2024.02.16. Az első Szuperbanán light, avagy a 1510-es első utasforgalmi napjai az 52-es villamoson

Автокөліктер мен көлік құралдары

Kommentált, FULL HD videó!
Egy lehetséges jövőkép zöld utat kapott. 2024 februárjában már 4 darab fix lépcsős TW6000-es villamos volt készen (1624, 1510, 1606, 1551). Szerintem így a villamos nagyon szép lett, és ránézésre fiatalodott vagy 15 évet. Persze ez csak a külcsín, a belbecs már sokkal fontosabb. Röviden összefoglalva, fix lépcsők, a Tátra T5C5 K2-típussal megegyező, vagy tán még annál is picivel gyorsabb ajtóműködés, új típusú statikus átalakító -ezzel az 1600-as ex. 6100-as sorozatnak bizony sok gondja akadt-, teljesen zárt vezetőfülke, új fajta LED-es utastéri világítás, és KCSV-7 utastéri színvilág. A visszapillantó kamerarendszert szerencsére a szériánál már elhagyták, a klímaberendezésnek pedig sajnos csak a helye került kialakításra, lehetőséget teremtve a későbbi beépítésre. Egyszóval ez már egy teljesen más dimenzió. A külső LED fényszórók ugyan, mint az a filmen is látszik, borzasztóan vakítanak, de a 1624-es projektnek láthatóan lett folytatása, és nem maradt egyedi jármű. Az első széria átalakított kocsi a 1510-es (ex. 6089) 2024 február közepén debütált utasforgalomban az 52-es viszonylaton. Első napjaiban itt örökítettem meg. BecsVision 2024
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!
Ez egy FULL HD 1080p videó. Érdemes a minőséget beállítani a fogaskeréknél!!
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/Becsk...
Winyókra és külső boxokra mindig szükség van, a videók jó minőségben és duplikáltan való tárolása iszonyat tárhelyet kíván! Ez egy ilyen bringa.
Köszönettel:
Becs

Пікірлер: 200

  • @AshiValkoinen
    @AshiValkoinen4 ай бұрын

    Nagyon kellemes, és a mai "közlekedési közéletben" ritka pozitív hozzállású videó! Köszönjük, hogy ilyen lelkesen dokumentálod a közlekedésünket!

  • @AttilaMatolcsy
    @AttilaMatolcsy4 ай бұрын

    Az ajtón lévő LED csík szerintem is nagyon jól néz ki, nem tudom mi adta az ötletet rá a BKK-nak, de valószínűsítem, hogy a látás- és hallássérülteknek biztosan hasznos lehet.

  • @hofierick
    @hofierickАй бұрын

    Nagyon szép lett! Köszönet a videóért! 👋 5:48 🤣

  • @Baraz_Balint17
    @Baraz_Balint174 ай бұрын

    Nagyon jól néz ki kívülről meg belülről is szép lett

  • @JozsefLendvay79
    @JozsefLendvay794 ай бұрын

    tetszik! az ajtó ledcsíkozása is. alig várom már a 37-esen 😀 mondjuk szívesen ácsorogtam a magasperon szintjén a lépcső tetején, de majd utazok a lépcsőn egy félpantográf valóban jól állna neki (pont akkor írtam, amikor elhangzott 😂)

  • @scattyweb
    @scattyweb4 ай бұрын

    Tökéletes bemutató

  • @rtamasmail
    @rtamasmail4 ай бұрын

    Nagyon jó lesz így a felújítás! Mindet tervezik majd? Egyedül azt sajnálom, hogy nem kaptak kényelmesebb üléseket, vagy legalább párnázott üléslapot. :-(

  • @Haszuboy
    @Haszuboy4 ай бұрын

    És ahogy látom, a kedves fizető utasok, télen továbbra is ülhetnek majd a jéghideg kemény műanyag ülésen, mikor a fűtés nyilván ki lesz kapcsolva..

  • @marcellkovacs5452
    @marcellkovacs54524 ай бұрын

    Elég menő lett szerintem, főleg a kiindulópontot figyelembevéve

  • @T5C5K2
    @T5C5K24 ай бұрын

    Ami a 1624-hez képest még szembetűnő és megfigyelhető változás még, hogy új ajtómotort és mechanikát kaptak az ajtók vésznyitóval együtt. A 1624-nek ugyanolyan hangot ad ajtaja nyitódákor és záródáskor mint a lenyíló lépcsősök. Itt már teljesen szinte hangtalan az ajtónak a hangja.

  • @tubegeri
    @tubegeri4 ай бұрын

    És ma már láttam forgalomban a 1606-ost is. Tiplizett aludni az 50-es viszonylatról. Nagyon csinos!

  • @tubegeri
    @tubegeriАй бұрын

    És örömmel jelentem, az 1624-est pár napja ismét kifogtam forgalomban, az 50-esen! Kapott pályakotrót és fizikai visszapillantó tükröket. Úgyhogy újra teljes a flotta, és jól esik látni, hogy gyarapszik is!

  • @karesz7713
    @karesz77134 ай бұрын

    Jó lesz ez!

