2020.05.01 Vonalbejárós vlog 64-es vasútvonal Pécsváradig

▶️ Fotós oldalam: / albertdanifotok
▶️ Instagram: / a.dani0227
▶️ Paypal: paypal.me/Adani12345
▶️ Patreon: / adani12345
Bankszámla:
10404247-93423860-01440000 K&H bank
Logóért köszönet Tóth Attilának:
/ attila.toth.badwolf
Pécs Gyárvárostól Pécsváradig bejártuk gyalog a 64-es vasútvonalat. Eddig járható kb. Bátaszék felé már gyalog sem járható.

Пікірлер: 70

  • @BrickBalazs
    @BrickBalazs10 ай бұрын

    Közben továbbnéztem a videót. A Borbála-híd alatti kiágazás, a Pécsbánya-rendező pályaudvarra vezetett - vagyis deltaként funkcionált a tehervonatok számára. A Pécs-Vasas utáni kiágazás a Hosszúhetényi Fűrészüzemhez vezetett - így előfordulhatott, hogy az erdészet vasúti kocsikra rakott kivágott fáit, itt méretre vágták, majd a méretre vágott faárut Pécs főpályaudvarra szállítva betolták a Verseny utcán keresztül az utca végén lévő bútorüzemhez... Hihetetlen, de vasúton mindent megoldottak, mert minden üzem a vasutak mellé települt. Itt is nagyon látszik, hogy a vasút és az ipar térvesztése mekkora mértékű volt valójában. A vasútvonalon valóban voltak régen kisebb siklások- és kilépések, de nem emlékszem, hogy a bezárást megelőző években ilyenről hallottam volna. Viszont visszaemlékezések szerint a '60-as években a Pécs-Szeged gyors (ilyen is volt!) ABbmot vagy Bbmot öttengelyes motorkocsik hajtott háromtengelyes forgóváza néha kilépett egy-egy ívben. Továbbá a zúzottkövet szállító, az alacsony tengelyterhelés miatt hattengelyes kocsik szintén hajlamosak voltak a szűk ívekben való kilépésre Pécsvárad és Erdősmecske állomások között. Még egy adalék: A Panelgyárban az összes '70-es, '80-as években épült pécsi (és térségbeli) panelházainak a betonelemeit gyártották, így nyilvánvalóan ezt a tömeget még cement-, acél-, és kohósalak formájában oda kellett vasúton szállítani. Ez az oka, hogy odáig vasbeton keresztaljak vannak, hogy M62 dízelmozdony is be tudja járni.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    7 ай бұрын

    1996-ban siklot egy ablakos vonat Erdősmecske előtt valahol, ez volt az ürügy a bezárásra. Először vmax. 20 km-h a teljes vonalra, 1997 májustól asszem meg lakat a közepére.

  • @BrickBalazs
    @BrickBalazs10 ай бұрын

    Néhány észrevétel: Pécs-Gyárváros egykor rakodóvágánnyal is rendelkezett. Az egykori Panelgyár környékén a pályát a Meszes-patak mosta el, egy heves esőzést követően. A homokzsákokat a tűzoltóság helyezte el - nem a bezárt vasútvonal miatt. Ezt követően a MÁV már kivonta a vasútvonalat a fenntartás alól - előtte még könnyen bejárható volt. Az első, terméskő pillérű híd még aktív, az Álmos utca vezet át rajta. A téglaépítményű hídpillérek az egykori pécsi bányavasútjának az egyik hídszerkezetét tartották 2004-ig. A keletebbi szintén, de azt a vonalat már évtizedekkel korábban megszüntették az acél hídtesttel együtt, csupán a téglaépítményű pillérek maradtak meg. Az utolsó hídszerkezet az ezredforduló körül épült közúti Borbála-híd. Ezt a szakaszt a vonalbezárás utáni években többször is bejártam, akkor a MÁV még nem vonta ki a fenntartás alól, így a fénysorompók működtek, a rézsűn- és a bevágásban irtották a gazt, a növényzetet. Sőt, még a pálya sínkötéseinek és csavarjainak a pótlását is elvégezte a MÁV. Ekkoriban Pécs még kacérkodott egy Pécs-Pécsvárad regionális villamos tervével ami kapcsolódott volna a szintén tervek szintjén létező új pécsi villamosvonal tervéhez. Szomorú most így viszontlátni...

