Så startar du företag, steg för steg - snabbguide

Börja med att formulera din affärsidé. Därefter påbörjar du en affärsplan, som beskriver vad som ska göras för att förverkliga själva affärsidén, vad företaget ska arbeta med, företagets mål och hur de ska uppnås.
Nästa steg är att räkna på ekonomin. Börja med att få koll på vilka kostnader du har på kort sikt och vilka möjligheter du har att finansiera dem. Räkna sedan på företagets förväntade intäkter och kostnader samt det förväntade resultatet.
Nu är det dags att välja bolagsform. Den allra enklaste och billigaste är enskild firma och drivs av en enda person. Nackdelen är att du personligen är ansvarig för företagets alla skulder. Aktiebolag är en tryggare bolagsform och passar bra när det är flera ägare. Eftersom aktiebolaget är en egen juridisk person innebär det att du som ägare inte är skyldig att betala företagets skulder med din privata ekonomi. Kraven på̊ att driva och redovisa ett aktiebolag är däremot större och när du startar måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital.
När du har bestämt bolagsform vänder du dig till Bolagsverket och/eller Skatteverket för att registrera ditt nya företag. Med en enskild firma kan du välja att bara lämna en skatteanmälan till Skatteverket. Men vill du skydda ditt företagsnamn bör du även registrera dig hos Bolagsverket.
Vill du spara tid och slippa göra allt själv från grunden kan ett bra alternativ vara att köpa och ta över ett befintligt företag, ett så kallat lagerbolag. Lagerbolag är nyregistrerade aktiebolag som aldrig bedrivit någon verksamhet. För att börja använda företaget gör du bara en namnändring och ett ägarbyte.
Oavsett bolagsform är du som företagare ansvarig för att betala skatt. För det behövs en F-skattsedel, som du ansöker om hos Skatteverket. Beroende på vilken verksamhet du bedriver kan du även behöva anmäla momsregistrering. Tänker du ha anställda i ditt bolag? Då behöver du dessutom betala sociala avgifter och löneskatt. Glöm inte att anmäla även detta till Skatteverket.
Känns det krångligt? Det behöver det inte vara och du kan få mycket hjälp längs vägen. När det gäller ekonomin kan du få stöd och hjälp av en redovisningskonsult. Se även till att investera i ett modernt ekonomisystem, som sköter det mesta av det administrativa arbetet per automatik. Så. Att starta företag är inte så svårt. De verkliga utmaningarna ligger i planeringen och själva utförandet. Men så länge du har en genomtänkt affärsidé, en rimlig budget och satsar på något du brinner för har du de bästa förutsättningarna för att lyckas.
Vill du veta mer? Gå till www.fortnox.se/fortnox-foreta...

Пікірлер: 2

  • @qaisahmadi1976
    @qaisahmadi19762 ай бұрын

    Varför ingen kommentar ?

  • @ab-piano9311

    @ab-piano9311

    24 күн бұрын

    Undrar samma