  • @smyle78
    @smyle784 ай бұрын

    az ajtóba épített led csíknak az lenne a szerepe, hogy azok is lássák mit csinál az ajtó akiknek baj van a hallásával. mondjuk logikusan ilyen szempontból világíthatna folyamatosan is, ha a nyitási engedély ki van adva. ilyen fény visszajelzés ezer éve létezik nyugaton, pl a metróknál is, csak nem a mozgó ajtó szárnyba teszik nyilvánvaló okokból.

  • @horvath-komjatimartongerge8695
    @horvath-komjatimartongerge86954 ай бұрын

    Ezek a villamosok Hannoverben föld alatt is közlekedtek. Azért is kellettek a mozgatható lépcsők.

  • @vargaoliverpeter5470
    @vargaoliverpeter54704 ай бұрын

    Üdv! Szerintem nagyon jól néz ki ez a villamos! 42, 50, 52-n jár majd?

  • @schniemand
    @schniemand4 ай бұрын

    Furcsálom, hogy a felújított régi járműveken a kapaszkodók mind szépen le vannak mázolva, de az Urbosokon és a Metropolis metrókon a csupasz fémet kell fogdosni. Nem értem a különbség okát.

  • @Klassenfeind

    @Klassenfeind

    4 ай бұрын

    Nanoezüsttel vagy titán dioxiddal vannak kezelve a felületek, az acélkapaszkodóknál már gyárilag alkalmazták a antimikrobiális ionizálást.

  • @HelloOnepiece
    @HelloOnepiece4 ай бұрын

    Vicces hogy Hannoverhez képest totál ellentétes megoldást használunk, ott inkább átalakították az összest megállót magas peronossá, gondolom kerekesszékesek miatt

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    Azért alakították át, mert ezek úgymond könnyűmetróként üzemeltek, ahol alap a magas peron, nem véletlen, hogy elvileg képes lenne 80km/h-val közlekedni, ha nem lennének limitálva a villamosok 50km/h-ra.

  • @BPO-150
    @BPO-1504 ай бұрын

    Szia Andris! Nem az 1607-es készült el az 1606 helyett? Mert arról (1607-ről) van is fix lépcsős képem.

  • @starjarokelo3126
    @starjarokelo31264 ай бұрын

    2:58 Klíma hallom sajnos nem sikerült... Pedig ez nagyon jó lenne, főleg a fűtést is megoldhatnák vele.

  • @Peti817172M

    @Peti817172M

    4 ай бұрын

    Fűtés van benne.

  • @starjarokelo3126

    @starjarokelo3126

    4 ай бұрын

    @@Peti817172M Még jó 😅 De ha klíma is lenne, akkor a fűtést nem fűtőszállakkal kellett volna megoldani.

  • @attilatasciko4817
    @attilatasciko48174 ай бұрын

    Köszi .

  • @gyuridosa5188
    @gyuridosa51884 ай бұрын

    Üdvözlendő, hogy sikerült megoldani ezt a problémát, bár az, hogy erre közel 20 évet kellett várni, az nagyon jellemző erre az országra és nyilván nem az ötlet késett ennyit, hanem feltételezhetően az engedély a kísérletezésre. Ettől függetlenül pozitív a vélemény. Az végképp értékelendő, hogy ezek túlnyomórészt 40+os vasak és még mindig mennek.

  • @krisz48

    @krisz48

    4 ай бұрын

    1606, 1607 most van VJSZ-ben.

  • @gyuridosa5188

    @gyuridosa5188

    4 ай бұрын

    @@krisz48 Akkor Henrikék és Zsoltiék építik. Jó helyen van. Zsoltitól konkrétan rengeteget tanultam azalatt a néhány hónap alatt, amíg ott lehettem.

  • @felixesztergalyi6283
    @felixesztergalyi62834 ай бұрын

    Szia, megkapta a új Áramátalakitót?

  • @FoxyLoxyProxy
    @FoxyLoxyProxy4 ай бұрын

    Egyébként a 1624en már rég nincsen kamera kemény 5fps picit irritáló lehetett a járművezető számára

  • @istiborbely
    @istiborbely4 ай бұрын

    Egy inci-finci hasonlóság 2:20 környékén.: kzread.info/dash/bejne/eoeek6SChJuWYqw.html

  • @utalomAlibbantakat
    @utalomAlibbantakat4 ай бұрын

    milyen lehet a nem "light"?

  • @csabasipos6525
    @csabasipos65254 ай бұрын

    A videó kiváló, de hát pont mint a szuperhév: tartalom ebbe a felújításba sem került. Klíma nuku, alacsonypadlós középrész nuku, gondolom a vezérlés sem kapott semmi számottevő korszerűsítést, az ajtóknál ez a borzalmas infrás megoldás megint (még mindig) beépített hibaforrás, helyette lehetett volna valamilyen motorárammérős verzió ami érézkeli ha az ajtó akadályba ütközik és visszanyit. Szerintem teljesen helytálló akár az öregebb villamos járművek ilyen módú élettartam hosszabbítása, Svájcban is vannak 40-50 éves kiváló állapotú járművek forgalomban, de a műszaki tartalom állandó és visszatérő megspórolása az eléggé fájó...