  • @Adani12345

    @Adani12345

    10 ай бұрын

    Köszi hasznos infók voltak. A vonal közepenek bejárása is tervben van de azt mindenképp csak télen mikor nincs nagy gaz

  • @Captain_Keyes
    @Captain_Keyes11 ай бұрын

    7:21-nél a balra kanyarodó iparvágány az egykori panelgyárhoz tartozó területét bevásárlóközpont létesítése céljából elkezdték rendbe tenni(kipucolni az elburjánzott növényzetet). A vágányok így könnyebben megközelíthetőek lesznek majd egy kövi vonalbejárásnál!🙂

  • @balazsandlucarw.
    @balazsandlucarw. Жыл бұрын

    Én Pécsen lakom, hát nagyon rossz így látni a vonalat... Jó lenne ha valamikor járna még erre vonat! Egyszer felmerült az újraindítása, de mikor kiderült hogy 50milliárd lenne, akkor inkább hagyták a csudába... Nagyon jó videó!

  • @gaborbarics3875
    @gaborbarics38757 ай бұрын

    Nem tudom mikori a felvétel , de Gyárvárosi utatjaro már le van aszfaltozva , a megálló után pedig a hőerőmű szén elosztó és oszalyozo kiagazàsa volt és utána volt Pecs felső

  • @MrGrizzlymedve
    @MrGrizzlymedve Жыл бұрын

    A vasúti felüljáró lezárását azzal indokolják, hogy a helyi gyerekek dobálták mindennel, de legfőképp kővel az alant közlekedő vonatot.

  • @krisztianvass6204
    @krisztianvass62043 жыл бұрын

    Ezek a megszünt vonalak milyen fantasztikus krékpárútvonalak lehetnének. 😊

  • @Adani12345

    @Adani12345

    3 жыл бұрын

    Van ami így hasznosult pl. Dunaföldvár Solt egy szakasza vagy Veszprém Alsóörs

  • @belakovacs1061

    @belakovacs1061

    2 жыл бұрын

    Jaja, vagy mondjuk vasútvonalak.

  • @TheWolf27sze

    @TheWolf27sze

    Жыл бұрын

    Milyen fantasztikus vasútvonalak lennének!

  • @laszlokovacs9117
    @laszlokovacs91174 жыл бұрын

    Nekem is tetszik vonalbejáros videók, csak igy tovább

  • @djmiki87
    @djmiki874 жыл бұрын

    Nagyon jó lett a videó. Pécsi életem során tervben volt, hogy vonattal bejárom a vonalat, de valamiért mindig elmaradt.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Köszi, sajnos nekem se sikerült vonattal utazni itt, és már régi terv, hogyl ábbal bejárom a vonalat.

  • @daciatravel.647
    @daciatravel.6474 жыл бұрын

    Szép munka!!!!

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Köszi

  • @hannaheberling5640
    @hannaheberling56404 жыл бұрын

    Én Hirden lakok, és itt a sineknél nagyon szeretünk mászkálni. Érdekes volt "tovább menni" annál ameddig én voltam.

  • @zoltanvizi7973
    @zoltanvizi79734 жыл бұрын

    Ismét szuper lett!

  • @ahmedparker1650

    @ahmedparker1650

    2 жыл бұрын

    you all probably dont give a damn but does someone know of a method to log back into an instagram account?? I somehow lost the password. I love any tips you can offer me!

  • @jonascolt2441

    @jonascolt2441

    2 жыл бұрын

    @Ahmed Parker Instablaster :)

  • @ahmedparker1650

    @ahmedparker1650

    2 жыл бұрын

    @Jonas Colt thanks for your reply. I got to the site through google and Im trying it out now. Takes quite some time so I will reply here later with my results.

  • @ahmedparker1650

    @ahmedparker1650

    2 жыл бұрын

    @Jonas Colt It did the trick and I finally got access to my account again. I am so happy:D Thank you so much, you saved my ass!

  • @jonascolt2441

    @jonascolt2441

    2 жыл бұрын

    @Ahmed Parker no problem =)

  • @gaborizsaki3071
    @gaborizsaki30713 жыл бұрын

    Uram atyám 😱😱😳hát ezt a vonalat jól vissza hódította a természet!

  • @gaborizsaki3071

    @gaborizsaki3071

    3 жыл бұрын

    Itt se sok esély hogy újra járni fog vonat még valaha

  • @balazsandlucarw.

    @balazsandlucarw.

