2005.10.21. 10 éve elhagyott síneken, avagy 44-es villamos szimuláció (TW6000, 1544) a Rákospataknál

Автокөліктер мен көлік құралдары

Kommentált, HD videó!
Éveken át csak játszottunk a gondolattal..mi lenne ha..a természet meg közben szép lassan elkezdte visszahódítani a pályát, azaz a vállalkozás egyre lehetetlenebbnek látszott. Azonban közeledett 2005 karácsonya, a 44-es villamos megszüntetésének 10 éves évfordulója. Úgyhogy vettünk egy nagy levegőt, és belevágtunk. Síneket pucoltunk, fákat, bokrokat vágtunk ki, parkolási tiltótáblákat helyeztünk el, és ahogy haladtunk mindig lepróbáltuk a kipucolt pályát, és természetesen dokumentáltuk a meneteket. A végső diadal 2005.12.24.-én jött el, akkor azonban stílusosan iker UV-t vittünk ki. Ez "csak" egy közbenső próba, mégis érdekes, mert ez volt az egyetlen alkalom amikor TW6000-es kocsit vittünk ki, és stílusosan a 44-esre, a 1544-est! A pálya karbantartási munkálatokért külön köszönet: Várszegi Rita, Solymosi Dániel (PGi), Magonyi András (Akka), Mohácsi Sándor (Moha), Kovács Krisztián (Tián), a különjáratokért, Veperdi Tamás (Vepi), Kálmán Zoltán (KZ) és a Zugló kocsiszín váltóműszak. BecsVision 2005
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!
Ezen videót már a javaslataitok alapján 1080p-be felinterpolálva tettem fel.
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/Becsk...
Winyókra és külső boxokra mindig szükség van, a videók jó minőségben és duplikáltan való tárolása iszonyat tárhelyet kíván! Ez egy ilyen bringa.
Köszönettel:
Becs

Пікірлер: 49

  • @krisztiantatar5952
    @krisztiantatar59524 ай бұрын

    Nem fogod elhinni, a régi videóidat erről már kb 10x láttam, erre most jon ez a videó! Nagyon örülök neki! Nagyon köszönöm! Nap mint nap járok erre bár nagyjából az építkezésig még mindig majdnem ugyan így áll a pálya, de ott már sajnos szinte lehetetlen a közlekedés, már rá építettek utat maguknak meg stb.

  • @ilonarakovszky3967
    @ilonarakovszky39673 ай бұрын

    De jó,én évekig 44-es vezető voltam. Rövid menetidő, állandó zsúfoltság. 11-12 órás szolgálatok, én még 3-as UV vezettem. Tisztelettel Ilona 👍

  • @balazslepeny
    @balazslepeny4 ай бұрын

    Nagyon köszi, szenzációs kisfilm lett! Várjuk a folytatást UV-vel :) Le a kalappal, hogy ekkora munkát beletettetek anno! Nekem különleges emlék ez a viszonylat, mert a rákospataki hurok mellett található (akkori Citroen szalon) mellől indultam a Citrom Autósiskolával a jogosítványszerzés örömteli útjára 1993-ban :) És persze 44-essel jártam ki idáig.

  • @nagy.krisztian.78
    @nagy.krisztian.784 ай бұрын

    Andris, nem találok szavakat...😊😮 Le a kalappal, hogy ezt megcsináltátok!👍👍👍 Szerk: A takarításról készült fotókat közzéteszed majd?

  • @karesz7713
    @karesz77134 ай бұрын

    András! Ezek a videók fenomenálisak. Folyton keresem, kutatom mikor vannak újak fent. A régieket mindig visszanézem. Sok ilyet még!!!!!! Apropó. Szombaton tesztelem az időgépet. Ha faja akkor jelzem. Üdv Karesz

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Vissza tudtál jönni??

