sw6el5 ай бұрын

    Hur hög blir skatten totalt sammanlagt i procent på hela f-skatten man ska betala i månaden alltså egenavgifterna+inkomstskatt

  • @N0Dzz

    @N0Dzz

    5 ай бұрын

    Tror det är 61%

  • @Felix-sw6el

    @Felix-sw6el

    5 ай бұрын

    Vad blir procent vinsten till än själv efter alla avdrag och om egenavgifterna är tillsammans med f-skatten måste man ändå gö schablon avdrag på ytterligare 25%