  • @humorpalanta

    @humorpalanta

    4 ай бұрын

    Őszintén szólva ezekben nem igazán probléma a klíma hiánya, mert a nagy nyitható ablakfelületek sokszor kellemesebb érzést adnak. Én is leginkább egy alacsonypadlós középrészt hiányolok belőle. De azt meg kell hagyni, hogy összességében nekem nagyon tetszik. A fehér LED-es belsővilágítás nagyon modern kinézetet ad neki. Ahogy az ajtóra szerelt LEDcsík is nagyon jó és tetszetős. Nem tudom ki találta ki, de gratula neki.

  • @csabasipos6525

    @csabasipos6525

    4 ай бұрын

    @@humorpalanta minden járműben probléma a klíma hiánya 2024-ben, amikor kint 40 fok van akkor hiába nyitod ki az ablakot. A klímáva kapcsolatban a másik tévhit, hogy csak melegben hasznos, miközben párás átmeneti időben is nagyban javítja az utaskonfortot, ha nem 100% páratartalomba kell felszállni. A dizájn nekem is tetszik, de ha még 10-15 évig akarjuk őket használni, legalább a klíma lenne a minimum. Szerencsére ahelyét kialakították, bízzunk bene, hogy előbb-utóbb bekerül.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@humorpalanta Az a baj, hogy ez egy alapból 3 részes villamos és ebből adódóan a kialakítása nem teszi lehetővé az alacsonypadlós középrészt főleg, hogy a középrész az nagyon rövid és mind2 oldalról belelógnak a forgóvázak.

  • @halaszkatalin8541
    @halaszkatalin85412 ай бұрын

    szia ma utaztam a egyik nem fix lépcsős hannoverivel de be volt kamerázva

  • @BKKPRO1
    @BKKPRO14 ай бұрын

    Jó lett a videó csak 2 kérdés hogy a 1624 miért nem közlekedik a másik a fix lépcsősök miért csak az 52 és 50 vonalakon közlekedik?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 ай бұрын

    Hogy miért nem megy a 1624 azt sajnos nem tudom. De a kiadhatóság sem tudom miért csak 50-52. De a műszak csak ide adhatja ki...legalábbis elvileg!

  • @BKKPRO1

    @BKKPRO1

    4 ай бұрын

    @@becskyandras köszönöm a választ Andris te vagy a legjobb! :)

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@becskyandrasSzerintem azért, mert ezek mind a Száva kocsiszínben laknak, emiatt limitált a kiadhatóság, de az se magyarázza, hogy a 42-sre miért nem mehet.

  • @hundavid92

    @hundavid92

    4 ай бұрын

    1624-ről azt hallottam, hogy lejárt a vizsgája. Meg amúgy semmilyen akadálya sincs annak, hogy ne közlekedhessen a 42-en, 51-en, 37(A)-n, 3-on. Meg amúgy ha úgy alakul a sors, majd a 1510-es megy majd Zuglóba, ahol szokott lenni.

  • @Peti817172M

    @Peti817172M

    4 ай бұрын

    @@becskyandras Gondolom azon is elvégzik a szérián megjelent újításokat.

  • @bencepetras8605
    @bencepetras86054 ай бұрын

    Lepadlóztam, amikor meghallottam, hogy hány éves a villamos: D! Legalább 10-15 évvel fiatalabbak gondoltam őket.

  • @user-os8ew9bm3h
    @user-os8ew9bm3h4 ай бұрын

    lengőajtó kellene , lépcső vszélyes

  • @zd9887
    @zd98873 ай бұрын

    András amúgy maga a Videó nagyon jó föleg a sok infót mondasz..😊

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Igyekeztem, bár lett volna még sok-sok minden!

  • @besevideos
    @besevideos4 ай бұрын

    Ha jól vettem ki akkor sok helyen a videóban alapból beszélsz és erre vágod rá az utólag felvett hangot. Ez miért van?

  • @liftekesmuszakidolgok3713
    @liftekesmuszakidolgok37134 ай бұрын

    A kis csengő, ami jelezte hogy az ajtók bezáródtak a régi TW6000-be, az ebben benne van? Ha nincs, akkor mi van helyette?

  • @halaszkatalin8541

    @halaszkatalin8541

    Күн бұрын

    benne van a kis csengő csak videón nem hallod

  • @ateszjoe22
    @ateszjoe224 ай бұрын

    hasonló villamosokat a Boeing is gyártott a hetvenes években Boeing LRV US Standard Light Rail volt amitt földalattinak is használtak európai távoli rokona a Duewag Siemens vagyis ez a tipus is ....en.wikipedia.org/wiki/US_Standard_Light_Rail_Vehicle

  • @dominikracz5066
    @dominikracz50664 ай бұрын

    mi a különbség a szaggatott és a nem szaggatott indításjelző között?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 ай бұрын

    A szaggatott amikor csak visszazár az ajtó automatikusan, de még gombbal újra nyitható! A folyamatosnál, pedig zár és indul!!

  • @dominikracz5066

    @dominikracz5066

    4 ай бұрын

    @@becskyandras áh értem kössz a választ :D

  • @cali_chris94
    @cali_chris944 ай бұрын

    Szép és jó, de klíma... alapfelszereltség kellene, hogy legyen, amikor egyre melegebbek a nyarak.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    Ha nagy a gáz, a hely megvan neki, könnyedén bele lehet rakni.