  • @karesz7713

    @karesz7713

    3 ай бұрын

    Francokat. El se tudtam indulni. Beköpte a gyertyát…😂😂😂😂

  • @istvanpeterkovacs730
    @istvanpeterkovacs7304 ай бұрын

    Elmesélem utasként, hogyan láttam a 44-es villamost. 1992-től dolgoztam a Róna utcában egészen 2003-ig. Mindössze egy trolibusz megállónyira a Thököly úti villamosmegállótól. Mi volt akkor, amikor a Thököly úton utaztam a Kelet felől-felé? Szinte egy kezemen meg tudom számolni hányszor használtam a villamost a 7-es busz (vagy már akkor is 7-173-as?) helyett. A busz sokkal sűrűbben járt. Délután befelé és reggel kifelé nem volt nagy dugó a Thököly úton, ezért gyorsabb is volt. Mondhatnánk, de hát az újpalotai lakótelep utasai hol vannak, de tudjuk a választ, sehol. Senki nem szállt le a 7-esről, hogy átszálljon a villamosra. Egyetértek, alapvetően minden villamosvonalért kár. Nem is védeném az akkori városvezetést. A hiba azonban, a múltban gyökerezik. A 90-es években Budapestnek még annyira sem volt pénze mint ma. A rendszerváltás előszőr gazdasági zsugorodással járt. Mivel a villamos nem lett kiépítve az újpalotai ltp-ig, egy felül- vagy aluljárón át, így sosem csatlakozott be igazán a lakótelep forgalmának levezetésébe. Pedig kellett volna! Nincs is jobb eszköz erre a forgalomra mint egy gyors villamos, akkor mondjuk egy Tátra, ami azt a forgalmat a Keletiig elhozza. Védett pályán. Ilyen beruházásra sajnos a 70-es évek vége óta egyre kevesebb pénz volt és épp most sincs, pedig sokkal jobb és értékarányosabb lenne mint egy metró.

  • @tibigravel

    @tibigravel

    4 ай бұрын

    Ha normálisan megépült volna a 4-es metró ahogy a projekt neve is szólt (DBR: Dél-Buda-Rákospalota) akkor nem is lenne miről beszélni a 44-es villamos kapcsán.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 ай бұрын

    Hiba volt megszüntetni a villamost Rákóczi úton, Keletinél elvágva a vonalat valóban nem votl sok értelme. Rákos pataki végállomás is a semmiben van, tovább kellett volna vezeti a lakótelep felé, ill. ha nem írtják ki az Erzsébet híd-Keleti között a vonalat akkor kihasználtabb lett volna. Ott most is hiányzik a villamos, és akkor se volt jó ötlet 100-asával mennek kitömve a buszok percenként szinte.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 ай бұрын

    @@zsoltorosz27 Ne mcsoda, elvágták a Keletinél és 20 percenként járt. Ha meglenne a villamos végig Budától akkor mai napig kihasznált lenne

  • @akoskollar5908
    @akoskollar59084 ай бұрын

    Szervusz András! Nagyon tetszenek a videóid, érdekes látni, hogy 20 éve még mennyi volt szocialista autó közlekedett. Van esetleg felvételed az Amerikai úti megállókról? Annak idején volt külön Kolumbusz utcai megálló is a belváros felé vezető vonalon.

  • @user-io9nu8dk4o
    @user-io9nu8dk4o4 ай бұрын

    Szép munka! Ügyesek vagytok. Kösz.

  • @alexsierra2282
    @alexsierra22824 ай бұрын

    Mind a mai napig hiányzik ez a vonal utasforgalmat és mobilizáciòt tekintve is...Nem beszélve a vágánykapcsolatròl 1-3-2-24. Lenne értelme de valamiért félnek tőle...Pedig nem ördögtől valò, hely adott egyenlőre bosnyákig később újpalota irányába ezzel kiváltva a felesleges buszokat...

  • 4 ай бұрын

    Vajon, mit szóltak az arra járó gyalogosok, és autósok, hogy arra újra eldübörgött egy villamos? 🙂

  • @gyulahiros7129
    @gyulahiros71294 ай бұрын

    Látnád, hogy most hogy néz ki a környék. A piac épületétől a Rákospatak utcáig bezárólag, el van kerítve, és valami monumentális építkezés folyik ott! Néhol még látszanak a sínek nyomokban. A hurok az teljesen eltűnt!

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Láttam sajnos! Úgy kell az a beruházás oda mint ablakos tótnak a hanyattesés!

  • @user-gk8gg1zt7l
    @user-gk8gg1zt7l4 ай бұрын

    Nice video, likes from me🤩😁😄.

  • @lp3487
    @lp34874 ай бұрын

    Wow

  • @norbertkleh7690
    @norbertkleh76902 ай бұрын

    Manapság egy ijen akcio már lehetetlen sose adnák oda villamost : /

  • @anger2311
    @anger23114 ай бұрын

    Szia! Azt szeretném kérdezni hogy ezen a koordinátán ( sajnos pontos házszámot nem tudtam megtalálni) 47°29'03.0"N 19°07'03.8"E a Kőbányai út és Kismartoni út kereszteződésében még pár éves utcakép van ahol látszódik az utcárol hogy állnak felső vezetékek egymás hátán ezen a kis "négyzeten", mára a vezetékeket elbontották az oszlopokkal. Esetleg nem tudod véletlen mi lehetett ezen az apró területen? A fal beugró részén van egy kis kerítés, emlékszem pár éve bekukkantottam mikor még ott voltak a vezetékek, de egyszerűen ezek a vágányok sehová se vezettek, csak ezen az apró területen vannak.