    Жыл бұрын

    @@gaborizsaki3071 bármi megtörténhet. Reméljük a legjobbakat. Hidd el vannak ennél sokkal rosszabb állapotú vonalak pl. Szilvásvárad-Putnok na hát ott tényleg nem sok esély van arra hogy még vonat járjon, de itt egyszer elég komolyan felmerült az újraindítás kérdése, úgyhogy van még remény. (Én így gondolom)

  • @Tshuhash
    @Tshuhash4 жыл бұрын

    Vasas-Hirdnel az egyik kiagazas vezetett Hosszuhetenybanyahoz.

  • @gaborpupp1966
    @gaborpupp19664 жыл бұрын

    2008 végén még utaztam ezen a vonalon. Akkortájt szűnt meg a forgalom teljesen. Amennyire tudom, a vonal Mohács felé megy tovább, az első megálló Nagypall. Véménd és Palotabozsok között az M6-os miatt fel kellett szedni a sineket.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Bátaszék felé megy és igen 2009 végéig Pécsváradig volt vonat. M6 miatt nem szedték fel ott felüljáró épült a sínek felett, bár a vasút már akkor sem működött itt, mikor a Véméndi elkerülő épült viszont tényleg átvágták.

  • @fatyolferenc5982
    @fatyolferenc59824 жыл бұрын

    Úristen hogy nézki a vonal 😢😭

  • @medgyesimarcell1242
    @medgyesimarcell12424 жыл бұрын

    Szia Dani! Honnan szeded az infókat egy-egy vasútvonalhoz?

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Wikipédia vagy megbízható informátorok vagy néha kiderül hogy nem annyira megbízható mint hittem. Jelen esetben Becsky András volt az informátor és Gábor a megállokat a Wikipédián lehet akár menet közben is lehet nézni hogy melyik után melyik jön. Másik jó oldal a vasútállomasok. Hu és a szocialista Google earth a fentrol.hu

  • @medgyesimarcell1242

    @medgyesimarcell1242

    4 жыл бұрын

    @@Adani12345 köszönöm a válaszod! Sokat segítettél :)

  • @VillantZsolt

    @VillantZsolt

    4 жыл бұрын

    @@Adani12345 Nagyon nem megbízható pár információ. :) Gyárváros előtt félkaros automata sorompó volt. Nem sima fény. A 65-ös felett(ami nem a 65-ös, hanem a 40-es vonal eleje...) a hidat azért zárták le, mert lelopkodták a fémlapokat, plusz onnan dobálta pár hülyegyerek az alant haladó vonatot. Állítólag volt baleset is: valaki lenyúlt bottal a vezetékig. (Nem találtam róla semmi bővebbet: kezelhető szóbeszédnek...) Az egy dolog, hogy fa betétesek azok a betonaljak, de lágy beton, nem ér túl sokat, hiába néz ki jól első ránézésre.... Sok esetben csak ront a helyzeten: az alátöltés nem tartja meg ezt a tömeget már: ezért (is) áll a vízben az egész itt-ott és nem a kavicson.... 13:51-né: Újhegy deltája. Ami ott van, az az új váltó, ami nem kiszedve van ott, hanem már soha sem lett beépítve. Az eredetileg bent lévőt elvitték.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    @@VillantZsolt Petegabi videóján is látszik a félsorompó, előtted is írta valaki, hogy volt baleset, lepisálta valaki a vezetéket vagy bottal piszkálta meg

  • @VillantZsolt

    @VillantZsolt

    4 жыл бұрын

    @@Adani12345 Nem nagyon volt publikálva. Annyit tudni még róla, vagyis tudni vélik egyesek, hogy a MÁV pert vesztett, így lett ilyen megoldás. Amúgy ha szeretnéd vagy érdekel részletesebben: én minden hidat, kiágazást, egykori és nem egykori állomást, megállót ismerek itt. Mondjuk a siklásnyomot, amit ti kiszúrtatok, azt pont életemben nem vettem volna észre és ötletem sincs mikor történhetett. Amitől viszont óva intenélek: ne menjetek a keleti szakaszra! Tényleg járhatatlan, nem csak a szóbeszédben: igen, gyalog is. Gabi videójában Újhegy előtt látszik a a váltókörzet fő épülete. Vele majdnem szemben állt Újhegy állomása egykor. Abból a kis beton búvóhelyből kettő is van ott: az újhegyi üzemek területét fedező légoltalmi búvóhelyek.