  • @Peti817172M

    @Peti817172M

    4 ай бұрын

    1624-be tettek klímát, nem tudom a többibe került-e.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@Peti817172M Sajnos nem

  • @MatulaTamas

    @MatulaTamas

    4 ай бұрын

    Minek a klíma? A buszokon is állandóan kinyitják az ablakokat…. 👏🏻👏🏻👏🏻

  • @zd9887
    @zd98873 ай бұрын

    Nagyon sajnálom hogy nem azt csinálták hogy hozzá magasitották a megállót. :( Amúgy jólnézték.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    2 ай бұрын

    Akkor kiütöttek volna minden más típust az érintett vonalakról.

  • @istiborbely
    @istiborbely4 ай бұрын

    Elég vegyes érzéseket vált ki belőlem. Bár a troliknál lenne ennyi újítás.Engem mindig is zavart az a mozgó, lötyögő lépcső.Fura hogy nem kapott digitális kijelzőket. Tetszik az ajtóba épített LED.csík.

  • @nandor613
    @nandor6133 ай бұрын

    Még az 50-es vonalán láttam egyszer kétszer ezeket, amíg le nem váltották CAF-okra

  • @krisztiantatar5952
    @krisztiantatar59524 ай бұрын

    Kétszer tekertem vissza nem hittem a fülemnek... Lassan 50 éves ez a villamos? Bámulatos... Nagyon komoly hogy 47 évesen is ilyen jó állapotban van.. Nem feltétlen ez, hanem úgy amblokk az összes... Bár azért jót tett neki a felújítás!

  • @Bzmot332bve

    @Bzmot332bve

    4 ай бұрын

    Az 1984-es Danka féle villamos típusismereti könyvben (amiben a régi 1000/1600-asok vezetése is szerepel) is szerepel már példaként pontosan ugyanez a TW6000 típus, mint nyugati példa a modern villamosra. :D

  • @Haszuboy

    @Haszuboy

    4 ай бұрын

    sajnos ha így haladunk, lehet hogy még 47 év múlva is ez fog járni.

  • @szilveszterkatona6868
    @szilveszterkatona68684 ай бұрын

    Azért a külső viszonylat kijelzőz ki cserélheték volna láthatobra

  • @M44439
    @M444394 ай бұрын

    Nem úgy volt hogy a TW6000 sorozat le lessz selejtezve ha jönnek az újabb cafok?

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    51db CAF jön, belőle 5db hosszú, tehát marad 46db rövid és jelenleg 121db TW6000/6100-s van forgalomban (+ ottvan még 320db, a TW6000-kel egyidős tátra)

  • @scattyweb

    @scattyweb

    4 ай бұрын

    @@Huntech_ HB oldala szerint csak 97 tewe van

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@scattyweb TW6000 van 97, de van 24 TW6100 is, de tény, hogy az nem 150, inkább 121

  • @humorpalanta

    @humorpalanta

    4 ай бұрын

    @@Huntech_ Illetve ugyebár ott van még a Ganz ICS és KCSV is. Azok is Hannoveri korúak, de legelőször azok lesznek kidobva, amint már lehet és megszűnnek a szűk pályaoldali korlátok.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@humorpalantaAzokat egy darabig úgyse lehet kiváltani CAF-okkal. Talán a 2-s villamossal kezdenek valamit, de a Szabadság-hidat rendesen át kéne építeni hozzá. Emiatt lettek volna jók a Frankfurti DUEWAG R Type villamosok (főleg, hogy az ugye átfér és a gyártóval van jó tapasztalatunk a TW6000/6100-k formájában, szóval nagyon félrenyúlni nem lehet) 220 milliós darabár meg baromi kedvező úgy, hogy egy hasonló kaliberű zsírúj villamos nem állna meg valszeg 1.5 milliárd alatt. De hát KG nem egyeztetett normálisan illetve kifakadt a nép, hogy NO KLIMA (Mintha az ICS-be lenne), így ez a lehetőség elúszott…

  • @tihamervarga3052
    @tihamervarga30524 ай бұрын

    Azt azért tegyük hozzá, hogy ez egy amúgy is okáldék egy vonal....😂 Kár egy ilyen kicsinosított vilingert ide tenni...😊

  • @baanaa6555

    @baanaa6555

    3 ай бұрын

    Aki meg e vonal menten el, jarjon szekerrel... Szerencse hogy nem a te szempontjaid vezerlek a BKK/BKV jarmukiadast.

  • @user-ts5qq5cx8w
    @user-ts5qq5cx8w4 ай бұрын

    első körben légkondi kellene minden TW-be, aztán utána barkácsolni fix lépcsőt, meg miegyebet... mire elkészülnek, a klímaváltozás miatt már itt is májustól októberig 40 fok lesz... jobb esetben. nem 50, mint az araboknál. jobb lett volna a klímabeszerelésekkel kezdeni minden járműben.

  • @MatulaTamas

    @MatulaTamas

    4 ай бұрын

    Neled is leírom: Fölösleges… 10 villamosból, heten kinyitják az ablakot! Fölösleges! Buta, meggondolatlan emberek használják a BKK járműveit!

