2024.05.09. - 490,056 + Zsámolyozó kocsi Széchenyi-hegyen

2024. május 9.-én csütörtökön gőzmozdonyos fotósvonat közlekedett Hűvösvölgy - Széchényi-hegy útvonalon, élén a 490,056-os mozdonnyal. A vonat különlegességét az 1928-as gyártású zsámolyozó kocsi nyújtotta. A felvételen a Széchényi-hegyre való érkezés, az ottani tolatási műveletek, illetve a hazaindulás látható.
„A zsámolyozó kocsi egy nagyon alacsony felépítésű kisvasúti kocsi, aminek a tetejére egy alacsony rámpán rá lehet tolni a nagyvasúti kocsikat, majd miután ott rögzítették, a vonatba sorozva el lehetett juttatni a kisvasúti állomásokra. Ezzel meg lehetett takarítani a körülményes átrakást a nagyvasúti és a kisvasúti kocsi között. Elsősorban síkvidéki, viszonylag nagy tengelyterhelésű pályákon alkalmazhatták, ahol a megfelelő méretű űrszelvény biztosítása nem okozott problémát.”
Forrás: sihuhu.com/2016/12/zsamolyozo...

Пікірлер: 5

  • @gaborkozma4234
    @gaborkozma42342 ай бұрын

    Köszönjük a feltöltést, és a leírást is!

  • @ferencfelek9929
    @ferencfelek99292 ай бұрын

    Pár szót a vonat negyedik kocsija is megérdemel. A BHÉV St 475 pályaszámú nyitott teherkocsit az aradi Weitzer János Vasöntőde és Gépgyár készítette 1895-ben. 1926-ban egy 10 m3-es víztartályt szereltek rá és gőzmozdony vízszállító kocsiként volt használatban. 1952-ben visszaalakították nyitott kocsivá, ekkor a MÁV állományában a MÁV Stes 401 101 pályaszámon futott 1958-as visszaszámozásáig. 1968-ban a BHÉV Kklmmo 20 44 3270 055-5 pályaszámot kapta, 1990-ben még futott. Remélem, mihamarabb felújítást kap ő is. Köszönjük az újabb nagyszerű filmet!

  • @szabados1980
    @szabados19802 ай бұрын

    Most már miért nem gyermekvasutas van szolgálatban a toronyban?

  • @KlingersVideo

    @KlingersVideo

    2 ай бұрын

    Alapvetően gyerekek látják el a szolgálatot, csak a különlegesebb mozgásokat, - és jelen esetben a különleges jármű tolatását - az állomásfőnök bonyolította le.

  • @szabados1980

    @szabados1980

    2 ай бұрын

    @@KlingersVideo A gyereknek semmi dolga nem lett volna az alacsony teherkocsi alacsony mivoltával. Bejár az elsőre, körüljár a másodikon, a két kocsit egyesével átállítja a másodikra, kijár a másodikról. Közepes éves vizsgával megcsinálja bármelyikük. Esetleg két perccel tovább tart, mert nem a torony ablakából kalimpál, hanem lemegy jelzést adni a térre. Az ősszel voltunk fent utazni. Teljesen megdöbbentett, hogy mennyire leépült a gyerekek önállósága. Pedig pont azért volt jó gyermekvasutasnak lenni. A pénztárban ott állt a gyerek sarkában a felnőtt. Vonatfogadáskor ő is kint volt. Menesztéskor ott lógott a gyerek seg*ébe és valami ordernáré módon udvaroltatott magának a mozdonyról. Normafánál felszállt egy anyuka két iskolás korú gyerekkel. A jegyvizsgáló nyakában ott lihegett a felnőtt zárfékező és a gyerek meg se próbálta kiszámolni, mennyit fizetnek, hanem egyől fordult hátra, a felnőtt pedig készségesen mondta, hogy egy felnőtt, két gyerek János-hegyig zittyzöttyszáz forint. Ha valaki sose járt még ott, az biztos el is hiszi, hogy a gyerekek csak biodíszletnek jók, de aki nem, az ezt nem kajálja meg.