  • @Drayexe
    @Drayexe4 ай бұрын

    Szerinted van arra lehetőség, hogy egyszer újra járjon villamos ezen a szakaszon?

  • @cobraelflapunk

    @cobraelflapunk

    4 ай бұрын

    ez a végállomás értelmezhetetlen de reméljük fog még menni villamos! :)

  • @viktorszilagyi1829

    @viktorszilagyi1829

    4 ай бұрын

    A hurkon már lakóházak épülnek ahogy láttam

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 ай бұрын

    Régi vonalon nem most építik be a hurokvágányt, de elvileg a Thököly-n vissza lehetne építeni középen a síneket ,de csak úgy volna értelme ha végig a Rákóczi úton kiépülne Budáig.

  • @Bzmot332bve

    @Bzmot332bve

    4 ай бұрын

    @@Adani12345ha csak a Keletiig visszaépülne (mondjuk sok sikert a Baross téren), egy 24-essel összekötve is már lenne értelme a vonalnak, mint betétjárat akár. Ha már a négyes metró úgy se épült tovább.

  • @kornelfarkas1978

    @kornelfarkas1978

    4 ай бұрын

    A végén a Visszajövünk! csatakiáltás az általános vagy a viszonylatban szól? Mert 2005-ben sem volt már valódi realitása a villamosközlekedésnek. A Thököly út egyszerűen szűk közúti és villamos forgalomnak egyszerre. Talán egyszer mégis lesz arra is metró, ha még 15.ker.-be is menne, az lenne igazi. Tudom, lóvé kérdése minden, de talán akadni fog ilyen célra.❤

  • @lolevek4120
    @lolevek41204 ай бұрын

    Készült videó arról az iker UVs alkalomról? Ha igen, várható a csatornán?

  • @zoltanszalai7795

    @zoltanszalai7795

    4 ай бұрын

    Igen, az már egy éve kint van kzread.info/dash/bejne/ZKB3z9OdorKxobg.html

  • @zsombor_99
    @zsombor_994 ай бұрын

    Sajnos ez ma már a lehetetlennel határos, mert azóta modernizáláson esett át a Bosnyák tér és minden lehetőséget eltávolítottak, ami a 44-es villamost illeti. Talán a remíz területére még van vágány, de az se biztos. :(

  • @charlieinla
    @charlieinla3 ай бұрын

    Nemsemmi.....a bizber,jelzok vissza lettek kapcsolva?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Ugyan dehogy! Már nem is voltak ott ha jól emlékszem! Mármint a fedezőjelzők!

  • @hajnalgergely1210
    @hajnalgergely12103 ай бұрын

    Mikor jön a folytatás? A képeket hol lehet látni? 🙂

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Fent van az is, csak még nem a kommentált verzió. kzread.info/dash/bejne/ZKB3z9OdorKxobg.html Képeket nem fogsz találni a neten erről! Nálam viszont van vagy 100db.

  • @adamsimonkovics4440

    @adamsimonkovics4440

    2 ай бұрын

    @@becskyandras Tisztelt András! Az origi 44es az hogy jutott ki a Keleti pályaudvarig anno, tekintve, hogy nem minden villamosvonal volt mindegyikkel összekötve,? Mert odáig esedékes lenne, hogy a jelenlegi 69-es vonalán menne a Czobor elágazásig,de onnan ma jelenleg a 1es vonalon és a 28ason tudna elmenni az Orczy tér érintésével a 24es vonalán a Keletiig vagy a Haller deltát használva.

  • @zoltanonody3541
    @zoltanonody35414 ай бұрын

    Valami elképesztő a dedikációtok. Nagyon sajnálom, hogy valószínűleg a mai világban a modern kori vezetés már nem lenne vevő ilyesmire. Mennyire volt nehéz akkoriban megfűzni a BKV-t, hogy biztosítson nektek egy külön villamost, és hogy ti magatok elmehessetek ezzel a külön magánprojekttel foglalkotni? Nagyon szívesen vettem volna részt hasonlókban, de attól tartok rossz generációba születtem.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    3 ай бұрын

    Igazából csak félig volt hivatalos! Nagyfőnökök nem tudtak róla!

Келесі