  • @sgtvoro

    @sgtvoro

    4 ай бұрын

    @@MatulaTamas Ezért való a légkondis gépeken kulccsal reteszelni az ablakot.

  • @Gorexweb
    @Gorexweb4 ай бұрын

    Hány ilyen lesz?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 ай бұрын

    Elvileg az összes igy jön már ki a főműhelyből. Az utolsó ami hagyományosan jött ki az a 1608, vagy a 1609 volt tán!

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@becskyandras A TW-k kb. hány évente járják meg a főműhelyt ugye kötelező ellenőrzés/javítás?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 ай бұрын

    Futás teljesítmény függőna dolog! Nem az év a lényeg!

  • @andrasandras5738
    @andrasandras57384 ай бұрын

    Szerintem Ganzokat fognak helyetessíteni ezért újították fel őket

  • @janostamasvarga6208
    @janostamasvarga62084 ай бұрын

    Érdemes lesz figyelni, mert egyes fixlépcsős TW6000-en a pályakotró nem egyszínű hanem sárga - fekete színű matricázást kapott. :-) Ilyen lesz a 1607 -es és a 1601 -es.

  • @busntruck4515
    @busntruck45154 ай бұрын

    Nagyon okos 2024ben légkondi nélkül, így ezzel kb nulla utaskomfort emelkedés van. Az egész csak arra jó, kiküszöböli a lépcsőzárodásból adódó rendszeres problémat.

  • @MartonDev

    @MartonDev

    4 ай бұрын

    de legalább van led csík az ajtón xd

  • @Huntech_
    @Huntech_4 ай бұрын

    Ha nem szuperbanán, akkor nevezzük szimplán TW6000K/TW6100K-nak vagy akár TW6200-nak is :D

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 ай бұрын

    TW6200-asok még Hannoverben vannak! 6200-6260-ig. Olyan még nem jött. Nálunk a legmagasabb pályaszám a 6191-es (1619).

  • @ncsfarkas

    @ncsfarkas

    4 ай бұрын

    A "TW6200" még annyiban is eltér, hogy a 6206-6260 közötti kocsikban Intel 8086-által vezérelt mikroprocesszoros vezérlés van a 6100-sokban ismert GTO-s szaggatós helyett.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    Jó tudni, hogy van TW6200, azt hittem, minden TW6xxx villamost felvásároltunk. Na, akkor maradjunk a TW6000K/TW6100K neveknél. 😅

  • @Adani12345
    @Adani123454 ай бұрын

    Megoldhatták volna igazán legalább 1 ajtópárnál, hogy a középső elválasztó vasat, amin a leszállásjelző van kiszedjék, ami babakocsisok szivatásán kívül semmi másra nem jó.

  • @seqesx

    @seqesx

    4 ай бұрын

    sajnos ez nem olyan egyszeru...

  • @smyle78

    @smyle78

    4 ай бұрын

    abban van az infravörös adó ami megakadályozza az odacsukást.

  • @blackupdriver

    @blackupdriver

    4 ай бұрын

    Megoldották, a középső (M) részben nincs középen korlát és fel lehet szállni babakocsival is. Ne keltsd itt a hangulatot...

  • @KXY5

    @KXY5

    4 ай бұрын

    Az ajtók fölé is szereltek infrás ézékelőt

  • @seqesx

    @seqesx

    4 ай бұрын

    @@KXY5 gondolom hasonlo muszer lehet mint ami a t5c5k2m tatra jarmuveken talalhato

  • @attilaszabo3821
    @attilaszabo38214 ай бұрын

    Hiányolom a hagyományos barna sávot az ablak felett, vagy alatt, mert tudtommal ez utalás egy mult századi "bekebelezett" villamos társaságra.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 ай бұрын

    Azt én is! Sajnos a hagyománytisztelet ma már nem trendi!

  • @HunorCzuczor
    @HunorCzuczor4 ай бұрын

    Meg azokon kívül forgalomba fog állni a 1601-es, 1604-es és az 1607-es szuperbanán is

  • @CzuczorHunor

    @CzuczorHunor

    4 ай бұрын

    hát ja. tudtad hogy az 1624-es szuperbanán jelenleg nem jár?

  • @HunorCzuczor

    @HunorCzuczor

    4 ай бұрын

    ​@@CzuczorHunormert le járt a fő vizsgája

  • @CzuczorHunor

    @CzuczorHunor

    4 ай бұрын

    @@HunorCzuczor az igaz, de lehet majd hamarosan vissza tér

  • @HunorCzuczor

    @HunorCzuczor

    4 ай бұрын

    ​@@CzuczorHunor meg az 1592-es utolsó zöld ajtós TW6000-est se láthatjuk

  • @CzuczorHunor

    @CzuczorHunor

    4 ай бұрын

    @@HunorCzuczor hát ja, pedig el se búcsúzott

  • @TurinInquisitor
    @TurinInquisitor4 ай бұрын

    🍌

  • @zd9887
    @zd98873 ай бұрын

    Annyi gond van ezekkel a Hannoveriekkel hogy télen ezek az ülések nagyon hidegek. :/

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Viszont az utastérfűtésük elég jól muzsikál! :-)

  • @janos4136
    @janos41364 ай бұрын

    "Nem lehet magasperonhoz ajtót nyitni" HOL van magasperon? Ez főleg a miatt nagy kérdés, mert kimondottan a magas peron miatt vették ezeket ha jólrémlik.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 ай бұрын

    Amikor vették még lehetett volna jogosultsága, ha pl. az 1-es vonalat átalakítják magasperonosra és akkor ott járhattak volna.