  • @tothkaroly5744
    @tothkaroly57444 жыл бұрын

    Elismerésem, komoly kaland, és emléket ír örökre. A Nyírvidéki kisvasút Nyíregyháza átrakó állomását és a vonalat Sóstó Gyógyfürdőig nem járjátok esetleg be? Még a felújítás és a valószínű teljes megsemmisítés előtt? (már az átrakóra gondolok a megsemmisítésnél, mert a pályázatkiírásban az nem szerepel)

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Tervben van de sajnos nincs időm mindenre

  • @Adani12345

    @Adani12345

    2 жыл бұрын

    Azóta már bejártam sőt épp most megyek a balsak szakaszra már csak az nincs bejárva

  • @vargamate2370
    @vargamate23704 жыл бұрын

    24:22 ide nem tervezel el nezni?

  • @trainmodeller
    @trainmodeller4 жыл бұрын

    És ezen még mentünk hajtánnyal, sínautóval, nem is olyan régen :(

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Akkor ti is az itteni önkéntes pft tagjai vagytok vagy voltatok. Az első pár km-t leszamitva ahhoz képest hogy több mint 10 éve nem jár rajta vonat jó állapotban van

  • @tomikahhh1754
    @tomikahhh17544 жыл бұрын

    Kecskemét Szolnok vonalbejáros videó lesz majd a közeljövőben vagy jövőhéten

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Azt be lehet járni vonattal is, Lakiteleket tervezem még a régi nyomvonalat bejárni ,azt múltkor rossz helyen kerestem

  • @kavaqru
    @kavaqru4 жыл бұрын

    Nem szerettem ezt a vonalat soha és dolgozni se szerettem arra fele. Főleg azért mert pécsváradon nem volt fszt és kinyitni az ajtót, rendelkezést írni, engedélyt kérni felsőtől de be kell vallanom szar így látni.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 жыл бұрын

    Etedetileg volt ott fszt., csak ugye szép fokozatosan épült le minden. 😥

  • @kavaqru

    @kavaqru

    4 жыл бұрын

    @@becskyandras Tudom hogy volt, csak én azután kéregettem a jegyeket arra, miután megvolt a leépítés.

  • @m62235szergejes
    @m62235szergejes3 жыл бұрын

    Vasas -Hird. Betonűzem.

  • @ntg158
    @ntg1584 жыл бұрын

    hogy lehet elindulni túrázni egy olyan szar cipőben? csak gratulálni tudok

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    induláskor még bírta, aztán Hirdnél kezdte magát megadni, de Pécsváradig még eljött vele Gábor nagy nehezen, onnan meg már kocsival mentünk Bp-ig.

  • @dorysTS

    @dorysTS

    4 жыл бұрын

    A pályabejáráshoz nehéz terepre való túrabakancs szükséges.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    @@dorysTS jó ha van de én se szeretem sima cipő is jó én mindig abban megyek bakancsban semmit sem szellőzik a lábam és 20-30 km után is akkora gazkamrat tudok csinálni ha leveszem a cipőmet az egész nap érlelt labszaggal hogy a görény is sírva könyörög a receptert. Bakancsban el se merem képzelni mi lenne

  • @tamasfuto2033
    @tamasfuto20334 жыл бұрын

    Érdekes, hogy a kiágazást meghagyták, a vágányt meg nem.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Szerintem a vágány magántulajdon volt, és akié volt eladta, mert jó ára volt a vasnak, de a kiágazás a MÁV-é volt addig bontották fel ameddig saját volrt. Békésen is így lett anno kiszedve a Vektor Kft iparvágánya, amedidg az övék volt felszedték és eladták ócskavasként.

  • @martonkrebs987
    @martonkrebs9874 жыл бұрын

    Putnok-Szilvásvárad vonalat jönnék én is bejárni ha lehet.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    Valamikor hó végén meg lehetne oldani, elég sokan lennénk rá.

  • @martonkrebs987

    @martonkrebs987

    4 жыл бұрын

    Van már terv hogy hogyan járjuk be?

  • @Adani12345

    @Adani12345

    4 жыл бұрын

    @@martonkrebs987 putnok felől indulva gyalog lenne a legjobb de meg kéne menetrendelieg is tervezni, elvégre nem biztos ,hogy sikerülni fog egyszerre.

  • @martonkrebs987

    @martonkrebs987

    4 жыл бұрын

    Majd szólsz nekem ha esetleg lesz időpont?

  • @AntalAttila023

    @AntalAttila023

    4 жыл бұрын

    A putnokit sokan tervezik pl Bakos Ákosék elvileg nyáron mennénem azt,hogy mi jön össze nem tudom.

  • @neozeo25
    @neozeo252 жыл бұрын

    Itt nincs gerincoszlop? De kár… XD

Келесі