  • @horvath-komjatimartongerge8695

    @horvath-komjatimartongerge8695

    4 ай бұрын

    @@Adani12345 Olyan magasparon, mint amihez az épült, földfelszínen sosem lesz sehol a világon. Németországban a legtöbb villamos "kétéltű" vagyis földfelszíni és földalatti szakasza is van. Ezért szükségesek a mozgatható lépcsőmagasságok.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 ай бұрын

    @@horvath-komjatimartongerge8695 Igen Hannoverben már 2000-es években alig volt alacsony peron, főleg alagútban jártak könnyűmetróként, felszínen is legtöbb helyen már kiépült, de kijártak külvárosba is, ahol nem volt mindenhol, ezért kellett a lépcső.

  • @horvath-komjatimartongerge8695

    @horvath-komjatimartongerge8695

    4 ай бұрын

    @@Adani12345 Ha figyelmesebben elolvasod a hozzászólásomat, akkor lényegében ugyanezt írtam le. Hannoverben ezek a villamosok jórészt "metróként" a föld alatt közlekedtek, ahol magasperon van. Egyes villamosmetró-vonalnak viszont van felszíni szakasza, ahol alacsonyparon van. Ezért alakították így ki ezeket a villamosokat. Ezért hatottak elég furcsán az ezredforduló környékén a 13-as és az ideiglenesen visszaállított 63-as villamoson, amikor tanulóvillamosként szolgáltak, majd mikor az utasforgalmat is átvették az UV-k helyét a meghosszabbított útvonalon.

  • @zoltanbognar5065
    @zoltanbognar50654 ай бұрын

    Amennyiben jól megfigyeltem, a kikanyarodó (4:35), ill. elkanyarodó villamos (7:14) esetében sem volt piros jelzés az autósoknak, gyalogosoknak, illetve ráadásul még zöld is volt. Ilyen a közlekedésben nem fordulhatna elő, mert arra is kell ügyelni, hogy a kikanyarodó villamos, vagy a zöld jelzés esetén nem minden autós olyan éber, s vészfékezésre kényszerül. De a gyalogos is alszik sokszor. A 10:44-nél meg kinek szól a zöld jelzés? Csak nem a villamosnak? Ha igen, akkor hiányzik a piros a gyalogosoknak. Egyébként az átalakításnak vannak jó megoldásai is, de hogy a lépcsőn úgy kell felmászni, az a mai viszonyok között egy nagy hiba, ill. időben meg kellett volna gondolni, hogy miképp alakulnak a felszállók Budapesten.

  • @jozsefvarga721

    @jozsefvarga721

    4 ай бұрын

    7:14 nem egyirányú utca, a villamos bal oldalán a szemből érkezők sávja van, ott áll a pirosnál a furgon. A gyalogosnak is piros jelzése van. 10:44 Piros a jelzése a gyalogosnak a zebránál, a zöld jelzőlámpa az autósokra vonatkozik.

  • @zoltanbognar5065

    @zoltanbognar5065

    4 ай бұрын

    @@jozsefvarga721Mind egy, de a lámpa mégis zöldet jelez, akkor az kinek van ott?

  • @sgtvoro

    @sgtvoro

    4 ай бұрын

    4:35 - itt jelzőlámpa nem irányítja a forgalmat, a villamos zárt pályáról hajt ki nyílt pályára, a KRESZ ilyenkor előírja a villamos elsőbbségét. (24. § (1) "(...) A zárt pályáról az úttestre ráhajtó villamosnak az úttesten közlekedő járművekkel szemben (...) elsőbbsége van.") A villamos ebben a kereszteződésben nem halad át gyalogátkelőhelyen. 7:14 - itt a gyalogosoknak tiltó (piros) jelzés van kint. Az utca nem egyirányú, a szemből érkező járműforgalom szintén tiltó (piros) jelzéssel meg van állítva. A villamos nyomvonalával közös forgalmi sávon érkező járműveknek van szabad (zöld) jelzés kiadva. Az úttest bal oldalán található fényjelző a jobb oldalon található jelző megismétlése. (9. § (2) "Az (1) bekezdés a)-d) pontjában említett fényjelző készüléket - (...) - az úttest mellett, a menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A fényjelző készüléket a bal oldalon (...) megismételhetik.(...)") 10:44 - itt a villamosra az úttest forgalmát irányító (piros-sárga-zöld) fényjelző fölött elhelyezett ún. "holdfényjelző" vonatkozik. (A videón a holdfényjelző a villamos számára a jobbra kanyarodást engedélyezi, a balra kanyarodást tiltja.) A holdfényjelző alatt elhelyezett, az úttest forgalmát irányító fényjelző, a többi jármű számára szabad (zöld) jelzést ad. Ennek megfelelően a gyalogátkelőhelyet irányító fényjelzők a gyalogosok számára tiltó (pros) jelzést adnak, ez a felvételen látható is.

  • @bergeronx367
    @bergeronx3674 ай бұрын

    3:33 Csak úgy horpad a homloka úgy szívja azt koporsószöget.

  • @laszlobokros3381
    @laszlobokros33814 ай бұрын

    A magyar csuklosok sokkal jobbak, és alacsonyabbak

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    Hát kb. egykategória a 2

  • @Haszuboy
    @Haszuboy4 ай бұрын

    Ezek a villamosok eddig is borzalmasak voltak. Amikor megláttam az első prototipust, nem hittem a szememnek, miért kell ezekre egy Ft-ot is költeni? Miért nem a Tatrakat ujítják fel? Hová lettek az 1-esről lekerült Tatrak?

  • @gdobos76
    @gdobos764 ай бұрын

    Ez az "ablakrácsozás", hogy ne hajoljon ki az utas és legyen Darwin-dijas, jól tükrözi, hogy merre halad az emberiség. :( Régen vajon miért nem kellett ilyesmi? Gyerekként (76-os vagyok, szóval ne ma volt) én is szerettem kihajolni a Tátrákból, UV-kből, ICS-kből, meg persze a nagyvasút ablakaiból is, mégis élek, és soha nem vitte el a fejem semmi sem, még faág sem...

  • @Haszuboy

    @Haszuboy

    4 ай бұрын

    nem dugtad ki elégszer. :)

  • @lajostoth4692

    @lajostoth4692

    4 ай бұрын

    Ma már sokkal több a degenerált hülye, ezért kell ilyen ketrecezést csinálni. A gondolkodó felelős emberfajta egyre ritkább, az elkényeztetett hülyegyerekek létszáma a degenerált, gyereknevelésre alkalmatlan "szüleik"-nek köszönhetően egyre nő! Másik részről: Ahhoz, hogy egy felsővezeték tartóoszlop lecsapja a fejedet nagyon ki kell hajolni, és akkor már nem a fejedet viszi el, hanem kizuhansz a kocsiból!

  • @geod01

    @geod01

    4 ай бұрын

    Hát ugye, mindazok, akiknek viszont levitte a fejét legalább a faág, nem kommentelnek.

  • @giornalista
    @giornalista4 ай бұрын

    Magyar sufni kisipari hulladék, klíma nélkül, de hát itthon ez is jó lesz...

  • @gyorgymodroczky4793
    @gyorgymodroczky47934 ай бұрын

    Ha már hamburgi melós villamos! Mexikói út - Erdőkerülő utca viszonylat. SZÖRNYŰ SA LÉPCSŐ, BAROMIRA HIDEGEK AZ ÜLÉSEK!! Sokszor látom, hogy valaki PÁRNÁT HOZ a fenek alá! GYALÁZAT EZ A KONSTRUKCIÓ!! A videó egyébként tetszik, MIELŐBB erre a viszonylatra is kellene!!

  • @baanaa6555

    @baanaa6555

    3 ай бұрын

    En ugy tapasztalom, hogy osztrakoknal, Cseheknel, nemeteknel teljesen hetkoznapi a muanyag es furner lemez ules a villamosokon beleertve az alacsonypadlosakat is. Van hova fejlodni ellenallokepessegben.

  • @attilatasciko4817
    @attilatasciko48174 ай бұрын

    5:50= Jól észrevetted ! Miértnem űreslégtér ‽ Vagy sima karcmentes műanyagűveg ‽ Stb...

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    műanyagüveg?

  • @x2net
    @x2net4 ай бұрын

    Én az egész vezetőfülkét kiszedtem volna. Ha az utasoknak nem megy a fűtés, akkor a vezető is fagyjon csak szarrá. A kohószökevény ikaruszoknál is ezt kellett volna csinálni, hogy ne az utasok fűtésén spóroljon a szemét bkv.

  • @Bzmot332bve

    @Bzmot332bve

    4 ай бұрын

    A sofőr napi 6-8 órát ül a fülkében, miközben a te tyúkszaros életedre is vigyáz, meg másik száz emberére, te meg 5-10 percet utazol a járműveken. Ha nem tetszik, gyalogolj :D Külön tetszik, ahogy az Ikarusokat említed, miközben másfél éve az összes magaspadlóst kivonták, csak a 412-k maradtak. Ülj le, egyes.

  • @sgtvoro

    @sgtvoro

    4 ай бұрын

    Egészen más a két téma. A vezető egész nap ott ül, neki az a munkahelye. Könnyen belátható, hogy egy 8 órás ücsörgés az 5°C-ban parább, mint egy 30 perces. Emellett az utasok jó eséllyel az évszaknak megfelelő öltözékben szállnak fel. A villamos nem vonat, hogy felszállás után instant levegye az ember a kabátot, és felakassza a fogasra. (Nincs is fogas.) Az meg aztán az igazi élmény, amikor konkrétan esélytelen a kabátot levenni, mert van még egy pár utas, a fűtés meg pörög 25°C-on, aztán mikor már jól beleizzadt az ember a kabátba, leszállhat a -4°C-ba csuromvizes szettben. Nem azt mondom, hogy alapból ne legyen fűtés. De ha abból kell választani, hogy egyáltalán ne legyen, vagy ugyanannyira legyen felpörgetve, mint a vezetőfülkében, akkor inkább ne legyen. Teljesen legit igény, hogy az utastér és a vezetőfülke két külön hőmérsékletre legyen befűtve.

  • @pcrolandhu

    @pcrolandhu

    4 ай бұрын

    Abból a szempontból jó lenne, hogy a sofőrök talán nagyobb nyomást tudnak gyakorolni a faszfej vezetésre, hogy normális gépállomány legyen. Teljesen értelmetlen ilyen régi vackokra bármennyit költeni, már 20 éve le kellett volna cserélni őket. Az meg, hogy "gyalogolj" egy olcsó cinizmus, elvégre legtöbben fizetnek ezért a "szolgáltatásért". Mocskos BKK fanok meg nosztalgiajáratként tekintenek mindenre, mintha múzeumban lennének.

  • @tihamervarga3052
    @tihamervarga30524 ай бұрын

    Éljen - 2024 😂😂😂

  • @spontanvideok246
    @spontanvideok2464 ай бұрын

    Tisztára HUNGAROPLÁN (Csufi) Villamos FEELINGJE van.❤❤❤❤😂❤❤Nekem nagyon tetszik. A Csufit is imádtam, gyerekként rengeteget utaztam vele a 24-esen. Apropó azt az IDEGESÍTŐ sípolós ajtózáró hangot SZÁNDÉKOSAN erőlteti a BKK? Egyenesem undorító az ember dobhártyáját szét szedi. A Villamosnak remekül áll a hosszú Csufis feljáró ajtó, és a piros/zöld LED csík az olyan mint Moszkvában a legújabb metrókon. Csodálatos a NARRÁCIÓ.❤

  • @lgyongy40
    @lgyongy404 ай бұрын

    Ez sem lett akadálymentes. Ezt a típusú villamost nem szeretem. Kényelmetlen. Messze van a spanyol villamosoktól. Télen hideg, nyáron meleg. 😔

  • @smyle78

    @smyle78

    4 ай бұрын

    miért lett volna az? persze, lehetne újakat is venni, ha a kormány támogatná, de úgy tűnik az embereknek ez tetszik, mert erre szavaztak.

  • @82norberto

    @82norberto

    4 ай бұрын

    @@smyle78 lehetett volna az de, sose fogunk magasperont építeni....

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    @@82norbertoAkkor ahol ezek járnak, ott semmi más nem tudna, a magasperon meg valszeg nem lesz Budapesten.

  • @tommeiner9983

    @tommeiner9983

    4 ай бұрын

    Pár kerekesszékes miatt új járműveket venni teljesen felesleges.

  • @lgyongy40

    @lgyongy40

    4 ай бұрын

    ​@@tommeiner9983 Szomorú, hogy így gondolod. És babakocsival sem lehet felszállni.

  • @krisz48
    @krisz484 ай бұрын

    Pénzkidobás, felesleges volt az egész.

  • @Huntech_

    @Huntech_

    4 ай бұрын

    Hát jelenleg reális, hogy 15-20 év múlva is legyen forgalomban TW6000/6100, szóval megéri annyira modernizálni, hogy egy klímatelepítés után igazából csak az alacsonypadló hiányozzon az új featurek közül (jó, meg a színes kijelző, de utólag az is módosítható). CAF beszerzés elapadt, azutáni beszerzésről meg még szó sincs.

  • @krisz48

    @krisz48

    4 ай бұрын

    @@Huntech_ Semmi baj nem lenne a normális Hanokkal sem. Azt a felesleges pénzt amit kidobtak a 1510, 1624, 1606 és 1551 és még másokra, azt fordíthatták volna az összes többi rendberakásával. Majdnem az összes járművezető utálja ezeket. Rondák is, az ajtók színei teljesen eltérőek, a légkondi egy rakat szar (1624 az egyetlen amin van légkondi) a rászerelt kamerák is rakat szarok, ezért nincsenek rajta már a későbbin, és nem képesek menni 1 hétnél többet hibásodás nélkül. A 1510 már tavaly szeptemberben kész volt, októberben láttam is Szávában. Azért nem került forgalomba, mert amikor áthozták VJSZ-ből ide, a Szávás kapuig tudott kimenni és azonnal ledöglött. Ellentétben a normális Hanokkal, amik mindenen is átmennek, alig hibásodnak meg, és még gyönyörűek is.

  • @attilatasciko4817
    @attilatasciko48174 ай бұрын

    4:40= 🥶😵‍💫😵-> 😆😅🤣😂😝😛😜🤪= " magyar " hungarikum " -> a tudatosan kiépitett csattantatás ! A kapúőr - egy melós valahol szundit , nincs villogó piros fényjelző az út felett ! -> hazai tudatos állapotok ! -> "nyima monyi" ( nincs pénz ) : SEMMIRESEM ! Stb...

  • @sgtvoro

    @sgtvoro

    4 ай бұрын

    Ez egy sima kereszteződés. Amúgy milyen fényjelző ad villogó piros jelzést? 🤔

  • @attilatasciko4817
    @attilatasciko48174 ай бұрын

    13:24= Jól szövegelsz , de nagyon gyenge eresztés a felvételek .

Келесі